Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Kreeg het niet meer onder controle

Hallo allemaal,

Het begon zo'n 5 jaar geleden toen ik ineens begon te hyperventileren. Constante focus op mijn ademhaling en kreeg het niet meer onder controle. Toen echt flink in een dip gezeten. Laatste tijd ging het goed en had ik nergens last van. Tot vorige week. Ik ging fietsen, kwamen terug en mijn ademhaling is helemaal ontregeld. Nu 1,5 week verder amper verbetering. Ik ben heel benauwd, hele snelle ademhaling, ontzettend moe en moet iedere vijf minuten gapen. Vreselijk om zo door het leven te moeten. Ben inmiddels bij de huisarts geweest en doorgestuurd naar een cesartherapeut. Ik heb alleen constant de angst dat die ademhaling nooit meer goed gaat komen. Het moeilijkste vind ik dat als ik naar iedereen kijk die zo'n zorgeloos leven lijdt en ik constant loop te happen naar adem en buiten adem ben.

Zijn er mensen met dezelfde ervaring? Ik voel mij namelijk heel alleen in dit. En heeft iemand tips?

Anoniem
18-07-2023
laatste reactie: 06-03-2024

11
7
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Ik heb precies het zelfde, continue benauwd en kortademig. Misschien heb je onbewuste spanning waardoor je hyperventileert. Wat mij helpt is ik doe paar keer per dag ademhalings oefeningen, en mindfulness op spotify voordat ik ga slapen. Ook ontspanning zoals wandelen. Het gaat niet 123 weg kan lang duren maar geef het de tijd.

Char
14-09-2023
Reageer:
Klachten ook zeer herkenbaar voor mij, ik ben zeer sportief en het belemmert mij heel erg om mijn sport nog op niveau te beoefenen. Tot mijn grote spijt.
Ondertussen in behandeling bij een ademhalingscoach, dit heeft mij al veel goed gedaan, maar er zijn zeker periodes van terugval, helaas.
TIp: lees het boek (hyperventilatie ontkracht van Chris Lenaerts) dit heeft mij veel houvast gegeven.
Succes aan iedereen hier!

ellen
19-09-2023
Reageer:
Hier ook. Ik hoef maar te wandelen en ik raak soms in paniek door een reset van de ademhaling. veel zuchten onder het lopen, en dan ineens duizelig. Ik ben er helemaal niet mee bezig en toch gebeurd het vaak. Mijn keel voelt elke keer dicht geknepen maar omdat ik vaak spanning heb in mijn nek en kaak en vervolgends last van een globus gevoel krijg dan lijkt het net alsof er iets in de weg zit waardoor ik benauwd word. Heb door chv vaak last van maag en darmen en die zorgen weer voor een opgeblaze buik en dan word ik heel benauwd. Ik heb 2x in mijn leven een zware paniek aanval gehad waardoor mijn hartslag erg langzaam ging en dat ik wit weg trok en misselijk. Heb 3x zware bloedarmoede gehad en sinds dien is alles veranderd in mijn lichaam. nu inmiddels 4 jaar last van, maar het word beter. Dat het ooit helemaal weg gaat geloof ik niet maar ik merk bij mezelf dat het soms weken lang goed gaat en dan begint het weer. In het begin had ik het dagelijks en soms ook echt zwaar dat ik wel mezelf moest dwingen om afleiding te zoeken maar dat kan het juist erger maken. Probeer niet te stressen, druk te maken. Al is het maar een beetje piekeren dan lok je het onbewust of bewust weer uit en zo blijft het terug komen, ik denk persoonlijk dat chv chronische stress is. Ademhalings oefeningen kunnen helpen maar dat is zeer moeielijk en zeker om het goed te blijven doen. Zelf ga ik automatisch terug ademen via de borstkas waardoor ik de volgende dag spierpijn heb in mijn bovenrug nek armen en schouders, hartoverslagen en noem maar op. Covid heeft me laten zien hoe bang ik kan zijn, grootste reden van alles dat ik dit eraan heb overgehouden. En stel dat je rustig op bed/bank of waar dan ook ligt en je voelt wat, probeer het te negeren, niet bang worden of noem maar op. Rustig blijven. Er gaat niks gebeuren

anoniem
21-09-2023
Reageer:
Heel herkenbaar. Bij is in 2017 chronische hyperventilatie vastgesteld en een angststoornis. Het is daarna jaren inden controle geweest en nu sinds april dit jaar heel heftig terug gekomen. Ik ben nu ook thuis met een burnout omdat het minste stress bij mij HV uitlokt . Het gevoel van te MOETEN zuchten is bij mij ook bijna constant aanwezig en als in een paniekaanval zit voelt het letterlijk alsof ik ga stikken. Wat bij goed helpt is yoga ! Daarna voel ik me altijd losser en kan ik diep ademen . Ik herken het gevoel van wanhoop dat t nooit gaat weggaan maar we moeten heel mee leren omgaan en geloof dat het beter wordt ! Veel rusten , lief zijn voor jezelf

Anouk
22-09-2023
Reageer:
Ja herken ik helaas heel erg naar zo moe enzo benauwd er van.

Anoniem
25-10-2023
Reageer:
Herkenbaar ja!
Ik heb elk jaar periodes van hyperventilatie. Soms is niet te peilen waar het nou door komt, maar soms ook weer wel. Onrust in het lijf. Hoe kom je dan aan die onrust? Geen idee. Ik heb er aanleg voor, want mijn ma heeft het ook.
Ik heb nog niet gehad dat ik naar adem moest happen. Het is gewoon ontregelt. Moet vaak gapen, etc.
Het beste middel tegen HV is niet piekeren of denken aan je ademhaling. Afleiding. Iedereen weet dat wel, maar het is moeilijk om je gedachtes helemaal op iets anders te krijgen waardoor je de ademhaling vergeet en het ademen onbewust weer automatisch gebeurt.
Soms probeer ik m'n ademhaling in goede banen te leiden door x seconden in te ademen, x seconden uit. Je denkt dan waarschijnlijk dat je goed bezig ben, maar meestal loopt het op niks uit. Doe dat niet. Of ga naar een ademtherapeut waar je er beter op getraind wordt.
Wat helpt bij mij? Ambient luisteren. Sporten (intensief). In de tuin werken. Soms lukt het mij om gedachtes over ademhaling voor te zijn en m'n gedachten op iets anders te richten. Ook dan ben je met ademhaling bezig, maar ben je de gedachtes net voor, of ze zijn van korte duur. Daardoor lukt het me soms ook nog om tot rust te komen en een normale ademhaling terug te krijgen.

Anoniem
26-10-2023
Reageer:
Je bent zeker niet alleen, ik herken het .
Probeer geen angst ervoor te hebben en afleiding te zoeken.
Het gaat echt weer over.

Anoniem
06-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |