Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij sociale angst / sociale fobie

sociale angst therapie

 

Sociale angst - tips

Zoek je tips bij een sociale angst / sociale fobie?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een sociale angst / sociale fobie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken

Ga gelegenheden die je angst aanjagen niet altijd uit de weg. Op de korte termijn lijkt het vermijden van angstige situaties misschien even te helpen. Maar je leert daardoor niet met de angst om te gaan en deze te doorstaan.

 

Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.


Angstfobietherapie.com

7

deel deze tip

Tip 2 - Maak oogcontact

Oogcontact maken: belangrijker én makkelijker dan je denkt!
‘Ogen zijn de spiegels van de ziel’, luidt het gezegde. Of dat helemaal waar is, weten we niet.

 

Het is wél bewezen dat ogen ons veel te vertellen hebben en dat daarom oogcontact maken belangrijk is. Wil je ogen van anderen goed kunnen lezen en je eigen ogen optimaal inzetten, dan moet je assertief genoeg zijn om ze te gebruiken. Een assertiviteitstraining kan je zeer zeker helpen maar hier zijn nog wat tips vooraf.


De manier om te weten te komen hoe een ander écht over jou denkt, is het lezen van oogcontact. Een non-verbale reactie zegt namelijk veel meer over wat er wordt gedacht en gevoeld dan de woorden die ondertussen worden uitgesproken. Dat geldt voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf.


Enkele tips:

1. Maak de afstand tussen jou en de ander zo klein als wenselijk en mogelijk.

2. Kijk de ander altijd aan, niet alleen als je luistert, maar ook als je antwoord geeft en in gesprek bent, blijf bij de ander, focus je op de ander, zonder te gaan staren.

3. Knijp je ogen een klein beetje samen, zodat je sterk en betrouwbaar overkomt.

4. Maak eerst met je lichaam duidelijk dat je afstand neemt, als je het gesprek wilt afronden en dan pas met je ogen. Je ogen verlaten de ander pas als laatste, dan is een ‘afscheid’ nooit abrupt.’

5. Wil je flirten en zorgen dat de ander je niet vergeet? Zorg dan dat je na het gesprek met die ander, terwijl je wegloopt, nog even omkijkt, de ander aankijkt en glimlacht.

6. Oefen op voorbijgangers

7. Oefen op personeel wat je tegenkomt

Begin je geoefend te raken in het maken van het belangrijke oogcontact? Dan is het tijd om je nieuwe vaardigheid eens daar in te zetten waar het écht belangrijk is: bij vrienden en familie, op je werk, bij een nieuwe opdrachtgever, tijdens een sollicitatiegesprek of natuurlijk bij een date.

 

Vind je dat eng? Natuurlijk is bewust oogcontact maken even wennen, maar je hebt voldoende geoefend, dus aan de slag en zoek je eerste voorbijganger!

Tip: Volg de assertiviteitstraining En Nu Ik! Voor Informatie kun je terecht bij Bep Lovink Gendringen


Bep

6

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het sociale angst-sociale fobie-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut

Heb je last van sociale angst / sociale fobie en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - Antidepressiva helpen de klachten te verminderen

Medicijnen tegen depressie (antidepressiva) helpen de klachten bij een sociale fobie te verminderen, bijvoorbeeld citalopram, sertraline of paroxetine.

Antidepressiva beginnen na ongeveer 6 weken goed te werken, en er zijn bijwerkingen mogelijk.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 7 - Bespreek het met je huisarts

  • Noteer in een dagboekje waar en wanneer u angstig bent en bespreek dit met uw huisarts.

  • Soms is de hulp van een psycholoog nodig om te leren omgaan met de gevreesde situaties.

  • Medicijnen kunnen helpen, zoals antidepressiva.

Bron: Thuisarts.nl

2

deel deze tip

Tip 8 - Verzin minimaal 20 alternatieven

Verzin minimaal 20 alternatieven

Je staat op een feestje kort te kletsen met iemand. Plotseling excuseert deze persoon zich en loopt bij je vandaan. Wat denk je op dat moment?

Het zijn niet de situaties die ons pijn doen, maar de gedachten die we hier over hebben. Wat we denken beïnvloed ons gevoel en ons gedrag.

Denk je: de ander gaat weg omdat deze mij oninteressant vindt? Dan voelt dat niet prettig.
Denk je: de ander zal een volle blaas hebben. Dan voelt het misschien neutraler.

Oefen je zelf er eens in om 20 alternatieven te bedenken voor een gedachten die je had. Hoe meer je dit oefent in momenten die niet angstig voor je zijn, hoe beter het je lukt in angstige momenten. Oefening baart kunst.

De alternatieven mogen zelfs een beetje zot zijn. (Het moederschip zal roepen. "E.T. come home!") Misschien laat het je in ieder geval zachtjes in jezelf even lachen.2

deel deze tip

Tip 9 - Zeg stop tegen gedachte "wat zal de ander vinden"

De ander en ik ....
Jouw angst draait volledig om wat de ander wel of niet van jou zal vinden, denken.


Word je bewust van het 1e moment waarop je je afvraagt 'wat zal die ander wel niet vinden'.

 

Zeg stop tegen deze gedachte en maak de beweging naar jezelf door jezelf de vraag te stellen 'wat vind ik, wat wil ik’.2

deel deze tip

Tip 10 - Oefening Ruim Baan

Angst voor personen en situaties kan je enorm veel energie kosten en je compleet uitputten. Met deze deeltechniek uit Eenzijdig Relaties Verbeteren spaar je je energie.

Je gebruikt de oefening voor momenten waarop je niet met die personen bezig hoeft te zijn, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen.

Oefening Ruim Baan:
Stel je voor dat je alle personen die je kent ergens in jouw mentale ruimte beleeft. Gezinsleden ervaar je misschien heel dichtbij en oppervlakkige kennissen verder weg. Waar ervaar je de personen die in jou sociale angst oproepen?

Verplaats in jouw verbeelding deze personen nu naar opzij, zodat ze uit beeld zijn. Als je het idee hebt dat je ze graag in de gaten wilt blijven houden, plaats je ze zo dat je ze vanuit je ooghoeken nog kunt zien. Als ze erg dichtbij zijn, kun je ze wat verder weg plaatsen.

Spreek met jezelf af dat ze hier mogen blijven totdat jij weer actief met deze persoon aan de slag gaat. Dat kan een ontmoeting zijn, maar ook over de situatie praten of denken. Dan plaats je deze persoon weer in je zicht, zodat hij jouw aandacht krijgt.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Onderzoek je waarheid waarom je situaties mijdt

Je kan situaties mijden terwijl je zelf dit nog niet in de gaten hebt maar je omgeving wel, maar je kan ook situaties mijden terwijl je dit wel in de gaten hebt.


Het is in die zin belangrijk om te kijken welke waarheid je er zelf aangeeft. De oorzaak!

 

Maar is dit ook echt de waarheid of zijn er meer waarheden. Dit is de eerste stap die jou leidt naar jouw eigen weg.2

deel deze tip

Tip 12 - Kies 2 mensen uit

Sociale angst maakt vaak ook dat je moeite hebt om het bespreekbaar te maken. Je bent bang voor onbegrip of dat mensen het bagatelliseren. Kies eens 2 mensen uit aan wie je je verhaal zou willen vertellen. Schrijf eerst op wat je wil vertellen en vraag of diegene tijd voor je heeft. Bereidt het goed voor en ga ermee aan de slag. Laat je niet te snel ontmoedigen, als het bij de ene persoon niet lukt, ga dan naar de tweede die je gekozen hebt. En als je dit te moeilijk vindt, zoek dan professionele hulp, blijf er niet mee zitten.2

deel deze tip

Tip 13 - Het kan je ook positief beinvloeden

Bang zijn of angstig zijn hebben vaak 1 ding gemeen.


Je reageert wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam reageert hier als het ware automatisch op doordat je hart sneller gaat kloppen, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Het is vaak van korte duur en het herstel komt vanzelf.


Dit is niet alleen bij jou, dit geldt voor iedereen.


Het is vaak een normale reactie op een situatie die als lastig wordt ervaren. Het kan je in die zin alert maken en weten hoe je de gevaarlijke situatie kunt benaderen. Het kan je dus ook op deze manier positief beïnvloeden.2

deel deze tip

Tip 14 - Ruim je pestverleden op

Ruim je pestverleden op.

Sociale angst komt vaker voor bij mensen die een pestverleden hebben. Ze zijn hierdoor angstiger en onzekerder geworden en hebben minder zelfvertrouwen of vertrouwen in anderen. Ze voelen zich onveilig in gezelschap. Lastig want we leven in een samenleving en niet solitair.

Belangrijk is om de negatieve ervaringen van het pestverleden goed te verwerken zodat de sociale angst minder kan worden.2

deel deze tip

Tip 15 - Dat denk je zelf!

Wat je denkt dat anderen over je denken, dat denk je zelf.

Wees je ervan bewust dat JIJ die gedachten hebt en dat je geen idee hebt wat anderen echt denken.

Je kunt mensen niet in hun hoofd kijken dus al jouw gedachten over wat zij zouden denken zijn onnodig.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Wat is dat ... sociale fobie

De grootste angst bij mensen met een sociale fobie is iets te doen waardoor zij kritiek krijgen van anderen of zichzelf belachelijk maken. Hierbij kan het gaan om blozen als iemand hun aankijkt, een 'domme' opmerking maken, iets onhandigs doen. Mensen met een sociale fobie zijn zich vaak sterk bewust van hun omgeving en maken zich voortdurend zorgen over de meningen en oordelen van anderen. Mensen met een sociale fobie maken vaak een verlegen en gespannen indruk. De fobie kan zich uiten door bv angst om mensen te ontmoeten, te telefoneren, of in een restaurant te eten. Je kunt deze fobie aanpakken door o.a. Emotional Freedom Technique en Touch of Matrix. Dit zijn behandelmethodes die op het onderbewustzijn werken. Vandaar uit reageert men op allerlei situaties en deze therapievormen ruimen daar op. Je laat los wat de oorzaak is van de sociale fobie ook al weet je niet hoe deze is ontstaan. Zoek een therapeut en pak het aan en ga genieten van het leven in alle situaties en omstandigheden.


2

deel deze tip

Tip 17 - Zoek steun bij mensen die je vertrouwt

Zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Leg aan hen uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor.

Je kunt ze ook meer over een sociale fobie / sociale angst laten lezen, bijvoorbeeld op deze website.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Tip 18 - Zoek een gespecialiseerde therapeut voor sociale angst

Zoek een gespecialiseerde therapeut voor sociale angst.

Sociale Angst is zeer vervelend. Het kan je leven op z'n kop zetten.

 

Veel mensen ervaren ook somberte en een laag zelfbeeld wanneer ze kampen met sociale angst.

 

Gelukkig hoef je niet te leren leven met sociale angst. Je kunt sociale angst namelijk goed de baas worden via cognitieve gedragstherapie.

 

Het is fijn om dit te doen met een therapeut die ervaren is in relaties en/of cognitieve gedragstherapie. Zij gaan met een gedegen methodiek met je aan de slag.1

deel deze tip

Tip 19 - Doorbreek je schaamte - Vertel het iemand - Emdr

Bij een sociale fobie zoals blozen of trillen speelt schaamte een grote rol. Je schaamt je voor je lichamelijke reactie en wilt niet dat anderen het zien en weten.

 

Een belangrijke stap is dit te doorbreken; jouw reactie in sociale situaties is niet iets om je voor te schamen.

 

Doorbreek dit patroon van schaamte en vertel het iemand die je vertrouwt, haal het als het ware uit de schaduw in het licht.

 

Je kunt dit van tevoren oefenen door de persoon aan wie je het wilt vertellen voor je te zien zitten op een stoel, alsof hij of zij er zit, gebruik je fantasie. Begin te vertellen en ervaar wat er gebeurt, met jou en ook met de ander.

 

En daarna zet je de stap het in het echt te vertellen. Ik durf te beweren dat de reactie van de ander je zal verassen op een positieve manier.

 

Daarna is EMDR een mooie manier om je klacht te laten verdwijnen of in ieder geval aanzienlijk te doen verminderen. Succes!


Ellen

1

deel deze tip

Tip 20 - Onderzoek welke rol verlegenheid en onzekerheid spelen

Verlegenheid, onzekerheid, een laag zelfbeeld spelen ook een rol bij sociale fobie of faalangst.

In gezelschap van anderen, op je werk, op een feestje, bij het ontmoeten van vreemden of gewoon zomaar in een gesprek.


Ik hoor mensen zeggen “ja, dan denk ik … wat vindt men van mij?” Of ze vragen zich af “wat als ik iets stoms doe, iets vergeet of iets raars zeg?”. Of ze zijn bang dat ze uit de toon vallen bij hoe anderen eruit zien of zich gedragen.

Dit is heel menselijk, echter, als je angst je belemmert in wat jij graag wilt doen of wilt bereiken, zoek dan professionele hulp. Je hoeft het niet alleen te doorstaan en te doen! Je bent echt niet de enige, gun jezelf ook een vrijer leven!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Zoek uit waar je gedachten vandaan komen

In onze persoonlijkheidsontwikkeling hebben we beelden opgebouwd.

 

* Het beeld dat je hebt van de ander.

* Het beeld dat je hebt van jezelf in contact met de ander.

* Het bepaalde gevoel dat je hebt in de omgang met de ander.

 

Voorbeeld: Je ontmoet iemand die veel ruimte in neemt in een gesprek, die veel aan het woord is, makkelijk praat en overal oplossing voor heeft.

 

Je bent onder de indruk van deze persoon, die persoon heeft kennis van zaken en is daadkrachtig (het beeld dat je hebt van de ander) en je denkt;

‘ik houd me maar even stil, want hier kan in kan niet aan tippen (beeld dat je van jezelf hebt in contant met de ander).

 

Het gevoel dat je erbij kunt hebben is;

‘ik heb niet zoveel te bieden, wie zit er op mij te wachten, ik wil wel wegkruipen (gevoel dat je hebt in de omgang met de ander).

 

Gedachten kunnen verbonden zijn aan gevoelens van angst, boosheid gericht op jezelf of de ander.

Je zelfbeeld kan beïnvloed zijn door de mate waarin je als kind vertrouwen, erkenning en liefde hebt ervaren.

 

Wanneer je als kind vaak bent afgeremd in je initiatieven, kan het zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt kunnen ontwikkelen. Als je weinig erkenning hebt ervaren voor wat jij als kind belangrijk vond kun je minder overtuigd zijn dat jouw mening er toe doet.

Bij vervelende steeds terugkerende gedachten is het interessant om uit te zoeken waar deze gedachten, gebeurtenissen in je levensgeschiedenis raken.

 

Bijvoorbeeld door terug te kijken naar je kindertijd kun je tot de ontdekking komen dat je jezelf teveel hebt moeten aanpassen, je soms niet veilig hebt gevoeld, teveel hebt moeten moeten geven wat niet passend was bij je leeftijd enz..1

deel deze tip

Tip 22 - Verschillende therapieën werken goed bij sociale angst

Voor het tackelen van sociale angst zijn verschillende therapieën die goed werken. Dat is goed nieuws, want op die manier kun je een therapie kiezen die bij je past.

Vind je het interessant om vooral je gedachten te sturen naar helpende gedachten zodat je jouw sociale angst omdenkt? Overweeg dan een psycholoog die werkt met cognitieve psychologie of The Work.

Ben je een gevoelsmens die sociale angst het liefste aanpakt via lichaamswerk, emotieregulatie en visualisaties? Overweeg dan eens een psycholoog die werkt met mindfullness.

Je kunt je sociale angst ook aanpakken op gedragsniveau. Hiervoor ga je best naar een psycholoog die oplossingsgericht of gedragsgericht werkt.

Wil je meerdere methodieken uitproberen? Dan zijn er gelukkig psychologen zoals ik die zich specialiseerde in meerdere methodieken. Op die manier kun je tijdens de therapie ontdekken wat bij jou past. Soms verbazen we immers onszelf.1

deel deze tip

Tip 23 - Cognitieve gedragstherapie en taakconcentratie

Angsten opstaan vaak vanuit (on)bewuste gedachten. Samen met een therapeut kun je deze gedachten opsporen, analyseren en zelfs omzetten naar andere automatische gedachten. (dit noemen we cognitieve gedragstherapie) Ook taakconcentratie wordt veel toegepast bij een sociale angststoornis.


Tamara

1

deel deze tip

Tip 24 - Kijk wat onder je angsten zit

Dat je bang bent in een situatie wat de reden ook is kan natuurlijk voorkomen.

 

Het is echter zo dat je soms zelf niet in de gaten hebt dat je situaties of confrontaties gaat mijden doordat je merkt dat je onrustig wordt, geïrriteerd, je niet veilig voelt, je ongemakkelijk voelt , je niet goed weet wat je met de situatie aan moet.


Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op verzuim van school, verzuim van werk, niet op straat durven gaan, grote groepen mensen enz. Vaak hoor ik als opmerking: ‘ik ben er niet gemotiveerd voor, ik heb er geen zin in’.


Vaak ligt er iets onder. Het is zo jammer wat je leeftijd ook is, je dit overkomt. Ik wil graag vanuit een leven ‘lijden’ mensen helpen hun leven (weer ) te leiden.1

deel deze tip

Tip 25 - Doen is ervaren!

Koudwatervrees?

Wil je graag verandering? Heb je afgelopen tijd veel geleerd, gestudeerd, de nodige ervaring opgedaan, en ben je vaardiger geworden in je (vrijwilligers)werk, hobby, sport, vul zelf maar in?

 

Ben je eraan toe om je grenzen te verleggen?

 

Maar maak je deze stap niet omdat je de overtuiging hebt dat je nog niet goed genoeg bent? Of ben je nog te veel onder de indruk van wat de ander allemaal kan en denk je; ‘wie zit er nu op mij te wachten?’ Of weet je gewoon niet hoe het ook anders kan?

Stop hou op…..en ga ervoor!

Doen is ervaren!

Doen is ervaren en wanneer je gaat ervaren en ondernemen laat je niet bang maken. Diep je ervaringen uit en leer ervan. Heb je het gevoel dat je kopje ondergaat in je gedachten, omstandigheden etc., vraag jezelf af wat je nodig hebt om boven water te blijven en te blijven drijven.
Durf kwetsbaar te zijn.

Veel succes in het bereiken van dat wat je wilt veranderen!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Erken en beken je angst

Heb jij last van een sociale angststoornis?
Schaam je hier niet voor (erken) en bespreek (beken) je angst met vrienden die je vertrouwt. Zij kunnen je steunen in voor jou lastige situaties.
En: zoek professionele hulp, waarmee je je angst onderzoekt en aanpakt.


1

deel deze tip

Tip 27 - Corona en sociale contacten

Corona en sociale contacten. Helaas is het in deze tijd moeilijk(er) om mensen te zien en ontmoeten. We moeten er nu veel meer moeite voor doen, toch raad ik je wel aan om actief mensen te blijven benaderen. Bellen, appen, live ontmoeten, creativiteit in activiteiten maakt contact wel mogelijk. Hoe lastig het soms ook is om de drempel over te gaan, weet dat je niet de enige bent die het nu lastig vindt ........


1

deel deze tip

Tip 28 - Oogcontact oefenen

Oogcontact oefenen in je eigen comfort zone !
www.eye-contact-15-seconds.webnode.nl

André

1

deel deze tip

Tip 29 - Opmerken van de situaties en reguleren

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de angst gedachten die je hebt. Sta de komende tijd eens stil bij situaties waarin je merkte dat je stemming verminderde en noteer het volgende:
1. Wat was de situatie, wat gebeurde er? (Gebeurtenis)
2. Wat dacht je? (Gedachte)
3. Wat voelde je? (Gevoel)
4. Wat deed je? (Gedrag)

In therapie kan je verder onderzoeken hoe het komt dat deze gebeurtenissen je zo beïnvloeden.
Wat je in de tussentijd kan doen is aan de slag met je ademhaling om je spanning te reguleren. Mensen die angstig zijn, gaan sneller en ‘hoog’ ademhalen. De ademhaling gaat dan via je borst in plaats van via je buik. Aangeleerde ademhalingsoefeningen kunnen je helpen je ademhaling op angstige momenten te reguleren. Daardoor kun je meer ontspannen, waardoor de angst zal afnemen. In therapie leer je hier ook meer over.

Je bent van harte welkom!


1

deel deze tip

Tip 30 - Pestverleden

Sociale angst heeft niet zelden een oorzaak in een pestverleden. Mensen die gepest zijn, kunnen zich dan heel onveilig gaan voelen in groepen of om zichzelf te profileren bijvoorbeeld tijdens een presentatie of door het woord te nemen. Wil je sociale angst oplossen dan is het goed om dat pestverleden aan te pakken met therapie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Neem een kleine stap

Bepaal wat je graag wilt, en neem een kleine stap. Als het vervolgens lukt, sta dan stil bij dat moment en ervaar dit succesmoment.


1

deel deze tip

Tip 32 - Sociale Angst

Sociale Angst (Angst voor de mening en oordelen van anderen)

Iedereen maakt zich er wel eens druk om wat een ander van je vindt. Bijvoorbeeld als je bepaalde kleding draagt en je daar voor jouw gevoel commentaar op krijgt. Bv. dat staat je niet echt goed of dat past helemaal niet bij jou. Dit maakt een heftige indruk op jou, dit valt onder een sociale angst.
Alleen al van de uitspraak of blik van iemand kun je in paniek raken. Je bent niet bezig met wat er wel mooi of leuk aan is. En dat jij dit zelf wel heel leuk vindt want jij hebt dit immers uitgezocht. Je bent in de greep van de angst om negatief beoordeeld te worden.

Lichamelijke symptomen bij sociale angst

Als jij angst hebt voor de mening en oordelen van anderen krijg je vaak te maken met lichamelijk symptomen en klachten in zulke situaties. Zoals snel kloppend hart, blozen, hoge adem, zweten, trillen, duizeligheid, droge mond, het gevoel flauw te vallen of paniekaanvallen. Je piekert veel en kunt last hebben van slapeloosheid.
Probeer je de symptomen onder controle te krijgen dan gebeurt het tegendeel. Want wat je wegduwt of tegen vecht komt nog harder terug dus pak het aan met een therapie die daar heel geschikt voor is.
Kijk eens of E.F.T. ( Emotional Freedom Technique) of T.O.M. ( Touch of Matrix je aanspreekt. Dit zijn behandelmethodes die in je onderbewustzijn gaan opruimen waar de oorzaak van je sociale angst vandaan komt.
Ook al weet je niet waar de oorzaak zit met deze methodes ruim je het toch op. Zoek een therapeut en doe dit vandaag nog, stel niet uit. Ga je vrij voelen !


1

deel deze tip

Tip 33 - 54321 - terug bij jezelf

54321 - terug bij jezelf

Wanneer je in een situatie terecht komt die je overweldigt dan is de 54321-manier een goede om weer snel grip te krijgen. Het gaat zo:

Kijk om je heen en zie en benoem
5 dingen die je ziet
4 dingen die je fysiek kunt voelen
3 dingen die je hoort
2 dingen die je ruikt
1 ding dat je kunt proeven

Hierdoor bepaal je je aandacht bij je zintuigen en dus bij jezelf. Haal een keer bewust adem en je bent klaar voor je volgende stap.


1

deel deze tip

Tip 34 - Ik ben iemand die...

Door de jaren heen zijn we ontzettend veel dingen gaan geloven over onszelf. Dingen die je aangepraat zijn door anderen, door media, maar ook door jezelf. Ik wil je de verhelderende opdracht geven om eens tien dingen op te schrijven die in je opkomen als je dit zinnetje aanvult:

Ik ben iemand die...

Misschien vind je dat je iemand bent die goed voor zichzelf opkomt, die ambities heeft of er goed uitziet. Maar als je vind dat je iemand bent die altijd pech heeft, die niet sterk is of angstig is aangelegd dan heeft dit natuurlijk z'n weerslag op al je doen en laten. Ik geloof niet dat je dingen aantrekt die je gelooft omdat er een kracht is in het universum die dat veroorzaakt. Maar het is wel hetgeen waar je je op focust en waar je focus ligt, dat zie je ook continue en dat geeft onnodig leed.

Mijn tip is, sleep de overtuigingen over jezelf die je hierboven hebt benoemd over eens 'voor het gerecht'. Waarom ben je dat gaan geloven? Welke argumenten heb je voor en tegen? Zijn er ook momenten geweest waarop je bijvoorbeeld géén pech had terwijl je gelooft dat je altijd pech hebt? Bedenk je ook dat gedachten maar taalconstructies zijn in je eigen geest en dat ze niet per definitie iets zeggen over de werkelijkheid. We denken immers de hele dag door de meest gekke dingen!


1

deel deze tip

Tip 35 - sociale angst regelmatig met onderliggend trauma pesten

Verschillende verhalen van clienten met sociale angst zijn te herleiden naar pestervaringen in de jeugd. Hier het gevoel van machteloosheid ervaren. Ik werk dan vaak met emdr in combinatie met rescripten om de client uit het gevoel van machteloosheid te halen, en weer regie - bevrijding te laten voelen. Veelal geeft dit al veel rust. Hierna met exposure oefeningen sociale contacten weer aangaan en versterken.

Houd moed !deel deze tip

Tip 36 - sociale angst waar en wanneer

Weet jij al voor jezelf op welke momenten je het meeste last hebt van sociale angst? is het in elke situatie ,met alle mensen? of is er toch een patroon te ontdekken zoals situaties die linken naar eerdere negatieve ervaringen.
Maar sta je ook stil bij de situaties waar het goed gaat / ging ?
Misschien zinvol om eens een periode te observeren wat goed /wanneer het gaat. Hier bij stil te staan en jezelf te complimenteren. Hoe voel je je dan, wat doe je hier anders dan bij de negatieve ervaringen? wat zijn de gedachten die je erbij hebt ,zijn deze helpend of versterkend

Ik ben heel benieuwd hoe dit is bij je
deel deze tip

Tip 37 - Moeite met plassen op openbaar toilet

Thuis heb je geen enkel probleem, maar onderweg of in een restaurant lukt het je niet om te plassen. Zelfs niet als je nodig moet. Je plasangst weerhoudt je om te ontspannen en je blaas leeg te laten lopen. Dat is niet alleen frusterend en ongemakkelijk (je krijgt er buikpijn van) maar ook nog eens ongezond. Door het regelmatig ophouden van de plas kan de blaas namelijk te veel uitrekken en verzwakken, waardoor het uitplassen steeds moeilijker gaat.

Sociale angst
De angst om te plassen in het bijzijn van - en hoorbaar voor - andere mensen is eigenlijk een sociale angst. Vaak speelt er een gevoel van schaamte mee. Wc's met open wanden maken het probleem nog erger.

Het ontstaan van plasangst kan verschillende oorzaken hebben. Je kan een aantal vervelende ervaringen met plassen hebben gehad toen je kind of puber of misschien al volwassen was, die je destijds met schaamte of angst vervulden. Als je hierdoor situaties bent gaan vermijden, dan kunnen deze gevoelens nog  sterker geworden zijn.

Tips bij plasangst
Je kunt een paar dingen doen om het voor jezelf makkelijker te maken. Om te kunnen plassen hoef je je alleen maar te ontspannen, ook in bijzijn van anderen. Maar dit gezegd hebbende, je kunt jezelf niet dwingen om te ontspannen. Dus de beste houding is 'wees ontspannen over ontspannen'.

Beschouw onderstaande tips als een vorm van training waarbij je de omstandigheden steeds wat uitdagender maakt. Als je hiermee bezig bent, dan veranderen gaandeweg je 'mindset' en je plasgedrag.

1. Zorg dat je comfortabel op het toilet zit. Reinig of bedek eventueel de toiletbril als je hecht aan meer hygiene. Dit kan ook voor mannen een goede manier zijn.

2. Als er op het toilet een fonteintje is, zet dan de kraan open. Stromend water associeert ons brein met geklater van urine in de wc-pot, waardoor de plasreflex ontstaat. Tegelijk maakt het geluid je eigen plas onhoorbaar, wat een prettige bijkomstigheid kan zijn. Op deze manier tóch plassen is een eerste goede stap.

3. Als er geen fonteintje is, probeer het stromen van water dan te visualiseren. Sluit je ogen, denk aan een stromende rivier of bergbeek, of aan rollende golven op het strand. Wat je brein ook maar prikkelt tot die spontane plasreflex. Bovendien, door dat visualiseren en fantaseren leid je jezelf af van gedachten die je schaamte of angst triggeren.

4. Doe een ademhalingsoefening volgens de Buteyko-methode. Met deze oefening laat je het gehalte koolzuurgas in het bloed wat stijgen, waardoor de spieren van de urinewegen, het zogenaamde 'gladde spierweefsel' ontspant. En ook deze oefening leidt je af van gedachten die het plassen blokkeren. De oefening gaat als volgt:
a) Adem rustig in en uit door je neus en knijp dan je neus 3 á 5 seconden dicht. De bedoeling is dat je ontspannen blijft, dus kijk maar hoeveel seconden adempauze voor jou comfortabel is;
b) Adem drie keer normaal in en uit (door je neus), en herhaal dan die korte adempauze;
c) Blijf dit ontspannen doen totdat je gaat plassen.

5. Blijf het proberen. Situaties vermijden houdt je angst of schaamte alleen maar in stand. Je kunt met relatief makkelijke situaties beginnen (bijv. bij een goede vriend(in) thuis) en vervolgens steeds wat meer uitdaging aangaan. Elke keer dat je een kleine vooruitgang boekt maakt plassen in een openbare gelegenheid een gewoonte ... en ook voor jou de gewoonste zaak van de wereld.

Hulp bij overwinnen plasangst
Lukt het niet om met deze tips van je plasangst af te komen, zoek er dan hulp voor. Er zijn goed ontwikkelde behandelmethoden waarmee je binnen een beperkt aantal sessies - en het bijbehorende huiswerk - over je angst heen komt. Ik vertel je er graag over.deel deze tip

Tip 38 - Vluchten hoeft niet meer

Angst kun je overwinnen, door er doorheen te gaan. Vermijden of veiligheid zoeken, wat je waarschijnlijk ongewild nog doet, houdt je angst helaas juist in stand.

Blootstelling (‘exposure’) aan spannende sociale situaties leidt in kleine stappen tot groot succes. Het begint met een goed ‘exposureplan’ dat je van week tot week gaat uitvoeren. Zo ga je te werk:

Stap 1. Stel je doelen duidelijk vast, zowel je doel op de lange termijn, als de doelen voor de komende periode (van bijv. 8 weken).
Stap 2. Breng je ‘veiligheidsgedrag’ in kaart. Welke veiligheidsmaatregelen neem je nu om je angst te dempen?
Stap 3. Stel je ‘angsthierarchie’ op: zet situaties of gebeurtenissen in rangorde van minst naar meest beangstigend.
Stap 4. Bedenk of je een vertrouwenspersoon inschakelt: het opstellen en uitvoeren van een exposureplan is best een klus. Bedenk ook waarmee die persoon je kan helpen.
Stap 5. Maak een weekplanning van de exposure-oefeningen die je wilt gaan doen.
Stap 6. Houdt je vorderingen bij.

Rol vertrouwenspersoon
Je angst overwinnen met exposure is een intensieve klus. Misschien vind je het prettig of heb je het nodig dat iemand je ondersteunt. Bedenk wat jou het beste past. Een vertrouwenspersoon kan je helpen met het inventariseren van je vermijdings- of veiligheidsgedrag, met het bedenken en plannen van je oefeningen, met praktisch en morele ondersteuning, met je stimuleren bij de oefeningen, je complimenteren of je aan de afspraak houden.

Hulp nodig?
In mijn praktijk help ik cliënten met het overwinnen van hun angsten met een gesprektherapie, cognitieve-gedragstherapie, hypnotherapie, EMDR en ademtherapie.deel deze tip

Tip 39 - Drempelvrees om te bellen?

Vijftien jaar geleden was het volstrekt normaal om elkaar regelmatig en even te bellen. Tegenwoordig teksten we elkaar vooral. Je zou bijna vergeten dat het een telefoon is.

Maar er zijn goede redenen om elkaar vaker te bellen.

1. Bellen is efficiënter
In de praktijk blijkt dat we met dat eindeloze heen en weer mailen of appen veel minder goed afstemmen. Zeker als het om een ingewikkeld onderwerp gaat. Het is efficiënter om elkaar te bellen.

2. Je stem zegt zoveel meer
Iemands stem horen en je eigen stem gebruiken, geeft veel belangrijke signalen. Bijvoorbeeld of hij/zij nerveus, boos of enthousiast is. Je hebt de woorden én de stem nodig om jezelf duidelijk uit te drukken en de ander te begrijpen.

3. Bellen verstevigt de onderlinge band
Via de telefoon bouwen we makkelijker een band op dan via email. Mensen zijn aan de telefoon aardiger tegen elkaar. En mensen die elkaar mogen, doen ook meer moeite voor elkaar.

Blijf bellen!
Praten met iemand zonder hem/haar te zien kan onnatuurlijk aanvoelen en onzeker maken. Ook moet je aan de telefoon direct reageren. Als je steeds minder telefoneert, kun je drempelvrees krijgen om te bellen of zelfs telefoonangst. De remedie is blijven bellen en de telefoon aannemen als je gebeld wordt.

3 tips ter voorbereiding
• Vraag de ander wanneer het uitkomt en spreek eventueel een ander tijdstip af. Jullie hebben dan beide aandacht voor elkaar.
• Zoek een andere rustige plek op waar geen andere mensen meeluisteren. Je kunt je dan beter focussen op het gesprek en je voelt je zelfverzekerder.
• Bedenk van tevoren wat je wilt bespreken en schrijf dat eventueel op. Misschien heb je ook een paar vragen om het ijs te breken.

Hulp bij telefoonangst
Vind je bellen echt heel eng en stel je telefoontjes eindeloos uit? Dan heb je misschien een sociale angst. In dat geval is het raadzaam om hulp te zoeken. Je kunt leren je zenuwen in bedwang te houden, goed te blijven luisteren en je telefoongesprek naar wens te laten verlopen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |