Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij angsten - algemeen

angsttherapie psycholoog

 

Angsten - tips

Zoek je tips bij angsten?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw algemene tip voor omgaan met angsten? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Focus bij angst je aandacht op je lichaam

Focus bij angst je aandacht op je lichaam in plaats van je gedachten11

deel deze tip

Tip 2 - Neem stapje voor stapje

Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.8

deel deze tip

Tip 3 - Doe juist dat waar je bang voor bent

Doe juist dat waar je bang voor bent.
Angst kan zo bedreigend overkomen dat je al snel geneigd bent situaties die je bang maken te ontwijken. Je loopt dan echter het risico dat je angst steeds groter wordt.

Zoek juist de situaties die je bang maken op. Realiseer je dat je paniek en de lichamelijke klachten als onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan. Oefen daarbij steeds in kleine stapjes.

Of maak expres fouten.
Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt. Want, zijn je bange vermoedens uitgekomen? Je zult merken dat door de confrontatie met je angst aan te gaan je juist sterker wordt.8

deel deze tip

Tip 4 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.

Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.6

deel deze tip

Tip 5 - Ga sporten

Sporten kan je helpen om lijfelijke spanning kwijt te raken en tijdens sporten maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven zo heb je twee vliegen in een klap6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Het grote nadeel van vermijding

Het grote nadeel van vermijding

Als we ergens bang voor zijn, dan is het onze eerste neiging om het uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld, je bent bang voor honden, je komt er eentje buiten tegen en je loopt een andere kant op. Of je bent bang om op snelwegen te rijden en je rijdt alleen via kleinere wegen.

Op zich is dat een oplossing voor je angst of fobie. Door jezelf er niet aan bloot te stellen hoef je er ook niet bang voor te zijn en dat scheelt heel veel spanning en gedoe!

Natuurlijk heeft het ook een nadeel, want je moet steeds omlopen voor een hond, of het duurt veel langer om ergens te komen via binnendoor-wegen dan via de snelweg etc.

Maar een ander groot nadeel van vermijding is dat je angst stiekem toch steeds groter wordt! Elke keer als je iets vermijdt, bevestig je namelijk ook de angst in je hoofd. Je brein denkt dan namelijk: we zijn die hond aan het vermijden, zie je wel, het moet wel echt een vreselijk monster zijn ... anders zouden we m niet vermijden!

Er ontstaat dus een soort cirkel-redenering in je hoofd, waardoor je angst alleen maar groter en groter wordt. En - zeker als iets een gewoonte is geworden - dan gaat je brein een verklaring zoeken voor je gedrag. En als je iets vermijdt, dan moet dat wel zijn omdat het heel erg eng is!

De enige manier om angst te overwinnen is, jezelf dwingen om in kleine stapjes toch weer die kant op te gaan, zodat je brein kan ervaren, oh wacht eens even, dit valt eigenlijk best wel mee!6

deel deze tip

Tip 7 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.5

deel deze tip

Tip 8 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.5

deel deze tip

Tip 9 - Praat vanuit een open houding

Vind je het moeilijk om je volwassen wordende kind los te laten? Maakt het je bang en heb je daardoor de neiging om je kind strak te houden? Probeer je zoon of dochter ruimte te geven en zorg dat je in gesprek blijft.

 

Praat niet vanuit je angst, maar vanuit een open houding; vraag wat hem of haar bezig houdt. Zo blijf je goed in contact en bouw je wederzijds vertrouwen op. Het zal je angst doen afnemen.5

deel deze tip

Tip 10 - Angsten zijn verslavend - Stop ze

Angsten werken verslavend

Angsten zetten je aan tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.


Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angsten, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.


Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Hou een "angstdagboek" bij

Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.

Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.4

deel deze tip

Tip 12 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.4

deel deze tip

Tip 13 - Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander

Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander, wat diegene moet doen om in jouw situatie te komen, die jou angst bezorgt.

Zet stap voor stap op papier wat de ander moet doen of laten.
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan....

Deze tip komt uit het boek: Recepten om in de puree te raken van Bruno-Paul De Roeck.4

deel deze tip

Tip 14 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.3

deel deze tip

Tip 15 - Zoek een therapeut

Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Praat over je angstgevoelens

Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.3

deel deze tip

Tip 17 - Onderzoek je angstige deel

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.3

deel deze tip

Tip 18 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.3

deel deze tip

Tip 19 - Ga hardop zingen

Als de angstgedachtes weer in je hoofd komen met de daarbij behorende lichamelijke reacties, ga dan eens hardop zingen. Je hersenen kunnen namelijk maar één ding tegelijk doen. Succes!3

deel deze tip

Tip 20 - Adem rustig

Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniek- en angstaanvallen verminderen.

Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof. Wat kan helpen is je hand op je buik te leggen en het rijzen en dalen van buik te volgen bij de in- en uitademing.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Oefen met het gedachteschema

Oefen met het gedachteschema.

Gebeurtenis: b.v. Examen
Gedachte over die gebeurtenis: Ik kan het niet
Gevoel: Angst
Gedrag: Piekeren

Noteer dit onhandige/negatieve schema en zet daar meer positieve gedachten tegen over.

Gedachten kunnen dan b.v. zijn: Ik maak een planning zodat ik de tijd heb om de lesstof goed te leren, ik heb mij goed voorbereid, vorige keer is het ook goed gegaan. Noteer vervolgens je gevoel en gedrag bij deze gedachten.3

deel deze tip

Tip 22 - Erken de gevoelens, zonder ermee te identificeren

Erken de gevoelens van angst, maar identificeer je er niet mee.
Je BENT je gevoelens niet, je HEBT je gevoelens.

Als je dat onderscheid weet te maken, creeer je voor jezelf vrijheid.

Je valt niet samen met de angstgevoelens, je kunt ze liefdevol, zonder oordeel observeren en er iets mee doen.3

deel deze tip

Tip 23 - Onderzoek je gedachten

Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Hoe je denkt en voelt in een bepaalde situatie bepaalt voort een groot gedeelte je reactie.

We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen ,om ze te zien als feiten. Heel vaak is wat we denken onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, en die hoeft niet altijd te kloppen.

Er zit nog al een verschil tussen een objectieve waarneming en een interpretatie. Je kunt dus onderzoeken of je gedachten realistisch zijn en zo nodig je gedachten bijstellen.

Je kunt in het geval van angst eens voor jezelf nagaan:
wat is het ergste wat je kan overkomen? hoe groot is de kans dat dit gebeurt.
Stel je voor dat dit gebeurt? Is er dan nog iets wat je kunt doen?3

deel deze tip

Tip 24 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.2

deel deze tip

Tip 25 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Herken excuses om niet te veranderen

Herken excuses om niet te veranderen.

Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.

Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:

- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.

- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.

Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.2

deel deze tip

Tip 27 - Werk je angsten niet weg, maar ga ermee om

Probeer je angsten niet weg te werken, maar leer ermee om te gaan.2

deel deze tip

Tip 28 - Neem eens een stap die je nooit durfde

Neem eens een stap die je nooit durfde, doe het samen met een goede vriend(in) en geef je grenzen aan. Bedenk dat je altijd zelf de regie hebt!2

deel deze tip

Tip 29 - Erken en omarm je angst

Ga juist naar je angst toe en beweeg er niet van weg. Door met je aandacht naar de angst te gaan leer je je angst beter te kennen. Niet omdat het weg moet maar om het beter te kunnen voelen zonder er verder op in te gaan.

Hoe voelt het precies, wat voelt het, welke lichamelijke reacties zijn er?2

deel deze tip

Tip 30 - Zoek een therapeut die werkt met EMDR!

Met deze methode zijn heel veel angsten en fobieën te verminderen of zijn zelfs weg na een of meerdere EMDR-sessies.

Het is geen tovermiddel maar ik heb al vaak mogen meemaken dat mensen een stuk 'lichter' de deur zijn uitgegaan en ze de tijd erna veel minder of geen belemmering meer ondervonden door hun angst.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Overweeg EMDR

EMDR werkt goed bij PTSS, maar ook bij andere angsten. Vaak ontstaan angsten door bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.

Met EMDR kan je vaak veel spanning verminderen. Doordat de spanning minder is, kun je ook beter oefenen en jezelf weer laten ervaren dat je niet (zo) bang hoeft te zijn, als dat je nu voor iets bent.2

deel deze tip

Tip 32 - Onderzoek je gedachten en keer het om

Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.1

deel deze tip

Tip 33 - Zoek steun bij mensen die je vertrouwt

Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.

Je kunt ze ook meer over angsten laten lezen op deze website.1

deel deze tip

Tip 34 - If you don't use it you loose it

Voor je hersenen geldt: If you don't use it, you loose it en
If they fire together, they wire together

Er zijn twee uitspraken in de hersenwetenschap die heel duidelijk aangeven hoe angst verminderd of versterkt kan worden: “If they fire together, they wire together” en “If you don’t use it, you lose it”.

Wanneer het angst-netwerk wordt geactiveerd, door welke trigger dan ook, wordt ook direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd (snelle route). Wat wij direct ervaren is dat onze hartslag omhoog gaat, onze spieren zich spannen en de handen koud en klam worden.

Door bewust je ademhaling weer te verlagen en je spieren te ontspannen activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Een soort handrem eigenlijk om dit proces te onderbreken.

Zo kun je het netwerk weer minder actief maken en bepaalde associaties te dempen (if you dont use it, you loose it). Dit kost tijd, maar als het signaal vaak genoeg gedoofd wordt, wordt de amygdala minder actief en zal dus minder snel een signaal van gevaar uitzenden.1

deel deze tip

Tip 35 - Als angst een probleem wordt, zoek hulp

Op zich is er niks mis met angst.
Angst waarschuwt je dat er iets mis is.
Het is geen prettig gevoel, en dat is juist de bedoeling.

Als je bedreigd wordt, moet je in actie komen: maak het gevaar onschadelijk, verstop je of maak dat je weg komt. Het alarmcentrum in je brein zorgt dat je er klaar voor bent. En dat geeft een onrustig, gespannen gevoel.

Maar je kunt last hebben van angst door je vermogen om te denken, doordat je een goed geheugen hebt en doordat je leven veilig is en er dus geen reden is voor angst.

Misschien heb je een denkpatroon ontwikkeld met veel angstige gedachten. Of nare ervaringen uit het verleden spelen je nog steeds parten. Angst belemmert je in je dagelijks functioneren en het kost veel energie.

Angst wordt helemaal een probleem als je gevreesde situaties onnodig uit de weg gaat. Zo ervaar je niet meer dat die situaties gewoon veilig zijn. Je bent aldoor maar bezig met het bedenken en nemen van (onnodige) voorzorgsmaatregelen, en je leefruimte wordt kleiner en kleiner.

Als je dat merkt, dan is het echt de hoogste tijd om hulp te zoeken!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Zie youtube-filmpje met tips

Goede youtube film (in het Engels) met tips tegen angst:1

deel deze tip

Tip 37 - Angst heeft een generaliserend karakter

Angst heeft een generaliserend karakter, met andere woorden als je het aandacht geeft wordt het alleen maar groter!1

deel deze tip

Tip 38 - Think of a wonderfull tought, any happy little tought

Zoals Peter Pan van Disney het zegt: "Think of a wonderfull tought, any happy little tought"

Probeer je niet te focussen op je angst; dan maak je ze erger. Probeer aan iets aangenaam te denken.

Je kan jezelf leren om een 'veilig plekje' te creëren; een plekje waar je in gedachten naartoe kan vluchten, wanneer je angsten de kop opsteken.

Het plekje zal er niet voor zorgen dat je angsten verdwijnen, maar wel dat jij je gevoelens meer de baas kan dan je oorspronkelijk dacht, waardoor je manieren zal vinden om met de angst om te gaan.

Succes!1

deel deze tip

Tip 39 - Autogene training

Autogene training is een vorm van ontspanning die vooral geschikt is bij angst, stress, gespannenheid, psychosomatische klachten en slapeloosheid.

Het woord Autogeen betekent zelfsturend en het is een oefenprogramma (training), waarmee u zichzelf aanleert om lichamelijk en emotioneel te ontspannen.

Kies in het begin een rustige plaats, waar u in het halfdonker kunt liggen en waar u een halfuur met rust wordt gelaten. Voor het slapen is wel handig, omdat u dan ook geen knellende kleding aanheeft en het doet gelijk iets aan slapeloosheid.


De techniek
Begin met een zin te herhalen, zoals "ik voel me rustig", of "ik ben kalm". Herhaal dat in gedachten en concentreer op de woorden en het gevoel van rust in uw lichaam en uw geest. Laat het over u heen komen.

Heel belangrijk is een passieve houding, kijk wat er gebeurt. Speur naar plekken in uw lichaam waar spanning is en herhaal de zin die u gekozen heeft. Adem regelmatig, niet diep of haastig. Als het goed lukt kunt u na een paar dagen de training uitbreiden.

Wek een gevoel van zwaarte in uw hand op
Bent u rechtshandig dan concentreert u zich op uw rechterhand (linkshandige de linkerhand). Zeg in gedachten: "Mijn hand wordt steeds zwaarder en zwaarder". Herhaal die suggestie en ervaar wat er met uw hand gebeurt. Uw hand wordt steeds zwaarder en er komt een gevoel van ontspanning.

Wek een gevoel van warmte in uw hand op
Net als bij de vorige oefening, maar gebruik nu de zin: "Mijn hand wordt steeds warmer". Het lichaam zal reageren met een grotere bloedcirculatie in uw armen en handen.

Weer een stapje verder. Laat de zwaarte en warmte door het hele lichaam toe.
Door u eerst op uw hand te concentreren en daarna de warmte en zwaarte door uw hele lichaam voelen. Bedenk zinnen die over andere delen van uw lichaam gaan en herhaal die. Gun uzelf de tijd.

Nu is uw buik aan de beurt
Gebruik de zin: "Mijn buik voelt lekker warm". En laat de warmte tot diep in uw buik toe. Is er spanning, doe er dan niets tegen, behalve het ervaren van de warmte.

Koel voorhoofd
Voor een ontspannen gevoel in uw voorhoofd, zeg dan in gedachten de zin: "Mijn voorhoofd is koel". Dat kan ontspanning geven van gezicht en voorhoofd. Die mond vaak uit in kalmte en rust.

Einde van de oefening
Spring niet meteen op. Maar beweeg eerst even uw armen en benen, haal een paar keer diep adem en doe dan uw ogen open. Des te vaker u geoefend heeft des te langer blijft de ontspanning.
Als u AT onder de knie heeft kunt u met kleine stapjes uw angsten tegemoet treden.1

deel deze tip

Tip 40 - Verbind jezelf en stel je open

Angst is functioneel en niet weg te denken uit het menselijk bestaan. Het houdt ons alert, beschermt ons tegen reële gevaren en geeft ons de kans om moed en daadkracht te ontwikkelen.

Angst kan echter té groot worden, waardoor we het vanuit ons ik niet meer kunnen hanteren. De angst wordt dan overheersend. Het is dan van belang om de angst te begrijpen. De volkswijsheid weet al heel lang dat 'de angst in de ogen zien de kortste weg is'. Het helpt dan om je angst met je naasten te delen, te bespreken.

Veel mensen verbergen hun angsten, waardoor een eigenschap bij angst is dat je ten onrechte verondersteld dat jij de enige bent die zich angstig voelt.

Door je angst te delen kom je er (weer) achter dat je -niet- de enige bent met angst. Je kunt verbondenheid gaan ervaren door je open te stellen. En juist dát is de beste remedie tegen angst: het tegenovergestelde van angst is -Verbondenheid-.

Wanneer je je verbonden voelt aan anderen, aan je thuis, met een dier, aan een fijne omgeving of een werkkring ervaar je minder angst.

De vaste eigenschap van angst is juist dat je erdoor neigt om je terug te trekken. De enige werkelijke remedie is daarom om weer 'naar voren te gaan' en verbindingen te leggen, contact te maken én te onderhouden. Dit vraagt kracht en moed, maar het maakt je ook sterker dan je ooit was. Door dit te doen ervaar je hoe je als mens waarlijk zinvol leeft.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Boekentip: De Angst de Baas

Angst vraagt er niet alleen om begrepen, maar ook om tegemoet getreden te worden. Het is verstandig om je hierbij te laten helpen door een naaste, of door een professional wanneer je angst krachtiger is dan jij zelf bent (of ervaart).

Een prachtig boek over het omgaan met Angst is geschreven door de zeer ervaren psycholoog Frits Winter. Het heet 'de Angst de Baas'. Het geeft niet alleen heel begrijpelijke informatie over wat angst is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Het is ook een werkboek, waardoor je zelfstandig heel ver kunt komen in het omgaan met je angst(en).

De toon in het boek is oprecht, menselijk en warm. Dat is meen ik precies wat je nodig hebt, naast uiteraard acceptatie én een stevige aanpak van je angst. Succes !1

deel deze tip

Tip 42 - Je hebt een angst, je bent niet de angst

Wees je bewust dat je niet de angst bent, maar een angst hebt.

Let eens op wat je bij je angst denkt, wat je allemaal tegen jezelf zegt.
Sta dan eens stil of dat wat je denkt en tegen jezelf zegt reëel is.1

deel deze tip

Tip 43 - Boekentip: Je gevoel de baas

Boekentip: Je gevoel de baas

Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Het zal je maar gebeuren. Je angstig voelen of een stress-, angst- of paniekaanval krijgen. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten.

 

Door het praktisch geschreven werkboek van Greenberger en Padesky (ISBN 9026515642) leer je niet alleen je angst te begrijpen maar in het boek staan ook waardevolle oefeningen hoe je hier mee om kunt gaan.

 

Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!1

deel deze tip

Tip 44 - Hartcoherentie-oefening

Hartcoherentie-oefening


Een coherent hart betekent niet meer en niet minder dan dat er harmonie is tussen hoofd en hart. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. De oefening bestaat uit drie stappen:


1. Stap: Hartfocus
Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meeste denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.

 


2. Stap: Hartademhaling
Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Volg je uitademing en bij het dal van je totale uitademing kun je 3 seconden wachten, 3 seconden zijn gelijk aan het rustig tellen van 21, 22 en 23.

 

Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.


Blijf, zeker in het begin, minimaal 3 tot 4 minuten in deze ademhalingsconcentratie. Voel maar hoe langer je in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen je wordt.

 


3. Stap: Hartgevoel
Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Een efficiënte manier om je hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.


Maar het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.


Doe deze oefening iedere dag minimaal 5 minuten.

 

De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent, een paniekaanval dreigt te krijgen of op een andere manier stress ervaart.

 

Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.
1

deel deze tip

Tip 45 - Een eenvoudig tool is de ademhaling

Het begint vaak met onrust, vervolgens weet je niet waar het vandaan komt en ga je anders ademen, hyperventilatie. Het wordt er niet beter op en je voelt de angst opkomen en misschien nog erger paniek.

 

Dit overkomt veel mensen, ze vergeten om hulp te vragen en worden letterlijk de angst, de paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een eenvoudig tool is de ademhaling. De buikademhaling.


Als je onrust ervaart begin je hiermee. Adem in via de neus in 4-6 tellen ( de buik wordt grote net als een ballon), hou de adem 2-4 tellen vast, en adem uit via de mond ( waarbij je je navel intrekt). Je wilt immers de afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lijf krijgen via de ademhaling.

 

Doe dit minimaal 3x en ervaar hoeveel keer je nodig hebt om tot rust te komen. Dit kan zijn 15 min maar ook in 5 min. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je tot rust komt is de ervaring.

 

Het mooie is je kan dit overal doen, liggend, staand en zittend.1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |