Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Is dit ook hypochondrie?

Goedenavond,

Een vriendin van mij heeft sinds kort last van gedachtes over ziek zijn. Het begon een week of 6 geleden. Ze was steeds niet lekker geweest en was eigenlijk weer fit alleen bleef ze last houden van schouderpijn. Na onderzoek bij de dokter bleek er niets aan de hand te zijn. Ze werd hier niet veel rustiger van dus is er een long foto gemaakt omdat ze bang was dat ze longkanker zou hebben. Dat was ook goed en ze was eigenlijk een week of twee wat rustiger. Alleen begon het toen met haar buik, haar ontlasting was (waarschijnlijk door spanning) wat dunner geweest en kort daarna moest zij twee keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap. Nu denkt zij aan darmkanker en zegt ze dat ze van haar huisarts nodig heeft dat hij onderzoekt en kan laten weten dat dit niet zo is. Echter heeft ze wel andere kwaaltjes soms ook, zoals droge ogen of ineens eczeem waar ze dan geen gedachtes over heeft. Als ze gedachte heeft aan kanker komt ze er eigenlijk niet vanaf. Afleiding, praten, helpt allemaal deels maar de gedachten blijven stromen.

Nu vroeg ik mij af of dit ziektevrees kan zijn, omdat ze het niet met alles heeft? En er ook periodes zijn (kort) dat zij geen gedachtes aan deze ziekte heeft… En wat zouden jullie adviseren om te doen om haar het beste te ondersteunen? Naar de huisarts laten gaan of juist beter niet? Wat kan ik het beste zeggen/vragen om haar het beste te ondersteunen?

Magichopper
25-02-2024
laatste reactie: 26-02-2024

2
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik herken mijzelf heel erg in jouw verhaal over je vriendin. Zelf heb ik ook vreselijke last van hyperchondrie. Denk ook bij alles aan kanker. Mijn advies is om wel naar de huisarts te gaan misschien voor medicatie of praten met een hulpverlener. Zelf ga ik aankomende week beginnen met cognitieve therapie.

Bianca
26-02-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |