Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij angsten - algemeen

angsttherapie psycholoog

 

Angsten - tips

Zoek je tips bij angsten?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij angsten >>

 

Wat is jouw algemene tip voor omgaan met angsten? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.

Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.


Angstfobietherapie.com

31

deel deze tip

Tip 2 - Where attention goes, energy flows

Where attention goes, energy flows.
Oftewel "Waar jij op focust dat wordt sterker".

- Wat gebeurt er -
Denk jij aan wat je NIET wilt......dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt "ik wil niet in paniek raken" dan is de focus van je mind in eerste instantie op "paniek" gericht (die je niet wilt) en daarmee activeer je de fight/flight modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe....als ik zeg "denk niet aan een roze olifant" dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.

Denk je "ik wil rustig zijn", dan is de focus van je mind op "rustig" en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan "het probleem" te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten.

In het algemeen kan je zeggen dat een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.

- TIP -
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.

Hoe?
Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen.

* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je iets niet wilt, word je je
bewust daarvan. Die negatieve gedachte is jouw trigger om direct de
afleiding te zoeken en iets anders te denken.
* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar
in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al
langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem..."O, dit is weer zo'n gedachte dat ik
iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil gewoon
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' zijn. Want als ik
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' ben voel ik
me goed zoals die keer .......". En hier (op de plek van de puntjes) noem je
dan een situatie (als voorbeeld "op onze vakantie op Texel") waarin je dit
bent geweest en dat heel goed voor je voelde, die je je levendig voor de
geest kan halen samen met dat hele goede gevoel.
* Maak hiervoor een standaard zinnetje met steeds hetzelfde doel wat je
wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed
voelde.
Dat maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat op je
negatieve gedachte te reply-en met wat je wel wilt.

* Priming: het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje
wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je
je mobiel checkt :-) . Je stuurt je eerste gedachten op die manier. "Ik wil
gewoon 'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij"zijn. Want als ik dit ben dan
voel ik me goed zoals die keer 'op onze vakantie op Texel' dus ik weet
ook dat ik dit kan". (Het is helemaal sterk als je dit hardop tegen jezelf
kan zeggen).
Hiermee beïnvloed je je stemming door met een positieve gedachte de
dag te starten. En je hebt direct je focus gezet op wat je wilt!
Where attention goes, energy flows!

- Resultaat -
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is.....hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn. En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip las?

- Actie -
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 4 stappen. Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen. Succes!

- Extra -
En als je ziet dat dit werkt dan kan je het nog sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte (dit kan je uiteraard ook vanaf het begin doen als dat goed voelt). Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe van iets waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, etc) en het gevoel wat daarbij hoort even echt koppelt aan die gedachte. Je krijgt dan bijvoorbeed: "Ik wil gewoon ontspannen zijn want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer op onze vakantie op Texel, ik weet dus ook dat ik ontspannen kan zijn. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb". Ook dit zorgt voor een hele andere focus waarbij de energie de goede kant op stroomt.

Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnetjes, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit had en je heel goed voelde en koppel die twee aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnetjes waarmee je je NIET gedachte direct kunt afleiden en je focus en dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.27

deel deze tip

Tip 3 - Angsten zijn verslavend - Stop ze

Angsten werken verslavend

Angsten zetten je aan tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.


Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angsten, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.


Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!26

deel deze tip

Tip 4 - Focus bij angst je aandacht op je lichaam

Focus bij angst je aandacht op je lichaam in plaats van je gedachten


Arie

21

deel deze tip

Tip 5 - Het grote nadeel van vermijding

Het grote nadeel van vermijding

Als we ergens bang voor zijn, dan is het onze eerste neiging om het uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld, je bent bang voor honden, je komt er eentje buiten tegen en je loopt een andere kant op. Of je bent bang om op snelwegen te rijden en je rijdt alleen via kleinere wegen.

Op zich is dat een oplossing voor je angst of fobie. Door jezelf er niet aan bloot te stellen hoef je er ook niet bang voor te zijn en dat scheelt heel veel spanning en gedoe!

Natuurlijk heeft het ook een nadeel, want je moet steeds omlopen voor een hond, of het duurt veel langer om ergens te komen via binnendoor-wegen dan via de snelweg etc.

Maar een ander groot nadeel van vermijding is dat je angst stiekem toch steeds groter wordt! Elke keer als je iets vermijdt, bevestig je namelijk ook de angst in je hoofd. Je brein denkt dan namelijk: we zijn die hond aan het vermijden, zie je wel, het moet wel echt een vreselijk monster zijn ... anders zouden we m niet vermijden!

Er ontstaat dus een soort cirkel-redenering in je hoofd, waardoor je angst alleen maar groter en groter wordt. En - zeker als iets een gewoonte is geworden - dan gaat je brein een verklaring zoeken voor je gedrag. En als je iets vermijdt, dan moet dat wel zijn omdat het heel erg eng is!

De enige manier om angst te overwinnen is, jezelf dwingen om in kleine stapjes toch weer die kant op te gaan, zodat je brein kan ervaren, oh wacht eens even, dit valt eigenlijk best wel mee!


Renie

21

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Angstfobietherapie.com

18

deel deze tip

Tip 7 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.


Angstfobietherapie.com

14

deel deze tip

Tip 8 - Ga hardop zingen

Als de angstgedachtes weer in je hoofd komen met de daarbij behorende lichamelijke reacties, ga dan eens hardop zingen. Je hersenen kunnen namelijk maar één ding tegelijk doen. Succes!


Maureen - Psycholoog Maastricht

14

deel deze tip

Tip 9 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.


Angstfobietherapie.com

13

deel deze tip

Tip 10 - Ga sporten

Sporten kan je helpen om lijfelijke spanning kwijt te raken en tijdens sporten maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven zo heb je twee vliegen in een klap13

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Doe juist dat waar je bang voor bent

Doe juist dat waar je bang voor bent.
Angst kan zo bedreigend overkomen dat je al snel geneigd bent situaties die je bang maken te ontwijken. Je loopt dan echter het risico dat je angst steeds groter wordt.

Zoek juist de situaties die je bang maken op. Realiseer je dat je paniek en de lichamelijke klachten als onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan. Oefen daarbij steeds in kleine stapjes.

Of maak expres fouten.
Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt. Want, zijn je bange vermoedens uitgekomen? Je zult merken dat door de confrontatie met je angst aan te gaan je juist sterker wordt.13

deel deze tip

Tip 12 - Neem stapje voor stapje

Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.


Angstfobietherapie.com

11

deel deze tip

Tip 13 - Hou een "angstdagboek" bij

Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.

Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.


Anoniem

11

deel deze tip

Tip 14 - Hartcoherentie-oefening

Hartcoherentie-oefening


Een coherent hart betekent niet meer en niet minder dan dat er harmonie is tussen hoofd en hart. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. De oefening bestaat uit drie stappen:


1. Stap: Hartfocus
Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meeste denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.

 


2. Stap: Hartademhaling
Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Volg je uitademing en bij het dal van je totale uitademing kun je 3 seconden wachten, 3 seconden zijn gelijk aan het rustig tellen van 21, 22 en 23.

 

Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.


Blijf, zeker in het begin, minimaal 3 tot 4 minuten in deze ademhalingsconcentratie. Voel maar hoe langer je in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen je wordt.

 


3. Stap: Hartgevoel
Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Een efficiënte manier om je hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.


Maar het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.


Doe deze oefening iedere dag minimaal 5 minuten.

 

De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent, een paniekaanval dreigt te krijgen of op een andere manier stress ervaart.

 

Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.Anoniem

11

deel deze tip

Tip 15 - Oefen met het gedachteschema

Oefen met het gedachteschema.

Gebeurtenis: b.v. Examen
Gedachte over die gebeurtenis: Ik kan het niet
Gevoel: Angst
Gedrag: Piekeren

Noteer dit onhandige/negatieve schema en zet daar meer positieve gedachten tegen over.

Gedachten kunnen dan b.v. zijn: Ik maak een planning zodat ik de tijd heb om de lesstof goed te leren, ik heb mij goed voorbereid, vorige keer is het ook goed gegaan. Noteer vervolgens je gevoel en gedrag bij deze gedachten.10

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Onderzoek je angstige deel

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Angstfobietherapie.com

9

deel deze tip

Tip 17 - Praat vanuit een open houding

Vind je het moeilijk om je volwassen wordende kind los te laten? Maakt het je bang en heb je daardoor de neiging om je kind strak te houden? Probeer je zoon of dochter ruimte te geven en zorg dat je in gesprek blijft.

 

Praat niet vanuit je angst, maar vanuit een open houding; vraag wat hem of haar bezig houdt. Zo blijf je goed in contact en bouw je wederzijds vertrouwen op. Het zal je angst doen afnemen.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 18 - Houd je fantasie wat betreft angsten in toom

Angst voor het plaatje in je hoofd
Als er echt gevaar is en je weet wat je het beste kunt doen, dan zijn de vrees en de stress in je lijf doelmatig.

 

Bijvoorbeeld bij een naderende tegenligger op de weg ben je hyperalert en gooi je het stuur naar rechts. Of als er een wesp op je ijsje zit, blijf je op afstand. Daarna zakt het adrenalineniveau in je bloed weer.


Maar als je in je hoofd bedénkt wat gevaarlijk is en je weet niet hoe je dat gevaar bestrijden moet, dan wordt de angst een probleem.

 

Je stelt je bijvoorbeeld voor dat de deurkruk vol ziekteverwekkende bacteriën zit, of je bedenkt dat een overvaller je huis binnen kan dringen terwijl jij diep ligt te slapen.

 

Dus houd je fantasie in toom! Leef gezond, vertrouw op de veerkracht van alle leven en bedenk of er mogelijk een God is die jouw leven draagt.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 19 - De andere kant van angst

Het is zo makkelijk gezegd, ga niet mee in je angst en of blijf niet zo piekeren. Nieuwsgierigheid is de andere kant van angst. Probeer op een andere manier op je angsten te reageren en weer de controle te krijgen door eerst een diepe buikademhaling te krijgen en dan tegen jezelf te zeggen: ik ben benieuwd hoe het afloopt. Iedere dag is een nieuwe dag, en het gaat steeds beter met mij. Succes.


8

deel deze tip

Tip 20 - Herken excuses om niet te veranderen

Herken excuses om niet te veranderen.

Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.

Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:

- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.

- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.

Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.


Angstfobietherapie.com

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Onderzoek je gedachten

Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Hoe je denkt en voelt in een bepaalde situatie bepaalt voort een groot gedeelte je reactie.

We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen ,om ze te zien als feiten. Heel vaak is wat we denken onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, en die hoeft niet altijd te kloppen.

Er zit nog al een verschil tussen een objectieve waarneming en een interpretatie. Je kunt dus onderzoeken of je gedachten realistisch zijn en zo nodig je gedachten bijstellen.

Je kunt in het geval van angst eens voor jezelf nagaan:
wat is het ergste wat je kan overkomen? hoe groot is de kans dat dit gebeurt.
Stel je voor dat dit gebeurt? Is er dan nog iets wat je kunt doen?


Karin - Therapie Eersel

7

deel deze tip

Tip 22 - Adem rustig

Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniek- en angstaanvallen verminderen.

Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof. Wat kan helpen is je hand op je buik te leggen en het rijzen en dalen van buik te volgen bij de in- en uitademing.6

deel deze tip

Tip 23 - Wees lief voor jezelf

Angstgedachten zijn zo vervelend omdat je in zo'n loupe terecht komt, een vicieuze cirkel waar je niet uit los lijkt te kunnen komen.

 

Daarom zijn allerlei tips als letten op je ademhaling, op je gedachten en je lichaam zeer nuttig.

 

Toch kan ook dat op een bepaald moment niet meer lukken waardoor je je ook nog eens voelt falen..Je krijgt een nog slechter gevoel ver jezelf!


Wees dan lief voor jezelf, oordeel niet over jezelf (wat ook weer erg moeilijk kan zijn, ik weet het) en ga naar buiten.

 

Beloof jezelf een klein wandelingetje, liefst met wat natuur om je heen. Bewegen is goed, en een half uurtje wandelen is al genoeg, om je stresshormonen je lichaam te laten verlaten. Bovendien maak je positieve hormonen aan. Probeer tijdens het wandelen te letten op wat je ziet in de natuur.


En je hoeft niks, maar misschien lukt het je nu wel om "gewoon" eens te letten op je ademhaling.


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 24 - Afleidingsmaneuvre

Ik word heel vaak angstig wakker en gestressed.
Nou zat ik te denken aan een afleidingsmaneuvre doormiddel van een geur .
Iets wat heel erg lekker ruikt.
Het moet iets zijn wat op m.n nachtkastje staat.

Vr gr maris

Mariska

6

deel deze tip

Tip 25 - Zoek een therapeut

Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Praat over je angstgevoelens

Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 27 - Erken en omarm je angst

Ga juist naar je angst toe en beweeg er niet van weg. Door met je aandacht naar de angst te gaan leer je je angst beter te kennen. Niet omdat het weg moet maar om het beter te kunnen voelen zonder er verder op in te gaan.

Hoe voelt het precies, wat voelt het, welke lichamelijke reacties zijn er?5

deel deze tip

Tip 28 - Zie youtube-filmpje met tips

Goede youtube film (in het Engels) met tips tegen angst:


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 29 - Angst heeft een generaliserend karakter

Angst heeft een generaliserend karakter, met andere woorden als je het aandacht geeft wordt het alleen maar groter!5

deel deze tip

Tip 30 - Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander

Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander, wat diegene moet doen om in jouw situatie te komen, die jou angst bezorgt.

Zet stap voor stap op papier wat de ander moet doen of laten.
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan....

Deze tip komt uit het boek: Recepten om in de puree te raken van Bruno-Paul De Roeck.5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Erken de gevoelens, zonder ermee te identificeren

Erken de gevoelens van angst, maar identificeer je er niet mee.
Je BENT je gevoelens niet, je HEBT je gevoelens.

Als je dat onderscheid weet te maken, creeer je voor jezelf vrijheid.

Je valt niet samen met de angstgevoelens, je kunt ze liefdevol, zonder oordeel observeren en er iets mee doen.5

deel deze tip

Tip 32 - Gebruik je ervaringen van kracht

Angst voor ........?

Ga eens voelen waar zit dat? En wanneer je hem hebt gevonden ergens in je lichaam ga er dan eens naartoe.

Adem er doorheen en verander het van kleur. Bedenk dan welke eigenschap of waarde je hier zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan kracht, doorzettingsvermogen, moed etc.

Denk dan aan de laatste ervaring die je hebt gehad en dat je de kracht, de moed etc voelde. Maak dat gevoel sterk en verplaats het naar het gevoel van angst.


Simone

5

deel deze tip

Tip 33 - Omarm je emoties

Het boek "omarm je emoties" van Ronald J. Frederick beschrijft op een heldere en toegankelijke manier hoe je gebruik kunt maken van je emoties in plaats van er bang van te worden en ervan weg te lopen.

Het leert je om via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken.

Het boek is opgedeeld in vier stappen: herkennen van je gevoelens, het temmen van de angst, voelen en nog eens voelen en delen.

Vele voorbeelden uit de praktijk en de samenvatting na ieder hoofdstuk maken het boek toegankelijk helder en praktisch geschreven


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 34 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 35 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 37 - Werk je angsten niet weg, maar ga ermee om

Probeer je angsten niet weg te werken, maar leer ermee om te gaan.


Sylvia

4

deel deze tip

Tip 38 - Zoek een therapeut die werkt met EMDR!

Met deze methode zijn heel veel angsten en fobieën te verminderen of zijn zelfs weg na een of meerdere EMDR-sessies.

Het is geen tovermiddel maar ik heb al vaak mogen meemaken dat mensen een stuk 'lichter' de deur zijn uitgegaan en ze de tijd erna veel minder of geen belemmering meer ondervonden door hun angst.4

deel deze tip

Tip 39 - Een eenvoudig tool is de ademhaling

Het begint vaak met onrust, vervolgens weet je niet waar het vandaan komt en ga je anders ademen, hyperventilatie. Het wordt er niet beter op en je voelt de angst opkomen en misschien nog erger paniek.

 

Dit overkomt veel mensen, ze vergeten om hulp te vragen en worden letterlijk de angst, de paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een eenvoudig tool is de ademhaling. De buikademhaling.


Als je onrust ervaart begin je hiermee. Adem in via de neus in 4-6 tellen ( de buik wordt grote net als een ballon), hou de adem 2-4 tellen vast, en adem uit via de mond ( waarbij je je navel intrekt). Je wilt immers de afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lijf krijgen via de ademhaling.

 

Doe dit minimaal 3x en ervaar hoeveel keer je nodig hebt om tot rust te komen. Dit kan zijn 15 min maar ook in 5 min. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je tot rust komt is de ervaring.

 

Het mooie is je kan dit overal doen, liggend, staand en zittend.4

deel deze tip

Tip 40 - Let op je selectieve aandacht voor de angst

Wat zorgt ervoor dat de angst groter wordt:

Wanneer je een lichamelijk verschijnsel hebt zoals b.v. hartkloppingen. Dan krijg je daarover bepaalde gedachten zoals b.v. 'oh help mijn hart doet het niet meer'.

 

Daarnaast zul je iets doen om de angst te verminderen zoals b.v. heel stil liggen of inspanning vermijden.

 

Zowel jouw gedachten als gedragingen zorgen ervoor dat er veel/alle aandacht voor de angst is. Door deze selectieve aandacht wordt de angst vergroot en houd je hem in stand.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Denk aan je voeten in je schoenen op de vloer

Angst wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze gedachten.

 

Belangrijk daarom is om uit je hoofd te gaan.

 

Mijn tip hierbij is: denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Ga van het hoogste punt (je hoofd met al je gedachten) naar het laagste punt (je voeten).

Dus denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Focus daarop!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 42 - Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf'

Vaak ontstaan angsten of paniek vanuit perfectionisme of goed willen doen voor anderen. Dan is het belangrijk in eerste instantie aan jezelf te leren denken; m.a.w. aan zelfzorg te doen.

Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf' (Ann Vermeiren en Marc Buelens)
Een boek dat heel toegankelijk is geschreven en waar op het einde van ieder hoofdstuk oefeningen staan die je aanzetten tot nadenken.


Sylvia

4

deel deze tip

Tip 43 - Angst is een symptoom

Misschien richt je je heel erg op je angst en wil je dat daar verandering in komt of wil je deze leren beheersen. Binnen de therapie die ik geef zie ik vele uitingen van angst als een dekmantel voor iets wat dieper ligt. Vaak kijk ik dan naar hoe de persoon omgaat met eigen emoties zoals verdriet onzekerheid en kwetsbaarheid. Wanneer je deze emoties van jezelf niet goed toestaat kan het zijn dat je een bepaalde angst ontwikkeld die jou onbewust het gevoel geeft dat je iets onder controle hebt. Emoties heb je nl. niet onder controle maar een angst voor pleinen, of wat dan ook kan, jou een gevoel van regie geven, hoe verschrikkelijk deze angst ook is. Het zou kunnen dat deze net wat hanteerbaarder voor je is, dan het toelaten van je dieperliggende pijn. Probeer daar eens eerlijk naar te kijken.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 44 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 45 - Think of a wonderfull tought, any happy little tought

Zoals Peter Pan van Disney het zegt: "Think of a wonderfull tought, any happy little tought"

Probeer je niet te focussen op je angst; dan maak je ze erger. Probeer aan iets aangenaam te denken.

Je kan jezelf leren om een 'veilig plekje' te creëren; een plekje waar je in gedachten naartoe kan vluchten, wanneer je angsten de kop opsteken.

Het plekje zal er niet voor zorgen dat je angsten verdwijnen, maar wel dat jij je gevoelens meer de baas kan dan je oorspronkelijk dacht, waardoor je manieren zal vinden om met de angst om te gaan.

Succes!


Sylvia

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Masseer je voeten of ga stampen met je voeten

Masseer je voeten of ga stampen met je voeten. Verdeel hiermee de energie die je zo kan voelen in je hoofd over je lichaam. Je kan ook eventueel een warme douche nemen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 47 - Wees nieuwsgierig naar je angst!

Wees nieuwsgierig naar je angst!

Het is een bron van nuttige informatie over jezelf.

Heb je weleens jezelf afgevraagd:
Wat wil jouw angst vertellen? Wat geeft het aan je? Misschien bescherming? Wat voor soort van bescherming en waarom? Wat heb je in het echt nodig?

Ga verder met andere vragen die in jou momenteel opkomen. Luister goed naar jezelf, sta stil bij je diepe gevoelens, want je hebt al de antwoorden.

Als je het lastig vindt, zoek een therapeut!


Yulia

3

deel deze tip

Tip 48 - Twee tips bij angst en controle

Angst en controle

Angst kan heel sterk samenhangen met controle en machteloosheid. Hoe groter ons gevoel van machteloosheid hoe groter de angst. Hoe meer we het idee hebben dat we controle hebben, hoe kleiner de angst. Hoewel je dan ook weer de angst kunt hebben die controle te verliezen!

Ik geef je graag twee tips die met angst en controle te maken hebben. Een goede manier om de controle op de dingen die je angst geven te verhogen is: zorg dat je meer informatie krijgt.

 

Als je bijvoorbeeld bang bent voor een bepaald dier, probeer dan wat meer te weten te komen over de gewoonten van dit dier. Dan kun je erachter komen of je angst wel of niet terecht is.

 

Als je bang bent dat je kunt stikken in een trein, informeer dan eens bij een arts hoeveel zuurstof je nodig hebt en hoeveel zuurstof er in een trein aanwezig is.

Mijn tweede tip is het volgen van een goede cursus mindfulnes. Bij mindfulnes leer je om meer afstand te maken tussen jou en jouw angst. Je kunt daardoor jouw angst observeren, bekijken, alsof je vanachter het raam naar iets op de straat kijkt. Dat kan jou ook helpen om je angst wat meer los te laten. Succes!


Henk

3

deel deze tip

Tip 49 - Stop met het uitvoeren van dwanghandelingen

Als je last hebt van dwanghandelingen, blijf je door deze uit te voeren angst houden voor wat je probeert te voorkomen.

 

Om de angst te laten verdwijnen of te minderen is het nodig op te houden met het uitvoeren van dwanghandelingen.

 

Daarmee ben je in de gelegenheid om te beoordelen of de rampen of gevarendis je vreest ook echt gebeuren.

 

Je zult merken dat de angst langzaam verminderd als je de dwanghandelingen als veiligheidsmaatregel niet steeds hoeft uit te voeren.3

deel deze tip

Tip 50 - Richt je energie op waar je naar toe wilt

Angst en verlangen

Een menselijk wezen wordt gedreven door twee tegenovergestelde krachten: angst en verlangen. Vaak kan angst ons vermogen onderdrukken om veranderingen door te voeren in ons leven.

Angstige mensen blijven vastzitten in wat zij als een veilige zone zien , en elke plotselinge veranderingen lijkt een onoverkomelijk obstakel.

 

De angst voor het onbekende kan heel realistisch en eng zijn. Maar meestal schuilt het gevaar erin dat we onze geest toelaten om alle soorten negatieve beelden te verzinnen.

 

Het helpt om in zo'n situatie je te focussen op wat het resultaat kan zijn. Om de negatieve gedachten niet te voeden en je energie te richten op waar je naar toe wilt. Zo stapje voor stapje leren om weer eigen regie te nemen en zo de angst te overwinnen.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Voel je gronding

Voel je gronding

Gronding brengt je in het hier en nu. Dit kan je doen door je voeten op de grond op te merken, te voelen dat je op een stoel zit. Opmerken dat je gedragen wordt door de onderlaag (oftewel de stoel).

 

Dit in combinatie met aandacht voor de ademhaling reduceert je angstgevoel.3

deel deze tip

Tip 52 - Bekijk de film "Angst" eens

Bekijk de film "Angst" eens, een film van Michiel van Erp.


Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze - ook al heeft ze uren onder de douche gestaan - vies is en daarom afgewezen wordt?

 

De hoofdpersonen uit 'Angst' (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) zijn bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden zijn verlammend voor hun functioneren. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt.

 

Waar sommigen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing en kan jou veel duidelijk maken, o a dat je niet de enige bent.....3

deel deze tip

Tip 53 - Focus je bij angst op je ademhaling

Focus je bij angst op je ademhaling en signaleer:

5 dingen die je kunt zien
4 dingen die je kunt aanraken
3 dingen die je kunt horen
2 dingen die je kunt ruiken
1 ding dat je kunt proeven


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 54 - Heel bewust en heel diep ademhalen naar je buik

Bij angst zetten we onze ademhaling vast of gaan we heel hoog ademhalen. Merk je dat je angst gaat opspelen haal dan adem. Heel bewust en heel diep naar je buik.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 55 - Angst in relatie tot slachtofferrol aanpakken

Angst in relatie tot slachtofferrol

Hij komt binnen, vertelt zijn verhaal. In het verleden is er iets niet genoeg gegaan. Vanaf dat moment is zijn angst ontwikkeld om sociale contacten aan te gaan met andere mensen.

 

Hij vindt zichzelf een slecht mens, moet boeten voor de fout die hij zegt gemaakt te hebben. Hij mag er niet zijn.

 

Door deze angst is zijn sociale netwerk sterk teruggelopen, voelt hij zich alleen en onbegrepen. Mijn tips in een dergelijke situatie:

1. Zit je in een slachtofferrol met gedachten als: "ik kan dit tot niet", "wie zit er op mij te wachten", "alles wat ik doe mislukt" etc? Dan zit je mogelijk in je slachtofferrol.

 

Als je daarin blijft 'hangen', kom je er niet uit en is elke poging gedoemd te mislukken. Waarom? Omdat deze rol geassocieerd is met negatieve gedachten.; de zogenaamde zwarte bril.


2. Zet je groene (positieve) bril op. Welke keuze maak je om er uit te komen? Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je talenten die je in kunt zetten? Actief aanpakken is altijd de weg naar Beter.


3. Maak een plan voor jezelf. Welk keuzes maak je? Welke mogelijkheden heb je? Welke talenten zetje hiervoor in en welke acties ga je ondernemen om uit je slachtofferrol te stappen en zelf de regie te nemen in jouw persoonlijk leiderschap. Het kan! Dat is meer dan eens bewezen.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Geef je aandacht aan hoe je je WEL wilt voelen

Onderzoek je angst. Als je meerdere angsten hebt onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen.

 

Ga precies het tegenovergestelde fantaseren bv. ik krijg het benauwd als..... maak daar dan van : Hoe zou het zijn als ....ik heerlijk lucht kan halen, open longen heb , vrije longen enz.

 

Je aandacht geven aan dat gevoel dat je WEL wilt hebben. Daardoor zet je je onderbewustzijn waar alles in opgeslagen zit, in de goede richting.


Het onderbewustzijn ziet geen verschil in werkelijkheid of fantasie dus fantaseer erop los maar wel met de positieve gedachtes zoals je je WEL WILT voelen.3

deel deze tip

Tip 57 - Ons denken als een schaakbord

Ons denken als een schaakbord: We zitten dus in ons hoofd de hele tijd. Als we alle positieve gedachten en gevoelens nu eens zien als de witte schaakstukken en alle negatieve als de zwarte. Wie zijn wij dan?

De witte stukken of de zwarte stukken?

 

We willen graag wit zijn, we willen dat wit wint. We voelen ons vaak zwart en hebben de angst dat deze winnen. Maar in de realiteit zijn we geen van beide.

 

Wij zijn niet onze negatieve gedachten en gevoelens en wij zijn niet onze positieve. We hebben ze wel allebei, maar we zijn ze niet. Wij zijn het schaakbord, waarop dit spel zich afspeelt.

 

En als wij het schaakbord zijn, zou het dan erg veel uitmaken, wanneer zwart of wit wint? Verandert het schaakbord zelf daardoor?

 

Natuurlijk voelt het niet prettig wanneer zwart zou winnen en voelt het goed, wanneer wit wint, maar dat is het leven, zoals we al eerder hebben geconstateerd.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 58 - Therapievormen die op het onderbewustzijn inwerken

Als er in je leven iets gebeurd is waardoor je ergens bang voor bent of heftig reageert op een bepaalde situatie dan zitten deze situaties in je onderbewustzijn opgeslagen. Dan is het belangrijk om het ook daar te gaan opruimen.

 

Er zijn diverse therapievormen die op dit onderbewustzijn inwerken. Dit zijn o.a. Touch of Matrix en Emotional Freedom Technique.

 

Beiden vormen bewerkstelligen vaak in een hele korte tijd hele mooie resultaten.

 

Kijk op het internet waar een therapeut(e) bij je in de buurt zit en kijk maar eens of dit iets voor je is.3

deel deze tip

Tip 59 - Zelfvertrouwen boosten

Last van spreekangst? Ik maak mp3tjes die jouw zelfvertrouwen behoorlijk boosten waardoor je krachtig in je vel zit. Daardoor vergeet jij waarom je nu ook alweer niet in het openbaar durft te spreken.


Simone

3

deel deze tip

Tip 60 - Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel

Tip: Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel.
Als je angstig bent, doet dat iets met je lichaam. Je lichaam produceert bijvoorbeeld veel stresshormonen (cortisol) en komt te weinig toe aan rust en herstel.


Het kan daarbij ook zijn dat je je steeds meer terugtrekt en weinig mogelijk buiten komt. Daardoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D maak je namelijk aan als de zon op je huid schijnt. Ook op een bewolkte dag heeft het zin om naar buiten te gaan. Een tekort aan vitamine D kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.

 

Als je denkt dat je een vitamine D tekort hebt is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Daarnaast kun je zelf heel veel doen: elke dag minimaal 15 tot 20 minuten bewegen in de buitenlucht. Dat zorgt voor aanmaak van vitamine D en lopen of fietsen helpt fantastisch tegen stress.

 

Vind je dat moeilijk, dan kan het enorm helpen om met een concreet doel op pas te gaan. Doe bijvoorbeeld vaker kleine boodschappen en ga te voet of met de fiets. Je komt dan meteen elke dag onder de mensen zonder dat je per se een gesprek hoeft aan te gaan. En ook dat menselijk contact is iets wat we allemaal nodig hebben.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Stel je voor dat je angsten/paniek terug stuurt

Op dit moment is angst en paniek voelbaar om ons heen, zelfs de meest rustige mensen worden ermee besmet.

 

Stel je voor dat je alle angsten/paniek die niet van jou zijn terug stuurt naar waar het thuis hoort. Als je dit regelmatig toepast geeft het meer rust en blijft er alleen over wat van jezelf is.


sandra

3

deel deze tip

Tip 62 - Angsten overwinnen

Angsten overwinnen is durven te beginnen...


Nicole

3

deel deze tip

Tip 63 - Kalmerende ademhaling

Als je je angstig gaat voelen, ga je oppervlakkig ademhalen en daardoor ervaar je vaak nog meer stress.

Deze ademoefening is heel simpel en heeft direct een kalmerend effect:
- Adem 4 tellen in door je neus
- Adem 6 tellen uit door je mond alsof je door een rietje uitademt

Probeer maar eens of het wat voor jou is, veel succes!


3

deel deze tip

Tip 64 - Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel

Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel

Wanneer we geboren worden in deze wereld, ontvangen we een bedrading (zenuwstelsel) die bedoeld is om verbinding te maken. Met onze eerste adem, beginnen we aan een zoektocht om ons veilig te voelen
in ons lichaam, onze omgeving en in onze relaties met anderen. Het autonome zenuwstelsel is ons persoonlijke alarmsysteem, altijd op zijn hoede, en stelt voortdurend de vraag: "Is dit veilig?"

Zijn doel is om ons te beschermen door steeds de veiligheid en risico’s in te schatten, door steeds te luisteren naar wat er gebeurt in ons lichaam en daarbuiten, en in de verbindingen die we hebben met anderen.

 

Dit luisteren gebeurt diep onder ons bewustzijn en weg van onze bewuste controle. Dr. Porges, die doorhad dat dit niet te maken had met bewuste processen, zoals dit wel bij perceptie het geval is, noemde dit ‘neuroceptie’ om te beschrijven dat ons autonome zenuwstelsel voor signalen scant die veiligheid, gevaar en levensbedreiging aangeven zonder dat we daarbij de cognitieve/ denkende delen van onze hersenen gebruiken.

De sympathische tak van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we een een onrustig gevoel krijgen - wanneer iets een neuroceptie van gevaar veroorzaakt. We komen in actie. Vechten of vluchten gebeurt hier. In deze toestand, versnelt onze hartslag, wordt onze ademhaling kort en oppervlakkig en scannen we onze omgeving op zoek naar gevaar, we komen "in beweging."

 

De wereld kan gevaarlijk, chaotisch en onvriendelijk aanvoelen. Dagelijkse problemen die bij deze toestand horen zijn: angst, paniekaanvallen, woede, concentratieproblemen- of problemen met het voltooien van werk, alsook relatieproblemen.

Ons brein maakt een verhaal bij de staat van ons zenuwstelsel.

Als je begrijpt hoe jouw zenuwstelsel werkt, waar jouw biologie jouw brengt, kan je leren je zenuwstelsel te reguleren. Wat heeft jouw zenuwstelsel nodig?3

deel deze tip

Tip 65 - angst voelen en toch je hart volgen

Moed
betekent
angst voelen
en toch
je hart volgen

Wanneer je angst hebt, is het belangrijk je te laten (onder)steunen door iemand die er onvoorwaardelijk voor je is.

Sylvia

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Onderzoek je gedachten en keer het om

Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.


Citaat van Byron Katie uit "Het klein boekje"

2

deel deze tip

Tip 67 - Neem eens een stap die je nooit durfde

Neem eens een stap die je nooit durfde, doe het samen met een goede vriend(in) en geef je grenzen aan. Bedenk dat je altijd zelf de regie hebt!2

deel deze tip

Tip 68 - If you don't use it you loose it

Voor je hersenen geldt: If you don't use it, you loose it en
If they fire together, they wire together

Er zijn twee uitspraken in de hersenwetenschap die heel duidelijk aangeven hoe angst verminderd of versterkt kan worden: “If they fire together, they wire together” en “If you don’t use it, you lose it”.

Wanneer het angst-netwerk wordt geactiveerd, door welke trigger dan ook, wordt ook direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd (snelle route). Wat wij direct ervaren is dat onze hartslag omhoog gaat, onze spieren zich spannen en de handen koud en klam worden.

Door bewust je ademhaling weer te verlagen en je spieren te ontspannen activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Een soort handrem eigenlijk om dit proces te onderbreken.

Zo kun je het netwerk weer minder actief maken en bepaalde associaties te dempen (if you dont use it, you loose it). Dit kost tijd, maar als het signaal vaak genoeg gedoofd wordt, wordt de amygdala minder actief en zal dus minder snel een signaal van gevaar uitzenden.2

deel deze tip

Tip 69 - Als angst een probleem wordt, zoek hulp

Op zich is er niks mis met angst.
Angst waarschuwt je dat er iets mis is.
Het is geen prettig gevoel, en dat is juist de bedoeling.

Als je bedreigd wordt, moet je in actie komen: maak het gevaar onschadelijk, verstop je of maak dat je weg komt. Het alarmcentrum in je brein zorgt dat je er klaar voor bent. En dat geeft een onrustig, gespannen gevoel.

Maar je kunt last hebben van angst door je vermogen om te denken, doordat je een goed geheugen hebt en doordat je leven veilig is en er dus geen reden is voor angst.

Misschien heb je een denkpatroon ontwikkeld met veel angstige gedachten. Of nare ervaringen uit het verleden spelen je nog steeds parten. Angst belemmert je in je dagelijks functioneren en het kost veel energie.

Angst wordt helemaal een probleem als je gevreesde situaties onnodig uit de weg gaat. Zo ervaar je niet meer dat die situaties gewoon veilig zijn. Je bent aldoor maar bezig met het bedenken en nemen van (onnodige) voorzorgsmaatregelen, en je leefruimte wordt kleiner en kleiner.

Als je dat merkt, dan is het echt de hoogste tijd om hulp te zoeken!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 70 - Overweeg EMDR

EMDR werkt goed bij PTSS, maar ook bij andere angsten. Vaak ontstaan angsten door bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.

Met EMDR kan je vaak veel spanning verminderen. Doordat de spanning minder is, kun je ook beter oefenen en jezelf weer laten ervaren dat je niet (zo) bang hoeft te zijn, als dat je nu voor iets bent.


Renie

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Verbind jezelf en stel je open

Angst is functioneel en niet weg te denken uit het menselijk bestaan. Het houdt ons alert, beschermt ons tegen reële gevaren en geeft ons de kans om moed en daadkracht te ontwikkelen.

Angst kan echter té groot worden, waardoor we het vanuit ons ik niet meer kunnen hanteren. De angst wordt dan overheersend. Het is dan van belang om de angst te begrijpen. De volkswijsheid weet al heel lang dat 'de angst in de ogen zien de kortste weg is'. Het helpt dan om je angst met je naasten te delen, te bespreken.

Veel mensen verbergen hun angsten, waardoor een eigenschap bij angst is dat je ten onrechte verondersteld dat jij de enige bent die zich angstig voelt.

Door je angst te delen kom je er (weer) achter dat je -niet- de enige bent met angst. Je kunt verbondenheid gaan ervaren door je open te stellen. En juist dát is de beste remedie tegen angst: het tegenovergestelde van angst is -Verbondenheid-.

Wanneer je je verbonden voelt aan anderen, aan je thuis, met een dier, aan een fijne omgeving of een werkkring ervaar je minder angst.

De vaste eigenschap van angst is juist dat je erdoor neigt om je terug te trekken. De enige werkelijke remedie is daarom om weer 'naar voren te gaan' en verbindingen te leggen, contact te maken én te onderhouden. Dit vraagt kracht en moed, maar het maakt je ook sterker dan je ooit was. Door dit te doen ervaar je hoe je als mens waarlijk zinvol leeft.2

deel deze tip

Tip 72 - Boekentip: De Angst de Baas

Angst vraagt er niet alleen om begrepen, maar ook om tegemoet getreden te worden. Het is verstandig om je hierbij te laten helpen door een naaste, of door een professional wanneer je angst krachtiger is dan jij zelf bent (of ervaart).

Een prachtig boek over het omgaan met Angst is geschreven door de zeer ervaren psycholoog Frits Winter. Het heet 'de Angst de Baas'. Het geeft niet alleen heel begrijpelijke informatie over wat angst is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Het is ook een werkboek, waardoor je zelfstandig heel ver kunt komen in het omgaan met je angst(en).

De toon in het boek is oprecht, menselijk en warm. Dat is meen ik precies wat je nodig hebt, naast uiteraard acceptatie én een stevige aanpak van je angst. Succes !2

deel deze tip

Tip 73 - Je hebt een angst, je bent niet de angst

Wees je bewust dat je niet de angst bent, maar een angst hebt.

Let eens op wat je bij je angst denkt, wat je allemaal tegen jezelf zegt.
Sta dan eens stil of dat wat je denkt en tegen jezelf zegt reëel is.2

deel deze tip

Tip 74 - Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten

In hypnose!

Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten.

Hypnose gaat direct naar het onderbewustzijn waar jouw angst is vastgelegd. Daar wordt deze ook opgelost.

Je zult je daarna een ander mens voelen.


Kim

2

deel deze tip

Tip 75 - Hou een angstdagboek bij

Hou een “angstdagboek” bij!

Beschrijf de gebeurtenissen die je bang maken en de emoties daarbij.
Het helpt om helder te krijgen waarvoor je precies bang bent, hoe vaak het voorkomt en in welke omstandigheden.

Bespreek onduidelijkheden en je gevoelens met je therapeut!


Yulia

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - "Stop it"

"Stop it"
Op you tube staat een kort filmpje over angst.
De therapeut heeft een bijzondere benadering om de client te helpen.
Humor kan je helpen!2

deel deze tip

Tip 77 - Geen twijfel, geen bewustwording

Hoe groter de twijfel, hoe groter de bewustwording; hoe kleiner de twijfel , hoe kleiner de bewustwording. GEEN TWIJFEL, GEEN BEWUSTWORDING.

C.C CHANG , THE PRACTICE OF ZENN

Nicole

2

deel deze tip

Tip 78 - Het beest in de ogen kijken

Het beest in de ogen kijken. Dat is wat is adviseer. Hoe moeilijk dit ook is, soms moet je door de tunnel heen, om vervolgens het licht weer een beetje te zien. Angst voor de angst komt vaak voor, en is een slechte raadgever. Bedenken wat het allerergste is wat je kan overkomen, en nagaan hoe groot die kans is, maakt dat je kritisch nadenkt en voor jezelf kunt relativeren. Ik help je hier graag bij want je gedachten gaan met je aan de loop. en daarmee je lichaam, stressreacties en ik wil je graag hierbij bijstaan. sterkte.


2

deel deze tip

Tip 79 - IK DURF NIET .............

IK DURF NIET ….Stel dat je hier zou invullen bunjee jumpen. Dan zal het gros van de mensen het met je eens zijn. Van een grote hoogte naar beneden springen is eigenlijk een tegennatuurlijke actie. En toch zijn er mensen die genieten van de schriksensatie die ze bij het springen ervaren.

Maar stel dat je invult: naar de winkel te gaan. Dan is er iets anders aan de hand. Winkelen is geen tegennatuurlijke actie. Je weet dat er geen reëel gevaar is. Maar je gaat piekeren over de het idee om te gaan en bent bang dat je misschien een paniekaanval kan krijgen. Alleen al bij het idee voel je de spanning opkomen. Om deze gevoelens te vermijden ga je niet. Op dat moment lijkt het de beste oplossing. Maar wat zijn de consequenties van die gedachten? Je ontzegt jezelf de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt?

Een ander voorbeeld: Er rijdt een auto met volle vaart op je af, je schrikt en je springt weg. Je reageert in een reflex. Of je wordt plotseling geconfronteerd met een agressief persoon. Je herkent de angst doordat je spieren spannen en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen.

Pas ná de gebeurtenis kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel en onbehagen ontwikkelen. Je wordt misschien onzeker om weer over straat te lopen. Je denkt misschien “ik kan maar beter die plek ontwijken” of “had ik maar niets gezegd dan was het niet geëscaleerd”.

Het kan zijn dat je conclusies trekt die misschien onterecht zijn. Je hebt op het moment van het incident uit een reflex gereageerd. Door je gedachten erover ga je misschien geloven in je conclusies: “ik heb niet goed opgelet”, “het is mijn schuld “, ‘ik kan niemand meer vertrouwen”. Van deze disfunctionele gedachtes en gevoelens kan je dan last krijgen.

In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen emoties en gevoelens.
• Emoties zijn een automatische lichaamsreactie (arousel) op een situatie en is slechts van korte duur. Angst kan dus soms heel functioneel zijn. Als er sprake is van reëel gevaar ben je voorbereid om te gaan handelen.
• Gevoelens: ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Angstgevoelens zijn geen reflexen maar komen voort uit de gedachten die je over angst hebt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd.

Het goede nieuws is: automatische reacties kan je niet veranderen maar wél disfunctionele gedachten! Een goede therapeut kan je helpen om de gedachten en gevoelens die het voorval oproepen weer in een juist daglicht te zien. Je komt daarmee weer in balans, krijgt weer de controle en wordt weerbaar.


2

deel deze tip

Tip 80 - angst

ANGST
Ik had het al eens eerder geschreven, ons brein kent het woordje NIET, niet. Wanneer je ergens NIET aan mag denken negeert ons brein dat en denken we er juist WEL aan. Die roze olifant, weet je nog? Dus als we NIET willen dat we angstig worden, als we NIET willen dat we gaan hyperventileren of als we NIET willen dat we een paniekaanval krijgen…juist, je raadt het al, dan gebeurd het juist WEL. Laat in het voorgaande stukje het woordje NIET maar eens weg.
Maar ja, als je last hebt van paniekaanvallen, hyperventilatie en angst, wat moet je dan WEL?
Ten eerste het woordje MOETEN maar eens weg laten. Want je MOET niets. Je MAG, of je WIL. Wat MAG je? En wat WIL je? Door het op deze manier te bekijken wordt het allemaal al een stukje lichter toch?
Je MAG je angsten onder ogen komen, het er laten zijn, uitzoeken waar ze wortel hebben geschoten (als je WIL). Want je WIL wel een leuk leven, waarin jouw waarden geleefd worden. Neem ik aan.
Dus de angst is er, die MAG er zijn. Je verzetten tegen die gevoelens, je raadt het misschien al, zorgen er juist voor dat die angst groter wordt, belangrijker dan jouw waarden. Uiteindelijk bezwijk je onder die angst voor de angst, ga je situaties en dingen vermijden en zit je thuis op de bank. Ook daar heb ik al eens een stukje over geschreven. Die metafoor van de zwerver op je bank die jouw feestje bederft. Of die jij jouw feestje laat bederven. Want zo is het, jij zorgt er zelf voor dat je jouw feestje bederft. Klinkt hard he? Dat je jezelf geen feestje gunt!
Dit is het gedachtengoed van ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Nu is het niet zo dat wanneer je morgen denkt, fuck it ik ga met die angst onder mijn arm de trein in, ondanks dat ik weet dat ik daar geen kant op kan, dat er allemaal vreemden zijn die wanneer ik flauwval geen poot uitsteken en mij misschien zelfs wel uitlachen (of jouw variatie hierop). Maar dit is wel het uiteindelijke doel, het gevoel en gedrag dat je leert krijgen bij ACT.
We gaan stapje voor stapje zorgen dat je dat gevoel, dat gedrag en die houding krijgt. We besteden aandacht aan het onderliggende probleem uit jouw verleden, maar dit MOET niet. We moesten niets, weet je nog? Soms weet je het heus wel, en soms geeft het veel inzicht als je er alsnog achter komt.
Bij ACT leer je anders naar jezelf te kijken, anders naar je gedrag en anders naar je gedachten.
Nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met mij op.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Een startpunt: je wens om je leefwereld groter te maken

Een startpunt: je wens om je leefwereld groter te maken.

Waar je mee zou kunnen beginnen is opschrijven wat je allemaal wil. Wat zou je doen, of waar zou je bijvoorbeeld zijn of heen gaan als de angst en vermijding helemaal weg zou zijn.

Ga er een paar keer voor zitten, het hoeft niet in 1 keer, pen en papier naast je bed/ in je tas/ wat voor jou werkt.

Zo krijg je meer inzicht in waar je het voor wil doen en dat helpt je op weg.


2

deel deze tip

Tip 82 - Streven naar zin en betekenis

Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis is waar het leven om draait.

Citaat van Dirk de Wachter psychiater en relatie therapeut. Een prachtig boek heeft hij uitgegeven . ‘vertroostingen’. Een aanrader.


2

deel deze tip

Tip 83 - Open up!

If fear doesn't get smaller
you have to get bigger.
The best way to do that is to open op.

Marleen

2

deel deze tip

Tip 84 - Zoek steun bij mensen die je vertrouwt

Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.

Je kunt ze ook meer over angsten laten lezen op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 85 - Autogene training

Autogene training is een vorm van ontspanning die vooral geschikt is bij angst, stress, gespannenheid, psychosomatische klachten en slapeloosheid.

Het woord Autogeen betekent zelfsturend en het is een oefenprogramma (training), waarmee u zichzelf aanleert om lichamelijk en emotioneel te ontspannen.

Kies in het begin een rustige plaats, waar u in het halfdonker kunt liggen en waar u een halfuur met rust wordt gelaten. Voor het slapen is wel handig, omdat u dan ook geen knellende kleding aanheeft en het doet gelijk iets aan slapeloosheid.


De techniek
Begin met een zin te herhalen, zoals "ik voel me rustig", of "ik ben kalm". Herhaal dat in gedachten en concentreer op de woorden en het gevoel van rust in uw lichaam en uw geest. Laat het over u heen komen.

Heel belangrijk is een passieve houding, kijk wat er gebeurt. Speur naar plekken in uw lichaam waar spanning is en herhaal de zin die u gekozen heeft. Adem regelmatig, niet diep of haastig. Als het goed lukt kunt u na een paar dagen de training uitbreiden.

Wek een gevoel van zwaarte in uw hand op
Bent u rechtshandig dan concentreert u zich op uw rechterhand (linkshandige de linkerhand). Zeg in gedachten: "Mijn hand wordt steeds zwaarder en zwaarder". Herhaal die suggestie en ervaar wat er met uw hand gebeurt. Uw hand wordt steeds zwaarder en er komt een gevoel van ontspanning.

Wek een gevoel van warmte in uw hand op
Net als bij de vorige oefening, maar gebruik nu de zin: "Mijn hand wordt steeds warmer". Het lichaam zal reageren met een grotere bloedcirculatie in uw armen en handen.

Weer een stapje verder. Laat de zwaarte en warmte door het hele lichaam toe.
Door u eerst op uw hand te concentreren en daarna de warmte en zwaarte door uw hele lichaam voelen. Bedenk zinnen die over andere delen van uw lichaam gaan en herhaal die. Gun uzelf de tijd.

Nu is uw buik aan de beurt
Gebruik de zin: "Mijn buik voelt lekker warm". En laat de warmte tot diep in uw buik toe. Is er spanning, doe er dan niets tegen, behalve het ervaren van de warmte.

Koel voorhoofd
Voor een ontspannen gevoel in uw voorhoofd, zeg dan in gedachten de zin: "Mijn voorhoofd is koel". Dat kan ontspanning geven van gezicht en voorhoofd. Die mond vaak uit in kalmte en rust.

Einde van de oefening
Spring niet meteen op. Maar beweeg eerst even uw armen en benen, haal een paar keer diep adem en doe dan uw ogen open. Des te vaker u geoefend heeft des te langer blijft de ontspanning.
Als u AT onder de knie heeft kunt u met kleine stapjes uw angsten tegemoet treden.


Cor

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Boekentip: Je gevoel de baas

Boekentip: Je gevoel de baas

Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Het zal je maar gebeuren. Je angstig voelen of een stress-, angst- of paniekaanval krijgen. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten.

 

Door het praktisch geschreven werkboek van Greenberger en Padesky (ISBN 9026515642) leer je niet alleen je angst te begrijpen maar in het boek staan ook waardevolle oefeningen hoe je hier mee om kunt gaan.

 

Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Vraag je partner en kinderen om je anders te helpen

Waardoor kan angst blijven voortduren:

Vaak houden partners en kinderen de angst mede in stand. Dit doen ze onbewust omdat ze medelijden met je hebben.

 

Een partner en kinderen gaan alles voor je doen wat je zelf niet meer kunt. Hierdoor blijft de angst bestaan.

 

Maak partner en kinderen mede verantwoordelijk voor het niet langer in stand houden van jouw angst. Vraag aan ze of ze je niet langer willen helpen met hetgeen wat je zelf niet meer durft.1

deel deze tip

Tip 88 - Onder begeleiding naar gevoel van angst toegaan

Onder begeleiding naar het gevoel van angst of paniek toegaan omdat juist er bij weggaan het groter maakt.


sandra

1

deel deze tip

Tip 89 - Maak gebruik van een exposureformulier

Maak gebruik van een exposureformulier


Je kunt de situaties die je akelig of angstig vindt in kaart brengen.


Maak daarvoor een formulier met 2 kolommen. Beschrijf op de linkerzijde (in volgorde van het minst en het meest) de angstige situaties in kaart.


Ken elke situatie een score toe . Dit is om aan te geven hoeveel angst je denkt te ervaren als je in die situatie terecht komt ( 0 = totaal geen spanning en 100 = extreem veel spanning).


Ga oefenen met het aangaan van de situaties. Begin met de oefeningen waarbij je de minste angst ervaart.


Je leer zo dat het gevreesde minder erg is dan je dacht en de angst vanzelf verminderd.


Rigtje

1

deel deze tip

Tip 90 - Je kan je geest anders leren denken

"Wat als"?
Wordt je angstig op steeds meer plaatsen?


Grote kans dat je geest je angstige gedachten geeft en je wijst op allerhande gevaren.


Je kan je geest anders leren denken, zodat jezelf kiest hoe je met dergelijke gedachten om kan gaan.


Dit kan door je bewust te worden hoe je tegen jezelf praat en je leert jezelf gerust te stellen (zonder hulp van buitenaf op dit moment), door aan jezelf uit te leggen wat er aan het gebeuren is, waarom je voelt wat je voelt etc.


Rigtje

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Praat over je angsten

Praat over je angsten
Je hoeft je er niet voor te schamen.

 

Praten over je angsten met familie vrienden en bekenden lucht vaak op. Het helpt je stress te verminderen. Delen is helen.


Delen kan ertoe bijdragen meer inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 92 - Ga een liedje fluiten

Ga een liedje fluiten

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar een liedje fluiten helpt je om in een andere gemoedstoestand te komen. Het leidt af door je focus te verleggen. Kies een leuk liedje om op te fluiten, ook als je niet kan fluiten...1

deel deze tip

Tip 93 - Geef je angst de ruimte

Geef je angst de ruimte

Ga met je aandacht naar de angst;


– hoe voelt de angst,
– waar in je lichaam voel je die angst,
– welke gedachten spelen een rol.

In plaats van het te onderdrukken laat je het er zijn. Neem het waar en heb er geen oordeel over. Door het ruimte te geven krijgt het de kans om gehoord en gevoeld te worden. Daardoor zal de angst juist kleiner worden.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - Je mag angstig zijn - bespreek het

Je mag angstig zijn

Soms is het nu eenmaal zo dat je ergens angstig voor bent. Bijvoorbeeld autorijden. Als je niet van snelwegen houdt of verre afstanden, dan mag je gerust iemand vragen met wie je kan meerijden.

 

Door het juist bespreekbaar te maken zal een ander er begrip voor hebben, en je willen helpen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 95 - Wellicht kan je geloof een houvast zijn

Wellicht kan je geloof een houvast zijn


Maarten

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Kijk wat je nodig hebt

Wanneer je nu naar die angst kijkt? Wat heb je dan nodig?
Houd dat in gedachten en denk aan de laatste keer dat het er was. Laat dat gevoel nu over de angst gaan.


Simone

1

deel deze tip

Tip 97 - Maak je eigen angstanalyse

Maak je eigen angstanalyse

Onlangs sprak ik iemand die langdurig angstklachten heeft. Waarvoor? Geen idee, was het antwoord! Wel is de angst heftig en zijn de paniekaanvallen regelmatig aanwezig.

 

Samen hebben we de angst 'afgepeld' wat leidt tot de volgende tips:


1. Beschrijf je momenten van angst.


a. In welke situatie is jouw angst ontstaan?


b. Hoe hoog is je angst op een schaal van 1-10 in deze situatie?


c. Schrijf op waar je angst voor hebt.


d. Kijk op basis van de situaties die je hebt opgeschreven of er een rode draad is te pakken waar de focus ligt van jouw angst of heb je angst in verschillende situaties.


2. Beoordeel of je hier zelf iets mee kunt of met behulp van een goede vriend(in).


3. Zo niet, zoek dan professionele hulp. Het kan veel voor je betekenen door je angst te doorbreken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 98 - Vertel het tegen iemand

Vertel het tegen iemand
Als je meer dan normale angsten ervaart, is het van groot belang om daarover zo spoedig mogelijk met iemand te praten; bijvoorbeeld je huisarts, een familielid of vriend. Delen helpt. Je kunt samen de juiste hulp en ondersteuning zoeken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Vervelkom en omarm de angst

Vervelkom en omarm de angst
Ga niet weg van de angst maar ga er juist naar toe. Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet.

 

Maak contact met de angst zonder erin op te gaan. Angst kun je voelen in je lichaam. Denk daarbij aan onrust, hoge ademhaling, beklemming, zwaarte, trillen, blozen, gespannen spieren, zweten, hartkloppingen, misselijkheid en verwardheid.

 

Wees nieuwsgierig hoe jouw angst voelt.


Erken dat je angst HEBT en stop ermee om je ermee te identificeren: ik BEN bang . Richt je aandacht naar binnen en onderzoek wat de angst met je lichaam doet.

 

Stap uit je belevende ik naar je waarnemende ik. Observeer en beschrijf enkele kenmerken van de angst vast zoals locatie in je lichaam, temperatuur, grootte, vorm, structuur en kleur.

 

Neem deze lichamelijke sensaties waar zonder oordeel en ontmoet ze met acceptatie en liefde. Verwelkom en omarm de gespannen delen zodat er weer rust komt. Doe dit gedurende 1 tot 2 minuten.

 

Als er nog een naar gevoel achterblijft, vraag dan naar de boodschap van dat deel zodat je jezelf beter leert kennen. Je lichaam is een signaalgever en boodschapper van onbalans. Neem je lichaam serieus, anders wijs je onbewust jezelf af.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Kijk terug naar een beeld waar je geen angst had

Kijk terug in je leven, stap voor stap, hoe het was met jouw en je angst.
Net zolang dat je komt bij een beeld waar je geen angst had.

Deze herinnering oproepen kan je helpen de angsten in het nu te verzachten.


Sandra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Geef toe dat je angstig bent

Toegeven;
Geef toe dat je angstig bent, we willen er allemaal van weg maar dat maakt het juist angstiger.1

deel deze tip

Tip 102 - Kijk eens of je je lichaam kan waarnemen

Lichaam waarnemen:
We schieten snel naar ons hoofd als we angst ervaren, kijk eens of je je lichaam kan waarnemen, waar in jouw lichaam ervaar je de angst? Dit deel gerust stellen dat het oké is.1

deel deze tip

Tip 103 - Herken je vermijdingsstrategieën

Herken je vermijdingsstrategieën

Vermijden van angst kun je op drie verschillende manieren doen. Het is goed om je er allereerst bewust van te worden welke strategieën jij toepast. Op lange termijn werken vermijdingsstrategieën altijd averechts en word je alleen maar angst groter.

 

Kijk voor jezelf eens welke vermijdingsstrategieën jij allemaal toepast. Je kunt er grofweg drie hoofdvormen in onderscheiden:

1. Voorkomen: bepaalde situaties niet aangaan (bijvoorbeeld feestjes vermijden, niet meer naar buiten gaan e.d.)


2. Afleiding: Ontkennen van je angst, iets anders gaan doen (tv kijken, spullen kopen)


3.Verdoven: middelen gebruiken (alcohol, drugs), gaan eten, roken.

Wat je uiteindelijk te doen staat is je angst aan te gaan, belangrijk is wel eerst je bewust te worden van bovenstaande stategieën.


Alexander

1

deel deze tip

Tip 104 - Maak onderscheid tussen pijn en lijden

Het onderscheid tussen pijn en lijden

Pijn heeft een directe oorzaak. Makkelijk voorbeeld is: Je valt van de trap en zit daardoor onder de schaafwonden en blauwe plekken. Pijn bestaat uit de blauwe plekken en schaafwonden. Niet leuk uiteraard.

Lijden is iets wat voortkomt uit de pijn, vaak doordat we gaan vechten met de pijn, bijvoorbeeld door de pijn weg te duwen of door situaties uit de weg te gaan (in dit voorbeeld: niet meer de trap oplopen).

Maak dus allereerst eens een onderscheid in wat je pijn is en wat lijden is. Met betrekking tot pijn kun je jezelf vragen: Wat vind je moeilijk, waar ben je precies bang voor?


Met betrekking tot lijden kun je jezelf afvragen: Hoe ga je om met je pijn of angst? Hoe vecht jij tegen dat wat je niet wilt ervaren?

Zoals het woord lijden al in zich heeft: het helpt niet, het maakt je pijn of angst alleen maar groter.


Alexander

1

deel deze tip

Tip 105 - Contextuele therapie bij angstige emoties

Angstige emoties kunnen een aanwijzing zijn dat er in je levensgeschiedenis gebeurtenissen zijn voorgevallen waarop je beschadigd bent in het ervaren van liefde en vertrouwen.


Wil je uitzoeken of/ waar jouw angstige emoties je levensgeschiedenis raken? Contextuele therapie helpt je verder.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Voel de angst en breng de focus naar je voeten en adem

Bij angst hebben veel mensen de neiging grip te willen hebben en naar hun hoofd te gaan. Vaak werkt dit versterkend. Je bent je dan minder bewust van je lijf en je adem.

 

Mijn tip is voel de angst in jouw lichaam. En breng de focus naar je voeten en je adem. Vaak komt dan de piek die angst kent tot rust.

 

Vaak kan een therapeut je helpen met deze heftige en lastige gevoelens om te gaan. Blijf er niet alleen mee zitten!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 107 - Een kunstwerk maken van negatieve gedachten

Een kunstwerk maken van negatieve gedachten.


Ons verstand produceert voortdurend gedachten. Sommige gedachten komen echter vaker langs dan andere. Vaak zijn dit gedachten die ons langer bezighouden, die onze aandacht trekken en ons in de weg zitten.

 

We kunnen helaas niet stoppen met denken, maar we kunnen wel leren om anders met het denken om te gaan.

 

Een oefening die je hiermee kan helpen, is het maken van je eigen gedachtenwolk (denk aan de gedachtenwolken die worden gebruikt in stripboeken). Je gedachtenwolk is een visuele weergave van gedachten die het vaakst langskomen en die je het moeilijk maken.

 

Door deze gedachtenwolk te maken en op een prominente plek in huis op te hangen word je hier dagelijks aan herinnerd. Vervolgens zul je de gedachten gaan herkennen als ze weer eens hard beginnen te roepen.


Welke vervelende gedachten schieten er het vaakst door je hoofd? Maak een top tien en schrijf deze op: (voorbeelden: Ik ben waardeloos, Dit komt nooit meer goed, Ik mag geen fouten maken, Ik moet altijd vrolijk zijn ...)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 108 - Visualiseer dat je je angsten teruggeeft

Angsten ontstaan niet zomaar. Je kunt ze bv overgenomen hebben van je vader of moeder, zij zijn je voorbeeld en jij doet het na.

 

Visualiseer dat je het teruggeeft aan je ouder. Dit kan al wat ruimte geven maar zal regelmatig herhaald moeten worden.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 109 - Blijf er niet mee rondlopen

Als je ergens een angst voor ontwikkeld hebt is het belangrijk om dit onder ogen te zien en hierbij hulp te gaan zoeken. Blijf er niet mee rondlopen. Deel het met anderen.
Er zijn allerlei therapievormen die je van je angst kunnen afhelpen.1

deel deze tip

Tip 110 - Doe een bodyscan om jezelf af te leiden

Doe een bodyscan om jezelf af te leiden:

Neem even de tijd voor jezelf, pak je rust.
Ga op je rug liggen. Het doel is met je gedachten de verschillende delen van je lichaam te scannen. Ipv voelen of scannen kun je ook aanspannen, even vasthouden en weer loslaten,


De volgorde is zo:
Linkervoet, voel de verschillende onderdelen van je voet: tenen, onderkant van je voet, de bovenkant en je enkel.


Linkerbeen, scan vanaf de enkel naar boven. Wat voel je? Pijn, prikkel, kriebel of misschien wel niets? Probeer denkbeeldig in je been te ademen (klinkt gek, maar het is het proberen waard).


Als je rond heuphoogte bent gekomen doe je hetzelfde met je rechtervoet en rechterbeen.
Vanaf de heup scan je je bovenlijf, voorkant en achterkant, het buikgebied (probeer je darmen eens te voelen), ga langzaam naar het midden van je rug en naar de voorkant, je borst en vervolgens weer je schouderbladen en je oksels.


Ga nu naar de vingertoppen (rechts en links tegelijk), vervolgens de voor- en achterkant van de handen, polsen, onderarmen rondom, de ellebogen, de bovenarmen en tot slot weer de schouders.

 

Scan nu de nek, voorkant, achterkant en ga langzaam omhoog via de achterkant van het hoofd, via de oren en bovenkant naar het gezicht. Voel je wangen, mond, neus, ogen en ontspan.
Als afsluiting probeer je denkbeeldig te ademen van je voetzolen door je lichaam naar een denkbeeldige opening bovenin je hoofd.


Probeer nog eens denkbeeldig te ademen via je huid, inademen en uitademen.

Het beste is om deze oefening in je dagelijks leven op te nemen.
Veel succes en ontspanning!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid

Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid door B. Brown.

Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt B. Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. De angst voor kwetsbaarheid kan zich uiten in allerlei soorten angsten. Angst kent vele gedaanten.
Dit boek leest makkelijk geeft veel inzichten.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 112 - Combinatie van bewustwording en EMDR

Angst om niet goed genoeg te zijn


Deze angst ontstaat bij ieder mens in de basisvorming van onze individuele persoonlijkheid. Met een liefdevolle omgeving die ons steunt in onze ontwikkeling en eigenheid, belemmert dit ons niet om gelukkig te worden.

Als je echter in je volwassen leven vaak ervaart dat je niet goed, leuk, lief, genoeg bent, dan is het belangrijk om te onderzoeken waar dit gevoel zijn oorsprong heeft of versterkt is, zodat je de angel daar uit kunt halen.

De combinatie van bewustwording en EMDR kan ervoor zorgen dat dit gevoel in de basis wordt hersteld.


Nathalie

1

deel deze tip

Tip 113 - Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Topics nu zijn de toenemende klimaatveranderingen wereldwijd.


De waterspiegel zou gaan stijgen, het broeikas effect wordt groter en groter. Wat heeft dit voor effect op de mens en hoe gaan wij hiermee individueel en met elkaar om.


Het gaat immers om de toekomst van onze kinderen, onze kleinkinderen, dieren en meer.
Er zijn zeker nieuwe innovatieve, energie, mogelijkheden. Ik kan me zo voorstellen dat je dit raakt, dit je beangstigd. Hoe ga je hiermee om …


Er is natuurlijk niet een weg die naar Rome leidt, er zijn meerdere... Welke past bij jou!1

deel deze tip

Tip 114 - Verleg je aandacht naar iets anders

Iedereen kent angsten. Het is goed om het volgende te beseffen:

Wil je iets loslaten, verleg dan je aandacht naar iets anders (in plaats van het probleem)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 115 - Vergeet niet om jezelf te belonen

Vergeet niet om jezelf te belonen!

Nadat je jouw angsten aan hebt durven te gaan, is het belangrijk dat je volhoudt! Je wilt jezelf immers nieuwe gewoonten aanleren. Dat is moeilijk en spannend en daar mag je best eens bewust bij stil staan.

 

Wanneer je de angst bent aangegaan zonder weg te rennen of op te geven verdien je het om jezelf te belonen.

 

Hoe vaker je de uitdaging aangaat, hoe meer je zult voelen dat de negatieve gevolgen waar je bang voor was uiteindelijk niet zo erg waren als je vooraf dacht!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Laat de angst maar komen

Laat de angst maar komen, want alleen dan kunt u erachter komen dat de angst ook weer zakt als u in de situatie blijft en dat u de angst kunt hanteren. Vecht niet tegen de angst en ren er niet voor weg.

 

Noteer het angstniveau bij aanvang, 5 minuten daarna en weer 5 minuten erna. De angst neemt misschien eerst toe, maar wordt al snel minder.1

deel deze tip

Tip 117 - Hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen

Als je ergens bang voor bent is het voor de meeste mensen normaal om deze angst weg te duwen of er tegen te vechten.


Als je de angst echt wilt loslaten is het veel beter om deze angst te accepteren en dan je bezig te houden met hoe jij je WEL wilt voelen.


Het vechten betekent dat jij je bezig houdt met dat wat je niet wilt, dat geef je dus aandacht en dat wat aandacht krijgt dat groeit.


Dus hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen. Misschien moet je dit vaker doen maar uiteindelijk gaat de angst daardoor weg.


Dit kun je ook door bv. Touch of Matrix behandelingen te ondergaan. Deze methode ruimt letterlijk van alles op uit je onderbewustzijn wat met je angst te maken heeft.1

deel deze tip

Tip 118 - Verplaats het beeld van de situatie

Angst en amygdala:
We hebben in onze hersenen een klein centrum voor emoties de amygdala. Rechts hiervan heeft meer met angst te maken en links met positieve emoties.


Als je angstig bent in je gedachten dan kan het enorm schelen waar je deze gevoelens/beelden plaatst.


Als je bv iemand ziet die angst bij je oproept of een situatie dan zit het beeld vaak aan de rechterkant, het beeld verplaatsen naar de linkerkant van je hoofd kan dan veel schelen.1

deel deze tip

Tip 119 - 2 tips voor pleasers

Als je vaak moeite hebt om 'nee' te zeggen op verzoeken van anderen, dan kon het wel eens zijn dat je bang bent om mensen kwijt te raken. Dat ze onaardige dingen over jou gaan denken en zeggen. Dus zeg je steeds maar 'ja' tegen de ander. Ten koste van jezelf. Hier heb je 2 tips die je kunnen helpen om daar verandering in te brengen:
1. Leer je zelf aan om bedenktijd te vragen. Zeg gewoon: daar wil ik even over nadenken. Je hoort van mij. Dat geeft je de ruimte voor stap 2:
2. Nu je de tijd hebt om erover na te denken, stel je dan even voor dat je nee zegt. Dan voel je waarschijnlijk die angst al opkomen. Ga nu bewust met je aandacht naar dat gevoel toe in plaats van er vandaan. Vraag je af: waar voel ik dit in mijn lichaam? Leg eventueel je hand even op die plek. En zeg dan gewoon: welkom angst.
Je zult gaan merken dat die angst hierdoor afneemt. Nu je dat merkt, krijg je ook meer ruimte om je bij je keuzes niet langer door die angst te laten leiden. Je krijgt hierdoor ruimte om andere afwegingen te maken om ja of nee te zeggen op een verzoek.


Henk

1

deel deze tip

Tip 120 - Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt

Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt...1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets

Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets1

deel deze tip

Tip 122 - Iets doen aan Overgedragen angst

Overgedragen angst

Als cliënten met angstklachten komen en er is geen mogelijke oorzaak aanwijsbaar en de angst is irreëel, bijvoorbeeld angst om iets te doen wat de meeste mensen automatisch doen zonder enige vorm van angst.

 

Heb jij de zenuwen bij activiteiten als; naar feestjes gaan, het woord nemen, boodschappen doen, autorijden, enz. en heb je geen idee hoe dat komt?

 

Dan is het goed om te kijken of deze angst wellicht is ontstaan in de prenatale fase voor of tijdens jouw geboorte. De omstandigheden kunnen ervoor hebben gezorgd, dat je angst hebt overgenomen van jouw moeder.

 

Ons zenuwstelsel is verbonden met die van onze moeder in de baarmoeder. Je kunt hier op eenvoudige wijze iets aan doen, want het hoort niet bij jou thuis.


Nathalie

1

deel deze tip

Tip 123 - Roep geruststellende gedachten op

Als je angsten voelt is het goed om je gedachten proberen te veranderen. Op angstige momenten denkt je waarschijnlijk automatisch aan dingen die de angst erger maken. Het is belangrijk dat je die gedachten leert te veranderen. Wat kunt je bijvoorbeeld doen?


Je ervaringen opschrijven. Houd een dagboekje bij. Schrijf op wat er precies gebeurt op angstige momenten. Waar denkt je dan aan? Waar bent je bang voor? Wat voel je ? Hoe reageer je hierop? En wat doet je dan?


Op zo'n moment van angst is het belangrijk om geruststellende gedachten op te roepen. Kijk eens kritisch of er wel een reden is om zo bang te zijn. Bedenk vervolgens welke geruststellende gedachten je kunnen helpen. Schrijf deze gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.


Geeft dus aandacht aan waarschijnlijk precies tegenovergestelde gevoelens die je zou WILLEN voelen.

 

Aandacht geven aan wat je wilt laten groeien, daardoor worden de negatieve gedachtes omgezet in positieve gedachtes en zo ga jij je automatisch beter voelen.1

deel deze tip

Tip 124 - Angst voor succes

Angst voor succes

Stel, je hebt alles bereikt; een leuke partner, een uitdagende goede baan, een fijn gezin, een mooi huis…het kan niet op. Alles waar je altijd van gedroomd hebt, is gerealiseerd.

 

En dan word je overvallen door onbegrijpelijke angst. Angst om dit allemaal weer kwijt te kunnen raken.

 

Angst voor de toekomst gaat vaak nauw samen met de angst dat dingen onherroepelijk zullen veranderen en je zal dwingen om dingen los te moeten laten.

 

Het is normaal om onbewust vooruit te projecteren in de toekomst en succes te zien als een groot gewicht dat op je drukt. Met EMDR kun je ook van deze angst op snelle en effectieve wijze worden verlost.


Nathalie

1

deel deze tip

Tip 125 - Vermijd situaties niet

Als de angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt en zelfs op achtergrond aanwezig is en eventueel heviger wordt dan kan het een belemmering worden voor je in het dagelijks leven.


Dit komt tot uiting door het vermijden van dergelijke situaties of juist doordat je merkt dat je deze op een andere manier invult.


Herken je dit en wil je dit niet meer. Laat mij je helpen (weer) te leren leven.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Kijk bewust naar je angsten

Angsten wil je graag uit de weg gaan, alleen wordt je wereld dan steeds kleiner.

 

Het is beter om er bewust naar te kijken en wat gebeurt er dan met jezelf, welke gevoelens ervaar je dan. En waar en wanneer heb je deze gevoelens gehad. Wanneer waren ze er nog niet?

 

Allemaal vragen om inzicht te krijgen in je angsten en het ontstaan ervan.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 127 - Werk aan de onderliggende reden

Blozen, ik ben ervan overtuigd dat je moet werken aan de angst die het blozen veroorzaakt en niet aan het blozen zelf. Als de onderliggende reden niet opgelost is blijf je gewoon blozen.


Simone

1

deel deze tip

Tip 128 - Verleg je focus naar iets wat bijdraagt

Om je op een bepaalde manier te voelen zet je een aantal stappen waar jij je waarschijnlijk niet bewust van bent.


Je hebt een patroon ontwikkelt wat er voor zorgt dat je angstig wordt of blijft.


Om je op een bepaalde manier te voelen focus jij je op iets wat je waarschijnlijk niet wilt. We maken allemaal plaatjes in ons hoofd. Die plaatjes roepen bepaalde gedachten op en daar reageer je met een emotie op die je in je lichaam zult ervaren.

Nu zal het lastig zijn om vanuit een angstig gevoel meteen helemaal te kunnen switchen naar een gelukkig gevoel .


Stel jezelf de vraag: wat is het eerste kleinste stapje wat ik nu kan zetten om me een klein beetje beter te voelen.


Verleg je focus naar iets wat bijdraagt aan een iets positiever gevoel.1

deel deze tip

Tip 129 - Onbewust processen veranderen

In sommige gevallen weet je bewust wat je probleem is en weet je ook bewust de oplossing. Dan kan je zelf snel zorgen voor het laten verdwijnen van je probleem. Dus als jij op je werk een conflict hebt met je leidinggevende over te vaak te laat komen en je bent bang om ontslagen te worden, dan weet jij dat als je gewoon op tijd gaat komen het probleem opgelost is. Je kan nog je excuses aanbieden en daarmee heb jij jouw probleem opgelost.
Maar het kan ook zijn dat je bewust weet dat je een probleem hebt maar dat je bewust geen enkel idee hebt van de oplossing. Dit komt dan omdat de oplossing op onbewust niveau moet plaatsvinden. Je hebt bijvoorbeeld angst om in een vergadering je mening te geven en je krijgt altijd een rooie kop. Je weet bewust dat dit eigenlijk niet nodig is en iedereen zegt dit ook tegen je en ze zeggen zelfs dat ze graag jouw mening horen. Toch blijf je die angst houden en wat ej ook doet die angst gaat niet weg.
Dan is het zaak om eens te kijken waar dit probleem ontstaan kan zijn en /of wat je onbewuste probeert te doen voor jou. Hypnotherapie is gericht om onbewuste processen te identificeren en te veranderen waardoor angsten kunnen verdwijnen.1

deel deze tip

Tip 130 - Visualisatie oefening bij angst voor corona

In tijden van Corona worden we zeker ook geconfronteerd met onze angst.


Daarom de volgende visualisatie-oefening: sluit je ogen en denk aan een moeilijk moment in je leven, waar je doorheen gekomen bent. Concentreer je op dat wat je daardoor heen heeft geholpen.

 

Maak een vuist en sla dit positieve gevoel in gedachten op in je vuist. Als de onzekerheid en angst toeslaan, maak dan weer die vuist en roep het positieve gevoel weer op.

Succes.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Zelfhulp bij angst

In deze tijd van contactverbod bij corona, waarin het verstandig is om geen live sessies te doen, wil ik toch graag mensen ondersteunen in hun proces.

 

Als je mij een bericht stuurt met het probleem waar jij graag doorheen wilt werken en hoe je daar last van ervaart, dan stuur ik jou tips toe waarmee jij jezelf kunt helpen in de komende periode.

 

Je kunt daarnaast ook altijd even contact opnemen als het echt nodig is. Deze dienst is kosteloos zolang het contactverbod geldt. Wat ik je hiermee wil meegeven is; Je staat er niet alleen voor! Houd moed, er is een weg naar buiten...:-)


Nathalie

1

deel deze tip

Tip 132 - Schrijf een brief

Schrijf een brief vanuit je ik in de toekomst op het moment dat het volledig vrij is van angst, naar je huidige ik


Moniek B

1

deel deze tip

Tip 133 - Dwang gedachten veranderen in helpende gedachten

Overweeg hypnotherapie. Met hypnose kun je angsten en dwang gedachten veranderen in helpende gedachten


car

1

deel deze tip

Tip 134 - De beste manier om stress het hoofd te bieden

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van jouw stress en angst eens goed te onderzoeken.

 

Ga naar een goede therapeut die verder kijkt dan het symptoom en de situatie die nu speelt. Waar komt jouw angstgevoeligheid vandaan, welke diepere oorzaak ligt eronder de situatie die zich nu aandient.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 135 - Waarom is angst en stress zo lastig te doorbreken?

Angst veroorzaakt stress in jouw lijf en dat kan jou lijf prima handelen als dit van korte duur is. Je bijnieren maken adrenaline aan om een vlucht, vecht of bevries actie te kunnen maken om te overleven.

 

Jouw brein reageert op stress en angst alsof er een doodsbedreiging is en omdat overleven prioriteit nr 1 is worden alle andere processen in je lijf van minder belang. Jouw brein wordt super alert.

 

Tijdens een korte schrikreactie stijgt het adrenalinegehalte razend snel om een actie te kunnen doen en als de schrik voorbij is dan daalt onder invloed van cortisol het adrenalinegehalte weer. Adrenaline kan kortdurend die piek maken, maar als we langere tijd stress en angst hebben dan houdt de bijnier het niet vol om langdurig adrenaline af te geven.

 

Omdat overleven nr 1 prioriteit is en jouw brein ervan overtuigd is dat jij in een levensbedreigende situatie bent, gaat cortisol, dat normaliter de functie heeft van stressverlager, een chronisch stresslevel produceren. In het brein wordt voortdurend alle processen in het lichaam gemeten doormiddel van een feedbacksysteem, dit systeem werkt met een nulmeting (ook wel drempelwaarde genoemd) van stoffen die elkaar in balans houden.

 

Als een stof lange tijd verhoogd wordt afgegeven, in dit geval cortisol, dan went het brein aan die hoeveelheid en haalt de drempelwaarde omhoog. Op dat moment is de verhoogde afgifte cortisol het nieuwe normaal geworden. Hierdoor blijf je alert en kan je zelfs als de situatie allang voorbij is maar in die angst of stress blijven hangen zonder dat je er nog grip op hebt.

Daarbij komt dat als het stresslevel hoog is het brein niet meer zo goed kan denken, de meeste energie in het brein gaat naar het motorische gedeelte ervan zodat jij jouw vlucht vecht of bevriesactie kunt maken.

 

Zo een actie moet zonder nadenken razendsnel plaatsvinden, anders heeft die beer je al te pakken. Nadenken is dus geen prioriteit. Om goed en logisch naar angst of stress te kunnen kijken en het effectief te kunnen behandelen is het wel handig als het brein mee kan werken.

Het is gelukkig mogelijk om dat feedbacksysteem te resetten en dat doe ik vrijwel altijd eerst voordat ik met jou verder de behandeling in ga, en ik leer het je zodat je het ook zelf kunt doen. Dat resetten gaat gelukkig heel snel.

 

Ik werk holistisch, dat betekent dat ik ook deze fysieke kant meeneem zodat de behandeling optimaal en snel kan verlopen. De trauma verwerkingsbehandelingen die ik geef zoals EMDR , NLP of BML hebben op die manier veel directer effect op het hele systeem.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Je bent niet je angst

Als je angstige gedachten hebt, observeer die angsten dan. Het zijn je gedachten. Je lijf kan ook reageren. Je voelt je angstig. Je brein denkt dat als je angstig bent, het vast ook een beangstigende situatie is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kunt angstige gedachten hebben en fysieke angstreacties en toch mag je dat in bepaalde gevallen naast je neer leggen. Het toch gewoon doen of aangaan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 137 - Koel jezelf af bij angst

Koel af bij angst, je emotionele brein en je rationele brein vinden elkaar niet meer als je heel angstig bent. Je emotie neemt het dan over. Je kan de connectie weer maken door af te koelen. Hou je handen onder stromend koud water of leg bijvoorbeeld een gekoeld blikje in je nek.


Joska van den Broecke

1

deel deze tip

Tip 138 - Angst voor de angst

Er is vaak een angst voor de angst.

Sta jezelf toe om door de angst voor de angst heen te zakken om zo de echte angst te kunnen onderzoeken./ ervaren. Vaak is deze minder angstig dan waar je bang voor bent.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 139 - Onderliggende angst om controle te verliezen

Als je merkt dat angsten je leven beheersen en je wilt daar wat aan gaan doen is het goed je te realiseren dat het goed mogelijk is dat die angsten je weg houden van het "oorspronkelijke probleem". En dan bedoel ik vooral de onderliggende angst om de controle te verliezen. Die hebben we bijna allemaal wel maar ik ga er vanuit dat jij prima aanvoelt dat deze angst jóuw leven en jezelf in de (verstikkende) greep heeft. Dan wordt het tijd iemand te vinden die je weer grip op je-zelf kan geven zodat je weer vrijheid in je zelf gaat ontdekken. Meestal is dit soort angst een uiting van een actief patroon van "trauma" in je lichaam, de geest en de ziel: het beklemmende gevoel in je borst dat je misschien bangheid of "depressie" noemt en het altijd maar waakzaam zijn voor gevaar of afwijzing, de zelfverachting, het slechte slapen, de mist in je hoofd die concentratie problemen geeft en het onvermogen om je hart open te stellen. Bewust noem ik het een trauma omdat trauma je berooft van het gevoel om op je-zelf te kunnen vertrouwen, zodat jij geen baas meer bent over jouw lichaam en geest. Want letterlijk heeft jouw dierlijke overlevingssysteem je overgenomen omdat het op dat moment nodig was en helaas is het niet uit gezet. Dus is dat, wat ik in mijn therapie wil bewerkstelligen, dat jij bewust wordt van jouw op hol geslagen overlevingsmechanisme en bewust, je geschrokken lichaam, weer kunt gaan reguleren. Waardoor je weer grip krijgt op je eigen lichaam en geest en daar weer op kunt leren te vertrouwen. Want in mijn optiek is dat wat nodig is voor een leven in balans en plezier! Succes!1

deel deze tip

Tip 140 - Het belang van goede voeding en vitamines.

We leven in een welvarend land en je zou denken dat het dan wel goed zit om onze opname van onze vitaminen. Helaas blijkt dit vaak niet het geval.
Wees eens eerlijk eet jij altijd keurig volgens de adviezen van gezondheidsraad? De kans is klein.
Als je niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt heb je meer risico op klachten en ziekten. Als je last hebben van angst is het wellicht de moeite waard om je eens wat meer te verdiepen in voeding en het effect op je geestelijke gesteldheid. je zou kunnen kiezen om (tijdelijk) aan te vullen met supplementen. Ik kan je net die boost geven die je nodig hebt.
Er is een keur aan mogelijkheden en een groot verschil in kwaliteit.
Heb je hier graag hulp bij dan kijk ik graag met je mee


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Omdenken angst

Waar angst is, is moed ook aanwezig. Angst wil je op je plek houden en is een sterke kracht. Het wil jezelf beschermen, maar wanneer je door het beschermingsschild kan kruipen, verleg je je grenzen.

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 142 - Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent

Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.

Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.

Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!1

deel deze tip

Tip 143 - Maak een optelsom van al je 'kleine' stressoren

Als je merkt dat angst, stress, spanning of paniek je parten speelt, ga dan eens na welke ‘kleinere’ stressfactoren er in je leven zijn. Vaak zijn we geneigd om alleen de grote gebeurtenissen als stressoren te zien, zoals een verhuizing of het verlies van werk. Het zijn echter vaak alle kleine stressvolle dingen van het dagelijks leven die bij elkaar opgeteld ons lichamelijk spanningsniveau flink kunnen verhogen. Wat weer angstklachten tot gevolg kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks moeten haasten om op tijd bij de trein te zijn of het steeds weer schakelen tussen alle informatie op mobiele apparaten en real life, het niet op tijd (gezond) eten en drinken. Zet eens voor jezelf op een rijtje wat jou spanning geeft in je dagelijks leven. Of wat jou energie kost. Dit kunnen ook leuke en positieve dingen zijn die naast plezier ook inspanning vergen. Zodra je hier inzicht in hebt kan je zorg gaan dragen voor een betere balans.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 144 - Focus op je gewenste situatie

Als angst je belemmert en tegenhoudt, maak dan een zo duidelijk mogelijk plaatje van wat je graag wilt. Wat is jouw gewenste situatie? Hoe voel je je dan en hoe loop je rond? Wat doe je? Welke gedachten heb je? Maak dit zo concreet mogelijk en probeer dit te verankeren door hier een innerlijk plaatje van te maken. Een beeld of metafoor als symbool voor dat wat jij wilt. Door je hierop te focussen zal je doelgerichter en met meer vertrouwen op weg kunnen gaan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 145 - Kijk de angst onder ogen

We maken veel keuzes om 'goed genoeg' te zijn in de ogen van anderen. Het lastige daarvan is, dat je jezelf op deze manier afhankelijk maakt van de goedkeuring van anderen. Dat kan spanning en angst veroorzaken.

Vaak zit hier de angst onder om verlaten te worden. Als je deze angst onder ogen kunt zien, hoef je je niet langer een marionet te voelen in je eigen leven.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Van wie is de angst?

Wanneer je in een angst zit vraag dan eens aan jezelf van wie is dit? Je zal versteld staan over de dingen die je van anderen overneemt. Alleen die vraag zet jou weer bij wie JIJ bent. Succes en heb je vragen dan hoor ik je graag.

Simone

1

deel deze tip

Tip 147 - Wat gebeurd er in het lichaam bij angst?

Boekentip:

De Polyvagaaltheorie in therapie - Het ritme van regulatie van Deb Dana.

Dit boek geeft helder weer wat er in het lichaam gebeurd bij angst, met name met het autonome zenuwstelsel. Het brengt alle responspatronen in kaart waardoor je de reacties van het autonome zenuwstelsel leert te herkennen.
Met de aanvullende oefeningen kan het polyvagaal-systeem gereguleerd worden.


1

deel deze tip

Tip 148 - Jezelf tegenkomen

Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je jezelf kan zijn...


Nicole

1

deel deze tip

Tip 149 - Tackel je angstloop

Overvalt de angst je op elk ongewenst moment? Kijk dan eens samen met een therapeut naar welke loop van gedachten er vooraf gaat aan je angstreactie en kijk eens eerlijk naar al deze gedachten.
Zet ze op een rij en tracht daarnaast geruststellende, liefdevolle en genadige uitspraken te zetten die je gaat trainen. Elke keer wanneer er weer een angstprikkel komt mag je leren die fijne, geruststellende gedachten steeds meer in de plaats te zetten van de gedachten die jou tot een heftige angstreactie leiden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 150 - Kijk je angst aan

We zijn als mensen gewend om weg te gaan van pijn, van angst. We gaan ze logischerwijs liever uit de weg. Toch is de beste manier om met angst om te gaan om ze 'aan te kijken'. Niet uit de weg te gaan. Want alleen dan kan je zien waar het echt over gaat. En kan je misschien zien dat het niet zo erg of groot is dan dat jij het in je hoofd hebt gemaakt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Je wilt de angst weg hebben

Als mens willen we geen angst ervaren omdat het zo’n enorm naar overweldigend gevoel is. Daarbij ervaar je het alsof je er nooit meer uitkomt. Juist het tegenovergestelde is waar, de angst toelaten in je lijf en gaan ervaren dat er vanzelf weer rust komt. Het is belangrijk om dit te doen als er iemand bij is om je te ondersteunen. Dat geeft veiligheid om het helemaal toe te laten.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 152 - De kracht van de adem

Uitademen staan voor loslaten, een van de eerste dingen die ik vraag aan
mijn cliënten is nagaan hoe men ademt.
Wanneer je angstig bent ga je vaak sneller en oppervlakkiger ademen, een signaal voor je hersenen dat er dreiging is.

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar, zijn onlosmakelijk ( ook al denken wij dat ons hoofd de baas is, het lichaam laat zich niet voor de gek houden)

Een rustige ademhaling, waarbij de uitademing langer is dan de inademing
reguleert de hartslag en wanneer de hartslag daalt krijgen de hersenen een signaal " het is o.k." en daalt de paniek.
1

deel deze tip

Tip 153 - Rustig ademenen en je vast laten houden

Soms kan een angst zo overweldigend zijn dat het lijkt of deze je helemaal overneemt. Belangrijk is het om dan rustig door je neus in te ademen en door je mond uit. Als het tot de mogelijkheden behoort, laat je dan vasthouden. dat zorgt ervoor dat je nervous system gekalmeerd wordt en de angstige gevoelens minder worden.


1

deel deze tip

Tip 154 - Hoe krijg ik meer vat op mijn stress ( respons)?

Eerst wat biologie. Het lichaam heeft twee systemen om met spanning of dreigen om te gaan: 1: het sympatisch zenuwstelsel zorgt voor activering bij dreiging en 2. het parasympatisch zenuwstelsel zorgt voor kalmering wanneer de dreiging over is.
Denk maar aan een parachute die opengaat wanneer het nodig is.

Je kan dit ook zien als een signaal van de hersenen naar het lichaam om te vechten, vluchten of bevriezen en vanuit het lichaam naar de hersenen om weer in ruststand terug te komen.

In de volgende tips leer ik je om jouw lichaam aan te moedigen om weer in ruststand terug te komen.

Hier alvast de eerste tip:

1) Adem diep in en lang uit. Misschien voor de hand liggend, maar een lichaam in rust heeft een lage ademfrequentie. Door met name lang uit te ademen geef je jezelf een signaal dat het veilig is.
Kijk maar is naar je ademhaling wanneer je in slaap gaat vallen, heel langzaam en diep.

Een app die je hierbij kan ondersteunen is de respiroguide

Veel succes!


1

deel deze tip

Tip 155 - Verbreed je blik

Tips voor stressreductie:

Tip 2:

Oefen in het verbreden van je blik door op YouTube fragmenten te bekijken die je uitnodigen om de wijsheid van de natuur te ervaren.Je kan ook je ogen zachtjes masseren en een starende blik aannemen, alsof je aan het dagdromen bent.

Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Wandelen

ga een stuk wandelen

jeah

1

deel deze tip

Tip 157 - Mediteer

Mediteer

tip- 136

1

deel deze tip

Tip 158 - Je ademhaling als steun om angst te verminderen

Bij uiteenlopende vormen van angst is het middenrif vaak aangespannen. Tegelijkertijd houdt dit je gevoel van angst in stand. Dit heeft te maken met de samenhang tussen onze psyche en lichaam en de rol die ons zenuwstelsel speelt.

Je middenrif kun je niet bewust ontspannen, echter kun je wel je ademhaling inzetten om deze spier a.h.w. te masseren. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor; zoals verbonden ademhaling, je richten op je lichaam terwijl je de buikademhaling toepast. En een sterk werkende (niet voor alle angsten geschikt en ook niet als je neigt naar hyperventilatie) is de ademhalingsoefening van Wim Hof:

- 30 x diep in en uitademen zonder pauzes. Doe dit zo ontspannen mogelijk
- adem volledig uit en haal zo lang mogelijk geen adem. Ontspan jezelf zo veel mogelijk en ga a.h.w in meditatie.
- adem in en houd 15 sec vast.
Herhaal deze stappen 3 keer. Je zult merken dat je rustiger wordt in je hoofd, je lichaam ontspant en je ademhaling vrijer wordt. Ook kan je lichaam gaan tintelen.

Aandachtspunten: forceer jezelf niet ;-) en bouw zo nodig rustig op.

Lotte

1

deel deze tip

Tip 159 - Naar het gevoel gaan

Bij angst is je eerste impuls om erbij weg te gaan. Naar het gevoel gaan en het toelaten is de manier om uit de angst spiraal te komen. Juist de angst voor de angst houdt je gevangen. Toelaten en bij het gevoel blijven is de remedie. Er is moed nodig om dit te doen, durf hulp te vragen.


1

deel deze tip

Tip 160 - Je gevoel leren reguleren

Eerst laat je iemand iets of in gedachten (rustgevende gebeurtenis) nemen, of naar kijken (bv een mooie bloem) Het is belangrijk dat het een fijn gevoel oproept. Vervolgens laat je de persoon aan dat denken wat hem/haar verdrietig/bang maakt en dat ervaren. Spreek van te voren af hoelang (vb 5 seconden) en kijk dan naar het mooie of denk aan het rustgevende. Vervolgens spreek je een langere tijd af (vb 7 sec.) en herhaalt hetzelfde. Zo leert iemand het gevoel beter te reguleren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Neurofeedback in combinatie met cognitieve gedragstherapie

Met neurofeedback kun je je hersenen trainen om uit angstpatronen te komen waardoor er minder snel een angstprikkel wordt uitgezonden.

In combinatie met cognitieve gedragstherapie (je bewuste gedachten beter leren sturen) levert dit een zeer hoog succespercentage op. Je bewuste en onbewuste gaan meer op één lijn zitten en het angstnetwerk kan worden verzwakt en ontmanteld.


1

deel deze tip

Tip 162 - Op tijd je angstklachten aanpakken

Angst snel aanpakken is belangrijk omdat het anders steeds groter kan worden.

Als iemand een angstige ervaring beleeft wordt in de hersenen als het ware een angst-netwerk aangemaakt, waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

De locatie, de omgeving, de zintuiglijke sensaties vallen allemaal onder deze context. Maar daarnaast worden ook andere zaken hierin meegenomen, zoals de mate van bedreiging, eerdere angstige ervaringen en de hoeveelheid aandacht die naar de situatie gaat.

Elk van deze factoren kan een trigger vormen om dit netwerk te activeren. Omdat zaken deels expliciet (bewust) maar deels ook impliciet (onbewust) worden opgeslagen is niet altijd duidelijk wat een trigger kan zijn. Zo kan een geur of kleur van iets als voldoende zijn om dit angstnetwerk te activeren.

Bij (onbehandelde) angst kunnen ook steeds meer triggers onderdeel worden van dit trauma- of angstnetwerk, waardoor ook het gedrag van vermijding en verdringing ook steeds meer en steeds pathologischer wordt. Het is dus zaak op tijd met je angstklachten naar een therapeut te gaan.


1

deel deze tip

Tip 163 - angst en vrijheid

In de angst wordt men zich bewust van zijn vrijheid

nicole

1

deel deze tip

Tip 164 - angst voor de angst

De angst voor de angst is vaak groter dan de angst zelf.

nicole

1

deel deze tip

Tip 165 - Spelen met de snelheidsknop

Als angsten met je aan de haal gaan. Stel jezelf voor in een muziekkamer met allemaal knopjes. Een ervan is de snelheidsknop. Neem in gedachten je ervaring/gebeurtenis/angst voor je geest en draai als het ware die snelheidsknop met 2x sneller en voel wat er gebeurt. Dan weer terug naar het begin en bv 5x sneller. Weer terug naar het begin en draai de knop nu eens langzamer. Je merkt wellicht dat het ene fijner is dan het andere. Draai de gebeurtenis/angst nu af in de gewenste richting en snelheid en leg dit vast. Ervaar het verschil.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Waar gaat de angst en fobie nu werkelijk over?

Ben je angstig en durf je niet deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Heb je het gevoel dat je eerst wilt weten hoe het er allemaal uitziet voordat je ergens naartoe gaat. Heb je last van beperkingen zodat of heb je een fobie? Veel mensen leven heel lang met een fobie en gaan angstig door het leven. De angst zorgt ervoor dat ze worden beperkt. Herken je dit? En heb je verschillen therapieën uitgeprobeerd. Met regressie- en ook reïncarnatie therapie kan je bij de kern komen. Het onderliggende probleem heeft vaker dan eens een oorzaak uit een ver verleden. Middels deze therapie kunnen we onderzoeken waar het nu echt omgaat. Dit helpt bij het verkrijgen van inzicht. En het verwerken van het eventuele trauma.

Tip: ga uit op onderzoek en neem contact op met een regressie en reïncarnatie therapeut bij jou in de buurt. Ga altijd naar iemand toe wanneer je er een goed gevoel bij hebt. Dit helpt je tijdens en na het proces.


1

deel deze tip

Tip 167 - Kopje water drinken

Drink een kopje water en dan ga je de licht aan doen van je kamer

Shaza

1

deel deze tip

Tip 168 - Grappige filmpjes kijken

Kijk maar naar de tv iets wat niet eng of angstig is voor je bijvoorbeeld kijk naar een grappige filmpje

Shaza

1

deel deze tip

Tip 169 - geloof in jezelf

Wees nooit bang geloof in jezelf

Shaza

1

deel deze tip

Tip 170 - Grappige filmpjes

Kijk maar naar de tv iets wat niet eng of angstig is voor je bijvoorbeeld kijk naar een grappige filmpje

Shaza

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Wees terughoudend met medicatie

Medicatie zoals termazepam/Oxazepam is niet zo onschuldig als men je soms doet geloven. Deze middelen helpen niet naar een oplossing bij angsten, maar vlakken je af. Mijn tip is: wees terughoudend met het gebruik ervan en bezoek een therapeut. Er zijn heel veel, goed opgeleide, therapeuten die buiten de GGZ werken die vaak ook op korte termijn beschikbaar zijn.


1

deel deze tip

Tip 172 - Benoem je angstige gedachte direct

Angsten kunnen je zomaar ineens overvallen. De angstgedachte zit zomaar ineens in je hoofd en je krijgt hem er niet meer uit. De piekergedachten laten je niet meer los en je zit weer in je angst kringetje te draaien.

Wat helpt is om de angstige gedachte direct te benoemen. Je kunt het tegen iemand zeggen, maar het werkt ook wanneer je het aan iemand appt.

Op die manier is het uit je hoofd en kun je voorkomen dat de 'hele trein' erachter aan komt. Wachten op de reactie van de ander zet je gedachten even op 'pauze' en de reactie van de ander helpt je misschien zelfs om dingen op een andere manier te bekijken.


1

deel deze tip

Tip 173 - Doe waar je bang voor bent

doe waar je bang voor bent. Het klinkt zo tegenstrijdig. Maar toch gaat dit je helpen. Hoe meer je oefent met datgene te doen waar je bang voor bent, of wat een naar gevoel geeft of wat je bv vies vindt, hoe meer je er aan went en hoe beter je er mee om kunt gaan. Doorstaan van nare gevoelens dus, het beest in de ogen kijken en doorzetten. Natuurlijk gaat dit stap voor stap. Ik help je er graag doorheen!


1

deel deze tip

Tip 174 - Aandacht voor de handen

Aandacht voor de handen

Een hele basale, kleine en praktische oefening bij angst: ga met je aandacht naar je handen. Neem waar, observeer en houd zo goed als je kan de aandacht bij de handen. Als je wordt afgeleid door een (angst)gedachte, merk het op en ga op vriendelijke wijze weer terug naar het voelen van je handen. Opmerkzaam zijn voor wat er ook maar is bij je handen.1

deel deze tip

Tip 175 - Je brein tot rust brengen

Wist je dat je met je ademhaling je je psyche kan beïnvloeden als het om angst gaat? De manier waarop je ademhaalt triggert het actieve of ontspannende gedeelte van het zenuwstelsel. Net wat je nodig hebt op dat moment. Je kan dit trainen met oefeningen zodat als je een angstaanval krijgt je je ademhaling actief kan inzetten om je brein tot rust te brengen.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Karakteriseer je angsten

Karakteriseer je angsten

Ga niet in gevecht met je angsten in de hoop dat je ze kunt weg krijgen. Maar karakteriseer ze alsof het kleine wezentjes zijn die om je heen lopen. Als ze je in de weg staan, zet ze dan in jouw schaduw (achter je). Jij bepaalt in hoeverre je deze angstige wezentjes jouw leven laat beinvloeden en jouw pad laat versperren.

Zet ze op een voor jou passende plek en bewandel samen met hen jouw levenspad. Iedere stap vooruit is er één!

Succes!


1

deel deze tip

Tip 177 - Een Indiase Mysticus over de angst rondom een pandemie

Iemand stelde de volgende vraag aan een Indiase mysticus: "Hoe vermijd ik de pandemie?" Dit ging destijds over het aids virus, maar het antwoord geldt nu net zo goed voor het corona virus!

Antwoord: "Je stelt de verkeerde vraag, de juiste vraag zou moeten zijn hoe je de angst om te sterven, veroorzaakt door de epidemie (pandemie), kunt vermijden.

Omdat het heel makkelijk is om het virus te vermijden, is het heel moeilijk om de angst in jou en in de wereld te vermijden. Mensen zullen meer sterven aan deze angst dan aan de epidemie.

Er is GEEN virus in deze wereld gevaarlijker dan ANGST. Begrijp deze angst, anders word je een dood lichaam voordat je lichaam sterft. Het heeft niets met het virus te maken.

De enge sfeer die je op deze momenten voelt is collectieve waanzin... Het is duizend keer gebeurd en zal blijven gebeuren. En het gaat door als je de psychologie van drukte en angst niet begrijpt.

Je houdt je angst meestal op afstand, maar op het moment van collectieve waanzin kan je bewustzijn helemaal verloren gaan.

