Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij dwangstoornis / OCS

ocs ocd

 

Dwangstoornis - tips

Zoek je tips bij dwangstoornis / OCS?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een dwangstoornis / obsessief compulsieve stoornis (OCS) 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Volg een dwangprotocol

Een dwangstoornis is vooral heel hinderlijk. Het is letterlijk verlies van controle over je eigen gedachten, zij controleren jou. Behandeling kan bestaan uit het volgen van een dwangprotocol, mogelijk soms samen met medicatie.

 

Als de dwangstoornis een onderdeel van je leven blijft, kun je leren deze een plek te geven in je leven zodat de dwanggedachten en soms ook handelingen je een minder rot of naar gevoel geven. Een therapeut kan samen met jou gaan nadenken over hoe je dit kunt doen.6

deel deze tip

Tip 2 - Zoek een therapeut

Heb je last van een dwangstoornis / OCS en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het dwangstoornis-ocs-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 4 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 5 - Wacht... angst zakt vanzelf weer af

Bij dwang kan paniek uitbreken, als je niet aan de dwang kunt voldoen.

Mijn advies is gematigd toe te geven aan de dwang. Zie het aan hoe iets niet helemaal gaat of staat zoals je wilt, en probeer er zo lang mogelijk letterlijk bij te staan kijken.

En wacht..... de angst bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt. Maar daarna zakt het vanzelf weer af. Maar je moet geduld hebben om daar op te wachten, en je moet NIKS anders doen, dan alleen maar kijken en voelen wat er gebeurt.

Succes met oefenen!1

deel deze tip

Tip 6 - Met hulp en doorzettingsvermogen

Wanneer je last hebt van dwanghandelingen en/of gedachten, kan dat je flink in de weg zitten in je leven.

Weet in elk geval dat het mogelijk is om er wel goed mee te leven, om het dusdanig te verminderen dat je er niet zoveel last van hebt.

Dwanghandelingen komen vaak voor samen met dwanggedachten. Je hebt het gevoel dat je iets moet doen, om te voorkomen dat er iets mis gaat. Dat gevoel is zo sterk, dat je eraan gaat voldoen.

Met als gevolg dat je het druk hebt met allerlei nutteloze dwanghandelingen of een hoofd vol met dwanggedachten. Waarvan je weet dat ze zinloos zijn, maar je ze toch niet kunt laten.

Mocht je hier last van hebben en er vanaf willen, dan is het goed om hulp te zoeken. Met hulp lukt het namelijk veel mensen om er veel minder last van te hebben.

Omdat het wel echt doorzettingsvermogen kost en een lange adem, werkt het goed om er een extern iemand bij te hebben, die je helpt op koers te blijven en vol te zetten.1

deel deze tip

Tip 7 - Overwin je schaamte en maak het bespreekbaar

Wanneer je last hebt van dwangmatig gedrag en/of dwangmatige gedachten is het doorgaans zo dat je (veel) angst en stress ervaart wanneer je het gedrag te mindert. De gedachten en het gedrag maken je onvrij en zijn vaak ingericht om je te beschermen tegen een gevaar wat er niet echt is. Het kan zelfs zijn dat gedachten en gedrag veel van je tijd, aandacht en energie vragen en je leven steeds verder proberen ‘te veroveren’/af te nemen.

Als je samen leeft of een gezin hebt, loop je kans dat je partner en anderen/kinderen er ook last van hebben of krijgen. De neiging van de anderen is om zich aan te passen, maar met meewerken helpen ze jou niet echt. Heel vaak bestaan dwanggedrag en -gedachten ook verborgen en houdt je veel voor jezelf.

Wanneer jij je te onvrij gaat voelen, of je omgeving heeft veel last van jouw gedrag, zorg dan tenminste dat je iets van je dwangmatige binnenwereld naar buiten brengt door het bespreekbaar te maken. Waarschijnlijk zal je hiervoor je schaamte moeten overwinnen.

De winst is dat je naasten en eventuele professionele hulp jou kunnen helpen om in te zien hoeveel er van de kwaliteit van je leven weg kwijt is geraakt. Het geeft je de mogelijkheid om in samenspel met anderen iets van je vrijheid en levensplezier terug te winnen.1

deel deze tip

Tip 8 - Boekentip: Vals Alarm

Boekentip
'Vals alarm' van Menno Oosterhoff
Menno Oosterhoff put in dit boek niet alleen zijn ervaringen en kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen belevenissen als dwangpatient.
Een echte aan rader1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |