Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij onzekerheid

onzekerheid therapiepsycholoog

 

Onzekerheid - tips

Zoek je tips bij onzekerheid?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met onzekerheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Angstfobietherapie.com

8

deel deze tip

Tip 2 - Kom voorbij je eerste angst en paniek

Aan onzekerheid valt goed te werken. Vaak zoeken onzekere mensen steun bij voor hen belangrijke anderen.

 

Als je voorbij de eerste angst en paniek kunt komen lukt het je vaak om zelfstandig een eerst onmogelijke taak of opdracht uit te oefenen. Deze ervaring maakt dat je gaat groeien en meer zekerheid in je eigen handelen gaat ervaren en voelen.5

deel deze tip

Tip 3 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

5

deel deze tip

Tip 4 - Kijk elke dag naar wat je goed hebt gedaan

Plan elke dag bewust een moment in om te zien en te waarderen wat je die dag goed hebt gedaan. Desnoods vlak voor het slapen. Wat er in jouw ogen niet goed ging heb je al veel te veel aandacht gegeven.4

deel deze tip

Tip 5 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - EFT of Touch of Matrix bij onzekerheid

Als jij je onzeker voelt ligt vaak de oorzaak in een gebeurtenis die misschien wel al heel lang geleden heeft plaatsgevonden.

 

Als je daar nog steeds last van hebt dan kun je dit verwerken en loslaten door een behandeling te ondergaan. Je kunt dan bv. kiezen voor EFT ( Emotional Freedom Technique) of Touch of Matrix.

 

Deze behandelvormen werken op en met je onderbewustzijn en daardoor kun je oude ervaringen daadwerkelijk loslaten waardoor je zekerder in je leven komt te staan.

 

Je hoeft hier niet in te geloven alleen de bereidheid om te veranderen is al voldoende.3

deel deze tip

Tip 7 - Geef het gevoel een passende plaats

Iedereen heeft last van onzekerheid op bepaalde punten. In mijn werk als therapeut merk ik dat mensen hun buitenkant eigenlijk vrij weinig vertellen over hoe zij zich van binnen voelen. Vaak proberen mensen dit te bedekken. Een gevoel van onzekerheid is een lastig gevoel.

 

Het maakt dat je aan jezelf twijfelt en je kunt er zelfs somber van worden. Het verdragen van het gevoel kan eindeloos lijken. Er zijn manieren om met gevoelens van onzekerheid om te leren gaan. Daarmee hoeft het gevoel niet weg, maar het moet een passende plaats krijgen in je leven.

 

Het helpt om met een therapeut hiernaar te gaan kijken.2

deel deze tip

Tip 8 - Verzamel in een schrift positieve punten over jezelf

Leg op een vaste plek een schrift neer, waar je alleen maar positieve dingen opschrijft over jezelf zoals je eigen kwaliteiten, maar ook die dingen waar je van kunt genieten in je leven.


Vraag je partner, familie of vriend(inn)en ook naar wat zij positief vinden aan jou en schrijf deze punten erbij.


Verzamel elke dag twee positieve punten en lees je lijst regelmatig hardop aan jezelf voor. Je kunt dit ook voor de spiegel doen, terwijl je jezelf daarbij aankijkt.

Succes.2

deel deze tip

Tip 9 - Toets je aannames

Toets je aannames.

Voorbeeld. Je voelt je onzeker omdat Je denkt dat een ander een negatief oordeel over je heeft, zelfs al gedraagt h/zij zich neutraal of "normaal".


Je bent je bewust van je je eigen ongemak of angst. Neem even pauze van dat contact, ga bijvoorbeeld naar de wc, of neem afstand in gedachten.


Zeg tegen jezelf: "Ik erken mijn ongemak/onzekerheid en die parkeer ik tot later. Nu richt ik me op de ander". Haal ik keer bewust adem.


Kijk later terug op dat moment zonder in te vullen wat anderen over jou denken. Hoe verliep de interactie? Hoe veranderde jouw ervaring?2

deel deze tip

Tip 10 - Kom erachter waar jouw angsten je tegen beschermen

Angst wordt meestal gezien als iets negatiefs.

 

In feite is de angst die wordt opgeroepen ook iets dat je beschermt. Het beschermt je echter in een te grote mate zodat het je verlamt.

 

Probeer erachter te komen waar jouw angsten je tegen beschermen. Hoe kun je van deze over kritische stem in jezelf weer een normale beschermende stem maken. Een therapeut kan jou hierbij helpen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Hoe angst je creativiteit blokkeert

Hoe angst je creativiteit blokkeert

Om te begrijpen hoe angst creativiteit blokkeert, moet je je even voorstellen dat je een verhaal vertelt. Stel je eerst voor dat je het verhaal vertelt aan iemand die van je houdt.

 

Je voelt waarschijnlijk warmte en energie terwijl je de details van je verhaal invult tot grote vreugde van je vriend.

 

Stel je nu voor dat je hetzelfde verhaal vertelt aan iemand die je onzeker maakt. In plaats van warmte, energie en creativiteit, zul je waarschijnlijk het tegenovergestelde voelen en willen af sluiten.

 

Wanneer we ons onveilig voelen; of we nu bang zijn voor afwijzing, niet leuk gevonden of verkeerd begrepen worden, stopt onze creatieve stroom.

 

Anders, wanneer we ons veilig voelen, ontvouwt onze creativiteit zich als een prachtige bloem, zonder bewuste inspanning.2

deel deze tip

Tip 12 - Welk deel zit er aan het stuur in jouw leven?

Onzekerheid zie ik als dat je onzeker bent over jou invloed op je eigen beslissingen en leven. Je trekt je eigen beslissingen vaak in twijfel: "Heb ik dat nu wel goed(genoeg) gedaan?" "Wat had ik beter moeten doen?"

Het lijkt niet snel goed genoeg te zijn in jouw hoofd en dan vooral wat je over jezelf denkt. Met als gevolg dat je een laag zelfbeeld hebt, gebrek aan eigenwaarde en vaak de goedkeuring over je leven/ beslissingen bij een ander legt. Voor je het weet is dat er zomaar in geslopen.

In mijn therapie gaan we opzoek naar welke delen er allemaal in jouw wonen. De onzekere, pietje precies, de twijfelaar, de oordeler, het zonnetje in huis, de clown en vast nog veel meer.

 

En dan de belangrijkste vraag: Wie/ welk deel zit er aan het stuur van jouw leven? Dat is namelijk bepalend welke richting je opgaat.

 

Stel dat je dat je nu eens zelf achter het stuur kruipt en het "onzekere deel" er eens naast zet, waar denk je dan dat je heen zult sturen? Ja, inderdaad naar dat waar jij blij van wordt.

 

Dus laat je eens bewust maken van de diverse delen in jouw en wíe, wánneer aan het stuur schuift en hoe jíj, als manager over jouw ikken, weer zelf je eigen koers kunt gaan bepalen en je eigen leven leven!2

deel deze tip

Tip 13 - Wees niet te streng voor jezelf

Breekt het zweet je uit als je voor een groep moet staan, bijvoorbeeld om iets te presenteren? Weet dat je niet de enige bent die zich onzeker voelt.

 

Vanuit angst en onzekerheid maak je anderen vaak groter en belangrijker dan jijzelf. Je kijkt door een gekleurde bril naar anderen. Mensen die in jouw ogen op alle gebieden succesvol zijn, zijn diep vanbinnen ook vaak onzeker en angstig.


Wat kan helpen, is je niet focussen op alle oordelen die je over jezelf hebt en op alles wat anderen van jou zouden kunnen vinden, maar op de boodschap die je over wilt brengen.

 

Bereid je goed voor en kies als dat mogelijk is een onderwerp dat jou aanspreekt. Maak het je eigen en blijf bij jezelf. Voel als dat lastig voor je is regelmatig even hoe je voeten de grond raken haal een paar keer rustig adem, focus dan op wat je wilt vertellen.

 

Wees niet te streng voor jezelf; onzekerheid hoort erbij en mag er zijn, net zoals jij er mag zijn.2

deel deze tip

Tip 14 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het onzekerheid-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 15 - Zoek een therapeut

Heb je last van onzekerheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Probeer niet langer zijn/haar gedachten te lezen

Probeer niet langer ‘zijn/haar gedachten te lezen.’

 

Doorgaans geloven we er standvastig in dat we weten wat de ander denkt en als gevolg handelen we hier ook na. Gedachten vanuit onzekerheid zijn niet altijd de juiste.

 

Het is dus de kunst om rust te vinden in je eigen hoofd, soms kan therapie je daar heel goed bij helpen!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 17 - Je BENT niet onzeker, maar je HEBT onzekere gevoelens

Een mens heeft verschillende delen, b.v. een Kind deel, een kritisch deel, een zorgend deel en ook een onzeker deel.

Je BENT niet onzeker, maar je HEBT onzekere gevoelens.

Door het zo te benaderen kun je contact maken met dat deel en de onzekere gevoelens onderzoeken.

Je weet dan dat het ook gebonden is aan bepaalde situaties en er niet altijd is. Dat maakt het lichter en makkelijker te accepteren en te veranderen.1

deel deze tip

Tip 18 - Vervang je gedachte door een helpende gedachte

Ieder mens kent onzekerheid. Het hele leven is onzeker. Het gaat erom, hoe je met deze onzekerheid omgaat.

 

Schrijf de gedachten eens op, die je hebt over jezelf en neem deze eens onder de loep: Kloppen ze ook echt? Meestal praten we onszelf onzin aan.

 

"Ik ben niks waard" bijvoorbeeld. Klopt dat? Ben je echt niets waard? Heb je geen enkele eigenschap, waar jijzelf of anderen iets aan hebben?

 

Probeer deze gedachte eens te vervangen door een helpende gedachte als: "Ik ben net zoveel waard als ieder ander". Blijf deze gedachte elke dag herhalen. Net zolang, totdat de gedachte 'automatisch' in je opkomt. Succes.1

deel deze tip

Tip 19 - Vermijd situaties die angst oproepen niet

Je hebt angst, maar bent niet je angst!


Vermijd situaties die angst oproepen niet. Probeer deze situaties juist aan te gaan, hoe zwaar dit ook voor je is.


Uiteindelijk zal je angst hierdoor juist afnemen.1

deel deze tip

Tip 20 - Neem een andere rol in

Stel je je situatie voor waarin je je onzeker voelt.


Maar dit keer neem je een andere rol in, die van wijze man of vrouw die de situatie binnenloopt. Wat zou hij of zij weten, denken, voelen en doen?


Dit kan helpen om je niet zo 'klein' te voelen in de situatie, maar je eigen kracht en zelfverzekerdheid te ervaren.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Ik ben Ik en Jij bent Jij

Ik ben Ik en Jij bent Jij – kennelijk is het zo nu en dan nodig om dit uit te spreken naar jezelf en naar de ander.

Bij het uitspreken kun je tot besef komen dat je grenzen mag stellen, dat er een verlangen, behoefte is om jezelf te kunnen zijn!

En dit kan ruimte geven aan het voelen van jezelf en het ervaren van zelfvertrouwen.1

deel deze tip

Tip 22 - Werk aan je zelfbeeld en eigenwaarde

Bij onzekerheid is het belangrijk dat je gaat werken aan je zelfbeeld en eigenwaarde. Zolang die laag is, zal je onzeker blijven en blijf je twijfelen aan jezelf of je wel leuk genoeg bent, slim genoeg, grappig genoeg, aantrekkelijk genoeg etc.

Een hoger zelfbeeld helpt je je onzekerheid met succes aan te pakken.1

deel deze tip

Tip 23 - Aanvaard de onzekerheidsgevoelens

Aanvaard de onzekerheidsgevoelens.

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheidsgevoelens, de ene persoon wat meer dan de ander.

Onzekerheid voelt niet fijn en je wil er het liefst snel vanaf, dus verzet je je ertegen. Het mag er niet zijn!

Wanneer je dit opmerkt, probeer er dan naar toe te ademen, het wat ruimte te geven. Jezelf gerust te stellen en te kalmeren.

Onzekerheid hoort erbij en geeft alleen aan dat je het op dat moment even niet zo goed weet en dat kan gebeuren...

Probeer het te relativeren. Deze gevoelens horen ook bij voluit leven!1

deel deze tip

Tip 24 - Neem kleine besluiten en doorbreek de spiraal

Onzekerheid is zo lastig, vaak heeft het te maken met besluiteloosheid. Je bent bang om een besluit te nemen, misschien is het niet goed, kan het beter, wat vindt een ander ervan. Allemaal vragen die je onzeker maken.

 

Probeer die spiraal eens te doorbreken en neem kleine besluiten. Begin bij hetgene waar je het minst tegenop ziet. Zorg dat je goed voorbereid bent. Bijv. een afspraak bij de tandarts, ga ervoor zitten, pak je agenda erbij, zoek een rustig moment en bel. En bouw zo langzaamaan je afspraken op. Neem de tijd en de rust.1

deel deze tip

Tip 25 - Wat iemand vindt van jou is niet jouw probleem

Als je jezelf betrapt op negatieve gedachten over b.v. hoe iemand je vindt.

 

Vraag je dan eens af of dit logisch is wat die ander over jou zegt.

 

Denk dan : dat is jouw probleem en niet mijn probleem.


Zo zet je je eigen gedachtes weer in de positieve stand en voelt dit anders.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Denk aan je houding en trek kleren aan die goed voelen

Als jij je onzeker voelt dan trek die kleren aan waarin jij je het best voelt.

 

Let op hoe je loopt. Als dit wat voorover gebogen is ga dan rechtop lopen. Maak stevige stappen waardoor je anders overkomt bij mensen maar ook voor jezelf.

 

Denk dus aan je houding. Hoofd omhoog en schouders naar achteren. Zo kom je al "vanzelf" zelfverzekerder over op de mensen om je heen.

 

Als je dit vaak genoeg oefent ga je het als vanzelfsprekend vinden om zo te lopen. Werkt ook weer goed door in je mentale stuk.1

deel deze tip

Tip 27 - Zie de kleine dingen

Onzekerheid heeft vaak ook te maken met jezelf wegcijferen, minderwaardig vinden. Als iemand vraagt waar je goed in bent, vindt je dat lastig te zeggen. Kijk eens om je heen, zie de kleine dingen die je doet/zegt/maakt etc. en waardeer ze. Voor jou zijn veel dingen die je doet misschien normaal maar iemand anders kijkt daar anders tegenaan. Vraag eens aan een goede vriendin waarin zij denkt dat jij goed bent, misschien heel verrassend.1

deel deze tip

Tip 28 - Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij onzekerheid

Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij onzekerheid.

Als je in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen je min of meer onzeker voelt en je kunt dit niet veranderen dan is een Emotional Freedom Technique behandeling of een Touch of Matrix behandeling zeker aan te raden.

Beide therapie vormen werken in/met je onderbewustzijn. Alles wat je meegemaakt hebt zit daar opgeslagen en daar grijp je op terug. Dit kan vervelend zijn als die informatie negatief voelt.

Je ruimt letterlijk die informatie op en daardoor kan deze je niet meer beïnvloeden. Je gaat je daarna stukken beter voelen omdat de alarmsignalen vanuit je onderbewustzijn die je onzeker laten voelen er niet meer zijn. Daardoor beweeg/ gedraag je je als vanzelfsprekend anders in die situaties die je van te voren nog heel zenuwachtig of onzeker maakten.

Zoek een therapeute die deze behandelmethodes toepast. Er zit er echt wel eentje bij je in de buurt. Doe het vandaag nog, stel het niet uit.1

deel deze tip

Tip 29 - Samen ernaar kijken

Zelfwaardering:
"Ik ben dom", "Ik ben het niet waard", "Ik ben laf", Elke keer weer die gedachtes. Je wordt er moe van. Je weet wel dat het niet waar is.


Je hoort van je omgeving dat je slim bent, het waard bent etc. Ook hier weet je verstandelijk vaak wel dat ze gelijk hebben en je gedachtes en gevoelens niet juist zijn, maar die wetenschap verdwijnt in het niets wanneer wordt teruggedacht aan de voor je traumatische/negatieve ervaring(en). Je hebt hier geen controle over.

Hier kunnen we samen naar kijken.1

deel deze tip

Tip 30 - Iemand die zelfverzekerd is

Neem iemand uit je omgeving die zelfverzekerd is. Let op wat die persoon doet en maak daarvan notities. Stel dan voor jezelf een plan op om in kleine stapjes jouw onzekerheid om te zetten in meer zelfverzekerd gedrag. Begin gemakkelijk en ga zo door tot heel moeilijk. Noteer jouw ervaringen en beloon jezelf bij succes. Lukt het wat minder, lees dan de ervaringen die goed zijn gegaan weer door, Op deze wijze wordt je ook weer herinnert aan wat goed is gegaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Onzeker over wie je bent?

Veel onzekere cliënten vertellen aan mij dat ze niet goed weten wie ze zijn en zeggen dat ze zichzelf niet interessant of leuk genoeg vinden om in gezelschap iets te vertellen of zich in een discussie te mengen.

Begin als eerste stapje eens met ontdekken wat er voor jouw hart er echt toe doet. Hoe? Ga eens (liefst dagelijks) wat fotograferen (schermprintje maken mag ook!), gewoon met je telefoon. Het gaat niet om het maken van een 'goede' of 'mooie' foto! Fotografeer eens alles wat je 'raakt', in welke zin dan ook.

Waar valt je oog op wat je grappig, interessant, mooi, hartverwarmend, wonderlijk, onbegrijpelijk, lief, krachtig o.i.d. vindt?

Bijvoorbeeld:
Iets waar je om moet (glim)lachen of wat je grappig vindt
Iets moois wat je opvalt
Iets wat vragen oproept omdat je er nieuwsgierig naar bent
Iets wat je op social media of op televisie ziet en je raakt
Iets wat je leest en je raakt
Een geluid wat of muziek die je hoort en je raakt
Iets wat je ontroert
Iets wat je krachtig vindt of wat jou energie geeft
Een berichtje op je WA (boodschap, compliment of vraag) dat je hartverwarmend of lief vindt
Iets wat jou rustig of blij maakt ….

Het mag iets heel kleins zijn! En dan? Kijk naar de foto en koppel er 1 woord aan. Welk woord roept het beeld in jou op? Verzamel deze woorden. Alle woorden die jij kunt koppelen aan de, door jou gemaakte, foto's.

Kijk nu eens naar de lijst. Wat gebeurt er met jou als je naar die woorden kijkt? Maakt het je blij, brengen de woorden je kracht of maken ze je juist verdrietig? Het zijn allemaal woorden die belangrijk voor jou zijn. Die voor jou betekenis hebben. Die dingen waar je snakt of die je juist minder wilt ervaren. Zo krijg je inzicht in wat er voor jou echt toe doet. Hier kun je innerlijke kracht uithalen. Hoe kun je deze woorden meer gaan ervaren? Wat heb jij daarvoor nodig?

Praat er met mensen over of zoek er professionele hulp bij als je er alleen niet goed uitkomt.

Je bent niet de enige en hoe vervelend onzekerheid ook aan kan voelen, er is niets mis met jou als je je in een bepaalde situatie of in een bepaalde periode onzeker voelt.


1

deel deze tip

Tip 32 - Niet Invullen Voor Een Ander

NIVEA

Wanneer je je onzeker voelt omdat je steeds bedenkt wat een ander wel over jou zal denken, probeer dan die gedachten te stoppen door NIVEA te denken. NIVEA is de afkorting van: Niet Invullen Voor Een Ander.

Van de ander zie je het gedrag en je hoort wat hij/zij zegt maar je weet nooit precies wat er gedacht wordt. Automatisch vult je brein dit zelf in, maar je weet pas of het echt waar is als je het navraagt. Dus: NIVEA! Want anders ga je zelf misschien negatieve dingen invullen die de ander niet gedacht of bedoeld heeft.


1

deel deze tip

Tip 33 - Gun jezelf de tijd

Je grenzen aangeven door 'nee' te zeggen is vaak erg moeilijk. Vooral wanneer je niet zeker weet of je 'nee' wel echt een 'nee' is. Je kunt daarom het 'nee' zeggen goed oefenen wanneer je moe bent. Als je moe bent, wil je eigenlijk niets meer, dus is op elke vraag het antwoord 'nee'.

Als je dit probeert merk je vanzelf hoe het voelt in je lijf. Als het goed voelt: gefeliciteerd, je hebt een grens aangegeven.

Voelt het niet goed, dan kan je er als je weer uitgerust bent op terug komen. Dan heb je in elk geval ervaren hoe het was om 'nee' te zeggen.

Gun jezelf de tijd om het even te laten bezinken, inclusief de reactie van de ander.


1

deel deze tip

Tip 34 - Vraag hulp!

Vraag hulp!
Vind je het lastig om hulp te vragen? Denk je dat er altijd wel iemand is die het moeilijker heeft dan jij?
Misschien voel je je wel schuldig, of denk je dat jij er toch niet toe doet. Misschien vergelijk je jezelf met anderen die wèl succes hebben in hun leven. Misschien ben je boos en teleurgesteld over de wereld en de mensen om je heen en diep van binnen ook over jezelf.
Het zijn juist die gedachten over die gevoelens en gedachten waardoor je steeds meer in de knoop raakt. Dit oplossen door er positieve gedachten tegenover te zetten kan even helpen als het redelijk goed met je gaat, maar juist niet op slechte momenten. Wat wel helpt, is anders om te gaan met die gedachten, bijvoorbeeld door (ACT) Acceptance and Commitment Therapy te gaan volgen, liefst bij een therapeut die jou echt ziet staan en je ook de ruimte geeft om jouw verhaal te doen.
Juist door hulp te vragen laat je je van je sterke kant zien, want je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven . Niemand die daar iets tegenin kan brengen!deel deze tip

Tip 35 - Piekeren, rommel in je hoofd

Piekeren heeft te maken met je zorgen maken over iets waar je bang voor bent, het is dus een manier om met die angst om te gaan. Al die gedachten maken een rommelige brei in je hoofd waar je niet goed meer uitkomt. Daarom is het belangrijk om er achter te komen waar je nou precies bang voor bent, dat kun je samen met een therapeut doen in een veilige omgeving. Angst uit zich vaak ook in lichamelijke reacties, zo zitten onze hersenen en het lichaam in elkaar: er is een directe samenwerking tussen die twee. Kom je erachter hoe dat werkt en hoe je dat kunt beïnvloeden helpt om met de gedachten om te gaan en meer rust te vinden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Vind je jezelf niet leuk, niet slim, niet mooi?

Sluit vriendschap met jezelf! Ja, leuk gezegd zeg ;-). Gevoelens van onzekerheid, angst, twijfel ervaar je soms. Maar. Zijn deze gevoelens er áltijd en eeuwig? 24 uur per dag? Dag in-dag uit? In álle omstandigheden of situaties? Echt? Nee hè.

Soms voelen we ons onzeker en soms ook niet. Soms voelen we ons angstig en soms ook niet. Soms twijfelen we, maar soms ook echt niet.

Het is net al het weer. Soms schijnt de zon, soms regent het. Als het weken bloedheet is, snakken we naar (en verwelkomen) regen en de wind. Als het echter weken giet van de regen en hard waait, vervloeken we dat en snakken we weer naar de zon en windstilte.
Kortom, we zijn mensen met allerlei gedachten en gevoelens. En die gedachten en gevoelens wisselen. Per dag, per uur, per situatie.

Wanneer je onzekerheid of angst echter zorgt voor vermijdingsgedrag of je ervaart een andere negatieve invloed op je leven en je wilt het graag anders, praat er dan eens over met een professional om te kijken wat de onzekerheid precies voor jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om er anders mee om te kunnen gaan.

Je bent een mens met allerlei gevoelens. Een gewoon mens, hoera, alleen hoe wil jij als mens het liefste leven? Wat vind jij belangrijk en waarom? Leuk om samen te ontdekken! Voel je welkom of zoek iemand in jouw buurt.deel deze tip

Tip 37 - Stop met vergelijken!

Jezelf onzeker voelen wordt vaak versterkt doordat je jezelf met anderen aan het vergelijken bent.

Je vindt misschien dat allerlei mensen van alles kunnen terwijl dat voor jou niet geldt.

Stop met vergelijken! Kijk naar alle dingen waar je WEL goed in bent.
En er zijn altijd dingen waar je goed in bent.

Vraag het desnoods aan anderen die om je geven. Schrijf die dingen op. Lees ze iedere dag hardop voor jezelf.

Je bent de moeite waard!deel deze tip

Tip 38 - Doe reality-checks!

Als je onzeker bent is het helpend om te checken wat de werkelijkheid is met betrekking tot de zaken waar je onzeker over bent. En die realiteit dan 'binnen' laten komen. Downloaden als het ware in je systeem.deel deze tip

Tip 39 - Last van het 'Imposter Syndrome'?

Ga vooral eens met praten met iemand die er een beetje buiten staat. Als je steun of bevestiging gaat zoeken bij een collega of medestudent ga je je namelijk alleen maar slechter voelen (‘Zie je wel, zij snappen het wél’).

Je vader/moeder, een vriendin of je zus/broer daarentegen kan helpen wat meer uit te zoomen en de focus te verleggen van je onzekerheden naar je kwaliteiten. Dat relativeert vaak, want je prestaties zijn er vast niet minder om.
deel deze tip

Tip 40 - Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen en gezond leven is erg belangrijk. Het bepaalt voor een groot stuk hoe je je vanbinnen voelt en jezelf daardoor anders naar de buitenwereld laat zien.
Eet gezond of gezonder, beweeg wat meer maar zeker ook regelmatig, ga op tijd naar bed en slaap voldoende en plan genoeg tijd voor ontspanning in.

Als je dit allemaal goed onder die knie hebt, zal je energieniveau stijgen en voel je je beter in je vel.
Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat we stoffen aanmaken die ons een goed gevoel geven en dat geldt ook voor gezonde voeding.

Daarnaast kun je ook voor jezelf zorgen door aandacht te besteden aan je uiterlijk.
Als jij vindt dat je er goed uitziet, verandert dit de manier waarop je jezelf ziet en hoe je met anderen omgaat. Ga er vandaag nog mee aan de slag, stel het niet uit. Je kunt het door de eerste stap te zetten.deel deze tip

Tip 41 - Wat zijn je talenten en kwaliteiten ?

Iedereen heeft bepaalde talenten en kwaliteiten, ook jij. Het zou toch zonde zijn als je uit onzekerheid jouw talenten niet durft in te zetten?

Door dingen te doen die je goed kan en die je graag doet, voel je je meteen een stuk beter.
Als je niet weet wat je kwaliteiten of talenten zijn dan kijk eens waar je best goed in bent. Dit kan zijn dat je heel goed kunt organiseren of opruimen, of dat je heel goed en mooi muziek kunt maken.
Het is niet altijd iets heel groots wat een talent is. Kijk eens naar jezelf en ontdek dit. Mocht je het niet kunnen vinden dan kan een therapeut je hierbij helpen en samen op zoek gaan. Dan kijk je vaak ook al anders naar jezelf waardoor het zelfvertrouwen groeit.

Je kunt ook een hobby zoeken waar je dit in kunt laten uitkomen of een baan die bij je kwaliteiten past. Dan voel jij je ook beter en kunt daar laten zien wat je wel kunt en kijk daar dan ook zelf naar. Je kunt meer als je denkt.deel deze tip

Tip 42 - Absolute zekerheid mbt Onzekerheid

Zodra je geboren wordt heb je 2 zekerheden:
1 je leeft
2 je gaat dood
De rest is onzeker, en dat geldt voor ieder mens (en dier)!deel deze tip

Tip 43 - Op welk niveau onzeker?

Onzeker kun je zijn over wie je bent of wat je doet. Als het om je bestaan gaat ben je existentieel onzeker over je bestaan. Als je onzeker bent over je handelen zit het meer in je presteren. Op beide gebieden kan hypnotherapie goed helpen in het mogen zijn wie je bent, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Het vertrouwen krijgen in dat je goed bent zoals je bent.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |