Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij verlatingsangst

bindingsangst verlatingsangst

 

Verlatingsangst - tips

Zoek je tips bij verlatingsangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met verlatingsangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Realiseer je dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen

Verlaten worden is vaak een ontzettende krenking die ons in het diepst van ons wezen raakt. Het lijkt alsof we niet goed genoeg zijn en de ander ons hierdoor verlaat.

 

Probeer jezelf te realiseren dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen. Of ze moeten van je houden en je nemen zoals je bent, of het heeft niet zo moeten zijn dat ze in jouw leven thuishoren.

 

Probeer gewoon jezelf te zijn en geen controle over de ander uit te gaan oefenen. Je weet dat je goed zit als je het gevoel hebt dat de ander je accepteert zonder dat je hiervoor extra je best moet doen.51

deel deze tip

Tip 2 - Laat je partner in je angst toe

Wanneer we bang zijn verlaten te worden, bijvoorbeeld door een ander, dan kunnen we de neiging hebben de ander van ons af te duwen.

Dit kunnen we doen door de discussie aan te gaan, irrealistische vragen te stellen, of onze vooronderstellingen als waarheid te gaan zien en ze via boosheid en verwijten te uiten naar onze partner.

We duwen de ander van ons af wat zorgt voor verwijdering, waardoor we niet krijgen wat we nodig hebben. Wat we ten diepste nodig hebben wanneer we angst voelen (welke angst dan ook), is geborgenheid, liefde en een stuk geruststelling.

Om dit te ontvangen is het belangrijk dat je leert je kwetsbaar op te stelen naar je partner. Daar hebben veel stellen echt hulp bij nodig, want het blijkt voor velen iets heel moeilijks te zijn. In die kwetsbaarheid kan je je pijn en angst en verdriet delen.

Vermijdt de discussie en vraag bewust om begrip of gewoon een stilte waarin de ander je kan troosten door bv een arm om je heen te slaan. Ook het vragen om zo'n reactie kost tijd en is een kunst.

Het is helend om je partner in je angst toe te laten en hem of haar je daar te laten vertroosten. Uiteindelijk werkt dit ook weer nieuw vertrouwen in de hand.


Anoniem

27

deel deze tip

Tip 3 - Boekentip: Liefdesbang

Veel cliënten herkennen zich in het boek 'Liefdesbang' van Hannah Cuppen. Ze beschrijft de dans van verlatingsangst en bindingsangst en maakt de koppeling naar de hechting in je kindertijd.

 

Ik raad iedereen aan om het boek te lezen om stappen te kunnen zetten naar meer eigenwaarde, zelfliefde en verbinding.24

deel deze tip

Tip 4 - Verlaat jezelf niet

Het is fijn om in een goede relatie te zijn. Vandaar dat het niet zo gek is dat we een relatie niet kwijt willen. En geen wonder dat we angst voelen als de relatie wiebelig lijkt te worden. Niets menselijks is ons vreemd, toch?

Gelukkig is één relatie waarop je kunt bouwen. Iemand die nooit bij je weggaat. Dat ben je zelf.

Behandel jezelf daarom als de lieve schat die je bent;
- laat jezelf niet in de steek
- blijf met jezelf in gesprek
- zie jezelf, met alles wie je bent
- wees jezelf trouw


22

deel deze tip

Tip 5 - Afhankelijk zijn van de ander terwijl je zelf stevig staat

Niemand vindt het leuk om verlaten te worden en ergens zijn we daar allemaal bang voor. Stel je voor, dat je door iedereen verlaten zou worden, of dat degene die het meest dierbaar voor je is, je in de steek laat.

 

Die angst zorgt ervoor dat we ons binden aan de ander. Het houdt ons bij elkaar.

 

Stevig op je eigen benen staan en erop vertrouwen dat je de moeite waard bent om bij te blijven, is echter de andere kant daarvan. Wanneer je dat goed kunt, hoef je de ander niet angstig vast te houden opdat die maar bij je blijft.

 

Dat evenwicht, afhankelijk zijn van de ander terwijl je zelf stevig staat, is een enorme uitdaging waar veel mensen mee worstelen. Als deze worsteling je teveel wordt, of wanneer je merkt dat het je relatie in de weg staat, dan is het verstandig om hulp te zoeken.


Anoniem

19

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek bewijs van het tegendeel

Wanneer je mijn vorige tip hebt gelezen weet je dat je altijd met je aandacht naar je angst toe kunt gaan door de lichamelijke sensaties ervan te voelen in je lichaam.

Dat vergt enige oefening, zoals alles oefening vergt als we het niet gewend zijn.

Een andere manier om met je angst om te leren gaan, bijvoorbeeld na het opvolgen van de tip: ga met je aandacht naar de lichamelijke sensaties van je angst, is: Zoek bewijs van het tegendeel. 'Doen alsof'.

Zonder dat we het weten leven we in onze virtuele realiteit. Zeker wanneer we bang zijn voor dingen die er (nog) niet zijn, voor de 'beren op de weg' die er in het echt niet zijn alleen in ons hoofd.

Daag jezelf uit:
Is het echt waar wat ik denk? Kan ik er zeker van zijn dat het echt waar is? Onthoud dat ervaringen in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.


Ga vervolgens op zoek naar bewijs van het tegendeel. Zou het ook anders kunnen gaan dan ik denk? Hoe zou het ook kunnen gaan? Bedenk alternatieven onder het mom 'wat als het nu allemaal anders gaat dan ik angstig heb bedacht?'

 

Stel je voor dat jij anders reageert dan je gewend bent te doen? Is er een manier van reageren die je zou wensen? Stel je eens voor hoe dat zou zijn? Hoe zou jij je voelen als je de persoon zou zijn die jij wenst te zijn? Tot in detail!

Gebruik je fantastische gereedschap nu eens voor een goede afloop. Bedenk wie jij wilt zijn en stel je voor hoe je je dan zou gedragen? Wat zou het gevolg zijn? Voor jezelf? En voor anderen? Hoe zou jij je voelen? En wat zouden anderen aan je merken?


Kijk eens of je een beeld voor je kunt zien waarin jij doet en reageert zoals je zou willen dat je dat kunt. Verras je zelf. Je hoeft niets te doen, je alleen maar een voorstelling te maken van hoe het zou zijn als .....

Veel succes!


Anoniem

19

deel deze tip

Tip 7 - Maak een plan hoe je kunt handelen

Als je last hebt van verlatingsangst, dan kun je je somber voelen en een constant onrustig gevoel in je lijf.

 

Je hebt waarschijnlijk last van onzekerheid en bent veel op zoek naar bevestiging. Helaas is het zo dat gedrag dat uit angst voortkomt de ander juist kan wegjagen. Ga hier dus allereerst mee aan de slag.


De gedachte dat je de ander toch verliest kan grote angst veroorzaken. Je wilt niet alleen zijn, je wil je partner niet kwijtraken.

 

Toch is het goed je te realiseren dat je ook zonder de ander kunt leven. Echt waar, want dat heb je ook voor deze relatie gedaan immers.


Dat zal heel erg zijn natuurlijk, maar het is helpend om een plan te maken hoe je dan kunt gaan handelen. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je je leven weer op orde krijgt en het weer leuk wordt?16

deel deze tip

Tip 8 - Gebruik je aandacht en adem

Heeft je angst niets te maken met een echte beer op je weg? Wel met een metaforische 'Beer op je weg'? Tijd om deze angst in de ogen te kijken en daarmee bedoel ik letterlijk: waarnemen.
Wat voel je precies en waar in je lichaam?

Onze gevoelens voelen we namelijk met ons lichaam. Maar voor we goed en wel de lichamelijke sensaties waarnemen, gaan we er vaak met ons denken mee aan de haal en ontwikkelt zich een enorme angst of zelfs paniek.

Probeer daarom zodra je je bewust wordt dat je angst ervaart, de lichamelijke sensaties die hiermee gepaard gaan waar te nemen in je lijf. Ga met de warme lamp van je aandacht naar de plek waar je de sensaties kunt waarnemen.


Wat voel je precies? Hoe groot is de plek? Welke vorm heeft het? Wat is de sensatie die je voelt? Is het een spanning, een soort kramp? Is het een scherp gevoel? Of een prikkeling? Beweegt het? Wat is de intensiteit op een schaal van 0 - 10? Laat de warme lamp van je aandacht schijnen op de plek waar je de angst voelt en adem gestaag en rustig door.

Geef wat je voelt vervolgens je volledige toestemming. Wijs de sensaties niet af (zoals je jezelf niet afwijst). Zeg in jezelf 'Ja, dit is wat ik hier op deze plek waarneem, voel: ...... Het is oké, ik geef het even de ruimte'. Blijf er vervolgens bij als waarnemer met je volledige aandacht.

Sommige mensen ademen naar de plek toe wanneer ze het meer ruimte willen geven.

Het is goed mogelijk dat de sensaties afnemen, veranderen. Blijf alles waarnemen, blijf erbij met je aandacht zonder het te veroordelen of weg te willen hebben.

De kans is groot dat je meer rust en ruimte ervaart. Van daaruit kun je de draad weer oppakken en doen wat realistisch en helpend is. Opnieuw angstige gedachtes creëren is een optie, waarschijnlijk kies je liever voor iets anders.

Veel succes!


Anoniem

14

deel deze tip

Tip 9 - Laat je partner meer los en vrij

Hoe jaloerser je bent, hoe meer afstand je creeert. Het werkt verstikkend.

 

Als je je jaloerse gevoel wilt verminderen, zou je minder moeten vasthouden.

 

Laat je partner meer los en vrij. Als hij/zij toch al bij je weg wilt, gaat hij/zij toch wel. Hou hem dus wel fijn dichtbij, maar niet té dichtbij14

deel deze tip

Tip 10 - Werken aan je zelfvertrouwen

Verlatingsangst is vaak nauw verweven met een gebrek aan zelfvertrouwen. Je hebt het gevoel dat je het zonder de ander niet redt. Je kan dan ver gaan in een relatie die niet goed voor je is.

Werken aan je zelfvertrouwen in therapie leert je op eigen benen te staan. Hierdoor ben je in staat om relaties te onderhouden die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid en respect.


Tineke

12

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Zoek een therapeut

Heb je last van verlatingsangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

11

deel deze tip

Tip 12 - Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

Wat is het ergste dat je kan gebeuren?
Als je bang bent om verlaten te worden, dan ga je je vaak zo gedragen dat dat op een gegeven moment ook gebeurt (selffulfilling prophecy). Je hangt aan jouw partner, kijkt in zijn/haar telefoon en laat de ander steeds minder ruimte.


Wat kun je beter doen:


- vertrouwen opbouwen in (voor jou) kleine stappen: doe dingen los van elkaar en merk erna hoe fijn het is weer samen te zijn.


- schrijf je gevoelens op en lees ze later terug. Wat is er gebeurd, werd jouw angst waar of niet? Wat leer je hiervan?


- stel je eens voor dat je er inderdaad alleen voor komt te staan. Dat is naar, verdrietig..........maar de meeste mensen maken dat wel eens mee en komen er doorheen; " de wereld vergaat niet", integendeel want vaak verandert hun leven in positieve zin en kunnen ze zich later niet meer voorstellen dat ze zo onzeker en afhankelijk waren.


Sterkte en vooral succes!!11

deel deze tip

Tip 13 - Onderzoek je gehechtheid vroeger

Bij verlatingsangst kun je jezelf afvragen hoe ben ik gehecht vroeger.
Wat maakte mij toen zo angstig om alleen te zijn?

En hoe doe ik dat nu in relaties?
Wat doe ik hetzelfde en waar zitten verschillen?

Aan wie ben ik nog gebonden als ik zo angstig ben om verlaten te worden? Wat heb je nodig om echt uithuis te gaan?

Bespreek dit met je dierbare.
Een relatietherapeut kan je helpen bij deze zoektocht.


Anoniem

10

deel deze tip

Tip 14 - Accepteer dat je last hebt van verlatingsangst

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat je last hebt van verlatingsangst. Juist er alleen maar tegen vechten zal er voor zorgen dat het gevoel blijft bestaan.10

deel deze tip

Tip 15 - Verlatingsangst is een patroon, niet een eigenschap

Besef je dat verlatingsangst een patroon is, niet een eigenschap

Anders gezegd: je doet je verlatingsangst, je bent je deze angst niet. Je kunt dus ook iets anders kunt doen, zonder jezelf te verliezen.

De eerste stap is om te zien dat er bij verlatingsangst gedrag hoort van jou, en dat het gedrag oproept van de ander. Als je daar bewust van bent, dan kun je leren zien dat jouw gedrag aangestuurd wordt door iets. Zo zal het voor de ander ook zijn. Je staat dus niet alleen. Jouw verlatingsangst staat in relatie met jullie en jullie gedrag en jullie gedachten en jullie gevoelens.

Jouw verlatingsangst bekijken vanuit relaties en patronen, dat is best complex. Toch is het goed aan te leren bijvoorbeeld bij een contextueel relatietherapeut. Je kunt in ieder geval zelf al beginnen met het kijken naar jullie in de helikopterview.9

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Verandering zal altijd plaatsvinden

Angst voor verandering in de relatie

Verandering zal altijd plaatsvinden en soms leidt dat tot een breuk in je relatie. Het enige dat nooit verandert, is het zelf. Er is een energie in het universum die ons samenbrengt voor specifieke doeleinden.

 

Wanneer relaties veranderen en mensen ons verlaten, dan blijft die energie. We waren verbonden voordat we in deze relatie kwamen en we blijven verbonden nadat de relatie stopt.

 

Als je dit inzicht begrijpt en koestert, dan kun je de angst leren loslaten.


Nathalie

9

deel deze tip

Tip 17 - Reële en irreële angst

Zowel reële als irreële angst kan verholpen worden met EMDR. Er is op het internet genoeg te vinden om dit toe te passen, maar ga altijd naar een erkende therapeut. Het is onverantwoord om zelf aan de slag te gaan.

Anoniem

8

deel deze tip

Tip 18 - Beself dat verlatingsangst en bindingsangst samenhangen

Besef dat verlatingsangst en bindingsangst veel met elkaar te maken hebben.

 

Vaak blijven mensen op afstand om te voorkomen dat ze gekwetst worden. Dit vaak op basis van een ervaring uit het verleden. Als ze niet verlaten kunnen worden, kunnen ze niet gekwetst worden. Dus moet je maar niet te dichtbij komen.

 

Als je enigszins door hebt dat het ongeveer zo bij je werkt, kun je er naar handelen. Zo voorkom je dat je het er zelf "naar maakt" dat iemand je toch gaat verlaten.

 

Als de ander wel toenadering wil, is het handig om wel aandacht te geven. Anders gaat de ander alsnog bij je weg en dat is juist wat je niet wilt. Sterkte!8

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Liefdeskunst

Al eerder tipte ik het boek 'Liefdesbang', waarin verlatingsangst en bindingsangst centraal staan.

 

Onlangs is hier een vervolg op verschenen, het verdiepende werkboek 'Liefdeskunst'.

 

Vol met opdrachten, oefeningen, visualisaties en meditaties om jezelf te bevrijden uit de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst.

 

Ze geven je een dieper inzicht in jezelf en je liefdespatronen en helpen je om van binnenuit stappen te zetten in je ontwikkeling naar beschikbare liefde.7

deel deze tip

Tip 20 - De angst omdenken

De angst omdenken...

Als ik mensen behandel met EMDR dan leer ik ze ook om hun angst om de partner kwijt te raken, om te denken, zodat ze op een andere wijze met deze angst leren omgaan.

 

Het probleem uit het heden, is de oplossing uit het verleden. Als je stopt met oplossen, dan stopt het probleem. Acceptatie is de basis van omdenken.

Angst voor ongeluk...

Ongeluk zit in een klein hoekje, geluk zit in de rest! :-)


Nathalie

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Doe er wat aan

Wist je dat baby's maar met 2 angsten geboren worden? Angst om te vallen en angst voor harde geluiden. Alle andere angsten zijn aangeleerd. En vaak ontstaat verlatingsangst al in de eerste paar jaren, als er een onveilige gezinssituatie was, of bij scheiding van de ouders die over het hoofd van de kinderen uitgevochten werd, enzovoort.
\maar wat je aanleert, kan je ook afleren. Klinkt simpel maar is niet makkelijk.
En als het niet om afleren gaat, dan kan je wel behandeld worden. EMDR is hier een hele mooie behandelmethode voor. De verandering is gelijk merkbaar.

Maar wat ik vooral mee wil geven: doe er wat aan! Blijf niet jarenlang rondlopen met slechte ervaringen of angsten want voor je het weet is je leven voorbij en is 'ooit' al geweest.


7

deel deze tip

Tip 22 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 23 - Ga de volgende punten bij jezelf na bij jaloezie

Omgaan met Jaloezie..

Wanneer je snel jaloers bent, terwijl daar weinig reden toe is, dan kan dat grote gevolgen opleveren. Je partner voelt zich gewantrouwd en gecontroleerd , terwijl je zelf er onder lijdt.

Dan zou je eens de volgende punten bij jezelf na kunnen gaan:

  • Filter je wat je ziet door alleen te kijken naar een element van de situatie?
  • Projecteer je je eigen onzekerheid?
  • Denk je dat gedachten kunt lezen? ( antwoord: nee, dit kan je niet!)
  • Betrek je alles op jezelf?
  • Denk je in catastrofes?


Dit zijn allemaal vertekeningen in het denken en ze kunnen je aardig op de verkeerde been zetten.

Neem ze, wanneer je weer eens geplaagd wordt door jaloerse gevoel door en kijk welke van toepassing de situatie is.

Veel succes!5

deel deze tip

Tip 24 - Boek over veilig, angstig en vermijdend gehecht

Het boek " Verbonden" van Amir Levine en Rachel Heller beschrijft de verschillende hechtingstijlen en hoe die ons bepalen bij het aangaan van relaties. En hieraan gerelateerd verlatingsangst en bindingsangst.

Heel belangrijk! het boek geeft ook handvatten, hoe om te gaan met je verlatingsangst en bindingsangst. Warm aanbevolen.


4

deel deze tip

Tip 25 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het verlatingsangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Lijn vanuit het heden naar de toekomst.

Een verband met het verleden? Lijn vanuit het heden naar de toekomst.

Het geeft inzicht als je met een therapeut jouw genogram maakt en ervaart waar je vandaan komt. Hoe waren je ouders en hun ouders, wat kregen zij mee en wat gaven ze jou mee? Vanuit de patronen die jullie ontdekken, kun je op het kantelpunt komen (NU) en beslissen wat je mee wil nemen naar de toekomst en wat niet. Bindingsangst en verlatingsangst zijn geen karaktertrekken, je kunt ze achter je laten.
Succes!


3

deel deze tip

Tip 27 - Breng je denken onder controle

Breng je denken onder controle

Alles wat succes in de weg staat, ontstaat in de geest, waar onze gedachten huizen. Door beheersing van onze ademhaling kun je ook je denken onder controle brengen.
Zo'n oefening kan de manier waarop je het leven ervaart veranderen en emotionele obstakels al schuldgevoel, angst, twijfel aan jezelf transformeren.

Vrij van angst
Ga gemakkelijk zitten. Sla je tong terug zodat de onderkant ervan tegen je verhemelte ligt. Haal diep en zacht adem en maak daarbij een zacht slapend geluid alsof je diep in slaap bent.

Doe dit ongeveer vijf minuten lang. Het voelt eerst misschien wat vreemd maar geeft een diepe ontspanning wanneer je het regelmatig toepast.


3

deel deze tip

Tip 28 - Leer van jezelf houden door middel van zelfcompassie

Verlatingsangst vindt vaak zijn oorsprong in een verstoorde of onveilige hechtingsstijl. Door de focus op de ander te leggen en de ander 'nodig' te hebben versterkt de angst dat iemand bij je weg kan gaan.

Jijzelf bent de enige persoon die een leven lang bij je blijft: gegarandeerd! Versterk de band met jezelf, en je zult je minder angstig en alleen voelen. Een zelfcompassietraining kan je hier mee helpen.


3

deel deze tip

Tip 29 - Een nieuw betekenis van het begrip 'verlating'

Verlatingsangst is eigenlijk best een reële angst... Maar het hoort niet meer bij nu! Sociale uitsluiting kon dodelijk zijn in de tijd dat wij nog in natuurgemeenschappen leefden.

Als je verstoten wordt uit je 'clan' red je het niet alleen in het oerwoud.

Maar tegenwoordig is de situatie natuurlijk heel anders. In je eentje kun je gewoon naar de supermarkt en je salaris wordt ook nog steeds maandelijks gestort. Je gaat een poosje op de dating app en je vindt weer iemand anders (die eigenlijk veel leuker blijkt te zijn dan de vorige.) Die onbewuste 'doodsangst' om alleen te zijn is helemaal niet meer nodig. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan!

Ontzettend veel mensen zijn onveilig gehecht, ze hebben in het verleden meegemaakt dat iemand van wie zij afhankelijk waren om te overleven (een ouder of verzorger) ze een onveilig gevoel gaf, op welke manier dan ook. Door een incongruente opvoeding, of misschien zelfs door verlating. De angst om verlaten te worden en de overlevings- of doodsnood is des te reeler aanwezig in het onbewuste.

Een onveilige hechting is je inprenting en kan heel moeilijk helemaal verdwijnen, maar je kunt wel leren om te gaan met je gedachten. Je kunt leren om te denken: "Ik denk dit nu maar het is helemaal niet waar!". Hulp van een therapeut hierbij kan heel nuttig zijn.

Als je midden in een relatiebreuk zit, probeer eens te denken: "Verlating is een overgang tussen twee perioden waarin ik een gelukkig mens zal zijn."

Zorg dat je zelfvertrouwen krijgt, stevig op je benen komt te staan en je zo min mogelijk afhankelijk opstelt van anderen. "Ego versterking" is heel belangrijk voor mensen met verlatingsangst. Een therapeut kan je hierbij begeleiden.3

deel deze tip

Tip 30 - de angst verdragen

Een manier om anders om te gaan met de verlatingsangst, is ipv deze te vermijden, de angst te gaan verdragen. Dit is een manier, om te gaan ervaren dat de angst ook weer zal afnemen. Als je merkt dat je het 'overleeft' kan je dit inzetten, om niet helemaal de regie kwijt te raken als je geconfronteerd wordt met deze angst.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Samenwerken met je innerlijke kind

Ga samenwerken met je innerlijke kind.
Wat heeft ze nodig... geef het jezelf en haar of hem.

D

3

deel deze tip

Tip 32 - Daten en angst

Daten en angst
Blijf dicht bij jezelf
In het daten zijn we geneigd ons pleasend op te stellen vanuit bevestiging en om afwijzing te voorkomen. Daarbij zijn we geneigd de beste versie van onszelf te laten zien. We zijn zo ons best aan het doen dat we ons eigen gevoelens en behoeften vergeten. We zijn dan te veel gericht op de behoeften en motieven van de ander of puur om een afwijzing te voorkomen.
Je kan het ook omdraaien.
Als je dicht bij jezelf kan blijven ( behoefte, gevoel etc) en dat durft te communiceren krijg je veel sneller een idee of iemand bij je past of niet.
Dat scheelt weer tijd en energie in het datingsproces.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 33 - Progressive Mental Allignment

Verlatingsangst en bindingsangst komen voort uit getriggerd materiaal in je onderbewuste. Iets wat je in het verleden hebt meegemaakt maar heel diep weg hebt gestopt. Daar kom je met goedbedoelde praattherapie niet bij. Je valt namelijk steeds weer terug. Hoeveel en hoevaak je steun zoekt, dat materiaal duwt je steeds weer in de angst als het getriggerd wordt. Via PMA methode (Progressive Mental Allignment) kun je die onbewuste herinneringen herbeleven en alsnog bewust verwerken. Dat is de manier om rotzooi op te ruimen en de pijn te verminderen en uiteindelijk te verliezen inclusief de angst.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 34 - Delen

Deel je gevoelens houd ze niet bij je

Mxry

2

deel deze tip

Tip 35 - Dingen die je echt belangrijk vindt in je leven

Maak een lijst met de dingen die je echt belangrijk vind in het leven;
zoek daarbij passende trefwoorden die eindigen op met -heid: bijvoorbeeld zorgzaamheid of dapperheid of zorgvuldigheid. Het gaat om positieve dingen.
Maak dan allemaal losse kaartjes met deze woorden en leg ze een dagje weg.
Neem een rustig moment en sorteer ze naar welke je het meest belangrijk vindt. Op “ongeveer” volgorde het komt niet heel precies.
Vaak valt het in een paar groepjes uiteen. Bijvoorbeeld: zorgvuldigheid en netheid kunnen onder betrouwbaarheid vallen, vriendelijkheid en vertrouwlijkheid onder zorgzaamheid; maar de volgorde is heel persoonlijk en kan voor jou andersom zijn.

Leg de 3 (of 5) belangrijkste apart en plak deze bijvb in je agenda of op je koelkast. Je kunt deze woorden zien als een richting, een kompas, voor wat jij het belangrijkst vindt; je waarden.

Als je een moeilijke beslissing hebt of iets niet los kan laten, weeg het dan tegen deze waarden, je kompas. Is het dan makkelijker om bepaalde dingen of mensen los te laten? En zo niet, heeft dat dan basis in je waarden? Of in andere dingen die belangrijk lijken maar het eigenlijk niet zijn….


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Zelfvertrouwen

Veel mensen met verlatingsangst kampen vaak met onzekerheid, een slecht zelfbeeld en/of weinig zelfvertrouwen, met name op het gebied van relaties.
De angst voor verlating kan groot zijn en ervoor zorgen dat je ver over je eigen grenzen gaat.

Door te werken aan meer zelfvertrouwen o.a. met EMDR maakt dat je steviger in je schoenen staat en beter je grenzen leert bewaken.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 37 - Leren jezelf opnieuw te verbinden

Het gevoel mogelijk verlaten te kunnen worden kan heel diep liggen. Het kan zo zijn dat dit een dieper onderliggend gevoel is wat we al in eerdere ervaringen op hebben gedaan. In de hechtingsrelatie met onze ouders. Dit nemen we dan mee in onze liefdesrelatie en komt hierin tot uiting. Samen met een therapeut kun je leren hoe je jezelf opnieuw kunt verbinden aan de belangrijke andere.


1

deel deze tip

Tip 38 - adem

Tip: 17-Adem even diep in en uit.

Sofie

1

deel deze tip

Tip 39 - Als je er niet uitkomt

Als je het gevoel hebt dat je verlatingsangst hebt en er niet uitkomt ga dan met een therapeut praten deze kan je ondersteunen en verder helpen met dit probleem

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 40 - Boekentip: Verslaafd aan liefde

Boekentip: Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Patronen

Patronen ontdekken

Lisette

1

deel deze tip

Tip 42 - Wees eens echt mild voor jezelf!

Wees eens echt mild voor jezelf!
Mensen die bang zijn om verlaten te worden, kennen dit gevoel al best lang in hun leven.
Maar hoe ga je hier nu het beste mee om?
Wat kan je ermee doen?
En waar laat je het gevoel van verlating en angst?

Ontdek eerst eens wanneer je angst ervaart?
Wat doet deze angst dan met je?
Schrijf het eens uit of houdt het bij in een dagboek.

Met therapie en coaching kan je al snel inzicht krijgen en loskomen van het gevoel. Ik werk systemisch en als therapeut en coach kunnen we al snel patronen doorbreken.

Meer informatie hierover? Voel je dan vrij om contact met mij op te nemen.

Remember: Be kind to yourself 🌼


1

deel deze tip

Tip 43 - versterk je eigen autonomie

Wanneer je kampt met verlatingsangst in een relatie, maak dan een tegenbeweging. Ga zorgen dat je eigen leven leuk is en voldoening geeft. Richt dus de aandacht op je eigen leven. Daardoor ben je minder kwetsbaar voor gevoelens van verlating.


1

deel deze tip

Tip 44 - Mijn tip

Bedenk dat als het toch gebeurt dat het niet aan jouw hoeft te liggen 🌸

Rianne

1

deel deze tip

Tip 45 - Alles gaat voorbij

Herinner jezelf eraan dat alles voorbij gaat, ook de paniek die je voelt bij verlating.

Isabel

1

deel deze tip

Tip 46 - Vrijer leren omgaan met jezelf en anderen

Verlatingsangst, een zwaar woord. Het wordt vaak in verband gebracht met Bindingsangst.
Het lijkt zo anders en zo verschillend, maar in feite is het een samenloop van beide. Omdat je bang bent om verlaten te worden, wil je je niet binden, om maar niet gekwetst te worden. Maar toch wil je niet alleen zijn. Dat is een lastige keuze.
Door middel van theoretische uitleg én allerlei praktische oefeningen, neem ik je mee naar een vrijere omgang met jezelf en met anderen. Je bent welkom in de praktijk om aan jezelf en aan je gelukt te werken.


1

deel deze tip

Tip 47 - Je kleine kind

Kijk eens of je een foto van jezelf als klein kind hebt. Kijk dat lieve kind eens recht in de ogen en ervaar wat je voelt en opmerkt. Probeer contact met dit kind te maken en erken dat het zich verlaten en wellicht eenzaam heeft gevoeld. Probeer compassievol en vol met liefde te zijn. Probeer regelmatig aandacht aan die foto/dat kleine kind te geven.
Sterkte.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |