Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie
Psycholoog en relatietherapeut - Amersfoort - Drs. Jeannette
Psycholoog Amersfoort
Berkenweg 16
3818 LB Amersfoort
Stuur een berichtGoed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtDrs. Jeannette | Psycholoog en relatietherapeut

Introductie

Ik ben zelfstandig psycholoog drs. Jeannette Smole. In mijn praktijk Psycholoog Amersfoort ben je ook welkom voor angsttherapie. Ik werk professioneel, betrokken en resultaatgericht.

 

Lijden aan angst

Angsten kunnen steeds groter worden. Ze kunnen je zo gaan beheersen dat ze je dagelijks leven hoe langer hoe meer gaan bepalen en beperken. En niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je directe omgeving. Je gaat situaties die de angst kunnen oproepen steeds meer uit de weg. Je horizon wordt steeds kleiner.

 

Gezonde angst

Op zich is angst een gezonde emotie. Angst is dan een reactie op een werkelijke bedreiging. Angst maakt je alert. Klaar voor de juiste reactie. ‘Fight’, ‘flight’ of ‘freeze’. Afhankelijk van het gevaar zal het beter zijn te ‘vechten’, te ‘vluchten’ of te ‘verstijven’.

 

Ongezonde angst

Angst kan ook veroorzaakt worden door dingen die voor anderen niet als bedreigend worden ervaren. Ook dan kunnen de angstgevoelens bijzonder heftig zijn en emoties geven die ‘objectief’ niet bij de situatie passen. Het zijn angsten die aan de haal gaan met je gedachten. Je krijgt er met je ‘gezonde verstand’ geen grip meer op.

 

Vermijden van angst

Hoe meer je alles probeert te vermijden wat je angst triggert, des te sterker zal de angst worden. Angst wordt dan een reusachtige schaduw die onlosmakelijk met jou verbonden is.

 

Angsttherapie

Het is moeilijk zelf van je angsten af te komen. Met therapie lukt dat wel. Samen doorlopen we een persoonlijk behandeltraject. We kijken naar de symptomen van jouw angst, maar ook naar een mogelijke oorsprong. Van daaruit gaan we stap voor stap werken aan beheersing van die specifieke angst. Uiteindelijk doel is werkelijke uitdoving van de angst. Pas dan kun je weer in vrijheid bewegen in je eigen leven. Pas dan zal je niet langer door je angst gegijzeld zijn.

 

Psycholoog Amersfoort. Effectief in individuele therapie en relatietherapie in de regio Amersfoort, Leusden, Hoevelaken en Soest.

Gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

 

Opleidingen & registraties

  • Rijksuniversiteit Utrecht;
  • Phoenix Opleidingen Utrecht;
  • Nederlandse Academie voor Psychotherapie Amsterdam;
  • RINO Amsterdam;
  • HBO Psychosociale therapie Rotterdam.
  • Jaarlijkse bij- en nascholingsopleidingen.

 

Specialisatie-opleidingen: Relatietherapie, Rouwverwerkingstherapie, Systemisch werk en karakterstucturen, NLP, TA, EFT, Schematherapie, Professionele communicatie, Lichaamswerk.

 

AGB-code psycholoog: 90116165
AGB-code praktijk 90092618

 

Registraties: LSR; NVPA; NVRG; RBCZ; SCAG; TCZ; TP; Vakgroep Psychologen.Registraties

De meest behandelde angsten in mijn praktijk:

 

1. Paniekaanvallen


Een paniekaanval begint als een reactie op iets wat je op dat moment niet kunt handelen. Het grootste probleem is dat een paniekaaanval de eerste keer zo'n bedreigende ervaring is dat er al gauw 'angst voor de angst' onstaat. Dat zou niet nodig zijn, maar het gebeurt vrijwel altijd. 

 

Dit patroon moet zo snel mogelijk worden doorbroken. Hoe meer je erin vast raakt des te groter wordt het. Een paniekaanval is op zich niet bedreigend. Het is een lichamelijke reactie die voortkomt uit stress. 

 

Samen onderzoeken we de aanleidingen. Daarna kan er in therapie snel resultaat worden geboekt.

Paniekaanvallen zijn goed onder contole te krijgen.

 

 

2. PTSS

 

Posttraumatische stress komt in alle gradaties voor. Of het nu om een zware posttraumatische stressstoornis gaat of om stress als gevolg van een traumatische gebeurtenis in alle gevallen beheerst de traumareactie je leven. Er moet dus altijd werkelijk iets gedaan worden om het leven weer ten volle te kunnen leven.

 

Allereerst is het van belang in therapie na te gaan of de klachten vanui teen enkelvoudig of een meervoudig trauma zijn ontstaan. De symptomen vormen vaak de eerste aanleiding om hulp te zoeken. Die komen dan ook ook snel in beeld.

 

Daarna volgt een onderzoek naar de 'haarden' die deze symptomen is stand houden.

Tenslotte wordt een rangorde aangebracht in de heftigheid van de onderliggende ervaringen. 

 

Pas als die stappen grondig doorlopen zijn, kan een behandeling in gang worden gezet.

 

3. Verlatingsangst

 

Bij verlatingsangst is er vrijwel altijd sprake van een onveilig hechtingspatroon in de kindertijd. De ouder/kind relatie heeft om welke reden dan ook niet de noodzakelijke veiligheid kunnen bieden. En die redenen kunnen heel divers zijn.

 

Deze moeilijke start brengt het kind op grote achterstand in sociale contacten. In latere relaties heeft het vaak de neiging zich steeds opnieuw afhankelijk op te stellen en zich krampachtig vast te klampen aan de partner. Vanuit grote onzekerheid is er een voortdurende jaloezie en controledwang.  Uiteindelijk blijft er vaak voor de partner van iemand met verlatingsangst geen andere mogelijkheid over dan zich of te schikken in een onevenwichtige relatie of zich er definitief aan te onttrekken.

 

In therapie worden oorzaken en gevolgen van de verlatingsangst onderzocht. Vanuit kennis en inzicht kan gewerkt worden aan vergroten van innerlijke en uiterlijke autonomie. Van zelfstandigheid dus en onafhankelijkheid. Van daaruit kan een evenwichtige relatie worden opgebouwd.

 

4. Bindingsangst

 

Ook bij bindingsangst is er sprake van een onveilig hechtingspatroon in de vroege jeugd. Het ontstaat als ouders een kind te vroeg aan zijn lot overlaten. Het kind leert zo door schade en schande dat het alleen op zichzelf kan rekenen. Mensen die dichtbij staan bieden geen steun al is die nog zo hard nodig. 

 

Op deze manier wordt het leren redden van jezelf een noodzakelijke overlevingsstrategie. Er onstaat de drang het altijd alleen aan te kunnen en anderen niet nodig te hebben.

 

In latere relaties stellen mensen met bindigsangst autonomie, onafhankelijkheid en vrijheid boven emotionele binding. Zodra er het gevoel onstaat dat de partner een beroep op je doet en het contact wil aanhalen geeft dat een verstikkend gevoel. De neiging je los te maken, wint het dan van de behoefte aan liefde en contact.

 

Hier speelt een omgekeerde reactie als bij verlatingsangst. Ook hier kan een partner zich schikken in de onbalans van de relatie of deze te verbreken. Ook hier zijn de patronen hardnekkig en staan zij een gelukkig samenzijn in de weg.

 

In therapie worden ook nu oorzaken en gevolgen van de bindingssangst onderzocht. Vanuit kennis en inzicht kan gewerkt worden aan vergroten van innerlijke stabiliteit en de wil de eigen patronen te overstijgen. Je bent niet je patroon, je bent zoveel meer dan hoe je je uit noodzaak ooit hebt moeten ontwikkelen.

 

 

5. Doodsangst

 

Doodsangst is altijd gekoppeld aan ervaringen uit het verleden. Vaak is het een zoektocht naar de oorzaken. Die zoektocht op zich levert al veel helderheid en inzicht op.

 

Als de oorsprong kan worden gevonden, kan die worden aangepakt. Met alle inzichten die tijdens de therapie zijn verkregen is het over het algemeen mogelijk doodangst goed hanteerbaar te maken.

 

Tarieven

Per 2024

  • Individueel € 110
  • Relatietherapie € 77,50 p.p.
  • Personal Coaching € 133,10 incl BTW

 

Na 20.00 uur is een verhoogd tarief van toepassing.

Openingstijden

Maandag 08.30-20.00 uur
Dinsdag 08.30-20.00 uur
Woensdag 08.30-20.00 uur
Donderdag 08.30-20.00 uur
Vrijdag 08.30-13.00 uur
Zaterdag -
Zondag -

Ligging


Reviews Psycholoog Amersfoort

Hieronder staat een review over Psycholoog Amersfoort - Drs. Jeannette

rating
Waardering van 5 uit 5
Op basis van 1 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Enorm dankbaar

Ik kwam bij Jeannette na een periode van enkele jaren met toenemende angst en paniekklachten, die van soms licht aanwezig naar steeds vaker en heftiger, in meerdere situaties de kop op staken.

 

Na hier al ergens anders voor in behandeling te zijn geweest, bleef de angst en paniek vaker en heftiger toeslaan zonder dat ik dit zelf in goede banen had weten te leiden.

Bij Jeannette heb ik na ongeveer acht sessies een verandering doorgemaakt die ik vooraf niet voor mogelijk had gehouden.

 

Ik ging van angstig en soms ook heftige paniek naar meer rust, acceptatie en kreeg ik bij Jeannette het vertrouwen in mijzelf weer terug waardoor mijn klachten gedaald zijn tot bijna niet meer noemenswaardig.

Dit leidde ertoe om weer nieuwe dingen in mijn leven toe te laten als weer gaan studeren, nieuwe plekken bezoeken, uitgaan en weer te gaan sporten in teamverband.

 

Dit heeft niet alleen voor mij, maar ook voor mijn gezin zo'n enorme positieve vooruitgang gebracht dat ik enorm dankbaar ben dat ik toen de stap heb genomen om bij Jeannette binnen te stappen.


| IJsselstein | 2 mei 2019
Vond je dit een nuttige review?

Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht