Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij PTSS

ptss therapiepsycholoog

 

PTSS - tips

Zoek je tips bij PTSS?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.


Kijk voor meer PTSS - tips ook eens op het 

 

Meer ondersteuning nodig? 

 

Wat is jouw tip voor omgaan met PTSS - Posttraumatische stress stoornis? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - EMDR met voldoende afleiding én exposure

Als je hulp zoekt , kijk dan voor therapie met emdr met voldoende afleiding, alleen piepjes of alleen vingers zijn vaak niet genoeg.

 

Kijk ook voor iemand die exposure aandurft, ipv de eeuwige stabilisatie van de reguliere GZ. Je moet door de angst van toen heen anders werkt het niet.


ptsser

6

deel deze tip

Tip 2 - Zoek een therapeut

Heb je last van PTSS en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ptss-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 4 - Leer (opnieuw) te leven

Ik zie mensen die door stress op een bepaalde manier bang of angstig worden en soms argwaan hebben, zelfs paranoïde zijn in wat er komen gaat.


Bang voor de toekomst want het gaat toch never ever nooit lukken.
Het is juist dat het eindpunt wel in zicht is en men daar zich te veel op fixeert. De kortste weg het liefst.


Men vergeet dat de weg zelf het mooiste is met al zijn ervaringen, tekortkomingen, beproevingen, bronnen om het einddoel te bereiken.


Welke weg neem je voor verandering? Leer (opnieuw) te leven.



2

deel deze tip

Tip 5 - Vliegangst is goed te behandelen met EMDR of Hypnotherapie

Vliegangst is goed te behandelen met EMDR of Hypnotherapie.

 

Belangrijk om te onderzoeken is wat de oorzaak is van de vliegangst; is dat het verlies van controle, is het een eerdere onaangename ervaring of is het angst voor de angstige verhalen die iemand wellicht heeft gehoord.


Inge

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - EMDR kan goed helpen

Enkelvoudig of meervoudig trauma? Een enkelvoudig trauma is een trauma wat 1 enkele gebeurtenis betreft, denk aan een auto ongeluk of vechtpartij.

 

Een meervoudig trauma is een trauma wat door meerdere gebeurtenissen is ontstaan. Denk aan incest of stelselmatige mishandelingen.

 

Een enkelvoudig trauma is makkelijker te behandelen en sneller verholpen.

 

Bij een meervoudig trauma kan het veel langer duren en is de schade vaak ook groter. EMDR kan goed helpen buiten gesprekstherapie.


Jolande

2

deel deze tip

Tip 7 - Yoga

Yoga kan als aanvulling naast andere therapievormen bij trauma heel goed helpen om weer in contact te komen met je lichaam

Pauline

2

deel deze tip

Tip 8 - Boekentip: Verlamd van Angst

Boekentip: Verlamd van Angst geschreven door Agnes van Minnen

Vaak speelt schaamte een rol bij slachtoffers van seksueel misbruik. In dit boek wordt haarfijn uitgelegd welke overlevingsmechanismen in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Voor traumaverwerking is het belangrijk schuldgevoelens los te kunnen laten.


2

deel deze tip

Tip 9 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 10 - Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS

Bij de aanpak van een posttraumatische stressstoornis staat vaak de behandeling door een psycholoog op de voorgrond.

Antidepressiva kunnen de behandeling met psychotherapie en/of EMDR ondersteunen. Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS. 


Rustgevende middelen (benzodiazepinen, zoals diazepam) zijn minder geschikt bij PTSS. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen de klachten bij PTSS kunnen verergeren in plaats van rust geven. Slik deze middelen dus niet zonder overleg met uw arts.  

 

Antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 11 - Ga naar een psycholoog voor EMDR

Voordat je een psycholoog wilt spreken over je traumatische ervaring(en) is het handig om te overwegen eerst naar een psycholoog te gaan die EMDR geheerst en dit te gaan volgen.

 

Dit kan kortdurend al veel verlichting geven, waardoor je niet hele lange praatsessies hoeft te voeren. Het kan op korte termijn al wat stressreacties uit de weg helpen.

 

Zie: emdrtherapie.net


Nicolette

1

deel deze tip

Tip 12 - EMDR-therapie helpt bij PTSS

PTSS is iets waar mensen vaak lang mee blijven lopen, omdat ze het niet onderkennen, of door schaamte. Door EMDR therapie wordt de klacht al vaak binnen een paar behandelingen verbetert en in veel gevallen in de klacht helemaal opgelost.

Heb jij een nare of schokkende gebeurtenis meegemaakt en blijft het je maar achtervolgen, of heb je sindsdien allerlei klachten of angsten, wacht dan niet en ga naar een EMDR therapeut.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 13 - Je lichaam de reactie nog af laten maken

Naast de andere tips, want tijd alleen heelt geen trauma:
Bij PTSS neemt je adrenaline het over met de 'fight or flight' reflex... dus het steeds op je hoede zijn ('hypervigilantie').

Dieren ervaren normaal gesproken geen ptss, omdat zij de adrenaline fysiek kwijtraken.

Alleen wij mensen zijn gewend dit reflex tegen te houden.


Het kan heel goed helpen om te begrijpen dat je lichaam mogelijk nog een reactie moet 'afmaken.' Waar voel je spanning? In je benen (vaak vluchten)? of in je bovenlichaam (vaak vechten)? Gun je lichaam deze beweging.


Michelle

1

deel deze tip

Tip 14 - PTSS is heel goed te behandelen met hypnotherapie

PTSS is heel goed te behandelen met hypnotherapie.

 

Vooral voor de mensen die niet kunnen praten over de daadwerkelijke gebeurtenis is dit een uitkomst. Je hoeft niets te zeggen alleen maar te bedenken dat je weer vrij van deze pijn kan zijn.


Simone

1

deel deze tip

Tip 15 - EMDR of NLP Destination Coaching

Bijf niet rondlopen met de gedachten dat er niets aan jouw angst te doen is.

Veel mensen met PTSS ervaren hun problematiek zo intens dat ze het idee hebben dat het groot is om te kunnen helen. Ze kunnen zichzelf niet voorstellen dat het ooit weer over zou kunnen gaan, omdat de angst in steeds meer situaties gaat opspelen.

EMDR is een heel goede therapie om PTSS mee aan te pakken, de emotie wordt losgekoppeld van de situatie. Doordat een trauma niet verwerkt is blijft het brein reageren alsof je nog steeds in de traumatische ervaring bént. Zelfs als de werkelijke ervaring al heel lang geleden heeft plaatsgevonden.

Het kan zijn dat je niet meer de beelden ziet van toen en je het gevoel hebt dat jij juist last hebt van angstige gevoelens of boosheid in steeds meer situaties die helemaal niets met het trauma te maken lijken te hebben. Juist dan kan EMDR de oplossing zijn. Dit heeft namelijk alles te maken met het trauma.

Een andere prachtige en snel werkende methode is NLP Destination Coaching


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Wat is belangrijk bij omgaan met PTSS?

In mijn vorige tip heb ik verteld hoe je een Posttraumatische Stress Stoornis kunt zien als het na-effect van het inslikken en vervolgens psychisch ‘inpakken’ van iets wat op het moment van een gebeurtenis té naar, té groot en te onverteerbaar voor ons is.
Je zult begrijpen dat het bijna altijd nodig is om op een later tijdstip, in een wél veilige situatie dit ‘pakketje narigheid’ toch uit te gaan pakken.

Wetenschappelijk onderzoek is het niet helemaal eens over de timing, het vinden van het juiste moment om nare ervaringen ‘uit te pakken’. De beste benadering lijkt ook heel persoonlijk te zijn en daarmee voor verschillende mensen anders. Sommige mensen willen er ook niet (meteen) over praten en redden zich er wel mee. Anderen willen metéen praten en dat helpt ook niet altijd, omdat dit wel op de juiste wijze (in werkelijk contact!) dient te gebeuren, opdat je niet in eigen kringetjes van je (her)beleving rond blijft tollen.

Een veel gedeelde ervaring bij PTSS is totale onmacht en het volkomen controleverlies samenhangend met de gebeurtenis.
Het is daarom belangrijk om nadien de nare ervaring stapje voor stapje af te pellen, opdat het behapbaar wordt in plaats van een overdonderende grote brok. Het stapsgewijs benaderen, herbeleven en verwerken van de gebeurtenis (bijvoorbeeld met EMDR en/of gesprekstherapie) brengt het gevoel van controle over je leven weer terug.

Daarnaast deelt men veelal de behoefte om de gebeurtenis te begrijpen, om het zodoende een plek te kunnen geven in ‘de rode draad’ van het leven wat je tot aan de gebeurtenis (en daarna) geleid hebt. Hier helpt het vaak als je gaat zien hoe anderen (eventueel daders, of degenen die een fout maakten) betrokken waren, wat hun rol in en achtergrond bij de gebeurtenis was, en in welke context de gebeurtenis plaats vond.

Tenslotte helpt het enorm om een nare gebeurtenis te verwerken wanneer je er toch nog een betekenis aan kunt ontlenen. Dit betekent dat je (tenslotte!) gaat zien dat je er toch iets uit geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking hoe sterk je als mens bent dat je er toch doorheen gekomen bent. Of dat je nog beter gaat begrijpen hoe menselijk het is om fouten te maken. Veel mensen beleven een PTSS ook als een zeer intense crisis, waarmee ze de waarde van hun/het leven nog meer zijn gaan begrijpen.

De punten die ik hier beschrijf en die van belang zijn bij het herstel van een ingrijpende en traumatische gebeurtenis, noem je ook wel de 3 B’s:

- (je leven weer kunnen) Beheersen
- Begrijpen (wat er gebeurd is)
- Betekenis (geven aan wat gebeurd is)

De 3 B’s vind je terug in de benadering van de ‘Sense of Coherence’ uit het werk van socioloog en neuropsychiater Aaron Antonovsky.



1

deel deze tip

Tip 17 - Maak een positief helpend beeld waar je naar toe wilt.

Gaan je trauma's, overtuigingen met jezelf aan de haal? Vecht niet tegen de opkomende gedachten, beelden maar geef ze ruimte, laat ze toe.
Dan kan het ook help vol zijn om daarna een "gewenst positief beeld" te visualiseren. Je kunt vooraf dit beeld tekenen/schilderen. Hoe zie jij eruit als je weer lekker in je vel zit. Wat doe je dan, wat denk je dan? Maak hier een beeld van.


1

deel deze tip

Tip 18 - Welke gedachten of gevoelens?

Zit je in een constante herbeleving? Bekijk eens welke gedachten of gevoelens hele tijd terug komen? Laat deze er zijn, zie ze letterlijk onder ogen, zonder te vluchten, vechten of jezelf verwijten te maken. Geef ze ruimte. Kijk dan naar je behoefte eronder. Kijk eens naar een positief moment qua deze behoefte en adem dat positieve moment in via je hart. Doe dit een aantal keren.


1

deel deze tip

Tip 19 - Waar kan je PTSS aan herkennen?

Waar kan je PTSS aan herkennen?

Vaak weten mensen niet eens dat ze PTSS hebben of dat er sprake is van een trauma.

Als je merkt dat je snel boos wordt, geprikkeld raakt of overprikkelt raakt, als je nare beelden hebt van iets wat heel pijnlijk of moeilijk was die maar niet weg gaan of als je regelmatig nachtmerries hebt, dan is het belangrijk om eens samen met een therapeut te kijken of er sprake is van PTSS.

Ook een scherpe herinnering hebben aan datgene wat je hebt meegemaakt, het als de dag van gisteren nog in de details kunnen beschrijven, laat zien dat er sprake is van PTSS. De herinnering is nog steeds niet goed verwerkt en staat op het spreekwoordelijke 'netvlies' gebrand.

Neem contact op voor een afspraak als je hier graag hulp bij wilt zodat je leven weer leuker, beter en draaglijker wordt.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 20 - Integratieve trauma therapie

ITT is ook een mooie en effectieve manier om van Je trauma af te komen. Het is een integratieve vorm van trauma en lichaams therapie waarbij je ervaart wat je hebt verloren bij de traumatische gebeurtenis en wat daarvoor terug is gekomen.

Bezoek een prychodynamisch therapeut om dit te ervaren en van je trauma af te komen


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 21 - Wegdrukken helpt niet

Wegdrukken helpt niet. Het is beter om je traumatische ervaringen onder ogen te komen en ze te verwerken (al dan niet met EMDR) zodat je er niet je hele leven last van blijft houden. Je bent vaak sterker dan je denkt! Ik heb al heel wat mensen geholpen met hun traumatische ervaringen en ze kunnen weer verder met hun leven op een fijne manier.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 22 - Weer leven ipv overleven door Somatic Experiencing

Als je last hebt van PTSS dan ben je constant aan het overleven. Je lichaam herkent het verschil niet meer tussen tussen ‘echt’ gevaar en de herinnering van gevaar. Hierdoor kan een gevoel, gedachte of geluid er al voor zorgen dat je lichaam ‘aan’ gaat en zich klaar maakt om te vechten of vluchten. Als dat veelal niet gewerkt heeft kan het ook zijn dat je bevriest of dissocieert. Het gevoel dat je er even niet bent. Hierdoor kan je in een vicieuze cirkel komen van angst en spanning.

PTSS is goed te behandelen met Somatic Experiencing (SE), een lichaamsgerichte traumatherapie. SE gebruikt het lichaam als ingang om je te helpen deze traumatische activatie te leren reguleren, en zo weer grip op je leven te krijgen.


1

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Traumasporen

Boekentip: Traumasporen van Prof. dr. Bessel van der Kolk
Een mooi boek waarin uitgelegd wordt hoe een trauma kan ontstaan en hoe mensen het kunnen beleven. En wat er aan gedaan kan worden zoals EMDR, mindfulness, yoga, toneelspelen (ja, klinkt apart maar hij legt het mooi uit).
Maar het mooiste vind ik dat hij ook uitlegt dat als je niks aan je trauma(s) doet, behalve dat ze erger (kunnen) worden, je ook vage lichamelijke klachten kan krijgen na verloop van tijd. Klachten waarvan de westerse medische wereld, huisarts of ziekenhuis, geen oorzaak van kunnen vinden. Daarom heet zijn boek in het Engels The body keeps the score.
Dus, als je ooit iets traumatisch hebt meegemaakt, blijf er niet mee rondlopen, onderneem iets!
Succes!


1

deel deze tip

Tip 24 - CPTSS is langdurig trauma

PTSS en CPTSS. Gewone PTSS is een enkelvoudig trauma, een eenmalig iets zoals een verkeersongeval of vuurwerkincident. CPTSS is langdurig trauma wat bestaat uit meerdere traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik of jeugdtrauma. Zoek een goede therapeut als je hier mee zit.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 25 - Stabiel genoeg zijn voor trauma behandeling

Waneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt staat je 'fight or flight' mechanisme aan. Dit houdt in dat je hersenen op dat moment niet op een gebruikelijke manier werken. Herinneringen worden rommelig opgeslagen en vaak herinnert je onbewuste eerder de sterke emoties dan de exacte gebeurtenissen.

Een traumabehandeling is als een rommelige lade die je open trekt en opnieuw opruimt. Dit doe je stap voor stap. Maar in het proces kun je iets uit de lade halen terwijl er dingen meekomen waarvan je niet had verwacht dat ze er in zaten. Als getraumatiseerd persoon is het belangrijk dat je leert wat je moet doen als er plotseling emoties omhoog komen (tijdens de sessie maar ook daarna). Daarom kun je meestal niet zomaar EMDR doen, of een ander soort trauma behandeling.

Leer eerst je zenuwstelsel observeren en jezelf kalmeren als je je ontregeld voelt. Vraag je therapeut om je te leren hoe je een (emotionele) flashback herkent en hoe je kunt voelen dat dit bij toen hoort en niet bij nu. Vraag je therapeut om je heel goed uit te leggen wat trauma precies is, zodat je gaat begrijpen dat alles wat je ervaart niet jouw schuld is.

Een trauma is je overkomen en alles wat je voelt is compleet normaal. Veroordeel jezelf niet en druk je gevoel niet weg. Het mag er gewoon zijn.

Als je deze dingen hebt geleerd, ben je klaar voor een trauma behandeling.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Brainspotting

Bij traumatherapie bestaat er een nieuwe methode die Brainspotting heet. Er wordt bij Brainspotting dieper op het brein ingewerkt. Hiermee wordt het rationeel denken omzeilt waardoor er een directer contact is met de meer onbewuste factoren die het trauma in stand houden. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 27 - Somatic Experience Trauma verwerking

Somatic Experience Trauma verwerking

Somatic Experience (SE) is een psychosomatische methode om trauma's te helen. Bij deze methode gaat het erom de balans in je zenuwstelsel te herstellen.

Het richt zich in eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma) en de sensaties die dit geeft. Sensaties zijn de taal van ons lichaam en door een directe ervaring met deze sensaties aan te gaan vormt zich de ingang tot het verwerken van trauma. SE helpt daarmee de veerkracht van het zenuwsysteem te herstellen en je weerbaar te maken tegen de gevolgen van trauma en PTSS. Zodra de balans in het zenuwstelsel is hersteld en het lichaam kan ontspannen, kunnen fysieke klachten oplossen en zul je niet meer vast zitten in angsten, beelden, gedachten en/of gedrag.


1

deel deze tip

Tip 28 - Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness vergroot het vermogen om aanwezig te blijven bij datgene wat te zwaar is om te dragen. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness interventies effectief zijn in het verminderen van PTSS symptomen (PTSS; Hopwood & Schutte, 2017). Daarmee kan het een goede aanvulling zijn op de behandeling van PTSS.




1

deel deze tip

Tip 29 - Je lichaam slaat het trauma op

Je lichaam slaat het trauma op
Vaak krijgen mensen met onverwerkt trauma ook erg veel last van lichamelijke klachten. Het lichaam slaat het trauma op. Onafgemaakte lichamelijke reacties ten tijde van de angstige/gevaarlijke situatie(s), komen vaak tijdens therapie alsnog tot uitdrukking waardoor trauma beter verwerkt kan worden en er meer rust in het lichaam komt.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 30 - Schrijf een brief aan jezelf

Om weer meer toegang tot je innerlijke vrije associërende wereld te krijgen : schrijf een brief aan jezelf. Deze hoef je aan niemand te laten lezen, je gaat je beter voelen als je een brief schrijft aan jezelf waarbij je vrijuit praat zonder rem over wat je maar wilt.

Pauline

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 31 - Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie en een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress en trauma. De methode richt zich in eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam. Sensaties zijn de taal van ons lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.

Overweldigende gebeurtenissen die voor ons brein te groot, te onverwacht of te snel zijn om goed te verwerken, kunnen leiden tot een PTSS. De ervaring wordt als het ware vastgezet of bevroren in het lichaam. De regulatie van het zenuwstelsel wordt dan verstoord wat leidt tot psychische en lichamelijke klachten. Hierbij kan je denken aan symptomen van bijvoorbeeld onrust, angst en paniek, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, slecht slapen, depressie, gevoel van hulpeloosheid en dissociatie.

Somatic Experiencing

1

deel deze tip

Tip 32 - Je overlevingssysteem staat teveel op scherp

Bij trauma staat je overlevingssysteem teveel op scherp en is snel actief bij zelfs onschuldige geluiden of beelden. Het kan leiden een hyper alert zijn en voortdurend onrust ervaren of bang zijn. Traumatherapie kan je helpen om het overbelaste zenuwstelsel te kalmeren.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 33 - Zintuigen gebruiken bij flashbacks

Omgaan met flashbacks (het voelen en / of denken alsof je weer in de nare situatie uit het verleden bent), kan een uitdaging zijn. Je bent getriggerd en je lijf en je geest reageren weer alsof ze in dezelfde situatie zitten.
Kijk of je jezelf kunt helpen uit deze automatische reactie te komen door je op je omgeving te oriënteren en je zintuigen te gebruiken. Kun je je zo goed mogelijk bewust zijn van wat je ziet, waar je bent, maar ook hoe dingen voelen of ruiken? Je kunt jezelf helpen door bijvoorbeeld iets vast te pakken dat koud is, of juist warm, of een andere prikkel geeft. Deze sensaties kunnen je weer meer in het hier en nu trekken.


1

deel deze tip

Tip 34 - Trauma als wond zien

Gabor Maté zegt dat trauma bekeken kan worden als een wond, een wond die niet genezen is.
Er zijn 2 kenmerken van een wond, die niet goed is genezen:
1. Het kan een open wond blijven, wat betekent dat als je het aanraakt, dat het echt pijn doet. Bepaalde gebeurtenissen, bepaalde zinnen, bepaalde blikken op iemands gezicht, zullen je echt pijn doen. Je denkt dan dat je gekwetst wordt in het huidige moment, maar het is een oude wond die nog niet geheeld is, die geraakt wordt.
2. Een wond krijgt veel littekenweefsel, wat soms nodig is. Maar dit littekenweefsel is hard, dik en onbuigzaam. Er zitten geen zenuwuiteinden in, er zit dus geen gevoel in.


1

deel deze tip

Tip 35 - Op je gemak bij een therapeut

Check altijd, àltijd, of je je op je gemak voelt bij een therapeut. Behandeling bij een therapeut die "onveilig " voelt kan zorgen voor weer een nieuwe nare ervaring.

Janny van E

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - herken je flashbacks

Een van de meest nare kenmerken van PTSS zijn de flashbacks. Door een 'trigger' schiet je weer terug in de ervaring die te maken heeft met de PTSS. Het verraderlijke daar aan is dat je het vaak zelf niet herkend, omdat de situatie nu heel anders is dan de situatie toen. Je kunt het op een onbewust niveau herkennen met als gevolg dat je lichaam een reactie geeft die je op dat moment niet kunt verklaren. En dat kan heel beangstigend zijn.
Je kunt hier beter zicht op krijgen door als het je weer eens is overkomen. Achteraf te gaan bekijken wat er nu precies is gebeurd. Wat was de aanleiding(trigger)? Hoe reageerde je lichaam daarop(wat voel je)? Hoe reageerde jij daar weer op(emotionele reactie)?
Op deze manier leer je jezelf beter kennen en je flashbacks herkennen.


1

deel deze tip

Tip 37 - EMDR en goede voorbereiding

Check altijd of je therapeut voldoende opleiding en ervaring heeft met EMDR. Dit kun je navragen en is als goed is te vinden op de website. De therapeut moet minimaal basis en verdiepingstraining hebben gevolgd. Ook moet in het eerste gesprek aan de orde komen hoe je zelf in staat bent je emoties te reguleren. Dit om te voorkomen dat EMDR ontregelend gaat werken.

Janny

1

deel deze tip

Tip 38 - Durf te kijken naar jezelf

Durf te kijken naar jezelf. Ook zonder hulpverleners.


Geert


deel deze tip

Tip 39 - Hoe kun je PTSS begrijpen?

Je kunt een Posttraumatische Stress Stoornis vergelijken met het binnen krijgen van een hap hele nare ziekmakende ‘psychische voeding’, die noodgedwongen geheel zonder kauwen is doorgeslikt. De voeding is zo grof en naar dat je ‘psychische maag’ deze niet kan verteren.

Onze psyche heeft een eigen spijsverteringsmechanisme en stofwisseling, die énorm intelligent zijn. Zij begrijpen maar al te goed dat deze brok narigheid niet zomaar in ons opgenomen mag worden, omdat het dan schade in ons aanricht. De psychische maag neemt daarop maatregelen en pakt de ingeslikte nare ervaring als een geheel in en plaatst haar in zekere zin lekker veilig buiten ons bereik. Maar we kunnen er dan ook niet meer bij met de kracht van ons bewustzijn.

Deze maatregel helpt in eerste instantie, maar na een poosje gaat de nare ervaring een eigen leven leiden. Hij gaat in onze gedachten- en gevoelsleven ‘spoken’. Dit maakt ons angstig, we slapen slecht en worden bang en gestrest van alles wat op de oorspronkelijke nare ervaring lijkt. Uiteindelijk gaat het na-effect van de gebeurtenis ons leven beheersen. Vaak heb je dan gerichte (professionele) aandacht nodig.



deel deze tip

Tip 40 - Mijn voorval valt mee?

Heb je PTSS? Zo gemakkelijk is deze vraag natuurlijk niet te beantwoorden. Wel is het klassieke beeld van PTSS uitgebreider dan vroeger. Het type A PTSS is het direct meemaken van een gruwelijke gebeurtenis. Ondertussen wordt PTSS ook gesteld bij gevallen van langdurige nare en vervelende gebeurtenissen waarbij daarna nachtmerries voorkomen of herbelevingen. Blijf niet rondlopen met dit soort klachten! Zoek hulp, de klachten zijn goed te behandelen!



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 41 - Over je grens gaan

PTSS kan iedereen 'overkomen', je hoeft er geen zwakkeling voor te zijn.......integendeel; juist sterke karakters, die lang doorgaan met vechten tegen een situatie, met over hun grenzen gaan, merken op een bepaald moment dat het niet meer gaat.
Ze krijgen te maken met flashbacks, herinneringen, beelden van heftige gebeurtenissen, die ze hebben weggestopt.
Goed om te weten dat je er iets aan kunt doen: in plaats van vermijden en wegstoppen zijn de klachten te verhelpen met EMDR.

Kom in actie en zorg voor jezelf en je naasten. Doordat jij in therapie gaat, krijg je je leven weer terug.


Anoniem


deel deze tip

Tip 42 - Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie is een vorm van psychodynamische psychotherapie die op het lichaam georiënteerd is. De therapeutische relatie tussen cliënt en therapeut speelt hierbij een belangrijke rol. Het is een holistische benadering die therapeutische interventies met betrekking tot het lichaam, interpersoonlijke relaties en cognitieve processen integreert.

In alle vormen van therapie en behandeling gaan therapeuten uit van een duidelijke theorie over het functioneren van lichaam en geest. Uitgangspunt is dat het lichaam de gehele persoon reflecteert en dat er een wisselwerking bestaat tussen lichaam en geest.

De bewustwording van lichaamssensaties en de gevoelsmatige betekenis daarvan dragen bij tot de versterking van het lichaamsbewustzijn, het identiteitsgevoel en autonomie. Lichaamsgeoriënteerde therapie zorgt dat de cliënt met nieuwe mogelijkheden en inzichten verder kan gaan. De therapeut ondersteunt cliënten om eigenschappen en verborgen kwaliteiten naar voren te brengen, zodat de cliënt gericht kan worden uitgenodigd om oude patronen los te laten.

De therapeuten werken lichaam georiënteerd vanuit de Reichiaanse visie op psychotherapie. Deze methode is in het licht van nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten in het veld van (ontwikkelings-) psychologie, neurofysiologie en biologie in de loop der jaren verder ontwikkeld, en terug te vinden in verschillende therapievormen.

Naast de typologie van de karakterstructuren omvatten de hedendaagse werkwijzen o.a. innovaties uit attachment theorie, infant research, neurobiologie en systeemtheorie.

Werkwijze
Centraal in het therapieproces staat emotie-regulering en de bewustwording van lichaamssensaties en de gevoelsmatige betekenis daarvan. Het doel is het lichaamsbewustzijn, het identiteitsgevoel, de zelfregulering en de autonomie te versterken. De therapeut ondersteunt cliënten om een gezonde dagelijkse balans te creëren. In het therapeutisch proces wordt de cliënt uitgenodigd om eigenschappen en verborgen kwaliteiten naar voren te brengen, zodat de cliënt oude (gedrags-)patronen kan loslaten. De cliënt verwerft nieuwe mogelijkheden en inzichten om op een gezonde manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. De therapeut richt zich op zowel de psychische en emotionele ontwikkeling van de cliënt als ook op de geblokkeerde emoties en energiehuishouding in het lichaam. Door gebruik te maken van de levens- en familiegeschiedenis van de cliënt komen er gevoelens, beelden en herinneringen uit de jeugd naar boven, die vaak onbewust het leven beïnvloeden of bepalen. Beperkende patronen of problemen worden gerelateerd aan de context van het verleden. De therapie kan zowel preventief als helend worden ingezet.

Therapeutische technieken
Technieken hebben als doel de cliënt gezonder te leren leven. Om dit te bereiken, leert de cliënt in de therapie adequaat omgaan met zijn gevoelens en emoties, gedachten, overtuigingen en gedrag in het alledaagse leven.

In de verschillende methoden van lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie wordt naast het gesprek en de therapeutische relatie gewerkt met o.a. diverse ademtechnieken, massage- en vegetotherapie, ervaringsgerichte fysieke en interactieve oefeningen, mindfulness technieken, en trauma gerichte technieken zoals Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), Trauma Release Oefeningen (TRE), Somatic Experiencing (SE), Body Movement Desensitization and Reprocessing (BMDR) en Healing Touch (HT).

Doelgroep
Lichaamsgeoriënteerde therapie kan effectieve hulp bieden bij klachten op fysiek, mentaal en emotioneel gebied:

Benaming
Waarom lichaamsgeoriënteerde psychotherapie en niet lichaamsgerichte therapie?

De term lichaamsgeoriënteeerde psychotherapie is al heel lang de standaard benaming.

Lichaamsgericht wordt als te direct gezien en veronderstelt dat je alleen maar met lichaamstechnieken bezig bent en dat klopt natuurlijk niet. Het blijft psychotherapie die het onbewuste lichaam als ingang gebruikt om meer bewustzijn en inzicht te laten ontstaan bij cliënten. Niet alleen psychotherapie via het gesprek maar via het lichaamsbrein. Ons zenuwstelsel met de drie breinen – lichaamsbrein, emotiebrein en cognitieve brein- worden hierdoor alle drie geactiveerd, waardoor er integratie kan plaatsvinden in de persoon.



deel deze tip

Tip 43 - Veilig voelende personen en plaatsen

Na trauma, heeft het lichaam geleerd om alert te zijn op bedreigingen. Wanneer iemand getriggerd raakt, gaat het lichaam zich voorbereiden op 'fight or flight', raakt het gespannen. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk 'veilig voelende personen en plaatsen' op te zoeken om te kunnen stabiliseren .



deel deze tip

Tip 44 - Realiseer je dat het niet jouw schuld is

Mensen met trauma kampen vaak met zelfafwijzing. Men verwijt zichzelf de gebeurtenis of de manier waarop wel of niet is gereageerd of gehandeld. Niet alleen de gevolgen het het trauma, maar ook de afwijzende gedachten vallen je dan lastig. Realiseer je dat het niet jouw schuld is en maak dit een “mantra”. Wees meelevend naar jezelf. Alles wat je voelt mag er zijn. Het is altijd goed om hulp te zoeken na een situatie die levensbedreigend was of aanvoelde voor jouzelf of een dierbare.



deel deze tip

Tip 45 - Neurofeedback bij angsten

Als je angstig bent, en je meet je brein frequenties, dan zit je vooral in hoge beta. Je kan je brein trainen met neurofeedback, op een volledig onbewuste manier (dus jij hoeft zelf niks te doen, je laat je lijf het werk doen) om beter gebruik te maken van alle brein frequenties die het tot zijn beschikking heeft.

Zodat je beter kan ontspannen en in het NU kunt zijn. Dat geeft minder angstige gedachten en zorgt ervoor dat je weer kan genieten.



deel deze tip

Tip 46 - Maak het beeldend

Heb je een leven vol met een rugzakje en kun je het niet overzien?
Ik gebruik in de praktijk een draad en heb een aantal poppetjes, schelpen of andere kleine beeldende dingetje. Zo lopen we vanaf de geboorte je leven langs en ieder belangrijk item daar koppelen we een beeld aan en een beeld wat je hiervan geleerd hebt of ingezet en zo verder. Het geeft een helder beeld van je leven maar ook je talenten.
Heel simpel maar zeer helpend.



deel deze tip

Tip 47 - Snel aanpakken van trauma's is essentieel

Hoe langer een trauma onbehandeld blijft hoe meer effect het heeft op het lichaam en de psyche. Er ontstaan veranderingen in de hersenen, in de hormoonhuishouding, in de darmflora en in de persoonlijkheid. Als gevolg daarvan verandert er vaak ook veel in de relaties, vooral in intieme relaties. De verbinding met jezelf is weg en daarmee ook de capcaiteit om verbinding met de ander te kunnen maken.



deel deze tip

Tip 48 - PTSS Behandelen met Regressietherapie: Een Diepere Kijk

Als regressietherapeut zie ik vaak de immense impact die PTSS kan hebben op het dagelijks leven van mijn cliënten. Regressietherapie biedt een unieke benadering door cliënten te helpen terug te keren naar het verleden en de bron van hun trauma te identificeren en te verwerken. Door diep in het onderbewuste te duiken, kunnen we de onverwerkte emoties en herinneringen blootleggen die de kern vormen van PTSS. Dit proces stelt jou als cliënt in staat om de traumatische ervaringen in een veilige omgeving opnieuw te beleven en te herinterpreteren, waardoor je een beter begrip voor jezelf kunt krijgen en een gevoel van bevrijding zult ervaren.

Een belangrijk aspect van regressietherapie is het herbeleven en herintegreren van traumatische herinneringen op een manier die de emotionele lading vermindert. Dit kan bijzonder heilzaam zijn als je aan PTSS lijdt, omdat het je helpt om de controle terug te winnen over je leven en je angsten te verminderen.

Naast het verwerken van trauma's richt regressietherapie zich ook op het versterken van je innerlijke veerkracht. Door technieken zoals geleide visualisatie, ademhalingsoefeningen en het herbeleven van positieve herinneringen, ontwikkel je een sterker gevoel van zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit. Dit alles draagt bij aan een holistische aanpak van PTSS, waarbij niet alleen het trauma zelf, maar ook jouw algehele welzijn en herstel centraal staan.

Ik help je graag.



deel deze tip

Tip 49 - Steun en begrip vinden in een veilige omgeving

Het kan helpen om een lotgenotengroep te bezoeken. Het delen van je verhaal en luisteren naar anderen kan opluchting bieden en praktische inzichten geven. Bovendien kun je steun en begrip vinden in een veilige omgeving, zonder oordeel.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>