Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij PTSS

ptss therapiepsycholoog

 

PTSS - tips

Zoek je tips bij PTSS?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met PTSS - Posttraumatische stress stoornis

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zoek een therapeut

Heb je last van PTSS en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 2 - EMDR met voldoende afleiding én exposure

Als je hulp zoekt , kijk dan voor therapie met emdr met voldoende afleiding, alleen piepjes of alleen vingers zijn vaak niet genoeg.

 

Kijk ook voor iemand die exposure aandurft, ipv de eeuwige stabilisatie van de reguliere GZ. Je moet door de angst van toen heen anders werkt het niet.


ptsser

5

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ptss-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 4 - Vliegangst is goed te behandelen met EMDR of Hypnotherapie

Vliegangst is goed te behandelen met EMDR of Hypnotherapie.

 

Belangrijk om te onderzoeken is wat de oorzaak is van de vliegangst; is dat het verlies van controle, is het een eerdere onaangename ervaring of is het angst voor de angstige verhalen die iemand wellicht heeft gehoord.2

deel deze tip

Tip 5 - EMDR kan goed helpen

Enkelvoudig of meervoudig trauma? Een enkelvoudig trauma is een trauma wat 1 enkele gebeurtenis betreft, denk aan een auto ongeluk of vechtpartij.

 

Een meervoudig trauma is een trauma wat door meerdere gebeurtenissen is ontstaan. Denk aan incest of stelselmatige mishandelingen.

 

Een enkelvoudig trauma is makkelijker te behandelen en sneller verholpen.

 

Bij een meervoudig trauma kan het veel langer duren en is de schade vaak ook groter. EMDR kan goed helpen buiten gesprekstherapie.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 7 - Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS

Bij de aanpak van een posttraumatische stressstoornis staat vaak de behandeling door een psycholoog op de voorgrond.

Antidepressiva kunnen de behandeling met psychotherapie en/of EMDR ondersteunen. Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS. 


Rustgevende middelen (benzodiazepinen, zoals diazepam) zijn minder geschikt bij PTSS. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen de klachten bij PTSS kunnen verergeren in plaats van rust geven. Slik deze middelen dus niet zonder overleg met uw arts.  

 

Antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Tip 8 - Ga naar een psycholoog voor EMDR

Voordat je een psycholoog wilt spreken over je traumatische ervaring(en) is het handig om te overwegen eerst naar een psycholoog te gaan die EMDR geheerst en dit te gaan volgen.

 

Dit kan kortdurend al veel verlichting geven, waardoor je niet hele lange praatsessies hoeft te voeren. Het kan op korte termijn al wat stressreacties uit de weg helpen.

 

Zie: emdrtherapie.net


Nicolette

1

deel deze tip

Tip 9 - Leer (opnieuw) te leven

Ik zie mensen die door stress op een bepaalde manier bang of angstig worden en soms argwaan hebben, zelfs paranoïde zijn in wat er komen gaat.


Bang voor de toekomst want het gaat toch never ever nooit lukken.
Het is juist dat het eindpunt wel in zicht is en men daar zich te veel op fixeert. De kortste weg het liefst.


Men vergeet dat de weg zelf het mooiste is met al zijn ervaringen, tekortkomingen, beproevingen, bronnen om het einddoel te bereiken.


Welke weg neem je voor verandering? Leer (opnieuw) te leven.1

deel deze tip

Tip 10 - EMDR-therapie helpt bij PTSS

PTSS is iets waar mensen vaak lang mee blijven lopen, omdat ze het niet onderkennen, of door schaamte. Door EMDR therapie wordt de klacht al vaak binnen een paar behandelingen verbetert en in veel gevallen in de klacht helemaal opgelost.

Heb jij een nare of schokkende gebeurtenis meegemaakt en blijft het je maar achtervolgen, of heb je sindsdien allerlei klachten of angsten, wacht dan niet en ga naar een EMDR therapeut.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Je lichaam de reactie nog af laten maken

Naast de andere tips, want tijd alleen heelt geen trauma:
Bij PTSS neemt je adrenaline het over met de 'fight or flight' reflex... dus het steeds op je hoede zijn ('hypervigilantie').

Dieren ervaren normaal gesproken geen ptss, omdat zij de adrenaline fysiek kwijtraken.

Alleen wij mensen zijn gewend dit reflex tegen te houden.


Het kan heel goed helpen om te begrijpen dat je lichaam mogelijk nog een reactie moet 'afmaken.' Waar voel je spanning? In je benen (vaak vluchten)? of in je bovenlichaam (vaak vechten)? Gun je lichaam deze beweging.1

deel deze tip

Tip 12 - PTSS is heel goed te behandelen met hypnotherapie

PTSS is heel goed te behandelen met hypnotherapie.

 

Vooral voor de mensen die niet kunnen praten over de daadwerkelijke gebeurtenis is dit een uitkomst. Je hoeft niets te zeggen alleen maar te bedenken dat je weer vrij van deze pijn kan zijn.1

deel deze tip

Tip 13 - EMDR of NLP Destination Coaching

Bijf niet rondlopen met de gedachten dat er niets aan jouw angst te doen is.

Veel mensen met PTSS ervaren hun problematiek zo intens dat ze het idee hebben dat het groot is om te kunnen helen. Ze kunnen zichzelf niet voorstellen dat het ooit weer over zou kunnen gaan, omdat de angst in steeds meer situaties gaat opspelen.

EMDR is een heel goede therapie om PTSS mee aan te pakken, de emotie wordt losgekoppeld van de situatie. Doordat een trauma niet verwerkt is blijft het brein reageren alsof je nog steeds in de traumatische ervaring bént. Zelfs als de werkelijke ervaring al heel lang geleden heeft plaatsgevonden.

Het kan zijn dat je niet meer de beelden ziet van toen en je het gevoel hebt dat jij juist last hebt van angstige gevoelens of boosheid in steeds meer situaties die helemaal niets met het trauma te maken lijken te hebben. Juist dan kan EMDR de oplossing zijn. Dit heeft namelijk alles te maken met het trauma.

Een andere prachtige en snel werkende methode is NLP Destination CoachingDit is een YouTube filmpje van dr Robert Dee McDonald van wie ik les heb gehad. Deze methode kan werkelijk een sessie trauma oplossen.1

deel deze tip

Tip 14 - Durf te kijken naar jezelf

Durf te kijken naar jezelf. Ook zonder hulpverleners.


Geert


deel deze tip

Tip 15 - Hoe kun je PTSS begrijpen?

Je kunt een Posttraumatische Stress Stoornis vergelijken met het binnen krijgen van een hap hele nare ziekmakende ‘psychische voeding’, die noodgedwongen geheel zonder kauwen is doorgeslikt. De voeding is zo grof en naar dat je ‘psychische maag’ deze niet kan verteren.

Onze psyche heeft een eigen spijsverteringsmechanisme en stofwisseling, die énorm intelligent zijn. Zij begrijpen maar al te goed dat deze brok narigheid niet zomaar in ons opgenomen mag worden, omdat het dan schade in ons aanricht. De psychische maag neemt daarop maatregelen en pakt de ingeslikte nare ervaring als een geheel in en plaatst haar in zekere zin lekker veilig buiten ons bereik. Maar we kunnen er dan ook niet meer bij met de kracht van ons bewustzijn.

Deze maatregel helpt in eerste instantie, maar na een poosje gaat de nare ervaring een eigen leven leiden. Hij gaat in onze gedachten- en gevoelsleven ‘spoken’. Dit maakt ons angstig, we slapen slecht en worden bang en gestrest van alles wat op de oorspronkelijke nare ervaring lijkt. Uiteindelijk gaat het na-effect van de gebeurtenis ons leven beheersen. Vaak heb je dan gerichte (professionele) aandacht nodig.deel deze tip

Tip 16 - Wat is belangrijk bij omgaan met PTSS?

In mijn vorige tip heb ik verteld hoe je een Posttraumatische Stress Stoornis kunt zien als het na-effect van het inslikken en vervolgens psychisch ‘inpakken’ van iets wat op het moment van een gebeurtenis té naar, té groot en te onverteerbaar voor ons is.
Je zult begrijpen dat het bijna altijd nodig is om op een later tijdstip, in een wél veilige situatie dit ‘pakketje narigheid’ toch uit te gaan pakken.

Wetenschappelijk onderzoek is het niet helemaal eens over de timing, het vinden van het juiste moment om nare ervaringen ‘uit te pakken’. De beste benadering lijkt ook heel persoonlijk te zijn en daarmee voor verschillende mensen anders. Sommige mensen willen er ook niet (meteen) over praten en redden zich er wel mee. Anderen willen metéen praten en dat helpt ook niet altijd, omdat dit wel op de juiste wijze (in werkelijk contact!) dient te gebeuren, opdat je niet in eigen kringetjes van je (her)beleving rond blijft tollen.

Een veel gedeelde ervaring bij PTSS is totale onmacht en het volkomen controleverlies samenhangend met de gebeurtenis.
Het is daarom belangrijk om nadien de nare ervaring stapje voor stapje af te pellen, opdat het behapbaar wordt in plaats van een overdonderende grote brok. Het stapsgewijs benaderen, herbeleven en verwerken van de gebeurtenis (bijvoorbeeld met EMDR en/of gesprekstherapie) brengt het gevoel van controle over je leven weer terug.

Daarnaast deelt men veelal de behoefte om de gebeurtenis te begrijpen, om het zodoende een plek te kunnen geven in ‘de rode draad’ van het leven wat je tot aan de gebeurtenis (en daarna) geleid hebt. Hier helpt het vaak als je gaat zien hoe anderen (eventueel daders, of degenen die een fout maakten) betrokken waren, wat hun rol in en achtergrond bij de gebeurtenis was, en in welke context de gebeurtenis plaats vond.

Tenslotte helpt het enorm om een nare gebeurtenis te verwerken wanneer je er toch nog een betekenis aan kunt ontlenen. Dit betekent dat je (tenslotte!) gaat zien dat je er toch iets uit geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking hoe sterk je als mens bent dat je er toch doorheen gekomen bent. Of dat je nog beter gaat begrijpen hoe menselijk het is om fouten te maken. Veel mensen beleven een PTSS ook als een zeer intense crisis, waarmee ze de waarde van hun/het leven nog meer zijn gaan begrijpen.

De punten die ik hier beschrijf en die van belang zijn bij het herstel van een ingrijpende en traumatische gebeurtenis, noem je ook wel de 3 B’s:

- (je leven weer kunnen) Beheersen
- Begrijpen (wat er gebeurd is)
- Betekenis (geven aan wat gebeurd is)

De 3 B’s vind je terug in de benadering van de ‘Sense of Coherence’ uit het werk van socioloog en neuropsychiater Aaron Antonovsky.
deel deze tip

Tip 17 - Maak een positief helpend beeld waar je naar toe wilt.

Gaan je trauma's, overtuigingen met jezelf aan de haal? Vecht niet tegen de opkomende gedachten, beelden maar geef ze ruimte, laat ze toe.
Dan kan het ook help vol zijn om daarna een "gewenst positief beeld" te visualiseren. Je kunt vooraf dit beeld tekenen/schilderen. Hoe zie jij eruit als je weer lekker in je vel zit. Wat doe je dan, wat denk je dan? Maak hier een beeld van.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |