Tips bij angsten - algemeen

Angsten - tips
Zoek je tips bij angsten?
Je kunt hier:
- tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw algemene tip voor omgaan met angsten?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Oefen met mindfulness
Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.
Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.
Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.
Tip 2 - Where attention goes, energy flows
Where attention goes, energy flows.
Oftewel "Waar jij op focust dat wordt sterker".
- Wat gebeurt er -
Denk jij aan wat je NIET wilt......dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt "ik wil niet in paniek raken" dan is de focus van je mind in eerste instantie op "paniek" gericht (die je niet wilt) en daarmee activeer je de fight/flight modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe....als ik zeg "denk niet aan een roze olifant" dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.
Denk je "ik wil rustig zijn", dan is de focus van je mind op "rustig" en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan "het probleem" te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten.
In het algemeen kan je zeggen dat een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.
Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.
- TIP -
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.
Hoe?
Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen.
* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je iets niet wilt, word je je
bewust daarvan. Die negatieve gedachte is jouw trigger om direct de
afleiding te zoeken en iets anders te denken.
* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar
in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al
langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem..."O, dit is weer zo'n gedachte dat ik
iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil gewoon
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' zijn. Want als ik
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' ben voel ik
me goed zoals die keer .......". En hier (op de plek van de puntjes) noem je
dan een situatie (als voorbeeld "op onze vakantie op Texel") waarin je dit
bent geweest en dat heel goed voor je voelde, die je je levendig voor de
geest kan halen samen met dat hele goede gevoel.
* Maak hiervoor een standaard zinnetje met steeds hetzelfde doel wat je
wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed
voelde.
Dat maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat op je
negatieve gedachte te reply-en met wat je wel wilt.
* Priming: het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje
wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je
je mobiel checkt :-) . Je stuurt je eerste gedachten op die manier. "Ik wil
gewoon 'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij"zijn. Want als ik dit ben dan
voel ik me goed zoals die keer 'op onze vakantie op Texel' dus ik weet
ook dat ik dit kan". (Het is helemaal sterk als je dit hardop tegen jezelf
kan zeggen).
Hiermee beïnvloed je je stemming door met een positieve gedachte de
dag te starten. En je hebt direct je focus gezet op wat je wilt!
Where attention goes, energy flows!
- Resultaat -
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is.....hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn. En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip las?
- Actie -
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 4 stappen. Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen. Succes!
- Extra -
En als je ziet dat dit werkt dan kan je het nog sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte (dit kan je uiteraard ook vanaf het begin doen als dat goed voelt). Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe van iets waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, etc) en het gevoel wat daarbij hoort even echt koppelt aan die gedachte. Je krijgt dan bijvoorbeed: "Ik wil gewoon ontspannen zijn want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer op onze vakantie op Texel, ik weet dus ook dat ik ontspannen kan zijn. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb". Ook dit zorgt voor een hele andere focus waarbij de energie de goede kant op stroomt.
Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnetjes, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit had en je heel goed voelde en koppel die twee aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnetjes waarmee je je NIET gedachte direct kunt afleiden en je focus en dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.
Tip 3 - Angsten zijn verslavend - Stop ze
Angsten werken verslavend
Angsten zetten je aan tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.
Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angsten, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.
Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!
Tip 4 - Focus bij angst je aandacht op je lichaam
Focus bij angst je aandacht op je lichaam in plaats van je gedachten
Tip 5 - Het grote nadeel van vermijding
Het grote nadeel van vermijding
Als we ergens bang voor zijn, dan is het onze eerste neiging om het uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld, je bent bang voor honden, je komt er eentje buiten tegen en je loopt een andere kant op. Of je bent bang om op snelwegen te rijden en je rijdt alleen via kleinere wegen.
Op zich is dat een oplossing voor je angst of fobie. Door jezelf er niet aan bloot te stellen hoef je er ook niet bang voor te zijn en dat scheelt heel veel spanning en gedoe!
Natuurlijk heeft het ook een nadeel, want je moet steeds omlopen voor een hond, of het duurt veel langer om ergens te komen via binnendoor-wegen dan via de snelweg etc.
Maar een ander groot nadeel van vermijding is dat je angst stiekem toch steeds groter wordt! Elke keer als je iets vermijdt, bevestig je namelijk ook de angst in je hoofd. Je brein denkt dan namelijk: we zijn die hond aan het vermijden, zie je wel, het moet wel echt een vreselijk monster zijn ... anders zouden we m niet vermijden!
Er ontstaat dus een soort cirkel-redenering in je hoofd, waardoor je angst alleen maar groter en groter wordt. En - zeker als iets een gewoonte is geworden - dan gaat je brein een verklaring zoeken voor je gedrag. En als je iets vermijdt, dan moet dat wel zijn omdat het heel erg eng is!
De enige manier om angst te overwinnen is, jezelf dwingen om in kleine stapjes toch weer die kant op te gaan, zodat je brein kan ervaren, oh wacht eens even, dit valt eigenlijk best wel mee!

Tip 6 - Visualiseer wat je wel wilt
Visualiseer wat je wel wilt.
Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.
Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.
Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.
Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.
Tip 7 - Kom in beweging en neem actie
Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.
Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.
Dus kom in beweging en neem actie.
Tip 8 - Ga hardop zingen
Als de angstgedachtes weer in je hoofd komen met de daarbij behorende lichamelijke reacties, ga dan eens hardop zingen. Je hersenen kunnen namelijk maar één ding tegelijk doen. Succes!
Tip 9 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?
Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"
Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.
De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.
Tip 10 - Ga sporten
Sporten kan je helpen om lijfelijke spanning kwijt te raken en tijdens sporten maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven zo heb je twee vliegen in een klap

Tip 11 - Doe juist dat waar je bang voor bent
Doe juist dat waar je bang voor bent.
Angst kan zo bedreigend overkomen dat je al snel geneigd bent situaties die je bang maken te ontwijken. Je loopt dan echter het risico dat je angst steeds groter wordt.
Zoek juist de situaties die je bang maken op. Realiseer je dat je paniek en de lichamelijke klachten als onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan. Oefen daarbij steeds in kleine stapjes.
Of maak expres fouten.
Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt. Want, zijn je bange vermoedens uitgekomen? Je zult merken dat door de confrontatie met je angst aan te gaan je juist sterker wordt.
Tip 12 - Neem stapje voor stapje
Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.
Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.
Tip 13 - Hou een "angstdagboek" bij
Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.
Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.
Tip 14 - Hartcoherentie-oefening
Hartcoherentie-oefening
Een coherent hart betekent niet meer en niet minder dan dat er harmonie is tussen hoofd en hart. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. De oefening bestaat uit drie stappen:
1. Stap: Hartfocus
Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meeste denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.
2. Stap: Hartademhaling
Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Volg je uitademing en bij het dal van je totale uitademing kun je 3 seconden wachten, 3 seconden zijn gelijk aan het rustig tellen van 21, 22 en 23.
Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.
Blijf, zeker in het begin, minimaal 3 tot 4 minuten in deze ademhalingsconcentratie. Voel maar hoe langer je in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen je wordt.
3. Stap: Hartgevoel
Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Een efficiënte manier om je hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.
Maar het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.
Doe deze oefening iedere dag minimaal 5 minuten.
De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent, een paniekaanval dreigt te krijgen of op een andere manier stress ervaart.
Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.
Tip 15 - Oefen met het gedachteschema
Oefen met het gedachteschema.
Gebeurtenis: b.v. Examen
Gedachte over die gebeurtenis: Ik kan het niet
Gevoel: Angst
Gedrag: Piekeren
Noteer dit onhandige/negatieve schema en zet daar meer positieve gedachten tegen over.
Gedachten kunnen dan b.v. zijn: Ik maak een planning zodat ik de tijd heb om de lesstof goed te leren, ik heb mij goed voorbereid, vorige keer is het ook goed gegaan. Noteer vervolgens je gevoel en gedrag bij deze gedachten.

Tip 16 - Onderzoek je angstige deel
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).
Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.
Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.
Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.
Tip 17 - Praat vanuit een open houding
Vind je het moeilijk om je volwassen wordende kind los te laten? Maakt het je bang en heb je daardoor de neiging om je kind strak te houden? Probeer je zoon of dochter ruimte te geven en zorg dat je in gesprek blijft.
Praat niet vanuit je angst, maar vanuit een open houding; vraag wat hem of haar bezig houdt. Zo blijf je goed in contact en bouw je wederzijds vertrouwen op. Het zal je angst doen afnemen.
Tip 18 - Herken excuses om niet te veranderen
Herken excuses om niet te veranderen.
Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.
Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:
- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.
- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.
Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.
Tip 19 - Onderzoek je gedachten
Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Hoe je denkt en voelt in een bepaalde situatie bepaalt voort een groot gedeelte je reactie.
We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen ,om ze te zien als feiten. Heel vaak is wat we denken onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, en die hoeft niet altijd te kloppen.
Er zit nog al een verschil tussen een objectieve waarneming en een interpretatie. Je kunt dus onderzoeken of je gedachten realistisch zijn en zo nodig je gedachten bijstellen.
Je kunt in het geval van angst eens voor jezelf nagaan:
wat is het ergste wat je kan overkomen? hoe groot is de kans dat dit gebeurt.
Stel je voor dat dit gebeurt? Is er dan nog iets wat je kunt doen?
Tip 20 - Houd je fantasie wat betreft angsten in toom
Angst voor het plaatje in je hoofd
Als er echt gevaar is en je weet wat je het beste kunt doen, dan zijn de vrees en de stress in je lijf doelmatig.
Bijvoorbeeld bij een naderende tegenligger op de weg ben je hyperalert en gooi je het stuur naar rechts. Of als er een wesp op je ijsje zit, blijf je op afstand. Daarna zakt het adrenalineniveau in je bloed weer.
Maar als je in je hoofd bedénkt wat gevaarlijk is en je weet niet hoe je dat gevaar bestrijden moet, dan wordt de angst een probleem.
Je stelt je bijvoorbeeld voor dat de deurkruk vol ziekteverwekkende bacteriën zit, of je bedenkt dat een overvaller je huis binnen kan dringen terwijl jij diep ligt te slapen.
Dus houd je fantasie in toom! Leef gezond, vertrouw op de veerkracht van alle leven en bedenk of er mogelijk een God is die jouw leven draagt.

Tip 21 - De andere kant van angst
Tip 22 - Adem rustig
Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniek- en angstaanvallen verminderen.
Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof. Wat kan helpen is je hand op je buik te leggen en het rijzen en dalen van buik te volgen bij de in- en uitademing.
Tip 23 - Wees lief voor jezelf
Angstgedachten zijn zo vervelend omdat je in zo'n loupe terecht komt, een vicieuze cirkel waar je niet uit los lijkt te kunnen komen.
Daarom zijn allerlei tips als letten op je ademhaling, op je gedachten en je lichaam zeer nuttig.
Toch kan ook dat op een bepaald moment niet meer lukken waardoor je je ook nog eens voelt falen..Je krijgt een nog slechter gevoel ver jezelf!
Wees dan lief voor jezelf, oordeel niet over jezelf (wat ook weer erg moeilijk kan zijn, ik weet het) en ga naar buiten.
Beloof jezelf een klein wandelingetje, liefst met wat natuur om je heen. Bewegen is goed, en een half uurtje wandelen is al genoeg, om je stresshormonen je lichaam te laten verlaten. Bovendien maak je positieve hormonen aan. Probeer tijdens het wandelen te letten op wat je ziet in de natuur.
En je hoeft niks, maar misschien lukt het je nu wel om "gewoon" eens te letten op je ademhaling.
Tip 24 - Afleidingsmaneuvre
Nou zat ik te denken aan een afleidingsmaneuvre doormiddel van een geur .
Iets wat heel erg lekker ruikt.
Het moet iets zijn wat op m.n nachtkastje staat.
Vr gr maris
Tip 25 - Praat over je angstgevoelens
Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.

Tip 26 - Erken en omarm je angst
Ga juist naar je angst toe en beweeg er niet van weg. Door met je aandacht naar de angst te gaan leer je je angst beter te kennen. Niet omdat het weg moet maar om het beter te kunnen voelen zonder er verder op in te gaan.
Hoe voelt het precies, wat voelt het, welke lichamelijke reacties zijn er?
Tip 27 - Zie youtube-filmpje met tips
Tip 28 - Angst heeft een generaliserend karakter
Angst heeft een generaliserend karakter, met andere woorden als je het aandacht geeft wordt het alleen maar groter!
Tip 29 - Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander
Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander, wat diegene moet doen om in jouw situatie te komen, die jou angst bezorgt.
Zet stap voor stap op papier wat de ander moet doen of laten.
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan....
Deze tip komt uit het boek: Recepten om in de puree te raken van Bruno-Paul De Roeck.
Tip 30 - Erken de gevoelens, zonder ermee te identificeren
Erken de gevoelens van angst, maar identificeer je er niet mee.
Je BENT je gevoelens niet, je HEBT je gevoelens.
Als je dat onderscheid weet te maken, creeer je voor jezelf vrijheid.
Je valt niet samen met de angstgevoelens, je kunt ze liefdevol, zonder oordeel observeren en er iets mee doen.

Tip 31 - Gebruik je ervaringen van kracht
Angst voor ........?
Ga eens voelen waar zit dat? En wanneer je hem hebt gevonden ergens in je lichaam ga er dan eens naartoe.
Adem er doorheen en verander het van kleur. Bedenk dan welke eigenschap of waarde je hier zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan kracht, doorzettingsvermogen, moed etc.
Denk dan aan de laatste ervaring die je hebt gehad en dat je de kracht, de moed etc voelde. Maak dat gevoel sterk en verplaats het naar het gevoel van angst.
Tip 32 - Omarm je emoties
Het boek "omarm je emoties" van Ronald J. Frederick beschrijft op een heldere en toegankelijke manier hoe je gebruik kunt maken van je emoties in plaats van er bang van te worden en ervan weg te lopen.
Het leert je om via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken.
Het boek is opgedeeld in vier stappen: herkennen van je gevoelens, het temmen van de angst, voelen en nog eens voelen en delen.
Vele voorbeelden uit de praktijk en de samenvatting na ieder hoofdstuk maken het boek toegankelijk helder en praktisch geschreven
Tip 33 - Zoek een therapeut
Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 34 - Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.
Tip 35 - Onderzoek je "ziektewinst"
Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.
- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.
Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.
De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:
- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?

Tip 36 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt
Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.
Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.
Tip 37 - Zoek een therapeut die werkt met EMDR!
Met deze methode zijn heel veel angsten en fobieën te verminderen of zijn zelfs weg na een of meerdere EMDR-sessies.
Het is geen tovermiddel maar ik heb al vaak mogen meemaken dat mensen een stuk 'lichter' de deur zijn uitgegaan en ze de tijd erna veel minder of geen belemmering meer ondervonden door hun angst.
Tip 38 - Een eenvoudig tool is de ademhaling
Het begint vaak met onrust, vervolgens weet je niet waar het vandaan komt en ga je anders ademen, hyperventilatie. Het wordt er niet beter op en je voelt de angst opkomen en misschien nog erger paniek.
Dit overkomt veel mensen, ze vergeten om hulp te vragen en worden letterlijk de angst, de paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een eenvoudig tool is de ademhaling. De buikademhaling.
Als je onrust ervaart begin je hiermee. Adem in via de neus in 4-6 tellen ( de buik wordt grote net als een ballon), hou de adem 2-4 tellen vast, en adem uit via de mond ( waarbij je je navel intrekt). Je wilt immers de afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lijf krijgen via de ademhaling.
Doe dit minimaal 3x en ervaar hoeveel keer je nodig hebt om tot rust te komen. Dit kan zijn 15 min maar ook in 5 min. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je tot rust komt is de ervaring.
Het mooie is je kan dit overal doen, liggend, staand en zittend.
Tip 39 - Let op je selectieve aandacht voor de angst
Wat zorgt ervoor dat de angst groter wordt:
Wanneer je een lichamelijk verschijnsel hebt zoals b.v. hartkloppingen. Dan krijg je daarover bepaalde gedachten zoals b.v. 'oh help mijn hart doet het niet meer'.
Daarnaast zul je iets doen om de angst te verminderen zoals b.v. heel stil liggen of inspanning vermijden.
Zowel jouw gedachten als gedragingen zorgen ervoor dat er veel/alle aandacht voor de angst is. Door deze selectieve aandacht wordt de angst vergroot en houd je hem in stand.
Tip 40 - Denk aan je voeten in je schoenen op de vloer
Angst wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze gedachten.
Belangrijk daarom is om uit je hoofd te gaan.
Mijn tip hierbij is: denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Ga van het hoogste punt (je hoofd met al je gedachten) naar het laagste punt (je voeten).
Dus denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Focus daarop!

Tip 41 - Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf'
Vaak ontstaan angsten of paniek vanuit perfectionisme of goed willen doen voor anderen. Dan is het belangrijk in eerste instantie aan jezelf te leren denken; m.a.w. aan zelfzorg te doen.
Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf' (Ann Vermeiren en Marc Buelens)
Een boek dat heel toegankelijk is geschreven en waar op het einde van ieder hoofdstuk oefeningen staan die je aanzetten tot nadenken.
Tip 42 - Angst is een symptoom
Tip 43 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.
Tip 44 - Werk je angsten niet weg, maar ga ermee om
Probeer je angsten niet weg te werken, maar leer ermee om te gaan.
Tip 45 - Think of a wonderfull tought, any happy little tought
Zoals Peter Pan van Disney het zegt: "Think of a wonderfull tought, any happy little tought"
Probeer je niet te focussen op je angst; dan maak je ze erger. Probeer aan iets aangenaam te denken.
Je kan jezelf leren om een 'veilig plekje' te creëren; een plekje waar je in gedachten naartoe kan vluchten, wanneer je angsten de kop opsteken.
Het plekje zal er niet voor zorgen dat je angsten verdwijnen, maar wel dat jij je gevoelens meer de baas kan dan je oorspronkelijk dacht, waardoor je manieren zal vinden om met de angst om te gaan.
Succes!

Tip 46 - Masseer je voeten of ga stampen met je voeten
Masseer je voeten of ga stampen met je voeten. Verdeel hiermee de energie die je zo kan voelen in je hoofd over je lichaam. Je kan ook eventueel een warme douche nemen.
Tip 47 - Wees nieuwsgierig naar je angst!
Wees nieuwsgierig naar je angst!
Het is een bron van nuttige informatie over jezelf.
Heb je weleens jezelf afgevraagd:
Wat wil jouw angst vertellen? Wat geeft het aan je? Misschien bescherming? Wat voor soort van bescherming en waarom? Wat heb je in het echt nodig?
Ga verder met andere vragen die in jou momenteel opkomen. Luister goed naar jezelf, sta stil bij je diepe gevoelens, want je hebt al de antwoorden.
Als je het lastig vindt, zoek een therapeut!
Tip 48 - Twee tips bij angst en controle
Angst en controle
Angst kan heel sterk samenhangen met controle en machteloosheid. Hoe groter ons gevoel van machteloosheid hoe groter de angst. Hoe meer we het idee hebben dat we controle hebben, hoe kleiner de angst. Hoewel je dan ook weer de angst kunt hebben die controle te verliezen!
Ik geef je graag twee tips die met angst en controle te maken hebben. Een goede manier om de controle op de dingen die je angst geven te verhogen is: zorg dat je meer informatie krijgt.
Als je bijvoorbeeld bang bent voor een bepaald dier, probeer dan wat meer te weten te komen over de gewoonten van dit dier. Dan kun je erachter komen of je angst wel of niet terecht is.
Als je bang bent dat je kunt stikken in een trein, informeer dan eens bij een arts hoeveel zuurstof je nodig hebt en hoeveel zuurstof er in een trein aanwezig is.
Mijn tweede tip is het volgen van een goede cursus mindfulnes. Bij mindfulnes leer je om meer afstand te maken tussen jou en jouw angst. Je kunt daardoor jouw angst observeren, bekijken, alsof je vanachter het raam naar iets op de straat kijkt. Dat kan jou ook helpen om je angst wat meer los te laten. Succes!
Tip 49 - Stop met het uitvoeren van dwanghandelingen
Als je last hebt van dwanghandelingen, blijf je door deze uit te voeren angst houden voor wat je probeert te voorkomen.
Om de angst te laten verdwijnen of te minderen is het nodig op te houden met het uitvoeren van dwanghandelingen.
Daarmee ben je in de gelegenheid om te beoordelen of de rampen of gevarendis je vreest ook echt gebeuren.
Je zult merken dat de angst langzaam verminderd als je de dwanghandelingen als veiligheidsmaatregel niet steeds hoeft uit te voeren.
Tip 50 - Richt je energie op waar je naar toe wilt
Angst en verlangen
Een menselijk wezen wordt gedreven door twee tegenovergestelde krachten: angst en verlangen. Vaak kan angst ons vermogen onderdrukken om veranderingen door te voeren in ons leven.
Angstige mensen blijven vastzitten in wat zij als een veilige zone zien , en elke plotselinge veranderingen lijkt een onoverkomelijk obstakel.
De angst voor het onbekende kan heel realistisch en eng zijn. Maar meestal schuilt het gevaar erin dat we onze geest toelaten om alle soorten negatieve beelden te verzinnen.
Het helpt om in zo'n situatie je te focussen op wat het resultaat kan zijn. Om de negatieve gedachten niet te voeden en je energie te richten op waar je naar toe wilt. Zo stapje voor stapje leren om weer eigen regie te nemen en zo de angst te overwinnen.

Tip 51 - Voel je gronding
Voel je gronding
Gronding brengt je in het hier en nu. Dit kan je doen door je voeten op de grond op te merken, te voelen dat je op een stoel zit. Opmerken dat je gedragen wordt door de onderlaag (oftewel de stoel).
Dit in combinatie met aandacht voor de ademhaling reduceert je angstgevoel.
Tip 52 - Bekijk de film "Angst" eens
Bekijk de film "Angst" eens, een film van Michiel van Erp.
Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze - ook al heeft ze uren onder de douche gestaan - vies is en daarom afgewezen wordt?
De hoofdpersonen uit 'Angst' (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) zijn bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden zijn verlammend voor hun functioneren. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt.
Waar sommigen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing en kan jou veel duidelijk maken, o a dat je niet de enige bent.....
Tip 53 - Focus je bij angst op je ademhaling
Focus je bij angst op je ademhaling en signaleer:
5 dingen die je kunt zien
4 dingen die je kunt aanraken
3 dingen die je kunt horen
2 dingen die je kunt ruiken
1 ding dat je kunt proeven
Tip 54 - Heel bewust en heel diep ademhalen naar je buik
Bij angst zetten we onze ademhaling vast of gaan we heel hoog ademhalen. Merk je dat je angst gaat opspelen haal dan adem. Heel bewust en heel diep naar je buik.
Tip 55 - Angst in relatie tot slachtofferrol aanpakken
Angst in relatie tot slachtofferrol
Hij komt binnen, vertelt zijn verhaal. In het verleden is er iets niet genoeg gegaan. Vanaf dat moment is zijn angst ontwikkeld om sociale contacten aan te gaan met andere mensen.
Hij vindt zichzelf een slecht mens, moet boeten voor de fout die hij zegt gemaakt te hebben. Hij mag er niet zijn.
Door deze angst is zijn sociale netwerk sterk teruggelopen, voelt hij zich alleen en onbegrepen. Mijn tips in een dergelijke situatie:
1. Zit je in een slachtofferrol met gedachten als: "ik kan dit tot niet", "wie zit er op mij te wachten", "alles wat ik doe mislukt" etc? Dan zit je mogelijk in je slachtofferrol.
Als je daarin blijft 'hangen', kom je er niet uit en is elke poging gedoemd te mislukken. Waarom? Omdat deze rol geassocieerd is met negatieve gedachten.; de zogenaamde zwarte bril.
2. Zet je groene (positieve) bril op. Welke keuze maak je om er uit te komen? Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je talenten die je in kunt zetten? Actief aanpakken is altijd de weg naar Beter.
3. Maak een plan voor jezelf. Welk keuzes maak je? Welke mogelijkheden heb je? Welke talenten zetje hiervoor in en welke acties ga je ondernemen om uit je slachtofferrol te stappen en zelf de regie te nemen in jouw persoonlijk leiderschap. Het kan! Dat is meer dan eens bewezen.

Tip 56 - Geef je aandacht aan hoe je je WEL wilt voelen
Onderzoek je angst. Als je meerdere angsten hebt onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen.
Ga precies het tegenovergestelde fantaseren bv. ik krijg het benauwd als..... maak daar dan van : Hoe zou het zijn als ....ik heerlijk lucht kan halen, open longen heb , vrije longen enz.
Je aandacht geven aan dat gevoel dat je WEL wilt hebben. Daardoor zet je je onderbewustzijn waar alles in opgeslagen zit, in de goede richting.
Het onderbewustzijn ziet geen verschil in werkelijkheid of fantasie dus fantaseer erop los maar wel met de positieve gedachtes zoals je je WEL WILT voelen.
Tip 57 - Ons denken als een schaakbord
Ons denken als een schaakbord: We zitten dus in ons hoofd de hele tijd. Als we alle positieve gedachten en gevoelens nu eens zien als de witte schaakstukken en alle negatieve als de zwarte. Wie zijn wij dan?
De witte stukken of de zwarte stukken?
We willen graag wit zijn, we willen dat wit wint. We voelen ons vaak zwart en hebben de angst dat deze winnen. Maar in de realiteit zijn we geen van beide.
Wij zijn niet onze negatieve gedachten en gevoelens en wij zijn niet onze positieve. We hebben ze wel allebei, maar we zijn ze niet. Wij zijn het schaakbord, waarop dit spel zich afspeelt.
En als wij het schaakbord zijn, zou het dan erg veel uitmaken, wanneer zwart of wit wint? Verandert het schaakbord zelf daardoor?
Natuurlijk voelt het niet prettig wanneer zwart zou winnen en voelt het goed, wanneer wit wint, maar dat is het leven, zoals we al eerder hebben geconstateerd.
Tip 58 - Therapievormen die op het onderbewustzijn inwerken
Als er in je leven iets gebeurd is waardoor je ergens bang voor bent of heftig reageert op een bepaalde situatie dan zitten deze situaties in je onderbewustzijn opgeslagen. Dan is het belangrijk om het ook daar te gaan opruimen.
Er zijn diverse therapievormen die op dit onderbewustzijn inwerken. Dit zijn o.a. Touch of Matrix en Emotional Freedom Technique.
Beiden vormen bewerkstelligen vaak in een hele korte tijd hele mooie resultaten.
Kijk op het internet waar een therapeut(e) bij je in de buurt zit en kijk maar eens of dit iets voor je is.
Tip 59 - Zelfvertrouwen boosten
Last van spreekangst? Ik maak mp3tjes die jouw zelfvertrouwen behoorlijk boosten waardoor je krachtig in je vel zit. Daardoor vergeet jij waarom je nu ook alweer niet in het openbaar durft te spreken.
Tip 60 - Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel
Tip: Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel.
Als je angstig bent, doet dat iets met je lichaam. Je lichaam produceert bijvoorbeeld veel stresshormonen (cortisol) en komt te weinig toe aan rust en herstel.
Het kan daarbij ook zijn dat je je steeds meer terugtrekt en weinig mogelijk buiten komt. Daardoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D maak je namelijk aan als de zon op je huid schijnt. Ook op een bewolkte dag heeft het zin om naar buiten te gaan. Een tekort aan vitamine D kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.
Als je denkt dat je een vitamine D tekort hebt is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Daarnaast kun je zelf heel veel doen: elke dag minimaal 15 tot 20 minuten bewegen in de buitenlucht. Dat zorgt voor aanmaak van vitamine D en lopen of fietsen helpt fantastisch tegen stress.
Vind je dat moeilijk, dan kan het enorm helpen om met een concreet doel op pas te gaan. Doe bijvoorbeeld vaker kleine boodschappen en ga te voet of met de fiets. Je komt dan meteen elke dag onder de mensen zonder dat je per se een gesprek hoeft aan te gaan. En ook dat menselijk contact is iets wat we allemaal nodig hebben.

Tip 61 - Stel je voor dat je angsten/paniek terug stuurt
Op dit moment is angst en paniek voelbaar om ons heen, zelfs de meest rustige mensen worden ermee besmet.
Stel je voor dat je alle angsten/paniek die niet van jou zijn terug stuurt naar waar het thuis hoort. Als je dit regelmatig toepast geeft het meer rust en blijft er alleen over wat van jezelf is.
Tip 62 - Kalmerende ademhaling
Deze ademoefening is heel simpel en heeft direct een kalmerend effect:
- Adem 4 tellen in door je neus
- Adem 6 tellen uit door je mond alsof je door een rietje uitademt
Probeer maar eens of het wat voor jou is, veel succes!
Tip 63 - Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel
Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel
Wanneer we geboren worden in deze wereld, ontvangen we een bedrading (zenuwstelsel) die bedoeld is om verbinding te maken. Met onze eerste adem, beginnen we aan een zoektocht om ons veilig te voelen
in ons lichaam, onze omgeving en in onze relaties met anderen. Het autonome zenuwstelsel is ons persoonlijke alarmsysteem, altijd op zijn hoede, en stelt voortdurend de vraag: "Is dit veilig?"
Zijn doel is om ons te beschermen door steeds de veiligheid en risico’s in te schatten, door steeds te luisteren naar wat er gebeurt in ons lichaam en daarbuiten, en in de verbindingen die we hebben met anderen.
Dit luisteren gebeurt diep onder ons bewustzijn en weg van onze bewuste controle. Dr. Porges, die doorhad dat dit niet te maken had met bewuste processen, zoals dit wel bij perceptie het geval is, noemde dit ‘neuroceptie’ om te beschrijven dat ons autonome zenuwstelsel voor signalen scant die veiligheid, gevaar en levensbedreiging aangeven zonder dat we daarbij de cognitieve/ denkende delen van onze hersenen gebruiken.
De sympathische tak van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we een een onrustig gevoel krijgen - wanneer iets een neuroceptie van gevaar veroorzaakt. We komen in actie. Vechten of vluchten gebeurt hier. In deze toestand, versnelt onze hartslag, wordt onze ademhaling kort en oppervlakkig en scannen we onze omgeving op zoek naar gevaar, we komen "in beweging."
De wereld kan gevaarlijk, chaotisch en onvriendelijk aanvoelen. Dagelijkse problemen die bij deze toestand horen zijn: angst, paniekaanvallen, woede, concentratieproblemen- of problemen met het voltooien van werk, alsook relatieproblemen.
Ons brein maakt een verhaal bij de staat van ons zenuwstelsel.
Als je begrijpt hoe jouw zenuwstelsel werkt, waar jouw biologie jouw brengt, kan je leren je zenuwstelsel te reguleren. Wat heeft jouw zenuwstelsel nodig?
Tip 64 - angst voelen en toch je hart volgen
betekent
angst voelen
en toch
je hart volgen
Wanneer je angst hebt, is het belangrijk je te laten (onder)steunen door iemand die er onvoorwaardelijk voor je is.
Tip 65 - Onderzoek je gedachten en keer het om
Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:
1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?
Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

Tip 66 - Neem eens een stap die je nooit durfde
Neem eens een stap die je nooit durfde, doe het samen met een goede vriend(in) en geef je grenzen aan. Bedenk dat je altijd zelf de regie hebt!
Tip 67 - If you don't use it you loose it
Voor je hersenen geldt: If you don't use it, you loose it en
If they fire together, they wire together
Er zijn twee uitspraken in de hersenwetenschap die heel duidelijk aangeven hoe angst verminderd of versterkt kan worden: “If they fire together, they wire together” en “If you don’t use it, you lose it”.
Wanneer het angst-netwerk wordt geactiveerd, door welke trigger dan ook, wordt ook direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd (snelle route). Wat wij direct ervaren is dat onze hartslag omhoog gaat, onze spieren zich spannen en de handen koud en klam worden.
Door bewust je ademhaling weer te verlagen en je spieren te ontspannen activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Een soort handrem eigenlijk om dit proces te onderbreken.
Zo kun je het netwerk weer minder actief maken en bepaalde associaties te dempen (if you dont use it, you loose it). Dit kost tijd, maar als het signaal vaak genoeg gedoofd wordt, wordt de amygdala minder actief en zal dus minder snel een signaal van gevaar uitzenden.
Tip 68 - Als angst een probleem wordt, zoek hulp
Op zich is er niks mis met angst.
Angst waarschuwt je dat er iets mis is.
Het is geen prettig gevoel, en dat is juist de bedoeling.
Als je bedreigd wordt, moet je in actie komen: maak het gevaar onschadelijk, verstop je of maak dat je weg komt. Het alarmcentrum in je brein zorgt dat je er klaar voor bent. En dat geeft een onrustig, gespannen gevoel.
Maar je kunt last hebben van angst door je vermogen om te denken, doordat je een goed geheugen hebt en doordat je leven veilig is en er dus geen reden is voor angst.
Misschien heb je een denkpatroon ontwikkeld met veel angstige gedachten. Of nare ervaringen uit het verleden spelen je nog steeds parten. Angst belemmert je in je dagelijks functioneren en het kost veel energie.
Angst wordt helemaal een probleem als je gevreesde situaties onnodig uit de weg gaat. Zo ervaar je niet meer dat die situaties gewoon veilig zijn. Je bent aldoor maar bezig met het bedenken en nemen van (onnodige) voorzorgsmaatregelen, en je leefruimte wordt kleiner en kleiner.
Als je dat merkt, dan is het echt de hoogste tijd om hulp te zoeken!
Tip 69 - Overweeg EMDR
EMDR werkt goed bij PTSS, maar ook bij andere angsten. Vaak ontstaan angsten door bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.
Met EMDR kan je vaak veel spanning verminderen. Doordat de spanning minder is, kun je ook beter oefenen en jezelf weer laten ervaren dat je niet (zo) bang hoeft te zijn, als dat je nu voor iets bent.
Tip 70 - Verbind jezelf en stel je open
Angst is functioneel en niet weg te denken uit het menselijk bestaan. Het houdt ons alert, beschermt ons tegen reële gevaren en geeft ons de kans om moed en daadkracht te ontwikkelen.
Angst kan echter té groot worden, waardoor we het vanuit ons ik niet meer kunnen hanteren. De angst wordt dan overheersend. Het is dan van belang om de angst te begrijpen. De volkswijsheid weet al heel lang dat 'de angst in de ogen zien de kortste weg is'. Het helpt dan om je angst met je naasten te delen, te bespreken.
Veel mensen verbergen hun angsten, waardoor een eigenschap bij angst is dat je ten onrechte verondersteld dat jij de enige bent die zich angstig voelt.
Door je angst te delen kom je er (weer) achter dat je -niet- de enige bent met angst. Je kunt verbondenheid gaan ervaren door je open te stellen. En juist dát is de beste remedie tegen angst: het tegenovergestelde van angst is -Verbondenheid-.
Wanneer je je verbonden voelt aan anderen, aan je thuis, met een dier, aan een fijne omgeving of een werkkring ervaar je minder angst.
De vaste eigenschap van angst is juist dat je erdoor neigt om je terug te trekken. De enige werkelijke remedie is daarom om weer 'naar voren te gaan' en verbindingen te leggen, contact te maken én te onderhouden. Dit vraagt kracht en moed, maar het maakt je ook sterker dan je ooit was. Door dit te doen ervaar je hoe je als mens waarlijk zinvol leeft.

Tip 71 - Boekentip: De Angst de Baas
Angst vraagt er niet alleen om begrepen, maar ook om tegemoet getreden te worden. Het is verstandig om je hierbij te laten helpen door een naaste, of door een professional wanneer je angst krachtiger is dan jij zelf bent (of ervaart).
Een prachtig boek over het omgaan met Angst is geschreven door de zeer ervaren psycholoog Frits Winter. Het heet 'de Angst de Baas'. Het geeft niet alleen heel begrijpelijke informatie over wat angst is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Het is ook een werkboek, waardoor je zelfstandig heel ver kunt komen in het omgaan met je angst(en).
De toon in het boek is oprecht, menselijk en warm. Dat is meen ik precies wat je nodig hebt, naast uiteraard acceptatie én een stevige aanpak van je angst. Succes !
Tip 72 - Je hebt een angst, je bent niet de angst
Wees je bewust dat je niet de angst bent, maar een angst hebt.
Let eens op wat je bij je angst denkt, wat je allemaal tegen jezelf zegt.
Sta dan eens stil of dat wat je denkt en tegen jezelf zegt reëel is.
Tip 73 - Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten
In hypnose!
Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten.
Hypnose gaat direct naar het onderbewustzijn waar jouw angst is vastgelegd. Daar wordt deze ook opgelost.
Je zult je daarna een ander mens voelen.
Tip 74 - Hou een angstdagboek bij
Hou een “angstdagboek” bij!
Beschrijf de gebeurtenissen die je bang maken en de emoties daarbij.
Het helpt om helder te krijgen waarvoor je precies bang bent, hoe vaak het voorkomt en in welke omstandigheden.
Bespreek onduidelijkheden en je gevoelens met je therapeut!
Tip 75 - "Stop it"
"Stop it"
Op you tube staat een kort filmpje over angst.
De therapeut heeft een bijzondere benadering om de client te helpen.
Humor kan je helpen!

Tip 76 - Angsten overwinnen
Angsten overwinnen is durven te beginnen...
Tip 77 - Geen twijfel, geen bewustwording
C.C CHANG , THE PRACTICE OF ZENN
Tip 78 - Het beest in de ogen kijken
Tip 79 - IK DURF NIET .............
Maar stel dat je invult: naar de winkel te gaan. Dan is er iets anders aan de hand. Winkelen is geen tegennatuurlijke actie. Je weet dat er geen reëel gevaar is. Maar je gaat piekeren over de het idee om te gaan en bent bang dat je misschien een paniekaanval kan krijgen. Alleen al bij het idee voel je de spanning opkomen. Om deze gevoelens te vermijden ga je niet. Op dat moment lijkt het de beste oplossing. Maar wat zijn de consequenties van die gedachten? Je ontzegt jezelf de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt?
Een ander voorbeeld: Er rijdt een auto met volle vaart op je af, je schrikt en je springt weg. Je reageert in een reflex. Of je wordt plotseling geconfronteerd met een agressief persoon. Je herkent de angst doordat je spieren spannen en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen.
Pas ná de gebeurtenis kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel en onbehagen ontwikkelen. Je wordt misschien onzeker om weer over straat te lopen. Je denkt misschien “ik kan maar beter die plek ontwijken” of “had ik maar niets gezegd dan was het niet geëscaleerd”.
Het kan zijn dat je conclusies trekt die misschien onterecht zijn. Je hebt op het moment van het incident uit een reflex gereageerd. Door je gedachten erover ga je misschien geloven in je conclusies: “ik heb niet goed opgelet”, “het is mijn schuld “, ‘ik kan niemand meer vertrouwen”. Van deze disfunctionele gedachtes en gevoelens kan je dan last krijgen.
In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen emoties en gevoelens.
• Emoties zijn een automatische lichaamsreactie (arousel) op een situatie en is slechts van korte duur. Angst kan dus soms heel functioneel zijn. Als er sprake is van reëel gevaar ben je voorbereid om te gaan handelen.
• Gevoelens: ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Angstgevoelens zijn geen reflexen maar komen voort uit de gedachten die je over angst hebt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd.
Het goede nieuws is: automatische reacties kan je niet veranderen maar wél disfunctionele gedachten! Een goede therapeut kan je helpen om de gedachten en gevoelens die het voorval oproepen weer in een juist daglicht te zien. Je komt daarmee weer in balans, krijgt weer de controle en wordt weerbaar.
Tip 80 - angst
Ik had het al eens eerder geschreven, ons brein kent het woordje NIET, niet. Wanneer je ergens NIET aan mag denken negeert ons brein dat en denken we er juist WEL aan. Die roze olifant, weet je nog? Dus als we NIET willen dat we angstig worden, als we NIET willen dat we gaan hyperventileren of als we NIET willen dat we een paniekaanval krijgen…juist, je raadt het al, dan gebeurd het juist WEL. Laat in het voorgaande stukje het woordje NIET maar eens weg.
Maar ja, als je last hebt van paniekaanvallen, hyperventilatie en angst, wat moet je dan WEL?
Ten eerste het woordje MOETEN maar eens weg laten. Want je MOET niets. Je MAG, of je WIL. Wat MAG je? En wat WIL je? Door het op deze manier te bekijken wordt het allemaal al een stukje lichter toch?
Je MAG je angsten onder ogen komen, het er laten zijn, uitzoeken waar ze wortel hebben geschoten (als je WIL). Want je WIL wel een leuk leven, waarin jouw waarden geleefd worden. Neem ik aan.
Dus de angst is er, die MAG er zijn. Je verzetten tegen die gevoelens, je raadt het misschien al, zorgen er juist voor dat die angst groter wordt, belangrijker dan jouw waarden. Uiteindelijk bezwijk je onder die angst voor de angst, ga je situaties en dingen vermijden en zit je thuis op de bank. Ook daar heb ik al eens een stukje over geschreven. Die metafoor van de zwerver op je bank die jouw feestje bederft. Of die jij jouw feestje laat bederven. Want zo is het, jij zorgt er zelf voor dat je jouw feestje bederft. Klinkt hard he? Dat je jezelf geen feestje gunt!
Dit is het gedachtengoed van ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Nu is het niet zo dat wanneer je morgen denkt, fuck it ik ga met die angst onder mijn arm de trein in, ondanks dat ik weet dat ik daar geen kant op kan, dat er allemaal vreemden zijn die wanneer ik flauwval geen poot uitsteken en mij misschien zelfs wel uitlachen (of jouw variatie hierop). Maar dit is wel het uiteindelijke doel, het gevoel en gedrag dat je leert krijgen bij ACT.
We gaan stapje voor stapje zorgen dat je dat gevoel, dat gedrag en die houding krijgt. We besteden aandacht aan het onderliggende probleem uit jouw verleden, maar dit MOET niet. We moesten niets, weet je nog? Soms weet je het heus wel, en soms geeft het veel inzicht als je er alsnog achter komt.
Bij ACT leer je anders naar jezelf te kijken, anders naar je gedrag en anders naar je gedachten.
Nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met mij op.

Tip 81 - Een startpunt: je wens om je leefwereld groter te maken
Waar je mee zou kunnen beginnen is opschrijven wat je allemaal wil. Wat zou je doen, of waar zou je bijvoorbeeld zijn of heen gaan als de angst en vermijding helemaal weg zou zijn.
Ga er een paar keer voor zitten, het hoeft niet in 1 keer, pen en papier naast je bed/ in je tas/ wat voor jou werkt.
Zo krijg je meer inzicht in waar je het voor wil doen en dat helpt je op weg.
Tip 82 - Streven naar zin en betekenis
Citaat van Dirk de Wachter psychiater en relatie therapeut. Een prachtig boek heeft hij uitgegeven . ‘vertroostingen’. Een aanrader.
Tip 83 - Open up!
you have to get bigger.
The best way to do that is to open op.
Tip 84 - Zoek steun bij mensen die je vertrouwt
Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.
Je kunt ze ook meer over angsten laten lezen op deze website.
Tip 85 - Autogene training
Autogene training is een vorm van ontspanning die vooral geschikt is bij angst, stress, gespannenheid, psychosomatische klachten en slapeloosheid.
Het woord Autogeen betekent zelfsturend en het is een oefenprogramma (training), waarmee u zichzelf aanleert om lichamelijk en emotioneel te ontspannen.
Kies in het begin een rustige plaats, waar u in het halfdonker kunt liggen en waar u een halfuur met rust wordt gelaten. Voor het slapen is wel handig, omdat u dan ook geen knellende kleding aanheeft en het doet gelijk iets aan slapeloosheid.
De techniek
Begin met een zin te herhalen, zoals "ik voel me rustig", of "ik ben kalm". Herhaal dat in gedachten en concentreer op de woorden en het gevoel van rust in uw lichaam en uw geest. Laat het over u heen komen.
Heel belangrijk is een passieve houding, kijk wat er gebeurt. Speur naar plekken in uw lichaam waar spanning is en herhaal de zin die u gekozen heeft. Adem regelmatig, niet diep of haastig. Als het goed lukt kunt u na een paar dagen de training uitbreiden.
Wek een gevoel van zwaarte in uw hand op
Bent u rechtshandig dan concentreert u zich op uw rechterhand (linkshandige de linkerhand). Zeg in gedachten: "Mijn hand wordt steeds zwaarder en zwaarder". Herhaal die suggestie en ervaar wat er met uw hand gebeurt. Uw hand wordt steeds zwaarder en er komt een gevoel van ontspanning.
Wek een gevoel van warmte in uw hand op
Net als bij de vorige oefening, maar gebruik nu de zin: "Mijn hand wordt steeds warmer". Het lichaam zal reageren met een grotere bloedcirculatie in uw armen en handen.
Weer een stapje verder. Laat de zwaarte en warmte door het hele lichaam toe.
Door u eerst op uw hand te concentreren en daarna de warmte en zwaarte door uw hele lichaam voelen. Bedenk zinnen die over andere delen van uw lichaam gaan en herhaal die. Gun uzelf de tijd.
Nu is uw buik aan de beurt
Gebruik de zin: "Mijn buik voelt lekker warm". En laat de warmte tot diep in uw buik toe. Is er spanning, doe er dan niets tegen, behalve het ervaren van de warmte.
Koel voorhoofd
Voor een ontspannen gevoel in uw voorhoofd, zeg dan in gedachten de zin: "Mijn voorhoofd is koel". Dat kan ontspanning geven van gezicht en voorhoofd. Die mond vaak uit in kalmte en rust.
Einde van de oefening
Spring niet meteen op. Maar beweeg eerst even uw armen en benen, haal een paar keer diep adem en doe dan uw ogen open. Des te vaker u geoefend heeft des te langer blijft de ontspanning.
Als u AT onder de knie heeft kunt u met kleine stapjes uw angsten tegemoet treden.

Tip 86 - Boekentip: Je gevoel de baas
Boekentip: Je gevoel de baas
Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Het zal je maar gebeuren. Je angstig voelen of een stress-, angst- of paniekaanval krijgen. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten.
Door het praktisch geschreven werkboek van Greenberger en Padesky (ISBN 9026515642) leer je niet alleen je angst te begrijpen maar in het boek staan ook waardevolle oefeningen hoe je hier mee om kunt gaan.
Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!
Tip 87 - Vraag je partner en kinderen om je anders te helpen
Waardoor kan angst blijven voortduren:
Vaak houden partners en kinderen de angst mede in stand. Dit doen ze onbewust omdat ze medelijden met je hebben.
Een partner en kinderen gaan alles voor je doen wat je zelf niet meer kunt. Hierdoor blijft de angst bestaan.
Maak partner en kinderen mede verantwoordelijk voor het niet langer in stand houden van jouw angst. Vraag aan ze of ze je niet langer willen helpen met hetgeen wat je zelf niet meer durft.
Tip 88 - Onder begeleiding naar gevoel van angst toegaan
Onder begeleiding naar het gevoel van angst of paniek toegaan omdat juist er bij weggaan het groter maakt.
Tip 89 - Maak gebruik van een exposureformulier
Maak gebruik van een exposureformulier
Je kunt de situaties die je akelig of angstig vindt in kaart brengen.
Maak daarvoor een formulier met 2 kolommen. Beschrijf op de linkerzijde (in volgorde van het minst en het meest) de angstige situaties in kaart.
Ken elke situatie een score toe . Dit is om aan te geven hoeveel angst je denkt te ervaren als je in die situatie terecht komt ( 0 = totaal geen spanning en 100 = extreem veel spanning).
Ga oefenen met het aangaan van de situaties. Begin met de oefeningen waarbij je de minste angst ervaart.
Je leer zo dat het gevreesde minder erg is dan je dacht en de angst vanzelf verminderd.
Tip 90 - Je kan je geest anders leren denken
"Wat als"?
Wordt je angstig op steeds meer plaatsen?
Grote kans dat je geest je angstige gedachten geeft en je wijst op allerhande gevaren.
Je kan je geest anders leren denken, zodat jezelf kiest hoe je met dergelijke gedachten om kan gaan.
Dit kan door je bewust te worden hoe je tegen jezelf praat en je leert jezelf gerust te stellen (zonder hulp van buitenaf op dit moment), door aan jezelf uit te leggen wat er aan het gebeuren is, waarom je voelt wat je voelt etc.

Tip 91 - Praat over je angsten
Praat over je angsten
Je hoeft je er niet voor te schamen.
Praten over je angsten met familie vrienden en bekenden lucht vaak op. Het helpt je stress te verminderen. Delen is helen.
Delen kan ertoe bijdragen meer inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie.
Tip 92 - Ga een liedje fluiten
Ga een liedje fluiten
Het klinkt misschien een beetje vreemd maar een liedje fluiten helpt je om in een andere gemoedstoestand te komen. Het leidt af door je focus te verleggen. Kies een leuk liedje om op te fluiten, ook als je niet kan fluiten...
Tip 93 - Geef je angst de ruimte
Geef je angst de ruimte
Ga met je aandacht naar de angst;
– hoe voelt de angst,
– waar in je lichaam voel je die angst,
– welke gedachten spelen een rol.
In plaats van het te onderdrukken laat je het er zijn. Neem het waar en heb er geen oordeel over. Door het ruimte te geven krijgt het de kans om gehoord en gevoeld te worden. Daardoor zal de angst juist kleiner worden.
Tip 94 - Je mag angstig zijn - bespreek het
Je mag angstig zijn
Soms is het nu eenmaal zo dat je ergens angstig voor bent. Bijvoorbeeld autorijden. Als je niet van snelwegen houdt of verre afstanden, dan mag je gerust iemand vragen met wie je kan meerijden.
Door het juist bespreekbaar te maken zal een ander er begrip voor hebben, en je willen helpen.

Tip 96 - Kijk wat je nodig hebt
Wanneer je nu naar die angst kijkt? Wat heb je dan nodig?
Houd dat in gedachten en denk aan de laatste keer dat het er was. Laat dat gevoel nu over de angst gaan.
Tip 97 - Maak je eigen angstanalyse
Maak je eigen angstanalyse
Onlangs sprak ik iemand die langdurig angstklachten heeft. Waarvoor? Geen idee, was het antwoord! Wel is de angst heftig en zijn de paniekaanvallen regelmatig aanwezig.
Samen hebben we de angst 'afgepeld' wat leidt tot de volgende tips:
1. Beschrijf je momenten van angst.
a. In welke situatie is jouw angst ontstaan?
b. Hoe hoog is je angst op een schaal van 1-10 in deze situatie?
c. Schrijf op waar je angst voor hebt.
d. Kijk op basis van de situaties die je hebt opgeschreven of er een rode draad is te pakken waar de focus ligt van jouw angst of heb je angst in verschillende situaties.
2. Beoordeel of je hier zelf iets mee kunt of met behulp van een goede vriend(in).
3. Zo niet, zoek dan professionele hulp. Het kan veel voor je betekenen door je angst te doorbreken.
Tip 98 - Vertel het tegen iemand
Vertel het tegen iemand
Als je meer dan normale angsten ervaart, is het van groot belang om daarover zo spoedig mogelijk met iemand te praten; bijvoorbeeld je huisarts, een familielid of vriend. Delen helpt. Je kunt samen de juiste hulp en ondersteuning zoeken.
Tip 99 - Vervelkom en omarm de angst
Vervelkom en omarm de angst
Ga niet weg van de angst maar ga er juist naar toe. Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet.
Maak contact met de angst zonder erin op te gaan. Angst kun je voelen in je lichaam. Denk daarbij aan onrust, hoge ademhaling, beklemming, zwaarte, trillen, blozen, gespannen spieren, zweten, hartkloppingen, misselijkheid en verwardheid.
Wees nieuwsgierig hoe jouw angst voelt.
Erken dat je angst HEBT en stop ermee om je ermee te identificeren: ik BEN bang . Richt je aandacht naar binnen en onderzoek wat de angst met je lichaam doet.
Stap uit je belevende ik naar je waarnemende ik. Observeer en beschrijf enkele kenmerken van de angst vast zoals locatie in je lichaam, temperatuur, grootte, vorm, structuur en kleur.
Neem deze lichamelijke sensaties waar zonder oordeel en ontmoet ze met acceptatie en liefde. Verwelkom en omarm de gespannen delen zodat er weer rust komt. Doe dit gedurende 1 tot 2 minuten.
Als er nog een naar gevoel achterblijft, vraag dan naar de boodschap van dat deel zodat je jezelf beter leert kennen. Je lichaam is een signaalgever en boodschapper van onbalans. Neem je lichaam serieus, anders wijs je onbewust jezelf af.
Tip 100 - Kijk terug naar een beeld waar je geen angst had
Kijk terug in je leven, stap voor stap, hoe het was met jouw en je angst.
Net zolang dat je komt bij een beeld waar je geen angst had.
Deze herinnering oproepen kan je helpen de angsten in het nu te verzachten.

Tip 101 - Geef toe dat je angstig bent
Toegeven;
Geef toe dat je angstig bent, we willen er allemaal van weg maar dat maakt het juist angstiger.
Tip 102 - Kijk eens of je je lichaam kan waarnemen
Lichaam waarnemen:
We schieten snel naar ons hoofd als we angst ervaren, kijk eens of je je lichaam kan waarnemen, waar in jouw lichaam ervaar je de angst? Dit deel gerust stellen dat het oké is.
Tip 103 - Herken je vermijdingsstrategieën
Herken je vermijdingsstrategieën
Vermijden van angst kun je op drie verschillende manieren doen. Het is goed om je er allereerst bewust van te worden welke strategieën jij toepast. Op lange termijn werken vermijdingsstrategieën altijd averechts en word je alleen maar angst groter.
Kijk voor jezelf eens welke vermijdingsstrategieën jij allemaal toepast. Je kunt er grofweg drie hoofdvormen in onderscheiden:
1. Voorkomen: bepaalde situaties niet aangaan (bijvoorbeeld feestjes vermijden, niet meer naar buiten gaan e.d.)
2. Afleiding: Ontkennen van je angst, iets anders gaan doen (tv kijken, spullen kopen)
3.Verdoven: middelen gebruiken (alcohol, drugs), gaan eten, roken.
Wat je uiteindelijk te doen staat is je angst aan te gaan, belangrijk is wel eerst je bewust te worden van bovenstaande stategieën.
Tip 104 - Maak onderscheid tussen pijn en lijden
Het onderscheid tussen pijn en lijden
Pijn heeft een directe oorzaak. Makkelijk voorbeeld is: Je valt van de trap en zit daardoor onder de schaafwonden en blauwe plekken. Pijn bestaat uit de blauwe plekken en schaafwonden. Niet leuk uiteraard.
Lijden is iets wat voortkomt uit de pijn, vaak doordat we gaan vechten met de pijn, bijvoorbeeld door de pijn weg te duwen of door situaties uit de weg te gaan (in dit voorbeeld: niet meer de trap oplopen).
Maak dus allereerst eens een onderscheid in wat je pijn is en wat lijden is. Met betrekking tot pijn kun je jezelf vragen: Wat vind je moeilijk, waar ben je precies bang voor?
Met betrekking tot lijden kun je jezelf afvragen: Hoe ga je om met je pijn of angst? Hoe vecht jij tegen dat wat je niet wilt ervaren?
Zoals het woord lijden al in zich heeft: het helpt niet, het maakt je pijn of angst alleen maar groter.
Tip 105 - Contextuele therapie bij angstige emoties
Angstige emoties kunnen een aanwijzing zijn dat er in je levensgeschiedenis gebeurtenissen zijn voorgevallen waarop je beschadigd bent in het ervaren van liefde en vertrouwen.
Wil je uitzoeken of/ waar jouw angstige emoties je levensgeschiedenis raken? Contextuele therapie helpt je verder.

Tip 106 - Voel de angst en breng de focus naar je voeten en adem
Bij angst hebben veel mensen de neiging grip te willen hebben en naar hun hoofd te gaan. Vaak werkt dit versterkend. Je bent je dan minder bewust van je lijf en je adem.
Mijn tip is voel de angst in jouw lichaam. En breng de focus naar je voeten en je adem. Vaak komt dan de piek die angst kent tot rust.
Vaak kan een therapeut je helpen met deze heftige en lastige gevoelens om te gaan. Blijf er niet alleen mee zitten!
Tip 107 - Een kunstwerk maken van negatieve gedachten
Een kunstwerk maken van negatieve gedachten.
Ons verstand produceert voortdurend gedachten. Sommige gedachten komen echter vaker langs dan andere. Vaak zijn dit gedachten die ons langer bezighouden, die onze aandacht trekken en ons in de weg zitten.
We kunnen helaas niet stoppen met denken, maar we kunnen wel leren om anders met het denken om te gaan.
Een oefening die je hiermee kan helpen, is het maken van je eigen gedachtenwolk (denk aan de gedachtenwolken die worden gebruikt in stripboeken). Je gedachtenwolk is een visuele weergave van gedachten die het vaakst langskomen en die je het moeilijk maken.
Door deze gedachtenwolk te maken en op een prominente plek in huis op te hangen word je hier dagelijks aan herinnerd. Vervolgens zul je de gedachten gaan herkennen als ze weer eens hard beginnen te roepen.
Welke vervelende gedachten schieten er het vaakst door je hoofd? Maak een top tien en schrijf deze op: (voorbeelden: Ik ben waardeloos, Dit komt nooit meer goed, Ik mag geen fouten maken, Ik moet altijd vrolijk zijn ...)
Tip 108 - Visualiseer dat je je angsten teruggeeft
Angsten ontstaan niet zomaar. Je kunt ze bv overgenomen hebben van je vader of moeder, zij zijn je voorbeeld en jij doet het na.
Visualiseer dat je het teruggeeft aan je ouder. Dit kan al wat ruimte geven maar zal regelmatig herhaald moeten worden.
Tip 109 - Blijf er niet mee rondlopen
Als je ergens een angst voor ontwikkeld hebt is het belangrijk om dit onder ogen te zien en hierbij hulp te gaan zoeken. Blijf er niet mee rondlopen. Deel het met anderen.
Er zijn allerlei therapievormen die je van je angst kunnen afhelpen.
Tip 110 - Doe een bodyscan om jezelf af te leiden
Doe een bodyscan om jezelf af te leiden:
Neem even de tijd voor jezelf, pak je rust.
Ga op je rug liggen. Het doel is met je gedachten de verschillende delen van je lichaam te scannen. Ipv voelen of scannen kun je ook aanspannen, even vasthouden en weer loslaten,
De volgorde is zo:
Linkervoet, voel de verschillende onderdelen van je voet: tenen, onderkant van je voet, de bovenkant en je enkel.
Linkerbeen, scan vanaf de enkel naar boven. Wat voel je? Pijn, prikkel, kriebel of misschien wel niets? Probeer denkbeeldig in je been te ademen (klinkt gek, maar het is het proberen waard).
Als je rond heuphoogte bent gekomen doe je hetzelfde met je rechtervoet en rechterbeen.
Vanaf de heup scan je je bovenlijf, voorkant en achterkant, het buikgebied (probeer je darmen eens te voelen), ga langzaam naar het midden van je rug en naar de voorkant, je borst en vervolgens weer je schouderbladen en je oksels.
Ga nu naar de vingertoppen (rechts en links tegelijk), vervolgens de voor- en achterkant van de handen, polsen, onderarmen rondom, de ellebogen, de bovenarmen en tot slot weer de schouders.
Scan nu de nek, voorkant, achterkant en ga langzaam omhoog via de achterkant van het hoofd, via de oren en bovenkant naar het gezicht. Voel je wangen, mond, neus, ogen en ontspan.
Als afsluiting probeer je denkbeeldig te ademen van je voetzolen door je lichaam naar een denkbeeldige opening bovenin je hoofd.
Probeer nog eens denkbeeldig te ademen via je huid, inademen en uitademen.
Het beste is om deze oefening in je dagelijks leven op te nemen.
Veel succes en ontspanning!

Tip 111 - Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid
Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid door B. Brown.
Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt B. Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. De angst voor kwetsbaarheid kan zich uiten in allerlei soorten angsten. Angst kent vele gedaanten.
Dit boek leest makkelijk geeft veel inzichten.
Tip 112 - Combinatie van bewustwording en EMDR
Angst om niet goed genoeg te zijn
Deze angst ontstaat bij ieder mens in de basisvorming van onze individuele persoonlijkheid. Met een liefdevolle omgeving die ons steunt in onze ontwikkeling en eigenheid, belemmert dit ons niet om gelukkig te worden.
Als je echter in je volwassen leven vaak ervaart dat je niet goed, leuk, lief, genoeg bent, dan is het belangrijk om te onderzoeken waar dit gevoel zijn oorsprong heeft of versterkt is, zodat je de angel daar uit kunt halen.
De combinatie van bewustwording en EMDR kan ervoor zorgen dat dit gevoel in de basis wordt hersteld.
Tip 113 - Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden
Topics nu zijn de toenemende klimaatveranderingen wereldwijd.
De waterspiegel zou gaan stijgen, het broeikas effect wordt groter en groter. Wat heeft dit voor effect op de mens en hoe gaan wij hiermee individueel en met elkaar om.
Het gaat immers om de toekomst van onze kinderen, onze kleinkinderen, dieren en meer.
Er zijn zeker nieuwe innovatieve, energie, mogelijkheden. Ik kan me zo voorstellen dat je dit raakt, dit je beangstigd. Hoe ga je hiermee om …
Er is natuurlijk niet een weg die naar Rome leidt, er zijn meerdere... Welke past bij jou!
Tip 114 - Verleg je aandacht naar iets anders
Iedereen kent angsten. Het is goed om het volgende te beseffen:
Wil je iets loslaten, verleg dan je aandacht naar iets anders (in plaats van het probleem)
Tip 115 - Vergeet niet om jezelf te belonen
Vergeet niet om jezelf te belonen!
Nadat je jouw angsten aan hebt durven te gaan, is het belangrijk dat je volhoudt! Je wilt jezelf immers nieuwe gewoonten aanleren. Dat is moeilijk en spannend en daar mag je best eens bewust bij stil staan.
Wanneer je de angst bent aangegaan zonder weg te rennen of op te geven verdien je het om jezelf te belonen.
Hoe vaker je de uitdaging aangaat, hoe meer je zult voelen dat de negatieve gevolgen waar je bang voor was uiteindelijk niet zo erg waren als je vooraf dacht!

Tip 116 - Laat de angst maar komen
Laat de angst maar komen, want alleen dan kunt u erachter komen dat de angst ook weer zakt als u in de situatie blijft en dat u de angst kunt hanteren. Vecht niet tegen de angst en ren er niet voor weg.
Noteer het angstniveau bij aanvang, 5 minuten daarna en weer 5 minuten erna. De angst neemt misschien eerst toe, maar wordt al snel minder.
Tip 117 - Hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen
Als je ergens bang voor bent is het voor de meeste mensen normaal om deze angst weg te duwen of er tegen te vechten.
Als je de angst echt wilt loslaten is het veel beter om deze angst te accepteren en dan je bezig te houden met hoe jij je WEL wilt voelen.
Het vechten betekent dat jij je bezig houdt met dat wat je niet wilt, dat geef je dus aandacht en dat wat aandacht krijgt dat groeit.
Dus hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen. Misschien moet je dit vaker doen maar uiteindelijk gaat de angst daardoor weg.
Dit kun je ook door bv. Touch of Matrix behandelingen te ondergaan. Deze methode ruimt letterlijk van alles op uit je onderbewustzijn wat met je angst te maken heeft.
Tip 118 - Verplaats het beeld van de situatie
Angst en amygdala:
We hebben in onze hersenen een klein centrum voor emoties de amygdala. Rechts hiervan heeft meer met angst te maken en links met positieve emoties.
Als je angstig bent in je gedachten dan kan het enorm schelen waar je deze gevoelens/beelden plaatst.
Als je bv iemand ziet die angst bij je oproept of een situatie dan zit het beeld vaak aan de rechterkant, het beeld verplaatsen naar de linkerkant van je hoofd kan dan veel schelen.
Tip 119 - 2 tips voor pleasers
Als je vaak moeite hebt om 'nee' te zeggen op verzoeken van anderen, dan kon het wel eens zijn dat je bang bent om mensen kwijt te raken. Dat ze onaardige dingen over jou gaan denken en zeggen. Dus zeg je steeds maar 'ja' tegen de ander. Ten koste van jezelf. Hier heb je 2 tips die je kunnen helpen om daar verandering in te brengen:
1. Leer je zelf aan om bedenktijd te vragen. Zeg gewoon: daar wil ik even over nadenken. Je hoort van mij. Dat geeft je de ruimte voor stap 2:
2. Nu je de tijd hebt om erover na te denken, stel je dan even voor dat je nee zegt. Dan voel je waarschijnlijk die angst al opkomen. Ga nu bewust met je aandacht naar dat gevoel toe in plaats van er vandaan. Vraag je af: waar voel ik dit in mijn lichaam? Leg eventueel je hand even op die plek. En zeg dan gewoon: welkom angst.
Je zult gaan merken dat die angst hierdoor afneemt. Nu je dat merkt, krijg je ook meer ruimte om je bij je keuzes niet langer door die angst te laten leiden. Je krijgt hierdoor ruimte om andere afwegingen te maken om ja of nee te zeggen op een verzoek.
Tip 120 - Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt
Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt...

Tip 121 - Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets
Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets
Tip 122 - Iets doen aan Overgedragen angst
Overgedragen angst
Als cliënten met angstklachten komen en er is geen mogelijke oorzaak aanwijsbaar en de angst is irreëel, bijvoorbeeld angst om iets te doen wat de meeste mensen automatisch doen zonder enige vorm van angst.
Heb jij de zenuwen bij activiteiten als; naar feestjes gaan, het woord nemen, boodschappen doen, autorijden, enz. en heb je geen idee hoe dat komt?
Dan is het goed om te kijken of deze angst wellicht is ontstaan in de prenatale fase voor of tijdens jouw geboorte. De omstandigheden kunnen ervoor hebben gezorgd, dat je angst hebt overgenomen van jouw moeder.
Ons zenuwstelsel is verbonden met die van onze moeder in de baarmoeder. Je kunt hier op eenvoudige wijze iets aan doen, want het hoort niet bij jou thuis.
Tip 123 - Roep geruststellende gedachten op
Als je angsten voelt is het goed om je gedachten proberen te veranderen. Op angstige momenten denkt je waarschijnlijk automatisch aan dingen die de angst erger maken. Het is belangrijk dat je die gedachten leert te veranderen. Wat kunt je bijvoorbeeld doen?
Je ervaringen opschrijven. Houd een dagboekje bij. Schrijf op wat er precies gebeurt op angstige momenten. Waar denkt je dan aan? Waar bent je bang voor? Wat voel je ? Hoe reageer je hierop? En wat doet je dan?
Op zo'n moment van angst is het belangrijk om geruststellende gedachten op te roepen. Kijk eens kritisch of er wel een reden is om zo bang te zijn. Bedenk vervolgens welke geruststellende gedachten je kunnen helpen. Schrijf deze gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.
Geeft dus aandacht aan waarschijnlijk precies tegenovergestelde gevoelens die je zou WILLEN voelen.
Aandacht geven aan wat je wilt laten groeien, daardoor worden de negatieve gedachtes omgezet in positieve gedachtes en zo ga jij je automatisch beter voelen.
Tip 124 - Angst voor succes
Angst voor succes
Stel, je hebt alles bereikt; een leuke partner, een uitdagende goede baan, een fijn gezin, een mooi huis…het kan niet op. Alles waar je altijd van gedroomd hebt, is gerealiseerd.
En dan word je overvallen door onbegrijpelijke angst. Angst om dit allemaal weer kwijt te kunnen raken.
Angst voor de toekomst gaat vaak nauw samen met de angst dat dingen onherroepelijk zullen veranderen en je zal dwingen om dingen los te moeten laten.
Het is normaal om onbewust vooruit te projecteren in de toekomst en succes te zien als een groot gewicht dat op je drukt. Met EMDR kun je ook van deze angst op snelle en effectieve wijze worden verlost.
Tip 125 - Vermijd situaties niet
Als de angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt en zelfs op achtergrond aanwezig is en eventueel heviger wordt dan kan het een belemmering worden voor je in het dagelijks leven.
Dit komt tot uiting door het vermijden van dergelijke situaties of juist doordat je merkt dat je deze op een andere manier invult.
Herken je dit en wil je dit niet meer. Laat mij je helpen (weer) te leren leven.

Tip 126 - Kijk bewust naar je angsten
Angsten wil je graag uit de weg gaan, alleen wordt je wereld dan steeds kleiner.
Het is beter om er bewust naar te kijken en wat gebeurt er dan met jezelf, welke gevoelens ervaar je dan. En waar en wanneer heb je deze gevoelens gehad. Wanneer waren ze er nog niet?
Allemaal vragen om inzicht te krijgen in je angsten en het ontstaan ervan.
Tip 127 - Werk aan de onderliggende reden
Blozen, ik ben ervan overtuigd dat je moet werken aan de angst die het blozen veroorzaakt en niet aan het blozen zelf. Als de onderliggende reden niet opgelost is blijf je gewoon blozen.
Tip 128 - Verleg je focus naar iets wat bijdraagt
Om je op een bepaalde manier te voelen zet je een aantal stappen waar jij je waarschijnlijk niet bewust van bent.
Je hebt een patroon ontwikkelt wat er voor zorgt dat je angstig wordt of blijft.
Om je op een bepaalde manier te voelen focus jij je op iets wat je waarschijnlijk niet wilt. We maken allemaal plaatjes in ons hoofd. Die plaatjes roepen bepaalde gedachten op en daar reageer je met een emotie op die je in je lichaam zult ervaren.
Nu zal het lastig zijn om vanuit een angstig gevoel meteen helemaal te kunnen switchen naar een gelukkig gevoel .
Stel jezelf de vraag: wat is het eerste kleinste stapje wat ik nu kan zetten om me een klein beetje beter te voelen.
Verleg je focus naar iets wat bijdraagt aan een iets positiever gevoel.
Tip 129 - Onbewust processen veranderen
In sommige gevallen weet je bewust wat je probleem is en weet je ook bewust de oplossing. Dan kan je zelf snel zorgen voor het laten verdwijnen van je probleem. Dus als jij op je werk een conflict hebt met je leidinggevende over te vaak te laat komen en je bent bang om ontslagen te worden, dan weet jij dat als je gewoon op tijd gaat komen het probleem opgelost is. Je kan nog je excuses aanbieden en daarmee heb jij jouw probleem opgelost.
Maar het kan ook zijn dat je bewust weet dat je een probleem hebt maar dat je bewust geen enkel idee hebt van de oplossing. Dit komt dan omdat de oplossing op onbewust niveau moet plaatsvinden. Je hebt bijvoorbeeld angst om in een vergadering je mening te geven en je krijgt altijd een rooie kop. Je weet bewust dat dit eigenlijk niet nodig is en iedereen zegt dit ook tegen je en ze zeggen zelfs dat ze graag jouw mening horen. Toch blijf je die angst houden en wat ej ook doet die angst gaat niet weg.
Dan is het zaak om eens te kijken waar dit probleem ontstaan kan zijn en /of wat je onbewuste probeert te doen voor jou. Hypnotherapie is gericht om onbewuste processen te identificeren en te veranderen waardoor angsten kunnen verdwijnen.
Tip 130 - Visualisatie oefening bij angst voor corona
In tijden van Corona worden we zeker ook geconfronteerd met onze angst.
Daarom de volgende visualisatie-oefening: sluit je ogen en denk aan een moeilijk moment in je leven, waar je doorheen gekomen bent. Concentreer je op dat wat je daardoor heen heeft geholpen.
Maak een vuist en sla dit positieve gevoel in gedachten op in je vuist. Als de onzekerheid en angst toeslaan, maak dan weer die vuist en roep het positieve gevoel weer op.
Succes.

Tip 131 - Zelfhulp bij angst
In deze tijd van contactverbod bij corona, waarin het verstandig is om geen live sessies te doen, wil ik toch graag mensen ondersteunen in hun proces.
Als je mij een bericht stuurt met het probleem waar jij graag doorheen wilt werken en hoe je daar last van ervaart, dan stuur ik jou tips toe waarmee jij jezelf kunt helpen in de komende periode.
Je kunt daarnaast ook altijd even contact opnemen als het echt nodig is. Deze dienst is kosteloos zolang het contactverbod geldt. Wat ik je hiermee wil meegeven is; Je staat er niet alleen voor! Houd moed, er is een weg naar buiten...:-)
Tip 132 - Schrijf een brief
Schrijf een brief vanuit je ik in de toekomst op het moment dat het volledig vrij is van angst, naar je huidige ik
Tip 133 - Dwang gedachten veranderen in helpende gedachten
Overweeg hypnotherapie. Met hypnose kun je angsten en dwang gedachten veranderen in helpende gedachten
Tip 134 - De beste manier om stress het hoofd te bieden
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van jouw stress en angst eens goed te onderzoeken.
Ga naar een goede therapeut die verder kijkt dan het symptoom en de situatie die nu speelt. Waar komt jouw angstgevoeligheid vandaan, welke diepere oorzaak ligt eronder de situatie die zich nu aandient.
Tip 135 - Waarom is angst en stress zo lastig te doorbreken?
Angst veroorzaakt stress in jouw lijf en dat kan jou lijf prima handelen als dit van korte duur is. Je bijnieren maken adrenaline aan om een vlucht, vecht of bevries actie te kunnen maken om te overleven.
Jouw brein reageert op stress en angst alsof er een doodsbedreiging is en omdat overleven prioriteit nr 1 is worden alle andere processen in je lijf van minder belang. Jouw brein wordt super alert.
Tijdens een korte schrikreactie stijgt het adrenalinegehalte razend snel om een actie te kunnen doen en als de schrik voorbij is dan daalt onder invloed van cortisol het adrenalinegehalte weer. Adrenaline kan kortdurend die piek maken, maar als we langere tijd stress en angst hebben dan houdt de bijnier het niet vol om langdurig adrenaline af te geven.
Omdat overleven nr 1 prioriteit is en jouw brein ervan overtuigd is dat jij in een levensbedreigende situatie bent, gaat cortisol, dat normaliter de functie heeft van stressverlager, een chronisch stresslevel produceren. In het brein wordt voortdurend alle processen in het lichaam gemeten doormiddel van een feedbacksysteem, dit systeem werkt met een nulmeting (ook wel drempelwaarde genoemd) van stoffen die elkaar in balans houden.
Als een stof lange tijd verhoogd wordt afgegeven, in dit geval cortisol, dan went het brein aan die hoeveelheid en haalt de drempelwaarde omhoog. Op dat moment is de verhoogde afgifte cortisol het nieuwe normaal geworden. Hierdoor blijf je alert en kan je zelfs als de situatie allang voorbij is maar in die angst of stress blijven hangen zonder dat je er nog grip op hebt.
Daarbij komt dat als het stresslevel hoog is het brein niet meer zo goed kan denken, de meeste energie in het brein gaat naar het motorische gedeelte ervan zodat jij jouw vlucht vecht of bevriesactie kunt maken.
Zo een actie moet zonder nadenken razendsnel plaatsvinden, anders heeft die beer je al te pakken. Nadenken is dus geen prioriteit. Om goed en logisch naar angst of stress te kunnen kijken en het effectief te kunnen behandelen is het wel handig als het brein mee kan werken.
Het is gelukkig mogelijk om dat feedbacksysteem te resetten en dat doe ik vrijwel altijd eerst voordat ik met jou verder de behandeling in ga, en ik leer het je zodat je het ook zelf kunt doen. Dat resetten gaat gelukkig heel snel.
Ik werk holistisch, dat betekent dat ik ook deze fysieke kant meeneem zodat de behandeling optimaal en snel kan verlopen. De trauma verwerkingsbehandelingen die ik geef zoals EMDR , NLP of BML hebben op die manier veel directer effect op het hele systeem.

Tip 136 - Je bent niet je angst
Als je angstige gedachten hebt, observeer die angsten dan. Het zijn je gedachten. Je lijf kan ook reageren. Je voelt je angstig. Je brein denkt dat als je angstig bent, het vast ook een beangstigende situatie is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kunt angstige gedachten hebben en fysieke angstreacties en toch mag je dat in bepaalde gevallen naast je neer leggen. Het toch gewoon doen of aangaan!
Tip 137 - Koel jezelf af bij angst
Koel af bij angst, je emotionele brein en je rationele brein vinden elkaar niet meer als je heel angstig bent. Je emotie neemt het dan over. Je kan de connectie weer maken door af te koelen. Hou je handen onder stromend koud water of leg bijvoorbeeld een gekoeld blikje in je nek.
Tip 138 - Angst voor de angst
Er is vaak een angst voor de angst.
Sta jezelf toe om door de angst voor de angst heen te zakken om zo de echte angst te kunnen onderzoeken./ ervaren. Vaak is deze minder angstig dan waar je bang voor bent.
Tip 139 - Onderliggende angst om controle te verliezen
Als je merkt dat angsten je leven beheersen en je wilt daar wat aan gaan doen is het goed je te realiseren dat het goed mogelijk is dat die angsten je weg houden van het "oorspronkelijke probleem". En dan bedoel ik vooral de onderliggende angst om de controle te verliezen. Die hebben we bijna allemaal wel maar ik ga er vanuit dat jij prima aanvoelt dat deze angst jóuw leven en jezelf in de (verstikkende) greep heeft. Dan wordt het tijd iemand te vinden die je weer grip op je-zelf kan geven zodat je weer vrijheid in je zelf gaat ontdekken. Meestal is dit soort angst een uiting van een actief patroon van "trauma" in je lichaam, de geest en de ziel: het beklemmende gevoel in je borst dat je misschien bangheid of "depressie" noemt en het altijd maar waakzaam zijn voor gevaar of afwijzing, de zelfverachting, het slechte slapen, de mist in je hoofd die concentratie problemen geeft en het onvermogen om je hart open te stellen. Bewust noem ik het een trauma omdat trauma je berooft van het gevoel om op je-zelf te kunnen vertrouwen, zodat jij geen baas meer bent over jouw lichaam en geest. Want letterlijk heeft jouw dierlijke overlevingssysteem je overgenomen omdat het op dat moment nodig was en helaas is het niet uit gezet. Dus is dat, wat ik in mijn therapie wil bewerkstelligen, dat jij bewust wordt van jouw op hol geslagen overlevingsmechanisme en bewust, je geschrokken lichaam, weer kunt gaan reguleren. Waardoor je weer grip krijgt op je eigen lichaam en geest en daar weer op kunt leren te vertrouwen. Want in mijn optiek is dat wat nodig is voor een leven in balans en plezier! Succes!
Tip 140 - Het belang van goede voeding en vitamines.
Wees eens eerlijk eet jij altijd keurig volgens de adviezen van gezondheidsraad? De kans is klein.
Als je niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt heb je meer risico op klachten en ziekten. Als je last hebben van angst is het wellicht de moeite waard om je eens wat meer te verdiepen in voeding en het effect op je geestelijke gesteldheid. je zou kunnen kiezen om (tijdelijk) aan te vullen met supplementen. Ik kan je net die boost geven die je nodig hebt.
Er is een keur aan mogelijkheden en een groot verschil in kwaliteit.
Heb je hier graag hulp bij dan kijk ik graag met je mee

Tip 141 - Omdenken angst
Tip 142 - Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent
Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.
Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.
Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!
Tip 143 - Maak een optelsom van al je 'kleine' stressoren
Tip 144 - Focus op je gewenste situatie
Tip 145 - Kijk de angst onder ogen
Vaak zit hier de angst onder om verlaten te worden. Als je deze angst onder ogen kunt zien, hoef je je niet langer een marionet te voelen in je eigen leven.

Tip 146 - Van wie is de angst?
Tip 147 - Wat gebeurd er in het lichaam bij angst?
De Polyvagaaltheorie in therapie - Het ritme van regulatie van Deb Dana.
Dit boek geeft helder weer wat er in het lichaam gebeurd bij angst, met name met het autonome zenuwstelsel. Het brengt alle responspatronen in kaart waardoor je de reacties van het autonome zenuwstelsel leert te herkennen.
Met de aanvullende oefeningen kan het polyvagaal-systeem gereguleerd worden.
Tip 148 - Jezelf tegenkomen
Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je jezelf kan zijn...
Tip 149 - Tackel je angstloop
Zet ze op een rij en tracht daarnaast geruststellende, liefdevolle en genadige uitspraken te zetten die je gaat trainen. Elke keer wanneer er weer een angstprikkel komt mag je leren die fijne, geruststellende gedachten steeds meer in de plaats te zetten van de gedachten die jou tot een heftige angstreactie leiden.
Tip 150 - Kijk je angst aan

Tip 151 - Je wilt de angst weg hebben
Tip 152 - De kracht van de adem
mijn cliënten is nagaan hoe men ademt.
Wanneer je angstig bent ga je vaak sneller en oppervlakkiger ademen, een signaal voor je hersenen dat er dreiging is.
Lichaam en geest beïnvloeden elkaar, zijn onlosmakelijk ( ook al denken wij dat ons hoofd de baas is, het lichaam laat zich niet voor de gek houden)
Een rustige ademhaling, waarbij de uitademing langer is dan de inademing
reguleert de hartslag en wanneer de hartslag daalt krijgen de hersenen een signaal " het is o.k." en daalt de paniek.
Tip 153 - Rustig ademenen en je vast laten houden
Tip 154 - Hoe krijg ik meer vat op mijn stress ( respons)?
Denk maar aan een parachute die opengaat wanneer het nodig is.
Je kan dit ook zien als een signaal van de hersenen naar het lichaam om te vechten, vluchten of bevriezen en vanuit het lichaam naar de hersenen om weer in ruststand terug te komen.
In de volgende tips leer ik je om jouw lichaam aan te moedigen om weer in ruststand terug te komen.
Hier alvast de eerste tip:
1) Adem diep in en lang uit. Misschien voor de hand liggend, maar een lichaam in rust heeft een lage ademfrequentie. Door met name lang uit te ademen geef je jezelf een signaal dat het veilig is.
Kijk maar is naar je ademhaling wanneer je in slaap gaat vallen, heel langzaam en diep.
Een app die je hierbij kan ondersteunen is de respiroguide
Veel succes!
Tip 155 - Verbreed je blik
Tip 2:
Oefen in het verbreden van je blik door op YouTube fragmenten te bekijken die je uitnodigen om de wijsheid van de natuur te ervaren.
Je kan ook je ogen zachtjes masseren en een starende blik aannemen, alsof je aan het dagdromen bent.
Succes!

Tip 158 - Je ademhaling als steun om angst te verminderen
Je middenrif kun je niet bewust ontspannen, echter kun je wel je ademhaling inzetten om deze spier a.h.w. te masseren. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor; zoals verbonden ademhaling, je richten op je lichaam terwijl je de buikademhaling toepast. En een sterk werkende (niet voor alle angsten geschikt en ook niet als je neigt naar hyperventilatie) is de ademhalingsoefening van Wim Hof:
- 30 x diep in en uitademen zonder pauzes. Doe dit zo ontspannen mogelijk
- adem volledig uit en haal zo lang mogelijk geen adem. Ontspan jezelf zo veel mogelijk en ga a.h.w in meditatie.
- adem in en houd 15 sec vast.
Herhaal deze stappen 3 keer. Je zult merken dat je rustiger wordt in je hoofd, je lichaam ontspant en je ademhaling vrijer wordt. Ook kan je lichaam gaan tintelen.
Aandachtspunten: forceer jezelf niet ;-) en bouw zo nodig rustig op.
Tip 159 - Naar het gevoel gaan
Tip 160 - Je gevoel leren reguleren

Tip 161 - Neurofeedback in combinatie met cognitieve gedragstherapie
In combinatie met cognitieve gedragstherapie (je bewuste gedachten beter leren sturen) levert dit een zeer hoog succespercentage op. Je bewuste en onbewuste gaan meer op één lijn zitten en het angstnetwerk kan worden verzwakt en ontmanteld.
Tip 162 - Op tijd je angstklachten aanpakken
Als iemand een angstige ervaring beleeft wordt in de hersenen als het ware een angst-netwerk aangemaakt, waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.
De locatie, de omgeving, de zintuiglijke sensaties vallen allemaal onder deze context. Maar daarnaast worden ook andere zaken hierin meegenomen, zoals de mate van bedreiging, eerdere angstige ervaringen en de hoeveelheid aandacht die naar de situatie gaat.
Elk van deze factoren kan een trigger vormen om dit netwerk te activeren. Omdat zaken deels expliciet (bewust) maar deels ook impliciet (onbewust) worden opgeslagen is niet altijd duidelijk wat een trigger kan zijn. Zo kan een geur of kleur van iets als voldoende zijn om dit angstnetwerk te activeren.
Bij (onbehandelde) angst kunnen ook steeds meer triggers onderdeel worden van dit trauma- of angstnetwerk, waardoor ook het gedrag van vermijding en verdringing ook steeds meer en steeds pathologischer wordt. Het is dus zaak op tijd met je angstklachten naar een therapeut te gaan.
Tip 163 - angst voor de angst
Tip 164 - Spelen met de snelheidsknop
Tip 165 - Waar gaat de angst en fobie nu werkelijk over?
Tip: ga uit op onderzoek en neem contact op met een regressie en reïncarnatie therapeut bij jou in de buurt. Ga altijd naar iemand toe wanneer je er een goed gevoel bij hebt. Dit helpt je tijdens en na het proces.

Tip 166 - Kopje water drinken
Tip 167 - Grappige filmpjes kijken
Tip 169 - Grappige filmpjes
Tip 170 - Wees terughoudend met medicatie

Tip 171 - Benoem je angstige gedachte direct
Wat helpt is om de angstige gedachte direct te benoemen. Je kunt het tegen iemand zeggen, maar het werkt ook wanneer je het aan iemand appt.
Op die manier is het uit je hoofd en kun je voorkomen dat de 'hele trein' erachter aan komt. Wachten op de reactie van de ander zet je gedachten even op 'pauze' en de reactie van de ander helpt je misschien zelfs om dingen op een andere manier te bekijken.
Tip 172 - Doe waar je bang voor bent
Tip 173 - Aandacht voor de handen
Een hele basale, kleine en praktische oefening bij angst: ga met je aandacht naar je handen. Neem waar, observeer en houd zo goed als je kan de aandacht bij de handen. Als je wordt afgeleid door een (angst)gedachte, merk het op en ga op vriendelijke wijze weer terug naar het voelen van je handen. Opmerkzaam zijn voor wat er ook maar is bij je handen.
Tip 174 - Je brein tot rust brengen
Tip 175 - Karakteriseer je angsten
Ga niet in gevecht met je angsten in de hoop dat je ze kunt weg krijgen. Maar karakteriseer ze alsof het kleine wezentjes zijn die om je heen lopen. Als ze je in de weg staan, zet ze dan in jouw schaduw (achter je). Jij bepaalt in hoeverre je deze angstige wezentjes jouw leven laat beinvloeden en jouw pad laat versperren.
Zet ze op een voor jou passende plek en bewandel samen met hen jouw levenspad. Iedere stap vooruit is er één!
Succes!

Tip 176 - Een Indiase Mysticus over de angst rondom een pandemie
Antwoord: "Je stelt de verkeerde vraag, de juiste vraag zou moeten zijn hoe je de angst om te sterven, veroorzaakt door de epidemie (pandemie), kunt vermijden.
Omdat het heel makkelijk is om het virus te vermijden, is het heel moeilijk om de angst in jou en in de wereld te vermijden. Mensen zullen meer sterven aan deze angst dan aan de epidemie.
Er is GEEN virus in deze wereld gevaarlijker dan ANGST. Begrijp deze angst, anders word je een dood lichaam voordat je lichaam sterft. Het heeft niets met het virus te maken.
De enge sfeer die je op deze momenten voelt is collectieve waanzin... Het is duizend keer gebeurd en zal blijven gebeuren. En het gaat door als je de psychologie van drukte en angst niet begrijpt.
Je houdt je angst meestal op afstand, maar op het moment van collectieve waanzin kan je bewustzijn helemaal verloren gaan.
Je zult niet eens weten wanneer je de controle over je angst hebt verloren.
Dan kan angst je alles laten doen.
In zo ' n situatie kun je ook je eigen leven of het leven van anderen nemen.
Er gaat zoveel gebeuren de komende tijden: Veel mensen zullen zelfmoord plegen en veel mensen zullen meer doden.
Let op, wees bewust. Kijk geen nieuws dat angst triggert. Stop met praten over de epidemie, steeds opnieuw hetzelfde herhalen is als zelfhypnose.
Angst is een soort zelfhypnose. Dit idee zal chemische veranderingen in het lichaam veroorzaken. Als je keer op keer hetzelfde idee herhaalt, wordt er een chemische verandering getriggerd die soms zo giftig kan zijn dat je er dood aan kan gaan.
Tijdens een epidemie wordt energie over de hele wereld irrationeel.
Zo kun je op elk moment in een zwart gat vallen.
Meditatie wordt dan een beschermende aura waarin geen negatieve energie kan doordringen. ′′
Tip 177 - De functie van piekeren
Toch krijgen veel mensen bewust of onbewust een gevoel van controle door het piekeren. Anderen krijgen het gevoel op alles voorbereid te zijn of alle mogelijke oplossingen te hebben bedacht. Helaas duurt dat gevoel maar kort. Als snel blijkt dat een gevoel van controleverlies gaat overheersen, dat er geen oplossingen zijn en dat iemand er alleen maar steeds meer stress door krijgt. Als je wil stoppen met piekeren helpt het als je bedenkt waarom je piekert en of je dat wel echt met piekeren bereikt. Kijk ook naar de nadelige gevolgen van piekeren om je motivatie te vergroten. Spreek vervolgens met jezelf af dat je nog maar één of twee keer per dag op een vast moment mag piekeren (bijv. twee keer een kwartier). Al het piekeren tussen die momenten door probeer je uit te stellen naar je afgesproken piekermomenten. Wanneer je toch begint met piekeren leid jezelf dan af met leuke of nuttige activiteiten. Als dit lukt pieker je veel minder en daalt je stressniveau.
Tip 178 - Een (immuun)systeem uit balans is erg gevoelig voor angst.
Een beetje stress of spanning houdt je (immuun)systeem alert en gezond.
Te veel stress is de grootste bedreiging voor je gezondheid. Het ondermijnt je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het veroorzaakt lichamelijke, emotionele en mentale klachten en problemen.
Stress is er in vele soorten en maten. Koud water is bijvoorbeeld stress voor je lichaam evenals ergens erg van schrikken.
Maar ook weinig slaap levert stress op. Slapen is een basisfunctie. We kunnen langer zonder voedsel dan zonder slaap. Herhaalde proeven hebben uitgewezen dat mensen volledig overspannen raakten als ze enkel etmalen zonder slaap doorbrachten. Wat onderzoek ook uitwijst is dat een tekort aan slaap, stress en angst veroorzaakt. Zorg daarom in ieder geval voor voldoende slaap.
Tip 179 - Van disbalans in balans
Je merkt dat je leven beïnvloed wordt door een enorme angst, dit kan van alles zijn voor bijvoorbeeld spreken in het openbaar, falen van wat dan ook.
Het moment wanneer dit gebeurd is ontzettend belangrijk, wat voel je in je lichaam en waar. En tevens ook zijn er meer emoties aanwezig dan angst. Buiten dit zijn er nog andere dingen die je waarneemt bij jezelf. Wat ziet de omgeving aan je. Noteer dit vooral bij de situatie die speelt op dat moment. Informatie verzamelen is erg belangrijk en kan heel verhelderend werken. ho
Tip 180 - Van disbalans in balans
Belangrijk is dus de hoofd- hart-buik balans. Hoe ziet deze erbij jou uit!Belangrijk is dus de hoofd- hart-buik balans. Hoe ziet deze erbij jou uit!
Wat merk je bij jezelf, ben je een denker, een gevoelsmens of een intuitief iemand en wanneer.

Tip 181 - Zie je angst voor je als een bang kind
Tip 182 - Angst en passiviteit
Doormiddel van therapie kun je bewust worden van jouw patroon en je triggers (datgene waardoor je geraakt wordt). Mocht je vervolgens weer in zo'n situatie terechtkomen, dan is het uiteraard fijn om je te realiseren dat je een keuze hebt i.p.v. dat je angst het overneemt. Jij hebt weer de regie over jouw leven terug.
Mocht het gevoel van angst opborrelen of je overvallen, druk het niet weg, maar ga er rustig mee zitten en voel wat er te voelen valt en vraag jezelf af: "Wat maakt dat ik me nu angstig voel?". Klopt het qua intensiteit bij deze situatie? Adem naar je buik net zolang tot je weer rustig ademt.
Zet kleine doelen voor jezelf met een duidelijke tijdsspan. En wees trots op elke stap die je gezet hebt richting jouw uiteindelijke doel. Om uit passiviteit te komen mag je kleine stapjes maken, want zodra je gaat bewegen gaat ook je levens energie weer stromen.
Tip 183 - Wees bang en doe het toch!
'Niet bang zijn, gewoon doen!', het klinkt zo normaal. Maar zou het niet moeten zijn: 'Wees bang, en doe het toch!'?
De eerste keer dat je van de hoge duikplank af ging was je toch ook bang? Je hebt het gedaan, angstig en al, en met elke keer dat je het daarna deed werd je minder bang.
Angst hoort erbij. We hoeven ons er niet door te laten tegenhouden, maar we hoeven ook niet te doen alsof het er niet is, want dan ontkennen we iets wat alleen maar menselijk is.
Tip 184 - Vier vaker in het jaar oud-en-nieuw
Tip 185 - Als je je lijf niet meer voelt

Tip 186 - Piekeren of doemdenken? Zo ga je ermee om!
Jezelf hierop betrappen en dit benoemen voor jezelf stelt jou in staat om hier verandering in te brengen.
Deze verandering kun je voor elkaar krijgen door het toepassen van een denk-analyse.
1. Je gaat allereerst jouw negatieve en beangstigende gedachten noteren.
2. Vervolgens ga je deze bekijken en beoordelen. Je toetst ze hierbij op waarheid.
Zijn jouw gedachten reëel? Met andere woorden; zijn ze feitelijk en denken anderen hier dus net zo over? Zijn ze prettig en constructief?
3. Op het moment dat jouw gedachten hier allemaal niet aan voldoen is het zaak dat je jezelf gaat voorzien van alternatieve gedachten. Je gaat dus op zoek naar gedachten die wel realistisch, constructief en prettig zijn. Je maakt voor jezelf een soort ‘spiekbrief’ en gaat hier veelvuldig mee oefenen. Als je je deze gedachten eigen kunt maken, zal je zien dat je veel minder last van angst en spanning zult hebben.
De volgende tips kunnen je helpen bij het opstellen van zo een spiekbrief:
–> Vraag jezelf af of jouw gedachten realistisch zijn. Of ze prettig en constructief zijn.
–> Vraag je tevens eens af of er nog andere denkbare scenario’s kunnen zijn.
–> Stel geen vragen, maar vertel jezelf hoe je wilt denken.
–> Sta vooral ook stil bij een mogelijk positieve uitkomst en besef dat je een keuze hebt in hoe je hierover wilt denken.
–> Geef jezelf vertrouwen, je kunt met heel veel situaties wel om gaan hoor!
Tip 187 - Olie metafoor
Het is dus belangrijk om te stoppen met het vermijden van angst.
Wat probeer je absoluut te vermijden? Durf je dat aan te gaan? Zet hem op! Je kan het!
Tip 188 - Een mindfulness oefening
Merk de lichamelijke reactie op, die je hebt bij angst.
Merk bijvoorbeeld op, dat je hartslag versnelt, dat je borstkas strak aanvoelt, dat je spieren gespannen raken en dat er allerlei verschillende alarmbellen (gedachten) in je hoofd afgaan.
Neem zoveel ademteugen die nodig zijn, om je lichaam te normaliseren.
Of je nu 5, 10 of 20 keer diep moet in- en uitademen maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je hartslag weer normaliseert en dat jij je spieren weer kunt ontspannen. Plaats eventueel je hand op je hart als dat helpt. Adem 5 tellen rustig in, blaas 5 tellen rustig uit en rust 5 tellen.
Geef je angst een naam.
Het erkennen van je angst is een belangrijke stap om je angst te verminderen. Zeg tegen jezelf waar je bang voor bent: “Ik ben bang voor… (de spin die door de kamer loopt/ de presentatie die ik zo moet geven en de reacties van het publiek.) Hierdoor creëer je automatisch meer afstand tussen je bron van angst en de emotie die eraan gekoppeld is.
Tip 189 - Piekeren
Tip 190 - De oorzaak van angsten en fobieën
Angst wordt pas een probleem als de angst niet meer in overeenstemming is met de situatie, als het disproportioneel wordt. Dit wordt irreële angst genoemd. Meestal snap je zelf ook wel dat je angst overtrokken is, maar toch kun je het niet stoppen.
Deze irreële angsten vinden niet hun oorsprong in het hier en nu; ze worden slechts getriggerd door iets in het hier en nu. Deze angsten vinden hun oorsprong in een onverwerkte ervaring in het verleden.
Deze ervaring ligt in je onderbewuste opgeslagen. Het onderbewuste is als een computer: je stopt er een programma in en het blijft dat programma eindeloos herhalen ... totdat je het programma vervangt. Dat is waar therapie om de hoek komt kijken.

Tip 191 - Zelfhulpboek: "Angst" van Thich Nhat Hanh en Nhat Hanh
"Angst" van Thich Nhat Hanh en Nhat Hanh
In dit boek maakt Thich Nhat Hanh angst hanteerbaar. Hij laat zien wat de bron is van je angstgevoelens en wat je ertegen kunt doen. Via mindfulnessoefeningen leert hij je angsten hanteren en in het hier-en-nu te leven.
Tip 192 - Omgaan met gevoelens
Machteloosheid of het gevoel van geen controle te hebben is geen fijn gevoel, het kan zelfs angst oproepen. We gaan daarom ook iets inzetten om dit niet te voelen.
Uiteindelijk is het gewoon maar energie in je lijf, als je het kan toelaten, als je het durft te voelen, pas dan kan het worden losgelaten. En dit geldt voor al onze gevoelens/emoties die we ervaren.
Tip 193 - Hypnotherapie bij angsten, de oplossing!
Tip 194 - Je bent niet alleen!
Vanuit die ervaring heb je geleerd je angst alleen de baas te blijven.
Maar ook angst wil ontmoet worden en het helpt als je dit niet alleen hoeft te doen. Zoek steun! Bel een vriend of vriendin, zoek contact met iemand waar je je prettig bij voelt. En vertel wat je nodig hebt, bijvoorbeeld geruststelling door vastgehouden te worden of door gerust stellende woorden te horen. Voel het contact en dat er iemand voor je is en van daaruit kun je jezelf ook weer een beetje ademruimte geven door je voeten op de grond te voelen.
Tip 195 - Gewaarzijn

Tip 196 - Gronden
Gronden kun je op verschillende manieren doen.
Een suggestie:
Begin met je voeten stevig te masseren door je boven-voet met je handen te kneden, de onderkant van je voet, je hiel en hak en elke teen. Trek ook aan elke teen. Maak cirkels met je enkels zowel linksom als rechtsom. Zet je voeten op de grond en stel je voor dat je brede zachte voetzolen hebt. . Voel de grond onder je voeten en geef je zelf adem. Stel je voor dat de angst die je in je lichaam voelt (je kunt een hand leggen op de plek in je lichaam waar je de angst voelt) via je lichaam naar je voeten kan worden afgegeven aan de aarde en de aarde jouw angstgevoel opneemt. Neem hier 5 minuten de tijd voor.
Schud jezelf na de oefening even helemaal uit.
Tip 197 - Het verschil tussen emoties en gevoelens bij angst
Emoties zijn een automatische lichaamsreactie op een situatie en slechts van korte duur. Zo is de emotie Angst een reactie op controle verlies. Je wordt geconfronteerd met iets waar je haast geen grip op hebt.
Als je plotseling schrikt spannen je spieren en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen. Het is een reflex waar je geen controle over hebt.
Gevoelens ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd. Er kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel of onbehagen ontwikkelen. Gevoelens kunnen zijn: wantrouwig, faalangst/bang om te mislukken, schaamte/onbehagen, vrees dat je iets ergs gaat overkomen…..
Door je gedachten ga je conclusies trekken bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet zelfverzekerd, de wereld is gevaarlijk, mensen zijn niet meer te vertrouwen, ik ben een loser….
Op het moment van de heftige gebeurtenis handel je dus in een reflex. Maar door je gedachten erover ga je geloven in de conclusies. Die gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je vaak/dagelijks gaat piekeren. Dat piekeren kan zorgen voor het verlies van de kwaliteit van leven.
Pijn is dus wat je direct meemaakt en lijden is wat je hoofd daar vervolgens van maakt.
Herken je dit? Zou je er met me over willen praten en samen je gevoelens en conclusies willen ontrafelen opdat de kwaliteit van leven verbeterd wordt? Neem dan gerust contact met me op.
Tip 198 - Manieren om te vermijden
Vermijden doen we over het algemeen op 3 verschillende manieren. Het kan dat je ze allemaal gebruikt of juist een voorkeur strategie hebt. Het kan ook dat je strategie verschilt per situatie. Meestal zorgt vermijden op de lange termijn voor meer ellende. Het is dus altijd nuttig om er achter te komen welke strategie je wanneer toepast.
1. Voorkomen
Je gaat situaties preventief al niet aan. Niet naar buiten/supermarkt/feestjes etc. Het kan ook kleiner zijn; alvast wegkijken bij een film.
2. Afleiding
In plaats van je angst aangaan, ontken je het en ga je iets anders doen. VB: tv kijken, spullen kopen, met vrienden afspreken, etc.
3.Verdoven
Hierbij gebruik je middelen om je angst niet meer te voelen. Je kan denken aan drugs, roken en alcohol. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld eten.
Tip 199 - Als angst je bevangt
Tip: maak op dat moment contact met iemand, liefst iemand die bij je komt. Vraag de ander jou te begeleiden in je lichaam weer meer te voelen door bijv: rond te gaan lopen in je kamer en je te richten op je voeten, loop op je tenen en stamp op de grond; door je lichaam helemaal te strekken zover als je kunt alle richtingen op; door je lichaam te schudden. Zorg dat je je lichaam weer kunt gaan voelen en blijf in het NU. Je kunt dit ook alleen doen maar met iemand erbij kun je meer een veilige bedding ervaren.
Tip 200 - realiteitscheck
Benoem wat je zien om je heen. Benoem dit hardop. Doe dit een minuut lang.
Door dit te benoemen, ben je bezig met wat zich in het hier en nu bevindt en zo kan je checken of er in het hier-en-nu ook daadwerkelijk gevaar is.
Is de plek waar je bent een veilige of een onveilige omgeving? Wat kan jou helpen het nog een klein beetje veiliger te maken.

Tip 201 - Inademing tot aan je onderbuik
Tip 202 - Gronden
Aandacht voor je voeten
Richt je aandacht op je voeten terwijl je staat.
Merk op hoe je voetzolen, de bovenkant van je voeten, je tenen en je enkels voelen.
Zijn we warm, koud, pijnlijk, gevoelloos, gespannen of ontspannen?
Houd je vast aan een meubelstuik of vindt steun bij een muur en til één been op. Wiebel met je tenen en strek je voelt en je enkel. Merk de sensaties in je voet op. Herhaal met de andere voet.
Sta met beiden voeten plat op de grond en stel je voor dat je voeten steeds zachter worden, alsof ze van smeltende boter of zachte klei zijn gemaakt. Laat ze uitspreiden en vollediger op de grond rusten.
Tip 203 - Piekeren
Je kunt piekeren over van alles. Over dingen die in het verleden gebeurd zijn, dingen die nog staan te gebeuren in de toekomst of dingen waarvan je denkt dat die misschien wel kunnen gebeuren, maar waarvan nog niet eens zeker is dat ze zullen gebeuren.
Piekergedachten kunnen een groot probleem zijn. Ze kunnen er voor zorgen dat je de slaap niet kunt vatten, je blijft maar malen en draaien. Piekergedachten kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van stress en spanningen. Je denkt (vaak) na over negatieve dingen, je hartslag gaat omhoog, de adrenaline neemt toe en hierdoor krijgt de melatonine (het slaaphormoon) niet voldoende kracht. Je valt niet in slaap en daarover maak je je dan ook weer druk. Kortom, een vicieuze cirkel.
Hoe kun je piekergedachten stoppen?
Neem een opschrijfboekje. Je piekerboekje. Hierin kun je al jouw piekergedachten opschrijven. De gebeurtenissen uit het verleden, dingen die nog staan te gebeuren en dingen die misschien wel kunnen gebeuren.
Maak daarna twee lijstjes. Dingen die je wel kunt veranderen, en dingen die je niet kunt veranderen.
Pieker je over dingen die je wel kunt veranderen, dan is het goed om een actieplan te maken. Je gaat dan verschillende stappen bedenken waarmee je het probleem gaat oplossen. Schrijf in je agenda wanneer je welke stappen gaat uitvoeren. Je hebt dan een mooi plan en je hoeft niet meer over die dingen te piekeren omdat je het allemaal hebt uitgewerkt. Uit je hoofd, op het papier. Dus die kun je loslaten.
Het probleem vormt de dingen waar we niets aan kunnen veranderen. Wanneer je daarover piekert levert dat vaak extra stress op.
Nu is het gemakkelijk om te zeggen: ”Kun je er iets aan doen? Doe dat! Kun je er niets aan doen? Stop met eraan denken en laat het van je afglijden”.
Ook hoor je vaak dat je je gedachten moet veranderen. Maar dat werkt vaak averechts. Als ik tegen jou zeg dat je NIET aan een roze olifant mag denken, wat doe je dan? En als ik tegen jou zeg dat je vanaf nu twee uur niet aan die roze olifant mag denken, wat gebeurd er dan? Juist dan zie je overal roze olifanten vliegen! Wanneer je ergens NIET aan mag denken dan ga je er juist extra aan denken. Je hersens kennen het woordje NIET niet in dit geval.
Wat nu? Wat zou je kunnen doen met al die (doem) pieker gedachten?
Ik heb daarvoor een heel mooie therapie geleerd, ACT (Acceptence and Commitment Therapy) waarmee ik je handige tools kan aanreiken die je zouden kunnen helpen.
Ook het praten over je piekers kan heel helpend zijn. Vaak zijn de dingen waarover je piekert het gevolg van niet verwerkte zaken, van disfunctionele (niet werkende/helpende) gedachtes en gevoelens die schreeuwen om aandacht en uiting. Dat maakt dat je telkens “in kringetjes” blijft denken. Deze dingen op een rijtje praten kan heel helpend zijn.
In die tussentijd kun je oefeningen doen waarbij je je focus verlegt van je hoofd naar je omgeving doormiddel van het gebruik van al je zintuigen. You tube en Spotify staan er vol mee. Zoek maar op: Meditatieoefeningen die je kunnen helpen om in slaap te vallen.
Je kunt een goed boek lezen, of een kruiswoordpuzzel maken. Zo verleg je ook je focus, je bent bezig met de informatie en niet meer met die piekergedachten.
Tip 204 - Emoties
Deze film is heel mooi om te kijken en hierbij de verschillende basisemoties te leren kennen.
Welke emoties herken je?
Wat gebeurd er wanneer verdriet met de olifant praat? Wat gebeurd er met de olifant?
Wanneer plezier en verdriet uiteindelijk weer in het hoofdkwartier aangekomen zijn, wat doet verdriet dan?
Wat gebeurd er met Riley wanneer verdriet achter de knoppen zit?
Wat is de boodschap van het verhaal?
Met deze vragen in je achterhoofd ga je nu de film kijken.
Tip 205 - Geloof je gedachten niet
de gedachten die hij produceert geloven.
Eén enkele gedachte is dan al genoeg
om je langdurig ellendig of angstig te laten voelen.
Maar de kracht die dat bewerkstelligt ligt niet besloten
in de gedachte zelf; de kracht zit puur in ons geloof.
Zonder ons geloof en identificatie met gedachten
zijn gedachten volkomen machteloos.
Je hoeft je gedachten niet te stoppen of te veranderen,
je hoeft alleen maar te stoppen ze te geloven.
(Erik van Zuydam)
Enig idee hoeveel gedachten een mens heeft per dag?
Een gemiddeld mens heeft 40 tot 50.000 gedachten per dag, waarvan 70% een overwegend negatieve lading heeft. Het hebben van klachten is dus veel normaler dan we denken.

Tip 206 - Angst? Praat erover!
Wat we allemaal weten is: we zijn sociale wezens. We hebben de interactie tussen ons soortgenoten nodig om te overleven. Weet jouw omgeving van je angstklachten? Het kan je helpen om er over te praten. Je angsten bespreekbaar te maken kan je helpen om er beter mee om te gaan. Want praten kan soms opluchten. Dan kunnen zij beter begrijpen waarom je je soms terugtrekt of situaties probeert te vermijden.
De ander kan je ondersteunen bij het leren omgaan met angstklachten. Het kan je helpen om weer regie over je eigen leven te nemen…en niet de angst te laten bepalen welke keuzes je maakt.
Als de angst een té grote negatieve invloed heeft op je dagelijks functioneren en je levensplezier belemmeren of beperken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Heb compassie met jezelf !
Tip 207 - Gronden:, aandacht voor je voeten
Doe regelmatig liefst dagelijks een gronding oefening. Door hier vertrouwd mee te raken herinnert je lichaam zich ook op momenten dat je angst ervaart, dat je kunt gronden. De angst neemt t dan minder van je over. Gronden kun je op verschillende manieren doen. Een suggestie:
Neem een staande houding aan en breng je aandacht naar je voeten
Merk op hoe je voetzolen, de bovenkant van je voeten, je tenen en enkels voelen.
Zijn ze warm, koud, pijnlijk, gevoelloos, gespannen of ontspannen?
Breng beweging in je voeten door bijvoorbeeld je tenen te bewegen, je enkels te draaien, op je tenen te gaan staan en daarna op je hakken. Doe de oefening dan nog eens.
Tip 208 - afleiden
Hoe doe je dat , je werkgeheugen optimaal belasten?
Heel erg simpel, ga bv rekenen 1000-7=993, 993-7 = … en ga maar door, dit alles zeg je in een snel tempo hardop, of in je gedachten hardop.
Vaak is dit al voldoende om enkele seconden of minuten vol te houden om je gedachten af te leiden. Heel soms lukt het dan nog om aan een vervelende gedachte te denken die je niet wil. Dan is het zaak om nog meer dingen toe te voegen waar je over na moet denken.
Bijvoorbeeld tappen met je handen op je knieën, op je linker been 2x, op je rechter 3x, dan op je linker 1x en tegelijk blijf je hardop rekenen.
succes
Hulp nodig, neem dan contact met me op
Tip 209 - V.s.d.t. Tr-emi
Het kan ondersteunend zijn bij EMDR of bij TR-emi.
Voorbij kinderen kan de woosh heelgoed werken.
met Tr-emi maak je meer bewegingen met het oog, en kan daardoor wat snelleren dieper werken dan EMDR. Uiteindelijk is een mooi mix ook fijn.gewoon omdat soms dit beter werkt en soms dat. Ligt ook aan wie je voor je hebt.
dus als je niet weet wat het beste bij past en wat het beste werkt. Kan je een therapeut kiezen, die deze technieken beheerst.
Tip 210 - Gronden - vervolg aandacht voor je voeten (2)
Breng de aandacht naar je voeten door je tenen te bewegen, je enkels te draaien, op je tenen te gaan staan en daarna op je hakken te lopen.
Voel je voetzolen op de grond en stel je voor dat ze breed en zacht contact maken met de vloer.
Stel je nu voor dat er wortels uit je voeten groeien. Deze wortels vinden moeiteloos hun weg naar de aarde, zij boren zich moeiteloos in de grond en vinden hun weg naar de diepste kern van de aarde.
Als je je dat hebt voorgesteld neem je met een diepe inadem de energie van de aarde in je op en laat je dit via de wortels naar je voeten door je hele lichaam naar binnen stromen.
Bij de uitadem stel je je voor dat je alle overbodige spanning en gedachten via de wortels de aarde in laat lopen.
Deze in- en uitadem herhaal je 8 keer.

Tip 211 - NEO Neurotherapie
Tip 212 - Van angst naar acceptatie
Tip 213 - Kijk eens van een andere kant.
Je zult het herkennen.. een spannende film.. je zit er helemaal in.. de muziek is spannend.. je ziet de held of het slachtoffer, en daar ook de schurk....maar de held ziet het nog niet. Je voelt de spanning in je lijf, je wilt wel roepen: Let op!
Je bent volop geassocieerd met de film
Plots komt er iemand thuis.. die zet de TV uit, of doet de lampen aan, en jij bent UIT de film..
Stel je voor dat je dat bij jouw angst ook kunt. Eerst kijken, deelnemen, en dan veranderen van positie: je zet de situatie op een TV of filmdoek .
Je neemt hierdoor afstand.
En wil je nog verder? Zorg voor de aftiteling...
Tip 214 - Genoeg is genoeg
Succes,
Tip 215 - Ontspannen van de nervus vagus
- Ga op je rug op de grond liggen. Vouw je handen in elkaar en leg deze op je achterhoofd onder je schedelbasis,
- Kijk recht naar boven. Draai je ogen (hoofd blijft recht naar boven kijken) naar links tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen (NB dit kan best een tijdje duren),
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Draai daarna je ogen naar rechts tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen,
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Ga rechtop zitten en voel na wat dit in je lichaam doet.
Je kunt deze oefening doen bij stress, spanning of elke avond voor het slapen gaan.

Tip 216 - Last van angstige gedachten, denk eens aan een vuurtoren
Wat je dan soms vergeet is : wat zou je wél willen?
Neem eens de tijd om te kijken naar wat je zou willen, wat belangrijk is in je leven? Stel dat ‘alles’ mogelijk is, wat is dan van waarde voor je. Ga eens opzoek naar jouw waarden.
Waarden zijn als vuurtorens in de zee, ze geven een gewenste richting aan. Zonder deze richting dobberen schepen maar wat rond in zee , dan komen ze na verloop van tijd ergens aan maar waarschijnlijk niet daar waar ze werkelijk naar willen toegaan. Vandaar dat er vuurtorens zijn. Zij geven alleen richtingen aan van waaruit de kapitein (jij) kan kiezen . Het gaat er hierbij niet om een vuurtoren als doel te kiezen . Immers de vuurtoren staat op land en een schip kan dat nooit bereiken,. Dat hoeft ook niet. De vuurtoren is voor het schip uitsluitend om te komen tot de richting. En op weg naar die richting kunnen tussentijds verschillende doelen bereikt worden. Waarop opnieuw voor verschillende richtingen gekozen kan worden. En zelfs als tijdens een storm het schip alle kanten heen geblazen wordt kan de kaptein nog steeds proberen om de richting te handhaven om de koers te behouden. Om welke vuurtorens moet het gaan in jouw leven?
Wil je er samen met mij over praten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.
Tip 217 - Trauma and the nervous systeem
Tip 218 - Ontspan jouw handen
Je kunt niet tegelijkertijd bang en ontspannen zijn, dus leren ontspannen zal je helpen om de spanning en angsten te verminderen.
Een heel gemakkelijke en eenvoudige oefening is om je handen te ontspannen. Als de handen ontspannen zijn zorgen ze ervoor dat je hele lichaam ontspant. Laat je armen slap langs je lichaam hangen en ontspan je handen volledig. Houd deze positie aan met ontspannen handen en haal dan 3 keer diep adem. Heel goed!
Tip 219 - Onderzoek het vanuit nieuwsgierigheid
Onderzoek het vanuit nieuwsgierigheid, het is een bron van informatie over jezelf
Bv. wat geeft het je aan, wat is daar, wat wil het vertellen, wat zou de angst nodig hebben?
Tip 220 - Terug kijken
Kijk terug naar je leven, stap voor stap, hoe was het daar met jouw en je angst?
Net zolang dat je bij een beeld komt waar je geen angst had.
Deze herinnering oproepen kan je helpen de angst in het nu te verzachten.

Tip 221 - Effect van gevoelens ontkennen of verdringen
Tip 222 - Makkelijk mindfulnessmomentjes:
Ken je dat ook, hoe moeilijk is het om in de drukte van de dag nog aan mindfulness toe te komen? En toch is het makkelijker dan je denkt:
Gebruik je tijd wanneer je naar de wc gaat als jouw mindfulnessmomentje, Laat de telefoon even de telefoon, de boel de boel en doe het volgende:
Doe s als reminders ochtends een armband om je pols of een (haar)elastiek mag met een leuk kleurtje ofzo.
Zodra je op de dag het elastiekje ziet denk je “oh ja, ik zou met aandacht en vertraging, mijn wc bezoekje doen”. Dan doe je het elastiekje om je andere pols. Zie je het weer, doe je dat weer; al is het 1 keer per uur of 50x dat maakt niet zo veel uit.
Als je dan op het moment komt dat je naar de wc gaat loop je rustig en met aandacht voor het hier en nu naar het toilet; neem daar even de tijd; doe je elastiek/armband, terwijl je daar met aandacht gaf lekker zit, weer om de andere pols. Loop met aandacht terug.
Enz Enz; zo kom je op een dag aan meerdere momentjes toe, zonder al te veel gedoe. Veel plezier.
Tip 223 - Angst aanvaarden/ ontmoeten:
Angst ontstaat omdat je je tegen ( negatieve) gedachten, gevoelens en sensaties verzet. Je doet dus iets met de angst waardoor de angst weer terug komt . Nodig jezelf eens vriendelijk uit om het gevecht met de angst te staken: sta erbij stil en laat het als een golf over je heen komen, immers zoals je weet rollen de negatieve gevoelens en gedachten vanzelf weer weg. Het strijden tegen de angstgedachten en - gevoelens maken het juist ondragelijk.
Tip 224 - Angst opruimen
Tip 225 - Hoe een kreeft omgaat met pijn, ongemak en angst
Hij trekt zich vervolgens terug in een veilig plekje onder een rots. Zijn pantser knapt open en hieronder zit een, nog heel kwetsbaar en dun, nieuw pantser.
Wanneer het nieuwe pantser sterk genoeg is, hoeft hij dus niet meer te schuilen en komt hij onder de rots vandaan.
Op die manier kan een kreeft groeien en leven. Door het donker naar het licht. Moet je nagaan wat er zou gebeuren als de kreeft zijn ongemak en angst uit de weg zou willen gaan.
Dé stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is namelijk dat hij zich niet comfortabel voelt. En daar ligt precies de uitdaging. Durft je gevoel van discomfort, van druk opleggen, van stress, van onrust te voelen en toe te laten. Te vertrouwen. Te accepteren dat het er even is en ook weer voorbij gaat. Door het donker naar het licht.

Tip 226 - Zoek een hypnotherapeut
Tip 227 - Wat als het WEL lukt?
Een paar weken ervoor was ik door mijn rug gegaan dus het voelde erg spannend om die tocht te gaan maken door de natuur. Ik kon dus niet zo even stoppen. Als ik eraan zou beginnen, dan zou ik het ook af moeten maken.
De angst gedachten; ojee, straks val ik, straks schiet het weer in mijn rug, straks kan ik niet meer verder op de sup en dan? Straks wordt het na het suppen weer veel erger terwijl ik net weer wat kan doen.. Allemaal van dit soort belemmerende, maar ook ergens heel logische gedachten.
Ik baalde er enorm van, want ik houd er zo van; in de natuur, op het water met de meiden. Toen ik mij bewust werd van alle belemmeringen waarmee ik mezelf aan het voeden was dacht ik;
okee; maar wat nou als het allemaal WEL goed gaat?
Ik val niet, mijn rug kan het gewoon aan, en voelt ook na het suppen gewoon nog oke. Hoe zou dat zijn?
Met dat vertrouwen ben ik gaan oefenen. Door het zo te gaan voelen in mijn lijf. De spanning er rondom heen los te laten. En door elke keer op te merken als ik toch weer ging vervallen in angstige gedachten.
En ik ben gegaan :-) Het was een super mooie tocht! En ik ben zelfs nog gevallen. Mijn rug kon het aan en we hebben enorm genoten.
Tip 228 - Een techniek die je zelf kunt proberen
Een techniek die je zelf kunt proberen is de zogenaamde 'exposure' therapie. Hierbij stel je jezelf beetje bij beetje bloot aan het object of de situatie waar je bang voor bent, in een veilige en gecontroleerde omgeving. Begin met iets dat slechts een beetje ongemakkelijk is en werk langzaam op naar iets dat meer angstaanjagend is. Door dit te doen, kan je lichaam wennen aan de angst en uiteindelijk minder angstig reageren.
Tip 229 - Ontspanningstechnieken leren
Het is echter belangrijk om professionele hulp te zoeken als je worstelt met angst of fobieën.
Tip 230 - Voorbeeld uit de praktijk
De aanleiding van haar angstklachten was een aanrijding. Tijdens een avond stappen met haar vriendin was er een auto met volle vaart op hen afgereden. Op het moment dat Marjolein de auto zag, verstijfde ze. Haar vriendin had gereageerd door Marjolein een flinke duw te geven waardoor er een botsing werd vermeden. Maar de auto had wel haar vriendin geraakt. Marjolein had een schaafwond, de vriendin brak haar arm. Sinds die tijd is Marjolein bang om over straat te lopen. Ze blijft piekeren over wat ervoor nog meer ergs zou kunnen gebeuren. Haar gedachten en gevoelens beïnvloeden haar dagelijks functioneren.
Tijdens onze gesprekken heb ik haar o.a. uitgelegd over de werking van de hersenen in geval van een heftige gebeurtenis. (Zie mijn tip Het verschil tussen emoties en gevoelens bij angst)
De reflex van Marjolein was verstijven. De gedachten aan het voorval waren: had ik maar beter opgelet, waarom was mijn vriendin wél zo slim om weg te springen. Waarom kan ik me niet precies herinneren wat er precies gebeurd is? De conclusies die Marjolein trok waren: wat ben ik een stomkop geweest, het is mijn fout.
Haar oplossingen om niet meer bang te willen zijn waren: de plek vermijden waar het gebeurd was, intensief gaan sporten om even niet aan het ongeval te denken en er niet met anderen over te praten.
Tijdens onze gesprekken ontrafelden we haar gedachten en gevoelens verder en werd duidelijk dat deze vermijdingstactieken de angst verergerde. Eigenlijk werd Marjolein bang voor de angstgevoelens. Angst voor de angst! Marjolein kwam erachter dat ze geen controle of grip op haar gedachten kon krijgen.
We zijn dieper in gegaan op haar hulpvraag en werd duidelijk dat het schuldgevoel naar haar vriendin het werkelijke pijnpunt was. Marjolein had de conclusie getrokken dat het háár schuld was dat de vriendin een gebroken arm had. Ze miste haar vriendin maar omdat ze zich schaamde durfde ze er niet over te praten. En bleef hun contact beperkt met korte appjes naar elkaar sturen.
Aan het einde van de gesprekken kon Marjolein aanvaarden dat ze had gehandeld in een reflex, accepteerde ze dat de angstgevoelens ‘erbij’ horen. Dat haar vermijdingstechnieken niet werkten maar juist de angst en schuldgevoelens bleven versterken. Omdat zij veel waarde hecht aan vriendschap, heeft ze toch de stap durven zetten om het gesprek met haar vriendin aan te gaan.
Mooi om te weten dat Marjolein nu een nóg betere band heeft met haar vriendin.
En jij? Heb je ook last van angstgevoelens? Zou je er over willen praten? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Tip 231 - Gedicht van Jeff Foster
Wacht niet tot je sterft.
Je leeft al.
Leef dus.
Leef deze dag, deze kostbare dag, deze rechtstreekse dag, zo zwanger van mogelijkheden, zo verzadigd van verwondering.
Morgen is een wens, een belofte, een hoop, een verlangen, een verwachting, een fijne droom.
Gisteren heeft gedaan wat het moest doen.
Vandaag is alles wat er van over is.
Vandaag is alles.
Voel het leven vandaag door je aderen stroomt.
Neem risico’s. Spreek je uit. Vergeet dat er ooit iets was als normaliteit.
Wees onverwacht. Maak er een puinhoop van. Ruïneer je imago.
Lach bij het idee van een vaststaand ‘zelf’.
Offer je zekerheid op het altaar van het leven.
Wees hier, op deze dag.
Koester de pijn en de vreugde ervan.
Hij is van jou voor altijd.
Jeff Foster
Tip 232 - Doe precies wat de angst in je aanwakkert.
Tip 233 - Los je angsten op door Hypnotherapie
Tip 234 - Luisteren naar muziek
Als je last hebt van angstige gevoelens, ben je geneigd om aan ‘alles’ wat er mis is of gaat, extra lang over na te denken.
Mijn tip voor jou is: maak eens een Play list van muziek waar je vrolijk van wordt. Dat kan de tune van een grappig tv programma zijn, liedjes die je vroeger samen zong, dansmuziek of …verzin maar.
Zorg er wel voor dat er géén muziek tussen zit waarbij je een droevige herinnering aan hebt. Ook liedjes waarbij je helemaal kan weg zwijmelen…niet handig😊
Zorg dat de lijst minimaal een half uurtje duurt. En ga hem dan afspelen. Je hersenen maken dan namelijk stofjes aan die er voor zorgen dat je je vrolijker of in ieder geval minder somber van wordt.
Tip 235 - uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'
'Hoezo soms?' vroeg de jongen.
'Soms is alleen opstaan en doorgaan moedig en geweldig'
uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'
Charlie Mackesy

Tip 236 - Voice Dialogue bij angsten
Voor fenomenen zoals angst, pijn gebruik ik altijd voice dialogue. Met deze oefening zet je het fenomeen op de stoel naast de client. De client blijft in eigen stoel, maar omdat er een stem aan het fenomeen gegeven moet worden vraag je dat de client te doen.
Je gaat nu vragen stellen zoals:
Wanneer ben je in het leven van de client gekomen, waar zit je in het lijf, heb je een naam, heb je een vorm, wat is jouw functie, hoe zet je jezelf in, etc, etc. Daarna kan je het fenomeen in laten zien dat het averechts werkt en afspraken maken over het vervolg van zijn rol.
De voordelen van deze oefening:
1. De client ontdekt de functie van het fenomeen. Dat is vaak een positieve functie, zoals bescherming.
2. De client ziet het fenomeen als een op zichzelf staand iets, en niet iets dat door het lichaam zwerft en te pas en te onpas toe kan slaan.
3. De client kan dit fenomeen nu als bondgenoot zien en daar afspraken mee maken.
4. Jijzelf als therapeut krijgt vaak op deze stoel wel deze antwoorden die je op de andere stoel niet krijgt. Het lukt de client dan toch iets dieper te voelen en inzicht te krijgen. Succes!
Tip 237 - Vertel!
Tip 238 - Onderzoek wat je angst wilt zeggen.
Vaak is een angst ontstaan in je jonge leven. Het uit zich in een concrete angst voor bijvoorbeeld ‘spreken in het openbaar’.
Maar eigenlijk gaat het om een andere ervaring in je jeugd waarin je je bijvoorbeeld eenzaam hebt gevoeld.
Dat eenzame gevoel wil je niet meer oproepen daarvoor in de plaats is je angst ontstaan voor ‘spreken in het openbaar’.
Als je onderzoekt wat er onder de angst zit, kan je jezelf weer bevrijden voor het gevoel dat onderdrukt is én voor het ‘spreken in het openbaar’.
Tip 239 - Angst voor dieren
Behandeling voor deze angsten is heel goed te behandelen met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide ruimen op in het onderbewustzijn waar de angst opgeslagen zit. Eenmaal opgeruimd komt dit ook niet meer terug en kan men weer ontspannen met dieren omgaan.
Tip 240 - Angst om te lachen of om uitgelachen te worden
Hierdoor ga jij je steeds meer bezig houden met de situaties en omstandigheden waar je naar toe gaat. Je bent dan vaak al bang dat het weer zal gaan gebeuren en juist dat veroorzaakt dan ook weer dat gevoel als ik maar niet ga lachen of uitgelachen wordt.
Deze cirkel waar je dan inzit kun je doorbreken door in therapie de oorzaak van je onzekerheid en het niet op je gemak voelen aan te pakken. Mooie resultaten met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide behandelvormen ruimen op in je onderbewustzijn, daar waar de oorzaak van je angst is opgeslagen. Die oorzaak laat je los waardoor je niet meer terug kunt grijpen of deze informatie en heerlijk ontspannen en relaxed weer onderweg kunt gaan. Zoek een therapeut en ga aan de slag.

Tip 241 - schaamte is de angel in de angst
Tip 242 - Praat erover
Tip 243 - Zelfzorg
Fysiek en mentaal gezond kun je beter met je angst omgaan.
Tip 244 - zoek vlot hulp
Tip 245 - elfje
Therapie
Gesprek over
Gedachten en emoties
Het mag er zijn
Helend

Tip 246 - Snel weer in balans
Hierdoor vernauwt je aandacht (je kunt aan niets anders meer denken) en zie je dus geen ruimte/oplossing/ ontspanning. Heel logisch. Hoe doorbreek je dit?
Ga op een stoel zitten met twee voeten aan de grond
Adem diep(er) in en uit
Houd je ogen open (richt je blik op buiten of iets moois)
Zet nu je beide duimtoppen tegen je wijsvingertop en adem diep in en uit
Zet dan je duimtoppen tegen je middelvingertop en adem diep in en uit
Vervolgens doe je hetzelfde met je andere vingertoppen en steeds adem je rustig en diep in en uit.
Als laatste kun je van beide handen alle vingertoppen en je duim tegen elkaar plaatsen en voelen hoe je ademhaling rustiger en ontspannen is geworden. Blijf zitten zolang als het goed voelt.
Pas het dagelijks toe om het je eigen te maken en vooral wanneer je stress of spanning ervaart. Zo wordt het gemakkelijker.
De oorzaak van je angst of aanpakken? Weet je welkom!
Tip 247 - angst en vrijheid
Tip 248 - Wat heeft ademen met angsten te maken?
Ademwerk:
Wat ik veel zie is dat door die gebeurtenis van vroeger de adem heel hoog zit. Dit is zo normaal geworden dat de spieren zich helemaal er op aangepast hebben.
Tip 1:
Breng de ademhaling naar de bekken. Ja zelfs daar kan je ademhalen.
Tip 2:
Neem hier een Ademtherapeut voor in de arm. Met ademen kan je opgeslagen trauma’s in je lichaam verwerken. Dit klinkt misschien gek in je oren, maar dit helpt echt.
Tip 249 - Angst therapie
Tip 250 - Angst is vaak voor iets wat nog niet is

Tip 251 - In 10 stappen uit de vicieuse cirkel
Het tienstappenplan is opgebouwd uit:
1. Intake: kennismaking en eerste verkenning van de problematiek zoals u die ervaart.
2. Mindful leren ontspannen met uw ervaring zoals die hier en nu wordt waargenomen. Methode: bodyscan en jezelf leren aarden.
3. Angstgevoelens onderzoeken vanuit mindful gewaarzijn. Methode: RAIN-meditatie.
4. Contact leren maken met de angst en een dialoog leren aangaan. Methode: Gestalt stoelenwerk
5. Leren werken met fysieke sensaties en verbeelding rondom uw angstige gevoelens. Methode: focusing
6. Leren werken met aandacht en verbeelding om jezelf meer in balans te brengen. Methode: healing meditatie en zelfmassage technieken.
7. Verdiepend contact leren maken met de angst. Methode: creatieve expressie en mindful reflectie.
8. Het ego preferentiesysteem leren veranderen. Methode: o.a. HEAL en Anker.
9. Een veilige plek voor jezelf vinden. Methode: oefening rondom zelf-compassie.
10. Een stap voorwaarts zetten. Methode: stepping stones exposure techniques
In de tien stappen zijn methoden opgenomen die heilzaam zijn gebleken voor mensen die worstelen met angstige gevoelens van allerlei aard. De methoden versterken je inzicht, de vaardigheid en het vertrouwen in jezelf waardoor je jezelf leert helen van je angst en vrij van angst leert leven.
Tip 252 - angst voor angst
Tip 253 - niet vereenzelvigen met angst(en)
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen: bedenken "ik ben niet mijn angst", angsten op afstand voor je zien en steeds wat verder van je af plaatsen, of je angst op papier uittekenen of op een andere creatieve manier. Om zo meer afstand te kunnen nemen. Succes.
Tip 254 - Angst als een golf
Wist je trouwens dat emoties je willen helpen om in beweging te komen? Je emotiegolf, je angst, heeft iets te vertellen. Het vertelt je waar je behoefte aan hebt en zet je zo in beweging richting een doel. Luister naar wat je angst je te vertellen heeft. Hoe harder je er tegen vecht, hoe vermoeider je zult zijn.
Tip 255 - Door angst overvallen of …
Het is een overlevingsmechanisme die je altijd geholpen heeft, zeker als kind, alleen die nu niet meer zo handig voor je is als volwassene.
Je reageert maar eigenlijk ook weer niet in de praktijk, hoe ga je hiermee om. Wat gebeurt er vervolgens met je, weet je dat...Het is fijn als je iemand hebt die je hierin kan begeleiden zodat je in de toekomst weet hoe hier mee om te gaan zodat je niet in een lijden blijft hangen maar jezelf eruit kan leiden.

Tip 256 - Doorvoel je angst(en) in plaats van ervoor te vluchten
Tip 257 - van angst naar vertrouwen
Deel je verhaal, je angsten met mensen waar je veilig bent. Ik gun je dat je mag ervaren dat je welkom bent met alles wat je bezig houdt. Liefdevolle acceptatie door anderen en van jezelf kan helend zijn.
Tip 258 - Compassie als antwoord op onrust in de wereld
Tip 259 - Boekentip
Gijs Jansen schrijft hele duidelijke boeken met oefeningen die goed te begrijpen zijn en thuis gedaan kunnen worden.
Doel: accepteren dat angst er bij hoort, dat je niet altijd zo hoeft te vechten. Dat je mag denken wat je denkt, maar dat de manier waarop je er wel of geen aandacht aan schenkt bepaalt wat de angst aan lijden teweeg brengt.
De titel verwijst naar de overtuiging dat ieder mens mag zijn wie hij/zij is.
Tip 260 - Maak contact met je innerlijk kind
Mooie oefening
- Erken je innerlijke kind en laat haar weten dat je er voor haar bent.
- Behandel haar met vriendelijkheid en respect.
- Sommige zelfverzorgende dingen die je tegen je innerlijke kind zou kunnen zeggen, zijn bijvoorbeeld:
Ik hou van je.
Ik ben hier voor jou.
Het spijt me.
Dank u.
Ik vergeef je.
Maak er een gewoonte van om met je innerlijke kind te praten. Je kunt ook communiceren door middel van dagboekwerk door je innerlijke kind een vraag te stellen en vervolgens het antwoord op te schrijven in je dagboek.

Tip 261 - Krijg meer zicht op je Jaartraining Innerlijk kindwerk
Tijdens deze training ervaar je wie je werkelijk bent. Deze eigenheid is je kracht. Ieder mens ontwikkelt zich vanaf de geboorte op een unieke manier.
Door jouw unieke levenspad te leren herkennen en bewandelen ontstaat de weg naar innerlijke vrijheid en levensvreugde. Dit heeft zijn weerslag op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
In de training ligt de nadruk op de wijsheid van het lichaam. Het werken met ons lijf geeft veel informatie over je persoonlijkheid. Het is bijzonder om te zien hoe veel zelfhelend vermogen het lichaam heeft als we er goed naar leren kijken en luisteren.
Je leert tijdens de training verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, gezonde grenzen te stellen, keuzes te maken en stappen te zetten. Je bent in staat om open en liefdevol te reageren, zonder oordeel en met een open hart naar jezelf en anderen.
De training bestaat 12 bijeenkomsten en kent drie fasen:
– Bewustwording van je beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën
– Heling door ontladen van spanningen in je lichaam
– Integratie: de weg naar de authentieke volwassene
Voor aanvang van de training vindt er een intake plaats.
Kosten incl. intake: € 1100,-
Cliënten van Praktijk Amchi kunnen deelnemen zonder intake
Vroegboekkorting (tot 1 november) € 1050,-
De kosten van de training komen in aanmerking voor vergoeding via de aanvullende verzekering.
In dit bestand (PDF) kun je nagaan of jouw zorgverzekeraar de therapie vergoedt. Dit verschilt per zorgverzekeraar, en is afhankelijk van de voorwaarden waaronder je aanvullend verzekerd bent.
Tip 262 - Traumatherapie bij angst, onrust en onzekerheid
Het onderzoeken van hulpbronnen die je hebben geholpen om te overleven, helpt je oude verwondingen te genezen. Als je contact maakt met opgeslagen herinneringen van je lichaam, kun je op een natuurlijke manier spanningen en blokkades ontladen. Deze heling heeft een positief effect op andere psychische belemmeringen of problemen, waardoor je weer vrijheid gaat ervaren. Traumatherapie helpt je contact te maken met je levensenergie en vitaliteit waardoor innerlijke vrijheid ontstaat. Het helingsproces heeft een positief effect op jezelf en je omgeving.
Tip 263 - Ga je angsten letterlijk te lijf
Exposure is het enige dat helpt! Exposure betekent dat je dat wat je spannend vindt juist opzoekt en door je angst heen gaat. Durf je dat niet alleen? Zoek een therapeut die je hierbij helpt!
Tip 264 - vermijdingsgedrag nader bekeken
Dan heb je te maken met vermijdingsgedrag. De keerzijde van deze medaille is angst. Realiseer je je, dat er dus een vorm van angst onder zit gemaskeerd door het vermijdingsgedrag.
Door dit stap voor stap wel aan te gaan, zal je verder komen en je ontwikkelen.
Vermijdingsgedrag levert op de lange termijn stilstand op.
Tip 265 - Je angst voor spinnen overwinnen
- Vind je spinnen enge of vieze beesten?
- Moeten je huisgenoten je (slaap)kamer eerst spinvrij maken?
- Ben je veel aan het schoonmaken, of hou je de ramen persé gesloten?
- Mijd je de tuin of een wandeling in de vrije natuur?
Dan heb je wellicht een fobie voor spinnen. En je bent beslist niet de enige. Spinnen horen bij de top 5 van dieren die angst oproepen. Spinnenangst komt voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kun je daar iets aan doen.
Als je zo bang bent, dat je persé iedere spin uit de weg gaat, schakel dan hulp in. Dat hoeft echt geen lang traject te worden.
Bewezen methoden om je angst te overwinnen gebruiken 'exposure' oftewel blootstelling. Vaak gebeurt dat eerst met behulp van visualisatie (of eventueel hypnose), of met toepassing van EMDR.
Angst voor spinnen staat vaak niet los van een andere angst. Als je mijn hulp inschakelt, brengen we dat mede in kaart. Vervolgens ga je stap voor stap wennen aan de confrontatie met een spin. Dit doen we volgens de methode van systematische desensibilisering, eventueel in combinatie met EMDR.
Op een gegeven moment kun je een spin zien, in je nabijheid verdragen of gewoon negeren, en ben je vrij van angst of paniek.

Tip 266 - Boekentip
In dit boek wordt goed uitgelegd hoe je anders kunt omgaan met de vele gedachten in je hoofd, waar ze vandaan komen en hoe je piekeren kunt verminderen en je bewustzijn vergroten. Heel helder en duidelijk geschreven.
Tip 267 - Stap voor stap en niet per se alleen
Therapie is te vergelijken met het beoefenen van een sport. Stel dat je wilt gaan sporten. Lezen over hardlopen maakt nog niet dat je het ook kunt. Maar ook: je kunt niet in één keer een marathon lopen, dat moet je stap voor stap opbouwen en blijven trainen. En juist dat vraagt veel van je.
Sommige mensen vinden het fijn om alles alleen te doen, maar meestal werkt het beter als je iemand hebt die je erdoorheen coacht. Dan moet je het nog steeds zelf doen, maar niet alleen.
Wil je echt verandering in je leven, dan kan een goede therapeut die jou helpt bij het vinden van een manier die bij jou past en die je ook op lange termijn vol kunt houden net zijn wat je nodig hebt.
Tip 268 - Herken Spanning
De boosdoeners zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze zorgen er in eerste instantie voor dat je in stressvolle situaties goed blijft functioneren. Maar als de dosis stresshormonen in je lichaam te hoog is kun je een paniekaanval krijgen. Het is dus belangrijk dat je spanning op tijd herkent zodat het niet zover komt.
Je kunt spanning herkennen in je lichaam, gedachten en gedrag. Je hebt bijvoorbeeld last van hoofdpijn en/of buikpijn, piekert veel en reageert prikkelbaar. Bekijk ook dit overzicht van alle stress symptomen. Dit zijn alarmbellen die je beter niet kunt negeren. Wanneer je de spanning (te veel) voelt opbouwen is het goed om actie te ondernemen zodat je weer ontspannen raakt. De juiste balans tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk.
Tip 269 - Twee oefeningen voor kalmering en zelfregulatie
• Leg een hand op je voorhoofd en andere je hand op borstgebied. Neem vervolgens de tijd om te voelen daar waar je handen liggen. Wat is voelbaar in het gebied tussen je handen in het lichaam? Neem ook hier tijd tot je een verschuiving waar neemt. Leg daarna je de hand die op het voorhoofd ligt op je buik. Andere hand blijft op borstgebied. En wacht weer tot er een verschuiving plaats vindt.
Deze oefeningen brengen kalmte in je systeem en helpt je om te reguleren.
Tip 270 - Tips voor een prettige mindset
–> Vraag je tevens eens af of er nog andere denkbare scenario’s kunnen zijn.
–> Stel geen vragen, maar vertel jezelf hoe je wilt denken.
–> Sta vooral ook stil bij een mogelijk positieve uitkomst en besef dat je een keuze hebt in hoe je hierover wilt denken.
–> Geef jezelf vertrouwen, je kunt met heel veel situaties wel om gaan hoor!

Tip 271 - Vertel het aan iemand wanneer je paniek ervaart
Tip 272 - Al die keren dat het wel gelukt is?!
Tip 273 - Oefening om meer kalmte te ervaren
• Leg dan een vlakke hand op je voorhoofd waarbij je je hand net over je wenkbrauwen plaatst.
• Leg je andere hand met vlakke hand op je schedelrand.
Zorg dat je dit zonder al teveel inspanning doet en blijf rustig doorademen. Wissel je handen als je merkt dat je armen moe worden.
Leg tot slot je handen in je schoot en voel even na. Over het algemeen brengt deze oefening rust in je systeem.
Tip 274 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip1
Juist in deze periode is het van belang om actief te blijven. De herfst is juist een van de mooiste seizoenen om lekker te gaan wandelen in de natuur. Hier kan ik dan ook enorm van genieten. Lekker met de kids op zoek naar de mooiste kleuren bladeren, nootjes en eikels verzamelen en gewoon lekker samen buiten zijn.
Tip 275 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip2
Niet alleen de beweging is belangrijk, maar dus zeker ook een goede dosis van het daglicht. Iedereen heeft dit namelijk nodig om gezond en vrolijk te blijven. Om stress en een dip te voorkomen is het belangrijk om daglicht te zien. Je maakt namelijk belangrijke vitamines en hormonen aan via daglicht. Zorg er dus voor dat je niet teveel binnen blijft. Doorbreek het patroon en zoveel mogelijk, maar zeker dagelijks naar buiten. Frisse lucht zorgt voor een betere weerstand. Een kleine wandeling is al genoeg. Dus als die boswandeling te lang duurt, ga je gewoon een blokje om na de lunch of voor het slapen.

Tip 276 - Gemotiveerd zijn om te veranderen
Om te beginnen helpt het als je weet waarvoor je het doet. "Ik wil geen angst meer voelen" is geen goede motivator. Het gaat erom dat je voor ogen hebt wat je wél wilt, wat je te winnen hebt.
Vraag: Heb je een duidelijk doel dat je wilt bereiken? Kun je dat goed verwoorden of visualiseren?
Ten tweede kun je angst alleen overwinnen als je bereid bent om situaties niét meer te vermijden. Dus bereid zijn om jezelf - in kleine stapjes - bloot te stellen aan je angsten.
Vraag: Ben je bereid om angstwekkende situaties op te zoeken?
Ten derde is het noodzakelijk dat je regelmatig oefent in beangstigende situaties. De oefeningen moeten voldoende lang zijn en herhaald worden. De vergt dus ook een zekere tijdsinvestering.
Vraag: Ben je bereid om vier á vijf uur per week te besteden aan oefeningen?
Als je deze drie vragen met ja hebt beantwoord, dan ben je duidelijk gemotiveerd om te gaan veranderen. Je zou bijvoorbeeld met een zelfhulpboek aan de slag kunnen gaan of begeleiding vragen van een therapeut.
Hulp nodig?
In mijn praktijk help ik clienten hun angst overwinnen met CGT, EMDR en hypnotherapie.
Tip 277 - Breng je sympathische zenuwstelsel tot rust
Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt juist voor rust en ontspanning. Beide systemen werken automatisch, zonder dat je er over na hoeft te denken. Toch zijn er manieren om zelf invloed uit te oefenen op de twee systemen van je autonome zenuwstelsel. Je ademhaling speelt hierbij een hoofdrol.
Je kunt ademhaling namelijk inzetten om te kalmeren. Ademen via je buik is hiervoor de aangewezen techniek. Zodra je gaat ademen via je buik, krijgen je longen namelijk meer ruimte om vrij op te blazen. Hierdoor kun je volstaan met minder aanhalingen per minuut. En dat is gezonder dan je denkt. Want zodra je ademfrequentie omlaag gaat, dalen ook je hartslag en je bloeddruk. Ook krijgt het parasympathisch zenuwstelsel een seintje dat het kan ontspannen. Hét teken voor je lichaam en brein om te herstellen van alle prikkels die ze gedurende de dag te verwerken krijgen.
Tip 278 - The Breathing app
Deze app is gebaseerd op de techniek hartcoherentie. Dit is een korte benaming voor een coherent hartritmepatroon. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi samenvalt met jouw ademhaling. Bij een lage hartcoherentie valt jouw hartritme niet goed samen met jouw ademhaling.
Wanneer je last hebt van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit het geval is, is er sprake van chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress). Wanneer er sprake is van chronische stress of spanning kun je last krijgen van lichamelijke klachten.
De app helpt je dus bij het aanleren van een ademhaling die aanstuurt op een betere samenhang tussen hartritme en ademhaling.
Tip 279 - Piekeren of puzzelen?
Tip 280 - geen koffie of thee

Tip 281 - teveel prikkels
Tip 282 - Tips voor ontspannen: Adem
Door verschillende oorzaken kunnen we spanning ervaren in ons leven. Dat is vaak voelbaar in je lichaam. Om te ontspannen heb je drie instrumenten tot je beschikking. Het zijn de 3 A’s: Adem, Aandacht en Aanraking. Hieronder volgen een paar oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Ze helpen je om te ontspannen, jezelf en je lijf beter te leren kennen en je zo meer thuis te voelen bij jezelf.
ADEM
Rustig ademen en je verbinden met je hart
Ga met je aandacht naar je hartstreek en roep een gevoel van dankbaarheid op of een ander prettig gevoel. Denk daaraan en adem dan rustig 5 tellen in en 5 tellen uit.
Het tempo van het tellen kun je zelf bepalen. Dat is een belangrijk, dus doe het op zo'n manier dat het goed voelt jou! Fijn als je dit een paar minuten kunt. En minder is natuurlijk ook al fijn.
Tip 283 - Flash
Tip 284 - Verdragen
Tip 285 - Tips voor ontspannen: Adem (2) verlengen van je uitademing
Hieronder volgen een paar oefeningen die je zelf thuis kunt doen. Ze helpen je om te ontspannen, jezelf en je lijf beter te leren kennen en je zo meer thuis te voelen bij jezelf.
Doe de volgende oefening nadat je de oefening rustig ademen en verbinden met je hart hebt gedaan. Zie mijn vorige tip.
Verlengen van je uitademing
Volg je ademhaling en hoeveel tellen is je inademing en hoeveel je uitademing? Blijf je ademhaling volgen en ga 1 tel langer uitademen dan bij de telling die je had gedaan. Zuchten bij de uitademing kan helpen. Langzaam kun je het aantal tellen van je uitademing verhogen.

Tip 286 - Alles begint bij je gedachtes
Je kan hier de RET methode (Rationeel Emotieve Therapie) voor gebruiken, om belemmerende gedachten om te buigen.
Tip 287 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip3
Zeker wanneer het buiten erg koud en regenachtig is, kan het fijn zijn om het binnen juist lekker warm en knus te maken. Steek wat (extra) kaarsjes aan en pak een lekker zacht dekentje erbij op de bank. Zorg voor lekkere geuren in huis. Maak het een heerlijke plek waar je uren kunt vertoeven! Beweging is belangrijk, maar dat betekent niet dat we soms eens lekker mogen relaxen, bankhangen en een serie bingewatchen of urenlang lezen.
Tip 288 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip4
Zorg ervoor dat je vaste momenten hebt waarop je eet, slaapt en beweegt. Regelmaat zorgt voor rust en rust zorgt ervoor dat we een betere weerstand behouden en in balans blijven. Heel belangrijk dus om steady het seizoen door te komen.
Tip 289 - wat als.....?
Het is fijn als je je brein helpt nieuwe denkpaden aan te maken. Je kunt dit doen door jezelf een andere vraag te stellen "wat als...." en dan aangevuld met iets wat je wel wilt. Dus.....Wat als het een leuke dag wordt? Wat als ik een ontspannen dag heb? Wat als ik relaxt kan werken? Wat als ik rustig ben?
Dit geeft je een veel fijner gevoel en je maakt nieuwe breinpaden gericht op een veel beter gevoel.
Tip 290 - hypnotherapie
Maar heb je last van angst en loop je vast en is er geen verbetering, zoek dan een goede (hypno)therapeut bij jou in de buurt en investeer in jezelf door een paar gerichte sessies op je angst te doen. Heel vaak is het zo dat als je bewust naar je angst kijkt je bewust wel weet dat er niets is om je angstig over te voelen. Maar toch voel je je super slecht dus onbewust zit het probleem dat er voor zorgt dat je je steeds angstig voelt. Je hoeft het niet alleen te doen!

Tip 291 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip5
Als we blijven focussen op die kou of die regen, dan blijven we natuurlijk ook hangen in een somber en negatief gevoel. Zoals we denken, zo voelen we ons ook. Gedachten aan kou, doen ons het koud hebben. Probeer dan juist eens wat extra aandacht te besteden aan dat beetje zon wat je voelt op je huid. Hoe meer je daarop focust, hoe beter het zal werken!
Mocht je tijdens een herfstwandeling kletsnat zijn geworden. Denk dan niet aan hoe vervelend dat is maar denk er dan aan hoe fijn het is om thuis te komen, te genieten van een warme douche of kop thee en droge kleren aan te trekken.
Focus op een oplossing, niet op het probleem!
Tip 292 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip6
Wanneer je klachten te lang aanhouden en jouw stemming aanzienlijk te lijden heeft, is het raadzaam om hierover te praten met jouw partner, een goede vriend of vriendin of eens langs te gaan bij de huisarts. Vaak helpt het al om er gewoon eens met iemand over te praten en deze kunnen zelfs helpen met tips en adviezen.
Je kunt ook professionele hulp zoeken in de vorm van een coach, therapeut of psycholoog. In het najaar zien we bijna altijd een stijging in aanmeldingen bij onze praktijk. Soms ben je al op weg geholpen met één gesprek en soms is het fijn om een iets langere periode begeleid te worden. Dit hangt allemaal af van jouw klachten en hulpvraag natuurlijk.
Tip 293 - Richt je aandacht naar buiten
Een verhoogd zelfbewustzijn houdt in dat je alsmaar je lichaam naspeurt op voortekenen dat je angstig wordt. Bijv. of je ademhaling verandert, of dat je licht in het hoofd wordt. Maar als je zo met je lichaam bezig bent, dan raak je nog meer gespannen. En juist door spanning versnellen je hartslag en ademhaling en word je eerder duizelig.
Als je bijvoorbeeld een sociale angst hebt, dan ben je vaak bang om te blozen, te trillen of te zweten. Door daar zo op te letten kun je weer moeilijker contact maken anderen, terwijl dat nodig is om een leuk gesprek te hebben en je op je gemak te voelen. Deze selectieve en naar binnen gekeerde aandacht helpt dus zeker niet.
Beter is om je aandacht buiten jezelf te richten en er zijn globaal twee manieren dat te doen.
Om te beginnen kun je je aandacht richten op andere mensen. Je zou kunnen observeren hoe anderen zich gedragen, hoe ze eruit zien, wat ze aan hebben, en hoe relaxt ze eruit zien.
De andere mogelijkheid is dat je je richt op de taak die je te doen hebt. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent, wil je de ander begrijpen of iets duidelijk maken. In een vergaderingen wil je dingen te weten komen en kun je anderen observeren.
Oefening baart kunst
Je zou kunnen beginnen met oefenen in neutrale situaties. Bijvoorbeeld tijdens het luisteren van muziek: luister bijvoorbeeld telkens een paar minuten naar de melodie, de tekst, het stemgeluid, etc. Bouw deze manier van oefenen langzaam uit naar meer neutrale situaties. Je kunt overal oefenen met het observeren van wat je kunt zien, wat je hoort, ruikt en uiteindelijk wat je voelt.
Als je na een tijdje beter je aandacht van binnen naar buiten kunt verleggen, dan kun je dit in situaties gaan oefenen die enige of meer angst oproepen.
Heb je behoefte aan ondersteuning? In mijn praktijk help ik cliënten met aanvullende methoden als EMDR en hypnotherapie.
Tip 294 - Twijfelloos - Jeff Foster
Zie het niet als een teken van zwakte, of spiritueel falen.
Er is veel moed nodig om te twijfelen;
om te blijven kijken
als iedereen om je heen roept dat het zeker is;
om nieuwsgierig te blijven, gefascineerd,
als iedereen om je heen
zo zeker zichzelf lijkt.
Blijf dichter bij je twijfel.
Het is een toegangspoort tot mysterie,
en de diepste soort nederigheid.
Je twijfel houdt je open en jong van geest,
en behoed je uiteindelijk
voor de pijn van de gelijk hebben,
de schaamte van het ongelijk hebben
en de arrogantie van voorbarige conclusies.
Voorbij de grenzen van het denken,
voorbij de grenzen van goed en fout,
leeft het twijfelloze hart.
Uit De weg van rust Jeff Foster
Tip 295 - Weg van angst!

Tip 296 - Geef jezelf toestemming om te ontspannen.
Ga comfortabel zitten en adem 3 keer diep in, neem je tijd. Doe het nog een keer maar nu langzamer. Breng dan je aandacht naar elk deel van je lichaam breng je aandacht naar je hoofd en zeg tegen jezelf: nu ontspan ik mijn hoofd. Daarna breng dan je aandacht naar je wangen en zeg tegen jezelf: nu ontspan ik mijn wangen, breng dan je aandacht naar je gezicht , en je zegt tegen jezelf, nu ontspan ik mijn gezicht, dan breng je je aandacht naar je nek en zeg je tegen jezelf nu ontspan ik mijn nek, en zo ga je verder met de andere delen van je lichaam tot je voeten. Je zult merken dat het feit dat je je aandacht op de delen van je lichaam richt, ervoor zorgt dat je niet meer nadenkt over waar je bang voor was. Je kunt je geest trainen om dit toe te passen in een situatie waarin je je angstig begint te voelen om jezelf te leren kalmeren want je kunt je aandacht niet op twee dingen tegelijk richten.
Tip 297 - angsten overwinnen met hypnotherapie
Je kunt je angsten overwinnen met hypnotherapie.
Tip 298 - Niet terugtrekken maar uitreiken.
Tip 299 - vriendelijk zijn voor je gevoelens
Functionele angst zet je in beweging: ze laat je bijvoorbeeld opzij springen als er een auto met loeiende sirenes voorbij komt.
Soms kan angst je laten 'bevriezen'.
Probeer eens, met je aandacht naar je lichaam te gaan als je bang bent. Wat gebeurt daar als je bang bent? Welke spieren span je aan? Misschien je schouders? Of je kaken? Wat voel je in je buik, in je benen? Waar in je lichaam voel je je adem? Je hart?
Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel alleen maar voelen wat er te voelen is, zonder direct iets te hoeven oplossen....
Tip 300 - Beter in je vel tijdens donkere dagen #tip7
Natuurlijk is dit soms makkelijk gezegd dan gedaan. Maar ook dit is mindset! Heb jij vooral oog voor het negatieve en is het glas sneller halfleeg? Of durf jij jezelf te sturen naar het fijne, het positieve en zie je het glas als halfvol?

Tip 301 - Voorkom een chronische disbalans
Ook al lijkt het vaak alsof een paniekaanval zomaar uit het niets komt, veel vaker echter gebeurt dit naar aanleiding van een chronische disbalans in je lichaam. Bijvoorbeeld wanneer we langdurig stress ervaren. Dit kan verschillende aanleidingen hebben zoals bijvoorbeeld drukte op het werk, moeilijk je grenzen kunnen aangeven, problemen binnen relatie/gezin, chronische oververmoeidheid enz.
Al die spanningen zetten het lichaam als het ware ‘vast’ waardoor sommige processen minder constructief kunnen verlopen. Meestal ervaren we dan veel spanning in het bovenlichaam met klachten als hoofdpijn en hyperventilatie als gevolg. Vaak wordt er hulp gevraagd bij een osteopaat of fysiotherapeut om die chronische spanningen uit het lichaam te krijgen. Ook deze spanningen zijn opgehoopte spanningen en kunnen paniekaanvallen tot gevolg hebben.
Het is dus echt van belang om regelmatig te checken hoe het met jouw balans zit. Voel je veel spanningen in je lichaam? Ren je jezelf wat teveel voorbij? Ervaar je veel stress?
Maak dan voor jezelf een plan hoe je dit kan keren. Zorg ervoor dat deze spanningen je lichaam kunnen verlaten door bijvoorbeeld meer ontspanning in je dag te plannen of door te gaan sporten.
Tip 302 - Kan ACT therapie mij helpen van mijn angst af te komen?
Iedereen heeft te maken met lijden in zijn of haar leven, zoals verlies, verdriet, angst, onzekerheid, afwijzing, falen, ziekte, pijn en dood. Er is onderzoek gedaan naar de vraag: “Waarom lijden mensen en hoe kunnen we hen helpen om dat te doorbreken? ”. De conclusie is dat een deel van ons lijden niet te vermijden is, maar dat we een ander deel van ons lijden zelf creëren door hoe we als mens in elkaar zitten.
We vergroten ons lijden als we de pijn in ons leven niet willen ervaren, als we gaan vechten en vluchten. Dat doen we op allerlei manieren, bijvoorbeeld door te veel te snoepen, alcohol drinken, spullen kopen, vermijden, piekeren, veel met TV en Social media bezig zijn, te hard werken. Dit gaat ten koste van de dingen die belangrijk voor ons zijn.
Verder lijden we als mens omdat we kunnen denken en daardoor vast kunnen komen te zitten in onze denkwereld .Ook dat gaat ten koste van aandacht voor waardevolle ervaringen.
ACT richt zich erop om zowel het verzet tegen dat wat er is, als het verstrikt raken in gedachten te doorbreken, zodat er ruimte komt om te leven zoals jij wilt leven.
De toepassing
Vaak komen mensen met vragen bij een therapeut zoals:
Ik heb last van negatieve gevoelens en gedachten (b.v. angst, somberheid, onzekerheid, piekeren, etc.) en daardoor kan ik niet het leven leiden dat ik zou willen. Kun je mij helpen met mijn problemen zodat ik mijn leven weer kan oppakken en de dingen kan doen op een manier zoals ik dat wil? Ook kan het zijn dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je echt wil, omdat je opgeslokt wordt door het leven van alledag.
Misschien heb je al veel geprobeerd om van de negatieve gevoelens en gedachten af te komen, soms ook al andere psychologische hulp en heeft dit niet goed geholpen. Het kost tijd, energie en aandacht om die innerlijke ervaringen onder controle proberen te krijgen. Al die tijd, energie en aandacht kan op dat moment niet gebruikt worden voor waardevolle dingen in het leven. Dit veroorzaakt lijden, het leven gaat voorbij terwijl je bezig bent met het worstelen met jezelf. Bovendien blijkt vaak dat die worsteling met jezelf een versterking van je klachten tot gevolg heeft.
ACT gaat op zoek naar iets wat bruikbaarder is en doet dat door bovenstaande hulpvraag om te draaien. We gaan aan de slag om nu te beginnen om een waardengericht leven te leven (commitment) ondanks en met de negatieve gevoelens en gedachten (acceptatie).
Bijvoorbeeld ondanks je angst voor afwijzing toch aangeven bij je leidinggevende wat belangrijk voor je is.
Dit doorbreekt de negatieve spiraal. ACT werkt veel met praktische oefeningen, ervaringsoefeningen, verhalen en metaforen om dit te leren. ACT besteedt veel aandacht aan hoe je zou willen leven en hoe je dat zou kunnen aanpakken.
Kort samengevat komt ACT hierop neer: Leren datgene te accepteren waar je geen controle over hebt, leren aan te pakken waar je wel controle over hebt en leren het onderscheid tussen die twee te zien.
Tip 303 - Alles begint met een gedachte
Vaak zijn deze gedachten het product van de negatieve programmering die we hebben. Vaak zien onze gedachten als feiten, aangezien onze gedachten onze eigen interpretatie van de werkelijkheid zijn en niet altijd de meest correcte is.
Een voorbeeldL
Gedachte van Anne :
''Mijn collega mag me niet, ze zegt geen woord tegen me''
Deze gedachte is haar eigen interpretatie van de werkelijkheid, want misschien heeft die collega het zo druk of gestrest dat hij/zij geen tijd heeft om met Anne te praten of misschien is hij/zij introvert en verwacht ze dat Anne eerst contact met hem/haar neemt.
Hebt je zo'n gedachte:? Stop gewoon even en observeer en analyseer welke gedachte je hebt en verander ze indien nodig. Heb je hulp hiermee nodig?. Cognitieve therapie en hypnotherapie kunnen hje hiermee helpen. Met hypnotherapie komt je erachter waar die negatieve gedachten vandaan komen. Hoogstwaarschijnlijk zitten ze diep in je onderbewustzijn.
Tip 304 - Wake up call
Om uit deze toestand te raken, kan je jezelf weer 'terugroepen' naar het huidige moment door bijvoorbeeld je tenen in je schoenen te bewegen of op je handen te gaan zitten. Je kunt ook dingen om je heen gaan tellen of kleuren opnoemen van wat je om je heen ziet. Iets kouds vastpakken helpt vaak ook. Zo maak je jezelf 'wakker' , zoals je dat ook doet als je naar droomt.
Tip 305 - boekentip

Tip 306 - stel jezelf zinnige vragen
Is dat waar?
Succes
Tip 307 - Doe meer wat helpt
Dus vraag jezelf af, om mijn angst te verminderen heb ik dit al eens gedaan ....... en welke goede eigenschappen bezit ik om dit in dit te zetten en om met mijn angst om te gaan?
Veel dapperheid toegewenst.
Tip 308 - Boekentip Young adult fantasy/meiden
Tip 309 - een uitspraak
Uit: ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard’.
Auteur: Charlie Mackesy
Tip 310 - Heft in eigen hand
"Ik sluit de deur en ramen wel af" of "wij doen de boodschappen want dan hoef jij niet naar buiten" , "ik rijd wel" enz.
Je denkt dat dit bezorgdheid om jou is en dat klopt wel, het is goed bedoeld; toch is het een eerste stap als jij je dit niet meer laat aanleunen en zelf stappen zet. Door te vermijden waar je bang voor bent, ben je bezig om de situatie te laten zoals hij is en daar kom je niet verder mee. Dus...... neem het heft in eigen hand, succes!
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Bij de meeste therapeuten op deze site kun je ook terecht voor online therapie.
In het profiel van de therapeut staat dit dan aangegeven.
leren je adem te volgen 3 minuten
Vliegangst:
vliegangst
Verlatingsangst:
Vrijer leren omgaan met jezelf en anderen
Ik heb meer inzichten over mijn angsten
Romy | Zwolle | 25 jul 2023:
Nicolette is erg prettig in de omgang
Romy | Raalte | 25 jul 2023:
Nicolette is erg prettig in de omgang
Therapie Roosendaal
23 sep 2023:
Therapie Vinkeveen
23 sep 2023:
Therapie & Coaching Delft
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |