Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij bloosangst

 

Bloosangst - tips

Zoek je tips bij bloosangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met bloosangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Geef jezelf toestemming om te blozen

Als je niet mag blozen van jezelf gaat het juist gebeuren. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer het er is. Vaak benoemen anderen het ook nog. Je komt dan in een negatieve spiraal.


Een eerste stap is: dat je angst te blozen er mag zijn voor jezelf. Dat jij jezelf daarin toestemming geeft. Vaak wordt de lading die je er zelf aangeeft dan minder, en raakt de angst meer naar de achtergrond.10

deel deze tip

Tip 2 - Praat erover en leer ontspannen

Blozen. Niet erg, maar je kunt er behoorlijk last van hebben. Het helpt vaak heel goed als je met hulp gaat kijken of er misschien zaken zijn waar je het nog moeilijk mee hebt, waarover je met niemand wil of kan praten.

Soms voelt het dan alsof je met een geheim rondloopt dat zomaar ineens ontdekt kan worden of plotseling toch uit je mond ontsnapt. Praat erover. En terwijl je erover praat, kun je ook leren ontspannen via ademhalingsoefeningen en je leren focussen op iets anders dan je bloosmomenten.

Loop er niet te lang mee rond, er is iets aan te doen.4

deel deze tip

Tip 3 - Onderzoek je gedachten

Het zijn vaak je eigen gedachten die maken dat je gaat blozen bij een situatie die ongemakkelijk is. Het is daarom zinvol om je gedachten te onderzoeken.

Als je eerst je gedachten opschrijft, kan je daarna deze gedachten gaan bevragen. Je kan vragen stellen zoals: Hoe reëel is deze gedachte? Hoe zeker weet je dat het klopt wat ik denk? ect. Je zal zien dat het antwoord vaak nee is.

Door dit te beseffen en je in te gaan beelden hoe je volgende keer zou willen reageren als je weer in zo'n situatie komt, kom je uit de vicieuze cirkel.4

deel deze tip

Tip 4 - Veel mensen zijn jaloers op die natuurlijke blooswangen van je

Waarom zou je bloosangst moeten hebben?! Véél mensen smeren 'blush' op hun wangen, omdat ze het mooi vinden! En jij kan die 'blush' zo krijgen!!

 

Veel mensen zijn jaloers op die natuurlijke blooswangen van je!


Bloosangst?! Bekijk het eens langs de andere kant...

3

deel deze tip

Tip 5 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het bloosangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Onderzoek je gevoel

Probeer te onderzoeken waar en wanneer je bloost en wat je niet wilt laten zien: kennelijk laat je lichaam door te blozen iets zien dat jij bewust of onbewust tegen houdt.

 

Als je ontdekt wat je niet wilt laten zien (bijvoorbeeld onzekerheid of faalangst) ga dan met dat gevoel aan het werk en probeer te ontdekken waarom je juist in die situaties dat onderliggende gevoel hebt!!


Ninian - Therapeut Oegstgeest/Amsterdam

2

deel deze tip

Tip 7 - Benoem het en maak het iets luchtigs

Blozen veroorzaakt bij velen een heel ongemakkelijk gevoel. Op het moment dat het opkomt lijkt het of je alleen daar nog op kunt focussen. Veel mensen gaan op dat moment angstig denken aan wat de ander daar van zou vinden en daardoor wordt het nóg erger.

 

Wat helpt is om het gewoon zelf te benoemen dat je rood wordt en dat dit niets te betekenen heeft. Zodra jij je er luchtig over uit, zakt de spanning en dus het blozen meteen weg.

 

Dat jij weer controle hebt over wat er met je gebeurt geeft je zo veel zelfvertrouwen dat hiermee de frequentie afneemt dat je er nog last van hebt. Je zult er op die manier steeds minder last van hebben.

Ga wel bij jezelf na of er een schaamte onder je blozen schuilt. Als jij je ongemakkelijk voelt over een bepaald onderwerp, is het handig dat je daar eens over gaat praten, met een therapeut bijvoorbeeld2

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van bloosangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 9 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 10 - Neem de hele ruimte in je op

Als je met iemand in gesprek bent, met wie je dat spannend vindt, kijk dan niet alleen naar die persoon, maar neem de hele ruimte in je op (de tafel, stoelen, gordijnen etc.).

Je zult zien, dat de impact van die persoon -en daarmee jouw onzekerheid en neiging om te blozen- afneemt.

Succes.1

deel deze tip

Tip 11 - Richt je aandacht op andere delen van je lichaam

Als je het blozen voelt opkomen, richt dan je aandacht op andere delen van je lichaam. Ga bijvoorbeeld op je handen zitten en voel ze bewust. Of ga met je aandacht naar je ademhaling en tel mee in hoeveel tellen je in- en uitademt.

Succes.1

deel deze tip

Tip 12 - Onderzoek de momenten waarop je bloost

Onderzoek de momenten waarop je bloost: wat zijn gedachten? Gevoelens?
Wat brengt het blozen je? Wat hoef je niet als je je bloosmomenten uit de weg gaat?1

deel deze tip

Tip 13 - Stappen uit de comfortzone geeft oefenmateriaal

Ook therapeuten hebben hun eigen uitdagingen!

Als jong meisje op de lager school bloosde ik zodra de aandacht mijn richting uitging. Opmerkingen zoals "rode biet" of " vuurtoren" waren dan niet van de lucht.

Het resultaat was dat ik mij steeds minder op de voorgrond zetten, geen vragen meer stelde en "onzichtbaar" werd.

Hoe heb ik dit weten te keren?

Ik merkte op een gegeven moment dat mijn enthousiasme mij dreef om weer deel te nemen aan de discussies. Een verandering naar de middelbare school was ook behulpzaam... mijn zelfvertrouwen groeide... de stappen uit de comfortzone gaven mij oefenmateriaal en exposure.

In het leven zijn onzekere tijden onvermijdbaar. Doorgaan, stapje voor stapje, positieve bekrachtiging, zowel door de omgeving als door jezelf en relativeringvermogen helpen je door deze tijden heen.En na verloop van tijd zal je merken dat het obstakel minder plaats in gaat nemen.1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |