Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij angsten - algemeen

angsttherapie psycholoog

 

Angsten - tips

Zoek je tips bij angsten?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw algemene tip voor omgaan met angsten? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.

Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.


Angstfobietherapie.com

15

deel deze tip

Tip 2 - Focus bij angst je aandacht op je lichaam

Focus bij angst je aandacht op je lichaam in plaats van je gedachten13

deel deze tip

Tip 3 - Het grote nadeel van vermijding

Het grote nadeel van vermijding

Als we ergens bang voor zijn, dan is het onze eerste neiging om het uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld, je bent bang voor honden, je komt er eentje buiten tegen en je loopt een andere kant op. Of je bent bang om op snelwegen te rijden en je rijdt alleen via kleinere wegen.

Op zich is dat een oplossing voor je angst of fobie. Door jezelf er niet aan bloot te stellen hoef je er ook niet bang voor te zijn en dat scheelt heel veel spanning en gedoe!

Natuurlijk heeft het ook een nadeel, want je moet steeds omlopen voor een hond, of het duurt veel langer om ergens te komen via binnendoor-wegen dan via de snelweg etc.

Maar een ander groot nadeel van vermijding is dat je angst stiekem toch steeds groter wordt! Elke keer als je iets vermijdt, bevestig je namelijk ook de angst in je hoofd. Je brein denkt dan namelijk: we zijn die hond aan het vermijden, zie je wel, het moet wel echt een vreselijk monster zijn ... anders zouden we m niet vermijden!

Er ontstaat dus een soort cirkel-redenering in je hoofd, waardoor je angst alleen maar groter en groter wordt. En - zeker als iets een gewoonte is geworden - dan gaat je brein een verklaring zoeken voor je gedrag. En als je iets vermijdt, dan moet dat wel zijn omdat het heel erg eng is!

De enige manier om angst te overwinnen is, jezelf dwingen om in kleine stapjes toch weer die kant op te gaan, zodat je brein kan ervaren, oh wacht eens even, dit valt eigenlijk best wel mee!12

deel deze tip

Tip 4 - Where attention goes, energy flows

Where attention goes, energy flows.
Oftewel "Waar jij op focust dat wordt sterker".

- Wat gebeurt er -
Denk jij aan wat je NIET wilt......dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt "ik wil niet in paniek raken" dan is de focus van je mind in eerste instantie op "paniek" gericht (die je niet wilt) en daarmee activeer je de fight/flight modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe....als ik zeg "denk niet aan een roze olifant" dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.

Denk je "ik wil rustig zijn", dan is de focus van je mind op "rustig" en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan "het probleem" te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten.

In het algemeen kan je zeggen dat een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.

- TIP -
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.

Hoe?
Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen.

* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je iets niet wilt, word je je
bewust daarvan. Die negatieve gedachte is jouw trigger om direct de
afleiding te zoeken en iets anders te denken.
* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar
in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al
langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem..."O, dit is weer zo'n gedachte dat ik
iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil gewoon
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' zijn. Want als ik
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' ben voel ik
me goed zoals die keer .......". En hier (op de plek van de puntjes) noem je
dan een situatie (als voorbeeld "op onze vakantie op Texel") waarin je dit
bent geweest en dat heel goed voor je voelde, die je je levendig voor de
geest kan halen samen met dat hele goede gevoel.
* Maak hiervoor een standaard zinnetje met steeds hetzelfde doel wat je
wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed
voelde.
Dat maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat op je
negatieve gedachte te reply-en met wat je wel wilt.

* Priming: het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje
wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je
je mobiel checkt :-) . Je stuurt je eerste gedachten op die manier. "Ik wil
gewoon 'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij"zijn. Want als ik dit ben dan
voel ik me goed zoals die keer 'op onze vakantie op Texel' dus ik weet
ook dat ik dit kan". (Het is helemaal sterk als je dit hardop tegen jezelf
kan zeggen).
Hiermee beïnvloed je je stemming door met een positieve gedachte de
dag te starten. En je hebt direct je focus gezet op wat je wilt!
Where attention goes, energy flows!

- Resultaat -
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is.....hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn. En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip las?

- Actie -
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 4 stappen. Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen. Succes!

- Extra -
En als je ziet dat dit werkt dan kan je het nog sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte (dit kan je uiteraard ook vanaf het begin doen als dat goed voelt). Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe van iets waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, etc) en het gevoel wat daarbij hoort even echt koppelt aan die gedachte. Je krijgt dan bijvoorbeed: "Ik wil gewoon ontspannen zijn want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer op onze vakantie op Texel, ik weet dus ook dat ik ontspannen kan zijn. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb". Ook dit zorgt voor een hele andere focus waarbij de energie de goede kant op stroomt.

Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnetjes, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit had en je heel goed voelde en koppel die twee aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnetjes waarmee je je NIET gedachte direct kunt afleiden en je focus en dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.11

deel deze tip

Tip 5 - Neem stapje voor stapje

Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.


Angstfobietherapie.com

9

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.


Angstfobietherapie.com

9

deel deze tip

Tip 7 - Ga sporten

Sporten kan je helpen om lijfelijke spanning kwijt te raken en tijdens sporten maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven zo heb je twee vliegen in een klap9

deel deze tip

Tip 8 - Angsten zijn verslavend - Stop ze

Angsten werken verslavend

Angsten zetten je aan tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.


Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angsten, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.


Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!9

deel deze tip

Tip 9 - Doe juist dat waar je bang voor bent

Doe juist dat waar je bang voor bent.
Angst kan zo bedreigend overkomen dat je al snel geneigd bent situaties die je bang maken te ontwijken. Je loopt dan echter het risico dat je angst steeds groter wordt.

Zoek juist de situaties die je bang maken op. Realiseer je dat je paniek en de lichamelijke klachten als onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan. Oefen daarbij steeds in kleine stapjes.

Of maak expres fouten.
Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt. Want, zijn je bange vermoedens uitgekomen? Je zult merken dat door de confrontatie met je angst aan te gaan je juist sterker wordt.9

deel deze tip

Tip 10 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Angstfobietherapie.com

8

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Hou een "angstdagboek" bij

Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.

Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 12 - Ga hardop zingen

Als de angstgedachtes weer in je hoofd komen met de daarbij behorende lichamelijke reacties, ga dan eens hardop zingen. Je hersenen kunnen namelijk maar één ding tegelijk doen. Succes!


Maureen - Psycholoog Maastricht

7

deel deze tip

Tip 13 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.


Angstfobietherapie.com

6

deel deze tip

Tip 14 - Herken excuses om niet te veranderen

Herken excuses om niet te veranderen.

Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.

Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:

- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.

- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.

Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.


Angstfobietherapie.com

6

deel deze tip

Tip 15 - Oefen met het gedachteschema

Oefen met het gedachteschema.

Gebeurtenis: b.v. Examen
Gedachte over die gebeurtenis: Ik kan het niet
Gevoel: Angst
Gedrag: Piekeren

Noteer dit onhandige/negatieve schema en zet daar meer positieve gedachten tegen over.

Gedachten kunnen dan b.v. zijn: Ik maak een planning zodat ik de tijd heb om de lesstof goed te leren, ik heb mij goed voorbereid, vorige keer is het ook goed gegaan. Noteer vervolgens je gevoel en gedrag bij deze gedachten.6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Praat vanuit een open houding

Vind je het moeilijk om je volwassen wordende kind los te laten? Maakt het je bang en heb je daardoor de neiging om je kind strak te houden? Probeer je zoon of dochter ruimte te geven en zorg dat je in gesprek blijft.

 

Praat niet vanuit je angst, maar vanuit een open houding; vraag wat hem of haar bezig houdt. Zo blijf je goed in contact en bouw je wederzijds vertrouwen op. Het zal je angst doen afnemen.5

deel deze tip

Tip 17 - Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander

Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander, wat diegene moet doen om in jouw situatie te komen, die jou angst bezorgt.

Zet stap voor stap op papier wat de ander moet doen of laten.
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan....

Deze tip komt uit het boek: Recepten om in de puree te raken van Bruno-Paul De Roeck.5

deel deze tip

Tip 18 - Gebruik je ervaringen van kracht

Angst voor ........?

Ga eens voelen waar zit dat? En wanneer je hem hebt gevonden ergens in je lichaam ga er dan eens naartoe.

Adem er doorheen en verander het van kleur. Bedenk dan welke eigenschap of waarde je hier zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan kracht, doorzettingsvermogen, moed etc.

Denk dan aan de laatste ervaring die je hebt gehad en dat je de kracht, de moed etc voelde. Maak dat gevoel sterk en verplaats het naar het gevoel van angst.

Wil je meer weten? Of heb je hier begeleiding bij nodig?
Neem dan contact op.

Vrolijke groet, Simone5

deel deze tip

Tip 19 - Wees lief voor jezelf

Angstgedachten zijn zo vervelend omdat je in zo'n loupe terecht komt, een vicieuze cirkel waar je niet uit los lijkt te kunnen komen.

 

Daarom zijn allerlei tips als letten op je ademhaling, op je gedachten en je lichaam zeer nuttig.

 

Toch kan ook dat op een bepaald moment niet meer lukken waardoor je je ook nog eens voelt falen..Je krijgt een nog slechter gevoel ver jezelf!


Wees dan lief voor jezelf, oordeel niet over jezelf (wat ook weer erg moeilijk kan zijn, ik weet het) en ga naar buiten.

 

Beloof jezelf een klein wandelingetje, liefst met wat natuur om je heen. Bewegen is goed, en een half uurtje wandelen is al genoeg, om je stresshormonen je lichaam te laten verlaten. Bovendien maak je positieve hormonen aan. Probeer tijdens het wandelen te letten op wat je ziet in de natuur.


En je hoeft niks, maar misschien lukt het je nu wel om "gewoon" eens te letten op je ademhaling.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 20 - Zoek een therapeut

Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Onderzoek je angstige deel

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 22 - Adem rustig

Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniek- en angstaanvallen verminderen.

Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof. Wat kan helpen is je hand op je buik te leggen en het rijzen en dalen van buik te volgen bij de in- en uitademing.4

deel deze tip

Tip 23 - Zie youtube-filmpje met tips

Goede youtube film (in het Engels) met tips tegen angst:


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 24 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 25 - Praat over je angstgevoelens

Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 27 - Erken de gevoelens, zonder ermee te identificeren

Erken de gevoelens van angst, maar identificeer je er niet mee.
Je BENT je gevoelens niet, je HEBT je gevoelens.

Als je dat onderscheid weet te maken, creeer je voor jezelf vrijheid.

Je valt niet samen met de angstgevoelens, je kunt ze liefdevol, zonder oordeel observeren en er iets mee doen.3

deel deze tip

Tip 28 - Onderzoek je gedachten

Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Hoe je denkt en voelt in een bepaalde situatie bepaalt voort een groot gedeelte je reactie.

We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen ,om ze te zien als feiten. Heel vaak is wat we denken onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, en die hoeft niet altijd te kloppen.

Er zit nog al een verschil tussen een objectieve waarneming en een interpretatie. Je kunt dus onderzoeken of je gedachten realistisch zijn en zo nodig je gedachten bijstellen.

Je kunt in het geval van angst eens voor jezelf nagaan:
wat is het ergste wat je kan overkomen? hoe groot is de kans dat dit gebeurt.
Stel je voor dat dit gebeurt? Is er dan nog iets wat je kunt doen?


Karin - Therapie Eersel

3

deel deze tip

Tip 29 - Hartcoherentie-oefening

Hartcoherentie-oefening


Een coherent hart betekent niet meer en niet minder dan dat er harmonie is tussen hoofd en hart. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. De oefening bestaat uit drie stappen:


1. Stap: Hartfocus
Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meeste denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.

 


2. Stap: Hartademhaling
Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Volg je uitademing en bij het dal van je totale uitademing kun je 3 seconden wachten, 3 seconden zijn gelijk aan het rustig tellen van 21, 22 en 23.

 

Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.


Blijf, zeker in het begin, minimaal 3 tot 4 minuten in deze ademhalingsconcentratie. Voel maar hoe langer je in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen je wordt.

 


3. Stap: Hartgevoel
Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Een efficiënte manier om je hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.


Maar het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.


Doe deze oefening iedere dag minimaal 5 minuten.

 

De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent, een paniekaanval dreigt te krijgen of op een andere manier stress ervaart.

 

Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.
3

deel deze tip

Tip 30 - Een eenvoudig tool is de ademhaling

Het begint vaak met onrust, vervolgens weet je niet waar het vandaan komt en ga je anders ademen, hyperventilatie. Het wordt er niet beter op en je voelt de angst opkomen en misschien nog erger paniek.

 

Dit overkomt veel mensen, ze vergeten om hulp te vragen en worden letterlijk de angst, de paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een eenvoudig tool is de ademhaling. De buikademhaling.


Als je onrust ervaart begin je hiermee. Adem in via de neus in 4-6 tellen ( de buik wordt grote net als een ballon), hou de adem 2-4 tellen vast, en adem uit via de mond ( waarbij je je navel intrekt). Je wilt immers de afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lijf krijgen via de ademhaling.

 

Doe dit minimaal 3x en ervaar hoeveel keer je nodig hebt om tot rust te komen. Dit kan zijn 15 min maar ook in 5 min. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je tot rust komt is de ervaring.

 

Het mooie is je kan dit overal doen, liggend, staand en zittend.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Masseer je voeten of ga stampen met je voeten

Masseer je voeten of ga stampen met je voeten. Verdeel hiermee de energie die je zo kan voelen in je hoofd over je lichaam. Je kan ook eventueel een warme douche nemen.3

deel deze tip

Tip 32 - Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf'

Vaak ontstaan angsten of paniek vanuit perfectionisme of goed willen doen voor anderen. Dan is het belangrijk in eerste instantie aan jezelf te leren denken; m.a.w. aan zelfzorg te doen.

Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf' (Ann Vermeiren en Marc Buelens)
Een boek dat heel toegankelijk is geschreven en waar op het einde van ieder hoofdstuk oefeningen staan die je aanzetten tot nadenken.3

deel deze tip

Tip 33 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 34 - Onderzoek je gedachten en keer het om

Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:

1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.


Citaat van Byron Katie uit "Het klein boekje"

2

deel deze tip

Tip 35 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Werk je angsten niet weg, maar ga ermee om

Probeer je angsten niet weg te werken, maar leer ermee om te gaan.2

deel deze tip

Tip 37 - Neem eens een stap die je nooit durfde

Neem eens een stap die je nooit durfde, doe het samen met een goede vriend(in) en geef je grenzen aan. Bedenk dat je altijd zelf de regie hebt!2

deel deze tip

Tip 38 - Erken en omarm je angst

Ga juist naar je angst toe en beweeg er niet van weg. Door met je aandacht naar de angst te gaan leer je je angst beter te kennen. Niet omdat het weg moet maar om het beter te kunnen voelen zonder er verder op in te gaan.

Hoe voelt het precies, wat voelt het, welke lichamelijke reacties zijn er?2

deel deze tip

Tip 39 - Zoek een therapeut die werkt met EMDR!

Met deze methode zijn heel veel angsten en fobieën te verminderen of zijn zelfs weg na een of meerdere EMDR-sessies.

Het is geen tovermiddel maar ik heb al vaak mogen meemaken dat mensen een stuk 'lichter' de deur zijn uitgegaan en ze de tijd erna veel minder of geen belemmering meer ondervonden door hun angst.2

deel deze tip

Tip 40 - Als angst een probleem wordt, zoek hulp

Op zich is er niks mis met angst.
Angst waarschuwt je dat er iets mis is.
Het is geen prettig gevoel, en dat is juist de bedoeling.

Als je bedreigd wordt, moet je in actie komen: maak het gevaar onschadelijk, verstop je of maak dat je weg komt. Het alarmcentrum in je brein zorgt dat je er klaar voor bent. En dat geeft een onrustig, gespannen gevoel.

Maar je kunt last hebben van angst door je vermogen om te denken, doordat je een goed geheugen hebt en doordat je leven veilig is en er dus geen reden is voor angst.

Misschien heb je een denkpatroon ontwikkeld met veel angstige gedachten. Of nare ervaringen uit het verleden spelen je nog steeds parten. Angst belemmert je in je dagelijks functioneren en het kost veel energie.

Angst wordt helemaal een probleem als je gevreesde situaties onnodig uit de weg gaat. Zo ervaar je niet meer dat die situaties gewoon veilig zijn. Je bent aldoor maar bezig met het bedenken en nemen van (onnodige) voorzorgsmaatregelen, en je leefruimte wordt kleiner en kleiner.

Als je dat merkt, dan is het echt de hoogste tijd om hulp te zoeken!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Overweeg EMDR

EMDR werkt goed bij PTSS, maar ook bij andere angsten. Vaak ontstaan angsten door bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.

Met EMDR kan je vaak veel spanning verminderen. Doordat de spanning minder is, kun je ook beter oefenen en jezelf weer laten ervaren dat je niet (zo) bang hoeft te zijn, als dat je nu voor iets bent.2

deel deze tip

Tip 42 - Angst heeft een generaliserend karakter

Angst heeft een generaliserend karakter, met andere woorden als je het aandacht geeft wordt het alleen maar groter!2

deel deze tip

Tip 43 - Think of a wonderfull tought, any happy little tought

Zoals Peter Pan van Disney het zegt: "Think of a wonderfull tought, any happy little tought"

Probeer je niet te focussen op je angst; dan maak je ze erger. Probeer aan iets aangenaam te denken.

Je kan jezelf leren om een 'veilig plekje' te creëren; een plekje waar je in gedachten naartoe kan vluchten, wanneer je angsten de kop opsteken.

Het plekje zal er niet voor zorgen dat je angsten verdwijnen, maar wel dat jij je gevoelens meer de baas kan dan je oorspronkelijk dacht, waardoor je manieren zal vinden om met de angst om te gaan.

Succes!2

deel deze tip

Tip 44 - Verbind jezelf en stel je open

Angst is functioneel en niet weg te denken uit het menselijk bestaan. Het houdt ons alert, beschermt ons tegen reële gevaren en geeft ons de kans om moed en daadkracht te ontwikkelen.

Angst kan echter té groot worden, waardoor we het vanuit ons ik niet meer kunnen hanteren. De angst wordt dan overheersend. Het is dan van belang om de angst te begrijpen. De volkswijsheid weet al heel lang dat 'de angst in de ogen zien de kortste weg is'. Het helpt dan om je angst met je naasten te delen, te bespreken.

Veel mensen verbergen hun angsten, waardoor een eigenschap bij angst is dat je ten onrechte verondersteld dat jij de enige bent die zich angstig voelt.

Door je angst te delen kom je er (weer) achter dat je -niet- de enige bent met angst. Je kunt verbondenheid gaan ervaren door je open te stellen. En juist dát is de beste remedie tegen angst: het tegenovergestelde van angst is -Verbondenheid-.

Wanneer je je verbonden voelt aan anderen, aan je thuis, met een dier, aan een fijne omgeving of een werkkring ervaar je minder angst.

De vaste eigenschap van angst is juist dat je erdoor neigt om je terug te trekken. De enige werkelijke remedie is daarom om weer 'naar voren te gaan' en verbindingen te leggen, contact te maken én te onderhouden. Dit vraagt kracht en moed, maar het maakt je ook sterker dan je ooit was. Door dit te doen ervaar je hoe je als mens waarlijk zinvol leeft.2

deel deze tip

Tip 45 - Boekentip: De Angst de Baas

Angst vraagt er niet alleen om begrepen, maar ook om tegemoet getreden te worden. Het is verstandig om je hierbij te laten helpen door een naaste, of door een professional wanneer je angst krachtiger is dan jij zelf bent (of ervaart).

Een prachtig boek over het omgaan met Angst is geschreven door de zeer ervaren psycholoog Frits Winter. Het heet 'de Angst de Baas'. Het geeft niet alleen heel begrijpelijke informatie over wat angst is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Het is ook een werkboek, waardoor je zelfstandig heel ver kunt komen in het omgaan met je angst(en).

De toon in het boek is oprecht, menselijk en warm. Dat is meen ik precies wat je nodig hebt, naast uiteraard acceptatie én een stevige aanpak van je angst. Succes !2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Je hebt een angst, je bent niet de angst

Wees je bewust dat je niet de angst bent, maar een angst hebt.

Let eens op wat je bij je angst denkt, wat je allemaal tegen jezelf zegt.
Sta dan eens stil of dat wat je denkt en tegen jezelf zegt reëel is.2

deel deze tip

Tip 47 - Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten

In hypnose!

Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten.

Hypnose gaat direct naar het onderbewustzijn waar jouw angst is vastgelegd. Daar wordt deze ook opgelost.

Je zult je daarna een ander mens voelen.2

deel deze tip

Tip 48 - Twee tips bij angst en controle

Angst en controle

Angst kan heel sterk samenhangen met controle en machteloosheid. Hoe groter ons gevoel van machteloosheid hoe groter de angst. Hoe meer we het idee hebben dat we controle hebben, hoe kleiner de angst. Hoewel je dan ook weer de angst kunt hebben die controle te verliezen!

Ik geef je graag twee tips die met angst en controle te maken hebben. Een goede manier om de controle op de dingen die je angst geven te verhogen is: zorg dat je meer informatie krijgt.

 

Als je bijvoorbeeld bang bent voor een bepaald dier, probeer dan wat meer te weten te komen over de gewoonten van dit dier. Dan kun je erachter komen of je angst wel of niet terecht is.

 

Als je bang bent dat je kunt stikken in een trein, informeer dan eens bij een arts hoeveel zuurstof je nodig hebt en hoeveel zuurstof er in een trein aanwezig is.

Mijn tweede tip is het volgen van een goede cursus mindfulnes. Bij mindfulnes leer je om meer afstand te maken tussen jou en jouw angst. Je kunt daardoor jouw angst observeren, bekijken, alsof je vanachter het raam naar iets op de straat kijkt. Dat kan jou ook helpen om je angst wat meer los te laten. Succes!2

deel deze tip

Tip 49 - Stop met het uitvoeren van dwanghandelingen

Als je last hebt van dwanghandelingen, blijf je door deze uit te voeren angst houden voor wat je probeert te voorkomen.

 

Om de angst te laten verdwijnen of te minderen is het nodig op te houden met het uitvoeren van dwanghandelingen.

 

Daarmee ben je in de gelegenheid om te beoordelen of de rampen of gevarendis je vreest ook echt gebeuren.

 

Je zult merken dat de angst langzaam verminderd als je de dwanghandelingen als veiligheidsmaatregel niet steeds hoeft uit te voeren.2

deel deze tip

Tip 50 - Voel je gronding

Voel je gronding

Gronding brengt je in het hier en nu. Dit kan je doen door je voeten op de grond op te merken, te voelen dat je op een stoel zit. Opmerken dat je gedragen wordt door de onderlaag (oftewel de stoel).

 

Dit in combinatie met aandacht voor de ademhaling reduceert je angstgevoel.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Focus je bij angst op je ademhaling

Focus je bij angst op je ademhaling en signaleer:

5 dingen die je kunt zien
4 dingen die je kunt aanraken
3 dingen die je kunt horen
2 dingen die je kunt ruiken
1 ding dat je kunt proeven2

deel deze tip

Tip 52 - Heel bewust en heel diep ademhalen naar je buik

Bij angst zetten we onze ademhaling vast of gaan we heel hoog ademhalen. Merk je dat je angst gaat opspelen haal dan adem. Heel bewust en heel diep naar je buik.2

deel deze tip

Tip 53 - Denk aan je voeten in je schoenen op de vloer

Angst wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze gedachten.

 

Belangrijk daarom is om uit je hoofd te gaan.

 

Mijn tip hierbij is: denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Ga van het hoogste punt (je hoofd met al je gedachten) naar het laagste punt (je voeten).

Dus denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Focus daarop!2

deel deze tip

Tip 54 - Bekijk eens een leuk filmpje op youtube

Hoi lieve jij,
Wanneer je in een angstmoment komt kijk dan eens een filmpje op you tube deze bijvoorbeeld

 Laat de angst dan plaatsmaken voor iets anders.

Ik kan je verder helpen wanneer je echt van deze angst af wil komen.

Vrolijke groet,
Simone
2

deel deze tip

Tip 55 - Angst in relatie tot slachtofferrol aanpakken

Angst in relatie tot slachtofferrol

Hij komt binnen, vertelt zijn verhaal. In het verleden is er iets niet genoeg gegaan. Vanaf dat moment is zijn angst ontwikkeld om sociale contacten aan te gaan met andere mensen.

 

Hij vindt zichzelf een slecht mens, moet boeten voor de fout die hij zegt gemaakt te hebben. Hij mag er niet zijn.

 

Door deze angst is zijn sociale netwerk sterk teruggelopen, voelt hij zich alleen en onbegrepen. Mijn tips in een dergelijke situatie:

1. Zit je in een slachtofferrol met gedachten als: "ik kan dit tot niet", "wie zit er op mij te wachten", "alles wat ik doe mislukt" etc? Dan zit je mogelijk in je slachtofferrol.

 

Als je daarin blijft 'hangen', kom je er niet uit en is elke poging gedoemd te mislukken. Waarom? Omdat deze rol geassocieerd is met negatieve gedachten.; de zogenaamde zwarte bril.


2. Zet je groene (positieve) bril op. Welke keuze maak je om er uit te komen? Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je talenten die je in kunt zetten? Actief aanpakken is altijd de weg naar Beter.


3. Maak een plan voor jezelf. Welk keuzes maak je? Welke mogelijkheden heb je? Welke talenten zetje hiervoor in en welke acties ga je ondernemen om uit je slachtofferrol te stappen en zelf de regie te nemen in jouw persoonlijk leiderschap. Het kan! Dat is meer dan eens bewezen.


Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Therapievormen die op het onderbewustzijn inwerken

Als er in je leven iets gebeurd is waardoor je ergens bang voor bent of heftig reageert op een bepaalde situatie dan zitten deze situaties in je onderbewustzijn opgeslagen. Dan is het belangrijk om het ook daar te gaan opruimen.

 

Er zijn diverse therapievormen die op dit onderbewustzijn inwerken. Dit zijn o.a. Touch of Matrix en Emotional Freedom Technique.

 

Beiden vormen bewerkstelligen vaak in een hele korte tijd hele mooie resultaten.

 

Kijk op het internet waar een therapeut(e) bij je in de buurt zit en kijk maar eens of dit iets voor je is.2

deel deze tip

Tip 57 - Stel je voor dat je angsten/paniek terug stuurt

Op dit moment is angst en paniek voelbaar om ons heen, zelfs de meest rustige mensen worden ermee besmet.

 

Stel je voor dat je alle angsten/paniek die niet van jou zijn terug stuurt naar waar het thuis hoort. Als je dit regelmatig toepast geeft het meer rust en blijft er alleen over wat van jezelf is.2

deel deze tip

Tip 58 - Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel

Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel

Wanneer we geboren worden in deze wereld, ontvangen we een bedrading (zenuwstelsel) die bedoeld is om verbinding te maken. Met onze eerste adem, beginnen we aan een zoektocht om ons veilig te voelen
in ons lichaam, onze omgeving en in onze relaties met anderen. Het autonome zenuwstelsel is ons persoonlijke alarmsysteem, altijd op zijn hoede, en stelt voortdurend de vraag: "Is dit veilig?"

Zijn doel is om ons te beschermen door steeds de veiligheid en risico’s in te schatten, door steeds te luisteren naar wat er gebeurt in ons lichaam en daarbuiten, en in de verbindingen die we hebben met anderen.

 

Dit luisteren gebeurt diep onder ons bewustzijn en weg van onze bewuste controle. Dr. Porges, die doorhad dat dit niet te maken had met bewuste processen, zoals dit wel bij perceptie het geval is, noemde dit ‘neuroceptie’ om te beschrijven dat ons autonome zenuwstelsel voor signalen scant die veiligheid, gevaar en levensbedreiging aangeven zonder dat we daarbij de cognitieve/ denkende delen van onze hersenen gebruiken.

De sympathische tak van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we een een onrustig gevoel krijgen - wanneer iets een neuroceptie van gevaar veroorzaakt. We komen in actie. Vechten of vluchten gebeurt hier. In deze toestand, versnelt onze hartslag, wordt onze ademhaling kort en oppervlakkig en scannen we onze omgeving op zoek naar gevaar, we komen "in beweging."

 

De wereld kan gevaarlijk, chaotisch en onvriendelijk aanvoelen. Dagelijkse problemen die bij deze toestand horen zijn: angst, paniekaanvallen, woede, concentratieproblemen- of problemen met het voltooien van werk, alsook relatieproblemen.

Ons brein maakt een verhaal bij de staat van ons zenuwstelsel.

Als je begrijpt hoe jouw zenuwstelsel werkt, waar jouw biologie jouw brengt, kan je leren je zenuwstelsel te reguleren. Wat heeft jouw zenuwstelsel nodig?2

deel deze tip

Tip 59 - Zoek steun bij mensen die je vertrouwt

Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.

Je kunt ze ook meer over angsten laten lezen op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 60 - If you don't use it you loose it

Voor je hersenen geldt: If you don't use it, you loose it en
If they fire together, they wire together

Er zijn twee uitspraken in de hersenwetenschap die heel duidelijk aangeven hoe angst verminderd of versterkt kan worden: “If they fire together, they wire together” en “If you don’t use it, you lose it”.

Wanneer het angst-netwerk wordt geactiveerd, door welke trigger dan ook, wordt ook direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd (snelle route). Wat wij direct ervaren is dat onze hartslag omhoog gaat, onze spieren zich spannen en de handen koud en klam worden.

Door bewust je ademhaling weer te verlagen en je spieren te ontspannen activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Een soort handrem eigenlijk om dit proces te onderbreken.

Zo kun je het netwerk weer minder actief maken en bepaalde associaties te dempen (if you dont use it, you loose it). Dit kost tijd, maar als het signaal vaak genoeg gedoofd wordt, wordt de amygdala minder actief en zal dus minder snel een signaal van gevaar uitzenden.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Autogene training

Autogene training is een vorm van ontspanning die vooral geschikt is bij angst, stress, gespannenheid, psychosomatische klachten en slapeloosheid.

Het woord Autogeen betekent zelfsturend en het is een oefenprogramma (training), waarmee u zichzelf aanleert om lichamelijk en emotioneel te ontspannen.

Kies in het begin een rustige plaats, waar u in het halfdonker kunt liggen en waar u een halfuur met rust wordt gelaten. Voor het slapen is wel handig, omdat u dan ook geen knellende kleding aanheeft en het doet gelijk iets aan slapeloosheid.


De techniek
Begin met een zin te herhalen, zoals "ik voel me rustig", of "ik ben kalm". Herhaal dat in gedachten en concentreer op de woorden en het gevoel van rust in uw lichaam en uw geest. Laat het over u heen komen.

Heel belangrijk is een passieve houding, kijk wat er gebeurt. Speur naar plekken in uw lichaam waar spanning is en herhaal de zin die u gekozen heeft. Adem regelmatig, niet diep of haastig. Als het goed lukt kunt u na een paar dagen de training uitbreiden.

Wek een gevoel van zwaarte in uw hand op
Bent u rechtshandig dan concentreert u zich op uw rechterhand (linkshandige de linkerhand). Zeg in gedachten: "Mijn hand wordt steeds zwaarder en zwaarder". Herhaal die suggestie en ervaar wat er met uw hand gebeurt. Uw hand wordt steeds zwaarder en er komt een gevoel van ontspanning.

Wek een gevoel van warmte in uw hand op
Net als bij de vorige oefening, maar gebruik nu de zin: "Mijn hand wordt steeds warmer". Het lichaam zal reageren met een grotere bloedcirculatie in uw armen en handen.

Weer een stapje verder. Laat de zwaarte en warmte door het hele lichaam toe.
Door u eerst op uw hand te concentreren en daarna de warmte en zwaarte door uw hele lichaam voelen. Bedenk zinnen die over andere delen van uw lichaam gaan en herhaal die. Gun uzelf de tijd.

Nu is uw buik aan de beurt
Gebruik de zin: "Mijn buik voelt lekker warm". En laat de warmte tot diep in uw buik toe. Is er spanning, doe er dan niets tegen, behalve het ervaren van de warmte.

Koel voorhoofd
Voor een ontspannen gevoel in uw voorhoofd, zeg dan in gedachten de zin: "Mijn voorhoofd is koel". Dat kan ontspanning geven van gezicht en voorhoofd. Die mond vaak uit in kalmte en rust.

Einde van de oefening
Spring niet meteen op. Maar beweeg eerst even uw armen en benen, haal een paar keer diep adem en doe dan uw ogen open. Des te vaker u geoefend heeft des te langer blijft de ontspanning.
Als u AT onder de knie heeft kunt u met kleine stapjes uw angsten tegemoet treden.


Cor

1

deel deze tip

Tip 62 - Boekentip: Je gevoel de baas

Boekentip: Je gevoel de baas

Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Het zal je maar gebeuren. Je angstig voelen of een stress-, angst- of paniekaanval krijgen. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten.

 

Door het praktisch geschreven werkboek van Greenberger en Padesky (ISBN 9026515642) leer je niet alleen je angst te begrijpen maar in het boek staan ook waardevolle oefeningen hoe je hier mee om kunt gaan.

 

Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 63 - Vraag je partner en kinderen om je anders te helpen

Waardoor kan angst blijven voortduren:

Vaak houden partners en kinderen de angst mede in stand. Dit doen ze onbewust omdat ze medelijden met je hebben.

 

Een partner en kinderen gaan alles voor je doen wat je zelf niet meer kunt. Hierdoor blijft de angst bestaan.

 

Maak partner en kinderen mede verantwoordelijk voor het niet langer in stand houden van jouw angst. Vraag aan ze of ze je niet langer willen helpen met hetgeen wat je zelf niet meer durft.1

deel deze tip

Tip 64 - Let op je selectieve aandacht voor de angst

Wat zorgt ervoor dat de angst groter wordt:

Wanneer je een lichamelijk verschijnsel hebt zoals b.v. hartkloppingen. Dan krijg je daarover bepaalde gedachten zoals b.v. 'oh help mijn hart doet het niet meer'.

 

Daarnaast zul je iets doen om de angst te verminderen zoals b.v. heel stil liggen of inspanning vermijden.

 

Zowel jouw gedachten als gedragingen zorgen ervoor dat er veel/alle aandacht voor de angst is. Door deze selectieve aandacht wordt de angst vergroot en houd je hem in stand.1

deel deze tip

Tip 65 - Onder begeleiding naar gevoel van angst toegaan

Onder begeleiding naar het gevoel van angst of paniek toegaan omdat juist er bij weggaan het groter maakt.


sandra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Hou een angstdagboek bij

Hou een “angstdagboek” bij!

Beschrijf de gebeurtenissen die je bang maken en de emoties daarbij.
Het helpt om helder te krijgen waarvoor je precies bang bent, hoe vaak het voorkomt en in welke omstandigheden.

Bespreek onduidelijkheden en je gevoelens met je therapeut!1

deel deze tip

Tip 67 - Wees nieuwsgierig naar je angst!

Wees nieuwsgierig naar je angst!

Het is een bron van nuttige informatie over jezelf.

Heb je weleens jezelf afgevraagd:
Wat wil jouw angst vertellen? Wat geeft het aan je? Misschien bescherming? Wat voor soort van bescherming en waarom? Wat heb je in het echt nodig?

Ga verder met andere vragen die in jou momenteel opkomen. Luister goed naar jezelf, sta stil bij je diepe gevoelens, want je hebt al de antwoorden.

Als je het lastig vindt, zoek een therapeut!1

deel deze tip

Tip 68 - Richt je energie op waar je naar toe wilt

Angst en verlangen

Een menselijk wezen wordt gedreven door twee tegenovergestelde krachten: angst en verlangen. Vaak kan angst ons vermogen onderdrukken om veranderingen door te voeren in ons leven.

Angstige mensen blijven vastzitten in wat zij als een veilige zone zien , en elke plotselinge veranderingen lijkt een onoverkomelijk obstakel.

 

De angst voor het onbekende kan heel realistisch en eng zijn. Maar meestal schuilt het gevaar erin dat we onze geest toelaten om alle soorten negatieve beelden te verzinnen.

 

Het helpt om in zo'n situatie je te focussen op wat het resultaat kan zijn. Om de negatieve gedachten niet te voeden en je energie te richten op waar je naar toe wilt. Zo stapje voor stapje leren om weer eigen regie te nemen en zo de angst te overwinnen.1

deel deze tip

Tip 69 - Maak gebruik van een exposureformulier

Maak gebruik van een exposureformulier


Je kunt de situaties die je akelig of angstig vindt in kaart brengen.


Maak daarvoor een formulier met 2 kolommen. Beschrijf op de linkerzijde (in volgorde van het minst en het meest) de angstige situaties in kaart.


Ken elke situatie een score toe . Dit is om aan te geven hoeveel angst je denkt te ervaren als je in die situatie terecht komt ( 0 = totaal geen spanning en 100 = extreem veel spanning).


Ga oefenen met het aangaan van de situaties. Begin met de oefeningen waarbij je de minste angst ervaart.


Je leer zo dat het gevreesde minder erg is dan je dacht en de angst vanzelf verminderd.1

deel deze tip

Tip 70 - Je kan je geest anders leren denken

"Wat als"?
Wordt je angstig op steeds meer plaatsen?


Grote kans dat je geest je angstige gedachten geeft en je wijst op allerhande gevaren.


Je kan je geest anders leren denken, zodat jezelf kiest hoe je met dergelijke gedachten om kan gaan.


Dit kan door je bewust te worden hoe je tegen jezelf praat en je leert jezelf gerust te stellen (zonder hulp van buitenaf op dit moment), door aan jezelf uit te leggen wat er aan het gebeuren is, waarom je voelt wat je voelt etc.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Praat over je angsten

Praat over je angsten
Je hoeft je er niet voor te schamen.

 

Praten over je angsten met familie vrienden en bekenden lucht vaak op. Het helpt je stress te verminderen. Delen is helen.


Delen kan ertoe bijdragen meer inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie.1

deel deze tip

Tip 72 - Ga een liedje fluiten

Ga een liedje fluiten

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar een liedje fluiten helpt je om in een andere gemoedstoestand te komen. Het leidt af door je focus te verleggen. Kies een leuk liedje om op te fluiten, ook als je niet kan fluiten...1

deel deze tip

Tip 73 - Geef je angst de ruimte

Geef je angst de ruimte

Ga met je aandacht naar de angst;


– hoe voelt de angst,
– waar in je lichaam voel je die angst,
– welke gedachten spelen een rol.

In plaats van het te onderdrukken laat je het er zijn. Neem het waar en heb er geen oordeel over. Door het ruimte te geven krijgt het de kans om gehoord en gevoeld te worden. Daardoor zal de angst juist kleiner worden.1

deel deze tip

Tip 74 - Je mag angstig zijn - bespreek het

Je mag angstig zijn

Soms is het nu eenmaal zo dat je ergens angstig voor bent. Bijvoorbeeld autorijden. Als je niet van snelwegen houdt of verre afstanden, dan mag je gerust iemand vragen met wie je kan meerijden.

 

Door het juist bespreekbaar te maken zal een ander er begrip voor hebben, en je willen helpen.1

deel deze tip

Tip 75 - Bekijk de film "Angst" eens

Bekijk de film "Angst" eens, een film van Michiel van Erp.


Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze - ook al heeft ze uren onder de douche gestaan - vies is en daarom afgewezen wordt?

 

De hoofdpersonen uit 'Angst' (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) zijn bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden zijn verlammend voor hun functioneren. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt.

 

Waar sommigen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing en kan jou veel duidelijk maken, o a dat je niet de enige bent.....1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Omarm je emoties

Het boek "omarm je emoties" van Ronald J. Frederick beschrijft op een heldere en toegankelijke manier hoe je gebruik kunt maken van je emoties in plaats van er bang van te worden en ervan weg te lopen.

Het leert je om via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken.

Het boek is opgedeeld in vier stappen: herkennen van je gevoelens, het temmen van de angst, voelen en nog eens voelen en delen.

Vele voorbeelden uit de praktijk en de samenvatting na ieder hoofdstuk maken het boek toegankelijk helder en praktisch geschreven1

deel deze tip

Tip 77 - Houd je fantasie wat betreft angsten in toom

Angst voor het plaatje in je hoofd
Als er echt gevaar is en je weet wat je het beste kunt doen, dan zijn de vrees en de stress in je lijf doelmatig.

 

Bijvoorbeeld bij een naderende tegenligger op de weg ben je hyperalert en gooi je het stuur naar rechts. Of als er een wesp op je ijsje zit, blijf je op afstand. Daarna zakt het adrenalineniveau in je bloed weer.


Maar als je in je hoofd bedénkt wat gevaarlijk is en je weet niet hoe je dat gevaar bestrijden moet, dan wordt de angst een probleem.

 

Je stelt je bijvoorbeeld voor dat de deurkruk vol ziekteverwekkende bacteriën zit, of je bedenkt dat een overvaller je huis binnen kan dringen terwijl jij diep ligt te slapen.

 

Dus houd je fantasie in toom! Leef gezond, vertrouw op de veerkracht van alle leven en bedenk of er mogelijk een God is die jouw leven draagt.1

deel deze tip

Tip 78 - Wellicht kan je geloof een houvast zijn

Wellicht kan je geloof een houvast zijn1

deel deze tip

Tip 79 - "Stop it"

"Stop it"
Op you tube staat een kort filmpje over angst.
De therapeut heeft een bijzondere benadering om de client te helpen.
Humor kan je helpen!1

deel deze tip

Tip 80 - Kijk wat je nodig hebt

Wanneer je nu naar die angst kijkt? Wat heb je dan nodig?
Houd dat in gedachten en denk aan de laatste keer dat het er was. Laat dat gevoel nu over de angst gaan.
Wil je meer weten?

Ik help je heel graag verder (als je dat ECHT wilt)

Vrolijke groet, Simone1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Maak je eigen angstanalyse

Maak je eigen angstanalyse

Onlangs sprak ik iemand die langdurig angstklachten heeft. Waarvoor? Geen idee, was het antwoord! Wel is de angst heftig en zijn de paniekaanvallen regelmatig aanwezig.

 

Samen hebben we de angst 'afgepeld' wat leidt tot de volgende tips:


1. Beschrijf je momenten van angst.


a. In welke situatie is jouw angst ontstaan?


b. Hoe hoog is je angst op een schaal van 1-10 in deze situatie?


c. Schrijf op waar je angst voor hebt.


d. Kijk op basis van de situaties die je hebt opgeschreven of er een rode draad is te pakken waar de focus ligt van jouw angst of heb je angst in verschillende situaties.


2. Beoordeel of je hier zelf iets mee kunt of met behulp van een goede vriend(in).


3. Zo niet, zoek dan professionele hulp. Het kan veel voor je betekenen door je angst te doorbreken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Vertel het tegen iemand

Vertel het tegen iemand
Als je meer dan normale angsten ervaart, is het van groot belang om daarover zo spoedig mogelijk met iemand te praten; bijvoorbeeld je huisarts, een familielid of vriend. Delen helpt. Je kunt samen de juiste hulp en ondersteuning zoeken.1

deel deze tip

Tip 83 - Vervelkom en omarm de angst

Vervelkom en omarm de angst
Ga niet weg van de angst maar ga er juist naar toe. Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet.

 

Maak contact met de angst zonder erin op te gaan. Angst kun je voelen in je lichaam. Denk daarbij aan onrust, hoge ademhaling, beklemming, zwaarte, trillen, blozen, gespannen spieren, zweten, hartkloppingen, misselijkheid en verwardheid.

 

Wees nieuwsgierig hoe jouw angst voelt.


Erken dat je angst HEBT en stop ermee om je ermee te identificeren: ik BEN bang . Richt je aandacht naar binnen en onderzoek wat de angst met je lichaam doet.

 

Stap uit je belevende ik naar je waarnemende ik. Observeer en beschrijf enkele kenmerken van de angst vast zoals locatie in je lichaam, temperatuur, grootte, vorm, structuur en kleur.

 

Neem deze lichamelijke sensaties waar zonder oordeel en ontmoet ze met acceptatie en liefde. Verwelkom en omarm de gespannen delen zodat er weer rust komt. Doe dit gedurende 1 tot 2 minuten.

 

Als er nog een naar gevoel achterblijft, vraag dan naar de boodschap van dat deel zodat je jezelf beter leert kennen. Je lichaam is een signaalgever en boodschapper van onbalans. Neem je lichaam serieus, anders wijs je onbewust jezelf af.1

deel deze tip

Tip 84 - Kijk terug naar een beeld waar je geen angst had

Kijk terug in je leven, stap voor stap, hoe het was met jouw en je angst.
Net zolang dat je komt bij een beeld waar je geen angst had.

Deze herinnering oproepen kan je helpen de angsten in het nu te verzachten.1

deel deze tip

Tip 85 - Geef toe dat je angstig bent

Toegeven;
Geef toe dat je angstig bent, we willen er allemaal van weg maar dat maakt het juist angstiger.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Kijk eens of je je lichaam kan waarnemen

Lichaam waarnemen:
We schieten snel naar ons hoofd als we angst ervaren, kijk eens of je je lichaam kan waarnemen, waar in jouw lichaam ervaar je de angst? Dit deel gerust stellen dat het oké is.1

deel deze tip

Tip 87 - Herken je vermijdingsstrategieën

Herken je vermijdingsstrategieën

Vermijden van angst kun je op drie verschillende manieren doen. Het is goed om je er allereerst bewust van te worden welke strategieën jij toepast. Op lange termijn werken vermijdingsstrategieën altijd averechts en word je alleen maar angst groter.

 

Kijk voor jezelf eens welke vermijdingsstrategieën jij allemaal toepast. Je kunt er grofweg drie hoofdvormen in onderscheiden:

1. Voorkomen: bepaalde situaties niet aangaan (bijvoorbeeld feestjes vermijden, niet meer naar buiten gaan e.d.)


2. Afleiding: Ontkennen van je angst, iets anders gaan doen (tv kijken, spullen kopen)


3.Verdoven: middelen gebruiken (alcohol, drugs), gaan eten, roken.

Wat je uiteindelijk te doen staat is je angst aan te gaan, belangrijk is wel eerst je bewust te worden van bovenstaande stategieën.1

deel deze tip

Tip 88 - Maak onderscheid tussen pijn en lijden

Het onderscheid tussen pijn en lijden

Pijn heeft een directe oorzaak. Makkelijk voorbeeld is: Je valt van de trap en zit daardoor onder de schaafwonden en blauwe plekken. Pijn bestaat uit de blauwe plekken en schaafwonden. Niet leuk uiteraard.

Lijden is iets wat voortkomt uit de pijn, vaak doordat we gaan vechten met de pijn, bijvoorbeeld door de pijn weg te duwen of door situaties uit de weg te gaan (in dit voorbeeld: niet meer de trap oplopen).

Maak dus allereerst eens een onderscheid in wat je pijn is en wat lijden is. Met betrekking tot pijn kun je jezelf vragen: Wat vind je moeilijk, waar ben je precies bang voor?


Met betrekking tot lijden kun je jezelf afvragen: Hoe ga je om met je pijn of angst? Hoe vecht jij tegen dat wat je niet wilt ervaren?

Zoals het woord lijden al in zich heeft: het helpt niet, het maakt je pijn of angst alleen maar groter.1

deel deze tip

Tip 89 - Contextuele therapie bij angstige emoties

Angstige emoties kunnen een aanwijzing zijn dat er in je levensgeschiedenis gebeurtenissen zijn voorgevallen waarop je beschadigd bent in het ervaren van liefde en vertrouwen.


Wil je uitzoeken of/ waar jouw angstige emoties je levensgeschiedenis raken? Contextuele therapie helpt je verder.1

deel deze tip

Tip 90 - Voel de angst en breng de focus naar je voeten en adem

Bij angst hebben veel mensen de neiging grip te willen hebben en naar hun hoofd te gaan. Vaak werkt dit versterkend. Je bent je dan minder bewust van je lijf en je adem.

 

Mijn tip is voel de angst in jouw lichaam. En breng de focus naar je voeten en je adem. Vaak komt dan de piek die angst kent tot rust.

 

Vaak kan een therapeut je helpen met deze heftige en lastige gevoelens om te gaan. Blijf er niet alleen mee zitten!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Geef je aandacht aan hoe je je WEL wilt voelen

Onderzoek je angst. Als je meerdere angsten hebt onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen.

 

Ga precies het tegenovergestelde fantaseren bv. ik krijg het benauwd als..... maak daar dan van : Hoe zou het zijn als ....ik heerlijk lucht kan halen, open longen heb , vrije longen enz.

 

Je aandacht geven aan dat gevoel dat je WEL wilt hebben. Daardoor zet je je onderbewustzijn waar alles in opgeslagen zit, in de goede richting.


Het onderbewustzijn ziet geen verschil in werkelijkheid of fantasie dus fantaseer erop los maar wel met de positieve gedachtes zoals je je WEL WILT voelen.1

deel deze tip

Tip 92 - Ons denken als een schaakbord

Ons denken als een schaakbord: We zitten dus in ons hoofd de hele tijd. Als we alle positieve gedachten en gevoelens nu eens zien als de witte schaakstukken en alle negatieve als de zwarte. Wie zijn wij dan?

De witte stukken of de zwarte stukken?

 

We willen graag wit zijn, we willen dat wit wint. We voelen ons vaak zwart en hebben de angst dat deze winnen. Maar in de realiteit zijn we geen van beide.

 

Wij zijn niet onze negatieve gedachten en gevoelens en wij zijn niet onze positieve. We hebben ze wel allebei, maar we zijn ze niet. Wij zijn het schaakbord, waarop dit spel zich afspeelt.

 

En als wij het schaakbord zijn, zou het dan erg veel uitmaken, wanneer zwart of wit wint? Verandert het schaakbord zelf daardoor?

 

Natuurlijk voelt het niet prettig wanneer zwart zou winnen en voelt het goed, wanneer wit wint, maar dat is het leven, zoals we al eerder hebben geconstateerd.1

deel deze tip

Tip 93 - Een kunstwerk maken van negatieve gedachten

Een kunstwerk maken van negatieve gedachten.


Ons verstand produceert voortdurend gedachten. Sommige gedachten komen echter vaker langs dan andere. Vaak zijn dit gedachten die ons langer bezighouden, die onze aandacht trekken en ons in de weg zitten.

 

We kunnen helaas niet stoppen met denken, maar we kunnen wel leren om anders met het denken om te gaan.

 

Een oefening die je hiermee kan helpen, is het maken van je eigen gedachtenwolk (denk aan de gedachtenwolken die worden gebruikt in stripboeken). Je gedachtenwolk is een visuele weergave van gedachten die het vaakst langskomen en die je het moeilijk maken.

 

Door deze gedachtenwolk te maken en op een prominente plek in huis op te hangen word je hier dagelijks aan herinnerd. Vervolgens zul je de gedachten gaan herkennen als ze weer eens hard beginnen te roepen.


Welke vervelende gedachten schieten er het vaakst door je hoofd? Maak een top tien en schrijf deze op: (voorbeelden: Ik ben waardeloos, Dit komt nooit meer goed, Ik mag geen fouten maken, Ik moet altijd vrolijk zijn ...)1

deel deze tip

Tip 94 - Visualiseer dat je je angsten teruggeeft

Angsten ontstaan niet zomaar. Je kunt ze bv overgenomen hebben van je vader of moeder, zij zijn je voorbeeld en jij doet het na.

 

Visualiseer dat je het teruggeeft aan je ouder. Dit kan al wat ruimte geven maar zal regelmatig herhaald moeten worden.1

deel deze tip

Tip 95 - Blijf er niet mee rondlopen

Als je ergens een angst voor ontwikkeld hebt is het belangrijk om dit onder ogen te zien en hierbij hulp te gaan zoeken. Blijf er niet mee rondlopen. Deel het met anderen.
Er zijn allerlei therapievormen die je van je angst kunnen afhelpen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Doe een bodyscan om jezelf af te leiden

Doe een bodyscan om jezelf af te leiden:

Neem even de tijd voor jezelf, pak je rust.
Ga op je rug liggen. Het doel is met je gedachten de verschillende delen van je lichaam te scannen. Ipv voelen of scannen kun je ook aanspannen, even vasthouden en weer loslaten,


De volgorde is zo:
Linkervoet, voel de verschillende onderdelen van je voet: tenen, onderkant van je voet, de bovenkant en je enkel.


Linkerbeen, scan vanaf de enkel naar boven. Wat voel je? Pijn, prikkel, kriebel of misschien wel niets? Probeer denkbeeldig in je been te ademen (klinkt gek, maar het is het proberen waard).


Als je rond heuphoogte bent gekomen doe je hetzelfde met je rechtervoet en rechterbeen.
Vanaf de heup scan je je bovenlijf, voorkant en achterkant, het buikgebied (probeer je darmen eens te voelen), ga langzaam naar het midden van je rug en naar de voorkant, je borst en vervolgens weer je schouderbladen en je oksels.


Ga nu naar de vingertoppen (rechts en links tegelijk), vervolgens de voor- en achterkant van de handen, polsen, onderarmen rondom, de ellebogen, de bovenarmen en tot slot weer de schouders.

 

Scan nu de nek, voorkant, achterkant en ga langzaam omhoog via de achterkant van het hoofd, via de oren en bovenkant naar het gezicht. Voel je wangen, mond, neus, ogen en ontspan.
Als afsluiting probeer je denkbeeldig te ademen van je voetzolen door je lichaam naar een denkbeeldige opening bovenin je hoofd.


Probeer nog eens denkbeeldig te ademen via je huid, inademen en uitademen.

Het beste is om deze oefening in je dagelijks leven op te nemen.
Veel succes en ontspanning!1

deel deze tip

Tip 97 - Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid

Boekentip: de kracht van de kwetsbaarheid door B. Brown.

Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt B. Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. De angst voor kwetsbaarheid kan zich uiten in allerlei soorten angsten. Angst kent vele gedaanten.
Dit boek leest makkelijk geeft veel inzichten.1

deel deze tip

Tip 98 - Combinatie van bewustwording en EMDR

Angst om niet goed genoeg te zijn


Deze angst ontstaat bij ieder mens in de basisvorming van onze individuele persoonlijkheid. Met een liefdevolle omgeving die ons steunt in onze ontwikkeling en eigenheid, belemmert dit ons niet om gelukkig te worden.

Als je echter in je volwassen leven vaak ervaart dat je niet goed, leuk, lief, genoeg bent, dan is het belangrijk om te onderzoeken waar dit gevoel zijn oorsprong heeft of versterkt is, zodat je de angel daar uit kunt halen.

De combinatie van bewustwording en EMDR kan ervoor zorgen dat dit gevoel in de basis wordt hersteld.1

deel deze tip

Tip 99 - Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Topics nu zijn de toenemende klimaatveranderingen wereldwijd.


De waterspiegel zou gaan stijgen, het broeikas effect wordt groter en groter. Wat heeft dit voor effect op de mens en hoe gaan wij hiermee individueel en met elkaar om.


Het gaat immers om de toekomst van onze kinderen, onze kleinkinderen, dieren en meer.
Er zijn zeker nieuwe innovatieve, energie, mogelijkheden. Ik kan me zo voorstellen dat je dit raakt, dit je beangstigd. Hoe ga je hiermee om …


Er is natuurlijk niet een weg die naar Rome leidt, er zijn meerdere... Welke past bij jou!1

deel deze tip

Tip 100 - Verleg je aandacht naar iets anders

Iedereen kent angsten. Het is goed om het volgende te beseffen:

Wil je iets loslaten, verleg dan je aandacht naar iets anders (in plaats van het probleem)1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Vergeet niet om jezelf te belonen

Vergeet niet om jezelf te belonen!

Nadat je jouw angsten aan hebt durven te gaan, is het belangrijk dat je volhoudt! Je wilt jezelf immers nieuwe gewoonten aanleren. Dat is moeilijk en spannend en daar mag je best eens bewust bij stil staan.

 

Wanneer je de angst bent aangegaan zonder weg te rennen of op te geven verdien je het om jezelf te belonen.

 

Hoe vaker je de uitdaging aangaat, hoe meer je zult voelen dat de negatieve gevolgen waar je bang voor was uiteindelijk niet zo erg waren als je vooraf dacht!1

deel deze tip

Tip 102 - Laat de angst maar komen

Laat de angst maar komen, want alleen dan kunt u erachter komen dat de angst ook weer zakt als u in de situatie blijft en dat u de angst kunt hanteren. Vecht niet tegen de angst en ren er niet voor weg.

 

Noteer het angstniveau bij aanvang, 5 minuten daarna en weer 5 minuten erna. De angst neemt misschien eerst toe, maar wordt al snel minder.1

deel deze tip

Tip 103 - Hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen

Als je ergens bang voor bent is het voor de meeste mensen normaal om deze angst weg te duwen of er tegen te vechten.


Als je de angst echt wilt loslaten is het veel beter om deze angst te accepteren en dan je bezig te houden met hoe jij je WEL wilt voelen.


Het vechten betekent dat jij je bezig houdt met dat wat je niet wilt, dat geef je dus aandacht en dat wat aandacht krijgt dat groeit.


Dus hou je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen. Misschien moet je dit vaker doen maar uiteindelijk gaat de angst daardoor weg.


Dit kun je ook door bv. Touch of Matrix behandelingen te ondergaan. Deze methode ruimt letterlijk van alles op uit je onderbewustzijn wat met je angst te maken heeft.1

deel deze tip

Tip 104 - Verplaats het beeld van de situatie

Angst en amygdala:
We hebben in onze hersenen een klein centrum voor emoties de amygdala. Rechts hiervan heeft meer met angst te maken en links met positieve emoties.


Als je angstig bent in je gedachten dan kan het enorm schelen waar je deze gevoelens/beelden plaatst.


Als je bv iemand ziet die angst bij je oproept of een situatie dan zit het beeld vaak aan de rechterkant, het beeld verplaatsen naar de linkerkant van je hoofd kan dan veel schelen.1

deel deze tip

Tip 105 - 2 tips voor pleasers

Als je vaak moeite hebt om 'nee' te zeggen op verzoeken van anderen, dan kon het wel eens zijn dat je bang bent om mensen kwijt te raken. Dat ze onaardige dingen over jou gaan denken en zeggen. Dus zeg je steeds maar 'ja' tegen de ander. Ten koste van jezelf. Hier heb je 2 tips die je kunnen helpen om daar verandering in te brengen:
1. Leer je zelf aan om bedenktijd te vragen. Zeg gewoon: daar wil ik even over nadenken. Je hoort van mij. Dat geeft je de ruimte voor stap 2:
2. Nu je de tijd hebt om erover na te denken, stel je dan even voor dat je nee zegt. Dan voel je waarschijnlijk die angst al opkomen. Ga nu bewust met je aandacht naar dat gevoel toe in plaats van er vandaan. Vraag je af: waar voel ik dit in mijn lichaam? Leg eventueel je hand even op die plek. En zeg dan gewoon: welkom angst.
Je zult gaan merken dat die angst hierdoor afneemt. Nu je dat merkt, krijg je ook meer ruimte om je bij je keuzes niet langer door die angst te laten leiden. Je krijgt hierdoor ruimte om andere afwegingen te maken om ja of nee te zeggen op een verzoek.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt

Angst is de confrontatie met wat je jezelf vertelt...1

deel deze tip

Tip 107 - Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets

Angst= Gevoel van controle verlies voor het niets1

deel deze tip

Tip 108 - Iets doen aan Overgedragen angst

Overgedragen angst

Als cliënten met angstklachten komen en er is geen mogelijke oorzaak aanwijsbaar en de angst is irreëel, bijvoorbeeld angst om iets te doen wat de meeste mensen automatisch doen zonder enige vorm van angst.

 

Heb jij de zenuwen bij activiteiten als; naar feestjes gaan, het woord nemen, boodschappen doen, autorijden, enz. en heb je geen idee hoe dat komt?

 

Dan is het goed om te kijken of deze angst wellicht is ontstaan in de prenatale fase voor of tijdens jouw geboorte. De omstandigheden kunnen ervoor hebben gezorgd, dat je angst hebt overgenomen van jouw moeder.

 

Ons zenuwstelsel is verbonden met die van onze moeder in de baarmoeder. Je kunt hier op eenvoudige wijze iets aan doen, want het hoort niet bij jou thuis.1

deel deze tip

Tip 109 - Roep geruststellende gedachten op

Als je angsten voelt is het goed om je gedachten proberen te veranderen. Op angstige momenten denkt je waarschijnlijk automatisch aan dingen die de angst erger maken. Het is belangrijk dat je die gedachten leert te veranderen. Wat kunt je bijvoorbeeld doen?


Je ervaringen opschrijven. Houd een dagboekje bij. Schrijf op wat er precies gebeurt op angstige momenten. Waar denkt je dan aan? Waar bent je bang voor? Wat voel je ? Hoe reageer je hierop? En wat doet je dan?


Op zo'n moment van angst is het belangrijk om geruststellende gedachten op te roepen. Kijk eens kritisch of er wel een reden is om zo bang te zijn. Bedenk vervolgens welke geruststellende gedachten je kunnen helpen. Schrijf deze gedachten op zodat je ze op moeilijke momenten kunt nalezen.


Geeft dus aandacht aan waarschijnlijk precies tegenovergestelde gevoelens die je zou WILLEN voelen.

 

Aandacht geven aan wat je wilt laten groeien, daardoor worden de negatieve gedachtes omgezet in positieve gedachtes en zo ga jij je automatisch beter voelen.1

deel deze tip

Tip 110 - Angst voor succes

Angst voor succes

Stel, je hebt alles bereikt; een leuke partner, een uitdagende goede baan, een fijn gezin, een mooi huis…het kan niet op. Alles waar je altijd van gedroomd hebt, is gerealiseerd.

 

En dan word je overvallen door onbegrijpelijke angst. Angst om dit allemaal weer kwijt te kunnen raken.

 

Angst voor de toekomst gaat vaak nauw samen met de angst dat dingen onherroepelijk zullen veranderen en je zal dwingen om dingen los te moeten laten.

 

Het is normaal om onbewust vooruit te projecteren in de toekomst en succes te zien als een groot gewicht dat op je drukt. Met EMDR kun je ook van deze angst op snelle en effectieve wijze worden verlost.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Vermijd situaties niet

Als de angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt en zelfs op achtergrond aanwezig is en eventueel heviger wordt dan kan het een belemmering worden voor je in het dagelijks leven.


Dit komt tot uiting door het vermijden van dergelijke situaties of juist doordat je merkt dat je deze op een andere manier invult.


Herken je dit en wil je dit niet meer. Laat mij je helpen (weer) te leren leven.1

deel deze tip

Tip 112 - Kijk bewust naar je angsten

Angsten wil je graag uit de weg gaan, alleen wordt je wereld dan steeds kleiner.

 

Het is beter om er bewust naar te kijken en wat gebeurt er dan met jezelf, welke gevoelens ervaar je dan. En waar en wanneer heb je deze gevoelens gehad. Wanneer waren ze er nog niet?

 

Allemaal vragen om inzicht te krijgen in je angsten en het ontstaan ervan.1

deel deze tip

Tip 113 - Werk aan de onderliggende reden

Blozen, ik ben ervan overtuigd dat je moet werken aan de angst die het blozen veroorzaakt en niet aan het blozen zelf. Als de onderliggende reden niet opgelost is blijf je gewoon blozen.


Simone

1

deel deze tip

Tip 114 - Zelfvertrouwen boosten

Last van spreekangst? Ik maak mp3tjes die jouw zelfvertrouwen behoorlijk boosten waardoor je krachtig in je vel zit. Daardoor vergeet jij waarom je nu ook alweer niet in het openbaar durft te spreken.


Simone

1

deel deze tip

Tip 115 - Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel

Tip: Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel.
Als je angstig bent, doet dat iets met je lichaam. Je lichaam produceert bijvoorbeeld veel stresshormonen (cortisol) en komt te weinig toe aan rust en herstel.


Het kan daarbij ook zijn dat je je steeds meer terugtrekt en weinig mogelijk buiten komt. Daardoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D maak je namelijk aan als de zon op je huid schijnt. Ook op een bewolkte dag heeft het zin om naar buiten te gaan. Een tekort aan vitamine D kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.

 

Als je denkt dat je een vitamine D tekort hebt is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Daarnaast kun je zelf heel veel doen: elke dag minimaal 15 tot 20 minuten bewegen in de buitenlucht. Dat zorgt voor aanmaak van vitamine D en lopen of fietsen helpt fantastisch tegen stress.

 

Vind je dat moeilijk, dan kan het enorm helpen om met een concreet doel op pas te gaan. Doe bijvoorbeeld vaker kleine boodschappen en ga te voet of met de fiets. Je komt dan meteen elke dag onder de mensen zonder dat je per se een gesprek hoeft aan te gaan. En ook dat menselijk contact is iets wat we allemaal nodig hebben.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Verleg je focus naar iets wat bijdraagt

Om je op een bepaalde manier te voelen zet je een aantal stappen waar jij je waarschijnlijk niet bewust van bent.


Je hebt een patroon ontwikkelt wat er voor zorgt dat je angstig wordt of blijft.


Om je op een bepaalde manier te voelen focus jij je op iets wat je waarschijnlijk niet wilt. We maken allemaal plaatjes in ons hoofd. Die plaatjes roepen bepaalde gedachten op en daar reageer je met een emotie op die je in je lichaam zult ervaren.

Nu zal het lastig zijn om vanuit een angstig gevoel meteen helemaal te kunnen switchen naar een gelukkig gevoel .


Stel jezelf de vraag: wat is het eerste kleinste stapje wat ik nu kan zetten om me een klein beetje beter te voelen.


Verleg je focus naar iets wat bijdraagt aan een iets positiever gevoel.1

deel deze tip

Tip 117 - Onbewust processen veranderen

In sommige gevallen weet je bewust wat je probleem is en weet je ook bewust de oplossing. Dan kan je zelf snel zorgen voor het laten verdwijnen van je probleem. Dus als jij op je werk een conflict hebt met je leidinggevende over te vaak te laat komen en je bent bang om ontslagen te worden, dan weet jij dat als je gewoon op tijd gaat komen het probleem opgelost is. Je kan nog je excuses aanbieden en daarmee heb jij jouw probleem opgelost.
Maar het kan ook zijn dat je bewust weet dat je een probleem hebt maar dat je bewust geen enkel idee hebt van de oplossing. Dit komt dan omdat de oplossing op onbewust niveau moet plaatsvinden. Je hebt bijvoorbeeld angst om in een vergadering je mening te geven en je krijgt altijd een rooie kop. Je weet bewust dat dit eigenlijk niet nodig is en iedereen zegt dit ook tegen je en ze zeggen zelfs dat ze graag jouw mening horen. Toch blijf je die angst houden en wat ej ook doet die angst gaat niet weg.
Dan is het zaak om eens te kijken waar dit probleem ontstaan kan zijn en /of wat je onbewuste probeert te doen voor jou. Hypnotherapie is gericht om onbewuste processen te identificeren en te veranderen waardoor angsten kunnen verdwijnen.1

deel deze tip

Tip 118 - Visualisatie oefening bij angst voor corona

In tijden van Corona worden we zeker ook geconfronteerd met onze angst.


Daarom de volgende visualisatie-oefening: sluit je ogen en denk aan een moeilijk moment in je leven, waar je doorheen gekomen bent. Concentreer je op dat wat je daardoor heen heeft geholpen.

 

Maak een vuist en sla dit positieve gevoel in gedachten op in je vuist. Als de onzekerheid en angst toeslaan, maak dan weer die vuist en roep het positieve gevoel weer op.

Succes.1

deel deze tip

Tip 119 - Zelfhulp bij angst

In deze tijd van contactverbod bij corona, waarin het verstandig is om geen live sessies te doen, wil ik toch graag mensen ondersteunen in hun proces.

 

Als je mij een bericht stuurt met het probleem waar jij graag doorheen wilt werken en hoe je daar last van ervaart, dan stuur ik jou tips toe waarmee jij jezelf kunt helpen in de komende periode.

 

Je kunt daarnaast ook altijd even contact opnemen als het echt nodig is. Deze dienst is kosteloos zolang het contactverbod geldt. Wat ik je hiermee wil meegeven is; Je staat er niet alleen voor! Houd moed, er is een weg naar buiten...:-)1

deel deze tip

Tip 120 - Schrijf een brief

Schrijf een brief vanuit je ik in de toekomst op het moment dat het volledig vrij is van angst, naar je huidige ik


Moniek B

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Dwang gedachten veranderen in helpende gedachten

Overweeg hypnotherapie. Met hypnose kun je angsten en dwang gedachten veranderen in helpende gedachten


car

1

deel deze tip

Tip 122 - De beste manier om stress het hoofd te bieden

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van jouw stress en angst eens goed te onderzoeken.

 

Ga naar een goede therapeut die verder kijkt dan het symptoom en de situatie die nu speelt. Waar komt jouw angstgevoeligheid vandaan, welke diepere oorzaak ligt eronder de situatie die zich nu aandient.1

deel deze tip

Tip 123 - Waarom is angst en stress zo lastig te doorbreken?

Angst veroorzaakt stress in jouw lijf en dat kan jou lijf prima handelen als dit van korte duur is. Je bijnieren maken adrenaline aan om een vlucht, vecht of bevries actie te kunnen maken om te overleven.

 

Jouw brein reageert op stress en angst alsof er een doodsbedreiging is en omdat overleven prioriteit nr 1 is worden alle andere processen in je lijf van minder belang. Jouw brein wordt super alert.

 

Tijdens een korte schrikreactie stijgt het adrenalinegehalte razend snel om een actie te kunnen doen en als de schrik voorbij is dan daalt onder invloed van cortisol het adrenalinegehalte weer. Adrenaline kan kortdurend die piek maken, maar als we langere tijd stress en angst hebben dan houdt de bijnier het niet vol om langdurig adrenaline af te geven.

 

Omdat overleven nr 1 prioriteit is en jouw brein ervan overtuigd is dat jij in een levensbedreigende situatie bent, gaat cortisol, dat normaliter de functie heeft van stressverlager, een chronisch stresslevel produceren. In het brein wordt voortdurend alle processen in het lichaam gemeten doormiddel van een feedbacksysteem, dit systeem werkt met een nulmeting (ook wel drempelwaarde genoemd) van stoffen die elkaar in balans houden.

 

Als een stof lange tijd verhoogd wordt afgegeven, in dit geval cortisol, dan went het brein aan die hoeveelheid en haalt de drempelwaarde omhoog. Op dat moment is de verhoogde afgifte cortisol het nieuwe normaal geworden. Hierdoor blijf je alert en kan je zelfs als de situatie allang voorbij is maar in die angst of stress blijven hangen zonder dat je er nog grip op hebt.

Daarbij komt dat als het stresslevel hoog is het brein niet meer zo goed kan denken, de meeste energie in het brein gaat naar het motorische gedeelte ervan zodat jij jouw vlucht vecht of bevriesactie kunt maken.

 

Zo een actie moet zonder nadenken razendsnel plaatsvinden, anders heeft die beer je al te pakken. Nadenken is dus geen prioriteit. Om goed en logisch naar angst of stress te kunnen kijken en het effectief te kunnen behandelen is het wel handig als het brein mee kan werken.

Het is gelukkig mogelijk om dat feedbacksysteem te resetten en dat doe ik vrijwel altijd eerst voordat ik met jou verder de behandeling in ga, en ik leer het je zodat je het ook zelf kunt doen. Dat resetten gaat gelukkig heel snel.

 

Ik werk holistisch, dat betekent dat ik ook deze fysieke kant meeneem zodat de behandeling optimaal en snel kan verlopen. De trauma verwerkingsbehandelingen die ik geef zoals EMDR , NLP of BML hebben op die manier veel directer effect op het hele systeem.1

deel deze tip

Tip 124 - Je bent niet je angst

Als je angstige gedachten hebt, observeer die angsten dan. Het zijn je gedachten. Je lijf kan ook reageren. Je voelt je angstig. Je brein denkt dat als je angstig bent, het vast ook een beangstigende situatie is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kunt angstige gedachten hebben en fysieke angstreacties en toch mag je dat in bepaalde gevallen naast je neer leggen. Het toch gewoon doen of aangaan!1

deel deze tip

Tip 125 - Koel jezelf af bij angst

Koel af bij angst, je emotionele brein en je rationele brein vinden elkaar niet meer als je heel angstig bent. Je emotie neemt het dan over. Je kan de connectie weer maken door af te koelen. Hou je handen onder stromend koud water of leg bijvoorbeeld een gekoeld blikje in je nek.


Joska van den Broecke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - Angst voor de angst

Er is vaak een angst voor de angst.

Sta jezelf toe om door de angst voor de angst heen te zakken om zo de echte angst te kunnen onderzoeken./ ervaren. Vaak is deze minder angstig dan waar je bang voor bent.1

deel deze tip

Tip 127 - Onderliggende angst om controle te verliezen

Als je merkt dat angsten je leven beheersen en je wilt daar wat aan gaan doen is het goed je te realiseren dat het goed mogelijk is dat die angsten je weg houden van het "oorspronkelijke probleem". En dan bedoel ik vooral de onderliggende angst om de controle te verliezen. Die hebben we bijna allemaal wel maar ik ga er vanuit dat jij prima aanvoelt dat deze angst jóuw leven en jezelf in de (verstikkende) greep heeft. Dan wordt het tijd iemand te vinden die je weer grip op je-zelf kan geven zodat je weer vrijheid in je zelf gaat ontdekken. Meestal is dit soort angst een uiting van een actief patroon van "trauma" in je lichaam, de geest en de ziel: het beklemmende gevoel in je borst dat je misschien bangheid of "depressie" noemt en het altijd maar waakzaam zijn voor gevaar of afwijzing, de zelfverachting, het slechte slapen, de mist in je hoofd die concentratie problemen geeft en het onvermogen om je hart open te stellen. Bewust noem ik het een trauma omdat trauma je berooft van het gevoel om op je-zelf te kunnen vertrouwen, zodat jij geen baas meer bent over jouw lichaam en geest. Want letterlijk heeft jouw dierlijke overlevingssysteem je overgenomen omdat het op dat moment nodig was en helaas is het niet uit gezet. Dus is dat, wat ik in mijn therapie wil bewerkstelligen, dat jij bewust wordt van jouw op hol geslagen overlevingsmechanisme en bewust, je geschrokken lichaam, weer kunt gaan reguleren. Waardoor je weer grip krijgt op je eigen lichaam en geest en daar weer op kunt leren te vertrouwen. Want in mijn optiek is dat wat nodig is voor een leven in balans en plezier! Succes!1

deel deze tip

Tip 128 - Het belang van goede voeding en vitamines.

We leven in een welvarend land en je zou denken dat het dan wel goed zit om onze opname van onze vitaminen. Helaas blijkt dit vaak niet het geval.
Wees eens eerlijk eet jij altijd keurig volgens de adviezen van gezondheidsraad? De kans is klein.
Als je niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgt heb je meer risico op klachten en ziekten. Als je last hebben van angst is het wellicht de moeite waard om je eens wat meer te verdiepen in voeding en het effect op je geestelijke gesteldheid. je zou kunnen kiezen om (tijdelijk) aan te vullen met supplementen. Ik kan je net die boost geven die je nodig hebt.
Er is een keur aan mogelijkheden en een groot verschil in kwaliteit.
Heb je hier graag hulp bij dan kijk ik graag met je mee


1

deel deze tip

Tip 129 - Omdenken angst

Waar angst is, is moed ook aanwezig. Angst wil je op je plek houden en is een sterke kracht. Het wil jezelf beschermen, maar wanneer je door het beschermingsschild kan kruipen, verleg je je grenzen.


1

deel deze tip

Tip 130 - Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent

Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.

Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.

Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 131 - Maak een optelsom van al je 'kleine' stressoren

Als je merkt dat angst, stress, spanning of paniek je parten speelt, ga dan eens na welke ‘kleinere’ stressfactoren er in je leven zijn. Vaak zijn we geneigd om alleen de grote gebeurtenissen als stressoren te zien, zoals een verhuizing of het verlies van werk. Het zijn echter vaak alle kleine stressvolle dingen van het dagelijks leven die bij elkaar opgeteld ons lichamelijk spanningsniveau flink kunnen verhogen. Wat weer angstklachten tot gevolg kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks moeten haasten om op tijd bij de trein te zijn of het steeds weer schakelen tussen alle informatie op mobiele apparaten en real life, het niet op tijd (gezond) eten en drinken. Zet eens voor jezelf op een rijtje wat jou spanning geeft in je dagelijks leven. Of wat jou energie kost. Dit kunnen ook leuke en positieve dingen zijn die naast plezier ook inspanning vergen. Zodra je hier inzicht in hebt kan je zorg gaan dragen voor een betere balans.


1

deel deze tip

Tip 132 - Focus op je gewenste situatie

Als angst je belemmert en tegenhoudt, maak dan een zo duidelijk mogelijk plaatje van wat je graag wilt. Wat is jouw gewenste situatie? Hoe voel je je dan en hoe loop je rond? Wat doe je? Welke gedachten heb je? Maak dit zo concreet mogelijk en probeer dit te verankeren door hier een innerlijk plaatje van te maken. Een beeld of metafoor als symbool voor dat wat jij wilt. Door je hierop te focussen zal je doelgerichter en met meer vertrouwen op weg kunnen gaan.


1

deel deze tip

Tip 133 - Van wie is de angst?

Wanneer je in een angst zit vraag dan eens aan jezelf van wie is dit? Je zal versteld staan over de dingen die je van anderen overneemt. Alleen die vraag zet jou weer bij wie JIJ bent. Succes en heb je vragen dan hoor ik je graag.


1

deel deze tip

Tip 134 - Wat gebeurd er in het lichaam bij angst?

Boekentip:

De Polyvagaaltheorie in therapie - Het ritme van regulatie van Deb Dana.

Dit boek geeft helder weer wat er in het lichaam gebeurd bij angst, met name met het autonome zenuwstelsel. Het brengt alle responspatronen in kaart waardoor je de reacties van het autonome zenuwstelsel leert te herkennen.
Met de aanvullende oefeningen kan het polyvagaal-systeem gereguleerd worden.


1

deel deze tip

Tip 135 - De andere kant van angst

Het is zo makkelijk gezegd, ga niet mee in je angst en of blijf niet zo piekeren. Nieuwsgierigheid is de andere kant van angst. Probeer op een andere manier op je angsten te reageren en weer de controle te krijgen door eerst een diepe buikademhaling te krijgen en dan tegen jezelf te zeggen: ik ben benieuwd hoe het afloopt. Iedere dag is een nieuwe dag, en het gaat steeds beter met mij. Succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 136 - Angsten overwinnen

Angsten overwinnen is durven te beginnen...1

deel deze tip

Tip 137 - Jezelf tegenkomen

Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je jezelf kan zijn...1

deel deze tip

Tip 138 - Kalmerende ademhaling

Als je je angstig gaat voelen, ga je oppervlakkig ademhalen en daardoor ervaar je vaak nog meer stress.

Deze ademoefening is heel simpel en heeft direct een kalmerend effect:
- Adem 4 tellen in door je neus
- Adem 6 tellen uit door je mond alsof je door een rietje uitademt

Probeer maar eens of het wat voor jou is, veel succes!


1

deel deze tip

Tip 139 - Angst is een symptoom

Misschien richt je je heel erg op je angst en wil je dat daar verandering in komt of wil je deze leren beheersen. Binnen de therapie die ik geef zie ik vele uitingen van angst als een dekmantel voor iets wat dieper ligt. Vaak kijk ik dan naar hoe de persoon omgaat met eigen emoties zoals verdriet onzekerheid en kwetsbaarheid. Wanneer je deze emoties van jezelf niet goed toestaat kan het zijn dat je een bepaalde angst ontwikkeld die jou onbewust het gevoel geeft dat je iets onder controle hebt. Emoties heb je nl. niet onder controle maar een angst voor pleinen, of wat dan ook kan, jou een gevoel van regie geven, hoe verschrikkelijk deze angst ook is. Het zou kunnen dat deze net wat hanteerbaarder voor je is, dan het toelaten van je dieperliggende pijn. Probeer daar eens eerlijk naar te kijken.


1

deel deze tip

Tip 140 - Tackel je angstloop

Overvalt de angst je op elk ongewenst moment? Kijk dan eens samen met een therapeut naar welke loop van gedachten er vooraf gaat aan je angstreactie en kijk eens eerlijk naar al deze gedachten.
Zet ze op een rij en tracht daarnaast geruststellende, liefdevolle en genadige uitspraken te zetten die je gaat trainen. Elke keer wanneer er weer een angstprikkel komt mag je leren die fijne, geruststellende gedachten steeds meer in de plaats te zetten van de gedachten die jou tot een heftige angstreactie leiden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 141 - Kijk je angst aan

We zijn als mensen gewend om weg te gaan van pijn, van angst. We gaan ze logischerwijs liever uit de weg. Toch is de beste manier om met angst om te gaan om ze 'aan te kijken'. Niet uit de weg te gaan. Want alleen dan kan je zien waar het echt over gaat. En kan je misschien zien dat het niet zo erg of groot is dan dat jij het in je hoofd hebt gemaakt.


1

deel deze tip

Tip 142 - De kracht van de adem

Uitademen staan voor loslaten, een van de eerste dingen die ik vraag aan
mijn cliënten is nagaan hoe men ademt.
Wanneer je angstig bent ga je vaak sneller en oppervlakkiger ademen, een signaal voor je hersenen dat er dreiging is.

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar, zijn onlosmakelijk ( ook al denken wij dat ons hoofd de baas is, het lichaam laat zich niet voor de gek houden)

Een rustige ademhaling, waarbij de uitademing langer is dan de inademing
reguleert de hartslag en wanneer de hartslag daalt krijgen de hersenen een signaal " het is o.k." en daalt de paniek.
1

deel deze tip

Tip 143 - Rustig ademenen en je vast laten houden

Soms kan een angst zo overweldigend zijn dat het lijkt of deze je helemaal overneemt. Belangrijk is het om dan rustig door je neus in te ademen en door je mond uit. Als het tot de mogelijkheden behoort, laat je dan vasthouden. dat zorgt ervoor dat je nervous system gekalmeerd wordt en de angstige gevoelens minder worden.


1

deel deze tip

Tip 144 - Je ademhaling als steun om angst te verminderen

Bij uiteenlopende vormen van angst is het middenrif vaak aangespannen. Tegelijkertijd houdt dit je gevoel van angst in stand. Dit heeft te maken met de samenhang tussen onze psyche en lichaam en de rol die ons zenuwstelsel speelt.

Je middenrif kun je niet bewust ontspannen, echter kun je wel je ademhaling inzetten om deze spier a.h.w. te masseren. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor; zoals verbonden ademhaling, je richten op je lichaam terwijl je de buikademhaling toepast. En een sterk werkende (niet voor alle angsten geschikt en ook niet als je neigt naar hyperventilatie) is de ademhalingsoefening van Wim Hof:

- 30 x diep in en uitademen zonder pauzes. Doe dit zo ontspannen mogelijk
- adem volledig uit en haal zo lang mogelijk geen adem. Ontspan jezelf zo veel mogelijk en ga a.h.w in meditatie.
- adem in en houd 15 sec vast.
Herhaal deze stappen 3 keer. Je zult merken dat je rustiger wordt in je hoofd, je lichaam ontspant en je ademhaling vrijer wordt. Ook kan je lichaam gaan tintelen.

Aandachtspunten: forceer jezelf niet ;-) en bouw zo nodig rustig op.


1

deel deze tip

Tip 145 - Neurofeedback in combinatie met cognitieve gedragstherapie

Met neurofeedback kun je je hersenen trainen om uit angstpatronen te komen waardoor er minder snel een angstprikkel wordt uitgezonden.

In combinatie met cognitieve gedragstherapie (je bewuste gedachten beter leren sturen) levert dit een zeer hoog succespercentage op. Je bewuste en onbewuste gaan meer op één lijn zitten en het angstnetwerk kan worden verzwakt en ontmanteld.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 146 - Op tijd je angstklachten aanpakken

Angst snel aanpakken is belangrijk omdat het anders steeds groter kan worden.

Als iemand een angstige ervaring beleeft wordt in de hersenen als het ware een angst-netwerk aangemaakt, waarin de context van de situatie wordt opgeslagen.

De locatie, de omgeving, de zintuiglijke sensaties vallen allemaal onder deze context. Maar daarnaast worden ook andere zaken hierin meegenomen, zoals de mate van bedreiging, eerdere angstige ervaringen en de hoeveelheid aandacht die naar de situatie gaat.

Elk van deze factoren kan een trigger vormen om dit netwerk te activeren. Omdat zaken deels expliciet (bewust) maar deels ook impliciet (onbewust) worden opgeslagen is niet altijd duidelijk wat een trigger kan zijn. Zo kan een geur of kleur van iets als voldoende zijn om dit angstnetwerk te activeren.

Bij (onbehandelde) angst kunnen ook steeds meer triggers onderdeel worden van dit trauma- of angstnetwerk, waardoor ook het gedrag van vermijding en verdringing ook steeds meer en steeds pathologischer wordt. Het is dus zaak op tijd met je angstklachten naar een therapeut te gaan.


1

deel deze tip

Tip 147 - angst voor de angst

De angst voor de angst is vaak groter dan de angst zelf.


1

deel deze tip

Tip 148 - Wees terughoudend met medicatie

Medicatie zoals termazepam/Oxazepam is niet zo onschuldig als men je soms doet geloven. Deze middelen helpen niet naar een oplossing bij angsten, maar vlakken je af. Mijn tip is: wees terughoudend met het gebruik ervan en bezoek een therapeut. Er zijn heel veel, goed opgeleide, therapeuten die buiten de GGZ werken die vaak ook op korte termijn beschikbaar zijn.


1

deel deze tip

Tip 149 - Benoem je angstige gedachte direct

Angsten kunnen je zomaar ineens overvallen. De angstgedachte zit zomaar ineens in je hoofd en je krijgt hem er niet meer uit. De piekergedachten laten je niet meer los en je zit weer in je angst kringetje te draaien.

Wat helpt is om de angstige gedachte direct te benoemen. Je kunt het tegen iemand zeggen, maar het werkt ook wanneer je het aan iemand appt.

Op die manier is het uit je hoofd en kun je voorkomen dat de 'hele trein' erachter aan komt. Wachten op de reactie van de ander zet je gedachten even op 'pauze' en de reactie van de ander helpt je misschien zelfs om dingen op een andere manier te bekijken.


1

deel deze tip

Tip 150 - Voice Dialogue bij angsten

Voor fenomenen zoals angst, pijn gebruik ik altijd voice dialogue. Met deze oefening zet je het fenomeen op de stoel naast de client. De client blijft in eigen stoel, maar omdat er een stem aan het fenomeen gegeven moet worden vraag je dat de client te doen.

 

Je gaat nu vragen stellen zoals:
Wanneer ben je in het leven van de client gekomen, waar zit je in het lijf, heb je een naam, heb je een vorm, wat is jouw functie, hoe zet je jezelf in, etc, etc. Daarna kan je het fenomeen in laten zien dat het averechts werkt en afspraken maken over het vervolg van zijn rol.

De voordelen van deze oefening:


1. De client ontdekt de functie van het fenomeen. Dat is vaak een positieve functie, zoals bescherming.


2. De client ziet het fenomeen als een op zichzelf staand iets, en niet iets dat door het lichaam zwerft en te pas en te onpas toe kan slaan.


3. De client kan dit fenomeen nu als bondgenoot zien en daar afspraken mee maken.


4. Jijzelf als therapeut krijgt vaak op deze stoel wel deze antwoorden die je op de andere stoel niet krijgt. Het lukt de client dan toch iets dieper te voelen en inzicht te krijgen. Succes!
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 151 - Vertel!

Geef woorden aan je angst, vertel over je angst(en) aan iemand die belangrijk voor je is. De angst zal daarmee niet verdwijnen. Wel kan het je helpen om minder alleen te zijn met je angst. De verbinding kan je helpen om de angst op dat moment een plek te geven zodat er weer wat ruimte komt.deel deze tip

Tip 152 - Onderzoek wat je angst wilt zeggen.

Als je iets onderdrukt dan is angst het signaal van binnenuit dat het onderdrukte echt gezien wil worden.

Vaak is een angst ontstaan in je jonge leven. Het uit zich in een concrete angst voor bijvoorbeeld ‘spreken in het openbaar’.
Maar eigenlijk gaat het om een andere ervaring in je jeugd waarin je je bijvoorbeeld eenzaam hebt gevoeld.
Dat eenzame gevoel wil je niet meer oproepen daarvoor in de plaats is je angst ontstaan voor ‘spreken in het openbaar’.
Als je onderzoekt wat er onder de angst zit, kan je jezelf weer bevrijden voor het gevoel dat onderdrukt is én voor het ‘spreken in het openbaar’.deel deze tip

Tip 153 - Je wilt de angst weg hebben

Als mens willen we geen angst ervaren omdat het zo’n enorm naar overweldigend gevoel is. Daarbij ervaar je het alsof je er nooit meer uitkomt. Juist het tegenovergestelde is waar, de angst toelaten in je lijf en gaan ervaren dat er vanzelf weer rust komt. Het is belangrijk om dit te doen als er iemand bij is om je te ondersteunen. Dat geeft veiligheid om het helemaal toe te laten.deel deze tip

Tip 154 - Angst voor dieren

De meeste angsten voor dieren ontstaan op kinderleeftijd. Als de angst later begint is het vaak na een traumatische ervaring. Het gaat in het begin soms om het ''gewoon'' bang zijn, doordat men onbekend is, doordat de ouders panisch reageren, omdat men schrikt van een beweging, of een keer gebeten of besprongen is. De vrees wordt fobisch als confrontatie met het dier steeds opnieuw paniek veroorzaakt. Dit kan zich ook op veel latere leeftijd openbaren. Dit komt omdat je dan in bepaalde situaties terug grijpt op bovengenoemde traumatisch ervaring.

Behandeling voor deze angsten is heel goed te behandelen met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide ruimen op in het onderbewustzijn waar de angst opgeslagen zit. Eenmaal opgeruimd komt dit ook niet meer terug en kan men weer ontspannen met dieren omgaan.deel deze tip

Tip 155 - Angst om te lachen of om uitgelachen te worden

Als je in bepaalde situaties bang bent om te gaan lachen of om uitgelachen te worden komt dit vaak voort uit het feit dat jij je niet op je gemak voelt of zelfs onzeker bent.
Hierdoor ga jij je steeds meer bezig houden met de situaties en omstandigheden waar je naar toe gaat. Je bent dan vaak al bang dat het weer zal gaan gebeuren en juist dat veroorzaakt dan ook weer dat gevoel als ik maar niet ga lachen of uitgelachen wordt.
Deze cirkel waar je dan inzit kun je doorbreken door in therapie de oorzaak van je onzekerheid en het niet op je gemak voelen aan te pakken. Mooie resultaten met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix. Beide behandelvormen ruimen op in je onderbewustzijn, daar waar de oorzaak van je angst is opgeslagen. Die oorzaak laat je los waardoor je niet meer terug kunt grijpen of deze informatie en heerlijk ontspannen en relaxed weer onderweg kunt gaan. Zoek een therapeut en ga aan de slag.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 156 - schaamte is de angel in de angst

Met angst kun je niet heel veel mee als therapeut zijnde. Waar je wel iets mee kunt is de schaamte. Als je de schaamte uit de angst haalt ben je al een heel eind.deel deze tip

Tip 157 - angst om ziek te worden

Met hypnotherapie of gewoon door elke dag een bepaalde mp3 te luisteren kan jij je immuunsysteem boosten.
Als jij een persoonlijke mp3 wilt speciaal voor jou geschreven dan kan ik deze voor je maken.deel deze tip

Tip 158 - Praat erover

Praat over je angst. Vertel aan mensen in je omgeving dat je last hebt van angst(en) Niet met de bedoeling dat ze je angst voor je oplossen, wel dat ze je angst op momenten her -en erkennen. Dat zal de lading ervan verminderendeel deze tip

Tip 159 - Zelfzorg

Zorg voor voldoende zelfzorg: eet gezond, beweeg en rust voldoende.
Fysiek en mentaal gezond kun je beter met je angst omgaan.deel deze tip

Tip 160 - zoek vlot hulp

Heb je last van een bepaalde angst, of paniekaanvallen, wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Hoe langer je wacht, hoe lastiger en hoe meer tijd het vaak kost, om het te aan te pakken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 161 - elfje

Een 'elfje' over therapie, je bent welkom!

Therapie
Gesprek over
Gedachten en emoties
Het mag er zijn
Helenddeel deze tip

Tip 162 - Snel weer in balans

Wanneer je stress ervaart of angst voelt wordt je ademhaling oppervlakkig. En gaat je hele systeem in de overlevingsmodus; de (verminderde) zuurstof die je inademt voorziet alleen de meest noodzakelijke functies (o.a. je hart, je longen, een deel van je hersenen)
Hierdoor vernauwt je aandacht (je kunt aan niets anders meer denken) en zie je dus geen ruimte/oplossing/ ontspanning. Heel logisch. Hoe doorbreek je dit?

Ga op een stoel zitten met twee voeten aan de grond
Adem diep(er) in en uit
Houd je ogen open (richt je blik op buiten of iets moois)
Zet nu je beide duimtoppen tegen je wijsvingertop en adem diep in en uit
Zet dan je duimtoppen tegen je middelvingertop en adem diep in en uit
Vervolgens doe je hetzelfde met je andere vingertoppen en steeds adem je rustig en diep in en uit.
Als laatste kun je van beide handen alle vingertoppen en je duim tegen elkaar plaatsen en voelen hoe je ademhaling rustiger en ontspannen is geworden. Blijf zitten zolang als het goed voelt.
Pas het dagelijks toe om het je eigen te maken en vooral wanneer je stress of spanning ervaart. Zo wordt het gemakkelijker.

De oorzaak van je angst of aanpakken? Weet je welkom!deel deze tip

Tip 163 - angst en vrijheid

In de angst wordt men zich bewust van zijn vrijheiddeel deze tip

Tip 164 - Wat heeft ademen met angsten te maken?

Iedereen weet (denk ik) dat als je angsten hebt, je adem heel hoog zit. Als je af en toe angstig bent is dit helemaal geen probleem. Je lichaam kan dit zelf oplossen. Maar stel je voor dat je iets in je jeugd hebt meegemaakt en dat je dit niet verwerkt hebt. Je merkt dat je in het heden vaak getriggerd wordt. Onbewust word je elke keer weer naar die gebeurtenis heen getrokken. Wat je bewust voelt is angst. Onverklaarbare angst.
Ademwerk:
Wat ik veel zie is dat door die gebeurtenis van vroeger de adem heel hoog zit. Dit is zo normaal geworden dat de spieren zich helemaal er op aangepast hebben.
Tip 1:
Breng de ademhaling naar de bekken. Ja zelfs daar kan je ademhalen.
Tip 2:
Neem hier een Ademtherapeut voor in de arm. Met ademen kan je opgeslagen trauma’s in je lichaam verwerken. Dit klinkt misschien gek in je oren, maar dit helpt echt.deel deze tip

Tip 165 - Angst therapie

Er zijn vele mogelijkheden en therapievormen die kunnen helpen bij angsten en fobieën. Een methode die hier nog niet genoemd is, is IEMT (Integral Eye Movement Therapy) Het gebruikt, net als EMDR, oogbewegingen maar met een compleet andere aanpak. Wil je meer weten? Kijk dan op de officiële (Engelse ) website van IEMT. Daar kun je ook ( Nederlandse) therapeuten vinden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 166 - Angst is vaak voor iets wat nog niet is

Angst is op de toekomst gericht. Een logische aanpak zou dan zijn dat je nog verder vooruit kijkt, daar waar het angstige moment al voorbij is, en daar op focussen. Er zijn verschillende methodes die hier op inspelen zoals bijvoorbeeld NLP.deel deze tip

Tip 167 - In 10 stappen uit de vicieuse cirkel

Na diverse jaren met cliënten gewerkt te hebben die worstelen met angst, heb ik een 10 stappenplan uitgewerkt met daarin handvatten die je helpen om anders om te gaan met wat je ervaart. In het 10 stappenplan werken we samen aan het vergroten van zelfvertrouwen en leer je meer in contact te komen met wat je fysiek ervaart als je angstig wordt. De methoden die je leert toepassen helpen je om kalm te blijven, in contact te blijven met wat je ervaart zonder door de gevoelens meegesleurd te worden en vanuit jezelf en wat je ervaart te werken aan heling.

Het tienstappenplan is opgebouwd uit:
1. Intake: kennismaking en eerste verkenning van de problematiek zoals u die ervaart.
2. Mindful leren ontspannen met uw ervaring zoals die hier en nu wordt waargenomen. Methode: bodyscan en jezelf leren aarden.
3. Angstgevoelens onderzoeken vanuit mindful gewaarzijn. Methode: RAIN-meditatie.
4. Contact leren maken met de angst en een dialoog leren aangaan. Methode: Gestalt stoelenwerk
5. Leren werken met fysieke sensaties en verbeelding rondom uw angstige gevoelens. Methode: focusing
6. Leren werken met aandacht en verbeelding om jezelf meer in balans te brengen. Methode: healing meditatie en zelfmassage technieken.
7. Verdiepend contact leren maken met de angst. Methode: creatieve expressie en mindful reflectie.
8. Het ego preferentiesysteem leren veranderen. Methode: o.a. HEAL en Anker.
9. Een veilige plek voor jezelf vinden. Methode: oefening rondom zelf-compassie.
10. Een stap voorwaarts zetten. Methode: stepping stones exposure techniques

In de tien stappen zijn methoden opgenomen die heilzaam zijn gebleken voor mensen die worstelen met angstige gevoelens van allerlei aard. De methoden versterken je inzicht, de vaardigheid en het vertrouwen in jezelf waardoor je jezelf leert helen van je angst en vrij van angst leert leven.deel deze tip

Tip 168 - angst voor angst

Het hebben van angstige gevoelens wordt vaak versterkt door de angst voor de angst. Er wordt een angst voelbaar en het niet kunnen oplossen ervan leidt tot meer angst. Angst hoort bij het leven, net als andere emoties. Ernaar toe ademen en de angst als het ware liefdevol omarmen kan helpen de angst te verminderen.deel deze tip

Tip 169 - niet vereenzelvigen met angst(en)

Angsten kunnen je volledig in bezit nemen. Het gaat als het ware met je aan de haal.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen: bedenken "ik ben niet mijn angst", angsten op afstand voor je zien en steeds wat verder van je af plaatsen, of je angst op papier uittekenen of op een andere creatieve manier. Om zo meer afstand te kunnen nemen. Succes.deel deze tip

Tip 170 - Angst als een golf

Emoties komen en gaan als golven. Angst kan voelen alsof je kopje onder in gaat in de golf. Maar ook een emotiegolf heeft een hoogste top en zwakt weer af. Een emotie komt en een emotie gaat.
Wist je trouwens dat emoties je willen helpen om in beweging te komen? Je emotiegolf, je angst, heeft iets te vertellen. Het vertelt je waar je behoefte aan hebt en zet je zo in beweging richting een doel. Luister naar wat je angst je te vertellen heeft. Hoe harder je er tegen vecht, hoe vermoeider je zult zijn.deel deze tip

Tip 171 - Door angst overvallen of …

Wat maakt dat je je ineens zo voelt dat je merkt dat je verstart, in jezelf gekeerd bent en niet of nauwelijks contact hebt of maakt met de omgeving. Wat zeker is dat het op dat moment echt te veel is voor je.
Het is een overlevingsmechanisme die je altijd geholpen heeft, zeker als kind, alleen die nu niet meer zo handig voor je is als volwassene.
Je reageert maar eigenlijk ook weer niet in de praktijk, hoe ga je hiermee om. Wat gebeurt er vervolgens met je, weet je dat...Het is fijn als je iemand hebt die je hierin kan begeleiden zodat je in de toekomst weet hoe hier mee om te gaan zodat je niet in een lijden blijft hangen maar jezelf eruit kan leiden.deel deze tip

Tip 172 - Van disbalans in balans

Hoe doe je dit? Allereerst mag je voor jezelf helder hebben hoe het is om in balans te zijn. Wat merk je aan jezelf.
Je merkt dat je leven beïnvloed wordt door een enorme angst, dit kan van alles zijn voor bijvoorbeeld spreken in het openbaar, falen van wat dan ook.
Het moment wanneer dit gebeurd is ontzettend belangrijk, wat voel je in je lichaam en waar. En tevens ook zijn er meer emoties aanwezig dan angst. Buiten dit zijn er nog andere dingen die je waarneemt bij jezelf. Wat ziet de omgeving aan je. Noteer dit vooral bij de situatie die speelt op dat moment. Informatie verzamelen is erg belangrijk en kan heel verhelderend werken. hodeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |