Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij onzekerheid

onzekerheid therapiepsycholoog

 

Onzekerheid - tips

Zoek je tips bij onzekerheid?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met onzekerheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Angstfobietherapie.com

10

deel deze tip

Tip 2 - Kom voorbij je eerste angst en paniek

Aan onzekerheid valt goed te werken. Vaak zoeken onzekere mensen steun bij voor hen belangrijke anderen.

 

Als je voorbij de eerste angst en paniek kunt komen lukt het je vaak om zelfstandig een eerst onmogelijke taak of opdracht uit te oefenen. Deze ervaring maakt dat je gaat groeien en meer zekerheid in je eigen handelen gaat ervaren en voelen.5

deel deze tip

Tip 3 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

5

deel deze tip

Tip 4 - Kijk elke dag naar wat je goed hebt gedaan

Plan elke dag bewust een moment in om te zien en te waarderen wat je die dag goed hebt gedaan. Desnoods vlak voor het slapen. Wat er in jouw ogen niet goed ging heb je al veel te veel aandacht gegeven.4

deel deze tip

Tip 5 - EFT of Touch of Matrix bij onzekerheid

Als jij je onzeker voelt ligt vaak de oorzaak in een gebeurtenis die misschien wel al heel lang geleden heeft plaatsgevonden.

 

Als je daar nog steeds last van hebt dan kun je dit verwerken en loslaten door een behandeling te ondergaan. Je kunt dan bv. kiezen voor EFT ( Emotional Freedom Technique) of Touch of Matrix.

 

Deze behandelvormen werken op en met je onderbewustzijn en daardoor kun je oude ervaringen daadwerkelijk loslaten waardoor je zekerder in je leven komt te staan.

 

Je hoeft hier niet in te geloven alleen de bereidheid om te veranderen is al voldoende.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 7 - Verzamel in een schrift positieve punten over jezelf

Leg op een vaste plek een schrift neer, waar je alleen maar positieve dingen opschrijft over jezelf zoals je eigen kwaliteiten, maar ook die dingen waar je van kunt genieten in je leven.


Vraag je partner, familie of vriend(inn)en ook naar wat zij positief vinden aan jou en schrijf deze punten erbij.


Verzamel elke dag twee positieve punten en lees je lijst regelmatig hardop aan jezelf voor. Je kunt dit ook voor de spiegel doen, terwijl je jezelf daarbij aankijkt.

Succes.3

deel deze tip

Tip 8 - Hoe angst je creativiteit blokkeert

Hoe angst je creativiteit blokkeert

Om te begrijpen hoe angst creativiteit blokkeert, moet je je even voorstellen dat je een verhaal vertelt. Stel je eerst voor dat je het verhaal vertelt aan iemand die van je houdt.

 

Je voelt waarschijnlijk warmte en energie terwijl je de details van je verhaal invult tot grote vreugde van je vriend.

 

Stel je nu voor dat je hetzelfde verhaal vertelt aan iemand die je onzeker maakt. In plaats van warmte, energie en creativiteit, zul je waarschijnlijk het tegenovergestelde voelen en willen af sluiten.

 

Wanneer we ons onveilig voelen; of we nu bang zijn voor afwijzing, niet leuk gevonden of verkeerd begrepen worden, stopt onze creatieve stroom.

 

Anders, wanneer we ons veilig voelen, ontvouwt onze creativiteit zich als een prachtige bloem, zonder bewuste inspanning.3

deel deze tip

Tip 9 - Geef het gevoel een passende plaats

Iedereen heeft last van onzekerheid op bepaalde punten. In mijn werk als therapeut merk ik dat mensen hun buitenkant eigenlijk vrij weinig vertellen over hoe zij zich van binnen voelen. Vaak proberen mensen dit te bedekken. Een gevoel van onzekerheid is een lastig gevoel.

 

Het maakt dat je aan jezelf twijfelt en je kunt er zelfs somber van worden. Het verdragen van het gevoel kan eindeloos lijken. Er zijn manieren om met gevoelens van onzekerheid om te leren gaan. Daarmee hoeft het gevoel niet weg, maar het moet een passende plaats krijgen in je leven.

 

Het helpt om met een therapeut hiernaar te gaan kijken.2

deel deze tip

Tip 10 - Vervang je gedachte door een helpende gedachte

Ieder mens kent onzekerheid. Het hele leven is onzeker. Het gaat erom, hoe je met deze onzekerheid omgaat.

 

Schrijf de gedachten eens op, die je hebt over jezelf en neem deze eens onder de loep: Kloppen ze ook echt? Meestal praten we onszelf onzin aan.

 

"Ik ben niks waard" bijvoorbeeld. Klopt dat? Ben je echt niets waard? Heb je geen enkele eigenschap, waar jijzelf of anderen iets aan hebben?

 

Probeer deze gedachte eens te vervangen door een helpende gedachte als: "Ik ben net zoveel waard als ieder ander". Blijf deze gedachte elke dag herhalen. Net zolang, totdat de gedachte 'automatisch' in je opkomt. Succes.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Vermijd situaties die angst oproepen niet

Je hebt angst, maar bent niet je angst!


Vermijd situaties die angst oproepen niet. Probeer deze situaties juist aan te gaan, hoe zwaar dit ook voor je is.


Uiteindelijk zal je angst hierdoor juist afnemen.2

deel deze tip

Tip 12 - Toets je aannames

Toets je aannames.

Voorbeeld. Je voelt je onzeker omdat Je denkt dat een ander een negatief oordeel over je heeft, zelfs al gedraagt h/zij zich neutraal of "normaal".


Je bent je bewust van je je eigen ongemak of angst. Neem even pauze van dat contact, ga bijvoorbeeld naar de wc, of neem afstand in gedachten.


Zeg tegen jezelf: "Ik erken mijn ongemak/onzekerheid en die parkeer ik tot later. Nu richt ik me op de ander". Haal ik keer bewust adem.


Kijk later terug op dat moment zonder in te vullen wat anderen over jou denken. Hoe verliep de interactie? Hoe veranderde jouw ervaring?2

deel deze tip

Tip 13 - Kom erachter waar jouw angsten je tegen beschermen

Angst wordt meestal gezien als iets negatiefs.

 

In feite is de angst die wordt opgeroepen ook iets dat je beschermt. Het beschermt je echter in een te grote mate zodat het je verlamt.

 

Probeer erachter te komen waar jouw angsten je tegen beschermen. Hoe kun je van deze over kritische stem in jezelf weer een normale beschermende stem maken. Een therapeut kan jou hierbij helpen.2

deel deze tip

Tip 14 - Neem kleine besluiten en doorbreek de spiraal

Onzekerheid is zo lastig, vaak heeft het te maken met besluiteloosheid. Je bent bang om een besluit te nemen, misschien is het niet goed, kan het beter, wat vindt een ander ervan. Allemaal vragen die je onzeker maken.

 

Probeer die spiraal eens te doorbreken en neem kleine besluiten. Begin bij hetgene waar je het minst tegenop ziet. Zorg dat je goed voorbereid bent. Bijv. een afspraak bij de tandarts, ga ervoor zitten, pak je agenda erbij, zoek een rustig moment en bel. En bouw zo langzaamaan je afspraken op. Neem de tijd en de rust.2

deel deze tip

Tip 15 - Zie de kleine dingen

Onzekerheid heeft vaak ook te maken met jezelf wegcijferen, minderwaardig vinden. Als iemand vraagt waar je goed in bent, vindt je dat lastig te zeggen. Kijk eens om je heen, zie de kleine dingen die je doet/zegt/maakt etc. en waardeer ze. Voor jou zijn veel dingen die je doet misschien normaal maar iemand anders kijkt daar anders tegenaan. Vraag eens aan een goede vriendin waarin zij denkt dat jij goed bent, misschien heel verrassend.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij onzekerheid

Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij onzekerheid.

Als je in bepaalde situaties of bij bepaalde mensen je min of meer onzeker voelt en je kunt dit niet veranderen dan is een Emotional Freedom Technique behandeling of een Touch of Matrix behandeling zeker aan te raden.

Beide therapie vormen werken in/met je onderbewustzijn. Alles wat je meegemaakt hebt zit daar opgeslagen en daar grijp je op terug. Dit kan vervelend zijn als die informatie negatief voelt.

Je ruimt letterlijk die informatie op en daardoor kan deze je niet meer beïnvloeden. Je gaat je daarna stukken beter voelen omdat de alarmsignalen vanuit je onderbewustzijn die je onzeker laten voelen er niet meer zijn. Daardoor beweeg/ gedraag je je als vanzelfsprekend anders in die situaties die je van te voren nog heel zenuwachtig of onzeker maakten.

Zoek een therapeute die deze behandelmethodes toepast. Er zit er echt wel eentje bij je in de buurt. Doe het vandaag nog, stel het niet uit.2

deel deze tip

Tip 17 - Welk deel zit er aan het stuur in jouw leven?

Onzekerheid zie ik als dat je onzeker bent over jou invloed op je eigen beslissingen en leven. Je trekt je eigen beslissingen vaak in twijfel: "Heb ik dat nu wel goed(genoeg) gedaan?" "Wat had ik beter moeten doen?"

Het lijkt niet snel goed genoeg te zijn in jouw hoofd en dan vooral wat je over jezelf denkt. Met als gevolg dat je een laag zelfbeeld hebt, gebrek aan eigenwaarde en vaak de goedkeuring over je leven/ beslissingen bij een ander legt. Voor je het weet is dat er zomaar in geslopen.

In mijn therapie gaan we opzoek naar welke delen er allemaal in jouw wonen. De onzekere, pietje precies, de twijfelaar, de oordeler, het zonnetje in huis, de clown en vast nog veel meer.

 

En dan de belangrijkste vraag: Wie/ welk deel zit er aan het stuur van jouw leven? Dat is namelijk bepalend welke richting je opgaat.

 

Stel dat je dat je nu eens zelf achter het stuur kruipt en het "onzekere deel" er eens naast zet, waar denk je dan dat je heen zult sturen? Ja, inderdaad naar dat waar jij blij van wordt.

 

Dus laat je eens bewust maken van de diverse delen in jouw en wíe, wánneer aan het stuur schuift en hoe jíj, als manager over jouw ikken, weer zelf je eigen koers kunt gaan bepalen en je eigen leven leven!2

deel deze tip

Tip 18 - Wees niet te streng voor jezelf

Breekt het zweet je uit als je voor een groep moet staan, bijvoorbeeld om iets te presenteren? Weet dat je niet de enige bent die zich onzeker voelt.

 

Vanuit angst en onzekerheid maak je anderen vaak groter en belangrijker dan jijzelf. Je kijkt door een gekleurde bril naar anderen. Mensen die in jouw ogen op alle gebieden succesvol zijn, zijn diep vanbinnen ook vaak onzeker en angstig.


Wat kan helpen, is je niet focussen op alle oordelen die je over jezelf hebt en op alles wat anderen van jou zouden kunnen vinden, maar op de boodschap die je over wilt brengen.

 

Bereid je goed voor en kies als dat mogelijk is een onderwerp dat jou aanspreekt. Maak het je eigen en blijf bij jezelf. Voel als dat lastig voor je is regelmatig even hoe je voeten de grond raken haal een paar keer rustig adem, focus dan op wat je wilt vertellen.

 

Wees niet te streng voor jezelf; onzekerheid hoort erbij en mag er zijn, net zoals jij er mag zijn.2

deel deze tip

Tip 19 - Samen ernaar kijken

Zelfwaardering:
"Ik ben dom", "Ik ben het niet waard", "Ik ben laf", Elke keer weer die gedachtes. Je wordt er moe van. Je weet wel dat het niet waar is.


Je hoort van je omgeving dat je slim bent, het waard bent etc. Ook hier weet je verstandelijk vaak wel dat ze gelijk hebben en je gedachtes en gevoelens niet juist zijn, maar die wetenschap verdwijnt in het niets wanneer wordt teruggedacht aan de voor je traumatische/negatieve ervaring(en). Je hebt hier geen controle over.

Hier kunnen we samen naar kijken.2

deel deze tip

Tip 20 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het onzekerheid-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Zoek een therapeut

Heb je last van onzekerheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 22 - Probeer niet langer zijn/haar gedachten te lezen

Probeer niet langer ‘zijn/haar gedachten te lezen.’

 

Doorgaans geloven we er standvastig in dat we weten wat de ander denkt en als gevolg handelen we hier ook na. Gedachten vanuit onzekerheid zijn niet altijd de juiste.

 

Het is dus de kunst om rust te vinden in je eigen hoofd, soms kan therapie je daar heel goed bij helpen!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 23 - Je BENT niet onzeker, maar je HEBT onzekere gevoelens

Een mens heeft verschillende delen, b.v. een Kind deel, een kritisch deel, een zorgend deel en ook een onzeker deel.

Je BENT niet onzeker, maar je HEBT onzekere gevoelens.

Door het zo te benaderen kun je contact maken met dat deel en de onzekere gevoelens onderzoeken.

Je weet dan dat het ook gebonden is aan bepaalde situaties en er niet altijd is. Dat maakt het lichter en makkelijker te accepteren en te veranderen.1

deel deze tip

Tip 24 - Neem een andere rol in

Stel je je situatie voor waarin je je onzeker voelt.


Maar dit keer neem je een andere rol in, die van wijze man of vrouw die de situatie binnenloopt. Wat zou hij of zij weten, denken, voelen en doen?


Dit kan helpen om je niet zo 'klein' te voelen in de situatie, maar je eigen kracht en zelfverzekerdheid te ervaren.


Michelle

1

deel deze tip

Tip 25 - Ik ben Ik en Jij bent Jij

Ik ben Ik en Jij bent Jij – kennelijk is het zo nu en dan nodig om dit uit te spreken naar jezelf en naar de ander.

Bij het uitspreken kun je tot besef komen dat je grenzen mag stellen, dat er een verlangen, behoefte is om jezelf te kunnen zijn!

En dit kan ruimte geven aan het voelen van jezelf en het ervaren van zelfvertrouwen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Werk aan je zelfbeeld en eigenwaarde

Bij onzekerheid is het belangrijk dat je gaat werken aan je zelfbeeld en eigenwaarde. Zolang die laag is, zal je onzeker blijven en blijf je twijfelen aan jezelf of je wel leuk genoeg bent, slim genoeg, grappig genoeg, aantrekkelijk genoeg etc.

Een hoger zelfbeeld helpt je je onzekerheid met succes aan te pakken.1

deel deze tip

Tip 27 - Aanvaard de onzekerheidsgevoelens

Aanvaard de onzekerheidsgevoelens.

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheidsgevoelens, de ene persoon wat meer dan de ander.

Onzekerheid voelt niet fijn en je wil er het liefst snel vanaf, dus verzet je je ertegen. Het mag er niet zijn!

Wanneer je dit opmerkt, probeer er dan naar toe te ademen, het wat ruimte te geven. Jezelf gerust te stellen en te kalmeren.

Onzekerheid hoort erbij en geeft alleen aan dat je het op dat moment even niet zo goed weet en dat kan gebeuren...

Probeer het te relativeren. Deze gevoelens horen ook bij voluit leven!1

deel deze tip

Tip 28 - Zoek zekerheid in jezelf

Zoek zekerheid in jezelf. Vaak komen onzekere gevoelens en gedachten van binnen uit en niet zozeer door het gedrag van je partner. Zet alles eens op een rijtje: Welke punten zorgen er voor dat ik me onzeker voel? Welke daarvan zijn reëel en welke zitten eigenlijk allemaal maar in mijn hoofd?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 29 - Wat iemand vindt van jou is niet jouw probleem

Als je jezelf betrapt op negatieve gedachten over b.v. hoe iemand je vindt.

 

Vraag je dan eens af of dit logisch is wat die ander over jou zegt.

 

Denk dan : dat is jouw probleem en niet mijn probleem.


Zo zet je je eigen gedachtes weer in de positieve stand en voelt dit anders.1

deel deze tip

Tip 30 - Denk aan je houding en trek kleren aan die goed voelen

Als jij je onzeker voelt dan trek die kleren aan waarin jij je het best voelt.

 

Let op hoe je loopt. Als dit wat voorover gebogen is ga dan rechtop lopen. Maak stevige stappen waardoor je anders overkomt bij mensen maar ook voor jezelf.

 

Denk dus aan je houding. Hoofd omhoog en schouders naar achteren. Zo kom je al "vanzelf" zelfverzekerder over op de mensen om je heen.

 

Als je dit vaak genoeg oefent ga je het als vanzelfsprekend vinden om zo te lopen. Werkt ook weer goed door in je mentale stuk.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Hypnotherapie

Hypnotherapie om daar naar je angst te kijken waar je met het gewone denken en doen niet kunt komen

Car

1

deel deze tip

Tip 32 - Iemand die zelfverzekerd is

Neem iemand uit je omgeving die zelfverzekerd is. Let op wat die persoon doet en maak daarvan notities. Stel dan voor jezelf een plan op om in kleine stapjes jouw onzekerheid om te zetten in meer zelfverzekerd gedrag. Begin gemakkelijk en ga zo door tot heel moeilijk. Noteer jouw ervaringen en beloon jezelf bij succes. Lukt het wat minder, lees dan de ervaringen die goed zijn gegaan weer door, Op deze wijze wordt je ook weer herinnert aan wat goed is gegaan.


1

deel deze tip

Tip 33 - Laat je nooit veranderen

Laat je nooit veranderen door anderen en trek niks van anderen aan.

Vienna

1

deel deze tip

Tip 34 - Je uiterlijk

Tip 32 je uiterlijk

Als je er echt nii meer tegen kan dan moet je misschien gaan sproten of op dieet gaan dan zie je dat je snel afvalt. Of als je het echt wilt gebreuk een beetje make up maar niet te veel!

A. Dubar

1

deel deze tip

Tip 35 - Onzeker over wie je bent?

Veel onzekere cliënten vertellen aan mij dat ze niet goed weten wie ze zijn en zeggen dat ze zichzelf niet interessant of leuk genoeg vinden om in gezelschap iets te vertellen of zich in een discussie te mengen.

Begin als eerste stapje eens met ontdekken wat er voor jouw hart er echt toe doet. Hoe? Ga eens (liefst dagelijks) wat fotograferen (schermprintje maken mag ook!), gewoon met je telefoon. Het gaat niet om het maken van een 'goede' of 'mooie' foto! Fotografeer eens alles wat je 'raakt', in welke zin dan ook.

Waar valt je oog op wat je grappig, interessant, mooi, hartverwarmend, wonderlijk, onbegrijpelijk, lief, krachtig o.i.d. vindt?

Bijvoorbeeld:
Iets waar je om moet (glim)lachen of wat je grappig vindt
Iets moois wat je opvalt
Iets wat vragen oproept omdat je er nieuwsgierig naar bent
Iets wat je op social media of op televisie ziet en je raakt
Iets wat je leest en je raakt
Een geluid wat of muziek die je hoort en je raakt
Iets wat je ontroert
Iets wat je krachtig vindt of wat jou energie geeft
Een berichtje op je WA (boodschap, compliment of vraag) dat je hartverwarmend of lief vindt
Iets wat jou rustig of blij maakt ….

Het mag iets heel kleins zijn! En dan? Kijk naar de foto en koppel er 1 woord aan. Welk woord roept het beeld in jou op? Verzamel deze woorden. Alle woorden die jij kunt koppelen aan de, door jou gemaakte, foto's.

Kijk nu eens naar de lijst. Wat gebeurt er met jou als je naar die woorden kijkt? Maakt het je blij, brengen de woorden je kracht of maken ze je juist verdrietig? Het zijn allemaal woorden die belangrijk voor jou zijn. Die voor jou betekenis hebben. Die dingen waar je snakt of die je juist minder wilt ervaren. Zo krijg je inzicht in wat er voor jou echt toe doet. Hier kun je innerlijke kracht uithalen. Hoe kun je deze woorden meer gaan ervaren? Wat heb jij daarvoor nodig?

Praat er met mensen over of zoek er professionele hulp bij als je er alleen niet goed uitkomt.

Je bent niet de enige en hoe vervelend onzekerheid ook aan kan voelen, er is niets mis met jou als je je in een bepaalde situatie of in een bepaalde periode onzeker voelt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Bevrijd Jezelf Therapie

BJT: Bevrijd Jezelf Therapie werkt ideaal om je negativiteit te transformeren in positieve overtuigingen/ gedachten en gevoelens.


1

deel deze tip

Tip 37 - Doe wat je zou doen als je zelfverzekerd zou zijn

In situaties waarover je onzeker voelt, kan het helpen je af te vragen wat je zou doen als je wél zelfverzekerd zou zijn. Vervolgens is het belangrijk dát gedrag dan ook uit te voeren, hoe onzeker je je daarbij ook voelt. Het zelfvertrouwen zal langzaam, als vanzelf meegroeien. Eerst gedrag, dan gevoel dus.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Focus op wat jij wilt in plaats van wat jij niet wilt!

Let op jouw taalgebruik. Zeg je, "ik wil minder onzekerheid" of "ik wil meer zekerheid"? Focus op wat jij wilt in plaats van wat jij niet wilt! Taal heeft een sterk invloed op jouw onbewuste dus denk aan wat je zegt, vooral over jezelf, dit kan een sterke invloed hebben hoe jij over jezelf denkt. Lees voor meer informatie hierover op https://hetnlpcollege.nl/positief-formuleren-2/


1

deel deze tip

Tip 39 - Niet Invullen Voor Een Ander

NIVEA

Wanneer je je onzeker voelt omdat je steeds bedenkt wat een ander wel over jou zal denken, probeer dan die gedachten te stoppen door NIVEA te denken. NIVEA is de afkorting van: Niet Invullen Voor Een Ander.

Van de ander zie je het gedrag en je hoort wat hij/zij zegt maar je weet nooit precies wat er gedacht wordt. Automatisch vult je brein dit zelf in, maar je weet pas of het echt waar is als je het navraagt. Dus: NIVEA! Want anders ga je zelf misschien negatieve dingen invullen die de ander niet gedacht of bedoeld heeft.


1

deel deze tip

Tip 40 - Gun jezelf de tijd

Je grenzen aangeven door 'nee' te zeggen is vaak erg moeilijk. Vooral wanneer je niet zeker weet of je 'nee' wel echt een 'nee' is. Je kunt daarom het 'nee' zeggen goed oefenen wanneer je moe bent. Als je moe bent, wil je eigenlijk niets meer, dus is op elke vraag het antwoord 'nee'.

Als je dit probeert merk je vanzelf hoe het voelt in je lijf. Als het goed voelt: gefeliciteerd, je hebt een grens aangegeven.

Voelt het niet goed, dan kan je er als je weer uitgerust bent op terug komen. Dan heb je in elk geval ervaren hoe het was om 'nee' te zeggen.

Gun jezelf de tijd om het even te laten bezinken, inclusief de reactie van de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Maak een eerlijke vergelijking.

Hoewel het niet nodig is om jezelf met anderen te vegelijken wordt dit toch heel vaak gedaan. Vaak gebeurt dit automatisch. Je kunt daarbij een neiging ontwikkelen om jezelf slechts met één bepaalde groep te vergelijken. Vaak is dat een groep die jij hoger inschat dan jijzelf. Die collega die wél die hogere functie heeft gekregen, die beroemde acteur die in jouw ogen een droomleven heeft, die vriendin die wél een partner heeft. Daarbij is het makkelijk om alles wat je wel bereikt hebt te bagatelliseren. Je vindt dat niets bijzonders, niet een prestatie, iedereen heeft dat toch? Probeer oog te hebben voor de weg die je zelf hebt afgelegd. Maak een eerlijke vergelijking door niet alleen te kijken naar wie het in jouw ogen beter heeft gedaan, maar kijk ook naar wie nog niet bereikt heeft waar jij staat. Daarnaast: die collega met die hogere functie is misschien niet zo goed in contacten onderhouden, die vriendin die wél een partner heeft, baalt misschien van het werk dat ze doet. Men vergelijkt vaak met één eigenschap die men bewondert en vergeet daarbij het hele plaatje te bekijken, waar altijd goede en minder goede punten aanwezig zijn.


1

deel deze tip

Tip 42 - Onzekerheid in je relatie overwinnen

Onzekerheid in een relatie overwinnen is mogelijk door het stemmetje in jouw hoofd onder controle te krijgen. Op het moment dat jouw gedachtes niet behulpzaam zijn, kun je hier het beste afscheid van nemen. Onzekerheid ontstaat vaak uit ervaringen uit het verleden. Maar, hoe kun je hiermee omgaan? Wat er vaak gebeurt is dat je bijvoorbeeld bevestiging gaat vragen (bewust en onbewust) bij jouw partner. Als het ware vraag je je partner om een leegte bij jou op te vullen. Dit werkt tijdelijk wanneer je partner aan je behoefte voldoet, maar het is een terugkomend fenomeen, want je pakt het niet aan bij de wortel.

Op het moment dat je zelf met deze onzekerheid om wilt gaan, kan het helpen om een stapje terug te nemen en situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Je kun jezelf de volgende vraag stellen: heb ik dit verhaaltje verzonnen in mijn hoofd of is dit wat er in je realiteit gebeurt? Welke emotie heb ik hieraan gekoppeld? Waar doet deze situatie me aan denken in het verleden? Door een stapje terug te nemen zul je minder emotioneel reageren en de situatie vanuit een ander perspectief kunnen waarnemen.


1

deel deze tip

Tip 43 - Een soort open veld

Waar ben je onzeker over? Wat voel je dan eigenlijk? Meestal voelen we ons wat wiebelig, soms zelfs angstig, Heel raar, want waarschijnlijk weten we nog niet wat het gaat worden, wat we willen, wat we er van vinden. Of zelfs, hoe we ons er over voelen. Een soort open veld waar je op dat moment in zit.
Mag je daar in zitten van jezelf, daar zit de sleutel.
Vaak gaat onzekerheid ook over jezelf, doe ik het wel goed? Dan is het prettig om bij jezelf te blijven en te voelen dat je het op jouw manier doet, wat dat ook is.


1

deel deze tip

Tip 44 - Proberen.........


Hoor je jezelf wel eens zeggen: ik ga het proberen (om bijv. iets anders te doen dan anders)?

Probeer maar eens te fietsen of probeer maar eens te springen. Je doet het of je doet het niet. Ben je bereid anders te gaan doen, niet wetende wat je dit gaat brengen en dan met jezelf na enkele weken te evalueren wat dit voor je betekent? Proberen bestaat niet.
Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Doe eens anders dan anders.


1

deel deze tip

Tip 45 - Welke stem in jezelf volg je

Als je dit gaat lezen dan weet je inmiddels dat je je in bepaalde situaties onzeker voelt. Ofwel over je handelen; KAN ik het wel? Ofwel over jezelf: kan IK het wel? En misschien wel beide. Tot een bepaalde hoogte is onzekerheid een zeer nuttig gevoel (ga ik duiken op een plek waar ik niet weet hoe diep het water is? Ik hoop van niet). Een gezond portie onzekerheid wat bij het puberbrein soms ontbreekt. Veelal ontstaat er een soort innerlijke dialoog en ben je in gesprek met jezelf en de vraag is dan, wie van de gesprekspartners (of welk deel van jou) geloof je? Zou je ook een liefdevolle vriend of vriendin voor jezelf kunnen zijn die met je spreekt? En die misschien zegt; het is niet erg, je doet het sowieso goed, probeer het en ik hou nog steeds van je als het niet lukt. Het is een keuze welke stem in je jezelf je volgt. Wil je meer weten/voelen over jouw keuzes, ga naar een therapeut.

Gerda

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Als je boos bent, dan ben je niet bang

Ben je bang? Weet je zeker dat je bang bent?
Check je energie. en check of je niet toevallig meer boos dan bang bent.
Angst ontstaat als je natuurlijke agressie-energie (vechten/vluchten) niet geuit kon worden.
Als je boos bent, dan ben je niet bang.
Succes!


1

deel deze tip

Tip 47 - Een gedachte is maar een gedachte

Een gedachte doet ons niets,
tenzij we haar geloven.
Het zijn niet onze gedachten,
maar het hechten aan onze gedachten
wat ons lijden veroorzaakt

Byron Katie

Piekeren

1

deel deze tip

Tip 48

Je angsten kleiner maken. Waar je met je gedachten zit daar gaat je energie naartoe. Vaak blijven we in cirkeltjes hetzelfde thema herhalen. Stel in gedachten je de energie voor van de onzekerheid. Kijk eens of deze groot of klein is. Maak deze in gedachten steeds kleiner. Misschien was die onzekerheid eerst groter dan jezelf, maak hem dan zo groot als jezelf en zo steeds kleiner maken en verder weg zetten in gedachten.
Dan terug naar het hier en nu.


1

deel deze tip

Tip 49 - Waardenoefening

Eerder heb ik de tip gegeven over werken met waarden (zie elders). Als je daarmee aan de slag bent geweest, of je hebt eens vaker een waardenoefening gedaan heb je als het goed is een lijstje van welke waarden nu 'echt belangrijk voor jou zijn (voorbeeld: veiligheid, verbondenheid, dankbaarheid etc)

Wanneer je nu steeds met piekeren in dezelfde loop blijft denken, de gedachte steeds terugkomt bijvb 'had ik maar' of 'verkeerd gedaan' probeer dan eens de volgende oefening:


Pak pen en papier en schrijf het voorval kort uit;
Ga er een half uur mee gaan zitten en ga eens pluizen;

welke meningen en belangen speelden er allemaal mee?
Wat was het dilemma: dan bedoel ik welke waarden worden geschaad welke gerespecteerd ? Voor jou en voor de ander. Waar schuren de waarden met elkaar?

Welke waarde is voor jou het meest belangrijk?
Wat had je dan ook kunnen doen ? wat zijn / waren de alternatieven?
En welke waarden had je dan “geëerd” / gerespecteerd.

Zie je nu verschil? wat zou je hebben willen kiezen zoals je er nu in staat?

Veel plezier met de oefening


1

deel deze tip

Tip 50 - Ik ben goed precies zoals ik ben.

Ik ben goed precies zoals ik ben.
Er bestaat geen enkel mens die perfect is. We hebben allemaal onze goede en slechte kanten, maar soms kunnen negatieve overtuigingen iemand diep van binnen laten geloven dat hij/zij niet goed genoeg is. Als dit jouw geval is, komt dit omdat dit geloof op een onbewust niveau in jou zit. Daarom maakt je onderbewustzijn je klein terwijl je ook mooie talenten en goede eigenschappen hebt. Het goede nieuws: dit kan het veranderen. Je kunt beginnen bijvoorbeeld met positieve affirmaties. Herhaling is de sleutel. Zeg de hele dag tegen jezelf: ik ben goed precies zoals ik ben: ik ben goed precies zoals ik ben... : ik ben goed precies zoals ik ben... ik ben goed precies zoals ik ben.. En je onderbewustzijn zal dat langzaam gaan geloven. Als het probleem (onzekerheid) dieper zit, neem dan contact met een hypnotherapeut.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Vraag hulp!

Vraag hulp!
Vind je het lastig om hulp te vragen? Denk je dat er altijd wel iemand is die het moeilijker heeft dan jij?
Misschien voel je je wel schuldig, of denk je dat jij er toch niet toe doet. Misschien vergelijk je jezelf met anderen die wèl succes hebben in hun leven. Misschien ben je boos en teleurgesteld over de wereld en de mensen om je heen en diep van binnen ook over jezelf.
Het zijn juist die gedachten over die gevoelens en gedachten waardoor je steeds meer in de knoop raakt. Dit oplossen door er positieve gedachten tegenover te zetten kan even helpen als het redelijk goed met je gaat, maar juist niet op slechte momenten. Wat wel helpt, is anders om te gaan met die gedachten, bijvoorbeeld door (ACT) Acceptance and Commitment Therapy te gaan volgen, liefst bij een therapeut die jou echt ziet staan en je ook de ruimte geeft om jouw verhaal te doen.
Juist door hulp te vragen laat je je van je sterke kant zien, want je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven . Niemand die daar iets tegenin kan brengen!deel deze tip

Tip 52 - Piekeren, rommel in je hoofd

Piekeren heeft te maken met je zorgen maken over iets waar je bang voor bent, het is dus een manier om met die angst om te gaan. Al die gedachten maken een rommelige brei in je hoofd waar je niet goed meer uitkomt. Daarom is het belangrijk om er achter te komen waar je nou precies bang voor bent, dat kun je samen met een therapeut doen in een veilige omgeving. Angst uit zich vaak ook in lichamelijke reacties, zo zitten onze hersenen en het lichaam in elkaar: er is een directe samenwerking tussen die twee. Kom je erachter hoe dat werkt en hoe je dat kunt beïnvloeden helpt om met de gedachten om te gaan en meer rust te vinden.deel deze tip

Tip 53 - Vind je jezelf niet leuk, niet slim, niet mooi?

Sluit vriendschap met jezelf! Ja, leuk gezegd zeg ;-). Gevoelens van onzekerheid, angst, twijfel ervaar je soms. Maar. Zijn deze gevoelens er áltijd en eeuwig? 24 uur per dag? Dag in-dag uit? In álle omstandigheden of situaties? Echt? Nee hè.

Soms voelen we ons onzeker en soms ook niet. Soms voelen we ons angstig en soms ook niet. Soms twijfelen we, maar soms ook echt niet.

Het is net al het weer. Soms schijnt de zon, soms regent het. Als het weken bloedheet is, snakken we naar (en verwelkomen) regen en de wind. Als het echter weken giet van de regen en hard waait, vervloeken we dat en snakken we weer naar de zon en windstilte.
Kortom, we zijn mensen met allerlei gedachten en gevoelens. En die gedachten en gevoelens wisselen. Per dag, per uur, per situatie.

Wanneer je onzekerheid of angst echter zorgt voor vermijdingsgedrag of je ervaart een andere negatieve invloed op je leven en je wilt het graag anders, praat er dan eens over met een professional om te kijken wat de onzekerheid precies voor jou in de weg staat en wat jij nodig hebt om er anders mee om te kunnen gaan.

Je bent een mens met allerlei gevoelens. Een gewoon mens, hoera, alleen hoe wil jij als mens het liefste leven? Wat vind jij belangrijk en waarom? Leuk om samen te ontdekken! Voel je welkom of zoek iemand in jouw buurt.deel deze tip

Tip 54 - Stop met vergelijken!

Jezelf onzeker voelen wordt vaak versterkt doordat je jezelf met anderen aan het vergelijken bent.

Je vindt misschien dat allerlei mensen van alles kunnen terwijl dat voor jou niet geldt.

Stop met vergelijken! Kijk naar alle dingen waar je WEL goed in bent.
En er zijn altijd dingen waar je goed in bent.

Vraag het desnoods aan anderen die om je geven. Schrijf die dingen op. Lees ze iedere dag hardop voor jezelf.

Je bent de moeite waard!deel deze tip

Tip 55 - Doe reality-checks!

Als je onzeker bent is het helpend om te checken wat de werkelijkheid is met betrekking tot de zaken waar je onzeker over bent. En die realiteit dan 'binnen' laten komen. Downloaden als het ware in je systeem.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Last van het 'Imposter Syndrome'?

Ga vooral eens met praten met iemand die er een beetje buiten staat. Als je steun of bevestiging gaat zoeken bij een collega of medestudent ga je je namelijk alleen maar slechter voelen (‘Zie je wel, zij snappen het wél’).

Je vader/moeder, een vriendin of je zus/broer daarentegen kan helpen wat meer uit te zoomen en de focus te verleggen van je onzekerheden naar je kwaliteiten. Dat relativeert vaak, want je prestaties zijn er vast niet minder om.
deel deze tip

Tip 57 - Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen en gezond leven is erg belangrijk. Het bepaalt voor een groot stuk hoe je je vanbinnen voelt en jezelf daardoor anders naar de buitenwereld laat zien.
Eet gezond of gezonder, beweeg wat meer maar zeker ook regelmatig, ga op tijd naar bed en slaap voldoende en plan genoeg tijd voor ontspanning in.

Als je dit allemaal goed onder die knie hebt, zal je energieniveau stijgen en voel je je beter in je vel.
Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat we stoffen aanmaken die ons een goed gevoel geven en dat geldt ook voor gezonde voeding.

Daarnaast kun je ook voor jezelf zorgen door aandacht te besteden aan je uiterlijk.
Als jij vindt dat je er goed uitziet, verandert dit de manier waarop je jezelf ziet en hoe je met anderen omgaat. Ga er vandaag nog mee aan de slag, stel het niet uit. Je kunt het door de eerste stap te zetten.deel deze tip

Tip 58 - Wat zijn je talenten en kwaliteiten ?

Iedereen heeft bepaalde talenten en kwaliteiten, ook jij. Het zou toch zonde zijn als je uit onzekerheid jouw talenten niet durft in te zetten?

Door dingen te doen die je goed kan en die je graag doet, voel je je meteen een stuk beter.
Als je niet weet wat je kwaliteiten of talenten zijn dan kijk eens waar je best goed in bent. Dit kan zijn dat je heel goed kunt organiseren of opruimen, of dat je heel goed en mooi muziek kunt maken.
Het is niet altijd iets heel groots wat een talent is. Kijk eens naar jezelf en ontdek dit. Mocht je het niet kunnen vinden dan kan een therapeut je hierbij helpen en samen op zoek gaan. Dan kijk je vaak ook al anders naar jezelf waardoor het zelfvertrouwen groeit.

Je kunt ook een hobby zoeken waar je dit in kunt laten uitkomen of een baan die bij je kwaliteiten past. Dan voel jij je ook beter en kunt daar laten zien wat je wel kunt en kijk daar dan ook zelf naar. Je kunt meer als je denkt.deel deze tip

Tip 59 - Absolute zekerheid mbt Onzekerheid

Zodra je geboren wordt heb je 2 zekerheden:
1 je leeft
2 je gaat dood
De rest is onzeker, en dat geldt voor ieder mens (en dier)!deel deze tip

Tip 60 - Op welk niveau onzeker?

Onzeker kun je zijn over wie je bent of wat je doet. Als het om je bestaan gaat ben je existentieel onzeker over je bestaan. Als je onzeker bent over je handelen zit het meer in je presteren. Op beide gebieden kan hypnotherapie goed helpen in het mogen zijn wie je bent, met alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Het vertrouwen krijgen in dat je goed bent zoals je bent.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - brainspotting

De inprenting van angst en onveiligheid verdwijnt niet door praten omdat deze zich heeft vastgezet in de niet talige delen van ons brein en zich uit via het lichaam

Door middel van brainspotting werken we in het onderbewuste -emotionele brein. Zonder dat jij heel bewust naar allerlei nare ervaringen uit het verleden hoeft, kunnen we toch werken met de oorzaak van je onzekerheid
Meer weten: neem gerust contact met mij op
je bent van harte welkom
Karin Lepelaars
deel deze tip

Tip 62 - Beoefen zelfliefde

De mate van zelfliefde die jij ervaart zegt iets over jouw vermogen jezelf lief te hebben. Jezelf lief te hebben als gevolg van wie je bent en wat je kunt.
Een gebrek aan liefde resulteert in onzeker gedrag.

Zelfliefde kan je beoefenen, kan je leren, in groeien. Geef jezelf hier ruimte voor of zoek begeleiding.deel deze tip

Tip 63 - Gedachten zijn geen feiten

Gedachten hebben impact op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. We nemen daarbij onze gedachten zeer serieus. We zijn echter niet onze gedachten we hebben gedachten en die kunnen we leren observeren opdat ze niet met ons aan de haal gaan met een onzeker gevoel tot gevolg.deel deze tip

Tip 64 - Onzekerheid oplossen met behulp van hypnotherapie

Mijn tip is om onzekerheid met behulp van hypnose / hypnotherapie op te lossen. In mijn eigen praktijk heb ik al enkele cliënten goed van hun problemen af kunnen helpen. Aangezien het onbewuste een goede reden heeft voor jouw onzekerheid, zullen de klachten blijven bestaan , totdat het onbewuste verteld wordt dat het ook op een andere manier kan en mag reageren. Zo kan je binnen 3 sessies van je onzekerheid af komen!deel deze tip

Tip 65 - Onderzoek eerst eens wat er voor jou echt toe doet

Voel je je vaak onzeker? Dan is het allereerst belangrijk om te onderzoeken wat er voor jou ècht toe doet.
Maak eens een een dagboek met foto’s.
Maak elke dag een foto van iets dat jou bezig houdt. Let op: de foto’s hoeven niet mooi te zijn en dat geldt ook voor de onderwerpen die je fotografeert. Je kunt er een bestandje van maken op je laptop of tablet.
Je kunt ook een polaroid camera aanschaffen, zodat je de foto’s meteen in een dagboek of agenda kunt plakken. Schrijf er in een paar woorden bij wat de foto voor jou betekent.

Kijk aan het eind van elke week even terug en bekijk wat jouw verzameling foto’s zegt over de dingen die er voor jou echt toe doen. Als je daar meer van wilt in je leven, bedenk dan eens wat een eerste kleine stap zou kunnen zijn om hiermee iets te gaan doen. Maak die allereerste stap zo klein dat je hem al heel snel, zonder al te veel moeite kunt zetten.
En leg het resultaat liefst ook weet vast met een foto.
Ga ervoor!

deel deze tip

Tip 66 - Hypnotherapie het geschikte middel tegen onzekerheid

Hypnotherapie het geschikte middel tegen onzekerheid. Met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je onzekerheid af komen. Ik heb zelf inmiddels diverse cliënten snel en effectief hier vanaf geholpen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |