Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij bloosangst

 

Bloosangst - tips

Zoek je tips bij bloosangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij bloosangst >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met bloosangst? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Geef jezelf toestemming om te blozen

Als je niet mag blozen van jezelf gaat het juist gebeuren. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer het er is. Vaak benoemen anderen het ook nog. Je komt dan in een negatieve spiraal.


Een eerste stap is: dat je angst te blozen er mag zijn voor jezelf. Dat jij jezelf daarin toestemming geeft. Vaak wordt de lading die je er zelf aangeeft dan minder, en raakt de angst meer naar de achtergrond.


Anoniem

17

deel deze tip

Tip 2 - Benoem het en maak het iets luchtigs

Blozen veroorzaakt bij velen een heel ongemakkelijk gevoel. Op het moment dat het opkomt lijkt het of je alleen daar nog op kunt focussen. Veel mensen gaan op dat moment angstig denken aan wat de ander daar van zou vinden en daardoor wordt het nóg erger.

 

Wat helpt is om het gewoon zelf te benoemen dat je rood wordt en dat dit niets te betekenen heeft. Zodra jij je er luchtig over uit, zakt de spanning en dus het blozen meteen weg.

 

Dat jij weer controle hebt over wat er met je gebeurt geeft je zo veel zelfvertrouwen dat hiermee de frequentie afneemt dat je er nog last van hebt. Je zult er op die manier steeds minder last van hebben.

Ga wel bij jezelf na of er een schaamte onder je blozen schuilt. Als jij je ongemakkelijk voelt over een bepaald onderwerp, is het handig dat je daar eens over gaat praten, met een therapeut bijvoorbeeld


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 3 - Kinesiologie voor blozen

Blozen... het zal je maar overkomen dat je bij het minste geringste helemaal rood en warm wordt.
Het fijne is dat er een therapie voor is:
Zoek een kinesioloog die het Stress Indicatie Puntensysteem in haar/zijn pakket heeft en maak een afspraak. Je bent welkom in Praktijk De Balans!
Door deze therapie uit de Kinesiologie kom je op een eenvoudige wijze van het nare blozen af.6

deel deze tip

Tip 4 - Veel mensen zijn jaloers op die natuurlijke blooswangen van je

Waarom zou je bloosangst moeten hebben?! Véél mensen smeren 'blush' op hun wangen, omdat ze het mooi vinden! En jij kan die 'blush' zo krijgen!!

 

Veel mensen zijn jaloers op die natuurlijke blooswangen van je!


Bloosangst?! Bekijk het eens langs de andere kant...

5

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek je gedachten

Het zijn vaak je eigen gedachten die maken dat je gaat blozen bij een situatie die ongemakkelijk is. Het is daarom zinvol om je gedachten te onderzoeken.

Als je eerst je gedachten opschrijft, kan je daarna deze gedachten gaan bevragen. Je kan vragen stellen zoals: Hoe reëel is deze gedachte? Hoe zeker weet je dat het klopt wat ik denk? ect. Je zal zien dat het antwoord vaak nee is.

Door dit te beseffen en je in te gaan beelden hoe je volgende keer zou willen reageren als je weer in zo'n situatie komt, kom je uit de vicieuze cirkel.5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Praat erover en leer ontspannen

Blozen. Niet erg, maar je kunt er behoorlijk last van hebben. Het helpt vaak heel goed als je met hulp gaat kijken of er misschien zaken zijn waar je het nog moeilijk mee hebt, waarover je met niemand wil of kan praten.

Soms voelt het dan alsof je met een geheim rondloopt dat zomaar ineens ontdekt kan worden of plotseling toch uit je mond ontsnapt. Praat erover. En terwijl je erover praat, kun je ook leren ontspannen via ademhalingsoefeningen en je leren focussen op iets anders dan je bloosmomenten.

Loop er niet te lang mee rond, er is iets aan te doen.4

deel deze tip

Tip 7 - Onderzoek je gevoel

Probeer te onderzoeken waar en wanneer je bloost en wat je niet wilt laten zien: kennelijk laat je lichaam door te blozen iets zien dat jij bewust of onbewust tegen houdt.

 

Als je ontdekt wat je niet wilt laten zien (bijvoorbeeld onzekerheid of faalangst) ga dan met dat gevoel aan het werk en probeer te ontdekken waarom je juist in die situaties dat onderliggende gevoel hebt!!


Ninian - Therapeut Oegstgeest/Amsterdam

3

deel deze tip

Tip 8 - Neem de hele ruimte in je op

Als je met iemand in gesprek bent, met wie je dat spannend vindt, kijk dan niet alleen naar die persoon, maar neem de hele ruimte in je op (de tafel, stoelen, gordijnen etc.).

Je zult zien, dat de impact van die persoon -en daarmee jouw onzekerheid en neiging om te blozen- afneemt.

Succes.3

deel deze tip

Tip 9 - Richt je aandacht op andere delen van je lichaam

Als je het blozen voelt opkomen, richt dan je aandacht op andere delen van je lichaam. Ga bijvoorbeeld op je handen zitten en voel ze bewust. Of ga met je aandacht naar je ademhaling en tel mee in hoeveel tellen je in- en uitademt.

Succes.3

deel deze tip

Tip 10 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het bloosangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 12 - Stappen uit de comfortzone geeft oefenmateriaal

Ook therapeuten hebben hun eigen uitdagingen!

Als jong meisje op de lager school bloosde ik zodra de aandacht mijn richting uitging. Opmerkingen zoals "rode biet" of " vuurtoren" waren dan niet van de lucht.

Het resultaat was dat ik mij steeds minder op de voorgrond zetten, geen vragen meer stelde en "onzichtbaar" werd.

Hoe heb ik dit weten te keren?

Ik merkte op een gegeven moment dat mijn enthousiasme mij dreef om weer deel te nemen aan de discussies. Een verandering naar de middelbare school was ook behulpzaam... mijn zelfvertrouwen groeide... de stappen uit de comfortzone gaven mij oefenmateriaal en exposure.

In het leven zijn onzekere tijden onvermijdbaar. Doorgaan, stapje voor stapje, positieve bekrachtiging, zowel door de omgeving als door jezelf en relativeringvermogen helpen je door deze tijden heen.En na verloop van tijd zal je merken dat het obstakel minder plaats in gaat nemen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 13 - Onderzoek de overtuiging uit het verleden

Bloosangst wordt vaak benoemd als een sociale fobie. Het zorgt er voor dat je situaties gaat vermijden en dat je je niet meer vrij voelt te doen wat je wilt doen. Dit kan bv zijn dat je een opleiding wilt volgen maar het niet doet omdat het voorstelrondje je nu al naar de keel grijpt. Of in een vergadering op je werk je stil houden terwijl je wel degelijk iets wil zeggen en toe te voegen hebt.
Heel vaak heeft het te maken met een overtuiging die in het verleden is ontstaan en die je over jezelf hebt aangenomen. Maar het is niet altijd even makkelijk om dat te achterhalen of als je het weet om het op te lossen. Het kan helpen dit eens te onderzoeken voor jezelf. Soms is het inzicht wat je krijgt al heel erg helpend. Als je er alleen niet uitkomt kan je ook hypnotherapie overwegen om het aan te pakken want mijn tip is om zsm hulp te zoeken en je bloosangst niet de regie te laten houden. Dat is namelijk niet nodig.2

deel deze tip

Tip 14 - Adem door je blozen heen

Door je ademhaling rustiger te maken en vooral je uitademing langer te maken verleg je de focus en wordt je zenuwstelsel rustiger en lost het blozen op.


2

deel deze tip

Tip 15 - Zoek een therapeut

Heb je last van bloosangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Onderzoek de momenten waarop je bloost

Onderzoek de momenten waarop je bloost: wat zijn gedachten? Gevoelens?
Wat brengt het blozen je? Wat hoef je niet als je je bloosmomenten uit de weg gaat?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 17 - EMDR bij bloosangst

Bloosangst kan met een bepaalde vorm van EMDR worden behandeld door de situaties voor te bereiden waarbij iemand vaak bloost. Dit is dan gericht op de gedachten en gevoelens die het blozen veroorzaken. Daarnaast richt deze methode zich er ook op om het blozen te accepteren en daar geen angst meer bij te ervaren.


1

deel deze tip

Tip 18 - Meer dan je angst

Ben je angstig of heb je last van angst, erken dan voor jezelf dat je angst hebt en niet bent! Je bent namelijk meer dan je angst.


1

deel deze tip

Tip 19 - Geef het ruimte

Het onderdrukken en/of er weg van willen geeft meer angst. Door het ruimte te geven, het er laten zijn, waarnemen vanuit een helicopterview en zonder oordeel, wordt het gehoord/gezien en kan de angst kleiner worden.1

deel deze tip

Tip 20 - Je focus verleggen

Als je last hebt van blozen gaat je aandacht waarschijnlijk volledig naar jezelf toe. Kijk eens of je je kan focussen op wat je aan het doen bent of de ruimte om je heen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Voorstelrondje

Als je angst hebt om te blozen tijdens een voorstelrondje, probeer dan een beeld te maken van de verhalen voor jou, visualisatie. Als je je nl gaat richten op het niet blozen, dan neemt de spanning alleen maar toe. Je kunt beter luisteren naar wat de mensen voor jou vertellen en hier een beeld bij voor je te zien. Dus als iemand bv zegt als hobby paardrijden te hebben, zie diegene dan ook echt even op een paard zitten. Probeer het zo uitgebreid mogelijk voor je te zien, wat er verteld wordt. Hierdoor zit je veel meer in het moment, ipv in de angst en proberen hier controle over te hebben.


1

deel deze tip

Tip 22 - Wat kan helpen bij bloosangst

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij bloosangst:

Ademhalingsoefeningen: Wanneer je merkt dat je begint te blozen, probeer dan diep en langzaam in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Dit kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je blozen te verminderen.

Positieve zelfpraat: Geef jezelf positieve bevestigingen en herinner jezelf eraan dat blozen normaal is en dat het geen negatieve invloed heeft op wie je bent als persoon. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: "Ik ben oké zoals ik ben, blozen is natuurlijk en het heeft geen invloed op mijn waarde."

Accepteer je angst: Probeer je angst voor blozen te accepteren in plaats van ertegen te vechten. Weerstand bieden aan de angst kan het vaak verergeren. Door je angst te accepteren, kun je leren om er op een meer ontspannen manier mee om te gaan.

Verander je focus: Richt je aandacht op iets anders dan je blozen, zoals je ademhaling, een object in de kamer of een gesprekspartner. Door je aandacht te verleggen, kun je jezelf afleiden van je angst en het blozen verminderen.

Praat erover: Het kan nuttig zijn om met een vertrouwde vriend, familielid of een professional te praten over je bloosangst. Ze kunnen je ondersteunen, advies geven en je helpen om je angst te begrijpen en ermee om te gaan.

Onthoud dat het overwinnen van bloosangst tijd en oefening kan vergen. Wees geduldig met jezelf en wees trots op elke stap die je zet om je angst te overwinnen. Je bent sterker dan je denkt!


1

deel deze tip

Tip 23 - Contact met je zelf

Als je het blozen ervaart als iets wat je overkomt en niet prettig is dan is het raadzaam om juist contact te maken met jezelf. Dat je even met jezelf 'praat'. Dat je intern bijvoorbeeld 'zegt': "Hallo IK.' En dat je met mildheid het blozen kunt accepteren, want iets wat er niet mag zijn gaat juist om aandacht vragen.

Het blozen is een onbewust proces. Je kunt dit ONbewuste proces BEWUST oordeelloos gaan opmerken. En gaan onderzoeken wat je dacht net voordat je ging blozen. Er is iets getriggerd wat je emotioneel raakt. Door dit erkennen zal het blozen kunnen gaan verminderen. En als je doorkrijgt wat je emotionele raakt dan kun je dit gaan onderzoeken.

Als je het nog lastig vindt om te ontdekken wat maakt dat je gaat blozen dan kan hypnotherapie, bij een erkende therapeut, helpend zijn. Deze vorm van therapie kan je helpen om in contact te komen met je onbewuste overtuigingen en lichaamsprocessen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Kom van je bloosangst door de oorzaak aan te pakken

Blozen komt veel voor bij mensen maar niet iedereen stoort zich hieraan. Bij de een is dit beter te zien doordat de bloedvaatjes dichter onder de huid liggen of de huid lichter is. De reden dat mensen blozen heeft vaak te maken met een gevoel van ongemak, angst, zenuwen of iets dergelijks. Door op zoek te gaan naar de gedachten en emoties die het blozen veroorzaken, kun je de behandeling richten op de oorzaak en niet op het gevolg (het blozen). Dit kan met verschillende methoden worden behandeld.deel deze tip

Tip 25 - Laat de energie zakken

Bij blozen gebeurt er veel bovenin het lijf. Alsof alle energie zich daar manifesteert en zich omzet in lichamelijke sensaties zoals verhoogde hartslag, ademhaling, blozen, zweten.

Probeer eens met wat oefeningen te "aarden" om jouw energie te laten zakken en je goed met beide benen op de grond staat.
Een leuke oefening die je met iemand anders kan doen is dat jij stil staat en de ander vanaf de kruin tot aan de voeten op jouw lichaam klopt met de handen. Dat mag best een beetje hard. De voeten moeten daarbij extra aandacht krijgen. Er kan ook op de voeten gedrukt worden.
Herhaal dit een paar keer tot je het gevoel hebt dat je zwaar op de grond staat.

Deze oefening kan je doen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een situatie waarin je bang bent te gaan blozen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Emoties die je liever niet laat zien

Verdiep je eens in het zenuwstelsel. Bij blozen worden de bloedvaatjes in je gezicht wijder. Dit wordt geregeld door het sympatische deel van je autonome zenuwstelsel, je hebt er niks over te zeggen, het gaat vanzelf, of je nou wil of niet.
Vaak is het een reactie op een emotie zoals schaamte, angst, of bijvoorbeeld verlegenheid als je in het middelpunt van de belangstelling staat.
Als dit gevoelens zijn die je liever niet laat zien aan de buitenwereld, is de kans dat je gaat blozen veel groter dan als je daar geen probleem mee hebt.
Onderzoek wat er gebeurt net voor je gaat blozen. Welke emotie wil jij liever niet hebben of tonen?deel deze tip

Tip 27 - Hypnotherapie bij blozen

In mijn praktijk heb ik blozen behandeld met hypnose technieken. Onder andere door een lichaamstocht en door visualiseren en herkennen van situaties.

Anoniem


deel deze tip

Tip 28 - Visualisaties zelfvertrouwen

Schrijf zelf of laat een visualisatie schrijven en je voorlezen waarin je teruggaat naar momenten dat je vol zelfvertrouwen was. Onderga de visualisatie meerdere keren, maak het je eigen zodat je het voor je kunt halen op momenten waarvan jij denkt dat de kans op blozen groot is.deel deze tip

Tip 29 - Visualisaties zelfvertrouwen

Schrijf zelf of laat een visualisatie schrijven en je voorlezen waarin je teruggaat naar momenten dat je vol zelfvertrouwen was. Onderga de visualisatie meerdere keren, maak het je eigen zodat je het voor je kunt halen op momenten waarvan jij denkt dat de kans op blozen groot is.deel deze tip

Tip 30 - ontdek waarom je bloost

weten wat blozen veroorzaakt kan je helpen. kijk of je uit kunt vinden waarom jij bloost. Blozen kan een reactie zijn op gevoelens van schaamte of verlegenheid. Misschien bloos jij als je zenuwachtig bent.
Het kan zijn dat jij de focus te veel legt op hoe anderen tegen je aan kijken.
Realiseer je dat veel mensen vaak veel meer met zichzelf bezig zijn dan met jou.
Blijf je ermee stoeien; wellicht mag ik je helpen hier anders mee om te gaan

deel deze tip

Tip 31 - Je bloost! en nu?

Je bloost! en nu? Weet dat het bloed is dat naar je gezicht wordt gepompt. Je lichaam detecteert gevaar en denk hiermee jou te helpen overleven.
Vaak heeft blozen te maken met onzekerheid.
Tijdens therapie kunnen wij ontdekken wat er in de weg staat om jezelf zekerder te voelen. Om ok te zijn om met jezelf wanneer je rood wordt. Hoe meer je jezelf accepteert en hoe minder het blozen nodig is.deel deze tip

Tip 32 - Blozen

Oefening: pak een papiertje of doe dit met een vriendin/familielid/partner.
Vraag jezelf steeds opnieuw: Wat maakt dit voor mij zo erg?
Noteer/ vertel het antwoord. Stel de vraag opnieuw. Doe dit minimaal 5 minuten. Korte antwoorden zijn prima. Stel de vraag opnieuw en opnieuw.

Evalueer het resultaat van deze oefening aan het einde van de 5 tot 15 minuten. Kijk eens wat er uit is gekomen en wat je conclusie is aan het einde van deze oefening.deel deze tip

Tip 33 - Onbewuste reacties verander je met hypnotherapie

Blozen is een automatische, onbewuste reactie van het lichaam op een situatie die als stressvol wordt ervaren.

Wil je in dat soort situaties niet automatisch gaan blozen?

Dan kun je met hulp van een goede hypnotherapeut deze onbewuste koppeling veranderen.

Je kunt ervoor zorgen dat je minder stress ervaart in dergelijke situaties. En je kunt er ook voor zorgen dat - zelfs als je wel stress ervaart - je lichaam niet automatisch reageert door te blozen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |