Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie
Psycholoog - Nijmegen - Jacqueline
Psycholoog Nijmegen
Hofstraat 25
6533 XB Nijmegen
Stuur een bericht


✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtJacqueline | Psycholoog

Introductie

Mijn naam is Jacqueline. Ik ben Registerpsycholoog NIP. Ik kan je helpen bij allerlei angstklachten, zoals je veel zorgen maken, sociale angst, onzekerheid of faalangst. In de therapie sluit ik aan bij wat jij nodig hebt. 

 

Therapy in English is possible.


Angst kan optreden als je een nieuwe levensfase ingaat en je je op onbekend terrein bevindt. Angst treedt ook op als reactie op een bedreiging van buitenaf. Angst is een nuttig gevoel, zet aan tot actie, tot het zoeken van bescherming en behoedt voor overmoed.

In de ontwikkeling van mensen is het kunnen voelen van angst en terughoudendheid ook in sociaal opzicht heel gezond, omdat het te maken heeft met de ontwikkeling van het geweten. Het heeft te maken met het respecteren van de grenzen van anderen.

 

Daarnaast is het ook zo dat ieder mens zijn eigen (psychologische) ruimte nodig heeft om te kunnen leven en te kunnen groeien. Dan is het belangrijk om onder ogen te zien wat je angst aanjaagt en om overdacht en krachtig te handelen om jouw grenzen te bewaken en om je te kunnen ontwikkelen. Als dit niet lukt, als je daarbij kopje onder dreigt te gaan en als angst verlammend werkt, kan therapie je helpen.

Online therapie

Online therapie (beeldbellen) is mogelijk binnen een beveiligde omgeving.

Opleidingen & registraties

Na mijn afstuderen in 1992 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in klinische psychologie, heb ik ervaring opgedaan in verschillende psychologenpraktijken en instellingen, als psycholoog en hulpverlener.

Ik heb uitgebreide therapeutische ervaring met uiteenlopendende psychische klachten, psychosociale problemen en werkgerelateerde klachten. Ook heb ik veel psychologisch testonderzoek gedaan.

 

Opleidingen

 • Drs. in de psychologie, richting klinische psychologie
 • PSYCHOLOOG NIP
 • Registerpsycholoog NIP/Arbeid & Organisatie
 • Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD)
 • Gevorderde opleiding en training in Integratieve Multimethodische Psychodiagnostiek
 • Persoonsgericht-experiëntieel therapeut VPeP
 • Emotion Focused Therapy for individuals: niveau A en Masterclass EFT voor Sociale Angst
 • Gecertificeerd Focusing begeleider
 • Certificaat Existential Well-being Counseling
 • Certificaat Oplossingsgerichte korte psychotherapie
 • Training in Geweldloze Communicatie - Nederlands Centrum voor Geweldige Communicatie
 • Therapeutisch geschoold door de Amerikaanse therapeute Jean Jenson, auteur van het boek "Op weg naar je ware zelf"
 • 1983 - 1985: York University, Toronto, Canada

Lidmaatschappen en registratiecodes

 • NIP (Nederlands Instituut van Psychologen): 25273
 • VPeP (Vereniging Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie): 20235
 • Stichting Focusing Nederland
 • NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg): registerlid VPMW, nummer 7408
 • RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg): 809961R
 • AGB-code zorgverlener: 90-046167
 • AGB-code praktijk: 90-54789
 • KvK-nummer: 54391547


Registraties

Specialisaties

Persoonsgerichte en ervaringsgerichte psychologische hulp bij onder andere:

 

 • sociale angst
 • sociale fobie
 • geneneraliseerde angst
 • paniekaanvallen

 • hyperventilatie
 • faalangst
 • perfectionisme
 • jaloezie
 • angst na een trauma

De meest behandelde angsten in mijn praktijk:

 

1. Sociale angst

Sociale situaties kunnen angst oproepen, omdat je daarin kunt blootstaan aan het kritische oordeel van een ander. Het kan dan gaan om situaties zoals een gesprek met iemand voeren, onbekende mensen ontmoeten of een prestatie moeten leveren in het bijzijn van anderen.

Mensen kunnen ook kritisch oordelen over het feit dat je bang bent en zo kan het gebeuren dat je je gaat schamen voor je angst en bang wordt dat anderen zullen zien dat je bang bent. Dit kan ertoe leiden dat je sociale situaties alleen met veel angst kunt doorstaan of dat je sociale situaties gaat mijden.

 

2. Gegeneraliseerde angst

Als je last hebt van gegeneraliseerde angst dan voel je een vage onderstroom van angst. Het is een bijna altijd aanwezige diffuse angst, waarbij je je steeds zorgen maakt over dingen die in de toekomst kunnen gaan gebeuren. Bij gegeneraliseerde angst is het moeilijker om datgene wat de angst oproept te vermijden. Je kunt je wel veilig voelen als er iemand is die je beschermt.

 

Als je worstelt met veel angsten kan het zijn dat je ofwel in een gewelddadig gezin ofwel in een overbeschermend gezin bent opgegroeid. In een gewelddadig gezin ervaart een kind dat boosheid gevaarlijk is. In een overbeschermend gezin wordt boosheid afgekeurd. In beide gevallen betekent boosheid gevaar. Bange mensen zijn zo ook bang geworden voor hun eigen boosheid.

 

Aangezien een mens boosheid voelt als zijn grenzen worden overschreden en aangezien boosheid kan leiden tot kracht en assertiviteit, is het niet verbazingwekkend dat mensen met gegeneraliseerde angst vaak niet assertief zijn.

Gevoelens van boosheid richting je beschermer durf je dan misschien niet te uiten uit angst je beschermer te verliezen. Zo kun je in een afhankelijke positie terechtkomen met een gebrek aan autonomie. Je blijft met je kwaadheid zitten evenals met een minderwaardigheidsgevoel.

 

3. Faalangst

Als je zegt "je faalt", dan spreek je een oordeel uit. Je beoordeelt je eigen prestaties met een kritische blik. Dit gaat vaak gepaard met de neiging om in te zoemen op ieder foutje of op iets anders dat afwijkt van de norm. Het is dus niet zo verwonderlijk dat faalangst veel voorkomt bij mensen met sociale en gegeneraliseerde angst.

 

Daarbij komt ook dat als je je minderwaardig voelt en een laag zelfbeeld hebt, je waarschijnlijk eerder geneigd bent om falen toe te schrijven aan eigen onvermogen en succes eerder aan toeval dan omgekeerd. Je komt in een vicieuze cirkel: deze attributiestijl bevestigt wat je al over jezelf denkt.

 

Maar ook hier geldt weer: mensen die bang zijn om te falen zijn vaak bang voor hun eigen kracht.

 

4. Perfectionisme

Een manier om met faalangst om te gaan is te proberen alles perfect te doen. Je legt de lat heel erg hoog, maar eigenlijk is het nooit goed genoeg. Perfectionisme is geen echte oplossing voor faalangst. Maar hoewel het geen oplossing is, spreekt er wel hoop uit perfectionisme: als ik het perfect doe, dan krijg ik..., dan ben ik... . Dat is belangrijke informatie die je therapeutisch kunt gebruiken.

 

5. Jaloezie

Jaloezie is een masker van angst. Mensen beschouwen jaloezie vaak als zwakte en willen daar zo snel mogelijk vanaf. Maar net als perfectionisme of alle andere gevoelservaringen, bevat jaloezie ook heel belangrijke informatie voor jou. Als je oordeelt over jaloezie, kun je die boodschap niet horen.

 

Jaloezie is geen fijn gevoel, maar het wil jou graag laten weten waar je naar verlangt. Misschien zegt het jou wel dat iemand anders iets krijgt wat jij zo graag wil. Misschien ben je te bang daar reekstreeks om te vragen of ernaar te reiken.

 

Persoonsgerichte en ervaringsgerichte therapie bij angst

Angst kan overweldigend zijn. Als dit bij jou zo is, is het belangrijk te leren wat afstand van je angst te nemen, zodat je er niet meer mee samenvalt. Ademtherapie, ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen hierbij ook behulpzaam zijn.

 

Vervolgens kunnen we samen op zoek gaan naar wat je angst je wil vertellen. Gevoelservaringen hebben namelijk een boodschap voor je. Als je die boodschap ontvangt in plaats van over je ervaring te oordelen, verschuift er iets in je. Je leert jezelf te beschermen, je kracht te vinden en te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt.

 

Ook geef ik individuele assertiviteitstrainingen die een goed begin kunnen zijn van dit proces en los van therapie gevolgd kunnen worden.

Tarieven

Individuele sessie (50 minuten): 110 euro

Relatiegesprek (75 minuten): 165 euro (of 82,50 euro per persoon)

 

Vergoedingen

Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt mijn hulp meestal deels of tot een bepaald maximum vergoed. Je hoeft niet eerst je eigen risico aan te spreken. Je hebt ook geen verwijsbrief van je huisarts nodig.

Openingstijden

Maandag 9.00 - 17.30 uur
Dinsdag 9.00 - 17.30 uur
Woensdag alleen psychologisch onderzoek
Donderdag 9.00 - 17.30 uur
Vrijdag gesloten
Zaterdag -
Zondag -

Praktijkfoto's

Ligging