Je zult niet eens weten wanneer je de controle over je angst hebt verloren.
Dan kan angst je alles laten doen.

In zo ' n situatie kun je ook je eigen leven of het leven van anderen nemen.
Er gaat zoveel gebeuren de komende tijden: Veel mensen zullen zelfmoord plegen en veel mensen zullen meer doden.

Let op, wees bewust. Kijk geen nieuws dat angst triggert. Stop met praten over de epidemie, steeds opnieuw hetzelfde herhalen is als zelfhypnose.

Angst is een soort zelfhypnose. Dit idee zal chemische veranderingen in het lichaam veroorzaken. Als je keer op keer hetzelfde idee herhaalt, wordt er een chemische verandering getriggerd die soms zo giftig kan zijn dat je er dood aan kan gaan.

Tijdens een epidemie wordt energie over de hele wereld irrationeel.
Zo kun je op elk moment in een zwart gat vallen.

Meditatie wordt dan een beschermende aura waarin geen negatieve energie kan doordringen. ′′

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 178 - De functie van piekeren

Mensen doen wat ze doen, omdat het hen iets oplevert of omdat men denkt dat het iets oplevert. Bij piekeren lijkt dat niet zo vanzelfsprekend. Wat levert piekeren je nu op, behalve een boel stress?
Toch krijgen veel mensen bewust of onbewust een gevoel van controle door het piekeren. Anderen krijgen het gevoel op alles voorbereid te zijn of alle mogelijke oplossingen te hebben bedacht. Helaas duurt dat gevoel maar kort. Als snel blijkt dat een gevoel van controleverlies gaat overheersen, dat er geen oplossingen zijn en dat iemand er alleen maar steeds meer stress door krijgt. Als je wil stoppen met piekeren helpt het als je bedenkt waarom je piekert en of je dat wel echt met piekeren bereikt. Kijk ook naar de nadelige gevolgen van piekeren om je motivatie te vergroten. Spreek vervolgens met jezelf af dat je nog maar één of twee keer per dag op een vast moment mag piekeren (bijv. twee keer een kwartier). Al het piekeren tussen die momenten door probeer je uit te stellen naar je afgesproken piekermomenten. Wanneer je toch begint met piekeren leid jezelf dan af met leuke of nuttige activiteiten. Als dit lukt pieker je veel minder en daalt je stressniveau.

Lianne

1

deel deze tip

Tip 179 - Een (immuun)systeem uit balans is erg gevoelig voor angst.

Een (immuun)systeem uit balans is erg gevoelig voor angst.
Een beetje stress of spanning houdt je (immuun)systeem alert en gezond.
Te veel stress is de grootste bedreiging voor je gezondheid. Het ondermijnt je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het veroorzaakt lichamelijke, emotionele en mentale klachten en problemen.
Stress is er in vele soorten en maten. Koud water is bijvoorbeeld stress voor je lichaam evenals ergens erg van schrikken.
Maar ook weinig slaap levert stress op. Slapen is een basisfunctie. We kunnen langer zonder voedsel dan zonder slaap. Herhaalde proeven hebben uitgewezen dat mensen volledig overspannen raakten als ze enkel etmalen zonder slaap doorbrachten. Wat onderzoek ook uitwijst is dat een tekort aan slaap, stress en angst veroorzaakt. Zorg daarom in ieder geval voor voldoende slaap.

Ineke

1

deel deze tip

Tip 180 - Van disbalans in balans

Hoe doe je dit? Allereerst mag je voor jezelf helder hebben hoe het is om in balans te zijn. Wat merk je aan jezelf.
Je merkt dat je leven beïnvloed wordt door een enorme angst, dit kan van alles zijn voor bijvoorbeeld spreken in het openbaar, falen van wat dan ook.
Het moment wanneer dit gebeurd is ontzettend belangrijk, wat voel je in je lichaam en waar. En tevens ook zijn er meer emoties aanwezig dan angst. Buiten dit zijn er nog andere dingen die je waarneemt bij jezelf. Wat ziet de omgeving aan je. Noteer dit vooral bij de situatie die speelt op dat moment. Informatie verzamelen is erg belangrijk en kan heel verhelderend werken. ho


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Van disbalans in balans

De onbalans speelt zich op een zodanige manier af dat je het soms al langzaam voelt opkomen. Een dosis stress erbij met heel veel gedachten maakt dat het naar supererg wordt en je hebt de regie er niet meer over.
Belangrijk is dus de hoofd- hart-buik balans. Hoe ziet deze erbij jou uit!Belangrijk is dus de hoofd- hart-buik balans. Hoe ziet deze erbij jou uit!
Wat merk je bij jezelf, ben je een denker, een gevoelsmens of een intuitief iemand en wanneer.


1

deel deze tip

Tip 182 - Zie je angst voor je als een bang kind

Zie je angst voor je als een bang kind. Neem het in je armen, op schoot of bij de hand. Voel je eigen volwassen kracht. Voel je je al wat minder bang?

Marlena

1

deel deze tip

Tip 183 - Angst en passiviteit

Er zijn mensen die in hun dagelijks leven vanuit angst leven wat ervoor zorgt dat ze niet meer in beweging komen en in passiviteit belanden en in een cirkel van zelfverloochening. Het verlangen om iets te maken van hun leven is er zeker, maar de stap voelt te groot. Vervolgens wordt de stap helemaal niet genomen en hebben ze hier beperkende gedachten over, koppelen hier een emotie aan vast zoals verdriet, of boosheid en het gedrag is dat er geen beweging meer mogelijk is, hier komt vervolgens ook weer een beperkende gedachten overheen en zo ontstaat er een patroon, waar moeilijk uit te klimmen valt.

Doormiddel van therapie kun je bewust worden van jouw patroon en je triggers (datgene waardoor je geraakt wordt). Mocht je vervolgens weer in zo'n situatie terechtkomen, dan is het uiteraard fijn om je te realiseren dat je een keuze hebt i.p.v. dat je angst het overneemt. Jij hebt weer de regie over jouw leven terug.

Mocht het gevoel van angst opborrelen of je overvallen, druk het niet weg, maar ga er rustig mee zitten en voel wat er te voelen valt en vraag jezelf af: "Wat maakt dat ik me nu angstig voel?". Klopt het qua intensiteit bij deze situatie? Adem naar je buik net zolang tot je weer rustig ademt.

Zet kleine doelen voor jezelf met een duidelijke tijdsspan. En wees trots op elke stap die je gezet hebt richting jouw uiteindelijke doel. Om uit passiviteit te komen mag je kleine stapjes maken, want zodra je gaat bewegen gaat ook je levens energie weer stromen.


1

deel deze tip

Tip 184 - Wees bang en doe het toch!

Hoe vaak heb jij te horen gekregen dat je niet bang moest zijn als je iets ging doen wat je eng vond?
'Niet bang zijn, gewoon doen!', het klinkt zo normaal. Maar zou het niet moeten zijn: 'Wees bang, en doe het toch!'?
De eerste keer dat je van de hoge duikplank af ging was je toch ook bang? Je hebt het gedaan, angstig en al, en met elke keer dat je het daarna deed werd je minder bang.
Angst hoort erbij. We hoeven ons er niet door te laten tegenhouden, maar we hoeven ook niet te doen alsof het er niet is, want dan ontkennen we iets wat alleen maar menselijk is.


1

deel deze tip

Tip 185 - Vier vaker in het jaar oud-en-nieuw

Vier wat vaker in het jaar oud-en-nieuw, bijvoorbeeld bij het wisselen van de seizoenen. Sta even stil, reflecteer en geef opnieuw richting aan je leven.

Marlena

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Als je je lijf niet meer voelt

Het verlies van contact met je lichaam is het verlies van jezelf. Dus vraag hulp als je je lijf niet meer voelt..

Nicole

1

deel deze tip

Tip 187 - Piekeren of doemdenken? Zo ga je ermee om!

Herken je de neiging tot piekeren of doemdenken bij jezelf?

Jezelf hierop betrappen en dit benoemen voor jezelf stelt jou in staat om hier verandering in te brengen.

Deze verandering kun je voor elkaar krijgen door het toepassen van een denk-analyse.

1. Je gaat allereerst jouw negatieve en beangstigende gedachten noteren.

2. Vervolgens ga je deze bekijken en beoordelen. Je toetst ze hierbij op waarheid.
Zijn jouw gedachten reëel? Met andere woorden; zijn ze feitelijk en denken anderen hier dus net zo over? Zijn ze prettig en constructief?

3. Op het moment dat jouw gedachten hier allemaal niet aan voldoen is het zaak dat je jezelf gaat voorzien van alternatieve gedachten. Je gaat dus op zoek naar gedachten die wel realistisch, constructief en prettig zijn. Je maakt voor jezelf een soort ‘spiekbrief’ en gaat hier veelvuldig mee oefenen. Als je je deze gedachten eigen kunt maken, zal je zien dat je veel minder last van angst en spanning zult hebben.


De volgende tips kunnen je helpen bij het opstellen van zo een spiekbrief:

–> Vraag jezelf af of jouw gedachten realistisch zijn. Of ze prettig en constructief zijn.

–> Vraag je tevens eens af of er nog andere denkbare scenario’s kunnen zijn.

–> Stel geen vragen, maar vertel jezelf hoe je wilt denken.

–> Sta vooral ook stil bij een mogelijk positieve uitkomst en besef dat je een keuze hebt in hoe je hierover wilt denken.

–> Geef jezelf vertrouwen, je kunt met heel veel situaties wel om gaan hoor!


1

deel deze tip

Tip 188 - Olie metafoor

Angst is net als olie. Bij elke vermijding zet de angst als olie op het water uit.
Het is dus belangrijk om te stoppen met het vermijden van angst.
Wat probeer je absoluut te vermijden? Durf je dat aan te gaan? Zet hem op! Je kan het!


1

deel deze tip

Tip 189 - Een mindfulness oefening

Mindfulness oefening:
Merk de lichamelijke reactie op, die je hebt bij angst.
Merk bijvoorbeeld op, dat je hartslag versnelt, dat je borstkas strak aanvoelt, dat je spieren gespannen raken en dat er allerlei verschillende alarmbellen (gedachten) in je hoofd afgaan.

Neem zoveel ademteugen die nodig zijn, om je lichaam te normaliseren.
Of je nu 5, 10 of 20 keer diep moet in- en uitademen maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je hartslag weer normaliseert en dat jij je spieren weer kunt ontspannen. Plaats eventueel je hand op je hart als dat helpt. Adem 5 tellen rustig in, blaas 5 tellen rustig uit en rust 5 tellen.

Geef je angst een naam.
Het erkennen van je angst is een belangrijke stap om je angst te verminderen. Zeg tegen jezelf waar je bang voor bent: “Ik ben bang voor… (de spin die door de kamer loopt/ de presentatie die ik zo moet geven en de reacties van het publiek.) Hierdoor creëer je automatisch meer afstand tussen je bron van angst en de emotie die eraan gekoppeld is.


1

deel deze tip

Tip 190 - Piekeren

Gedurende de Covid-situatie kan piekeren meer toenemen; wat helpt is meer bewegen, wandelen, er op uit gaan in de natuur en bewust waar te nemen wat je zoal opvalt in je omgeving terwijl je wandelt. Welke kleuren vallen je op? Hoe voelt de temperatuur aan? Hoe voelt de grond waarover je loopt en voel je dan ook de onderkant van je voeten? Hiermee nodig je jezelf uit om meer stil te staan in het moment en daar ook van te genieten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - De oorzaak van angsten en fobieën

Angst is op zich een normale emotie, net als elke andere emotie. Angst heeft een waarschuwingsfunctie; het zorgt er voor dat je niet onder de tram loopt en dat je voorzichtig bent met hete of scherpe voorwerpen. Dit zijn reële angsten. fobieën

Angst wordt pas een probleem als de angst niet meer in overeenstemming is met de situatie, als het disproportioneel wordt. Dit wordt irreële angst genoemd. Meestal snap je zelf ook wel dat je angst overtrokken is, maar toch kun je het niet stoppen.

Deze irreële angsten vinden niet hun oorsprong in het hier en nu; ze worden slechts getriggerd door iets in het hier en nu. Deze angsten vinden hun oorsprong in een onverwerkte ervaring in het verleden.

Deze ervaring ligt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste is als een computer: je stopt er een programma in en het blijft dat programma eindeloos herhalen ... totdat je het programma vervangt. Dat is waar therapie om de hoek komt kijken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 192 - Zelfhulpboek: "Angst" van Thich Nhat Hanh en Nhat Hanh

Zelfhulpboek:
"Angst" van Thich Nhat Hanh en Nhat Hanh
In dit boek maakt Thich Nhat Hanh angst hanteerbaar. Hij laat zien wat de bron is van je angstgevoelens en wat je ertegen kunt doen. Via mindfulnessoefeningen leert hij je angsten hanteren en in het hier-en-nu te leven.


1

deel deze tip

Tip 193 - Omgaan met gevoelens

Wat er van binnen bij jou gebeurd wil altijd aangekeken worden.
Machteloosheid of het gevoel van geen controle te hebben is geen fijn gevoel, het kan zelfs angst oproepen. We gaan daarom ook iets inzetten om dit niet te voelen.
Uiteindelijk is het gewoon maar energie in je lijf, als je het kan toelaten, als je het durft te voelen, pas dan kan het worden losgelaten. En dit geldt voor al onze gevoelens/emoties die we ervaren.


1

deel deze tip

Tip 194 - Hypnotherapie bij angsten, de oplossing!

Mijn tip is om angsten (maakt niet uit welke angst) met behulp van hypnose / hypnotherapie aan de slag te gaan. In mijn eigen praktijk heb ik al enkele cliënten goed van hun angsten af kunnen helpen. Aangezien het onbewuste een goede reden heeft om waakzaam en alert te zijn, zullen de klachten / angst blijven bestaan, totdat het onbewuste verteld wordt dat het ook op een andere manier kan en mag reageren. Zo kan je binnen 3 sessies van je angst af komen!


1

deel deze tip

Tip 195 - Je bent niet alleen!

Misschien vóel je je alleen, heb je ervaringen dat je het alleen hebt moeten doen en dat je geen hulp kon vragen aan je ouders of je broertje(s) of zusje(s). Was er niemand voor je als je angstig was...

Vanuit die ervaring heb je geleerd je angst alleen de baas te blijven.

Maar ook angst wil ontmoet worden en het helpt als je dit niet alleen hoeft te doen. Zoek steun! Bel een vriend of vriendin, zoek contact met iemand waar je je prettig bij voelt. En vertel wat je nodig hebt, bijvoorbeeld geruststelling door vastgehouden te worden of door gerust stellende woorden te horen. Voel het contact en dat er iemand voor je is en van daaruit kun je jezelf ook weer een beetje ademruimte geven door je voeten op de grond te voelen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Gewaarzijn

Piekeren gaat veelal gepaard met angst, en vaker dan eens ben je dan met gedachten en ervaring niet in dit moment. 'Gewaarzijn' is ervaren in het moment...door te aanschouwen, niet te oordelen, niet te vergelijken en zonder ook maar iets te willen veranderen. Hoe? Door bewust een pauze te laten tussen een stimulus en de response. Daarmee voorkom je automatisch gedrag, ook wel de 'valkuilen 'genoemd.


1

deel deze tip

Tip 197 - Gronden

Doe regelmatig liefst dagelijks een gronding oefening. Door hier vertrouwd mee te raken herinnert je lichaam zich ook op momenten dat je angst ervaart, dat je kunt gronden. De angst neemt t dan minder van je over.

Gronden kun je op verschillende manieren doen.

Een suggestie:
Begin met je voeten stevig te masseren door je boven-voet met je handen te kneden, de onderkant van je voet, je hiel en hak en elke teen. Trek ook aan elke teen. Maak cirkels met je enkels zowel linksom als rechtsom. Zet je voeten op de grond en stel je voor dat je brede zachte voetzolen hebt. . Voel de grond onder je voeten en geef je zelf adem. Stel je voor dat de angst die je in je lichaam voelt (je kunt een hand leggen op de plek in je lichaam waar je de angst voelt) via je lichaam naar je voeten kan worden afgegeven aan de aarde en de aarde jouw angstgevoel opneemt. Neem hier 5 minuten de tijd voor.

Schud jezelf na de oefening even helemaal uit.


1

deel deze tip

Tip 198 - Het verschil tussen emoties en gevoelens bij angst

In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen emoties en gevoelens.
Emoties zijn een automatische lichaamsreactie op een situatie en slechts van korte duur. Zo is de emotie Angst een reactie op controle verlies. Je wordt geconfronteerd met iets waar je haast geen grip op hebt.
Als je plotseling schrikt spannen je spieren en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen. Het is een reflex waar je geen controle over hebt.
Gevoelens ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd. Er kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel of onbehagen ontwikkelen. Gevoelens kunnen zijn: wantrouwig, faalangst/bang om te mislukken, schaamte/onbehagen, vrees dat je iets ergs gaat overkomen…..
Door je gedachten ga je conclusies trekken bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet zelfverzekerd, de wereld is gevaarlijk, mensen zijn niet meer te vertrouwen, ik ben een loser….
Op het moment van de heftige gebeurtenis handel je dus in een reflex. Maar door je gedachten erover ga je geloven in de conclusies. Die gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je vaak/dagelijks gaat piekeren. Dat piekeren kan zorgen voor het verlies van de kwaliteit van leven.
Pijn is dus wat je direct meemaakt en lijden is wat je hoofd daar vervolgens van maakt.
Herken je dit? Zou je er met me over willen praten en samen je gevoelens en conclusies willen ontrafelen opdat de kwaliteit van leven verbeterd wordt? Neem dan gerust contact met me op.


1

deel deze tip

Tip 199 - Manieren om te vermijden

Herken je jou eigen vermijding strategieën?

Vermijden doen we over het algemeen op 3 verschillende manieren. Het kan dat je ze allemaal gebruikt of juist een voorkeur strategie hebt. Het kan ook dat je strategie verschilt per situatie. Meestal zorgt vermijden op de lange termijn voor meer ellende. Het is dus altijd nuttig om er achter te komen welke strategie je wanneer toepast.

1. Voorkomen
Je gaat situaties preventief al niet aan. Niet naar buiten/supermarkt/feestjes etc. Het kan ook kleiner zijn; alvast wegkijken bij een film.

2. Afleiding
In plaats van je angst aangaan, ontken je het en ga je iets anders doen. VB: tv kijken, spullen kopen, met vrienden afspreken, etc.

3.Verdoven
Hierbij gebruik je middelen om je angst niet meer te voelen. Je kan denken aan drugs, roken en alcohol. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld eten.


1

deel deze tip

Tip 200 - Als angst je bevangt

Angst kan je lichaam samen doen knijpen. Jij hebt dan niet meer het gevoel dat je daar invloed op hebt maar dat de angst het overneemt. In plaats van dat jij in contact bent met je lichaam, is je angst aan zet. Je kunt dan een afgesplitst gevoel hebben, je bent niet meer in je lichaam.
Tip: maak op dat moment contact met iemand, liefst iemand die bij je komt. Vraag de ander jou te begeleiden in je lichaam weer meer te voelen door bijv: rond te gaan lopen in je kamer en je te richten op je voeten, loop op je tenen en stamp op de grond; door je lichaam helemaal te strekken zover als je kunt alle richtingen op; door je lichaam te schudden. Zorg dat je je lichaam weer kunt gaan voelen en blijf in het NU. Je kunt dit ook alleen doen maar met iemand erbij kun je meer een veilige bedding ervaren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - realiteitscheck

Hoewel angst heel reëel voelt, is het ook goed om een realiteitscheck te doen.
Benoem wat je zien om je heen. Benoem dit hardop. Doe dit een minuut lang.
Door dit te benoemen, ben je bezig met wat zich in het hier en nu bevindt en zo kan je checken of er in het hier-en-nu ook daadwerkelijk gevaar is.
Is de plek waar je bent een veilige of een onveilige omgeving? Wat kan jou helpen het nog een klein beetje veiliger te maken.


1

deel deze tip

Tip 202 - Inademing tot aan je onderbuik

Als je je regelmatig wat angstig voelt, let dan eens op je ademhaling. Wanneer deze vrij hoog zit (borsthoogte) dan kan het helpen om je inademing tot aan je onderbuik te laten lopen. Neem een teug door je neus en zet je buikspieren daarbij uit. Houd je adem 2 seconden in en adem weer uit door je mond. Dit kan al een wat meer ontspannen gevoel opleveren!


1

deel deze tip

Tip 203 - Gronden

Doe regelmatig liefst dagelijks een gronding oefening. Door hier vertrouwd mee te raken herinnert je lichaam zich ook op momenten dat je angst ervaart, dat je kunt gronden. De angst neemt t dan minder van je over. Gronden kun je op verschillende manieren doen. Een suggestie:
Aandacht voor je voeten
 Richt je aandacht op je voeten terwijl je staat.
 Merk op hoe je voetzolen, de bovenkant van je voeten, je tenen en je enkels voelen.
 Zijn we warm, koud, pijnlijk, gevoelloos, gespannen of ontspannen?
 Houd je vast aan een meubelstuik of vindt steun bij een muur en til één been op. Wiebel met je tenen en strek je voelt en je enkel. Merk de sensaties in je voet op. Herhaal met de andere voet.
 Sta met beiden voeten plat op de grond en stel je voor dat je voeten steeds zachter worden, alsof ze van smeltende boter of zachte klei zijn gemaakt. Laat ze uitspreiden en vollediger op de grond rusten.


1

deel deze tip

Tip 204 - Piekeren

Piekeren
Je kunt piekeren over van alles. Over dingen die in het verleden gebeurd zijn, dingen die nog staan te gebeuren in de toekomst of dingen waarvan je denkt dat die misschien wel kunnen gebeuren, maar waarvan nog niet eens zeker is dat ze zullen gebeuren.
Piekergedachten kunnen een groot probleem zijn. Ze kunnen er voor zorgen dat je de slaap niet kunt vatten, je blijft maar malen en draaien. Piekergedachten kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van stress en spanningen. Je denkt (vaak) na over negatieve dingen, je hartslag gaat omhoog, de adrenaline neemt toe en hierdoor krijgt de melatonine (het slaaphormoon) niet voldoende kracht. Je valt niet in slaap en daarover maak je je dan ook weer druk. Kortom, een vicieuze cirkel.

Hoe kun je piekergedachten stoppen?
Neem een opschrijfboekje. Je piekerboekje. Hierin kun je al jouw piekergedachten opschrijven. De gebeurtenissen uit het verleden, dingen die nog staan te gebeuren en dingen die misschien wel kunnen gebeuren.
Maak daarna twee lijstjes. Dingen die je wel kunt veranderen, en dingen die je niet kunt veranderen.
Pieker je over dingen die je wel kunt veranderen, dan is het goed om een actieplan te maken. Je gaat dan verschillende stappen bedenken waarmee je het probleem gaat oplossen. Schrijf in je agenda wanneer je welke stappen gaat uitvoeren. Je hebt dan een mooi plan en je hoeft niet meer over die dingen te piekeren omdat je het allemaal hebt uitgewerkt. Uit je hoofd, op het papier. Dus die kun je loslaten.
Het probleem vormt de dingen waar we niets aan kunnen veranderen. Wanneer je daarover piekert levert dat vaak extra stress op.
Nu is het gemakkelijk om te zeggen: ”Kun je er iets aan doen? Doe dat! Kun je er niets aan doen? Stop met eraan denken en laat het van je afglijden”.
Ook hoor je vaak dat je je gedachten moet veranderen. Maar dat werkt vaak averechts. Als ik tegen jou zeg dat je NIET aan een roze olifant mag denken, wat doe je dan? En als ik tegen jou zeg dat je vanaf nu twee uur niet aan die roze olifant mag denken, wat gebeurd er dan? Juist dan zie je overal roze olifanten vliegen! Wanneer je ergens NIET aan mag denken dan ga je er juist extra aan denken. Je hersens kennen het woordje NIET niet in dit geval.

Wat nu? Wat zou je kunnen doen met al die (doem) pieker gedachten?
Ik heb daarvoor een heel mooie therapie geleerd, ACT (Acceptence and Commitment Therapy) waarmee ik je handige tools kan aanreiken die je zouden kunnen helpen.
Ook het praten over je piekers kan heel helpend zijn. Vaak zijn de dingen waarover je piekert het gevolg van niet verwerkte zaken, van disfunctionele (niet werkende/helpende) gedachtes en gevoelens die schreeuwen om aandacht en uiting. Dat maakt dat je telkens “in kringetjes” blijft denken. Deze dingen op een rijtje praten kan heel helpend zijn.
In die tussentijd kun je oefeningen doen waarbij je je focus verlegt van je hoofd naar je omgeving doormiddel van het gebruik van al je zintuigen. You tube en Spotify staan er vol mee. Zoek maar op: Meditatieoefeningen die je kunnen helpen om in slaap te vallen.
Je kunt een goed boek lezen, of een kruiswoordpuzzel maken. Zo verleg je ook je focus, je bent bezig met de informatie en niet meer met die piekergedachten.


1

deel deze tip

Tip 205 - Emoties

Film Inside out/Binnenstebuiten Disney
Deze film is heel mooi om te kijken en hierbij de verschillende basisemoties te leren kennen.

Welke emoties herken je?

Wat gebeurd er wanneer verdriet met de olifant praat? Wat gebeurd er met de olifant?

Wanneer plezier en verdriet uiteindelijk weer in het hoofdkwartier aangekomen zijn, wat doet verdriet dan?

Wat gebeurd er met Riley wanneer verdriet achter de knoppen zit?

Wat is de boodschap van het verhaal?

Met deze vragen in je achterhoofd ga je nu de film kijken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Geloof je gedachten niet

De ‘mind’ heeft alleen maar kracht als we
de gedachten die hij produceert geloven.
Eén enkele gedachte is dan al genoeg
om je langdurig ellendig of angstig te laten voelen.
Maar de kracht die dat bewerkstelligt ligt niet besloten
in de gedachte zelf; de kracht zit puur in ons geloof.
Zonder ons geloof en identificatie met gedachten
zijn gedachten volkomen machteloos.
Je hoeft je gedachten niet te stoppen of te veranderen,
je hoeft alleen maar te stoppen ze te geloven.

(Erik van Zuydam)

Enig idee hoeveel gedachten een mens heeft per dag?
Een gemiddeld mens heeft 40 tot 50.000 gedachten per dag, waarvan 70% een overwegend negatieve lading heeft. Het hebben van klachten is dus veel normaler dan we denken.


1

deel deze tip

Tip 207 - Angst? Praat erover!

Angst kan je plezier in het dagelijks leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Bedenk je eens hoeveel tijd je investeert in alles waar je bang voor bent.
Wat we allemaal weten is: we zijn sociale wezens. We hebben de interactie tussen ons soortgenoten nodig om te overleven. Weet jouw omgeving van je angstklachten? Het kan je helpen om er over te praten. Je angsten bespreekbaar te maken kan je helpen om er beter mee om te gaan. Want praten kan soms opluchten. Dan kunnen zij beter begrijpen waarom je je soms terugtrekt of situaties probeert te vermijden.
De ander kan je ondersteunen bij het leren omgaan met angstklachten. Het kan je helpen om weer regie over je eigen leven te nemen…en niet de angst te laten bepalen welke keuzes je maakt.
Als de angst een té grote negatieve invloed heeft op je dagelijks functioneren en je levensplezier belemmeren of beperken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Heb compassie met jezelf !
1

deel deze tip

Tip 208 - Gronden:, aandacht voor je voeten

Gronden:, aandacht voor je voeten

Doe regelmatig liefst dagelijks een gronding oefening. Door hier vertrouwd mee te raken herinnert je lichaam zich ook op momenten dat je angst ervaart, dat je kunt gronden. De angst neemt t dan minder van je over. Gronden kun je op verschillende manieren doen. Een suggestie:
Neem een staande houding aan en breng je aandacht naar je voeten
Merk op hoe je voetzolen, de bovenkant van je voeten, je tenen en enkels voelen.
Zijn ze warm, koud, pijnlijk, gevoelloos, gespannen of ontspannen?
Breng beweging in je voeten door bijvoorbeeld je tenen te bewegen, je enkels te draaien, op je tenen te gaan staan en daarna op je hakken. Doe de oefening dan nog eens.


1

deel deze tip

Tip 209 - afleiden

de truc is om je werkgeheugen te belasten

Hoe doe je dat , je werkgeheugen optimaal belasten?

Heel erg simpel, ga bv rekenen 1000-7=993, 993-7 = … en ga maar door, dit alles zeg je in een snel tempo hardop, of in je gedachten hardop.

Vaak is dit al voldoende om enkele seconden of minuten vol te houden om je gedachten af te leiden. Heel soms lukt het dan nog om aan een vervelende gedachte te denken die je niet wil. Dan is het zaak om nog meer dingen toe te voegen waar je over na moet denken.

Bijvoorbeeld tappen met je handen op je knieën, op je linker been 2x, op je rechter 3x, dan op je linker 1x en tegelijk blijf je hardop rekenen.

succes
Hulp nodig, neem dan contact met me op


1

deel deze tip

Tip 210 - V.s.d.t. Tr-emi

Wist je dat Visual schema Displacement Therapie heel eenvoudig werkt en bij sommige dingen goed helpt, zeker bij angsten.
Het kan ondersteunend zijn bij EMDR of bij TR-emi.

Voorbij kinderen kan de woosh heelgoed werken.
met Tr-emi maak je meer bewegingen met het oog, en kan daardoor wat snelleren dieper werken dan EMDR. Uiteindelijk is een mooi mix ook fijn.gewoon omdat soms dit beter werkt en soms dat. Ligt ook aan wie je voor je hebt.

dus als je niet weet wat het beste bij past en wat het beste werkt. Kan je een therapeut kiezen, die deze technieken beheerst.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Gronden - vervolg aandacht voor je voeten (2)


 Breng de aandacht naar je voeten door je tenen te bewegen, je enkels te draaien, op je tenen te gaan staan en daarna op je hakken te lopen.
 Voel je voetzolen op de grond en stel je voor dat ze breed en zacht contact maken met de vloer.
 Stel je nu voor dat er wortels uit je voeten groeien. Deze wortels vinden moeiteloos hun weg naar de aarde, zij boren zich moeiteloos in de grond en vinden hun weg naar de diepste kern van de aarde.
 Als je je dat hebt voorgesteld neem je met een diepe inadem de energie van de aarde in je op en laat je dit via de wortels naar je voeten door je hele lichaam naar binnen stromen.
 Bij de uitadem stel je je voor dat je alle overbodige spanning en gedachten via de wortels de aarde in laat lopen.
 Deze in- en uitadem herhaal je 8 keer.


1

deel deze tip

Tip 212 - NEO Neurotherapie

Neurofeedback (=hersentraining) is een zeer effectieve manier om je zenuwstelsel in balans te brengen, rust in je hoofd te ervaren en angsten te verminderen. En het fijne is: je hoeft er actief niets voor te doen. Neurofeedbacktraining doen je hersenen op onbewust niveau, net zoals je hart vanzelf slaat, je wondjes genezen of je eten vanzelf wordt verteerd zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen of te denken. Daarom is het zo effectief omdat je aanpakt bij de bron.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 213 - Van angst naar acceptatie

Als je kan accepteren dat je angst hebt en het toch doen waar je bang voor bent, dan kom je vaak al heel eind. Angst overwinnen is helpend!

Jolande

1

deel deze tip

Tip 214 - Kijk eens van een andere kant.

Wanneer je angstig bent, of wanneer je je in een angstige situatie voorstelt ben je meestal geassocieerd met de situatie. Dat betekent dat je met al je zintuigen deelneemt.Je bent de speler in de film.
Je zult het herkennen.. een spannende film.. je zit er helemaal in.. de muziek is spannend.. je ziet de held of het slachtoffer, en daar ook de schurk....maar de held ziet het nog niet. Je voelt de spanning in je lijf, je wilt wel roepen: Let op!
Je bent volop geassocieerd met de film
Plots komt er iemand thuis.. die zet de TV uit, of doet de lampen aan, en jij bent UIT de film..
Stel je voor dat je dat bij jouw angst ook kunt. Eerst kijken, deelnemen, en dan veranderen van positie: je zet de situatie op een TV of filmdoek .
Je neemt hierdoor afstand.
En wil je nog verder? Zorg voor de aftiteling...

Anne Marie

1

deel deze tip

Tip 215 - Genoeg is genoeg

Het beste is om emoties/gevoelens de ruimte te geven of te omarmen. Maar soms komen oude stukken terug en als je die al vaker de ruimte hebt gegeven dan is het ook handig om tegen jezelf 'genoeg, is genoeg' te zeggen en verder te gaan met het hier en nu.

Succes,


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Ontspannen van de nervus vagus

De nervus vagus is de zenuw die de hersenen verbindt met alle organen en die zich aanspant bij spanning of stress. Een goede ontspanningsoefening voor de nervus vagus is de volgende:
- Ga op je rug op de grond liggen. Vouw je handen in elkaar en leg deze op je achterhoofd onder je schedelbasis,
- Kijk recht naar boven. Draai je ogen (hoofd blijft recht naar boven kijken) naar links tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen (NB dit kan best een tijdje duren),
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Draai daarna je ogen naar rechts tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen,
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Ga rechtop zitten en voel na wat dit in je lichaam doet.
Je kunt deze oefening doen bij stress, spanning of elke avond voor het slapen gaan.


1

deel deze tip

Tip 217 - Last van angstige gedachten, denk eens aan een vuurtoren

Heb jij dat ook? Soms zit je in een situatie waarin je alleen maar kunt denken aan wat je niet wil. Je wilt niet deze baan, deze relatie, deze situatie of deze gevoelens. Je probeert je angsten, mogelijke teleurstellingen of afwijzing te vermijden.
Wat je dan soms vergeet is : wat zou je wél willen?
Neem eens de tijd om te kijken naar wat je zou willen, wat belangrijk is in je leven? Stel dat ‘alles’ mogelijk is, wat is dan van waarde voor je. Ga eens opzoek naar jouw waarden.
Waarden zijn als vuurtorens in de zee, ze geven een gewenste richting aan. Zonder deze richting dobberen schepen maar wat rond in zee , dan komen ze na verloop van tijd ergens aan maar waarschijnlijk niet daar waar ze werkelijk naar willen toegaan. Vandaar dat er vuurtorens zijn. Zij geven alleen richtingen aan van waaruit de kapitein (jij) kan kiezen . Het gaat er hierbij niet om een vuurtoren als doel te kiezen . Immers de vuurtoren staat op land en een schip kan dat nooit bereiken,. Dat hoeft ook niet. De vuurtoren is voor het schip uitsluitend om te komen tot de richting. En op weg naar die richting kunnen tussentijds verschillende doelen bereikt worden. Waarop opnieuw voor verschillende richtingen gekozen kan worden. En zelfs als tijdens een storm het schip alle kanten heen geblazen wordt kan de kaptein nog steeds proberen om de richting te handhaven om de koers te behouden. Om welke vuurtorens moet het gaan in jouw leven?
Wil je er samen met mij over praten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.


1

deel deze tip

Tip 218 - Trauma and the nervous systeem

Een heel helder en inzichtelijk filmpje op basis van de polyvagaal theorie over hoe je reageert op trauma en stress is te vinden op youtube: trauma and the nervous system.


1

deel deze tip

Tip 219 - Ontspan jouw handen

Ontspan jouw handen

Je kunt niet tegelijkertijd bang en ontspannen zijn, dus leren ontspannen zal je helpen om de spanning en angsten te verminderen.

Een heel gemakkelijke en eenvoudige oefening is om je handen te ontspannen. Als de handen ontspannen zijn zorgen ze ervoor dat je hele lichaam ontspant. Laat je armen slap langs je lichaam hangen en ontspan je handen volledig. Houd deze positie aan met ontspannen handen en haal dan 3 keer diep adem. Heel goed!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 220 - Onderzoek het vanuit nieuwsgierigheid

Wat wil de angst je vertellen?
Onderzoek het vanuit nieuwsgierigheid, het is een bron van informatie over jezelf
Bv. wat geeft het je aan, wat is daar, wat wil het vertellen, wat zou de angst nodig hebben?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Terug kijken

Terug kijken:
Kijk terug naar je leven, stap voor stap, hoe was het daar met jouw en je angst?
Net zolang dat je bij een beeld komt waar je geen angst had.
Deze herinnering oproepen kan je helpen de angst in het nu te verzachten.1

deel deze tip

Tip 222 - Effect van gevoelens ontkennen of verdringen

Als je bepaalde gevoelens blijft ontkennen of verdringen, betaal je daar uiteindelijk een hoge prijs voor. Gevoelens verdwijnen niet, maar worden ergens opgeslagen in ons lichaam. In een latere fase van je leven laten deze gevoelens zich op een bepaald manier van zich horen, bv via lichamelijke klachten of een depressie, angst- en paniekaanval of een woede uitbarsting. Vaak begrijpen we dan niet waar dit vandaan komt, omdat het niets lijkt te maken met wat er op dat moment in je leven gebeurt. Dan is het zoeken naar de oorsprong van deze klachten of gevoelens om ze op een juiste manier te duiden en te doorwerken.


1

deel deze tip

Tip 223 - geen koffie of thee

Koffie en cafeine houdende drankjes kunnen angsten versterken dus liever probeer die te vermijden als je lst hebt van angsten..

nicole

1

deel deze tip

Tip 224 - teveel prikkels

Angst ontstaat mede door overprikkeling van het brein. Vermijd dus teveel prikkels en neem voldoende time-out om te downloaden.

nicole

1

deel deze tip

Tip 225 - Makkelijk mindfulnessmomentjes:

Makkelijk mindfulnessmomentjes:
Ken je dat ook, hoe moeilijk is het om in de drukte van de dag nog aan mindfulness toe te komen? En toch is het makkelijker dan je denkt:

Gebruik je tijd wanneer je naar de wc gaat als jouw mindfulnessmomentje, Laat de telefoon even de telefoon, de boel de boel en doe het volgende:

Doe s als reminders ochtends een armband om je pols of een (haar)elastiek mag met een leuk kleurtje ofzo.

Zodra je op de dag het elastiekje ziet denk je “oh ja, ik zou met aandacht en vertraging, mijn wc bezoekje doen”. Dan doe je het elastiekje om je andere pols. Zie je het weer, doe je dat weer; al is het 1 keer per uur of 50x dat maakt niet zo veel uit.

Als je dan op het moment komt dat je naar de wc gaat loop je rustig en met aandacht voor het hier en nu naar het toilet; neem daar even de tijd; doe je elastiek/armband, terwijl je daar met aandacht gaf lekker zit, weer om de andere pols. Loop met aandacht terug.

Enz Enz; zo kom je op een dag aan meerdere momentjes toe, zonder al te veel gedoe. Veel plezier.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Angst aanvaarden/ ontmoeten:

Angst aanvaarden/ ontmoeten:

Angst ontstaat omdat je je tegen ( negatieve) gedachten, gevoelens en sensaties verzet. Je doet dus iets met de angst waardoor de angst weer terug komt . Nodig jezelf eens vriendelijk uit om het gevecht met de angst te staken: sta erbij stil en laat het als een golf over je heen komen, immers zoals je weet rollen de negatieve gevoelens en gedachten vanzelf weer weg. Het strijden tegen de angstgedachten en - gevoelens maken het juist ondragelijk.


1

deel deze tip

Tip 227 - Angst opruimen

Richt jouw aandacht op wat je wel wilt. Hoe jij je wel wilt voelen als je die angst niet meer hebt in je leven. Dus eerst bewust worden dat je van die angst af wilt. Dan ruim op uit je onderbewustzijn wat met je angst te maken heeft. Hypnotherapie kan je hiermee helpen


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 228 - Hoe een kreeft omgaat met pijn, ongemak en angst

Als een kreeft groeit, dan gaat na een tijdje zijn pantser letterlijk ongemakkelijk aanvoelen. De kreeft gaan ongemak, angst en stress voelen. Zijn lijf geeft een intern alarmsignaal af om verandering aan te gaan.

Hij trekt zich vervolgens terug in een veilig plekje onder een rots. Zijn pantser knapt open en hieronder zit een, nog heel kwetsbaar en dun, nieuw pantser.
Wanneer het nieuwe pantser sterk genoeg is, hoeft hij dus niet meer te schuilen en komt hij onder de rots vandaan.

Op die manier kan een kreeft groeien en leven. Door het donker naar het licht. Moet je nagaan wat er zou gebeuren als de kreeft zijn ongemak en angst uit de weg zou willen gaan.

Dé stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is namelijk dat hij zich niet comfortabel voelt. En daar ligt precies de uitdaging. Durft je gevoel van discomfort, van druk opleggen, van stress, van onrust te voelen en toe te laten. Te vertrouwen. Te accepteren dat het er even is en ook weer voorbij gaat. Door het donker naar het licht.


1

deel deze tip

Tip 229 - Zoek een hypnotherapeut

Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een hypnotherapeut kan je dan verder helpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 230 - Wat als het WEL lukt?

Vertrouwen. Een tijdje geleden wilde ik gaan suppen. Ik was samen met mijn vriend en onze dochters.

Een paar weken ervoor was ik door mijn rug gegaan dus het voelde erg spannend om die tocht te gaan maken door de natuur. Ik kon dus niet zo even stoppen. Als ik eraan zou beginnen, dan zou ik het ook af moeten maken.

De angst gedachten; ojee, straks val ik, straks schiet het weer in mijn rug, straks kan ik niet meer verder op de sup en dan? Straks wordt het na het suppen weer veel erger terwijl ik net weer wat kan doen.. Allemaal van dit soort belemmerende, maar ook ergens heel logische gedachten.

Ik baalde er enorm van, want ik houd er zo van; in de natuur, op het water met de meiden. Toen ik mij bewust werd van alle belemmeringen waarmee ik mezelf aan het voeden was dacht ik;

okee; maar wat nou als het allemaal WEL goed gaat?

Ik val niet, mijn rug kan het gewoon aan, en voelt ook na het suppen gewoon nog oke. Hoe zou dat zijn?

Met dat vertrouwen ben ik gaan oefenen. Door het zo te gaan voelen in mijn lijf. De spanning er rondom heen los te laten. En door elke keer op te merken als ik toch weer ging vervallen in angstige gedachten.

En ik ben gegaan :-) Het was een super mooie tocht! En ik ben zelfs nog gevallen. Mijn rug kon het aan en we hebben enorm genoten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Een techniek die je zelf kunt proberen

Het is belangrijk te onthouden dat angst een natuurlijke reactie is en het kan een gezonde reactie zijn wanneer het je beschermt tegen echte bedreigingen. Maar wanneer angst of fobieën buiten proportie raken en je dagelijks leven beïnvloeden, kan het tijd zijn om hulp te zoeken.

Een techniek die je zelf kunt proberen is de zogenaamde 'exposure' therapie. Hierbij stel je jezelf beetje bij beetje bloot aan het object of de situatie waar je bang voor bent, in een veilige en gecontroleerde omgeving. Begin met iets dat slechts een beetje ongemakkelijk is en werk langzaam op naar iets dat meer angstaanjagend is. Door dit te doen, kan je lichaam wennen aan de angst en uiteindelijk minder angstig reageren.


1

deel deze tip

Tip 232 - Ontspanningstechnieken leren

Het is nuttig om ontspanningstechnieken te leren, zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga, die kunnen helpen bij het beheersen van de fysieke symptomen van angst.

Het is echter belangrijk om professionele hulp te zoeken als je worstelt met angst of fobieën.


1

deel deze tip

Tip 233 - Voorbeeld uit de praktijk

Marjolein (fictieve naam) kwam bij mij met de vraag: hoe kom ik van mijn angst af?
De aanleiding van haar angstklachten was een aanrijding. Tijdens een avond stappen met haar vriendin was er een auto met volle vaart op hen afgereden. Op het moment dat Marjolein de auto zag, verstijfde ze. Haar vriendin had gereageerd door Marjolein een flinke duw te geven waardoor er een botsing werd vermeden. Maar de auto had wel haar vriendin geraakt. Marjolein had een schaafwond, de vriendin brak haar arm. Sinds die tijd is Marjolein bang om over straat te lopen. Ze blijft piekeren over wat ervoor nog meer ergs zou kunnen gebeuren. Haar gedachten en gevoelens beïnvloeden haar dagelijks functioneren.
Tijdens onze gesprekken heb ik haar o.a. uitgelegd over de werking van de hersenen in geval van een heftige gebeurtenis. (Zie mijn tip Het verschil tussen emoties en gevoelens bij angst)
De reflex van Marjolein was verstijven. De gedachten aan het voorval waren: had ik maar beter opgelet, waarom was mijn vriendin wél zo slim om weg te springen. Waarom kan ik me niet precies herinneren wat er precies gebeurd is? De conclusies die Marjolein trok waren: wat ben ik een stomkop geweest, het is mijn fout.
Haar oplossingen om niet meer bang te willen zijn waren: de plek vermijden waar het gebeurd was, intensief gaan sporten om even niet aan het ongeval te denken en er niet met anderen over te praten.
Tijdens onze gesprekken ontrafelden we haar gedachten en gevoelens verder en werd duidelijk dat deze vermijdingstactieken de angst verergerde. Eigenlijk werd Marjolein bang voor de angstgevoelens. Angst voor de angst! Marjolein kwam erachter dat ze geen controle of grip op haar gedachten kon krijgen.
We zijn dieper in gegaan op haar hulpvraag en werd duidelijk dat het schuldgevoel naar haar vriendin het werkelijke pijnpunt was. Marjolein had de conclusie getrokken dat het háár schuld was dat de vriendin een gebroken arm had. Ze miste haar vriendin maar omdat ze zich schaamde durfde ze er niet over te praten. En bleef hun contact beperkt met korte appjes naar elkaar sturen.
Aan het einde van de gesprekken kon Marjolein aanvaarden dat ze had gehandeld in een reflex, accepteerde ze dat de angstgevoelens ‘erbij’ horen. Dat haar vermijdingstechnieken niet werkten maar juist de angst en schuldgevoelens bleven versterken. Omdat zij veel waarde hecht aan vriendschap, heeft ze toch de stap durven zetten om het gesprek met haar vriendin aan te gaan.
Mooi om te weten dat Marjolein nu een nóg betere band heeft met haar vriendin.
En jij? Heb je ook last van angstgevoelens? Zou je er over willen praten? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op voor het maken van een kennismakingsgesprek.


1

deel deze tip

Tip 234 - Gedicht van Jeff Foster

Sterven om te leven

Wacht niet tot je sterft.
Je leeft al.
Leef dus.

Leef deze dag, deze kostbare dag, deze rechtstreekse dag, zo zwanger van mogelijkheden, zo verzadigd van verwondering.
Morgen is een wens, een belofte, een hoop, een verlangen, een verwachting, een fijne droom.

Gisteren heeft gedaan wat het moest doen.
Vandaag is alles wat er van over is.
Vandaag is alles.
Voel het leven vandaag door je aderen stroomt.
Neem risico’s. Spreek je uit. Vergeet dat er ooit iets was als normaliteit.
Wees onverwacht. Maak er een puinhoop van. Ruïneer je imago.
Lach bij het idee van een vaststaand ‘zelf’.
Offer je zekerheid op het altaar van het leven.

Wees hier, op deze dag.
Koester de pijn en de vreugde ervan.
Hij is van jou voor altijd.


Jeff Foster


Sterven om te leven

1

deel deze tip

Tip 235 - Doe precies wat de angst in je aanwakkert.

Doe precies wat de angst in je aanwakkert.

Sefania P.

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Los je angsten op door Hypnotherapie

Je kunt in je leven erg beperkt worden door angsten. Wanneer dat zo is heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd, veel van wat je aangereikt hebt gekregen of gevonden hebt op internet heeft te maken met symptoombestrijding, je dekt daarmee het probleem tijdelijk toe maar het blijft onder de oppervlakte bestaan. Hoe fijn zou het zijn om er voor eens en voor altijd mee af te rekenen? Hierbij kan Hypnotherapie je helpen. Waardoor? Omdat je met Hypnotherapie terug gaat naar de oorsprong van het probleem, daar is energie vastgezet, is iets geblokkeerd geraakt, is een overtuiging ontstaan waardoor je het huidige probleem hebt gekregen. Daar gaan we met Hypnotherapie aan werken zodat je het aan kunt kijken, doorleven. los kunt laten en dan zul je het anders gaan zien en ervaren en merk je dat je probleem opgelost is.


1

deel deze tip

Tip 237 - Luisteren naar muziek


Als je last hebt van angstige gevoelens, ben je geneigd om aan ‘alles’ wat er mis is of gaat, extra lang over na te denken.
Mijn tip voor jou is: maak eens een Play list van muziek waar je vrolijk van wordt. Dat kan de tune van een grappig tv programma zijn, liedjes die je vroeger samen zong, dansmuziek of …verzin maar.
Zorg er wel voor dat er géén muziek tussen zit waarbij je een droevige herinnering aan hebt. Ook liedjes waarbij je helemaal kan weg zwijmelen…niet handig😊
Zorg dat de lijst minimaal een half uurtje duurt. En ga hem dan afspelen. Je hersenen maken dan namelijk stofjes aan die er voor zorgen dat je je vrolijker of in ieder geval minder somber van wordt.


1

deel deze tip

Tip 238 - uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'

'Soms' zegt het paard.
'Hoezo soms?' vroeg de jongen.
'Soms is alleen opstaan en doorgaan moedig en geweldig'

uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'
Charlie Mackesy


1

deel deze tip

Tip 239 - Oefen deze tip

Wanneer je je angstig voelt of in paniek bent, kunnen je gedachten met je aan de haal gaan. Ons brein neemt het op zo'n moment over met allerlei belemmerende gedachten.
Wat je kan doen is op een stoel gaan zitten en beide voeten met de grond contact laten maken. Je ogen te sluiten en met je aandacht observeren hoe en waar je lichaam contact maakt met de stoel.
begin bij je schouders en zak via je rug af naar je voeten, die contact maken met de grond. Blijf actief je aandacht richten op de interactie van je lichaam met de stoel, het bed, of de grond. Neem hiervoor de tijd, zeker 5 minuten. Dit lijkt kort, maar kan heel lang zijn.
oefen deze tip, wanneer je je goed voelt, zodat je dit kan toepassen wanneer je het lastiger hebt.


1

deel deze tip

Tip 240 - Wees nieuwsgierig wat je ervaart

Mindfulness: Wanneer je angstig voelt, wees nieuwsgierig wat je ervaart. Welke sensaties, waar in je lichaam.
Vervolgens erken de sensatie. Het is er. Het hoeft niet weg ,maar het hoeft ook niet groter.
Je hoofd hoeft er niet over te oordelen.
je lichaam mag ervaren wat er is, zonder er iets aan te veranderen.
Het hoeft niet weg, het hoeft niet groter gemaakt te worden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Vast in angstgedachten/ defusieoefeningen

Probeer eerst de meest voorkomende gedachten voor jezelf op te schrijven...je hebt wel veel gedachtes op een dag, maar er zijn er maar een paar die telkens terugkomen en die voor angsten en onrust zorgen.
Kijk dan of onderstaande opties je wat losser kunnen maken van deze gedachten (je kunt dit om te beginnen proberen om een week te oefenen)
* een gedachte heel langzaam uitspreken (enorm traag alle lettergrepen ook)
* een gedachte met een andere stem uitspreken (een bekende stem, stripfiguur of overdreven hoog of laag)
* overdrijf de gedachte. (bv bij een kritieke gedachte, ga er dan extreem overheen, met meer en veel)
* probeer er een beeld bij te vormen en maak dit wat belachelijk, zodat het grappig wordt (denk aan de Harry Potter ridiculus bezwering, waarbij hij zijn grootste angst, een spin, rolschaatsen gaf)


1

deel deze tip

Tip 242 - DOE WAAR JE BANG VOOR BENT

DOE WAAR JE BANG VOOR BENT
DOE WAAR JE BANG VOOR BENT
DOE WAAR JE BANG VOOR BENT

EN MAAK JEZELF IMMUUN VOOR JE ANGSTEN.

DOE HET WEL ONDER BEGELEIDING.

JE BENT WELKOM


1

deel deze tip

Tip 243 - Jezelf blootstellen......

Jezelf blootstellen......
Dat is hartstikke moeilijk.

En jezelf (geleidelijk en met hulp) blootstellen aan datgene dat je angstig maakt natuurlijk ook. Toch daag ik je uit dat wel te doen.

Je zult namelijk zien, dat dat meestal anders uitpakt dan je verwacht en er kunnen weer deuren voor je open gaan.
ik help je er graag bij.


1

deel deze tip

Tip 244 - Laat jij je leiden door angsten of door je waarden?

Ben je bereid om meer te bewegen naar je waarden en je minder door angst te laten leiden? Ben je bereid om stappen te zetten richting je waarden, een waardevol leven waarbij je je angsten onder je arm met je meeneemt?

Stel je voor je zit in een groep met mensen en er wordt je gevraagd om een dooie en eetbare worm te eten (iets nieuws, iets "out of your comfortzone"), doe je dit:

a) wel omdat je handelt uit nieuwsgierigheid (dan handel je naar je waarden)
b) niet omdat je vegetarisch bent (dan handel je naar je waarden)
c) niet omdat je denkt: he bah, dat ken ik niet, lijkt me vies, getsie zou ie nog leven, wat een eng beest (dan je laat leiden door je angsten).
d) wel omdat je handelt vanuit groepsdruk, als iedereen het doet dan moet ik het ook dan (dan laat je je leiden door je angsten).

Dit staat symbool voor heel veel andere situaties uit ons leven, laat jij je leiden door angsten of door je waarden?


1

deel deze tip

Tip 245 - Stop met uitstellen

Als we iets spannend vinden, zijn we vaak geneigd het voor ons uit te schuiven. Een heel logische reactie! Dit zorgt er echter ook voor dat de spanning die je voelt voor dat wat komen gaat, alleen maar langer aanwezig is. Als je het eenmaal gedaan hebt, is de spanning vaak ook vrijwel direct gezakt. Door minder uit te stellen en datgene wat je eng vindt direct aan te gaan, heb je uiteindelijk dus juist korter last van spanning.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Waarde toevoegen

Doe iedere dag iets waarmee je waarde toevoegt aan jouw wereld. Ruim wat afval op in de buurt. Leg je kleinkind uit hoe hij een zaag moet gebruiken. Neem een boodschap mee voor de overbuurvrouw. Hoe het klein. Zorg voor kleine geluksmomentjes.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 247 - Vier belangrijke tips voor Mindfulness

Tips: Vier belangrijke tips voor Mindfulness.
1. Probeer je gedachten, emoties en lichamelijke gevoelens zo min mogelijk te sturen. Mindfulness
draait om ervaren, niet om ontspannen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bewust op je ademhaling
gaat letten zónder dat je rustig probeert te worden. Het betekent dat je vervelende gedachten
voorbij ziet komen zónder dat je deze hoeft te vervangen door positieve gedachten. Neem dus een
open houding aan waarin alles mag zijn wat het is.
2. Wees nieuwsgierig! Onderzoek je leven opnieuw, alsof je een kind bent dat voor de eerste keer in
aanraking komt met deze gewaarwordingen. Houd je ogen en oren open en geef de oefeningen de
kans om hun werk te doen.
3. Weet dat geluk hem zit in het ervaren van de kleinste dingen. Je gedachten zullen misschien
zeggen dat het zinloos is om zo aandachtig stil te staan bij alles. Toch zorgen dit soort ervaringen er
uiteindelijk voor dat je je leven leuker en waardevoller zult vinden. Wees hierop bedacht en ga met
voorbedachten rade op zoek naar nieuwe ervaringen!
4. Reserveer tijd. Zeker de eerste maand zou je het beste iedere dag twintig minuten tot een half uur
kunnen reserveren om te oefenen met mindfulness. Zie dit als tijd die je investeert in het aanleren
van een nieuwe vaardigheid. Op den duur kan dit een gewoonte worden.


1

deel deze tip

Tip 248 - Stop vermijding

Door situaties, dingen of mensen te vermijden wordt de angst in stand gehouden. Deze angst wordt dan zelfs bevestigd. Lukt het je nog niet om de vermijding op te heffen en nieuwe positieve ervaringen op te bouwen? Dan zoek je een professionele therapeut die werkt met EMDR en/of hypnotherapie zodat je klachten echt kunnen verlichten of zelfs kunnen verdwijnen. Want hoe fijn zou het zijn als je je veilig kunt voelen, ook in die situaties die nu nog te stressvol voor je zijn?


1

deel deze tip

Tip 249 - Naar gevoel - hoeft niet weg

Ervaar je een naar gevoel? Merk je dat je dit niet wilt ervaren? Dan zorgt je onbewuste ervoor dat je je weer prettig zal voelen.
Met andere woorden , we ontkennen wat we voelen of ervaren.
Wanneer iets langer aanhoudt, kan het niet genegeerd worden.
Probeer je nare gevoel voorzichtig toe te laten.
Het is er nu eenmaal.
het hoeft niet weg, maar het hoeft ook niet groter.


1

deel deze tip

Tip 250 - Naar gevoel -kleur

Probeer het nare gevoel te erkennen. het is er, het hoeft niet weg, het is er.
Welke kleur komt er bij je op, nu je je zo voelt?
Wellicht helpt het om een prettige kleur te visualiseren, en deze kleur als positieve energie te gebruiken.
Deze nieuwe kleur door de vervelende kleur te laten stromen.
je zal merken dat je gevoel verandert.
Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Laagje voor laagje

Wat ik veel tegenkom rondom de thema's angst, spanning en trauma is dat er m.n. cognitief wordt gewerkt in de reguliere GGZ. Uiteindelijk merken mensen dat dat niet voldoende is, dat hun klachten blijven, ondanks vele uren therapie (soms jaren).
Ik vind het belangrijk om rustig laagje voor laagje af te pellen. Ik doe dat door in drie fases te werken:
1. Begrijpen waarom je ervaart wat je ervaart. Hoe de klacht tot stand is gekomen in jouw leven.
2. Veranderen en bijsturen van de oude patronen die niet meer helpend zijn. Andere keuzes maken, die goed zijn voor jou.
3. Oplossen van restspanning in het lichaam/zenuwstelsel d.m.v. ademwerk en lichaamsgerichte therapie.
M.n. die laatste is wat er vaak mist in de reguliere aanpak. De spanningslading blijft aanwezig in het lichaam, waardoor de klachten blijven bestaan, nog lang nadat het proces toch al is 'doorgewerkt'.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 252 - Boekentip: De Keuze

Boekentip:
Het boek van Edith Eger, De keuze.
Deze vrouw heeft het concentratiekamp overleeft met haar zus. Later is ze als psycholoog gaan werken en helpt mensen die vast zitten met hun eigen gedachten en angsten. Een erg ingrijpend boek.

Colin

1

deel deze tip

Tip 253 - De afweermechanismen van Anna Freud

Hoe we onszelf voor de gek houden om niet gek te worden

De afweermechanismen van Anna Freud

Defensief gedrag is de oorzaak van veel van de problemen die we met anderen en met onszelf hebben. Het leidt ertoe dat we mensen onterecht de schuld van dingen geven, dat we redelijke kritiek als wreed interpreteren en dat we sarcastisch en ironisch zijn in plaats van eerlijk.

De dochter van Sigmund Freud, Anna, heeft ons veel te vertellen over de oorsprong van defensief gedrag. Anna Freud werd in 1895 geboren in Wenen, toen haar vaders radicale theorieën over seks en de psyche hem roem brachten in Europa. Ze werd onderwijzeres en psychoanalytica, en deed pionierswerk op het gebied van de behandeling van kinderen.

In 1934 publiceerde ze haar boek Het Ik en de afweermechanismen, waarin ze het idee omschrijft dat we instinctief ons ‘ego’ (ons acceptabele beeld van wie we zijn) beschermen door middel van een reeks afweermechanismen. Een afweermechanisme is een manier van reageren die bedoeld is om ons pijn te besparen. Het probleem is echter dat wanneer we ons op de korte termijn verdedigen, we onze kansen om op de lange termijn met de realiteit om te kunnen gaan beschadigen en zo ook onze kansen om ons te ontwikkelen en volwassen te worden.

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.


1

deel deze tip

Tip 254 - Afweermechanismen: 1. Ontkenning

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

1. Ontkenning

We geven niet toe dat er een probleem is. We denken dingen als: ik houd ervan om veel te drinken en soms houd ik daar een kater aan over, maar ik drink niet te veel. Of: ik heb behoorlijk wat geld uitgegeven, maar niet meer dan andere mensen; ik zou niet zeggen dat ik financieel onverantwoordelijk ben. Als andere mensen (familieleden, vrienden, partner) proberen ons toe te laten geven dat er een probleem is, reageren we meestal averechts.

Het onmiddellijke overlevingsmechanisme – het kortetermijninstinct om je goed te voelen over jezelf – is te ontkennen dat er een probleem is, want toegeven betekent dat we allerlei moeilijke en gênante dingen moeten doen om het op te lossen.

Maar ontkenning van het probleem belemmert de mogelijkheid er op de lange termijn mee om te kunnen gaan.

Ontkennen is niet hetzelfde als liegen. Dit afweermechanisme is als een rookgordijn dat het heel moeilijk voor ons maakt om te zien wat er in ons leven aan de hand is.


1

deel deze tip

Tip 255 - Afweermechanismen: 3. Je tegen jezelf keren

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

3. Je tegen jezelf keren
We gebruiken verdedigingsmechanismen om onszelf tegen psychologisch lijden te beschermen. Dus het klinkt paradoxaal om te zeggen (zoals Anna Freud deed) dat jezelf pijn doen – kwaad zijn op jezelf of van jezelf walgen – een verdedigingsmechanisme kan zijn. Maar het is een kwestie van wat we het angstaanjagendst vinden. Er zijn heel veel dingen zijn die we enger vinden dan een hekel hebben aan onszelf.
Ik ben vast slecht en waardeloos (denkt het kind). Ik ben afschuwelijk, daarom doet mijn ouder zo. Dus, is de gedachte, ik heb een goede ouder. Het is pijnlijk, maar het is misschien minder rampzalig dan de waarheid: dat je in handen bent van iemand die niet om je geeft.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - Afweermechanismen: 4. Sublimatie

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

4. Sublimatie
Dat wil zeggen, onaanvaardbare gedachten of emoties in ‘betere’ en idealiter constructievere banen leiden.
Veel musici hebben negatieve ervaringen in het leven – zoals een drugsverslaving, sociale problemen, familieproblemen enzovoort – in populaire en gedenkwaardige uitvoeringen en songs omgezet, die veel mensen inspiratie en energie hebben gegeven. Een kunstenaar als Vincent van Gogh, die psychische problemen had en met een absintverslaving worstelde waardoor hij zichzelf een oor afsneed, kon zijn problemen in zijn kunst kwijt en intens gedenkwaardige beelden scheppen. 
Kunst geeft ons de opmerkelijkste voorbeelden van andere mogelijkheden. De agressieve impuls om iedereen te vertellen wat hij moet doen en om zonder terughoudendheid je wil op te leggen, zou gesublimeerd kunnen worden tot de vastbeslotenheid om werk te maken dat accuraat en indrukwekkend is. Een fascistische impuls kan herleid worden tot de sociaal nuttige ambitie om orde en samenhang te creëren.


1

deel deze tip

Tip 257 - Afweermechanismen: 5. Regressie

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

5. Regressie
Onze kindertijd lijkt – terugkijkend tenminste – een veilige tijd. Als kind werd je tegen verantwoordelijkheid beschermd. Er werd niet van je verwacht dat je het allemaal begreep, dat je moeilijke beslissingen nam, dat je consistent was, of dat je goed kon uitleggen wat er mis was.
In geval van regressie als verdedigingsmiddel word je in sommige belangrijke opzichten weer kind. Je kunt bijvoorbeeld heel vaak twijfelen in plaats van een beslissing te nemen en daar de verantwoordelijkheid voor te dragen.
Een typerend kenmerk van regressie, of terugval, is de overtuiging dat problemen altijd de schuld van anderen zijn. Het is een strategische terugkeer naar de kinderlijke overtuiging dat de ouders de baas zijn over de wereld en alles kunnen. Dus als er iets fout gaat, kunnen en moeten zij het oplossen. En degene die nooit ergens van beschuldigd kan worden, is natuurlijk het kind.
Een driftbui is een typisch regressief verdedigingsmechanisme. In plaats van een oplossing te vinden voor een probleem, probeert men (volgens de logica van het kind) het probleem op te lossen door boos te worden. Maar baby’s móéten wel om hulp vragen door te huilen, te schreeuwen en met hun vuistjes te slaan. Ze kunnen niet anders. Dus de driftbui betekent eigenlijk: ik kan niet verantwoordelijk zijn voor deze situatie. Je moet me helpen, want ik ben nog maar een baby.


1

deel deze tip

Tip 258 - Afweermechanismen: 6. Rationalisering


Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

6. Rationalisering
Rationalisering is een intelligent klinkend excuus voor onze daden, dat erop gericht is de conclusie te krijgen die we voor ons gevoel nodig hebben: dat we onschuldig, aardig en respectabel zijn.
Een typische vorm van rationalisering is het bagatelliseren van dingen die we niet hebben maar heimelijk wel zouden willen. Na te zijn afgewezen voor een baan zal een defensief rationaliserend persoon zeggen: ‘Het was een saai bedrijf’ of ‘Ik wilde die baan eigenlijk toch niet’. Terwijl hij in werkelijkheid die baan heel graag wilde hebben. Het is niet de beoordeling van de voordelen van de baan die tot deze conclusie hebben geleid, maar de dringende behoefte om je gevoel van eigenwaarde te beschermen.


1

deel deze tip

Tip 259 - Afweermechanismen: 7. Intellectualisering


Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen.

7. Intellectualisering
Intellectualisering gaat erom dat je iets pijnlijks en belangrijks wegstopt door een heel aannemelijk gesprek over iets heel anders te voeren in je hoofd. Het pijnlijke gevoel van verlies, schuld, verraad en boosheid vanwege de scheiding van je partner wordt geneutraliseerd door te denken aan de geschiedenis van het laat-Romeinse Rijk, of aan het regeringsplan om de rente te verhogen. Nogal wat intellectuelen denken niet alleen veel, ze maken zich ook schuldig aan ‘intellectualisering’; ze zorgen ervoor dat hun onderzoek verscheidene dringender zaken op een afstand houdt.


1

deel deze tip

Tip 260 - Afweermechanismen: 8. Reactieformatie

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen

8. Reactieformatie
In geval van reactieformatie doe je het tegenovergestelde van je oorspronkelijke onaanvaardbare gevoelens. Je zou het ook ‘overcompenseren’ kunnen noemen. Iemand die veel interesse heeft in seks met tieners zou zich bijvoorbeeld aan kunnen sluiten bij een religieuze groep die de nadruk legt op onthouding onder jongeren. We zijn vaak schuldig aan reactieformatie in onze jeugd. Als we ons schamen omdat we ons aangetrokken voelen tot een klasgenoot, kunnen we gemeen of agressief tegen hem zijn, in plaats van dat we toegeven dat we hem leuk vinden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Afweermechanismen: 9. Verschuiving

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen

9. Verschuiving
Verschuiving is het afschuiven van een (meestal agressief) verlangen op iemand anders. Dit gedrag wordt vaak opgewekt door een persoon die als een dreiging op ons overkomt, We reageren door onze gevoelens op iets of iemand anders te richten die we veiliger de schuld kunnen geven.
Een typisch geval is iemand die zich bedreigd voelt door zijn baas en dan bij thuiskomst tegen zijn partner schreeuwt.


1

deel deze tip

Tip 262 - Afweermechanismen: 10. Fantasie

Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen

10. Fantasie
Fantasie is ook een ontsnappingsmechanisme. Je vermijdt problemen door je voor te stellen dat ze er niet zijn, of door je te distantiëren van de realiteit.
Fantasie wordt bij verschillende daagse situaties toegepast, van dagdromen tot literatuur lezen of porno kijken. We gebruiken deze momenten om ons los te maken van de bedreigende wereld om ons heen en elders troost te vinden. Na een rotdag op het werk, bijvoorbeeld, kijk je misschien graag naar een actiefilm of luister je naar psychedelische muziek. Zulke activiteiten stellen ons in staat om aan onze werkelijke problemen of zorgen te ontsnappen.
Conclusies
Anna Freud had veel begrip voor het gebruik van afweermechanismen. Die hanteren we omdat we ons erg bedreigd voelen. Het is onze instinctieve manier om gevaar op een afstand te houden en psychologische pijn te beperken.
Anna Freud herinnert ons eraan dat we dat afweren niet opzettelijk doen. Het zijn geen bewuste keuzes die we maken. We realiseren ons niet dát we het doen. We zien onszelf niet als defensief. We beseffen niet dat we iets ontkennen of dat we rationaliseren. De rol van het afweermechanisme is niet om een waarheid te achterhalen, maar om pijn te vermijden.
Anna Freud leert ons een les in bescheidenheid: ze toonde aan dat afweermechanismen hoogstwaarschijnlijk een heel grote rol spelen in ons leven, zonder dat we dit beseffen. Dat is een nederig makende gedachte die ons wat dankbaarder zou moeten maken ten opzichte van degenen die zo goed zijn hun leven met ons te delen.


1

deel deze tip

Tip 263 - Angst voedt zich met zichzelf

Angst voedt zich met zichzelf. Daardoor is een veel voorkomende vorm dat er angst is voor angst. De tegenhanger van angst is controle. Echter is het onmogelijk om de controle te hebben/krijgen die je vaak wilt/denkt nodig te hebben. Dat zorgt ervoor dat dit je weer meer angstig maakt.
Wat helpt:
- Onderzoek je cirkel van invloed (waar heb je wel controle over en waarover niet)
- Welke verwachtingen heb jij van jezelf, de ander of de situatie en zijn deze realistisch en haalbaar.
- Je gevoel (of lichamelijke reactie) en gedachte is er - welk oordeel of welke oordelen heb je hierover? Vorm deze om naar een mildere versie. Je zult zien dat het gevoel of de gedachte dan ook minder zwaarte krijgt en je ook ruimte krijgt voor weer iets anders.


1

deel deze tip

Tip 264 - korte ademoefening bij angst

Dit is een oefening wanneer je nerveus, angstig, spierkramp en/ of slapeloosheid ervaart.
De 4-7-8 oefening van Andrew Weil (Amerikaanse natuurarts)

-Je plaatst je tong tegen je voortanden en ademt 4 tellen in, dan houd je je adem 7 tellen vast en vervolgens adem je zachtjes, door een heel klein gaatje tussen je lippen in 8 tellen uit. Wanneer je dit minimaal 4 keer doet, kan je ervaren dat je hart langzamer gaat kloppen.

Deze oefening kan je even ter ondersteuning gebruiken.
Heb je meer nodig, schroom niet om contact met mij op te nemen.
Als EMDR therapeut, hypno-therapeute en adem-coach kan ik je op verschillende fronten helpen.
1

deel deze tip

Tip 265 - Angst en spanning

Wanneer we ons niet prettig voelen, naar zijn, spanning ervaren willen we dit niet. We willen ervan weg, of te wel: vermijden.
Deze tip zorgt ervoor dat je juist wel contact maakt met je lichaam, omdat het gevoel er nu eenmaal is.

Wrijf om te beginnen in je handen. Probeer zoveel mogelijk waar te nemen, warmte -koud, tinteling, beweging,
Masseer hierna je ene hand met behulp van je andere hand.
wrijf, knijp en rol zowel de rug als de palm van je hand. Vervolgens alle vingers en de duim. Zo ook alle nagels.
Vervolgens ga je verder met volle aandacht met de andere hand.
Heel nieuwsgierig, observeren, onderzoekend zonder te oordelen.
Uit het hoofd in het lichaam.

Inge

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - naar gevoel

Mocht je een huisdier hebben, een hond, een kat, een cavia of een konijn, wellicht een paard?
Dan kan het heel fijn zijn om het dier te aaien met alle aandacht.
Terwijl je het dier aait, kan je het observeren, de vacht, de haarrichting.
De geur van je dier, de oogjes, neus, bek. Wat zie je?
Wat hoor je bij het dier?
Nieuwsgierig en onderzoekend blijven, terwijl je het beest blijft aaien.
Wanneer je dit 10 minuten doet, kan je al verandering in je lichaam opmerken.


1

deel deze tip

Tip 267 - naar gevoel

Wanneer je je heel gespannen voelt, kan het fijn zijn om een dier, een hond, kat of paard tegen je lichaam te voelen.
De ademhaling van het dier helpt je om de rust in je eigen lichaam terug te vinden. Dit kan je ook doen met een vertrouwd persoon.
Denk aan een angstig kind en een troostende ouder.
Belangrijk is om het kind te omarmen, tegen je lichaam te houden, zodat de ademhaling van het kind gereguleerd wordt door de volwassene.


1

deel deze tip

Tip 268 - Oefening Ik hier nu

Ik ga je nu een aantal vragen stellen, je hoeft hier niet hardop op te antwoorden, dat mag in gedachten.

Ga in gedachten maar eens terug naar een vervelende situatie waar jij was.

Alsof je weer in die situatie bent. Wat zie je? wat hoor je? wat gebeurt er? wat voel je? Wat denk je?

Merk maar op welke gedachtes er hier nu zijn. Merk maar op hier in deze situatie wat je voelt……..

Merk maar op dat terwijl je deze gedachten hebt en denkt, dat er iemand hier zit in deze stoel die deze gedachten kan opmerken….

Merk maar op dat je je gedachten kunt horen in je hoofd, spreek ze in gedachten nog maar eens uit voor jezelf de gedachten die je nu hebt. Wie is het die deze gedachten hoort?

Besef dat jij het bent, in het hier en nu, die deze gedachten gevoelens en sensaties kunt horen en opmerken. Dat je van een afstand kunt kijken naar deze reacties in deze situatie.


1

deel deze tip

Tip 269 - Podiumangst ?

Je kunt je afvragen wie/wat er optreedt bij een presentatie, concert, lezing, etc.: jij of je podiumangst.
Ik heb podiumangst onder conservatoriumstudenten mogen onderzoeken. Deze groep studenten moet regelmatig voorspelen om te tonen wat ze aan muzikale vaardigheden beheersen, bijv aan het einde van een studiejaar (overgangstentamen) of als afstudeerproject/-concert.
Of kijk een naar de trompettist die op 4 mei op de Dam staat.

Het zijn niet (alleen) de omstandigheden, de camera's, de stilte, de mensen, die het spannend maken, maar met name onze cognities, dwz de vaak negatieve gedachten die op dat moment door ons hoofd gaan.

Wanneer je de controle over je gedachten & gevoelens kunt krijgen en/òf deze kunt loslaten, kan het musiceren (het optreden) beginnen!


1

deel deze tip

Tip 270 - Angst de baas of de baas over uw angst?

Angst is niet fijn om te voelen, enerzijds, maar geeft anderzijds ook heel belangrijke signalen af.

Van angst kunnen we veel leren en er zijn verschillende omgangsvormen: angst negeren, angst verdragen, angst uitdagen, etc. Het is belangrijk om uit te zoeken of uw angst reëel of irreëel is. We kunnen angst voelen die achteraf niet nodig blijkt te zijn geweest.

Van angst kunnen we leren èn we kunnen er van groeien. 'Waar zit uw angst? 'Hoe gaat u ermee om?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - vervelende gedachten

Als we in ons hoofd proberen om emotionele problemen op te lossen, dan hopen we vaak dat we een manier vinden om van onze angsten en onzekerheden af te komen. We proberen bijvoorbeeld om positief te denken of om onszelf op te peppen. Op die manier hopen we dat het positieve het wint van het negatieve. We zitten dus de hele tijd in ons hoofd. Vergelijk dat hoofd nu eens met een schaakspel. Als we alle positieve gedachten en gevoelens nu eens zien als de witte schaakstukken, en alle negatieve gedachten en gevoelens als de zwarte stukken. Zie je dan hoe die strijd zich in jouw hoofd afspeelt?

Wie ben je in dit verhaal? De witte of de zwarte stukken? Wil je dat de witte stukken (het positieve) winnen? En toch werkt dat niet altijd in de praktijk. De zwarte stukken zijn een geduchte tegenstander. En horen die zwarte stukken (het negatieve) ook niet een beetje bij je? Je hoofd zit vol met zowel positieve als negatieve gedachten en gevoelens. Als jij dus kennelijk
zowel de witte als de zwarte partij vertegenwoordigd, dan ben je dat dus blijkbaar allebei. En dus vecht je met wit tegen jezelf. Wat vind jij hiervan?

Bén jij de gedachten, of ben jij het hoofd waarbinnen die gedachten elkaar te lijf gaan? Kan je jezelf zien als het bord waarop die strijd tussen zwart en wit zich afspeelt? Als jij het bord bent, maakt het dan nog uit hoe de stukken op het bord staan? Maakt het uit of zwart of wit wint? Verandert er iets aan het bord zelf als de stukken een keer anders staan? Jij bent meer dan de individuele stukken, je bent het bord!

Tip: Zet eens een schaakbord neer in je huis, op een plek waar je het regelmatig zal tegenkomen. Op het moment dat je gedachten met elkaar aan het strijden zijn, kun je met een blik op het bord herinnerd worden aan deze metafoor.


1

deel deze tip

Tip 272 - Angst gedachten: een hongerige tijger?

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en op de stoep voor je deur een schattig, miauwend tijgerjong aantreft. Je neemt het mee naar binnen als jouw nieuwe huisdier. In het begin geef je hem wat melk als hij honger heeft. En elke keer wanneer je hem ziet, geef je het wat melk te drinken maar opeens is dat niet meer voldoende. Het beestje begint luider en luider te miauwen. Om het te kalmeren begin geef je het stukjes vlees maar met het verstrijken van dagen is dat ook niet meer voldoende. Hoewel je het elke dag voedt verandert het miauwen in brullen. Naarmate de dagen verstrijken, begint je huisdier te groeien, en gehakt is niet meer genoeg. Nu moet je hem hele ribben en grote stukken vlees geven.

Hetzelfde gebeurt met je gedachten. Hoe meer je ze voedt, hoe meer ze groeien, net als de tijger. Met andere woorden, hoe meer waarde je aan je gedachten hecht, hoe groter ze worden. Als je je gedachten voedt, zullen ze uiteindelijk een groot deel van je leven beheersen.

Probeer eens de komende weken te herkennen wanneer je dat kleine tijgertje (of zelfs die grote!) aan het ‘voeden’ ben. Wanneer gebeurt het, wanneer heb je er last van? Wat levert het je op? Misschien voor even rust? En wat is het resultaat van het voeden op langere termijn?


1

deel deze tip

Tip 273 - naar gevoel

De focus ligt vaak op een naar, vervelend angstig gevoel omdat we dit gevoel niet willen. Het moet namelijk weg! Het is vervelend en belemmert ons.
Probeer eens te focussen op iets prettigs, iets dat afgelopen week gebeurd is of wellicht een aantal jaar geleden.
Wanneer je dit oefent voordat je heel angstig bent, kan je het op lastigere momenten ook toepassen.


1

deel deze tip

Tip 274 - Naar gevoel

Is er een plek in de natuur waar je graag komt? Misschien een vakantie locatie, de achtertuin? Belangrijk is dat je er prettig voelt.
Sluit vervolgens je ogen en beeld je in dat je daadwerkelijk op die fijne locatie bent.
Zie de natuur, de bomen, planten, bloemen, de lucht ,het water, dieren.
Voel de wind tegen je huid en wellicht hoor je vogels fluiten.
Wanneer je 5 minuten inbeeld dat je hier daadwerkelijk bent, kan je zenuwstelsel zich reguleren.


1

deel deze tip

Tip 275 - Afstand nemen van gedachten

Vergelijk je hoofd maar eens met een schaakspel.
Witte schaakstukken = Alle positieve gedachten + gevoelens
Zwarte schaakstukken = alle negatieve gedachten + gevoelens.
+ de strijd (in je hoofd) tussen zwart en wit?
Wie ben jij in dit verhaal: de witte of zwarte stukken? We willen vaak graag wit zijn, we willen dat wit wint. Terwijl zwart soms ook kan winnen. En dat zwarte die negatieve gevoelens, horen die ook niet een beetje bij jou?
Je bent kennelijk zowel wit als zwart. Je vecht eigenlijk met wit tegen jezelf. Wat vind je daarvan?
Ben jij je gedachten? Of ben jij het hoofd waarbinnen die gedachten elkaar soms te lijf gaan?

Maakt het dan eigenlijk uit of zwart of wit wint?

Je bent niet de stukken, je bent het bord. Zonder bord hebben de schaakstukken geen bestaansrecht. Als je de stukken bent, dan gaat het om het spel. Maar als je het bord bent. Dan is de strijd niet belangrijk. Als bord zijnde kun je de stukken zien en in contact met ze zijn. Je kunt de strijd aanschouwen, zonder dat het je energie hoeft te kosten.
Wat je kunt doen: zet een schaak (of dambord) neer op een plek in huis waar je het regelmatig tegen zult komen. OP het moment dat je gedachten met elkaar aan het vechten zijn, kun je met 1 blik op het bord aan deze metafoor herinnerd worden.
(metafoor ACT Russ Harris) 


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Naar je voeten

Emoties brengen het hoofd op hol! De energie schiet omhoog. Daardoor kun je dol worden, hoog ademen, of gaan piekeren.
Zorg er dus voor dat je met je aandacht omlaag gaat.

Voel je jouw voeten op dit moment? Plaats ze eens op de grond. Voel je de vloer? Of vooral je sokken of schoenen? Kun je jouw kleine teen bewegen. Heel zachtjes, zonder dat je andere tenen bewegen? Lukt dat ook met je tweede teen? Ga ze gerust stuk voor stuk eens na.
Kun je jouw zolen nog eens extra in de grond duwen? Alleen je hakken dan? Of alleen je tenen?

Speel zo eens met je voeten. Masseer ze. Beweeg ze. Probeer met alleen je voeten een sok op te rapen.

Zo... breng je energie gerust wat vaker per dag naar beneden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 277 - Als je ratio 'zegt' dat het veilig is.

Als je ratio 'zegt' dat het veilig is en het toch niet veilig voelt…

Als je veiligheid gevoelsmatig wordt bedreigd, kan je reactie verschuiven naar vechten of vluchten, of zelfs bevriezen. Ik leg dit vaak uit middels de polyvagaaltheorie, een raamwerk om te begrijpen hoe ons zenuwstelsel reageert op sociale en emotionele situaties. Deze reacties beïnvloeden ons gedrag en welzijn. Uitleg krijgen hoe ons zenuwstelsel reageert is helpend.

De polyvagaal theorie geeft handvatten om innerlijke veiligheid te ervaren of te begrijpen. Wellicht wil je erin verdiepen? Lees dan het boek van Deb Dana. "De polyvagaaltheorie in therapie - Basisboek." Er staan ook bruikbare oefeningen of invullijstjes in die je verder op weg kunnen helpen. Opdat je zelf kunt ontdekken wat je nodig hebt om je weer veilig te kunnen voelen in de, voor jouw, spannende situatie.

Eigenlijk heel logisch om tijd te nemen voor jezelf. Nog lastig? Zoek dan een goede therapeut om bijvoorbeeld uit je angst te kunnen stappen. Zo heb ik regelmatig mensen die bij mij in de praktijk komen omdat ze 'gewoon' weer naar de tandarts willen gaan. Met gezonde spanning, in plaats van paniekgevoelens, zetten ze hun (tand)artsbehandeling in de toekomst voort.


1

deel deze tip

Tip 278 - Po

Beantwoord de volgende vragen (tip!):
Wie treedt erop? Jij, of jouw podiumangst? Waar ben je bang voor? Wàt, als dat gebeurt waarvoor je bang bent? Waarbij voel jij weinig of geen angst? Maakt het uit voor wie je ‘optreedt?’ Wat merk je bij jouw podiumangst?


1

deel deze tip

Tip 279 - Podiumangst ?

Beantwoord de volgende vragen (tip!):

Wie treedt erop? Jij, of jouw podiumangst? Waar ben je bang voor? Wàt, als dat gebeurt waarvoor je bang bent? Waarbij voel jij weinig of geen angst? Maakt het uit voor wie je ‘optreedt?’ Wat merk je bij jouw podiumangst?

Laat niet jouw podiumangst optreden!


1

deel deze tip

Tip 280 - bang om te reizen?

Deze mooie tip heb ik van een ervaringsdeskundige gekregen: Hij vertelde dat hij enorm op zag tegen een treinreis. Hij zou een vriend ontmoeten en keek daar naar uit. Maar de geplande rustige treinreis verliep anders, want door omstandigheden was een trein uitgevallen. Er waren nu ineens heel veel reizigers. Het klamme zweet brak hem uit, nu moest hij samen met veel mensen reizen. En toen realiseerde hij zich dat op zijn telefoon zijn favoriete maar vooral rustgevende muziek op zijn Play list stonden. Hij kon zich tussen al die mensen om hem heen, concentreren op de rustige en zachte stem van de zangeres. Hierdoor werd de focus op omgeving iets minder belangrijk en kan hij alsnog zijn treinreis voortzetten. Een overwinning met als beloning het weerzien van zijn vriend.
En jij: welke muziek zorgt voor jou ontspanning en ondersteuning op moeilijke momenten?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - gevoel of gedachte?

Wanneer we een naar, vervelend ,verdrietig gevoel in ons lichaam ervaren, vindt ons hoofd hier iets van. De gedachte die dan opkomt, beïnvloedt (versterkt) ons gevoel.
Dus wanneer we dit nare gevoel opmerken, ga dan met je volle aandacht naar dit gevoel in je lichaam. Gedachten zullen blijven komen, je blijft je focus weer terug brengen naar je lichaam.
En je zal merken dat er iets veranderd.


1

deel deze tip

Tip 282 - naar gevoel

Op het moment dat je je naar voelt, kan je je zenuwstelsel kalmeren door in de natuur te wandelen, te fietsen, te zitten.
De groene en blauwe kleuren van de natuur kalmeren ons systeem.


1

deel deze tip

Tip 283 - vreemde gedachten

Heb jij dat soms ook? Een gedachte die zomaar in je hoofd komt en vaak bizar kan zijn. Je zit in de auto en denkt: als ik nu het stuur omgooi bots ik tegen de vangrail of tijdens een gesprek denken dat je zomaar iets ongepast zou kunnen zeggen. Misschien weet je zelf ook wel voorbeelden.

Weet dat heel veel mensen deze vreemde gedachten hebben. Alleen schamen we ons ervoor of durven er niet over te praten. Weet dat het gedachten zijn die je totaal niet wenst of nooit zou doen.
Wetenschappers denken dat deze gedachten een soort waarschuwing zijn. Je bedenkt iets wat je absoluut niet zou willen en je brein maakt daar een voorstelling van. Dat kan helpend zijn om je te behoeden voor gevaar of ongewenste situatie.

Het wordt lastiger als je de gedachten serieus gaat nemen of probeert de gedachten weg te drukken. Beide opties zijn niet helpend.

Wat wel helpt: schenk er aandacht en vergroot de gedachten uit. Praat er met iemand over (en lach er samen om!!) Je bent niet de enige.


1

deel deze tip

Tip 284 - Voice Dialogue bij angsten

Voor fenomenen zoals angst, pijn gebruik ik altijd voice dialogue. Met deze oefening zet je het fenomeen op de stoel naast de client. De client blijft in eigen stoel, maar omdat er een stem aan het fenomeen gegeven moet worden vraag je dat de client te doen.

 

Je gaat nu vragen stellen zoals:
Wanneer ben je in het leven van de client gekomen, waar zit je in het lijf, heb je een naam, heb je een vorm, wat is jouw functie, hoe zet je jezelf in, etc, etc. Daarna kan je het fenomeen in laten zien dat het averechts werkt en afspraken maken over het vervolg van zijn rol.

De voordelen van deze oefening:


1. De client ontdekt de functie van het fenomeen. Dat is vaak een positieve functie, zoals bescherming.


2. De client ziet het fenomeen als een op zichzelf staand iets, en niet iets dat door het lichaam zwerft en te pas en te onpas toe kan slaan.


3. De client kan dit fenomeen nu als bondgenoot zien en daar afspraken mee maken.


4. Jijzelf als therapeut krijgt vaak op deze stoel wel deze antwoorden die je op de andere stoel niet krijgt. Het lukt de client dan toch iets dieper te voelen en inzicht te krijgen. Succes!
deel deze tip

Tip 285 - Vertel!

Geef woorden aan je angst, vertel over je angst(en) aan iemand die belangrijk voor je is. De angst zal daarmee niet verdwijnen. Wel kan het je helpen om minder alleen te zijn met je angst. De verbinding kan je helpen om de angst op dat moment een plek te geven zodat er weer wat ruimte komt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Onderzoek wat je angst wilt zeggen.

Als je iets onderdrukt dan is angst het signaal van binnenuit dat het onderdrukte echt gezien wil worden.

Vaak is een angst ontstaan in je jonge leven. Het uit zich in een concrete angst voor bijvoorbeeld ‘spreken in het openbaar’.
Maar eigenlijk gaat het om een andere ervaring in je jeugd waarin je je bijvoorbeeld eenzaam hebt gevoeld.
Dat eenzame gevoel wil je niet meer oproepen daarvoor in de plaats is je angst ontstaan voor ‘spreken in het openbaar’.
Als je onderzoekt wat er onder de angst zit, kan je jezelf weer bevrijden voor het gevoel dat onderdrukt is én voor het ‘spreken in het openbaar’.deel deze tip

Tip 287 - Angst voor dieren

De meeste angsten voor dieren ontstaan op kinderleeftijd. Als de angst later begint is het vaak na een traumatische ervaring. Het gaat in het begin soms om het ''gewoon'' bang zijn, doordat men onbekend is, doordat de ouders panisch reageren, omdat men schrikt van een beweging, of een keer gebeten of besprongen is. De vrees wordt fobisch als confrontatie met het dier steeds opnieuw paniek veroorzaakt. Dit kan zich ook op veel latere leeftijd openbaren. Dit komt omdat je dan in bepaalde situaties terug grijpt op bovengenoemde traumatisch ervaring.

Behandeling voor deze angsten is heel goed te behandelen met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide ruimen op in het onderbewustzijn waar de angst opgeslagen zit. Eenmaal opgeruimd komt dit ook niet meer terug en kan men weer ontspannen met dieren omgaan.deel deze tip

Tip 288 - Angst om te lachen of om uitgelachen te worden

Als je in bepaalde situaties bang bent om te gaan lachen of om uitgelachen te worden komt dit vaak voort uit het feit dat jij je niet op je gemak voelt of zelfs onzeker bent.
Hierdoor ga jij je steeds meer bezig houden met de situaties en omstandigheden waar je naar toe gaat. Je bent dan vaak al bang dat het weer zal gaan gebeuren en juist dat veroorzaakt dan ook weer dat gevoel als ik maar niet ga lachen of uitgelachen wordt.
Deze cirkel waar je dan inzit kun je doorbreken door in therapie de oorzaak van je onzekerheid en het niet op je gemak voelen aan te pakken. Mooie resultaten met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide behandelvormen ruimen op in je onderbewustzijn, daar waar de oorzaak van je angst is opgeslagen. Die oorzaak laat je los waardoor je niet meer terug kunt grijpen of deze informatie en heerlijk ontspannen en relaxed weer onderweg kunt gaan. Zoek een therapeut en ga aan de slag.deel deze tip

Tip 289 - schaamte is de angel in de angst

Met angst kun je niet heel veel mee als therapeut zijnde. Waar je wel iets mee kunt is de schaamte. Als je de schaamte uit de angst haalt ben je al een heel eind.deel deze tip

Tip 290 - Praat erover

Praat over je angst. Vertel aan mensen in je omgeving dat je last hebt van angst(en) Niet met de bedoeling dat ze je angst voor je oplossen, wel dat ze je angst op momenten her -en erkennen. Dat zal de lading ervan verminderen

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Zelfzorg

Zorg voor voldoende zelfzorg: eet gezond, beweeg en rust voldoende.
Fysiek en mentaal gezond kun je beter met je angst omgaan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 292 - zoek vlot hulp

Heb je last van een bepaalde angst, of paniekaanvallen, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Hoe langer je wacht, hoe lastiger en hoe meer tijd het vaak kost, om het te aan te pakken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 293 - elfje

Een 'elfje' over therapie, je bent welkom!

Therapie
Gesprek over
Gedachten en emoties
Het mag er zijn
Helenddeel deze tip

Tip 294 - Snel weer in balans

Wanneer je stress ervaart of angst voelt wordt je ademhaling oppervlakkig. En gaat je hele systeem in de overlevingsmodus; de (verminderde) zuurstof die je inademt voorziet alleen de meest noodzakelijke functies (o.a. je hart, je longen, een deel van je hersenen)
Hierdoor vernauwt je aandacht (je kunt aan niets anders meer denken) en zie je dus geen ruimte/oplossing/ ontspanning. Heel logisch. Hoe doorbreek je dit?

Ga op een stoel zitten met twee voeten aan de grond
Adem diep(er) in en uit
Houd je ogen open (richt je blik op buiten of iets moois)
Zet nu je beide duimtoppen tegen je wijsvingertop en adem diep in en uit
Zet dan je duimtoppen tegen je middelvingertop en adem diep in en uit
Vervolgens doe je hetzelfde met je andere vingertoppen en steeds adem je rustig en diep in en uit.
Als laatste kun je van beide handen alle vingertoppen en je duim tegen elkaar plaatsen en voelen hoe je ademhaling rustiger en ontspannen is geworden. Blijf zitten zolang als het goed voelt.
Pas het dagelijks toe om het je eigen te maken en vooral wanneer je stress of spanning ervaart. Zo wordt het gemakkelijker.

De oorzaak van je angst of aanpakken? Weet je welkom!deel deze tip

Tip 295 - Wat heeft ademen met angsten te maken?

Iedereen weet (denk ik) dat als je angsten hebt, je adem heel hoog zit. Als je af en toe angstig bent is dit helemaal geen probleem. Je lichaam kan dit zelf oplossen. Maar stel je voor dat je iets in je jeugd hebt meegemaakt en dat je dit niet verwerkt hebt. Je merkt dat je in het heden vaak getriggerd wordt. Onbewust word je elke keer weer naar die gebeurtenis heen getrokken. Wat je bewust voelt is angst. Onverklaarbare angst.
Ademwerk:
Wat ik veel zie is dat door die gebeurtenis van vroeger de adem heel hoog zit. Dit is zo normaal geworden dat de spieren zich helemaal er op aangepast hebben.
Tip 1:
Breng de ademhaling naar de bekken. Ja zelfs daar kan je ademhalen.
Tip 2:
Neem hier een Ademtherapeut voor in de arm. Met ademen kan je opgeslagen trauma’s in je lichaam verwerken. Dit klinkt misschien gek in je oren, maar dit helpt echt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Angst therapie

Er zijn vele mogelijkheden en therapievormen die kunnen helpen bij angsten en fobieën. Een methode die hier nog niet genoemd is, is IEMT (Integral Eye Movement Therapy) Het gebruikt, net als EMDR, oogbewegingen maar met een compleet andere aanpak. Wil je meer weten? Kijk dan op de officiële (Engelse ) website van IEMT. Daar kun je ook ( Nederlandse) therapeuten vinden.

Anoniem


deel deze tip

Tip 297 - Angst is vaak voor iets wat nog niet is

Angst is op de toekomst gericht. Een logische aanpak zou dan zijn dat je nog verder vooruit kijkt, daar waar het angstige moment al voorbij is, en daar op focussen. Er zijn verschillende methodes die hier op inspelen zoals bijvoorbeeld NLP.

Anoniem


deel deze tip

Tip 298 - In 10 stappen uit de vicieuse cirkel

Na diverse jaren met cliënten gewerkt te hebben die worstelen met angst, heb ik een 10 stappenplan uitgewerkt met daarin handvatten die je helpen om anders om te gaan met wat je ervaart. In het 10 stappenplan werken we samen aan het vergroten van zelfvertrouwen en leer je meer in contact te komen met wat je fysiek ervaart als je angstig wordt. De methoden die je leert toepassen helpen je om kalm te blijven, in contact te blijven met wat je ervaart zonder door de gevoelens meegesleurd te worden en vanuit jezelf en wat je ervaart te werken aan heling.

Het tienstappenplan is opgebouwd uit:
1. Intake: kennismaking en eerste verkenning van de problematiek zoals u die ervaart.
2. Mindful leren ontspannen met uw ervaring zoals die hier en nu wordt waargenomen. Methode: bodyscan en jezelf leren aarden.
3. Angstgevoelens onderzoeken vanuit mindful gewaarzijn. Methode: RAIN-meditatie.
4. Contact leren maken met de angst en een dialoog leren aangaan. Methode: Gestalt stoelenwerk
5. Leren werken met fysieke sensaties en verbeelding rondom uw angstige gevoelens. Methode: focusing
6. Leren werken met aandacht en verbeelding om jezelf meer in balans te brengen. Methode: healing meditatie en zelfmassage technieken.
7. Verdiepend contact leren maken met de angst. Methode: creatieve expressie en mindful reflectie.
8. Het ego preferentiesysteem leren veranderen. Methode: o.a. HEAL en Anker.
9. Een veilige plek voor jezelf vinden. Methode: oefening rondom zelf-compassie.
10. Een stap voorwaarts zetten. Methode: stepping stones exposure techniques

In de tien stappen zijn methoden opgenomen die heilzaam zijn gebleken voor mensen die worstelen met angstige gevoelens van allerlei aard. De methoden versterken je inzicht, de vaardigheid en het vertrouwen in jezelf waardoor je jezelf leert helen van je angst en vrij van angst leert leven.deel deze tip

Tip 299 - angst voor angst

Het hebben van angstige gevoelens wordt vaak versterkt door de angst voor de angst. Er wordt een angst voelbaar en het niet kunnen oplossen ervan leidt tot meer angst. Angst hoort bij het leven, net als andere emoties. Ernaar toe ademen en de angst als het ware liefdevol omarmen kan helpen de angst te verminderen.deel deze tip

Tip 300 - niet vereenzelvigen met angst(en)

Angsten kunnen je volledig in bezit nemen. Het gaat als het ware met je aan de haal.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen: bedenken "ik ben niet mijn angst", angsten op afstand voor je zien en steeds wat verder van je af plaatsen, of je angst op papier uittekenen of op een andere creatieve manier. Om zo meer afstand te kunnen nemen. Succes.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Angst als een golf

Emoties komen en gaan als golven. Angst kan voelen alsof je kopje onder in gaat in de golf. Maar ook een emotiegolf heeft een hoogste top en zwakt weer af. Een emotie komt en een emotie gaat.
Wist je trouwens dat emoties je willen helpen om in beweging te komen? Je emotiegolf, je angst, heeft iets te vertellen. Het vertelt je waar je behoefte aan hebt en zet je zo in beweging richting een doel. Luister naar wat je angst je te vertellen heeft. Hoe harder je er tegen vecht, hoe vermoeider je zult zijn.deel deze tip

Tip 302 - Door angst overvallen of …

Wat maakt dat je je ineens zo voelt dat je merkt dat je verstart, in jezelf gekeerd bent en niet of nauwelijks contact hebt of maakt met de omgeving. Wat zeker is dat het op dat moment echt te veel is voor je.
Het is een overlevingsmechanisme die je altijd geholpen heeft, zeker als kind, alleen die nu niet meer zo handig voor je is als volwassene.
Je reageert maar eigenlijk ook weer niet in de praktijk, hoe ga je hiermee om. Wat gebeurt er vervolgens met je, weet je dat...Het is fijn als je iemand hebt die je hierin kan begeleiden zodat je in de toekomst weet hoe hier mee om te gaan zodat je niet in een lijden blijft hangen maar jezelf eruit kan leiden.deel deze tip

Tip 303 - Doorvoel je angst(en) in plaats van ervoor te vluchten

Veel mensen vluchten het liefst weg van hun angst, zowel bewust als onbewust. Dit neemt de angst niet weg. Ga met je aandacht naar binnen, naar de sensaties die je in je lichaam voelt en laat alles er zijn. Als dit te overweldigend is of het lukt je om een andere reden niet alleen lukt, zoek dan een therapeut die jou hiermee helpt.deel deze tip

Tip 304 - van angst naar vertrouwen

Hoe kan vertrouwen gaan groeien als je veel angst ervaart?
Deel je verhaal, je angsten met mensen waar je veilig bent. Ik gun je dat je mag ervaren dat je welkom bent met alles wat je bezig houdt. Liefdevolle acceptatie door anderen en van jezelf kan helend zijn.deel deze tip

Tip 305 - Compassie als antwoord op onrust in de wereld

Voel jij je ook soms machteloos, bang of boos als je naar het nieuws kijkt en ziet wat mensen in Oekraïne meemaken? Start met compassie meditatie. Uit onderzoek naar compassie-beoefening is gebleken dat we o.a. meer positieve emoties, wijsheid, levensgeluk en optimisme ontwikkelen en meer sociale verbondenheid ervaren. En ook dat compassie beoefening samengaat met een verzachtende invloed op de impact van negatieve gebeurtenissen. Dat hebben we hard nodig in tijden van angst, onzekerheid en verdeeldheid. Je kunt via youtube verschillende compassiemeditaties vinden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Boekentip

Uit liefde voor jezelf - Gijs Jansen

Gijs Jansen schrijft hele duidelijke boeken met oefeningen die goed te begrijpen zijn en thuis gedaan kunnen worden.
Doel: accepteren dat angst er bij hoort, dat je niet altijd zo hoeft te vechten. Dat je mag denken wat je denkt, maar dat de manier waarop je er wel of geen aandacht aan schenkt bepaalt wat de angst aan lijden teweeg brengt.
De titel verwijst naar de overtuiging dat ieder mens mag zijn wie hij/zij is.deel deze tip

Tip 307 - Maak contact met je innerlijk kind

Angsten ontstaan niet zomaar maar zijn daar os vaak veel aan vooraf gegaan. Door contact te maken met ons innerlijk kind kan er inzicht en bewustzijn op komen.

Mooie oefening
- Erken je innerlijke kind en laat haar weten dat je er voor haar bent.
- Behandel haar met vriendelijkheid en respect.
- Sommige zelfverzorgende dingen die je tegen je innerlijke kind zou kunnen zeggen, zijn bijvoorbeeld:
Ik hou van je.
Ik ben hier voor jou.
Het spijt me.
Dank u.
Ik vergeef je.

Maak er een gewoonte van om met je innerlijke kind te praten. Je kunt ook communiceren door middel van dagboekwerk door je innerlijke kind een vraag te stellen en vervolgens het antwoord op te schrijven in je dagboek.deel deze tip

Tip 308 - Krijg meer zicht op je Jaartraining Innerlijk kindwerk

Een groei- en ontwikkeltraining voor volwassenen benaderd vanuit het Innerlijk Kindwerk start januari 2023

Tijdens deze training ervaar je wie je werkelijk bent. Deze eigenheid is je kracht. Ieder mens ontwikkelt zich vanaf de geboorte op een unieke manier.
Door jouw unieke levenspad te leren herkennen en bewandelen ontstaat de weg naar innerlijke vrijheid en levensvreugde. Dit heeft zijn weerslag op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In de training ligt de nadruk op de wijsheid van het lichaam. Het werken met ons lijf geeft veel informatie over je persoonlijkheid. Het is bijzonder om te zien hoe veel zelfhelend vermogen het lichaam heeft als we er goed naar leren kijken en luisteren.

Je leert tijdens de training verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, gezonde grenzen te stellen, keuzes te maken en stappen te zetten. Je bent in staat om open en liefdevol te reageren, zonder oordeel en met een open hart naar jezelf en anderen.

De training bestaat 12 bijeenkomsten en kent drie fasen:
– Bewustwording van je beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën
– Heling door ontladen van spanningen in je lichaam
– Integratie: de weg naar de authentieke volwassene

Voor aanvang van de training vindt er een intake plaats.

Kosten incl. intake: € 1100,-
Cliënten van Praktijk Amchi kunnen deelnemen zonder intake
Vroegboekkorting (tot 1 november) € 1050,-

De kosten van de training komen in aanmerking voor vergoeding via de aanvullende verzekering.
In dit bestand (PDF) kun je nagaan of jouw zorgverzekeraar de therapie vergoedt. Dit verschilt per zorgverzekeraar, en is afhankelijk van de voorwaarden waaronder je aanvullend verzekerd bent.deel deze tip

Tip 309 - Traumatherapie bij angst, onrust en onzekerheid

Met behulp van traumatherapie kun je oude angsten en gevoelens van onveiligheid helen. Door te luisteren naar je lichaam stel je het in staat de geblokkeerde energie los te laten en compassie voor jezelf te ervaren. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen.
Het onderzoeken van hulpbronnen die je hebben geholpen om te overleven, helpt je oude verwondingen te genezen. Als je contact maakt met opgeslagen herinneringen van je lichaam, kun je op een natuurlijke manier spanningen en blokkades ontladen. Deze heling heeft een positief effect op andere psychische belemmeringen of problemen, waardoor je weer vrijheid gaat ervaren. Traumatherapie helpt je contact te maken met je levensenergie en vitaliteit waardoor innerlijke vrijheid ontstaat. Het helingsproces heeft een positief effect op jezelf en je omgeving.deel deze tip

Tip 310 - Ga je angsten letterlijk te lijf

Ervaar je angst en merk je dat je datgene waar je bang voor bent aan het vermijden bent?
Exposure is het enige dat helpt! Exposure betekent dat je dat wat je spannend vindt juist opzoekt en door je angst heen gaat. Durf je dat niet alleen? Zoek een therapeut die je hierbij helpt!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - vermijdingsgedrag nader bekeken

Herken je bij jezelf dat je dingen voor je uitschuift, dat je moeilijke situaties uit de weg gaat?
Dan heb je te maken met vermijdingsgedrag. De keerzijde van deze medaille is angst. Realiseer je je, dat er dus een vorm van angst onder zit gemaskeerd door het vermijdingsgedrag.
Door dit stap voor stap wel aan te gaan, zal je verder komen en je ontwikkelen.
Vermijdingsgedrag levert op de lange termijn stilstand op.

Anoniem


deel deze tip

Tip 312 - Je angst voor spinnen overwinnen

HET IS WEER HERFST ... HET IS WEER SPINNENTIJD ...

- Vind je spinnen enge of vieze beesten?
- Moeten je huisgenoten je (slaap)kamer eerst spinvrij maken?
- Ben je veel aan het schoonmaken, of hou je de ramen persé gesloten?
- Mijd je de tuin of een wandeling in de vrije natuur?

Dan heb je wellicht een fobie voor spinnen. En je bent beslist niet de enige. Spinnen horen bij de top 5 van dieren die angst oproepen. Spinnenangst komt voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Als je zo bang bent, dat je persé iedere spin uit de weg gaat, schakel dan hulp in. Dat hoeft echt geen lang traject te worden.

Bewezen methoden om je angst te overwinnen gebruiken 'exposure' oftewel blootstelling. Vaak gebeurt dat eerst met behulp van visualisatie (of eventueel hypnose), of met toepassing van EMDR.

Angst voor spinnen staat vaak niet los van een andere angst. Als je mijn hulp inschakelt, brengen we dat mede in kaart. Vervolgens ga je stap voor stap wennen aan de confrontatie met een spin. Dit doen we volgens de methode van systematische desensibilisering, eventueel in combinatie met EMDR.

Op een gegeven moment kun je een spin zien, in je nabijheid verdragen of gewoon negeren, en ben je vrij van angst of paniek.
deel deze tip

Tip 313 - Boekentip

Geluk zonder voorwaarden van Michael Singer
In dit boek wordt goed uitgelegd hoe je anders kunt omgaan met de vele gedachten in je hoofd, waar ze vandaan komen en hoe je piekeren kunt verminderen en je bewustzijn vergroten. Heel helder en duidelijk geschreven.
deel deze tip

Tip 314 - Stap voor stap en niet per se alleen

Therapie is als sporten

Therapie is te vergelijken met het beoefenen van een sport. Stel dat je wilt gaan sporten. Lezen over hardlopen maakt nog niet dat je het ook kunt. Maar ook: je kunt niet in één keer een marathon lopen, dat moet je stap voor stap opbouwen en blijven trainen. En juist dat vraagt veel van je.
Sommige mensen vinden het fijn om alles alleen te doen, maar meestal werkt het beter als je iemand hebt die je erdoorheen coacht. Dan moet je het nog steeds zelf doen, maar niet alleen.
Wil je echt verandering in je leven, dan kan een goede therapeut die jou helpt bij het vinden van een manier die bij jou past en die je ook op lange termijn vol kunt houden net zijn wat je nodig hebt.deel deze tip

Tip 315 - Herken Spanning

Een paniekaanval kan in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je heel erg schrikt zoals bij een aanrijding, maar ook wanneer de angst niet reëel is, zoals in een drukke trein. Daarnaast kunnen stress en vermoeidheid een paniekaanval uitlokken.

De boosdoeners zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze zorgen er in eerste instantie voor dat je in stressvolle situaties goed blijft functioneren. Maar als de dosis stresshormonen in je lichaam te hoog is kun je een paniekaanval krijgen. Het is dus belangrijk dat je spanning op tijd herkent zodat het niet zover komt.

Je kunt spanning herkennen in je lichaam, gedachten en gedrag. Je hebt bijvoorbeeld last van hoofdpijn en/of buikpijn, piekert veel en reageert prikkelbaar. Bekijk ook dit overzicht van alle stress symptomen. Dit zijn alarmbellen die je beter niet kunt negeren. Wanneer je de spanning (te veel) voelt opbouwen is het goed om actie te ondernemen zodat je weer ontspannen raakt. De juiste balans tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 316 - Twee oefeningen voor kalmering en zelfregulatie

• Ga zitten op een stoel en kruis je armen over elkaar zodat je armen over elkaar geslagen zijn. Breng dan je rechterhand om je linker bovenarm en sla je linkerhand onder je rechterarm. Je kunt je aandacht naar je rechterhand en naar je linker bovenarm brengen, voel van binnen uit. Wacht tot er een verschuiving in je plaats vindt bijv dat je dieper gaan ademen of bijv. dat je kalmte gaat ervaren. Je word je bewust van je lichaam.

• Leg een hand op je voorhoofd en andere je hand op borstgebied. Neem vervolgens de tijd om te voelen daar waar je handen liggen. Wat is voelbaar in het gebied tussen je handen in het lichaam? Neem ook hier tijd tot je een verschuiving waar neemt. Leg daarna je de hand die op het voorhoofd ligt op je buik. Andere hand blijft op borstgebied. En wacht weer tot er een verschuiving plaats vindt.

Deze oefeningen brengen kalmte in je systeem en helpt je om te reguleren.deel deze tip

Tip 317 - Tips voor een prettige mindset

–> Vraag jezelf af of jouw gedachten realistisch zijn. Of ze prettig en constructief zijn.

–> Vraag je tevens eens af of er nog andere denkbare scenario’s kunnen zijn.

–> Stel geen vragen, maar vertel jezelf hoe je wilt denken.

–> Sta vooral ook stil bij een mogelijk positieve uitkomst en besef dat je een keuze hebt in hoe je hierover wilt denken.

–> Geef jezelf vertrouwen, je kunt met heel veel situaties wel om gaan hoor!deel deze tip

Tip 318 - Vertel het aan iemand wanneer je paniek ervaart

Het is fijn als je er niet alleen voor staat wanneer je een paniekaanval hebt. Verstop je dus niet, maar neem iemand in vertrouwen. Schaam jij je voor je gedrag en durf je daarom geen hulp te vragen? Ongeveer 4 procent van de Nederlanders heeft een paniekstoornis. Je bent dus zeker niet de enige die paniekaanvallen heeft. Hoe zou jij reageren als een vriend of vriendin zegt dat hij/zij een paniekaanval heeft? Dan wil je er toch ook voor diegene zijn? Een arm om je heen of alleen de gedachte dat je er niet alleen voor staat kan je een veiliger gevoel geven. Daarnaast kunnen jullie samen op zoek gaan afleiding. Doe bijvoorbeeld samen een mindfulness-oefening. Dat kan je helpen om weer rustiger te worden.deel deze tip

Tip 319 - Al die keren dat het wel gelukt is?!

We hebben allemaal een soort van interne adviseur. Een adviseur die alle kanten op kan gaan met zijn sturend advies, maar die de neiging heeft om alleen de keren te benoemen waarin je iets niet gedaan hebt of waarin iets niet gelukt is. Maar vraag je eens af, zijn de keren dat je iets ondernomen hebt (terwijl er misschien ook zelfs angst was) niet in de overhand boven de keren dat de angst je overgenomen en geblokkeerd heeft?! Beide is dus feitelijk mogelijk, met en zonder angst.deel deze tip

Tip 320 - Oefening om meer kalmte te ervaren

• Wrijf je handen tegen elkaar net zolang ze lekker warm aanvoelen. Adem tijdens het wrijven goed door.
• Leg dan een vlakke hand op je voorhoofd waarbij je je hand net over je wenkbrauwen plaatst.
• Leg je andere hand met vlakke hand op je schedelrand.
Zorg dat je dit zonder al teveel inspanning doet en blijf rustig doorademen. Wissel je handen als je merkt dat je armen moe worden.
Leg tot slot je handen in je schoot en voel even na. Over het algemeen brengt deze oefening rust in je systeem.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 321 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip1

Blijf bewegen!

Juist in deze periode is het van belang om actief te blijven. De herfst is juist een van de mooiste seizoenen om lekker te gaan wandelen in de natuur. Hier kan ik dan ook enorm van genieten. Lekker met de kids op zoek naar de mooiste kleuren bladeren, nootjes en eikels verzamelen en gewoon lekker samen buiten zijn.deel deze tip

Tip 322 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip2

Zoek het daglicht op!

Niet alleen de beweging is belangrijk, maar dus zeker ook een goede dosis van het daglicht. Iedereen heeft dit namelijk nodig om gezond en vrolijk te blijven. Om stress en een dip te voorkomen is het belangrijk om daglicht te zien. Je maakt namelijk belangrijke vitamines en hormonen aan via daglicht. Zorg er dus voor dat je niet teveel binnen blijft. Doorbreek het patroon en zoveel mogelijk, maar zeker dagelijks naar buiten. Frisse lucht zorgt voor een betere weerstand. Een kleine wandeling is al genoeg. Dus als die boswandeling te lang duurt, ga je gewoon een blokje om na de lunch of voor het slapen.deel deze tip

Tip 323 - Gemotiveerd zijn om te veranderen

Je angst overwinnen is een proces dat tijd en doorzettingsvermogen vraagt. Belangrijk is dus dat je gemotiveerd bent. Met de volgende vragen kun je dat voor jezelf inschatten:

Om te beginnen helpt het als je weet waarvoor je het doet. "Ik wil geen angst meer voelen" is geen goede motivator. Het gaat erom dat je voor ogen hebt wat je wél wilt, wat je te winnen hebt.
Vraag: Heb je een duidelijk doel dat je wilt bereiken? Kun je dat goed verwoorden of visualiseren?

Ten tweede kun je angst alleen overwinnen als je bereid bent om situaties niét meer te vermijden. Dus bereid zijn om jezelf - in kleine stapjes - bloot te stellen aan je angsten.
Vraag: Ben je bereid om angstwekkende situaties op te zoeken?

Ten derde is het noodzakelijk dat je regelmatig oefent in beangstigende situaties. De oefeningen moeten voldoende lang zijn en herhaald worden. De vergt dus ook een zekere tijdsinvestering.
Vraag: Ben je bereid om vier á vijf uur per week te besteden aan oefeningen?

Als je deze drie vragen met ja hebt beantwoord, dan ben je duidelijk gemotiveerd om te gaan veranderen. Je zou bijvoorbeeld met een zelfhulpboek aan de slag kunnen gaan of begeleiding vragen van een therapeut.

Hulp nodig?
In mijn praktijk help ik clienten hun angst overwinnen met CGT, EMDR en hypnotherapie.deel deze tip

Tip 324 - Breng je sympathische zenuwstelsel tot rust

Als je veel last hebt van spanningen en angstklachten is jouw sympathische zenuwstelsel overactief. Dit sympathische zenuwstelsel wordt namelijk geactiveerd zodra je in de ‘vecht- of vluchtmodus’ komt. Het zorgt er voor dat je binnen een nanoseconde in actie kunt komen.

Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en ontspanning. Beide systemen werken automatisch, zonder dat je er over na hoeft te denken. Toch zijn er manieren om zelf invloed uit te oefenen op de twee systemen van je autonome zenuwstelsel. Je ademhaling speelt hierbij een hoofdrol.

Je kunt ademhaling namelijk inzetten om te kalmeren. Ademen via je buik is hiervoor de aangewezen techniek. Zodra je gaat ademen via je buik, krijgen je longen namelijk meer ruimte om vrij op te blazen. Hierdoor kun je volstaan met minder aanhalingen per minuut. En dat is gezonder dan je denkt. Want zodra je ademfrequentie omlaag gaat, dalen ook je hartslag en je bloeddruk. Ook krijgt het parasympathisch zenuwstelsel een seintje dat het kan ontspannen. Hét teken voor je lichaam en brein om te herstellen van alle prikkels die ze gedurende de dag te verwerken krijgen.deel deze tip

Tip 325 - The Breathing app

Om je ademhaling te ondersteunen om rust en ontspanning in je lichaam te kunnen ervaren, kun je gebruik maken van The Breathing app. Deze app kun je downloaden op je telefoon en is heel gemakkelijk in het gebruik.

Deze app is gebaseerd op de techniek hartcoherentie. Dit is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi samenvalt met jouw ademhaling. Bij een lage hartcoherentie valt jouw hartritme niet goed samen met jouw ademhaling.

Wanneer je last hebt van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit het geval is, is er sprake van chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress). Wanneer er sprake is van chronische stress of spanning kun je last krijgen van lichamelijke klachten.

De app helpt je dus bij het aanleren van een ademhaling die aanstuurt op een betere samenhang tussen hartritme en ademhaling.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 326 - Piekeren of puzzelen?

Piekeren kun je vergelijken met het maken van een legpuzzel: je hebt een berg stukjes (gedachten) en je past steeds maar weer opnieuw hoe en of ze aan elkaar passen. Het helpt je wellicht om je af te vragen waar deze puzzelstukjes thuishoren. Zijn het jouw puzzelstukjes, die in jouw puzzel-van-het-leven horen; of zijn het puzzelstukjes van anderen, die eigenlijk thuis horen in iemand anders' leven, en dus niet passen in jouw puzzel. Wanneer je op deze manier naar je gedachten kijkt, kun je misschien alvast een paar ervan aan de kant schuiven omdat ze niet bij jouw puzzel passen.deel deze tip

Tip 327 - Tips voor ontspannen: Adem

TIPS VOOR ONTSPANNEN
Door verschillende oorzaken kunnen we spanning ervaren in ons leven. Dat is vaak voelbaar in je lichaam. Om te ontspannen heb je drie instrumenten tot je beschikking. Het zijn de 3 A’s: Adem, Aandacht en Aanraking. Hieronder volgen een paar oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Ze helpen je om te ontspannen, jezelf en je lijf beter te leren kennen en je zo meer thuis te voelen bij jezelf.
ADEM
Rustig ademen en je verbinden met je hart
Ga met je aandacht naar je hartstreek en roep een gevoel van dankbaarheid op of een ander prettig gevoel. Denk daaraan en adem dan rustig 5 tellen in en 5 tellen uit.
Het tempo van het tellen kun je zelf bepalen. Dat is een belangrijk, dus doe het op zo'n manier dat het goed voelt jou! Fijn als je dit een paar minuten kunt. En minder is natuurlijk ook al fijn.deel deze tip

Tip 328 - Flash

Is de angst ontstaan door een traumatische ervaring? Een traumatische ervaring kan alles zijn wat heftig binnen is gekomen en nog steeds invloed op je heeft. Overweeg dan eens een EMDR Flash sessie. Dit is een techniek waarbij je het trauma niet opnieuw hoeft te beschrijven, maar het benoemen als uitgangspunt is al voldoende waarna de therapeut samen met je aan de slag gaat met dat wat je het leukst vindt om te doen. Dat alleen kan al een reden zijn om voor jezelf te onderzoeken of dit passend voor jou is.deel deze tip

Tip 329 - Verdragen

Angst is de voorbode voor paniek. Angst is de emotie, paniek de actie/strategie. Waar in je lijf begint de angst? Blijf rustig door de buik ademhalen. 6 tellen in en 6 tellen uit. Kijk of je de angst kan leren verdragen zodat het geen paniek hoeft te worden. Wat helpt is om buiten in de natuur te lopen, de ademhaling toe te passen en al je zintuigen te richten op wat je hoort, ruikt, ziet en eventueel voelt met je handen.deel deze tip

Tip 330 - Tips voor ontspannen: Adem (2) verlengen van je uitademing

Door verschillende oorzaken kunnen we spanning ervaren in ons leven. Dat is vaak voelbaar in je lichaam. Om te ontspannen heb je drie instrumenten tot je beschikking. Het zijn de 3 A’s: Adem, Aandacht en Aanraking.
Hieronder volgen een paar oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Ze helpen je om te ontspannen, jezelf en je lijf beter te leren kennen en je zo meer thuis te voelen bij jezelf.

Doe de volgende oefening nadat je de oefening rustig ademen en verbinden met je hart hebt gedaan. Zie mijn vorige tip.

Verlengen van je uitademing
Volg je ademhaling en hoeveel tellen is je inademing en hoeveel je uitademing? Blijf je ademhaling volgen en ga 1 tel langer uitademen dan bij de telling die je had gedaan. Zuchten bij de uitademing kan helpen. Langzaam kun je het aantal tellen van je uitademing verhogen.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 331 - Alles begint bij je gedachtes

Gevoelens zijn een gevolg van gedachtes. Want je gedachte zorgt voor een bepaald gevoel (rotgevoel). Vanuit dat gevoel ontstaat actie en daar vloeit resultaat uit. Dus als jij het resultaat niet fijn vindt, dan moet jij je gedachtes veranderen!
Je kan hier de RET methode (Rationeel Emotieve Therapie) voor gebruiken, om belemmerende gedachten om te buigen.deel deze tip

Tip 332 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip3

#3 Maak het extra gezellig in huis!

Zeker wanneer het buiten erg koud en regenachtig is, kan het fijn zijn om het binnen juist lekker warm en knus te maken. Steek wat (extra) kaarsjes aan en pak een lekker zacht dekentje erbij op de bank. Zorg voor lekkere geuren in huis. Maak het een heerlijke plek waar je uren kunt vertoeven! Beweging is belangrijk, maar dat betekent niet dat we soms eens lekker mogen relaxen, bankhangen en een serie bingewatchen of urenlang lezen.deel deze tip

Tip 333 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip4

#4 Zorg voor regelmaat en structuur!

Zorg ervoor dat je vaste momenten hebt waarop je eet, slaapt en beweegt. Regelmaat zorgt voor rust en rust zorgt ervoor dat we een betere weerstand behouden en in balans blijven. Heel belangrijk dus om steady het seizoen door te komen.deel deze tip

Tip 334 - wat als.....?

Bij angst focus je waarschijnlijk volledig op je probleem. Je bent waarschijnlijk alleen maar bezig met wat je NIET wilt. Wat als ik straks weer paniek krijg?, wat als ik weer hyperventilatie krijg?, Wat als mijn collega weer zo rot doet?
Het is fijn als je je brein helpt nieuwe denkpaden aan te maken. Je kunt dit doen door jezelf een andere vraag te stellen "wat als...." en dan aangevuld met iets wat je wel wilt. Dus.....Wat als het een leuke dag wordt? Wat als ik een ontspannen dag heb? Wat als ik relaxt kan werken? Wat als ik rustig ben?
Dit geeft je een veel fijner gevoel en je maakt nieuwe breinpaden gericht op een veel beter gevoel.deel deze tip

Tip 335 - hypnotherapie

Misschien heb je hem al eerder zien staan, deze tip.
Maar heb je last van angst en loop je vast en is er geen verbetering, zoek dan een goede (hypno)therapeut bij jou in de buurt en investeer in jezelf door een paar gerichte sessies op je angst te doen. Heel vaak is het zo dat als je bewust naar je angst kijkt je bewust wel weet dat er niets is om je angstig over te voelen. Maar toch voel je je super slecht dus onbewust zit het probleem dat er voor zorgt dat je je steeds angstig voelt. Je hoeft het niet alleen te doen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 336 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip5

Check je mindset regelmatig!

Als we blijven focussen op die kou of die regen, dan blijven we natuurlijk ook hangen in een somber en negatief gevoel. Zoals we denken, zo voelen we ons ook. Gedachten aan kou, doen ons het koud hebben. Probeer dan juist eens wat extra aandacht te besteden aan dat beetje zon wat je voelt op je huid. Hoe meer je daarop focust, hoe beter het zal werken!
Mocht je tijdens een herfstwandeling kletsnat zijn geworden. Denk dan niet aan hoe vervelend dat is maar denk er dan aan hoe fijn het is om thuis te komen, te genieten van een warme douche of kop thee en droge kleren aan te trekken.

Focus op een oplossing, niet op het probleem!deel deze tip

Tip 337 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip6

Praat erover!

Wanneer je klachten te lang aanhouden en jouw stemming aanzienlijk te lijden heeft, is het raadzaam om hierover te praten met jouw partner, een goede vriend of vriendin of eens langs te gaan bij de huisarts. Vaak helpt het al om er gewoon eens met iemand over te praten en deze kunnen zelfs helpen met tips en adviezen.

Je kunt ook professionele hulp zoeken in de vorm van een coach, therapeut of psycholoog. In het najaar zien we bijna altijd een stijging in aanmeldingen bij onze praktijk. Soms ben je al op weg geholpen met één gesprek en soms is het fijn om een iets langere periode begeleid te worden. Dit hangt allemaal af van jouw klachten en hulpvraag natuurlijk.deel deze tip

Tip 338 - Richt je aandacht naar buiten

Als je angstig bent, dan ben je waarschijnlijk vaak met je aandacht naar binnen gericht. Dit hebben veel mensen met een angst of fobie.

Een verhoogd zelfbewustzijn houdt in dat je alsmaar je lichaam naspeurt op voortekenen dat je angstig wordt. Bijv. of je ademhaling verandert, of dat je licht in het hoofd wordt. Maar als je zo met je lichaam bezig bent, dan raak je nog meer gespannen. En juist door spanning versnellen je hartslag en ademhaling en word je eerder duizelig.

Als je bijvoorbeeld een sociale angst hebt, dan ben je vaak bang om te blozen, te trillen of te zweten. Door daar zo op te letten kun je weer moeilijker contact maken anderen, terwijl dat nodig is om een leuk gesprek te hebben en je op je gemak te voelen. Deze selectieve en naar binnen gekeerde aandacht helpt dus zeker niet.
Beter is om je aandacht buiten jezelf te richten en er zijn globaal twee manieren dat te doen.
Om te beginnen kun je je aandacht richten op andere mensen. Je zou kunnen observeren hoe anderen zich gedragen, hoe ze eruit zien, wat ze aan hebben, en hoe relaxt ze eruit zien.

De andere mogelijkheid is dat je je richt op de taak die je te doen hebt. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent, wil je de ander begrijpen of iets duidelijk maken. In een vergaderingen wil je dingen te weten komen en kun je anderen observeren.

Oefening baart kunst
Je zou kunnen beginnen met oefenen in neutrale situaties. Bijvoorbeeld tijdens het luisteren van muziek: luister bijvoorbeeld telkens een paar minuten naar de melodie, de tekst, het stemgeluid, etc. Bouw deze manier van oefenen langzaam uit naar meer neutrale situaties. Je kunt overal oefenen met het observeren van wat je kunt zien, wat je hoort, ruikt en uiteindelijk wat je voelt.

Als je na een tijdje beter je aandacht van binnen naar buiten kunt verleggen, dan kun je dit in situaties gaan oefenen die enige of meer angst oproepen.

Heb je behoefte aan ondersteuning? In mijn praktijk help ik cliënten met aanvullende methoden als EMDR en hypnotherapie.deel deze tip

Tip 339 - Twijfelloos - Jeff Foster

Wees niet bang voor twijfel.
Zie het niet als een teken van zwakte, of spiritueel falen.

Er is veel moed nodig om te twijfelen;
om te blijven kijken
als iedereen om je heen roept dat het zeker is;

om nieuwsgierig te blijven, gefascineerd,
als iedereen om je heen
zo zeker zichzelf lijkt.

Blijf dichter bij je twijfel.
Het is een toegangspoort tot mysterie,
en de diepste soort nederigheid.

Je twijfel houdt je open en jong van geest,
en behoed je uiteindelijk
voor de pijn van de gelijk hebben,
de schaamte van het ongelijk hebben
en de arrogantie van voorbarige conclusies.

Voorbij de grenzen van het denken,
voorbij de grenzen van goed en fout,
leeft het twijfelloze hart.

Uit De weg van rust Jeff Fosterdeel deze tip

Tip 340 - Weg van angst!

De meest natuurlijke reactie is dat wij weg willen bij de dingen die niet prettig zijn. De dingen die wel prettig zijn willen we houden. Ironisch genoeg zijn dit ook de twee dingen die ons veel leed geven in het leven. We komen immers vaak niet af van de onprettige dingen en de prettige dingen kunnen we ook niet vasthouden. Alles beweegt. Alles verandert continue. Angst kun je daarom ook zien als een tijdelijke staat. Waneer je ermee gaat zitten en stopt je ertegen te verzetten, verandert deze staat des te sneller. Maar hoe doe je dit? Een goede therapeut kan je leren om angst verdraaglijk te maken zodat het niet meer je doen en laten hoeft te beïnvloeden. Je kunt dan weer het leven kunt gaan leven dat je wenst.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 341 - Geef jezelf toestemming om te ontspannen.

Geef jezelf, als aanvullend hulpmiddel bij therapie, toestemming om te leren ontspannen.
Ga comfortabel zitten en adem 3 keer diep in, neem je tijd. Doe het nog een keer maar nu langzamer. Breng dan je aandacht naar elk deel van je lichaam breng je aandacht naar je hoofd en zeg tegen jezelf: nu ontspan ik mijn hoofd. Daarna breng dan je aandacht naar je wangen en zeg tegen jezelf: nu ontspan ik mijn wangen, breng dan je aandacht naar je gezicht , en je zegt tegen jezelf, nu ontspan ik mijn gezicht, dan breng je je aandacht naar je nek en zeg je tegen jezelf nu ontspan ik mijn nek, en zo ga je verder met de andere delen van je lichaam tot je voeten. Je zult merken dat het feit dat je je aandacht op de delen van je lichaam richt, ervoor zorgt dat je niet meer nadenkt over waar je bang voor was. Je kunt je geest trainen om dit toe te passen in een situatie waarin je je angstig begint te voelen om jezelf te leren kalmeren want je kunt je aandacht niet op twee dingen tegelijk richten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 342 - angsten overwinnen met hypnotherapie

Hoe prettig ziet je leven eruit als je van je angst af bent? Wat zal daarin veranderen als je eenmaal je angstige gedachten hebt overwonnen? Hoe zou jij je willen voelen als het je lukt om vrij te zijn van je angsten? Dat klopt, je zou je ........ voelen.
Je kunt je angsten overwinnen met hypnotherapie.

Anoniem


deel deze tip

Tip 343 - Niet terugtrekken maar uitreiken.

Als je last hebt van angst of negatieve gedachten is vaak je innerlijke beweging om je terug te trekken op je eigen ‘eilandje’ waardoor je vast blijft zitten in je angst en negatieve gedachten. Het tegenovergestelde van terugtrekken is uitreiken. Blijf niet in je angst en negatieve gedachten hangen, maar kom in beweging door iets te gaan doen en zo je aandacht te verleggen. Of bel iemand op en praat over je angst en de gedachten die je bezighouden.deel deze tip

Tip 344 - vriendelijk zijn voor je gevoelens

Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel voelen
Functionele angst zet je in beweging: ze laat je bijvoorbeeld opzij springen als er een auto met loeiende sirenes voorbij komt.Soms kan angst je laten 'bevriezen'.


Probeer eens, met je aandacht naar je lichaam te gaan als je bang bent. Wat gebeurt daar als je bang bent? Welke spieren span je aan? Misschien je schouders? Of je kaken? Wat voel je in je buik, in je benen? Waar in je lichaam voel je je adem? Je hart?Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel alleen maar voelen wat er te voelen is, zonder direct iets te hoeven oplossen....
deel deze tip

Tip 345 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip7

Probeer te genieten van al het moois wat de herfst te bieden heeft!
Natuurlijk is dit soms makkelijk gezegd dan gedaan. Maar ook dit is mindset! Heb jij vooral oog voor het negatieve en is het glas sneller halfleeg? Of durf jij jezelf te sturen naar het fijne, het positieve en zie je het glas als halfvol?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 346 - Voorkom een chronische disbalans

Chronische disbalans

Ook al lijkt het vaak alsof een paniekaanval zomaar uit het niets komt, veel vaker echter gebeurt dit naar aanleiding van een chronische disbalans in je lichaam. Bijvoorbeeld wanneer we langdurig stress ervaren. Dit kan verschillende aanleidingen hebben zoals bijvoorbeeld drukte op het werk, moeilijk je grenzen kunnen aangeven, problemen binnen relatie/gezin, chronische oververmoeidheid enz.

Al die spanningen zetten het lichaam als het ware ‘vast’ waardoor sommige processen minder constructief kunnen verlopen. Meestal ervaren we dan veel spanning in het bovenlichaam met klachten als hoofdpijn en hyperventilatie als gevolg. Vaak wordt er hulp gevraagd bij een osteopaat of fysiotherapeut om die chronische spanningen uit het lichaam te krijgen. Ook deze spanningen zijn opgehoopte spanningen en kunnen paniekaanvallen tot gevolg hebben.

Het is dus echt van belang om regelmatig te checken hoe het met jouw balans zit. Voel je veel spanningen in je lichaam? Ren je jezelf wat teveel voorbij? Ervaar je veel stress?
Maak dan voor jezelf een plan hoe je dit kan keren. Zorg ervoor dat deze spanningen je lichaam kunnen verlaten door bijvoorbeeld meer ontspanning in je dag te plannen of door te gaan sporten.deel deze tip

Tip 347 - Kan ACT therapie mij helpen van mijn angst af te komen?

Acceptatie en Commitment Therapie(ACT)
Iedereen heeft te maken met lijden in zijn of haar leven, zoals verlies, verdriet, angst, onzekerheid, afwijzing, falen, ziekte, pijn en dood. Er is onderzoek gedaan naar de vraag: “Waarom lijden mensen en hoe kunnen we hen helpen om dat te doorbreken? ”. De conclusie is dat een deel van ons lijden niet te vermijden is, maar dat we een ander deel van ons lijden zelf creëren door hoe we als mens in elkaar zitten.

We vergroten ons lijden als we de pijn in ons leven niet willen ervaren, als we gaan vechten en vluchten. Dat doen we op allerlei manieren, bijvoorbeeld door te veel te snoepen, alcohol drinken, spullen kopen, vermijden, piekeren, veel met TV en Social media bezig zijn, te hard werken. Dit gaat ten koste van de dingen die belangrijk voor ons zijn.
Verder lijden we als mens omdat we kunnen denken en daardoor vast kunnen komen te zitten in onze denkwereld .Ook dat gaat ten koste van aandacht voor waardevolle ervaringen.
ACT richt zich erop om zowel het verzet tegen dat wat er is, als het verstrikt raken in gedachten te doorbreken, zodat er ruimte komt om te leven zoals jij wilt leven.

De toepassing
Vaak komen mensen met vragen bij een therapeut zoals:
Ik heb last van negatieve gevoelens en gedachten (b.v. angst, somberheid, onzekerheid, piekeren, etc.) en daardoor kan ik niet het leven leiden dat ik zou willen. Kun je mij helpen met mijn problemen zodat ik mijn leven weer kan oppakken en de dingen kan doen op een manier zoals ik dat wil? Ook kan het zijn dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je echt wil, omdat je opgeslokt wordt door het leven van alledag.
Misschien heb je al veel geprobeerd om van de negatieve gevoelens en gedachten af te komen, soms ook al andere psychologische hulp en heeft dit niet goed geholpen. Het kost tijd, energie en aandacht om die innerlijke ervaringen onder controle proberen te krijgen. Al die tijd, energie en aandacht kan op dat moment niet gebruikt worden voor waardevolle dingen in het leven. Dit veroorzaakt lijden, het leven gaat voorbij terwijl je bezig bent met het worstelen met jezelf. Bovendien blijkt vaak dat die worsteling met jezelf een versterking van je klachten tot gevolg heeft.
ACT gaat op zoek naar iets wat bruikbaarder is en doet dat door bovenstaande hulpvraag om te draaien. We gaan aan de slag om nu te beginnen om een waardengericht leven te leven (commitment) ondanks en met de negatieve gevoelens en gedachten (acceptatie).
Bijvoorbeeld ondanks je angst voor afwijzing toch aangeven bij je leidinggevende wat belangrijk voor je is.
Dit doorbreekt de negatieve spiraal. ACT werkt veel met praktische oefeningen, ervaringsoefeningen, verhalen en metaforen om dit te leren. ACT besteedt veel aandacht aan hoe je zou willen leven en hoe je dat zou kunnen aanpakken.
Kort samengevat komt ACT hierop neer: Leren datgene te accepteren waar je geen controle over hebt, leren aan te pakken waar je wel controle over hebt en leren het onderscheid tussen die twee te zien.
deel deze tip

Tip 348 - Alles begint met een gedachte

Alles begint met een gedachte. Die gedachte beïnvloedt hoe je je voelt, dat wil zeggen, ze beïnvloeden je stemming. Wat je denkt en hoe je je voelt, beïnvloedt hoe je reageert op een bepaalde situatie.
Vaak zijn deze gedachten het product van de negatieve programmering die we hebben. Vaak zien onze gedachten als feiten, aangezien onze gedachten onze eigen interpretatie van de werkelijkheid zijn en niet altijd de meest correcte is.

Een voorbeeldL
Gedachte van Anne :
''Mijn collega mag me niet, ze zegt geen woord tegen me''
Deze gedachte is haar eigen interpretatie van de werkelijkheid, want misschien heeft die collega het zo druk of gestrest dat hij/zij geen tijd heeft om met Anne te praten of misschien is hij/zij introvert en verwacht ze dat Anne eerst contact met hem/haar neemt.

Hebt je zo'n gedachte:? Stop gewoon even en observeer en analyseer welke gedachte je hebt en verander ze indien nodig. Heb je hulp hiermee nodig?. Cognitieve therapie en hypnotherapie kunnen hje hiermee helpen. Met hypnotherapie komt je erachter waar die negatieve gedachten vandaan komen. Hoogstwaarschijnlijk zitten ze diep in je onderbewustzijn.

Anoniem


deel deze tip

Tip 349 - Wake up call

Als je je angstig voelt, gaan je mind en je lichaam vaak met je aan de haal. Ze vertellen je allerlei irrealistische dingen en je lichaam reageert daar automatisch op door in een vecht/vlucht-stand te gaan. Het gevoel controle te verliezen over jezelf kan zorgen voor nog meer angst of zelfs paniek.
Om uit deze toestand te raken, kan je jezelf weer 'terugroepen' naar het huidige moment door bijvoorbeeld je tenen in je schoenen te bewegen of op je handen te gaan zitten. Je kunt ook dingen om je heen gaan tellen of kleuren opnoemen van wat je om je heen ziet. Iets kouds vastpakken helpt vaak ook. Zo maak je jezelf 'wakker' , zoals je dat ook doet als je naar droomt.deel deze tip

Tip 350 - boekentip

Lees: De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid van schrijver: Sheryl Pauldeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 351 - stel jezelf zinnige vragen

Als je vastloopt in angsten stel jezelf dan zinvolle vragen en ben je bewust van je patroon zodat je dit kan veranderen. Als ik bang ben dan denk ik:...... en bang zijn beschermd mij tegen:.......
Is dat waar?

Succesdeel deze tip

Tip 352 - Doe meer wat helpt

We hebben de neiging om juist van iets weg te gaan en in ons oude patroon te vervallen. De kunst is om juist te doen wat helpt.
Dus vraag jezelf af, om mijn angst te verminderen heb ik dit al eens gedaan ....... en welke goede eigenschappen bezit ik om dit in dit te zetten en om met mijn angst om te gaan?

Veel dapperheid toegewenst.deel deze tip

Tip 353 - Boekentip Young adult fantasy/meiden

Ik lees heel veel young adult boeken. En dan altijd fantasy. De meeste fantasy boeken hebben een sterke vrouwelijke hoofdrolspeelster. Het grijze muisje, vaak eenzaam, bloeit op tot een stoere chick. Ze overwind haar angsten en onzekerheden. Dit doet ze niet in een keer, er is een proces. De boeken van Holly Black, Sarah J. Maas en Julie Kagawa hebben allemaal een sterke vrouwelijke hoofdrolspeelster. Het kan je helpen wanneer je jezelf niet zo stoer en bijzonder vindt. Wanneer je eenzaam bent en wanneer mensen jou niet begrijpen.deel deze tip

Tip 354 - een uitspraak

‘Stel je toch voor hoe we zouden zijn als we minder bang waren’ zei de Mol.


Uit: ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard’.
Auteur: Charlie Mackesydeel deze tip

Tip 355 - Heft in eigen hand

Als je met angsten/dwang leeft, is het zo - en dat klinkt gek - dat jouw partner, gezin, familie eraan meedoen om dit in stand te houden.
"Ik sluit de deur en ramen wel af" of "wij doen de boodschappen want dan hoef jij niet naar buiten" , "ik rijd wel" enz.
Je denkt dat dit bezorgdheid om jou is en dat klopt wel, het is goed bedoeld; toch is het een eerste stap als jij je dit niet meer laat aanleunen en zelf stappen zet. Door te vermijden waar je bang voor bent, ben je bezig om de situatie te laten zoals hij is en daar kom je niet verder mee. Dus...... neem het heft in eigen hand, succes!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 356 - Nervus vagus

De nervus vagus is een heel belangrijke zenuw, ook wel de zwervende zenuw genoemd. Bij veel of langdurig stress in je leven kan de zenuw niet meer goed ontspannen, met alle gevolgen van dien op je lichaam. Het is heel helpend om de zenuw te 'helpen' weer te kunnen ontspannen. Een van de oefeningen die je zou kunnen doen (als je spanning ervaart of gewoon regelmatig) is met je vingers voor en achter je oren lichtjes over je huid strijken (aaien als het ware). Beide oren tegelijk. Heel zachtjes, geen massage. Het kan zijn dat je al snel gaat geeuwen.deel deze tip

Tip 357 - Externaliseren.

Het is helpend emoties te externaliseren. Soms lijkt de emotie de hele persoon te zijn. Door de emotie te externaliseren is het minder zijn identiteit en wordt dat wat niet meer gezien en gevoeld wordt weer meer zichtbaar.deel deze tip

Tip 358 - patronen doorbreken

Heb je steeds opnieuw last van negatieve gevoelens, gedachten en gedrag en vind je het lastig om dit te doorbreken? Het boek " patronen doorbreken" van Hannie van Genderen, biedt een praktisch vijfstappenplan voor het doorbreken van hardnekkige, ongewenste patronen. Je kunt er zelfstandig mee aan de slag gaan. Aan de hand van drie herkenbare personen (Sarah, Martin en Nora), die elk op eigen wijze de vijf stappen doorlopen, kun je zien hoe je ongewenste patronen zo kunt veranderen, dat je weinig tot geen last van meer hebt. Waardoor je steviger in je schoenen gaat staan in situaties die eerder spannend of lastig voor je waren.

Anoniem


deel deze tip

Tip 359 - boekentip

Lees het boek:
Gevoelstaal , leef van binnenuit van schrijfster: Janna Beek-Bakkerdeel deze tip

Tip 360 - boekentip

Lees: Alleen liefde heelt van schrijfster: Janna Beek-Bakkerdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 361 - Adem je zelf rustig(er)

Als je angstig bent ga je vaak anders ademen. Sneller, oppervlakkiger, te hoog. Je lichaam reageert hierop en je kunt nog meer stress en angst gaan ervaren. Door je handen op je onderbuik te leggen en met je focus naar de plek te gaan waar je handen je onderbuik raken, zakt je ademhaling vanzelf na een tijdje en zul je minder bang zijn en meer rust ervaren.deel deze tip

Tip 362 - waarde

Iets waar je bang voor bent, waar je angstig voor bent is vaak iets wat we heel erg belangrijk vinden.deel deze tip

Tip 363 - Omgaan met angst bij naasten

Wil je iemand in je omgeving helpen in het aangaan van een spannende situatie? Bijvoorbeeld: Iemand is bang om naar de winkel te gaan en vraagt of je mee wil gaan. Bespreek samen wat de ander voelt als je samen naar de winkel gaat. Erken de angst van de ander, zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat je het spannend vindt, je doet het heel goed” Zeg niet: “Er gebeurt echt niets hoor” Merk je dat de ander weg wil lopen, zeg dan: “Probeer het nog heel even vol te houden, je doet het echt heel goed” Als het echt niet meer gaat, stop dan en praat met elkaar over wat de ander voelde. Als blijkt dat de situatie nog te moeilijk was, leg dan de lat iets lager. Bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op door steeds iets meer op de achtergrond te blijven als helper.

Wil je meer weten over kortdurende therapie bij angst, neem gerust vrijblijvend contact op.
Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoogdeel deze tip

Tip 364 - Brainspotting

Brainspotting is een laagdrempelige effectieve therapie bij angstaandoeningen. Het richt zich op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades.
Wil je hier meer over weten? Ik vertel je er graag mee over!deel deze tip

Tip 365 - Emoties helpen

Emoties zijn essentieel in communicatie, al herkent iemand zijn eigen innerlijke gevoelens niet altijd.
Emoties geven richting aan je leven, je handelt naar je gevoel.
Onderdrukken of negeren van emoties kan problemen opleveren.
Een gebeurtenis veroorzaakt gedachten, dat veroorzaakt gedrag waardoor dit ook weer effect heeft op de omgeving die ook weer emotioneel reageert.
Onderzoek met een therapeut jouw emoties en hoe je daar mee om gaat. Doe je dat op een contstructieve manier?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 366 - Waar begint de angst en paniek?

Ik onderzoek vaak met clienten waar de cirkel van angst start en eindigt zodat we weten waar we de cirkel het meest doeltreffend kunnen doorbreken.
Angst is vaak een resultaat van controledrang. En er zijn veel zaken waar we geen controle over hebben.
Op die diepere laag werken levert vaak mooie resultaten op waardoor clienten meer vertrouwen hebben en minder angst.deel deze tip

Tip 367 - veel kennismakingsgesprekken

Als je eenmaal hebt besloten je angsten te overwinnen, is de volgende stap het zoeken naar professionele hulp, zoals een hypnotherapeut, psycholoog of EMDR-therapeut. Ik raad u aan een gratis kennismakingsgesprek met meerdere therapeuten in te plannen, zodat u degene kunt kiezen die u het meeste vertrouwen geeft.

Anoniem


deel deze tip

Tip 368 - hypnotherapie = herprogrammeren

Als je een angst wilt overwinnen, is het soms nodig om je onderbewustzijn te herprogrammeren om de angsten te overwinnen en te verslaan. Dat is de reden waarom hypnotherapie zo waardevol is, omdat het een manier is om je onderbewustzijn te herprogrammeren en de angsten te elimineren die je leven niet langer dienen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 369 - zelfhypnose

Zelfhypnose maakt gebruik van bepaalde technieken om in een hypnotische toestand te komen. Terwijl je in een staat van intense ontspanning bent, stel je je je doelen voor. Er zijn veel onderzoeken en bewijzen dat zelfhypnose kan helpen de slaap te verbeteren, pijn te verlichten en meer.

Zelfhypnose vindt zijn oorsprong in de klassieke hypnose. Het wordt meestal gebruikt bij stress en slapeloosheid, maar ook om gewoontes zoals roken en alcoholgebruik te doorbreken. Net als meditatie is het een vaardigheid die oefening vereist om er baat bij te hebben

Bij zelfhypnose kun je je mentale beelden beïnvloeden en zodoende je innerlijke ervaring (sensaties, gevoelens, gedachten) veranderen.

Voordelen van zelfhypnose
In een onderzoek uit 2018 keken onderzoekers naar het gebruik van zelfhypnose in de palliatieve zorg. De auteurs van de studie melden dat mensen die met hypnose werden behandeld minder pijn en angst ervoeren dan degenen die niet werden behandeld. Een studie uit 2021 vond ook vergelijkbare pijnstillende effecten van zelfhypnose bij mensen met sikkelcelanemie.
Dezelfde groep mensen profiteerde ook van een verbeterde slaap als gevolg van zelfhypnose. In een studie uit 2020 werd ook gekeken naar de effectiviteit van zelfhypnose voor slaap bij mensen in de menopauze. Het bleek dat degenen die zelfhypnose gebruikten een betere slaapkwaliteit hadden dan degenen die dat niet deden.

Zelfhypnose en meditatie
Zelfhypnose heeft enkele overeenkomsten met meditatie. Bij beide activiteiten is de aandacht naar binnen gericht en sterk gericht op ontspanning.
Sommige onderzoekers beschouwen de hypnotische trance als een soort meditatieve toestand. Hypnose richt zich echter meer op de presentatie van scènes dan bij meditatie het geval is.

Hoe hypnotiseer je jezelf?
Er is geen universeel geaccepteerde en medisch erkende methode van zelfhypnose, maar het is wel mogelijk om zelfhypnose te leren. Over het algemeen omvat de procedure de volgende stappen:
1. Houding en comfort
De eerste stap is het creëren van de juiste omgeving voor zelfhypnose, wat meestal betekent dat je een rustige, afgelegen plek moet vinden en afleidingen zoals mobiele telefoons moet verwijderen. Het wordt ook aanbevolen om comfortabele kleding te dragen.
2. Stel een doel
Het is belangrijk om een therapeutische trance te benaderen met een specifiek doel. Het doel kan zijn om stress te verminderen, een betere slaapkwaliteit te bereiken of een gewoonte te doorbreken. Met dit doel voor ogen kun je het meeste uit de hypnose halen.
3. Concentratie en ontspanning
Vervolgens is het de bedoeling dat je ontspannen en tegelijkertijd gefocust bent.
Dat doe je door je te concentreren op een enkel punt, idealiter op ooghoogte. Ontspan door langzaam en diep te ademen, waarbij je je concentreert op het inademen door de neus en uitademen door de mond.
Dan kun je voelen dat je ogen zwaarder en zwaarder worden totdat het bijna onmogelijk wordt om ze open te houden. Laat ze maar dichtzakken.
4. Visualisatie
De volgende stap is om je een prettige plek voor te stellen. Zo’n plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Het maakt niet uit of het een bestaande-, of een fantasie plek is. Het is belangrijk om wat tijd op deze plaats door te brengen en aandacht te besteden aan de verschillende aspecten (geuren, kleuren, geluiden, is het binnen of buiten? zijn er ook anderen?)
Visualiseren helpt om de geest te ontspannen en de kalmte van de prettige plek kan je je lichaam helpen ontspannen, zodat een gevoel van zwaarte zich door het hele lichaam kan verspreiden.
5. Keer terug naar het doel
Na dit punt herinner je jouw doel en begin je je een scène, situatie of beeld voor te stellen die dat doel illustreert. Als het doel bijvoorbeeld is om een goede nachtrust te bereiken, zou je je kunnen voorstellen dat je rustig in slaap valt. Of als het doel is om stress te verlichten, kun je je voorstellen hoe je rustig kunt omgaan met de situatie die de stress veroorzaakt. Het kan ook nuttig zijn om het doel opnieuw te bevestigen terwijl je naar deze afbeeldingen kijkt.
6. Beëindiging van de hypnotische toestand
Na ongeveer 5 minuten van het voorstellen van de doelgerichte beelden, is het tijd om de hypnotische toestand te beëindigen. Om dit te doen, haal je diep adem en stel je je voor dat er met elke ademhaling meer energie het lichaam binnenkomt.
Je kunt ook een aftelling van 5 of 10 gebruiken om de hypnotische toestand te verlaten. Als je je er klaar voor voelt, kun je langzaam de ogen openen.

Wat te verwachten van zelfhypnose
Tijdens zelfhypnose kun je verschillende dingen ervaren. Ten eerste is het mogelijk om afgeleid te worden door de ontspannende of doelgerichte mentale beelden, wat soms kan leiden tot gevoelens van frustratie.
Ten tweede kunnen sommige mensen zich vervelen, terwijl anderen zich slaperig voelen. Het is mogelijk om in slaap te vallen tijdens zelfhypnose.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfhypnose een leerbare vaardigheid is. Met een beetje oefening kun je zelfhypnose steeds beter onder de knie krijgen.

Tips voor zelfhypnose
Het is belangrijk om van het regelmatig gebruik van zelfhypnose een gewoonte te maken, zodat de positieve resultaten duurzaam zijn. Omdat zelfhypnose slechts een paar minuten in beslag neemt, kan het onderdeel worden van een dagelijkse of wekelijkse routine.
Je kunt ook andere ontspanningstechnieken proberen, zoals meditatie of yoga. Deze technieken kunnen een aanvulling zijn op zelfhypnose, omdat ze zich ook richten op ademhaling, ontspanning en het werken aan persoonlijke doelen.
Sommige mensen geven er de voorkeur aan om geleide zelfhypnose te gebruiken die hen leert hoe ze zelfhypnosetechnieken moeten gebruiken.
Krijg hulp van professionals
Als je het moeilijk vindt om zelfhypnose te leren, kun je overwegen om in plaats daarvan professionele hulp te zoeken bij getrainde hypnotherapeuten.

Neem gerust contact op als je meer wilt wetendeel deze tip

Tip 370 - angst

Angst is een veel voorkomende emotie die soms een psychisch gezondheidsprobleem kan worden. Het kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder examendruk, relaties, het starten of verliezen van een baan, belangrijke levensgebeurtenissen en financiële zorgen. Volgens een recent onderzoek naar de geestelijke gezondheid is angst een van de meest voorkomende psychische problemen die volwassenen ervaren, waarbij een kwart van de volwassenen aangeeft zich zo angstig te voelen dat het hen ervan weerhield om dingen te doen en om zich te gedragen zoals ze dat graag zouden willen.

Hypnotherapie kan je helpen om je relatie met angstige gedachten en gevoelens te veranderen. Onderzoek heeft aangetoond dat hypnotherapie effectiever is als cognitieve gedragstherapie en je er vaak (aanzienlijk) minder behandelingen van nodig, doordat de therapie direct ingrijpt in je onderbewuste, waar de angst zich bevindt.

Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om je geestelijke gezondheid te verbeteren, is het soms verstandig om met een professional te praten. Als je je gestrest, depressief of angstig voelt, neem dan gerust contact met mij op.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 371 - Kalmeer je zenuwstelsel

Minder last hebben van angsten start bij het leren reguleren van je zenuwstelsel. Terugveren en uit die vecht-, vlucht/ en bevriesstand komen.

Doe je dit niet en blijf je stress toevoegen (bewust of onbewust) dan zal vroeg of laat je systeem gaan overlopen en dit uit zich dan in lichamelijk en
mentale klachten als;

- burn-out;
- chronische pijn;
- verzwakt immuunsysteem;
- spijsverteringsproblemen;
- slaapproblemen;
- vermoeidheid;
- chronische spanning;
- angst;
- depressie, etc.

Het is belangrijk om ruimte te creëren in je systeem, in je lijf. Dit doe je door de opgeslagen stress los te laten. Op die manier heb je meer ruimte en energie voor de dingen die je graag wil doen in je leven.

Wanneer je leert luisteren naar je zenuwstelsel en zijn vecht- vlucht- en
bevriesreacties, leer je ook hoe je stress onmiddellijk kunt loslaten. Als
je dat kan, dan speel je dus een actieve rol bij het verbeteren van je
gezondheid.

Dit is geen quick fix of een eenmalige oefening. Het loslaten van diepgewortelde stress, evenals het opnieuw bedraden van je zenuwstelsel om beter te reageren op nieuwe stress, kost tijd.

Het heeft jaren geduurd (letterlijk vanaf de geboorte) voordat stress zich
in je lichaam ophoopte, en voor de programmering in je hersenen die je
niet aanspoort om die stress los te laten, zich ontwikkelde.

Gelukkig kun je er zelf dus invloed op uitoefenen!
Hiervoor is het nodig dat:

* Je aanwezig bent. Dus in plaats van je te concentreren op de 'wat-als'
situaties in je hoofd, concentreer je je op het hier en nu.
* Je voelt. Sta jezelf toe om het natuurlijke proces dat je lijf moet doorlopen, te ervaren. Dan kan de stress loslaten en kun je voelen wat er naar boven komt (dit voelt niet altijd fijn).
* Je voelt, ipv denkt. Wat er meestal gebeurt, is dat je brein je wil
beschermen tegen het voelen van ongemak in je lichaam, terwijl in feite
precies het tegenovergestelde nodig is om op het juiste pad te komen en de
stress los te laten. Het gaat om voelen, niet om denken.deel deze tip

Tip 372 - Rem kapot

Bij een schrik of angstreactie (ook denkbeeldige) komt je nervus vagus in actie en stuurt een signaal naar je zenuwstelsel. Afhankelijk van de heftigheid daarvan bevries, vecht of vlucht je.

In het algemeen treedt daarna een soort rem in werking die de reactie stopt. Soms is die rem echter kapot. Denk aan continue stress of angst. Gelukkig is die met oefenen en (hypno)therapie te repareren.

Zelf je ademhaling beïnvloeden helpt. Zorg er dan voor dat je rustig ademhaalt en dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Er zijn allerlei hulpmiddelen online beschikbaar die je, als je het lastig vindt, met het ademen.

Als je bijvoorbeeld iets heel spannend vindt, dan kun je jezelf ook ‘dwingen’ om aan leuke dingen te denken. Dat helpt ook om in de ‘normale relaxte stand’ terug te komen.

Veel succes!deel deze tip

Tip 373 - Het mysterie van hypnose en de hersenen ontrafeld

Het menselijk brein, met zijn ingewikkelde netwerk van neuronen en synapsen, blijft een van de meest complexe en raadselachtige organen in ons lichaam.

De effecten van hypnose op het brein hebben zowel wetenschappers, klinici als het publiek altijd gefascineerd.

Maar wat gebeurt er in de hersenen tijdens hypnose?

Onderzoek
Een recente studie getiteld "Cortex Functional Connectivity as a Neurophysiological Correlate of Hypnosis: an EEG Case Study" gaat diep in op deze vraag en werpt licht op de hersenactiviteiten die plaatsvinden wanneer iemand onder hypnose is.

Met behulp van geavanceerde EEG-technieken (elektro-encefalografie) werden hersengolf patronen gemeten via kleine elektroden die op de hoofdhuid waren bevestigd. Zodoende werd duidelijk welke veranderingen er optreden in de manier waarop verschillende hersengebieden met elkaar communiceren tijdens hypnose.

Belangrijkste bevindingen
Na de inductie van hypnose onthulde het onderzoek verschillende baanbrekende observaties:

1 Opmerkelijke verandering in de manier waarop verschillende hersengebieden hun activiteit synchroniseren.

Dit geeft aan dat hypnose de manier kan veranderen waarop verschillende hersengebieden met elkaar communiceren.

2 Het onderzoek observeerde veranderingen in hersengolf frequenties tijdens hypnose (namelijk delta, theta, alpha, beta, gamma) wat de impact op verschillende hersenfuncties benadrukte.

3 Tijdens de hypnose verandert de manier waarop hersendelen en hun specifieke cognitieve functie met elkaar communiceren. De gebaande neurologische paden worden tijdens hypnose losgelaten.

De studie biedt overtuigend bewijs dat hypnose tastbare veranderingen in de hersenconnectiviteit bewerkstelligt. Dit verdiept niet alleen ons begrip van de hypnotische toestand, maar benadrukt ook de potentiële impact ervan op cognitieve functies.

Implicaties en mogelijkheden voor de toekomst

Het vermogen van hersendelen om tijdens hypnose op een andere manier samen te werken, onderstreept de ongelooflijke plasticiteit ervan. Dit aanpassingsvermogen kan ons helpen om het potentieel van de hersenen ontsluiten

Onze hersenen kunnen hun verbindingen opnieuw configureren als reactie op hypnotherapeutische suggesties.

Door gebruik te maken van de veranderde toestand van de hersenen tijdens hypnose, kan de therapeut een gerichte behandeling inzetten voor aandoeningen zoals chronische pijn, angst en bepaalde psychische stoornissen.

Veranderingen in de hersenconnectiviteit tijdens hypnose, waren zelfs na een jaar nog consistent en stabiel. Dit suggereert dat hypnose lange termijn effecten kan hebben op de hersenen.

Bron: “Cortex Functional Connectivity as a Neurophysiological Correlate of Hypnosis: an EEG Case Study”deel deze tip

Tip 374 - stess

Stress treft iedereen en als het niet onder controle wordt gehouden, kan het een aanzienlijke impact hebben op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Stress wordt in verband gebracht met psychische problemen zoals depressie en angst, maar ook met lichamelijke gezondheidsproblemen, waaronder ontstekingen, problemen met de spijsvertering, slaapproblemen en hartaandoeningen. Er zijn echter veel coping-mechanismen en -strategieën die ons kunnen helpen effectiever met stress om te gaan.

Ik ben van mening dat inzicht in de oorzaken van persoonlijke stress en het nemen van stappen om deze te verminderen, kan helpen bij het beheersen van stressniveaus. Hoewel leefstijlmaatregelen effectief kunnen zijn bij het beheersen van stress, hebben sommige mensen meer baat bij een aanvullende ondersteuning, zoals hypnotherapie.

Hypnotherapie kan een krachtig hulpmiddel zijn om met stress om te gaan, omdat het je kan helpen om een staat van diepe ontspanning te bereiken, waardoor je beter in staat bent om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn, waar je negatieve denkpatronen en overtuigingen die kunnen bijdragen aan het stressniveaus kunt veranderen. Tijdens een hypnotherapiesessie kan ik bijvoorbeeld geleide ontspanningstechnieken gebruiken om je te helpen een staat van verhoogde ontvankelijkheid te bereiken, waarin je meer openstaat voor positieve suggesties en visualisaties.

Met positieve suggesties help ik jou om onderliggende negatieve overtuigingen en denkpatronen te herformuleren, en om positieve resultaten te visualiseren voor situaties die voorheen stressvol waren. Het veilig, in hypnose oefenen en uitproberen van nieuw gedrag en nieuwe ideeën, kan helpen om angst te verminderen en gevoelens van kalmte en ontspanning te vergroten, wat vooral gunstig kan zijn wanneer je veel stress en angst ervaart.

Bovendien kan hypnotherapie je helpen nieuwe om coping-mechanismen te ontwikkelen voor het omgaan met stress en angst, zoals diepe ademhalingsoefeningen of mindfulness-meditatietechnieken.

We zijn er allemaal bij gebaat om stress in ons leven te beheersen, en hypnotherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn om dit doel te bereiken. Door te werken met een gediplomeerde en gekwalificeerde hypnotherapeut, kun je nieuwe vaardigheden en technieken leren om stressniveaus te beheersen en een groter gevoel van kalmte en welzijn in je leven te bevorderen.

Als jij op zoek bent naar een getrainde en verzekerde behandelaar, neem dan gerust contact op en breng een zinvolle verandering aan in het beheersen van je stressniveaus.deel deze tip

Tip 375 - 6 stappen om je verlatingsangst te overwinnen

6 stappen om je verlatingsangst te overwinnen
1. Herken jezelf als een unieke persoon die het verdient om geliefd te worden.
2. Accepteer je angsten en geef jezelf de kans om ze te overwinnen
3. Open staan om een goed gevoel over jezelf te hebben is een belangrijke stap .
4. Zoek mensen die je accepteren zoals je bent
5. Zoek iemand die bij jou echt wilt zijn. Echte relaties ontstaan ​​door mensen die aan de relatie willen werken en beter leren kennen.
6. Hypnotherapie van EMDR. Er zijn verschillende therapieën die kunnen worden gebruikt om verlatingsangst te overwinnen, met name hypnotherapie en EMDR.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 376 - Houd het simpel

Als je last hebt van angsten, dan wil je het vaak zo snel mogelijk WEG hebben. Je gaat op zoek wat je kan doen om het weg te krijgen.

Houd het op zo'n moment zo simpel mogelijk. Want met zoeken ga je ook vaak je hoofd in, en daar zit de oplossing niet.

En met simpel bedoel ik;
- Pauzeer
- Voel
- Verbind.

Dus als je de angst voelt; pauzeer even. Voel waar in je lijf je de angst voelt. (zonder te bedenken wat je 'verkeerd' hebt gedaan of wat je moet doen om het weg te krijgen, gewoon alleen de locatie voelen). En verbind je vervolgens met dat gevoel. Door het als het ware te omarmen. Het er te laten zijn. Door het niet weg te duwen, maar het ook niet groter te maken.

Pauzeer, voel, verbind. En je zal merken dat het angstige gevoel milder wordt.deel deze tip

Tip 377 - 5 tips voor meer mentale ruimte

Angst en stress leiden tot het verkleinen van je geestelijke ruimte.
Dat klinkt misschien gek. De meesten van ons beschouwen onze geest niet als iets met ruimte erin. Maar denk eens aan de laatste keer dat je je overweldigd, gestrest of angstig voelde.

Wat gebeurt er op deze momenten?

Ten eerste dwalen onze gedachten af naar allerlei willekeurige gedachten over het verleden en de toekomst. Als gevolg hiervan verliezen we het contact met het hier en nu.

Ten tweede verliezen we het perspectief. We kunnen het grote geheel niet meer zien. In plaats daarvan is het alsof we het leven door een lange en smalle tunnel bekijken. We worden blind voor mogelijkheden, gefixeerd op problemen.

Voeg deze twee samen en je hebt het perfecte recept om de ruimte in de geest te beperken. Het landschap van de geest begint te voelen als een kalender vol met zoveel vergaderingen, evenementen en verplichtingen dat deze neonkleurige te-doen-lijstjes zelfs je laatste kleine stukjes ruimte innemen.

Voor onze partner, onze kinderen en vooral voor onszelf zou het een leuke uitdaging zijn om te bedenken hoe we meer ruimte in onze geest kunnen creëren.

Hier zijn vijf hulpmiddelen voor het creëren van mentale ruimte. Als je dieper wilt gaan, kijk dan voor meer gratis tips op mijn website Hypnu.net.

1. Meditatie.

Je hebt ongetwijfeld gehoord van alle wetenschappelijk gevalideerde voordelen van deze praktijk. Het vermindert stress. Het verhoogt de productiviteit. Het verbetert de focus.

Dat is allemaal waar. Maar hier is het echte voordeel van meditatie: het creëert meer ruimte in de geest. Probeer het een paar minuten per dag uit. Gebruik een app of begeleide oefening om je te helpen.

2. Beweging.

Misschien ben je niet het mediterende type. Dat is prima. Je kunt nog steeds ruimte in de geest creëren door tijd vrij te maken voor ongestoorde beweging.

Voor velen van ons is lichaamsbeweging het zoveelste tijdrovende thema op de te-doen-lijstjes in ons hoofd.

Hier is niets mis mee. Maar het kan kracht geven om de oordopjes af en toe achter te laten en de geest te laten rusten terwijl je loopt, stretcht, rent, fietst, zwemt of yoga beoefent.

3. Ontspan.

Als het gaat om het creëren van mentale ruimte, lijken wij, moderne mensen, met onze door smartphones overspoelde, overdreven gestimuleerde geest, een onvermijdelijk probleem tegen te komen: we zijn vaak te gestrest, angstig of geagiteerd om ons echt open te stellen.

Ontspanning (het kalmeren van het zenuwstelsel) is misschien wel de beste manier om dit effect tegen te gaan en meer vruchtbare grond voor openheid te creëren. Als we ontspannen (de echte soort, niet de Netflix- of TikTok-soort) wordt de greep van heftige emoties losser, neemt de snelheid van onze wervelende gedachten af en, het allerbelangrijkste, het gevoel van ruimte in onze geest begint zich uit te breiden.

Hoe kun je ontspannen? Probeer yoga. Probeer een verlengde uitademing, waarbij je vier tellen inademt en acht tellen uitademt. Probeer yoga nidra. Of trakteer jezelf gewoon op een dutje.

4. Kijk breder.

Als het leven gek wordt, is de geest niet het enige dat krimpt. De omvang van ons gezichtsveld wordt ook kleiner. Onze ogen spannen zich in. Ons perifere zicht valt buiten ons bewustzijn.

Wat is het tegengif voor deze tunnelvisie? Breder kijken.

Probeer het nu meteen. Laat met een zachte blik de randen van je gezichtsveld langzaam uitdijen. Stel je voor dat je vanaf de top van een enorme bergtop ziet wat er voor je gebeurt. Draag nu deze uitgebreidere, panoramische manier van kijken voor de rest van de dag met je mee.

5. Doe niets.

Nu voor de meest geavanceerde oefening. Het is geavanceerd omdat het ingaat tegen alles waar onze cultuur in gelooft. In een wereld waarin iedereen wanhopig probeert meer gedaan te krijgen, is een van de meest radicale daden niets doen.

Zelfs slechts een paar minuten van deze paradoxale oefening kunnen je helpen een uitbreiding van ruimte in de geest te ervaren.

Ga op de grond liggen of buiten op het gras. Sluit je ogen. Zet je favoriete muziek op als je wilt. Zet eventueel een wekker voor een paar minuten.

Stop dan. Laat alles van je afglijden. Zet het allemaal wat verder bij jou vandaan. Sta jezelf toe te genieten van deze zeldzame ervaring van helemaal niets doen.