Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij spreekangst

 

Spreekangst - tips

Zoek je tips bij spreekangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij spreekangst >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met spreekangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Besef je dat er een spotlight-effect is

Het is goed je het volgende te bedenken als je een speech gaat houden: Het Spotlight-effect.


Mensen zijn geneigd te overschatten hoeveel andere mensen op hun letten. Als je iets stoms doet, ben je daar zelf vaak nog lang over aan het piekeren. Je staat er dan niet bij stil dat andere mensen er helemaal niet mee bezig zijn en het veel eerder vergeten.

 

Je bent geneigd als je bv moet spreken in het openbaar te denken dat iedereenn van alles aan je ziet. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Men is daar eenvoudig helemaal niet mee bezig. Al die andere mensen zijn ook weer met zich zelf bezig en hebben dus geen tijd om op jou te letten.

 

Dit wordt het spotlight effect genoemd: Mensen hebben het idee dat ze in het spotlicht staan en dat iedereen hen de hele tijd ziet, terwijl dat helemaal niet zo is. (Roos Vonk., 2004).

 

Het is dus goed om in ogenschouw te nemen dat wanneer je weer een keer in het openbaar moet spreken. Je goed ademhaalt stevig op de grond gaat staan en je bedenkt dat men echt niet bezig is hoe jouw neus eruit ziet. Ontspan en geef die presentatie!8

deel deze tip

Tip 2 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het spreekangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 4 - Combinatie van factoren

Spreekangst kan je goed aanpakken met een stappen methodiek waarbij je op meerdere manieren aan je spreekangst werkt. Praktisch, psychisch en gedragsmatig. Eventueel kan je EMDR in zetten als er hevige angst is n.a.v. een specifieke gebeurtenis.

Deze combinatie van factoren maakt dat je makkelijker van je spreekangst af kan komen. Neem gerust contact op voor meer informatie of afspraak.4

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een therapeut

Heb je last van spreekangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Focus niet op controle maar creeer verbinding

Veel mensen stoppen tijd en energie om angst en bijbehorende spanning onder controle te krijgen. Spreekangst is echter niet iets wat je onder controle kunt krijgen. Focussen op controle verlamt met als gevolg nog meer stress.

Vecht niet tegen je angst maar focus op je ademhaling. Maak oogcontact met je publiek en creëer je verbinding. Automatisch ga je zo minder op jezelf focussen en voel je je meer op je gemak.


Angenieta

2

deel deze tip

Tip 7 - Volg een training

Spreekangst kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met dat er aandacht op je gevestigd wordt. Je kunt daardoor onzeker worden met alle gevolgen van dien.


Heb je alleen last van spreekangst bij het spreken voor een grote groep, dan is het raadzaam om een training te volgen. Je kunt dan vaardigheden aanleren die je helpen de angst te overwinnen.


Komt het ook voor in een klein gezelschap of bij één op één contacten dan is het raadzaam om hulp te zoeken bij een therapeut of psycholoog.


Ineke

2

deel deze tip

Tip 8 - Oefen en/of visualiseer

Oefen en/of visualiseer.

 

Vaak hoor ik dat mensen weglopen voor situaties waarbij ze voor een groep spreken. Vermijding levert op korte termijn winst op (je hoeft niet te spreken en voelt je opgelucht) maar het probleem blijft bestaan. En daar voel je je steeds vervelender door.


Oefenen kan juist wel helpen: je stelt jezelf in de situatie voor, waar ga je spreken (school, het werk...), wie zitten er in de ruimte, waar sta jij, is het overdag of 's avonds, wat is je onderwerp enz.

 

Door dit zo veel mogelijk tot in details te doen, maak je de situatie als het ware al eens mee en ben je voorbereid op de echte presentatie. Dit is visualiseren.


Je kunt ook in het echt en in het klein oefenen: met een paar mensen die je kent en die jou mogen.

 

Bereid voor wat je gaat zeggen. En doe van de voren een oefening in aarden/gronden (stevig staan) en laat je ademhaling je ondersteunen.

 

Bedenk ook dat veel mensen spreken voor een groep moeilijk vinden en dat het niet perfect hoeft te gaan. Elk klein succes is er 1 en zorgt voor minder angst en meer zelfvertrouwen. Succes!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 9 - Enkele tips bij spreekangst

Het is heel spannend om voor een groep te spreken.

 

Wat kan helpen is je verhaal heel goed voor te bereiden en het een aantal keer te oefenen met iemand waar je je veilig bij voelt.

 

Probeer rustig te praten en op je ademhaling te letten, diep in en uit te ademen.

 

Bedenk dat de situatie van voorbijgaande aard en trakteer jezelf op iets fijns als het voorbij is. Je zelfvertrouwen zal groeien van toch iets gedaan hebben wat je moeilijk vindt.2

deel deze tip

Tip 10 - EMDR helpt effectief bij spreekangst en onzekerheid

EMDR helpt effectief bij spreekangst en onzekerheid.

Laatste tijd werk ik regelmatig met EMDR als er sprake is van onzekerheid, faalangst of spreekangst. De resultaten zijn boeiend om te zien.

 

Normaliter wordt EMDR ingezet als traumahulp. Echter, het is ook toepasbaar bij een 'what if' situatie zoals angst voor een toekomstig moment waarin je bang bent dat je iets naars overkomt.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Soepele mind, soepel body

Soepele mind, soepel body......relax.
Spreekangst maakt dat je door angst en onzekerheid verstijft. Je maakt je al van tevoren zorgen en daardoor reageert je lichaam: piekeren, slecht slapen, onrust enz.


Wat kun je uitproberen:


- erken dat je het niet makkelijk vindt (en met jou veel meer mensen) om in het openbaar te spreken.


- Bereid je inhoudelijk goed voor, dat heb je waarschijnlijk nodig want zomaar voor de vuist weg praten lukt bijna niemand.


- Zorg dat je lichaam zo relaxed mogelijk is d.m.v. ontspanningsoefeningen, mindfulness, voldoende slaap en afleiding.


- Schrijf van tevoren een paar positieve gedachten op, die jou kunnen steunen en parkeer de negatieve gedachten.


- Begin de presentatie met humor, speel in op de reacties (verbaal en non-verbaal) van het publiek en houd je schouders laag, laat je handen los en adem zo rustig mogelijk. Praat langzamer dan je denkt dat nodig is, de meeste mensen praten veel te snel.


En..........het hoeft niet perfect te zijn, door dit te doen, leer je elke keer iets.
Succes


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 12 - Circle of Excellence

Een NLP techniek "Circle of Excellence" werkt heel goed bij plankenkoorts. Via een imaginaire cirkel waarbij je instapt, kan je gebruik maken van krachtige hulpbronnen die jou kunnen helpen om je heel zeker te voelen tijdens het presenteren. De cirkel kan je overal meenemen en gebruiken voordat je een presentatie gaat geven. De hulpbronnen die gebruikt worden zijn van momenten toen je je wel zeker voelde en worden ingezet om de angst te vervangen.2

deel deze tip

Tip 13 - Focus op je ademhaling

Focus op je ademhaling en op je lichaam en verder nergens anders op. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Voel het gewicht van je lichaam en het contact wat je maakt met de stoel waarop je zit of de vloer waarop je staat.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 14 - RDI therapie helpt bij spreekangst

RDI is een zeer geschikte therapie die helpt bij spreekangst. Het is een vorm van EMDR welke ingezet wordt om iemands persoonlijke draagkracht te vergroten. Het werkt bekrachtigend.

Tijdens een RDI sessie wordt er niet met een trauma gewerkt, maar juist met positieve ervaringen. De therapeut gaat samen met de cliënt op zoek naar passende hulpbronnen en kwaliteiten en deze worden ‘ingeprent’, zodat de moeilijke situaties (het spreken voor publiek) niet langer onoverkomelijk lijken.

Het inprenten gebeurt net als bij EMDR door gebruik te maken van bilaterale stimulatie (tikkend geluid of handbewegingen van links naar rechts).1

deel deze tip

Tip 15 - Pak het in kleine stappen aan

Kleine grote stappen

Niemand verwacht het van elkaar maar veel mensen hebben spreekangst. Tip is om dit in kleine stappen aan te pakken.


- Maakt het je angstig om te staan voor een groep? Start dan zittend aan tafel. Ook vanuit die positie kan je mensen toespreken en een presentatie houden. Voel je je op enig moment gemakkelijk, ga er dan gewoon bij staan.


- Vind je het moeilijk om de eerste aftrap te doen waarmee alle ogen op jou gericht zijn? Draai het dan om en stel een eerste vraag aan jouw gezelschap zodat er direct al interactie op gang komt. Dit kan de spanning doorbreken.


-Duizend beelden zeggen meer dan woorden. Wat je ook wilt vertellen; maak het visueel en betrek jouw gezelschap hierbij.

 

Dit is een wezenlijke andere manier dan bijvoorbeeld een power point presentatie houden waarbij jij alleen aan het woord bent en de focus op jou is gericht. Bovendien boeit het mensen ook minder om langere tijd aaneengesloten te luisteren.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Kies een therapie die bij je past

Voor het spreken in het openbaar zijn verschillende therapieën die goed werken. Kies daarom een therapie die bij je past.

Vind je het interessant om vooral je gedachten te sturen naar helpende gedachten zodat je jouw spreekangst omdenkt? Overweeg dan een psycholoog die werkt met cognitieve psychologie.

Ben je een gevoelsmens die spreekangst het liefste tackelt via lichaamswerk, emotieregulatie en visualisaties? Overweeg dan een psycholoog die werkt met mindfullness.

Je kunt ook je spreekangst aanpakken op gedragsniveau. Hiervoor ga je best naar een psycholoog die oplossingsgericht of gedragsgericht werkt.

Twijfel je nog over wat bij je past? Dan zijn er gelukkig psychologen zoals ik die zich specialiseerde in meerdere methodieken en kun je in gesprek met een psycholoog en al doende ontdekken wat bij jou past.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 17 - Stel je het 'publiek' waarvoor je spreekt in 'hun nakie' voor

Stel je het 'publiek' waarvoor je spreekt in 'hun nakie' voor.


Hiermee komt mogelijk de balans tussen de kwetsbaarheid die jij voelt en die je verwacht dat anderen (niet) voelen, meer in balans.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 18 - Spreek met de pet van een ander op

Spreek met de pet van een ander op

Wie in je omgeving ken je die wel goed kan spreken in een groep?
Stel jezelf eens voor dat je diegene bent, alleen voor dat stukje. Wat moet je dan doen, hoe moet je erbij staan. Doe het eens (voor de spiegel). Leef je helemaal in. Hoe voelt dat?

Oefen dit regelmatig en als je dan moet spreken: zet dan even de pet van die ander op.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 19 - Goed gronden/aarden voordat je gaat spreken

Goed gronden/aarden voordat je gaat spreken

Het heeft mijn cliënten al vaak geholpen: doe een grondingsoefening/aardingsoefening voordat je gaat spreken. Door het gronden/aarden ga je uit je hoofd en in je lichaam, wat veel minder angstig voelt.

 

Online zijn heel veel van deze oefeningen te vinden, doe er je voordeel mee!1

deel deze tip

Tip 20 - Knikkende knieën ??

Herken je dit ? Het zweet breekt je uit, de knieën lijken wel elastiek en je gaat er zelfs van wankelen. Dit kunnen allemaal reacties zijn als je bang bent om in het middelpunt te staan of ergens een presentatie te geven. Als je dit als lastig ervaart dan kun je dit aanpakken door eerst te gaan accepteren dat deze gevoelens er mogen zijn. Door de acceptatie kijk je al anders tegen jezelf aan. Normaal zou je waarschijnlijk proberen dit weg te duwen, te negeren of er tegen te vechten. Daardoor geef je juist aandacht aan deze negatieve gevoelens en wat je aandacht geeft dat groeit. Door de acceptatie kun je loslaten. Dit loslaten gaat heel fijn met de Touch of Matrix. Hier ga je in je onderbewustzijn opruimen wat de oorzaken kunnen zijn van je onzekerheid e.d.
Je hoeft niet te weten waar dit vandaan komt, je systeem spoort het op en jij laat los.
Zoek je een therapeut die je daarbij kan/mag helpen. Gun het jezelf.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Spreekangst kan je al voor een deel wegnemen door jezelf goed voor te bereiden op wat je wilt gaan zeggen. Een goede voorbereiding gaat over tekst, presentatie, demo, lichaamstaal, stemgebruik, mimiek en een goed verhaal!

Als je weet dat je een goed verhaal hebt waar je van weet waar je het over hebt, dan voel je je al een stuk zekerder van jezelf.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 22 - Focus op wat je wilt overbrengen

Spreekangst


Als je het eng vindt om voor een groep te spreken, dan helpt het als je je minder focust op jezelf en de situatie, maar vooral op dat wat je wilt overbrengen.


Bereid dit tot in de puntjes voor en als je voor een specifieke doelgroep spreekt, bijvoorbeeld ouders, docenten of ondernemers, probeer dan aan te sluiten bij wat hen zoal bezig zou kunnen houden.


Maak dat wat je wilt gaan vertellen je zoveel mogelijk eigen, want het publiek merkt het en waardeert het als het vanuit jezelf komt.


Zie dat wat je gaat vertellen als een geschenk aan je toehoorders. Jij hebt het met zorg uitgezocht en overhandigd.

 

Vervolgens bepalen je toehoorders ieder voor zich of ze het uit willen pakken en er iets mee gaan doen. Sommigen zal het aanspreken, anderen wat minder en weer anderen zullen er pas op een later moment iets mee doen. Dat is allemaal goed, jij hebt je best gedaan.1

deel deze tip

Tip 23 - Spreekangst

Bij spreekangst is het heel belangrijk dat je op papier zet wat je wilt zeggen.
Vraag jezelf wat is de boodschap die ik over wil brengen. Schrijf en herschrijf jouw verhaal totdat jij het goed vindt.

Vraag een ander om er naar te kijken en vraag welke kern diegene uit het verhaal haalt.

Is jouw verhaal helemaal zoals jij het wilt dan zit er maar één ding op:
oefenen, oefenen, oefenen.
Net zolang tot jij het verhaal vloeiend kan vertellen.

Als het zover is dat je het gaat vertellen.
Loop naar de plek, zeg nog niks
ga goed staan
zeg goedendag terwijl je je toehoorders goed aankijkt. opzij, boven, beneden
begin je verhaal

Succes!


1

deel deze tip

Tip 24 - Visualisatie

Visualiseer voor jezelf de groep als 1 enkel persoon, waar je je prettig en veilig bij voelt. Spreekangst voor een grote groep is anders dan spreekangst voor een kleine groep, of in een gesprek met 1 ander persoon.
Probeer ook daar dezelfde visualisatie.

Helena

1

deel deze tip

Tip 25 - Vind jezelf wat minder belangrijk

Vind jezelf wat minder belangrijk

Focus op wat je wilt vertellen, op dat wat je voorbereid hebt. Het is niet nodig om je ook steeds af te vragen of je het wel goed doet, of men je niet stom vindt, of iemand ziet dat je zeet of trilt. Wanneer jezelf gefocust blijft op je boodschap dan doet je publiek dat ook.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Ga naar je ademhaling

Spreken voor een grote groep is altijd spannend, zelfs voor doorgewinterde cabaretiers. Plankenkoorts is een algemeen gegeven voor professionele sprekers, een enkeling daargelaten. Dus spannend vinden is normaal. De focus op de ademhaling werkt in veel stressvolle situaties, zoals bij paniekaanvallen, ook bij het spreken in het openbaar. Sta jezelf toe om af te wijken van je tekst, en focus op je ademhaling vanuit de buik.

Helena

1

deel deze tip

Tip 27 - Spreken voor publiek

Als we angst hebben gevoeld in een bepaalde situatie gaan we deze angst onbewust relateren aan de context. Dit is een beschermingsmechanisme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat we ons nooit een tweede keer branden aan de kachel, of ergens van eten tot we ons ziek voelen.

In de context van angst voor publiek spreken relatieren we onze eigen negatieve gevoelens over onszelf aan de context "voor publiek". We gaan negatieve gedachten projecteren in de hoofden van de mensen die voor ons zitten. En na een poos vergeten we zelfs dat dit onze eigen verbeelding is, ons eigen verzinsel. We denken dat het waar is dat we veroordeeld of beoordeeld worden of zelfs voor schut staan.

Stop denken dat je de gedachten van je publiek kunt lezen en probeer de situatie te zien zoals deze werkelijk is.

Hypnotherapie is verbeeldingstherapie. In alle rust en ontspanning kun je spreken in het openbaar oefenen, vanuit je luie stoel. Je therapeut zal het deel dat negativiteit opwekt het zwijgen opleggen door het te laten beleven hoeveel kracht en zelfvertrouwen het kan ervaren in een situatie van publiek spreken. En wellicht ga je er ooit nog van genieten!


1

deel deze tip

Tip 28 - Visualiseer een succes

Visualiseer alsof het een film is (en tot in detail) hoe jij een succesvolle presentatie houdt: Hoe zie je eruit? Hoe praat je? Hoe is je gezichtsuitdrukking? Je houding? Hoe reageert het publiek?
Doe dit net zolang, totdat je merkt, dat je een glimlach op je gezicht krijgt.
Dit klinkt misschien wat wazig, maar dit kan je echt helpen om dat wat je je voorgesteld hebt in de werkelijkheid ook toe te gaan passen.

Succes.


1

deel deze tip

Tip 29 - Oefening; zoek een fan

Heb je spreekangst?
Oefening; zoek een fan
Wanneer je presentaties lastig vindt of in een vergadering het woord te nemen, is dit een oefening voor je. Ga tijdens de presentatie of wanneer je het word doet actief op zoek naar mensen met een prettige pf positieve uitstraling. Wanneer je dit regelmatig doet, zal je merken dat het een gewoonte wordt. Je kan jezelf ook trainen door middel van een softwarepakket waarbij je een reeks van gezichten voor je ziet en je steeds het glimlachende gezicht aan moet kijken. Onderzoek laat zien dat wanneer je deze oefening 5 minuten er dag doet, dit een significant positief effect heeft op jouw stressreacties gedurende die dag. Bron Onno Hamburger


1

deel deze tip

Tip 30 - Verleg je focus

Als je last hebt van spreekangst gaat je aandacht waarschijnlijk volledig naar jezelf toe. Kijk eens of je je kan focussen op wat je aan het doen bent of de ruimte om je heen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Ontmoet je angst en bevrijd jezelf er van!

Werk met je tijdlijnen met behulp van hypnotherapie:
De angst komt dus voort uit gedachten over het verleden of over de toekomst. Ontmoet je angst en bevrijd jezelf er van!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 32 - Visualiseer

Een nuttige tip voor mensen met spreekangst is om te beginnen met het visualiseren van een vriendelijke publiek in plaats van zich te concentreren op mogelijke kritiek. Dit kan helpen om de angst te verminderen en meer zelfvertrouwen te krijgen tijdens het spreken in het openbaar.

Tamara

1

deel deze tip

Tip 33 - Ga op zoek naar de oorzaak!

Ga op zoek naar de oorzaak!

Er is altijd een onderliggende oorzaak waardoor je last hebt van spreekangst. Laatst had ik een cliënt die via een regressietechniek weer in de huiskamer zit tussen haar familie. Ze is 6 jaar en iedereen is aan het woord. Zij probeert ook mee te doen, maar ze wordt niet gehoord of er wordt om haar gelachen. Ze trekt de conclusie dat het er niet toe doet wat zij zegt waardoor ze in haar werk niets durft te zeggen tijdens de teamvergadering en het alleen maar warm en benauwd krijgt. Door met haar volwassen ogen naar deze ervaring te kijken, begrijpt ze dat de 6 jarige in haar bang is. Door als volwassene zorg te dragen voor deze 6 jarige kan ze haar onderliggende angst loslaten en steeds beter meedoen in de teamvergadering zonder van slag te raken.


1

deel deze tip

Tip 34 - Krijg jij het ook zo warm ???

Krijg jij het ook zo warm al bij het idee dat je voor een groep iets moet vertellen ?
Vaak zijn het de ogen die naar je kijken of de angst om iets fout te zeggen wat het ook is het is lastig en sommige mensen raken zelfs in paniek.
Als jij dit ook zo ervaart en regelmatig toch met zulke situaties te doen hebt dan kun je dit aanpakken.
Er zijn therapievormen die de oorzaak van dit gedrag/reacties weg kunnen halen. Dit zijn o.a. Touch of Matrix of Emtional Freedom Technique.
Beide vormen ruimen op in je onderbewustzijn omdat je vandaar uit reageert. Dit kan een bekende oorzaak hebben maar ook als je niet weet waarom je toch zo reageert kun je hiermee de onzekerheden of angsten opruimen.deel deze tip

Tip 35 - Van Spreken met angst naar spreken in vrijheid

Spreekangst is iets waar veel mensen last van hebben. Maar is nachtenlang wakker liggen helpend? Spreekangst is een vorm van faalangst, perfectionisme wat heel belastend kan zijn.

Of je nu een spreekbeurt, toespraak of lezing geeft, jij staat in de schijnwerpers voor een groep(je) mensen, die naar jouw verhaal luisteren. Door alle aandacht op jou en jouw verhaal kunnen de zenuwen zomaar ineens toeslaan.
Naast de doemscenario’s, die door je hoofd gaan, komt ook je lichaam met allerlei reacties als misselijkheid, trillende knieën, blozen, etc… En dat alles kan zo heftig zijn dat je het liefst verdwijnt.

Op je pad van spreken met angst naar spreken in vrijheid kunnen de volgende punten helpen:

1. sta stil bij je pieker-gedachten en doemscenario’s; zijn het irreële of reële gedachtes

2. een goede voorbereiding is het fundament van je presentatie. Begin hiermee op tijd zodat de tijd niet in je nek hijgt.

3. gebruik visuele hulpmiddelen, enerzijds voor jezelf als ruggesteun en anderzijds verplaats je de focus van je publiek heen en weer tussen jou en bijvoorbeeld je powerpoint

4. oefen van tevoren, eerst in jezelf, dan voor de spiegel en vervolgens voor ouders, partner en/of vrienden.

5. bereid antwoorden voor op eventuele te verwachte vragen

6. visualiseer tot in het kleinste detail jouw presentatie

Blijft jouw spreekangst een lijden, schroom dan niet om hulp te zoeken.

Atie Andriessen
Therapie Apeldoorn
lid van angstfobietherapie.comdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Kijk naar de onderliggende onzekerheid

Richt je op de basis van deze angst. Welke overtuigingen spelen hierbij een rol? Waar komen deze vandaan? Hoe beïnvloeden deze overtuigingen het moment van spreken?
Als je de oorsprong weet kan je het ook vanuit de basis behandelen. Zoek daarvoor professionele hulp bij therapeut of psycholoog.deel deze tip

Tip 37 - Voel je rustiger door te gronden/aarden

Als je angst hebt om (in het openbaar) te spreken, zorg dan dat je goed gegrond (geaard) bent voordat je gaat spreken. Dit helpt je om je rustiger te voelen. In de yoga en op internet zijn veel grondings- en aardingsoefeningen te vinden. Een heel bekende is dat je je voorstelt dat er denkbeeldige wortels uit jouw voeten de aarde ingroeien en jou zo verbinden met de aarde en stevigheid geven.deel deze tip

Tip 38 - Spreekangst oplossen met behulp van hypnotherapie

Mijn tip is om spreekangst met behulp van hypnose / hypnotherapie op te lossen. In mijn eigen praktijk heb ik al enkele cliënten goed van hun problemen af kunnen helpen. Aangezien jouw onbewuste een goede reden heeft voor jouw spreekangst, zullen de klachten blijven bestaan , totdat het onbewuste verteld wordt dat het ook op een andere manier kan en mag reageren. Zo kan je binnen 3 sessies van je spreekangst afkomen!deel deze tip

Tip 39 - Wees eerlijk tegen jezelf

Wees eerlijk tegen jezelf als je last van spreekangst hebt. Probeer het niet weg te drukken of te verdoezelen. Erken dat je het spannend vindt en spreek met jezelf af dat je het toch gaat doen. Moed is niet de afwezigheid van angst maar de angst voelen en het toch doen :).

Het kan ook helpen om het te benoemen naar de ander(en) toe. Dan is er openheid en kun je hierin meer bij jezelf blijven.deel deze tip

Tip 40 - Erkennen en oefenen

Doordat je spreken voor een groep 'eng' vindt, doe je het niet vaak waarschijnlijk. Je drukt je snor, laat anderen presenteren, kortom vermijding.
Door te vermijden, loopt de angst op en staan er geen succesjes tegenover.
Een succesje kan zijn dat je het wel deed en merkte dat het redelijk ging. Hoe meer succesje (plussen) hoe beter die opwegen tegen de spreekangst.
Dus........ga oefenen, voor de spiegel, met een vriend(in), bereid voor wat je wil zeggen, praat rustig en duidelijk, sta met beide benen stevig op de grond (=aarden) en doe het. je hoeft geen conferencier te worden of op een groot toneel te staan. Begin klein en bouw zo zelfvertrouwen op.
Als je echt een erg negatieve ervaring had bij een presentatie (je werd uitgelachen, kon niet op woorden komen) en die steeds opnieuw naar boven komt, dan is EMDR heel zinvol om aan een andere toekomst te werken.

Anoniem


deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>