Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij verlatingsangst

bindingsangst verlatingsangst

 

Verlatingsangst - tips

Zoek je tips bij verlatingsangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met verlatingsangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Realiseer je dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen

Verlaten worden is vaak een ontzettende krenking die ons in het diepst van ons wezen raakt. Het lijkt alsof we niet goed genoeg zijn en de ander ons hierdoor verlaat.

 

Probeer jezelf te realiseren dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen. Of ze moeten van je houden en je nemen zoals je bent, of het heeft niet zo moeten zijn dat ze in jouw leven thuishoren.

 

Probeer gewoon jezelf te zijn en geen controle over de ander uit te gaan oefenen. Je weet dat je goed zit als je het gevoel hebt dat de ander je accepteert zonder dat je hiervoor extra je best moet doen.18

deel deze tip

Tip 2 - Zoek een therapeut

Heb je last van verlatingsangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

6

deel deze tip

Tip 3 - Boekentip: Liefdesbang

Veel cliënten herkennen zich in het boek 'Liefdesbang' van Hannah Cuppen. Ze beschrijft de dans van verlatingsangst en bindingsangst en maakt de koppeling naar de hechting in je kindertijd.

 

Ik raad iedereen aan om het boek te lezen om stappen te kunnen zetten naar meer eigenwaarde, zelfliefde en verbinding.6

deel deze tip

Tip 4 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek je gehechtheid vroeger

Bij verlatingsangst kun je jezelf afvragen hoe ben ik gehecht vroeger.
Wat maakte mij toen zo angstig om alleen te zijn?

En hoe doe ik dat nu in relaties?
Wat doe ik hetzelfde en waar zitten verschillen?

Aan wie ben ik nog gebonden als ik zo angstig ben om verlaten te worden? Wat heb je nodig om echt uithuis te gaan?

Bespreek dit met je dierbare.
Een relatietherapeut kan je helpen bij deze zoektocht.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Laat je partner in je angst toe

Wanneer we bang zijn verlaten te worden, bijvoorbeeld door een ander, dan kunnen we de neiging hebben de ander van ons af te duwen.

Dit kunnen we doen door de discussie aan te gaan, irrealistische vragen te stellen, of onze vooronderstellingen als waarheid te gaan zien en ze via boosheid en verwijten te uiten naar onze partner.

We duwen de ander van ons af wat zorgt voor verwijdering, waardoor we niet krijgen wat we nodig hebben. Wat we ten diepste nodig hebben wanneer we angst voelen (welke angst dan ook), is geborgenheid, liefde en een stuk geruststelling.

Om dit te ontvangen is het belangrijk dat je leert je kwetsbaar op te stelen naar je partner. Daar hebben veel stellen echt hulp bij nodig, want het blijkt voor velen iets heel moeilijks te zijn. In die kwetsbaarheid kan je je pijn en angst en verdriet delen.

Vermijdt de discussie en vraag bewust om begrip of gewoon een stilte waarin de ander je kan troosten door bv een arm om je heen te slaan. Ook het vragen om zo'n reactie kost tijd en is een kunst.

Het is helend om je partner in je angst toe te laten en hem of haar je daar te laten vertroosten. Uiteindelijk werkt dit ook weer nieuw vertrouwen in de hand.4

deel deze tip

Tip 7 - Afhankelijk zijn van de ander terwijl je zelf stevig staat

Niemand vindt het leuk om verlaten te worden en ergens zijn we daar allemaal bang voor. Stel je voor, dat je door iedereen verlaten zou worden, of dat degene die het meest dierbaar voor je is, je in de steek laat.

 

Die angst zorgt ervoor dat we ons binden aan de ander. Het houdt ons bij elkaar.

 

Stevig op je eigen benen staan en erop vertrouwen dat je de moeite waard bent om bij te blijven, is echter de andere kant daarvan. Wanneer je dat goed kunt, hoef je de ander niet angstig vast te houden opdat die maar bij je blijft.

 

Dat evenwicht, afhankelijk zijn van de ander terwijl je zelf stevig staat, is een enorme uitdaging waar veel mensen mee worstelen. Als deze worsteling je teveel wordt, of wanneer je merkt dat het je relatie in de weg staat, dan is het verstandig om hulp te zoeken.4

deel deze tip

Tip 8 - Zoek bewijs van het tegendeel

Wanneer je mijn vorige tip hebt gelezen weet je dat je altijd met je aandacht naar je angst toe kunt gaan door de lichamelijke sensaties ervan te voelen in je lichaam.

Dat vergt enige oefening, zoals alles oefening vergt als we het niet gewend zijn.

Een andere manier om met je angst om te leren gaan, bijvoorbeeld na het opvolgen van de tip: ga met je aandacht naar de lichamelijke sensaties van je angst, is: Zoek bewijs van het tegendeel. 'Doen alsof'.

Zonder dat we het weten leven we in onze virtuele realiteit. Zeker wanneer we bang zijn voor dingen die er (nog) niet zijn, voor de 'beren op de weg' die er in het echt niet zijn alleen in ons hoofd.

Daag jezelf uit:
Is het echt waar wat ik denk? Kan ik er zeker van zijn dat het echt waar is? Onthoud dat ervaringen in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.


Ga vervolgens op zoek naar bewijs van het tegendeel. Zou het ook anders kunnen gaan dan ik denk? Hoe zou het ook kunnen gaan? Bedenk alternatieven onder het mom 'wat als het nu allemaal anders gaat dan ik angstig heb bedacht?'

 

Stel je voor dat jij anders reageert dan je gewend bent te doen? Is er een manier van reageren die je zou wensen? Stel je eens voor hoe dat zou zijn? Hoe zou jij je voelen als je de persoon zou zijn die jij wenst te zijn? Tot in detail!

Gebruik je fantastische gereedschap nu eens voor een goede afloop. Bedenk wie jij wilt zijn en stel je voor hoe je je dan zou gedragen? Wat zou het gevolg zijn? Voor jezelf? En voor anderen? Hoe zou jij je voelen? En wat zouden anderen aan je merken?


Kijk eens of je een beeld voor je kunt zien waarin jij doet en reageert zoals je zou willen dat je dat kunt. Verras je zelf. Je hoeft niets te doen, je alleen maar een voorstelling te maken van hoe het zou zijn als .....

Veel succes!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 9 - Laat je partner meer los en vrij

Hoe jaloerser je bent, hoe meer afstand je creeert. Het werkt verstikkend.

 

Als je je jaloerse gevoel wilt verminderen, zou je minder moeten vasthouden.

 

Laat je partner meer los en vrij. Als hij/zij toch al bij je weg wilt, gaat hij/zij toch wel. Hou hem dus wel fijn dichtbij, maar niet té dichtbij4

deel deze tip

Tip 10 - Accepteer dat je last hebt van verlatingsangst

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat je last hebt van verlatingsangst. Juist er alleen maar tegen vechten zal er voor zorgen dat het gevoel blijft bestaan.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Werken aan je zelfvertrouwen

Verlatingsangst is vaak nauw verweven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je het zonder de ander niet redt. Je kan dan ver gaan in een relatie die niet goed voor je is.

Werken aan je zelfvertrouwen in therapie leert je op eigen benen te staan. Hierdoor ben je in staat om relaties te onderhouden die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid en respect.3

deel deze tip

Tip 12 - Beself dat verlatingsangst en bindingsangst samenhangen

Besef dat verlatingsangst en bindingsangst veel met elkaar te maken hebben.

 

Vaak blijven mensen op afstand om te voorkomen dat ze gekwetst worden. Dit vaak op basis van een ervaring uit het verleden. Als ze niet verlaten kunnen worden, kunnen ze niet gekwetst worden. Dus moet je maar niet te dichtbij komen.

 

Als je enigszins door hebt dat het ongeveer zo bij je werkt, kun je er naar handelen. Zo voorkom je dat je het er zelf "naar maakt" dat iemand je toch gaat verlaten.

 

Als de ander wel toenadering wil, is het handig om wel aandacht te geven. Anders gaat de ander alsnog bij je weg en dat is juist wat je niet wilt. Sterkte!3

deel deze tip

Tip 13 - Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

Wat is het ergste dat je kan gebeuren?
Als je bang bent om verlaten te worden, dan ga je je vaak zo gedragen dat dat op een gegeven moment ook gebeurt (selffulfilling prophecy). Je hangt aan jouw partner, kijkt in zijn/haar telefoon en laat de ander steeds minder ruimte.


Wat kun je beter doen:


- vertrouwen opbouwen in (voor jou) kleine stappen: doe dingen los van elkaar en merk erna hoe fijn het is weer samen te zijn.


- schrijf je gevoelens op en lees ze later terug. Wat is er gebeurd, werd jouw angst waar of niet? Wat leer je hiervan?


- stel je eens voor dat je er inderdaad alleen voor komt te staan. Dat is naar, verdrietig..........maar de meeste mensen maken dat wel eens mee en komen er doorheen; " de wereld vergaat niet", integendeel want vaak verandert hun leven in positieve zin en kunnen ze zich later niet meer voorstellen dat ze zo onzeker en afhankelijk waren.


Sterkte en vooral succes!!3

deel deze tip

Tip 14 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het verlatingsangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 15 - Verlatingsangst is een patroon, niet een eigenschap

Besef je dat verlatingsangst een patroon is, niet een eigenschap

Anders gezegd: je doet je verlatingsangst, je bent je deze angst niet. Je kunt dus ook iets anders kunt doen, zonder jezelf te verliezen.

De eerste stap is om te zien dat er bij verlatingsangst gedrag hoort van jou, en dat het gedrag oproept van de ander. Als je daar bewust van bent, dan kun je leren zien dat jouw gedrag aangestuurd wordt door iets. Zo zal het voor de ander ook zijn. Je staat dus niet alleen. Jouw verlatingsangst staat in relatie met jullie en jullie gedrag en jullie gedachten en jullie gevoelens.

Jouw verlatingsangst bekijken vanuit relaties en patronen, dat is best complex. Toch is het goed aan te leren bijvoorbeeld bij een contextueel relatietherapeut. Je kunt in ieder geval zelf al beginnen met het kijken naar jullie in de helikopterview.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Gebruik je aandacht en adem

Heeft je angst niets te maken met een echte beer op je weg? Wel met een metaforische 'Beer op je weg'? Tijd om deze angst in de ogen te kijken en daarmee bedoel ik letterlijk: waarnemen.
Wat voel je precies en waar in je lichaam?

Onze gevoelens voelen we namelijk met ons lichaam. Maar voor we goed en wel de lichamelijke sensaties waarnemen, gaan we er vaak met ons denken mee aan de haal en ontwikkelt zich een enorme angst of zelfs paniek.

Probeer daarom zodra je je bewust wordt dat je angst ervaart, de lichamelijke sensaties die hiermee gepaard gaan waar te nemen in je lijf. Ga met de warme lamp van je aandacht naar de plek waar je de sensaties kunt waarnemen.


Wat voel je precies? Hoe groot is de plek? Welke vorm heeft het? Wat is de sensatie die je voelt? Is het een spanning, een soort kramp? Is het een scherp gevoel? Of een prikkeling? Beweegt het? Wat is de intensiteit op een schaal van 0 - 10? Laat de warme lamp van je aandacht schijnen op de plek waar je de angst voelt en adem gestaag en rustig door.

Geef wat je voelt vervolgens je volledige toestemming. Wijs de sensaties niet af (zoals je jezelf niet afwijst). Zeg in jezelf 'Ja, dit is wat ik hier op deze plek waarneem, voel: ...... Het is oké, ik geef het even de ruimte'. Blijf er vervolgens bij als waarnemer met je volledige aandacht.

Sommige mensen ademen naar de plek toe wanneer ze het meer ruimte willen geven.

Het is goed mogelijk dat de sensaties afnemen, veranderen. Blijf alles waarnemen, blijf erbij met je aandacht zonder het te veroordelen of weg te willen hebben.

De kans is groot dat je meer rust en ruimte ervaart. Van daaruit kun je de draad weer oppakken en doen wat realistisch en helpend is. Opnieuw angstige gedachtes creëren is een optie, waarschijnlijk kies je liever voor iets anders.

Veel succes!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 17 - Maak een plan hoe je kunt handelen

Als je last hebt van verlatingsangst, dan kun je je somber voelen en een constant onrustig gevoel in je lijf.

 

Je hebt waarschijnlijk last van onzekerheid en bent veel op zoek naar bevestiging. Helaas is het zo dat gedrag dat uit angst voortkomt de ander juist kan wegjagen. Ga hier dus allereerst mee aan de slag.


De gedachte dat je de ander toch verliest kan grote angst veroorzaken. Je wilt niet alleen zijn, je wil je partner niet kwijtraken.

 

Toch is het goed je te realiseren dat je ook zonder de ander kunt leven. Echt waar, want dat heb je ook voor deze relatie gedaan immers.


Dat zal heel erg zijn natuurlijk, maar het is helpend om een plan te maken hoe je dan kunt gaan handelen. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je je leven weer op orde krijgt en het weer leuk wordt?2

deel deze tip

Tip 18 - Verandering zal altijd plaatsvinden

Angst voor verandering in de relatie

Verandering zal altijd plaatsvinden en soms leidt dat tot een breuk in je relatie. Het enige dat nooit verandert, is het zelf. Er is een energie in het universum die ons samenbrengt voor specifieke doeleinden.

 

Wanneer relaties veranderen en mensen ons verlaten, dan blijft die energie. We waren verbonden voordat we in deze relatie kwamen en we blijven verbonden nadat de relatie stopt.

 

Als je dit inzicht begrijpt en koestert, dan kun je de angst leren loslaten.2

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Liefdeskunst

Al eerder tipte ik het boek 'Liefdesbang', waarin verlatingsangst en bindingsangst centraal staan.

 

Onlangs is hier een vervolg op verschenen, het verdiepende werkboek 'Liefdeskunst'.

 

Vol met opdrachten, oefeningen, visualisaties en meditaties om jezelf te bevrijden uit de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst.

 

Ze geven je een dieper inzicht in jezelf en je liefdespatronen en helpen je om van binnenuit stappen te zetten in je ontwikkeling naar beschikbare liefde.1

deel deze tip

Tip 20 - Ga de volgende punten bij jezelf na bij jaloezie

Omgaan met Jaloezie..

Wanneer je snel jaloers bent, terwijl daar weinig reden toe is, dan kan dat grote gevolgen opleveren. Je partner voelt zich gewantrouwd en gecontroleerd , terwijl je zelf er onder lijdt.

Dan zou je eens de volgende punten bij jezelf na kunnen gaan:

  • Filter je wat je ziet door alleen te kijken naar een element van de situatie?
  • Projecteer je je eigen onzekerheid?
  • Denk je dat gedachten kunt lezen? ( antwoord: nee, dit kan je niet!)
  • Betrek je alles op jezelf?
  • Denk je in catastrofes?


Dit zijn allemaal vertekeningen in het denken en ze kunnen je aardig op de verkeerde been zetten.

Neem ze, wanneer je weer eens geplaagd wordt door jaloerse gevoel door en kijk welke van toepassing de situatie is.

Veel succes!1

deel deze tip

Tip 21 - De angst omdenken

De angst omdenken...

Als ik mensen behandel met EMDR dan leer ik ze ook om hun angst om de partner kwijt te raken, om te denken, zodat ze op een andere wijze met deze angst leren omgaan.

 

Het probleem uit het heden, is de oplossing uit het verleden. Als je stopt met oplossen, dan stopt het probleem. Acceptatie is de basis van omdenken.

Angst voor ongeluk...

Ongeluk zit in een klein hoekje, geluk zit in de rest! :-)1

deel deze tip

Tip 22 - Doe er wat aan

Wist je dat baby's maar met 2 angsten geboren worden? Angst om te vallen en angst voor harde geluiden. Alle andere angsten zijn aangeleerd. En vaak ontstaat verlatingsangst al in de eerste paar jaren, als er een onveilige gezinssituatie was, of bij scheiding van de ouders die over het hoofd van de kinderen uitgevochten werd, enzovoort.
\maar wat je aanleert, kan je ook afleren. Klinkt simpel maar is niet makkelijk.
En als het niet om afleren gaat, dan kan je wel behandeld worden. EMDR is hier een hele mooie behandelmethode voor. De verandering is gelijk merkbaar.

Maar wat ik vooral mee wil geven: doe er wat aan! Blijf niet jarenlang rondlopen met slechte ervaringen of angsten want voor je het weet is je leven voorbij en is 'ooit' al geweest.


1

deel deze tip

Tip 23 - Verlaat jezelf niet

Het is fijn om in een goede relatie te zijn. Vandaar dat het niet zo gek is dat we een relatie niet kwijt willen. En geen wonder dat we angst voelen als de relatie wiebelig lijkt te worden. Niets menselijks is ons vreemd, toch?

Gelukkig is één relatie waarop je kunt bouwen. Iemand die nooit bij je weggaat. Dat ben je zelf.

Behandel jezelf daarom als de lieve schat die je bent;
- laat jezelf niet in de steek
- blijf met jezelf in gesprek
- zie jezelf, met alles wie je bent
- wees jezelf trouwdeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |