Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij angstaanval / angststoornis

paniek

 

Angstaanval - tips

Zoek je tips bij een angstaanval / angststoornis?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij angstaanvallen / angststoornis >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een angstaanval / angststoornis? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Kijk jouw angst in de ogen

Kijk jouw angst in de ogen!
Als je een angstaanval krijgt, word je overspoeld door angst. Je wilt het verbergen, er niet aan denken, maar de angst lijkt overal rond te spoken.

 

Het bijzondere van angst is als je jouw angst durft aan te kijken, dat het minder heftig wordt en meer hanteerbaar. En als je angst probeert weg te stoppen, dan gaat het juist spoken.

 

"Het is oké om angstig te zijn", is een mooie zin om tegen jezelf te zeggen. Bij heftige angstaanvallen is het belangrijk hulp te zoeken en er niet alleen mee te blijven.


Anoniem

16

deel deze tip

Tip 2 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angstaanval-angststoornis-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

8

deel deze tip

Tip 3 - Stuur je aandacht weg van de paniek

Ervaar je wel eens een angst of paniek aanval?
Zonder dat je het door hebt veroorzaak je die zelf. Je vliegt even helemaal uit de realiteit in je eigen virtuele realiteit. Het gaat sneller dan het licht en vaak zonder dat jij je daar echt bewust van bent. Want zeg nu zelf: wie zou zichzelf bewust paniek toewensen?

Tip: stuur je aandacht weg van de paniek.
Noem alle plaatsen op waar je ooit op vakantie bent geweest.
Noem alle landen op waar je nog naar toe wilt met vakantie.
Tel van 100 terug naar 0
Noem alles op wat je lekker vindt.

Paniek en angst is het gevolg van de verkeerde kant op fantaseren. Neem dus een andere afslag.
Je aandacht ergens anders op richten kan ook door jezelf even te aaien of zachtjes knijpen, door met je voeten op de grond te stampen of op en neer te springen, door de radio aan te zetten en te luisteren naar je favoriete muziek. Was je handen, armen en gezicht met fris koud water.

En als je hierdoor weer op aarde landt....kijk je of je ontspannen kunt ademen. Ontspannen ademen zorgt er voor dat je hart niet zo hard hoeft te werken en je hartslag vertraagt.
Stop met denken en ga even wat doen en ervaar de warmte, kou. Hoor de geluiden om je heen, zie de kleuren.

'Come to your senses'

Kom terug op aarde!8

deel deze tip

Tip 4 - Realiseer je dat je voorgaande aanvallen hebt overleefd

Als je een angstaanval krijgt realiseer je dan het niet de eerste keer is en dat je ALLE voorgaande aanvallen hebt overleefd!

Sta/zit stil en wacht tot het over is.

Vechten tegen de aanval duurt altijd langer en is veel beangstiger!


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 5 - Maar vervangen door EN

Vervang het woordje ‘maar’ door het woordje ‘en’ bij alles wat je zegt en denkt.
Een aantal voorbeelden gedachten:
– Ik moet naar de kapper, maar ik moet eerst de kinderen van school halen.
– Ik moet naar het voetballen van mijn zoontje, maar ik wil niet dat mensen zien dat ik me niet goed voel.
– Mijn man zegt dat ik niet zo vaak moet stofzuigen, maar ik wil wel dat het schoon blijft in huis.

In feite vertelt haar verstand deze vrouw dat er vreselijke dingen zullen gebeuren als ze iets wel of niet doet. Daarnaast geeft het woordje ‘maar’ de voorwaarde weer waaraan de situatie moet voldoen.

De woorden ‘moet’ en ‘maar’ zorgen in je gedachten voor een conflict in jezelf.

Door het woordje ‘maar’ te vervangen door ‘en’, zul je merken dat heel veel dingen ook naast elkaar kunnen bestaan. Het opheffen van dit conflict geeft je het inzicht dat er een middenweg was tussen je angsten en verlangens.

Als je het verlangen hebt om de straat op te gaan, maar je voelt je onzeker, dan zegt je verstand je dat je onmogelijk met een onzeker gevoel de straat op kunt. Feit is echter dat dit wel degelijk kan. Het is niet ideaal, maar wel een eerste stap.

Er is veel meer mogelijk en er zijn veel meer middenwegen dan je verstand je laat zien. Ontdek zelf meer en meer wat er allemaal mogelijk is als je de regels van je verstand niet meer zo serieus neemt.


Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Gebruik al je zintuigen en richt je aandacht op iets buiten je

Angst die niet word veroorzaakt door een acute situatie in het HIER en NU, veroorzaken we zelf door te denken aan iets wat achter ons ligt of wat we nog verwachten in de toekomst.

 

Op basis van ervaringen in het verleden geloven we te weten wat ons nog staat te wachten. Zo sluiten we nieuwe ervaringen uit en gebruiken we ons creatieve brein maar zeer beperkt. Namelijk, om telkens naar onszelf toe te redeneren. Hierdoor stompt ons brein behoorlijk af en dat is zonde.

Het is dus geen reële angst maar angst die we zelf creëren met ons creatieve brein. We fantaseren dus de verkeerde kant op en verliezen het contact met de realiteit, de situatie die er nu is.
Om terug te komen op aarde moet je zorgen dat je de aarde en alles wat er nu is ook echt voelt.

Dus gebruik al je zintuigen en richt je aandacht op iets buiten je! Doe wat je doet met aandacht, proef, ruik, voel de zon, de regen met aandacht. Luister en kijk echt om je heen en verlies je in de kleuren en de details.


Kom even helemaal los van wat er in je zit!

Doe dit vaak op een dag zodat je het tijdens een angstaanval makkelijker kunt gebruiken. Het helpt je weer in de realiteit terug te komen.

Veel succes!4

deel deze tip

Tip 7 - Angst gaat voorbij

Angst gaat voorbij
Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien als je dit leest. Dat klopt, zeker als je door angst belemmerd wordt in je dagelijks leven.
Toch merk ik aan clienten dat dit zinnetje hen helpt, ook tijdens een angstaanval. Van tevoren hebben we samen doorgenomen wat er gebeurt bij een angstaanval - in het algemeen en bij hen individueel - en achteraf ook weer. Met de technieken zoals ademhalen, afleiding, je aandacht naar buiten richten enz. kun je de angst leren doorstaan in plaats van ervoor weg te rennen. En als je dan echt merkt dat angst voorbij gaat als je het uithoudt en dat er niets ergs gebeurt, kan ANGST GAAT VOORBIJ voor jou hopelijk ook werkelijkheid worden.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 8 - Realisatie

Angst voelen in een angstaanval is het ergste wat er is. Dat klinkt heel heftig en dat is het ook. Het is voor een ander die naast je staat niet voor te stellen hoe ernstig het is. Gelukkig is dat ook meteen het beste ervan.

Wanneer je je angstaanval overleeft hebt, weet je meteen dat dit het ergste is wat je kan overkomen. Je hebt het overleeft en erger dan dit wordt het niet. Dit kan een eerste realisatie zijn, een eerste stap naar het de baas blijven en zelfs overwinnen van de angst.


4

deel deze tip

Tip 9 - Geef het gevoel de ruimte, die het verdient

Angst vermindert of verdwijnt, als je er met je aandacht naartoe gaat. Dit kan je doen, door even rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en te voelen, waar je die angst in je lichaam voelt. Hoe ziet die angst eruit (vorm? kleur?). Welke woorden komen er in je op?


Geef het gevoel de ruimte, die het verdient. Probeer rustig adem te halen en adem naar het gevoel toe en -als het lukt- erdoorheen. Observeer wat er met het gevoel gebeurt. Doe dit net zolang, tot er een inzicht naar boven komt over het gevoel en rond dan de oefening rustig af.

Vergeet niet, dat elk gevoel een 'pijltje' is naar iets, wat niet goed gaat van binnen. Elk gevoel helpt je dus, om je weer beter te gaan voelen.


Succes.3

deel deze tip

Tip 10 - Oefening als je paniek voelt opkomen

Zodra je de paniek voelt opkomen, en eigenlijk liever net 1 stapje ervoor:


Ga goed stevig zitten met je 2 voeten op de grond, of als je staat, ga stevig op 2 voeten staan.
Haal een paar keer diep adem, en blaas je adem rustig uit. zorg dat je uitademing een paar tellen langer is dan je inademing.


Kijk vervolgens naar een plek in de ruimte die je prettig vindt of veilig aanvoelt. En concentreer je vervolgens op je lichaam.

 

Loop je lijf van je voeten tot aan helemaal boven heel rustig af. En speur ondertussen ombeurten al je lichaamsdelen die je tegenkomt af. Af en toe kijk je even naar je fijne plek of voorwerp.


Op deze manier kun je je lijf en geest weer rustig maken.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Focus je gedachte ergens anders op

Als je teveel angst hebt die niet reel is, dan is vaak het advies er niet meer aan te denken. Maar als het 'verboden' wordt dan ga je dat juist doen. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken.....nee, ik zei er niet aan denken..... :-)

Wat dan kan helpen, is je gedachte ergens anders op focussen. Bijvoorbeeld terug tellen vanaf 1000 of het alfabet achterstevoren op zeggen.


Doordat je gedachte ergens anders mee bezig is, zal je lijf ook reageren, rustiger worden. Het proberen waard!3

deel deze tip

Tip 12 - Eerste hulp bij angst

Eerste hulp bij angst

Concentreer je op je lichaam. Neem bewust een deel van je lichaam waar. Bijvoorbeeld je tenen of vingers en richt alle aandacht op wat je ziet.

Verder maak heel bewust contact met je voeten met de aarde. Probeer met elke vezel van je voeten de aarde te verkennen.

Probeer jezelf van buiten te observeren hoe je angst hebt. De positie van een observant schept afstand en je voelt dat je meer bent dan je angst.

Probeer diep in je buik te ademen. Leg je hand op je onderbuik en probeer je adem hiernaartoe te sturen.


Edith

3

deel deze tip

Tip 13 - Zoek een therapeut

Heb je last van angstaanvallen / een angststoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 14 - Spoor de oorzaak op van je angstaanvallen

Angstaanvallen laten een gebrek aan controle of grip zien in je leven.

Vaak ben je je dat niet eens bewust, dat dit controle gebrek de oorzaak is van je angstaanvallen die je zomaar kunnen overvallen.

Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen van je angstaanvallen, pas dan kan je er ook iets concreets aan gaan doen en je zult merken dat ze dan vanzelf afnemen.


Jolande

2

deel deze tip

Tip 15 - Doe een wandelmeditatie

Doe een wandelmeditatie


Als je een angstaanval voelt opkomen, of doe dit gewoon zo wie zo regelmatig zodat je systeem aan het ritme went:


Ga buiten wandelen, en pak een ritme waar je lekker op loopt. En terwijl je loopt, zeg je tegen jezelf, op het ritme van je passen:


De aarde onder mij
De lucht boven mij
De bomen naast mij
En ik, ik hoor erbij!


En herhaal dit zo vaak als je wilt.


Je zult merken dat je dit weer rustig maakt en weer een gevoel van controle geeft.
Het werkt omdat het bewegen, het ritme, en de cadans van het versje je hersenen geruststelt.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Onderzoek je levensangst onder je angstgevoelens

Onder angstgevoelens ligt vrijwel altijd onderliggende levensangst. Om de moeilijke dingen van je leven niet onder ogen te hoeven zien, verstop je ze onder angst. Dat is een uiteraard een onbewust proces.

Probeer het om te zetten in een bewust proces. Ga na waar je in je leven tegenaan loopt. Wat zou er moeten veranderen om je weer vrij te kunnen voelen?

Je weet dat met enig zoeken wel naar boven te halen. Mogelijk ben je er nog niet aan toe om dan meteen de noodzakelijke stappen naar verandering te zetten. Geef jezelf in dat geval nog wat tijd maar blijf er vooral wel mee bezig.

Je zult al snel ervaren dat in dit bewustwordingsproces de angst steeds minder wordt. Als je er in gedachten naartoe werkt, komt er een moment dat je voldoende gemotiveerd bent om de veranderingen in gang te zetten.

En als je het moeilijk vindt om jezelf hierin te begeleiden, zoek dan een therapeut die je hier verder in kan helpen.2

deel deze tip

Tip 17 - Dagelijkse gedachte-oefening in moedig zijn

Angst is de andere kant van moed. Je hebt ze allebei in je. Je bent alleen in de loop van de tijd je moed heel klein gaan houden en je angst steeds meer ruimte gaan geven. Dat patroon kun je stap voor stap omkeren in een creatief experiment.

Neem dagelijks kort de tijd om in gedachten een filmpje in je hoofd af te draaien waarin je de rollen hebt omgekeerd. Je stelt je voor je hoe je heel dapper iets doet wat normaal veel angst oproept. Besteed er niet te veel tijd aan. Enkele momenten per dag is genoeg. Het gaat om de regelmaat van het dagelijks experiment.

Als je er iedere dag even tijd voor neemt, ga je merken dat de film steeds levendiger wordt. Op den duur zal je met humor naar je eigen moed gaan kijken en kun je de scene helemaal invullen zoals je hem op dat moment wilt zien. Jij bent de regisseur.

Hoe meer dagen achter elkaar je deze oefening doet des te kleiner wordt je angst. Verrassend maar waar! Verbeelding en werkelijkheid gaan op den duur hand in hand lopen.2

deel deze tip

Tip 18 - Confronteer jezelf met je angsten

Angst is als een slang die in de hoek van de ruimte ligt, maar gewoon een stok blijkt te zijn.

 

Het is raadzaam om ergens op af te durven gaan en jezelf te confronteren met je angsten. Hoe lastig dit ook kan zijn.

 

Een therapeut kan je mee helpen uitdenken hoe jij je angsten te lijf kan gaan.2

deel deze tip

Tip 19 - Komt angst of paniek op? Focus je op je omgeving

Voel je een angst of paniek aanval opkomen?
Focus je op je omgeving en blijf je focussen,
tot je je angstgevoel voelt zakken


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 20 - EHBA: Eerste hulp bij angst

EHBA: Eerste hulp bij angst
Als je last hebt van angsten, kan dit zo overweldigend zijn, dat je niet meer je logische verstand kunt gebruiken om de angst te kunnen hanteren. Het kan ook zijn dat je angst voor de angst ontwikkelt.

 

Je kunt dan een EHBA (eerste hulp bij angst) voor jezelf maken waarin je een lijst maakt van dingen die je gewoonlijk helpen als je zo angstig bent, dingen die je fijn vindt, mensen die je kunnen ondersteunen, enz.

 

Zodra de angst dan opkomt, kun je de lijst erbij nemen en die stapsgewijs aflopen om de angst te reguleren. Ik maak met mijn cliënten zo’n lijst en onderaan staat mijn naam genoemd voor een mogelijk contact, maar dit is zeer zelden nodig omdat de lijst ze voldoende ondersteunt.


Nathalie

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Kijk eerlijk naar het effect van de angst op je leven

Bespreek je angsten met je vrienden en/of familie. Je hoeft je er niet voor te schamen.


Kijk eerlijk naar het effect van de angst op je leven, probeer het niet af te zwakken.


Schrijf eens op wanneer je last hebt van je angsten. Zo kun je jouw angst beter in kaart brengen.
Zoek hulp, blijf niet met de klachten zitten.2

deel deze tip

Tip 22 - Tip voor hyperventilatie

Als je wat gestresst bent, ga je vanzelf sneller en hoger ademen. Dat komt goed van pas als je moet vluchten of vechten, maar als dat niet van toepassing is, komt je lichaam in een onnatuurlijke situatie terecht. Het snelle, oppervlakkige ademen zorgt ervoor dat het koolzuur, een verbrandingsproduct van je lichaam, onvoldoende wordt afgevoerd. Daardoor ga je je benauwd en duizelig voelen, gaan je handen en voeten tintelen, voel je je beklemd op de borst en misschien ook wel misselijk. Dat kan je angstig maken, maar er is geen reden tot bezorgdheid. Het is een onschuldig verschijnsel. Om je weer beter te kunnen voelen, kun je een ademhalingsoefening doen waardoor je weer dieper en langer gaat uitademen. Tel tot 3 bij het inademen, tel tot 4 bij het uitademen. Daarna steeds een tel langer uitademen, tot 6 of nog langer. Zo herstelt de balans tussen zuurstof en koolzuur in je bloed vanzelf.2

deel deze tip

Tip 23 - Soms kunnen ondersteunende middelen helpen

Soms kunnen ondersteunende middelen helpen om beter om te gaan met angst(aanvallen). Bekende middelen in het alternatieve circuit zijn de Bach Bloesemremedies. Voor sommige mensen helpen de Rescue Remedy, mimulus of zonneroosje om een angstige periode het hoofd te bieden.

 

In de wereld van de Klassieke homeopathie zijn er ook diverse middelen die als werkzaam worden ervaren door mensen die worstelen met angstgevoelens. Klassieke homeopathie beoogt wat dieper door te werken in de psyche van de mens en kan daardoor bijdragen aan meer levensgeluk.

In de reguliere zorg wordt Lasea regelmatig aangeraden. Lasea is geconcentreerde lavendelolie en kan behulpzaam zijn om minder angstgevoelens te ervaren bij een 'gegeneraliseerde angststoornis'. Uiteraard zijn er vanuit de reguliere zorg ook andere, meer ingrijpende, middelen die je net dat zetje kunnen geven om de angstige gevoelens beter het hoofd te bieden of te voorkomen. Deze kunnen echter ook bijwerkingen hebben.

Mijn advies hierin is dat je niet moet schromen om te kijken naar 'medicatie' als het gaat om ernstige verstoringen van je levensgeluk door angst. Zelf heb ik goede ervaringen gehad met Klassieke Homeopathie. Verrast door dit resultaat, wijs ik cliënten op de mogelijkheid om dit pad te volgen naast de therapie.

Belangrijk: ga niet zelf dokteren! Raadpleeg een gespecialiseerd arts of klassiek homeopaat als je wil onderzoeken of ondersteunende middelen iets voor jou kunnen betekenen!2

deel deze tip

Tip 24 - Zorg goed voor jezelf tijdens de Corona crisis

Ervaar je meer angst ten tijde van de Corona crisis?

Bedenk dat je niet de enige bent. Als je veel TV kijkt of social media wordt je angst alleen maar aangewakkerd.

Natuurlijk is het spannend wat er gebeurt. En worden er mensen ziek of gaan dood. Maar, angst is een slechte raadgever. Angst zorgt ervoor dat je immuunsysteem aangetast wordt.

Dus:
- Zet zo af en toe de TV uit en kijk geen social media
- Mediteer regelmatig zodat je rust en vertrouwen vind in jezelf (dit helpt heel goed tegen angst!)
- Praat erover met anderen (via app of Zoom)
- Schrijf je verhaal op, hoe ervaar jij de Corona crisis? Schrijven helpt ook te helen

Zorg goed voor jezelf!


Kim

2

deel deze tip

Tip 25 - Bewust ademhalen brengt je dichtbij jezel

“Angst is opwinding zonder adem. Als je er adem aan toevoegt, wordt het een bron.” Deze uitspraak is van de bekende Gestalt-therapeut Fritz Perls. Op het eerste gezicht misschien wat onduidelijk. Maar zodra je erover nadenkt, klopt hij helemaal.

Bewust ademhalen brengt je dichtbij jezelf, in direct contact met jezelf. In die ruimte ben je onaantastbaar. Daar bevindt zich de bron van je bestaan. En die is door geen angst te bevriezen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Ga zitten, en.....

Ga zitten bijvoorbeeld op een stoel of op de grond en let goed op je ademhaling

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 27 - alleen maar luisteren

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen zoals ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat je iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Misschien is dat de reden waarom
voor sommige mensen bidden werkt, of de natuur
omdat zij niets terugzeggen en geen adviezen geven
of proberen dingen voor je te regelen.

Zij luisteren alleen maar en vertrouwen erop
dat je er zelf wel uitkomt.
Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.

Leo F. Buscaglia


2

deel deze tip

Tip 28 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 29 - Tips voor de angst voor de toekomst

De angst voor de toekomst is een gevoel dat in jouw hoofd zit. Dat wil zeggen dat deze angst niet gebaseerd is op reëel gevaar, waarbij het een kwestie is van leven of dood.

1. neem de tijd tot de rust te komen, zoek positieve afleiding of probeer de situatie visualiseren en voor te stellen wat er kan gebeuren in diverse situaties.

2. Als de piekergedachten blijven hangen en lichamelijke klachten veroorzaken, zoek dan professionele hulp.


Tips voor de angst voor de toekomst

1

deel deze tip

Tip 30 - Bewust om je heen kijken dempt angst

Een manier om je angst te dempen is: bewust om je heen kijken.

Volg de volgende stappen.
Laat je ogen dwalen, wacht af waar ze naar toe willen.
Let dan op details.


Kijk echt naar wat er te zien is. Benoem wat je ziet, zonder oordeel. Bijvoorbeeld "die boom staat scheef", "die bank is rood", "dat kussen ziet er zacht uit".


Ga na hoe je innerlijk reageert op wat je ziet: heb je een gedachte, een beeld, gevoel? Sta er even bij stil en kijk weer.


Wissel zo aandacht voor "buiten" en "binnen" af, tot je het genoeg vindt.


Maarten

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Omarm je gevoel een keer

Bij een angstaanval ben je geneigd te vechten tegen het gevoel. Dat helpt niet! Omarm het een keer.

 

Er komt nl veel adrenaline vrij tijdens zo'n aanval dus schud met je armen en benen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 32 - Neem je angst serieus

Neem je angst serieus. Angst is een waarschuwing voor gevaar: welk gevaar dreigt er? Onderzoek dat gevaar: is het reëel? Of toch niet?


Door dingen te doen die je eng vindt, leer je omgaan met de spanningen en kun je je angst uiteindelijk zelfs overwinnen!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 33 - Voel je angst opkomen? Zet de radio aan en zing mee

Voel je een angst of paniek aanval opkomen?
Zet de radio hard (er) en zing mee,
focus je op de muziek en het meezingen


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 34 - Angstcirkel

Door pogingen om je angst onder controle te houden, zorg je dat je angst in stand blijft. Dit noemen we de angstcirkel:
Je voelt een stressreactie in je lichaam bij een situatie of gedachte die je ooit angst heeft aangejaagd. Automatisch bescherm je jezelf om 'het gevaar' uit de weg te gaan en je gaat extra veel letten op signalen dat er weer 'gevaar' dreigt. Daardoor komt de angst bij het minste of geringste weer opzetten. Je gaat steeds meer situaties uit de weg en je gaat steeds meer controleren.
De enige manier om die vicieuze cirkel te doorbreken is: stapje voor stapje weer terrein veroveren en de lichamelijke angstreactie leren te verdragen.1

deel deze tip

Tip 35 - Bedenk dat lichamelijke reacties niet gevaarlijk zijn

Tijdens een angstaanval is het goed om te bedenken dat de lichamelijke reacties zoals hartkloppingen, zweten en duizeligheid normale reacties zijn van het lichaam op angst.

 

Bedenk ook dat ze niet gevaarlijk zijn. Wanneer u in een situatie bent en dreigt de controle te verliezen is het verstandig even uit de situatie te gaan.

 

Wacht tot u wat bent bijgekomen, maar ga dan wel weer terug in de situatie. Door een situatie te vermijden wordt de angst alleen maar groter.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Bewegen en mindfull wandelen

Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je angst / paniekgevoelens.
Ga regelmatig naar buiten en probeer mindfull te wandelen, met aandacht voor je omgeving. Laat gedachten gaan.
Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 37 - Neem controle over je gedachten

Als je je gedachten kan richten op iets waar je controle over hebt, dingen die je goed kan.
Of op iets waar je van houd zo als een huisdier of iets waar je dankbaar voor bent of trots op bent dan zakt de angst.

Het vereist wel even volhouden maar als je blijft denken aan fijne gevoelens en de dingen waar je dankbaar voor bent dan word je daar steeds sterker in en kan je steeds beter jezelf hiermee rustig maken als je angst voelt op komen.

De hersens kunnen niet dankbaar en angstig zijn tegelijk.

Hulpbronnen voor het ontwikkelen van meer dankbare gedachten kan je vinden op youtube als je zoekt op: dankbaarheid of grattitude want Engels levert meer resultaat op.

Wat ook kan helpen is luisteren naar affirmaties van dankbaarheid
Ook die kan je vinden op youtube en spotify.

Een 3e hulpmiddel is jezelf empower vragen stellen, bijvoorbeeld: wie heb ik vandaag geholpen? welke dingen lijken van zelfsprekend maar zijn eigenlijk geweldig? van wie ben ik blij dat die in mijn leven is? wie of wat heb ik nu in mijn leven dat ik vroeger altijd wilde hebben?

een 4e is een dankbaarheids dagboek.

Als je het opschrijft, onthoud je het beter en kan je het makkelijker herleven.
Zo dat stress gedachten minder kans krijgen, en minder snel zullen uitgroeien tot paniek aanvallen.


Veel succes

Taco

1

deel deze tip

Tip 38 - Twijfel eens aan je bang-makende gedachten

Veel mensen zijn bang voor de dingen die ze denken.
Dingen waarvan ze denken dat die kunnen gaan gebeuren in de toekomst als ze iets doen/gedaan hebben of juist iets niet doen/gedaan hebben.

De angst wordt meestal erger als ze geloven dat wat ze denken ook echt waar is.

Twijfel daarom geregeld aan wat je denkt. Verras jezelf!

Onderzoek of het wel klopt wat je denkt. Kantel je beeld. Bekijk de situatie eens van een andere kant. Verzin redenen waarom het ook anders kan gaan dan jij denkt. Zoek daar eens voorbeelden en bewijs voor. Je zult zien dat je eigen logica, jou bang-makende gedachten, niet de enige manier van redeneren is.

Doe waar jij achter staat. Wees de persoon die je wilt zijn en bovenal: wees je beste vriend!


1

deel deze tip

Tip 39 - Breng je zenuwstelsel in kaart met een therapeut

Breng je zenuwstelsel in kaart met een therapeut. De biologische werking van ons zenuwstelsel is in beginsel voor ons allemaal hetzelfde. Maar hoe werkt jouw zenuwstelsel. Herken wanneer je je veilig voelt en wanneer onveilig. En wanneer 'verlaat' je de veilige staat van je zenuwstelsel?

Herkennen, erkennen en leren vrienden te worden met je zenuwstelsel, gaat je helpen je zenuwstelsel te besturen. Want het zenuwstelsel is als een spier, die je kunt 'trainen'.1

deel deze tip

Tip 40 - Uit een angstaanval 1

Ontspan je tenen

Om te beginnen is het belangrijk dat je je tenen ontspant. Want wie angstig is, zet zich schrap en zit letterlijk met kromme tenen waardoor je longen een seintje krijgen en alles vernauwt van binnen. Zodra je je tenen ontspant, voel je veel meer ruimte van binnen en kan je energie goed doorstromen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - De litanie van de angst uit Duin door Frank Herbert

De litanie van de angst uit Duin door Frank Herbert

Ik zal niet bang zijn.
Angst is de moordenaar van het verstand; angst is een halfdood die volledige vernietiging meebrengt.
Ik zal mijn angst onder ogen zien: ik zal mijn angst over en door mij heen laten vloeien.
Wanneer hij voorbij is zal ik mijn innerlijk oog op zijn pad richten: Waar de angst is gegaan is niets achtergebleven...
Alleen ik zelf blijf.

In de nu pas uitgekomen film ‘Dune’ zie je hoe Paul en Jessica hun angst onder controle houden in moeilijke situaties door deze litanie op te zeggen totdat ze hun angst de baas kunnen. Tijdens mijn therapeutische gesprekken help ik clienten om angst en paniekaanvallen het hoofd te bieden. Dat doe ik met wat ademhalingstechnieken. Het helpt heel goed om voor jezelf bovenstaande of onderstaande regels op te zeggen totdat je angst is vermindert.

Mijn eigen versie:
Ik zal niet bang zijn.
Angst vermindert mijn denken en overschaduwt mijn ervaringen. Angst brengt mij niets goeds.
Ik zal mijn angst onder ogen zien: Ik zal mijn angst uitdagen, laten opkomen en weer weg laten vloeien.
Wanneer de angst voorbij is zal ik stilte ervaren en zien dat ik ook zonder kan.
Ik blijf, ik overwin, ik vind rust.


1

deel deze tip

Tip 42 - Hoe doe ik dingen?

Angsten overkomen je vanuit eerdere ervaringen, overlevingsmechanismen enz. Als therapeut wil ik graag dat de cliënt zichzelf kan helpen. Want ze komen met hetzelfde probleem. Als ze weten wat dit creëert, wat is mijn probleem gedrag, kunnen zit dit ook oplossen. De vraag die ik dan altijd stel is: leer mij wat ik moet doen om in jouw probleem/angst terecht te komen. Bv eerst zie ik dat of doe ik dat, vervolgens, vervolgens...... Vaak zien ze dan hun eigen patroon en kun je ook zelf bij de oplossing.
Veel succes en vertrouwen gewenst. Kom je er toch nog niet helemaal uit dan help ik je graag verder.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 43 - Iedereen is bang!

Realiseer je: iedereen is bang; sommigen af en toe en anderen vaak. Ook mensen die boos zijn, zijn daaronder meestal bang. Je bent niet alleen.

Marlena

1

deel deze tip

Tip 44 - Honger en moet vervangen door ik wil

1) Meestal iets van eiwit eten help, onbewuste honger kan aanval paniek veroorzaken
2) ''Moet'' vervangen door ''Ik will''

Grazyna

1

deel deze tip

Tip 45 - Angst als bondgenoot

Angst als bondgenoot. Vaak kunnen mensen angst niet als behulpzaam of bondgenoot zien terwijl het angst mechanisme dat wel is. Het beschermt je tegen gevaar en schade maar bij mensen met een angstprobleem staat het alarm systeem te scherp afgesteld. Het moet opnieuw geprogrammeerd worden. Vraag hierbij hulp van een therapeut want daar zijn goede programma's en methodes voor.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Blijf hopen, geloven en zoek begeleiding

Onlangs kwam een jongeman in de twintig bij mij op de praktijk met zijn vader. Hij was te angstig om zelfstandig te komen. Bang voor een paniekaanval. De angst en paniekaanvallen waren voor hem zo ernstig dat hij beperkt was om alleen te zijn of te kunnen werken.

Na een intake gesprek hebben we nog één afspraak gemaakt. En daarna was hij van zijn angsten af!

Je kan van je angsten afkomen! Je kan weer vrij leven! Je kan patronen doorbreken!

Een angst en/of paniek aanval is een patroon. Leer het patroon te herkennen:
• waardoor word ik getriggerd - gedachten of situatie?

Meer informatie over het doorbreken van patronen en het overwinnen van je angst(en) maak dan een afspraak met mij of een therapeut bij jou in de buurt. Blijf hopen, geloven en zoek begeleiding.1

deel deze tip

Tip 47 - EMDR

Met EMDR kun je angstaanvallen waarvan je de trigger weet, heel goed oplossen.

Joyce

1

deel deze tip

Tip 48 - Met EMDR onderzoeken wat je angstaanval oproept

Wanneer je nog niet weet wat een angstaanval oproept, kun je met EMDR een "in vitro", een zogenaamde, tocht maken.

Joyce

1

deel deze tip

Tip 49 - Zen-tanglen

Een bewezen manier om een angstaanval te pareren is Zen-tanglen; dat is op een mindful manier lijntjes zetten die samen een tekeningetje opleveren. Het is makkelijk en leuk en omdat je er je volledige concentratie voor nodig hebt, lijdt het je af van de angstgevoelens die je op dat moment ervaart. Kijk voor meer informatie op: zentangle.com


1

deel deze tip

Tip 50 - Waterval van gedachten: Fusie-Defusie(ACT)

Gefuseerd met gedachten-Loskomen van gedachten

Als je gefuseerd bent met nare gedachten kun je deze manier gebruiken om wat losser te komen (defusie) van je gedachten. Je gaat ze van een afstand bekijken Stel je gedachten voor als een waterval die door je verstand wordt aangemaakt. Wat gebeurt er als je in de bergen in een waterval gaat staan? Je snapt het al, dan word je meegesleurd. Zo kun je ook in de waterval van je gedachten gaan staan en je laten meesleuren door je gedachten. Stel je nu eens voor dat je achter de waterval gaat staan en naar het water kijkt. Probeer zo eens naar je eigen gedachten te kijken. Vanuit die positie observeer je je gedachten en word je er niet zo door ingepakt.

Wil je meer weten over het toepassen van de ACT-techniek Defusie, neem gerust vrijblijvend contact op.

Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Weten dat je weet dat je weet


Pijn kijkt je aan
Verdriet kijkt telkens achterom
Angst kijkt weg
Zorg kijkt om zich heen
Geloof, wat doet geloof?
Deze vraag is zo actueel
Die hoop op verandering,
herstel en mogelijk genezen of verzoenen.

Angst omringde mij
Angst voor pijn
Angst om alleen te zijn
Angst voor gemis
Angst te falen
Angst met zoveel vragen
Mindfullness, yoga en medicatie zijn vandaag het meest geaccepteerd.
Vele therapieën. Wat is nu goed, wie vertrouw ik ?

Maar volmaakte antwoorden
Waakzaam zijn, of open minded
Een hand die een andere hand pakt
In deze gebroken wereld, ons gezin, onze familie,
Is het toch niet gek en raar.. dat ons lichaam reageren wil.
Onze emoties schreeuwen.

Dat bijna iedereen naar vrede en gerechtigheid verlangt'
En we het liefste bij elkaar zijn
En dat we bijna allemaal als twijfelaars zoeken
Naar de naaste die ons verder helpt

Tip: weet, echt weten dat je mag weten dat je hier NIET alleen in staat.
Dit heeft niets met het goed voelen, hart volgen te maken.
Maar een zekerheid om verder te kunnen.


Een nieuw leven ?

1

deel deze tip

Tip 52 - Met aandacht dingen doen

Bewuster leven kun je leren. Zet je zintuigen aan. Doe eens een ‘gewone’ activiteit met iets meer aandacht dan normaal. Bijvoorbeeld je brood smeren of je koffie drinken. Douchen of aankleden. Doe het zo langzaam dat je je bewust bent wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Gebruik je zintuigen bewust.

Zou je willen leren om beter voor jezelf te zorgen?
Neem gerust vrijblijvend contact op. Acceptance & Commitment Therapie kan je helpen om meer naar je waarden te leven.

Hartelijke groet, Hannelies
Psychosociaal Therapeut - ACT Therapeut


1

deel deze tip

Tip 53 - Denk aan je voeten

Angst kan je verlammen. Vaak voel je het al opkomen en lijkt het niet te stoppen.

Probeer deze oefening:
Zodra je het gevoel van een angst/paniek aanval krijgt, denk dan aan je voeten. Voel hoe je voeten in je schoenen zitten. Voel je tenen, je hiel. Voel hoe je voet in je schoen op de vloer staat. En als het lukt, ga dan verder. Hoe de vloer er onder voelt, de fundering van het gebouw (of de aarder eronder, de zandlaag, de enz. enz).

Dit grond en verlegt de aandacht van het hoogste punt waar je angst je gedachten en gevoel overneemt naar het laagste punt, je voeten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 54 - Verander je manier van denken


Het veranderen van je manier van denken is niet makkelijk, maar kan de grote omslag voor je betekenen. Het is heel belangrijk om je bewust te zijn van de manier waarop je denkt. Hoe ga je om met bepaalde gebeurtenissen?

Op welke momenten ontstaat bij jou een angst? Wat denk je dan, hoe ervaar je dat? Je moet jezelf hierin dus heel goed leren kennen.

En vervolgens is het belangrijk om je denken te gaan veranderen. Positief denken kan je hierbij goed helpen. Je zal het denken in problemen en angsten om moeten gaan zetten om weer mogelijkheden te zien en met je angsten om te leren gaan.
Als jij je bezig gaat houden met positieve gedachtes dan volgt jouw gevoel vanzelf. Dit gaat heel mooi als je Touch of Matrix behandelingen ondergaat. Daar laat je het negatieve los en ga jij je bezig houden met het positieve.

Op angstige momenten zijn we vaak geneigd om aan dingen te denken die de angst juist erger maken.

Zoek een therapeut bij je in de buurt en ga ermee aan de slag.deel deze tip

Tip 55 - Accepteren !!

Grote kans dat jij continu tegen je angsten aan het vechten bent. Je stelt hoge doelen, faalt de hele tijd want het lukt je niet zonder de angst te leven. Maar wat nu als je je neerlegt bij je angst?

Ga eens voor jezelf na wat dat je zou kunnen opleveren. Realiseer je je hierbij goed dat dit niet betekent dat je niets meer gaat doen wat te maken heeft met je angst en dat je nu alles uit de weg gaat.

Maar accepteren houdt wel in dat je deze heftige emotie accepteert en geen energie meer steekt in het vechten of wegduwen.

Dit accepteren is de basis van Touch of Matrix waar je de negatieve gedachtes/gevoelens gaat accepteren en daardoor kun je die loslaten. Daarna hou jij je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen. Dus met positieve gedachtes/gevoelens. Daardoor ga je automatisch in de positieve flow komen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Je bent bang voor wat is gebeurd

Angst is een beschermingsmechanisme. Het is een alarmbel die afgaat om ons te waarschuwen tegen gevaar zodat we kunnen vechten of vluchten. Als we veilig zijn terwijl de alarmbel afgaat en er geen groot gevaar is, kan het 'vals alarm' zijn. Ons zenuwstelsel brengt ons in een geactiveerde staat terwijl het misschien niet nodig is. Ons zenuwstelsel is biologisch gezien gevormd door de ervaringen die we in ons leven hebben opgedaan. Als er een trigger is in onze omgeving die op de één of andere manier lijkt op wat we eerder hebben meegemaakt dan reageert ons zenuwstelsel direct. Je bent bang voor wat is gebeurd. Je mag nu leren onderscheid te maken. Is deze reactie nu nodig, op deze plaats, bij deze mensen, in deze tijd? Meer weten? Je bent natuurlijk van harte welkom....deel deze tip

Tip 57 - Uit een angstaanval 2

Gebruik je visuele zintuig

Het volgende wat je doet is even opzij kijken. Dan draai je je hoofd weer terug en probeer je in gedachten voor je te zien waar je net naar hebt gekeken. Kijk dan opnieuw opzij om nog meer details in je op te nemen. Kijk weer weg en probeer je opnieuw te herinneren wat je zag. Herhaal dit een aantal keren. Als je dit doet, merk je dat er even wat rust ontstaat.deel deze tip

Tip 58 - Door angst overvallen of ...

Wat maakt dat je je ineens zo voelt dat je merkt dat je verstart, in jezelf gekeerd bent en niet of nauwelijks contact hebt of maakt met de omgeving. Wat zeker is dat het op dat moment echt te veel is voor je.
Het is een overlevingsmechanisme die je altijd geholpen heeft, zeker als kind, alleen die nu niet meer zo handig voor je is als volwassene.
Je reageert maar eigenlijk ook weer niet in de praktijk, hoe ga je hiermee om. Wat gebeurt er vervolgens met je, weet je dat...Het is fijn als je iemand hebt die je hierin kan begeleiden zodat je in de toekomst weet hoe hier mee om te gaan zodat je niet in een lijden blijft hangen maar jezelf eruit kan leiden.deel deze tip

Tip 59 - Door angst overvallen of …

Merk je dat je ineens verstart of juist het tegenovergestelde, je wordt boos, woedend en gaat out of control in een situatie waarbij dit helemaal niet nodig is. Blijkbaar is er iets wat zeer confronterend is in deze situatie wat erg lastig voor je is. De persoon die erbij is ervaart dit vaak als niet prettig en vaak weet jezelf ook niet echt wat er met je aan de hand is. Hoe kan dit nu?
Om inzichten te krijgen in dit gebeuren is hulp gewenst waarbij stap voor stap gekeken wordt wat je ervaarde en voelde tijdens dit voorval. Gebeurd dit vaker dan wordt het een lijden wat aandacht nodig heeft zodat je een volgende keer vanuit een leiden jezelf uit deze situatie kan sturen.deel deze tip

Tip 60 - Stop het malen in je hoofd

Merk je dat je aan het piekeren bent, probeer dan eens de 'gedachtestop'.

De Gedachtestop is een techniek om een stroom van negatieve gedachten te onderbreken. Zulke gedachten veroorzaken en versterken vaak gevoelens van angst of boosheid, of andere emoties. Als je eenmaal negatief begint te denken, lukt het vaak niet goed om daar mee te stoppen.

Je moet de techniek eerst een paar keer oefenen voordat je hem kunt toepassen op het moment dat je hem nodig hebt. Het gaat zo:

Droog oefenen:
Ga zitten en bereid je voor. Sluit je ogen, klap in je handen, roep STOP en visualiseer tegelijkertijd in heldere neon-letters het woord "STOP". Oefen dit drie keer.

Stap 1:
Bedenk nu een situatie waarin je de techniek wilt gebruiken. Zo'n typische situatie waarin je gedachten met je aan de haal gaan en je angstig, verdrietig, boos of gefrustreerd raakt. Sluit je ogen (terwijl je zit) en verplaats je in die situatie. Wat denk je allemaal? En wat voel je?

Stap 2:
Als je dat gevisualiseerd hebt, open je ogen weer. Schrijf nu je gedachten op in de volgorde waarin ze langs zijn gekomen tijdens het visualiseren. Zie je waar de stroom aan negatieve gedachten begint? Markeer dat punt.

Stap 3:
Bedenk nu wat een alternatieve manier is om met de situatie om te gaan. Welke helpende uitspraak, welke positieve uitspraak voor jezelf, voorkomt dat je meegesleurd wordt in een negatieve spiraal? Schrijf die (coping) gedachte of uitspraak op in zo krachtig mogelijke bewoordingen.

Stap 4:
Ga vervolgens die bewuste situatie weer visualiseren, zoals je hiervoor hebt gedaan. Echter, zodra je tijdens het visualiseren merkt dat je gepieker begint ... klap dan in je handen, roep "STOP" , zie de neon-letter "STOP", en spreek direct je positieve (coping)gedachte een uit. Herhaal je uitspraak drie maal.

Herhaal stap 4 in zijn geheel een aantal keer. De eerste keren kun je nog hardop "STOP" roepen, de keren daarna doe je dat alleen in gedachten.

En dan ... doet de situatie zeer weer voor ... het moment om je techniek toe te passen. Oefening baart kunst, dus het kan zijn dat een paar gebeurtenissen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken.

Hulp bij piekeren:
Heb je dit (al eens eerder) geprobeerd, maar krijg je geen grip op je negatieve gedachten en gevoelens? Zoek dan hulp. Mijn clienten zijn vaak gebaat bij een behandeling waarin ik cognitieve therapie, hypnose en mindfulness integreer.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Gevoel checkt niet

We reageren vaak op dat wat we voelen. We zien ons gevoel als een graadmeter hoe het met ons gaat. Echter als we geraakt worden door iets wat lijkt op een oude pijn (trigger), komt ook het bijpassende gevoel. Gevoel behorende bij de oude pijn. In feite oud gevoel. Gevoel gaat niet controleren of het reageert op iets wat feitelijk nu op dit moment aan de gang is, of dat het gaat om iets ouds wat geraakt wordt. Als we dus 100% op ons gevoel afgaan, kan het wel eens zijn dat we ons laten leiden door een oud angstgevoel. Herkenbaar en daarmee een trigger voor de angstaanval. Maar weet je 100% zeker dat waar je nu op dit moment bang voor bent ook daadwerkelijk nu waar is???deel deze tip

Tip 62 - kijken naar je angst

Angst:
- Hoe reëel is de angst?
- Heb ik nog een belang bij deze angst (zet deze mij op scherp bijvoorbeeld). Of is het meer een opwinding (angst en opwinding geven dezelfde lichamelijke symptomen).
- Is het angst voor de angst? Dat is: bang zijn voor situaties die je nog niet kent. (stel je voor dat…)

Angst= aangeleerde negatieve gedachte systematisch toegepast

4 stappen die helpend zijn:
1. Dient deze angst een doel? Ga de angst aankijken, weet dat het er is en dat je hem zelf hebt gecreëerd. Weet dat je dit zelf kan afleren.
2. Bedenk hoe jij eruit wilt zien zonder deze angst. Visualiseer dit, maak er een beeld van. (van je angst maak je ook vaak een beeld)
3. Affirmeren: welke zinnen/leugens heb jij in je hoofd die vanuit deze angst ontstaan. Angst wil je terugduwen, niet laten gebeuren juist er doorheen gaan.
4. Adem. Maak contact met je ademhaling, doe hem laag in je lichaam je buik, diep, laag in frequentie, diep en ontspannen.deel deze tip

Tip 63 - Wat kan ik doen?

Neemt de angst het over? Is het niet meer mogelijk om bij de angst te blijven omdat het te groot is?

Concentreer je op je omgeving. Wat zie je? Benoem het naar jezelf. Een rode schoen, een witte muur, groene blaadjes. Kijk naar de kleuren en vormen. Neem het bewust waar.

Als dat lukt en er een eerste kleine zucht is. Focus op je adem. Bewust in en uit. Voel waar je voeten de grond raken. Of welke plekken dat aanraakt waar je op zit?

Weer een momentje van een diepere ademhaling? Goed ga zo door.

Probeer diep in je buik te ademen. Leg je hand op je onderbuik en probeer je adem hiernaartoe te sturen.deel deze tip

Tip 64 - leren je adem te volgen 3 minuten

Ga rustig zitten op een stoel en sluit je ogen. Ga 1 minuut bewust zijn van gevoelens. gedachten en lichamelijke sensaties. Bekijk op een vriendelijke nieuwsgierig wijze de ervaringen die in je opkomen. Je hoeft er niets aan te veranderen. Daarna verplaats je je aandacht naar je ademhaling en volgt de ademhaling van moment tot moment gedurende 1 minuut. Tenslotte breid je in de laatst minuut je aandacht uit naar je hele lichaam, je kunt je gezichtsuitdrukking waarnemen en opmerken hoe je adem je hele lichaam in beweging zet.deel deze tip

Tip 65 - Geen angst meer m.b.v. hypnotherapie

Jouw onbewuste heeft een hele goede reden om het programma "angstaanval" steeds weer te herhalen. Ooit heb je vermoedelijk een traumatische ervaring in je jeugd gehad . Of je hebt deze angst gekopieerd van je ouders.

Als je dit zelf als een probleem ervaart kan je dit met behulp van hypnotherapie snel en effectief oplossen.

Ga dus snel op zoek naar een hypnotherapeut bij jou in de buurt!deel deze tip

Tip 66 - angst

Als je je angstig voelt, ga dan eens zitten met een pen en een schrift en schrijf alle gedachten die door je hoofd gaan op.
Beter nog: teken een poppetje met hoofd, borst, buik, armen, handen, benen en voeten en kleur in waar je je angst voelt.


Anoniem


deel deze tip

Tip 67 - Handademhaling

Strek je handpalm en alle 5 vingers uit.
Ga met de wijsvinger van je andere hand over al je vingers.
Begin bij de onderkant van je duim en adem in.
Op de top van je duim ga je met je wijsvinger weer naar beneden en adem je uit.
Dan ga je via je wijsvinger weer omhoog en adem je in,
en dan weer naar beneden en adem je uit
en zo ga je verder tot je alle vingers hebt gehad.

Zonodig doe je het ook met je andere hand.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>