Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij spreekangst

 

Spreekangst - tips

Zoek je tips bij spreekangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met spreekangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Besef je dat er een spotlight-effect is

Het is goed je het volgende te bedenken als je een speech gaat houden: Het Spotlight-effect.


Mensen zijn geneigd te overschatten hoeveel andere mensen op hun letten. Als je iets stoms doet, ben je daar zelf vaak nog lang over aan het piekeren. Je staat er dan niet bij stil dat andere mensen er helemaal niet mee bezig zijn en het veel eerder vergeten.

 

Je bent geneigd als je bv moet spreken in het openbaar te denken dat iedereenn van alles aan je ziet. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Men is daar eenvoudig helemaal niet mee bezig. Al die andere mensen zijn ook weer met zich zelf bezig en hebben dus geen tijd om op jou te letten.

 

Dit wordt het spotlight effect genoemd: Mensen hebben het idee dat ze in het spotlicht staan en dat iedereen hen de hele tijd ziet, terwijl dat helemaal niet zo is. (Roos Vonk., 2004).

 

Het is dus goed om in ogenschouw te nemen dat wanneer je weer een keer in het openbaar moet spreken. Je goed ademhaalt stevig op de grond gaat staan en je bedenkt dat men echt niet bezig is hoe jouw neus eruit ziet. Ontspan en geef die presentatie!7

deel deze tip

Tip 2 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het spreekangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut

Heb je last van spreekangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - Focus niet op controle maar creeer verbinding

Veel mensen stoppen tijd en energie om angst en bijbehorende spanning onder controle te krijgen. Spreekangst is echter niet iets wat je onder controle kunt krijgen. Focussen op controle verlamt met als gevolg nog meer stress.

Vecht niet tegen je angst maar focus op je ademhaling. Maak oogcontact met je publiek en creëer je verbinding. Automatisch ga je zo minder op jezelf focussen en voel je je meer op je gemak.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Focus op je ademhaling

Focus op je ademhaling en op je lichaam en verder nergens anders op. Adem in door je neus en adem uit door je mond. Voel het gewicht van je lichaam en het contact wat je maakt met de stoel waarop je zit of de vloer waarop je staat.1

deel deze tip

Tip 7 - Volg een training

Spreekangst kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het te maken met dat er aandacht op je gevestigd wordt. Je kunt daardoor onzeker worden met alle gevolgen van dien.


Heb je alleen last van spreekangst bij het spreken voor een grote groep, dan is het raadzaam om een training te volgen. Je kunt dan vaardigheden aanleren die je helpen de angst te overwinnen.


Komt het ook voor in een klein gezelschap of bij één op één contacten dan is het raadzaam om hulp te zoeken bij een therapeut of psycholoog.1

deel deze tip

Tip 8 - Oefen en/of visualiseer

Oefen en/of visualiseer.

 

Vaak hoor ik dat mensen weglopen voor situaties waarbij ze voor een groep spreken. Vermijding levert op korte termijn winst op (je hoeft niet te spreken en voelt je opgelucht) maar het probleem blijft bestaan. En daar voel je je steeds vervelender door.


Oefenen kan juist wel helpen: je stelt jezelf in de situatie voor, waar ga je spreken (school, het werk...), wie zitten er in de ruimte, waar sta jij, is het overdag of 's avonds, wat is je onderwerp enz.

 

Door dit zo veel mogelijk tot in details te doen, maak je de situatie als het ware al eens mee en ben je voorbereid op de echte presentatie. Dit is visualiseren.


Je kunt ook in het echt en in het klein oefenen: met een paar mensen die je kent en die jou mogen.

 

Bereid voor wat je gaat zeggen. En doe van de voren een oefening in aarden/gronden (stevig staan) en laat je ademhaling je ondersteunen.

 

Bedenk ook dat veel mensen spreken voor een groep moeilijk vinden en dat het niet perfect hoeft te gaan. Elk klein succes is er 1 en zorgt voor minder angst en meer zelfvertrouwen. Succes!1

deel deze tip

Tip 9 - RDI therapie helpt bij spreekangst

RDI is een zeer geschikte therapie die helpt bij spreekangst. Het is een vorm van EMDR welke ingezet wordt om iemands persoonlijke draagkracht te vergroten. Het werkt bekrachtigend.

Tijdens een RDI sessie wordt er niet met een trauma gewerkt, maar juist met positieve ervaringen. De therapeut gaat samen met de cliënt op zoek naar passende hulpbronnen en kwaliteiten en deze worden ‘ingeprent’, zodat de moeilijke situaties (het spreken voor publiek) niet langer onoverkomelijk lijken.

Het inprenten gebeurt net als bij EMDR door gebruik te maken van bilaterale stimulatie (tikkend geluid of handbewegingen van links naar rechts).1

deel deze tip

Tip 10 - Pak het in kleine stappen aan

Kleine grote stappen

Niemand verwacht het van elkaar maar veel mensen hebben spreekangst. Tip is om dit in kleine stappen aan te pakken.


- Maakt het je angstig om te staan voor een groep? Start dan zittend aan tafel. Ook vanuit die positie kan je mensen toespreken en een presentatie houden. Voel je je op enig moment gemakkelijk, ga er dan gewoon bij staan.


- Vind je het moeilijk om de eerste aftrap te doen waarmee alle ogen op jou gericht zijn? Draai het dan om en stel een eerste vraag aan jouw gezelschap zodat er direct al interactie op gang komt. Dit kan de spanning doorbreken.


-Duizend beelden zeggen meer dan woorden. Wat je ook wilt vertellen; maak het visueel en betrek jouw gezelschap hierbij.

 

Dit is een wezenlijke andere manier dan bijvoorbeeld een power point presentatie houden waarbij jij alleen aan het woord bent en de focus op jou is gericht. Bovendien boeit het mensen ook minder om langere tijd aaneengesloten te luisteren.1

deel deze tip

Tip 11 - Enkele tips bij spreekangst

Het is heel spannend om voor een groep te spreken.

 

Wat kan helpen is je verhaal heel goed voor te bereiden en het een aantal keer te oefenen met iemand waar je je veilig bij voelt.

 

Probeer rustig te praten en op je ademhaling te letten, diep in en uit te ademen.

 

Bedenk dat de situatie van voorbijgaande aard en trakteer jezelf op iets fijns als het voorbij is. Je zelfvertrouwen zal groeien van toch iets gedaan hebben wat je moeilijk vindt.1

deel deze tip

Tip 12 - Kies een therapie die bij je past

Voor het spreken in het openbaar zijn verschillende therapieën die goed werken. Kies daarom een therapie die bij je past.

Vind je het interessant om vooral je gedachten te sturen naar helpende gedachten zodat je jouw spreekangst omdenkt? Overweeg dan een psycholoog die werkt met cognitieve psychologie.

Ben je een gevoelsmens die spreekangst het liefste tackelt via lichaamswerk, emotieregulatie en visualisaties? Overweeg dan een psycholoog die werkt met mindfullness.

Je kunt ook je spreekangst aanpakken op gedragsniveau. Hiervoor ga je best naar een psycholoog die oplossingsgericht of gedragsgericht werkt.

Twijfel je nog over wat bij je past? Dan zijn er gelukkig psychologen zoals ik die zich specialiseerde in meerdere methodieken en kun je in gesprek met een psycholoog en al doende ontdekken wat bij jou past.1

deel deze tip

Tip 13 - EMDR helpt effectief bij spreekangst en onzekerheid

EMDR helpt effectief bij spreekangst en onzekerheid.

Laatste tijd werk ik regelmatig met EMDR als er sprake is van onzekerheid, faalangst of spreekangst. De resultaten zijn boeiend om te zien.

 

Normaliter wordt EMDR ingezet als traumahulp. Echter, het is ook toepasbaar bij een 'what if' situatie zoals angst voor een toekomstig moment waarin je bang bent dat je iets naars overkomt.1

deel deze tip

Tip 14 - Stel je het 'publiek' waarvoor je spreekt in 'hun nakie' voor

Stel je het 'publiek' waarvoor je spreekt in 'hun nakie' voor.


Hiermee komt mogelijk de balans tussen de kwetsbaarheid die jij voelt en die je verwacht dat anderen (niet) voelen, meer in balans.1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |