Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Guido | Psycholoog/Gestalt-therapeut/EMDR-therapeut

Psycholoog/Gestalt-therapeut/EMDR-therapeut - Zutphen - Guido
Psycholoog Zutphen
de Moesmate 18
7206 AC Zutphen


Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtIntroductie


---
Op dit moment heb ik een clientenstop.
Kijk daarom even bij een andere therapeut op deze website.
---

Mijn naam is Guido (geboren 1958).

Als Psycholoog, EMDR-therapeut en Gestalttherapeut verzorg ik therapie en begeleiding van personen. Ik werk sinds 1993 zowel in eigen praktijk als binnen organisaties. Ik ben als erkend hulpverlener geregistreerd bij beroepsverenigingen BPHA en NVPA.

 

In therapie bij jouw angstklachten of fobie zijn jouw (hulp)vraag, je draagkracht en situatie het uitgangspunt. We bepalen samen de aanpak, waarbij we kijken hoe we jouw eigen kwaliteiten en levenservaring in kunnen zetten voor het herstel van je bewegingsvrijheid en welzijn. 

 

Angsten, fobieën en de mens

Iedereen heeft in zijn leven in meer of mindere mate te maken met angsten en soms met fobieën. Je ervaart angst allereerst vooral psychisch, waarna je lichaam 'mee doet'. Angst is gezond als het je helpt bij reële fysieke of psychische bedreigingen. Een gezonde reactie is dan om je te beschermen.

Je kunt echter ook reageren op dreigingen die er nog niet of niet meer zijn. Je maakt je dan een voorstelling van iets dat kán gaan gebeuren, of je ziet in gedachten nare dingen voor je die je eerder meemaakte. Hierdoor ga je dan meer in je (angstige) verbeelding leven dan in je eigen realiteit.
Meestal geeft dit veel stress, waardoor je minder goed functioneert en je je bovendien kwetsbaarder gaat voelen. Zo krijgt angst steeds meer grip op je leven en neemt je bewegingsvrijheid af. Je levenskwaliteit gaat achteruit door iets wat er (nu) eigenlijk niet is, maar waar je in je gedrag en gevoel wel op reageert. Dat kan je een gevoel van onmacht geven.

Wanneer je angst hebt voor een specifieke situatie (bijv. onweer, vliegen, moeten overgeven), of een object (bijv. een begrafenisauto, een injectienaald, een doktersjas) of een dier (bijv. spinnen, slangen of honden), dan is er meestal sprake van een fobie.

Hoe krijg je dan de controle over je leven zelf terug en kom je weer in je werkelijkheid van het ‘hier en nu’?

 

Hulp bij angsten en fobieën

Er zijn allerlei soorten angsten, die bij behandeling een verschillende aanpak vragen. Om zelf je angsten weer ‘de baas’ te worden is eigenlijk altijd een stukje moed nodig om het aan te gaan. Behandeling van angsten is eigenlijk: (weer) gaan ontdekken dat je ‘het aan kunt’, dat het bijna altijd ‘mee valt’. Of misschien zelfs dat het niet erg is als iets niet lukt (bij faalangst). En soms is het het verwerken van de nare gebeurtenis die je angstig maakte.  

 

Als je je angsten tegemoet treedt en je voelt je gesteund, uiteindelijk vooral door jezelf, dan merk je dat je er steeds beter tegen kunt, de angst ‘dooft uit’ of verdwijnt. Angst krijgt dan doorgaans weer ‘normale proporties’ en nare fantasieën en doemscenario’s vallen je niet langer lastig. Slapen gaat vaak beter.

 

Behandeling bij angsten gaat ook over begrijpen door te ervaren: hoe werkt angst bij jou? Wat is je angst precies?

Daarbij is vooral een gestructureerde aanpak nodig, waarin je met hulp je angst ‘uitdaagt’. Je krijgt dan je gevoel van sterk zijn en eigenwaarde terug. Het brengt je met ‘beide benen op de grond’. Dat voelt goed, omdat je dan verder kunt.

 

Bij het behandelen van angsten en fobieën is ook EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) een goede methode. EMDR werd eerst alleen gebruikt bij trauma behandeling, maar bleek ook prima te werken bij angsten en fobieën. Verder helpen o.a. ontspanning- en ademoefeningen, meditatie, en beweging.


Als je nog vragen hebt of een afspraak wilt maken, dan kun je gerust contact met mij opnemen.

 

Guido

Opleidingen & registraties

  • 2016 Module Biologische grondslagen Cognitie – Open Universiteit. Certificaat

 

  • 2014 Nascholing Psychodiagnostische testen – Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie. Certificaat

 

  • 2011- 2012 Scholing Medische Basiskennis – Post Hbo geaccrediteerd. Bij BivT. Diploma cum laude.

 

  • 2011-2021 Scholing en nascholing EMDR – Post Hbo geaccrediteerd. O.a. bij Bijscholingsinstituut voor Therapeuten BivT. Certificaat(en)

 

  • 2009-2010 Opleiding Sciopos Expert Systeem 1 en 2- Persoonlijkheidsonderzoek. Certificaat

 

  • 2003-2006 Opleiding HBO- Psychologie aan Hogeschool Hanzesteden te Deventer (tegenwoordig Saxion-Next). Afstudeerrichting: Volwassen Hulpverlening. Diploma Cum Laude

 

  • 1991-1995 Gestalt- en Psychotherapieopleiding van Centrum Boswijk te Hurwenen. Certificaat

 

 

Registratie-codes

✓ AGB behandelaar: 90035128

✓ AGB praktijk: 90014054

 

✓ Gecertificeerd Lid NVPA: 104320

✓ Gecertificeerd Lid BPHA: 2000-17

✓ Geregistreerd bij RBCZ: 180308R

 

✓ KvK: 57621004

 

 

Activiteiten:

 

2022 – heden: Docent – Academie voor Antroposofische Gezondheidszorg-  Vervolgopleiding Antroposofische Psychodiagnostiek, Gespreks- en Psychotherapie 

2016 – heden: Docent/Ontwikkelaar interne scholing – Beroepsvereniging Psychosociale Hulpverleners Antroposofie BPHA

 

2016 – heden: Docent – Academie voor Antroposofische Gezondheidszorg

 

2009 – heden: Werkvelddeskundige examencommissie opleiding Hbo Toegepaste Psychologie Saxion AMA – Academie Mens en Arbeid

 

Publicatie: Auteur (boek Partnerschap/Ouderschap samen met Loïs Eijgenraam), spreker en columnistRegistraties

Specialisaties

Voor het behandelen van angsten en fobieën kun je bij mij terecht voor een breed scala aan klachten. Regelmatig is er vraag naar de categorieën van angsten die betrekking hebben op sociale situaties (sociale angst/fobie), faalangsten, levensangsten in brede zin en de angst om je te verbinden/hechten. Deze laatste angstvorm komt veel voor en drukt zich vooral sterk uit in intieme relatiesituaties, maar ook bij het aangaan van nieuwe verbindingen zoals studie en een werkkring. 

 

Fobieën waarmee cliënten komen gaan bijvoorbeeld vaak over vliegangst, kleine ruimtes (agorafobie), honden, slik/of braakfobie, verkeersangst (na een ongeval) en ook wel voor medische situaties (ziekenhuizen, injecties, tandartsbezoek enz.).

 

Wanneer een angst of fobie je leven teveel beheerst is er mogelijk sprake van een angst- of fobische -stoornis-. Je hebt dan een meer intensieve behandeling nodig zoals deze aangeboden wordt in de GGZ trajecten. 

 

Wanneer we samen aan de slag gaan met een angst of fobie die je hindert, dan spreken we (in overleg, wanneer mogelijk en van toepassing) in het begin vaak wekelijks af. Daarna is een frequentie van eens in de 2 weken gebruikelijk. Afhankelijk van je situatie en vraag is een totaal van 5-7 sessies gebruikelijk. Soms is dit korter wanneer EMDR van toepassing is. Over de werking van EMDR is veel informatie op internet vindbaar. 

 

De methodiek die we inzetten bij jouw vraag is afhankelijk van de aard van je vraag, waarbij we beslist ook kijken naar de achtergrond van je klacht: waar/wanneer is de klacht ontstaan en hoe ontwikkelde deze zich? 

Vaak is een van de vormen van cognitieve (gedrags)therapie helpend zoals je angst of fobie stapsgewijs leren doorstaan (exposure), om de onderbewust overtuigingen achter je klachten bewust te maken en aan te passen (de 5-G methode) of door EMDR toe te passen. We kijken samen welke methode het beste bij jou past en hoe deze in te passen is in jouw huidige situatie. 

Een belangrijk doel van de behandeling is om je klachten zoveel mogelijk te verminderen naast het versterken van het vermogen jouzelf te managen. 

Tarieven

  • Individuele sessie: € 77,50  - 60 minuten
  • Relatie sessie: € 97,50  - 90 minuten
  • Budgettarief (in overleg) 

 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden mijn vorm van hulpverlening (meestal gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet af van je eigen risico. De zorgverzekeraars vergoeden helaas geen relatietherapie. In overleg is hiervoor een inkomensgebonden budget-tarief mogelijk.

De vermelde tarieven zijn inclusief (eventuele) BTW.

Voor de genoemde vormen van psychologische hulp is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Openingstijden

Maandag 13.00u - 18:00u
Dinsdag 9.00u - 18:00u
Woensdag 9.00u - 18:00u
Donderdag 9.00u - 18:00u
Vrijdag 9.00u - 13:00u
Zaterdag -
Zondag -

Ligging


Reviews Psycholoog Zutphen

Hieronder staan een aantal reviews over Psycholoog Zutphen - Guido

rating
Waardering van 4,5 uit 5
Op basis van 2 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Fijngevoelig en kundig

“Ik vind Guido fijngevoelig en kundig. Hartelijk en sympathiek.

Hij loopt met mij mee op mijn pad op gepaste afstand en met voldoende nabijheid. Ik ken Guido nu een aantal jaren. Eerder had ik frequenter therapiesessies bij hem, dit had ik toen ook nodig.

Het heeft me enorm goed gedaan, de klachten die ik ervaar zijn weer te dragen en sterk verminderd. Het thema bestaansrecht is voor mij een rode draad in mijn leven. (Daaruit voortkomend had ik last van intense angsten, agorafobie, hypochondrie, dwangklachten en persoonlijkheidsproblematiek)

We hebben daar steeds samen aan gewerkt. Hij reikte mij dingen aan, gaf adviezen en inzichten. Hij gaf me het gevoel dat ik er echt mocht zijn. Door het lijntje wat hij hield, en waar ik zelf ook hard aan heb gewerkt, kon ik steeds meer mijn basisvertrouwen in het leven terugvinden en gaan voelen.

Guido zet verschillende therapievormen in. En stemt deze af op wat op dat moment nodig is. Altijd in samenspraak.

Hij evalueert regelmatig of hij mij nog kan bieden wat ik nodig heb en andersom of ik nog uit de therapie kan halen wat voor mij belangrijk is. Zo heeft hij ook eerder aangegeven waar zijn kunde stopt en waar andere hulp nodig is. Dit heb ik ter harte genomen en gekozen voor een opname, wat een goede keuze was.

Daarna heb ik weer contact opgenomen met hem.

Samen pas je de sessies aan op wat je nodig hebt. Ik vind de samenwerking erg fijn. En wanneer ik het nodig heb, maak ik weer een afspraak met hem. Het lijntje is er nog.

De kracht van Guido is ook dat hij reflecteert en dat hij mij als mens steeds blijft zien en niet de "problematiek".”


| Zutphen | 25 sep 2020
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Ik raad Guido zeker aan

Vanwege psychische klachten/depressie/sociale angst ben ik doorverwezen naar een re-integratieorganisatie. Daar kreeg ik Guido als behandelaar. In de eerste behandelingen vond ik het vooral moeilijk om informatie los te laten.

Maar het lukte Guido goed om mij te helpen. Het ging mij gemakkelijker af in het praten en als persoon kwam ik verder op sociaal gebied en vond weer werk.

 

Ik raad Guido zeker aan, hij begrijpt je goed en zorgt ervoor dat je verder komt!”


| Zutphen | 18 jun 2018
Vond je dit een nuttige review?
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |