Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Hyperventilatie - forum lotgenoten


 

Lotgenoten hyperventilatie

Heb je last van hyperventilatie? Vind je het moeilijk om hiermee om te gaan?

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen.

 

  • Je kunt hier je hart luchten.
  • Je kunt de verhalen van lotgenoten lezen.
  • Je kunt reageren op de ervaringen van lotgenoten.

 

Ontdek hier de verhalen van andere mensen met hyperventilatie en deel jouw eigen verhaal.

 


+ Mijn verhaal delen
Alle verhalen


Verhaal 1 - Hyperventilatie? Ademtherapie heeft mij geholpen

Bij de kapper was het raak, ik moest ineens hyperventileren. Ik dacht dat ik dood ging.

Inmiddels heb ik ademtherapie gehad bij een psycholoog. Heel veel over mezelf geleerd maar ook een hele simpele oefening waardoor ik nu geen aanval meer krijg en ook weet wat ik kan doen als het toch weer gebeurt.

Ik dacht, ik meld het even! Bij hyperventilatie? Zoek een ademcoach of ademtherapeut. Je kunt er echt iets aan doen!


anoniem

11
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Ik heb ook ‘n angststoornis en (dus) chronische hyperventilatie.
Wat ik mis hier zijn de hartoverslagen, -kloppingen, die mij mom. de meeste angst bezorgen. Mn na eten/drinken (lucht happen?) maar ook tussendoor. Mijn spijsvertering is ook niet ok, erg opge-
blazen.
Msch lees ik er overheen en valt dit voor iedereen hier onder chr.
hypervent. Toch graag reacties, dank.


Ina
Reactie:

Ik herken de hartoverslagen heel erg
Worden in de loop van de dag ook erger. Heb ook opgeblazen gevoel maag en moet veel boeren.
De hartoverslagen zin heel beangstigend.


Hannah
Reactie:

Me 2


Gio
Reactie:

Ik gebruik zelf nu zaffranax na 6 maand elke dag hyperventilatie aanvallen en ik moet zeggen het wel werkt voor rustig te blijven


Nomi

Jouw reactie:Verhaal 2 - Ik heb soms paniekaanvallen met hyperventileren

Ik heb een angststoornis / piekerstoornis (ook wel gegeneraliseerde angststoornis) en soms ook wel paniekaanvallen met hyperventileren.

De laatste weken gaat het helaas niet zo goed. Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft mij doorverwezen naar een GGZ instelling voor psychische hulp.

Gelukkig kon ik daar snel terecht dus binnenkort kan ik beginnen met cognitieve gedragstherapie. Heeft iemand anders daar ervaring mee? Ook heb ik er sinds kort (helaas) medicijnen voor.


Anoniem

8
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hoi anoniem
Ik herken jou probleem wel.
Ik ga vaak ineens uit het niks verkeerd ademen waardoor ik ga hyperventileren. Dan ben ikergens en krijg ik angst om flauw te vallen. Angst om iemand aan te spreken. Angst om dood te gaan ....vanalles gaat door mijn hoofd.
Trillen tintelen zweten etc. Ofwel dan is het dus een paniekaanval geworden. En ik merk dat ik ook dingen ga mijden nu. Dus heb zojuist afspraak gemaakt met een psycholoog....ik.hoop het onder controle te krijgen...


Mascha
Reactie:

Hoi Ik ben hier om te lezen wat anderen meemaken en ik herken zoveel terug. Ook ik ben sinds kort onder begeleiding van een psycholoog voor mijn angstaanvallen die vaak uit het niets ontstaan dan lijkt het alsof ik draaierig of high ben. Ik kan niet goed omgaan met stress en dan verlam ik helemaal en wordt dan prikkelbaar. Ik ben bang voor ziektes, de dood, flauwvallen ergens of dood neervallen ergens...Noem het maar op. Ik wordt ook kortademig, begin dof te horen en ben me er ook van bewust dat ik angstig ben en ook zo overkom. Kalmeren is dan super moeilijk. Ik kan soms ook dagen depressief liggen in bed en alles om me heen aan me voorbij laten gaan. Ik ben gelukkig getrouwd met 4 lieve kinderen. Wij wonen mooi en er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik hoop dat ik met de psycholoog erachter kom waarom ik zo bang ben voor ziekten en vooral de dood. Hij vermoed dat dit in mijn jeugd getriggerd is en bij elke keer als iemand dood gaat of ziek is dan opnieuw geactiveerd wordt en nu dus ook alleen bij het horen over iemand die ziek is of dood gegaan is op jonge leeftijd. Ik wens je enorm veel sterkte toe en laten we samen werken aan verbetering. De wereld heeft nog zoveel moois te bieden.


Nathalie
Reactie:

Hey Nathalie, ik heb net hetzelfde probleem. ook die angst om vroeg te sterven of ziek te worden. Ik heb zelf 2 jonge kinderen. ik krijg veel hyperventilatie aanvallen en kan mezelf ook moeilijk kalmeren. Helpt een psycholoog?


Anoniem
Reactie:

Jhee wat herkenbaar allemaal..ik ervaar dezelfde Klachte ..heb ook vaak het idee dat ik licht en naar in mijn hoofd wordt en niet goed op mijn benen kan staan..het belemmerd echt mijn leven..

Succes en sterkte allemaal


Anoniem
Reactie:

Wat herkenbaar allemaal, heb precies hetzelfde! 24/7 hyperventilatie, onrustig gevoel in mijn buik! Slik nu Oxazepam helpt een beetje. Heb ook een psycholoog ingeschakeld, nu blijkt dat ik een angststoornis hebt. Dit is allemaal gekomen door de Corona!


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 3 - Hoe ik van mijn hyperventilatie ben afgekomen

Heel lang heb ik het gevoel gekregen dat ik continue buiten adem was, alsof ik de marathon aan het lopen was...maar dat deed ik niet! Ik stond onder veel spanning en voelde me steeds meer opgejaagd en dat zag je aan mijn ademhaling (snel en oppervlakkig).

Bijkomend was dat ik er duizelig, draaierig, afwezig van werd.. bang om de teugels te laten vieren.

Met hulp van mijn psycholoog ben ik eraf gekomen. Samen met haar heb ik onderzocht waar dit vandaan zou kunnen komen. Teveel druk op mijzelf, vage grenzen en doemdenken, veel piekeren.
Wat bij mij hielp is het uitpluizen van mijn gedachten met RET schema's en mindfulness.

Met name de combinatie: eerst wat afstand nemen en mijzelf kalmeren en dan uit een kalme "ik" onderzoeken wat er aan de hand is.

Er is lange zoektocht aan vooraf gegaan; ik heb ademhalingstherapie van Buteijko gevolgd, maar alleen al de aandacht op de adem was voldoende om in paniek te schieten.Dus dat werkte bij mij niet.

Soms komt het weer even terug, maar dan weet ik welke stappen ik moet nemen om er mee om te gaan.

Veel sterkte!


Marieke

8
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

B12 al laten controleren? Klinkt erg simpel maar een te laag b12 waarde kan veel ellende veroorzaken, kijk maar eens op de site van b12 ervaringsdeskundige.


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 4 - 2 keer in een ambulance door verkeerde ademhaling

Hallo mensen,,, ik heb 2 dagen geleden 2 x in een ambulance gezeten , 1 x op het werk en erna de zelfde dag savonds thuis .... kreeg snelle hartslag, de angst sloeg erin... vervelende gevoel in borststreek. Zweten en trillen.... na 2 x onderzoek was het hart , bloeddruk en zuurstof in het bloed goed
.. er weer gezegd komt door verkeerde ademhaling,,, sinds deze woensdag loop ik tot nu nog steeds met een droge mond en ben continue op mijn adem aan het letten, ook hele stijve hals schouders en gezicht , die dit best beangstigend maken.... voortdurend raar gevoel in borststreek .... herkent iemand deze klachten en horen deze ook echt bij hyperventileren en paniekaanval .... aangezien de aanvallen al bijna 2 dagen geleden zijn.... hopend op antwoord , groetjes Marlon.


Marlon

8
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hallo ik maak het laatste jaar hetzelfde mee wel 6 keer op spoed gelegen om klachten van zweten angst hoge hartslag bloeddruk enz.. Op die momenten toch tenminste.. Heb thuis bloeddrukmeter neem regelmatig.. Dan is het goed ik heb vele allergieën vooral van voeding let maar eens op suikers.. Ook droge tong pijn op de borst mottig zijn enz.. Ik ga à nu ook sinds kort bij psycholoog en acupunctuur.. Dit helpt soms.


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 5 - Ik hoop dat iemand mijn verhaal herkend

Ik wil hier mijn verhaal doen, te hopen dat iemand dit herkend.
Ik loop al jaren met een heel scala aan klachten (ben een man van 48) waarvan vermoeidheid het ergste is. Het begon circa 10 jaar geleden, elke keer als ik uit mijn werk kwam was ik volkomen uitgeput. Allergietest gehad en ik bleek allergisch voor pollen, huisstofmijt, grassen en bomen. De dokter gooide alles op ook stress, was al een keer overspannen verklaard en kreeg antidepressiva. Ik knapte iets op, maar de klachten bleven. Toen heb ik na lang aandringen een test bij de longarts gehad, en zijn mijn longen en bloed nagekeken, conclusie, ik ademde volkomen verkeerd. Ben toen in behandeling bij verschillende hulpverleners.
Ik bleef me echter niet lekker voelen. Twee jaar geleden ben ik via de neuroloog door de molen gegaan omdat ik spiertrekkingen heb. Kreeg een hersenscan, ruggeprik, EEG en spierfunctietesten, uitgebreid bloedonderzoek en weer een longfoto en hartfilmpje. Ik was doodsbang voor de uitslag, maar tot mijn grote verbazing konden ze niets vinden! Opgelucht naar huis maar de klachten gingen niet weg, Integendeel, begin dit jaar kreeg ik buikklachten, zoals een opgeblazen gevoel en rommelende darmen. Drie keer naar de huisarts, heeft buik nagekeken, geluisterd, bloed weer gecheckt, volgens hem geen reden tot doorverwijzing omdat ik al zoveel testen heb gehad. Nu ben ik een paar maanden verder. Erg bang weer voor een ernstige ziekte (ben ook nog eens hypochonder) maar door die corona kon ik niet naar de dokter.
Dit is mijn huidige situatie: Ik word smorgens moe wakker, heb zware hartkloppingen en heb het gevoel dat ik inwendig tril. Ook rommelende darmen, soms misselijk, wazig zicht, verschrikkelijk moe, kan me niet ergens op concentreren, beetje benauwd, drink weinig maar heb een normale eetlust. Bij de geringste inspannnig erge hartkloppingen en savonds, doordeweeks na het werk totaal geen energie dus vroeg naar bed waarmee sochtens de hele cyclus weer begint. Ga af en toe wel op de hometrainer of fiets naar mijn werk en dat gaat dan wel weer goed.
Zit nu echt met de handen in het haar. Wat kan het toch zijn, toch CHV? , angsstoornis? Erge ziekte? Wat het ook is het beheerst mijn leven erg. Ben zoo benieuwd if iemand dit bekend voorkomt! Gr. Hans


Hans

7
9
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

He hans.

Ik herken wel een beetje wat je zegt. Heb ook moeite met het geloven dat een angststoornis hyperventilatie stress zoveel met iemand kan doen. Ik heb dagelijks last van licht in mijn hoofd en gespannen spieren. En ook af en toe tintelingen in mijn voeten. Ik zelf ben erg bang voor ms maar dat word steeds ontkracht door mensen die je dan gaat bellen voor geruststelling.. Ben in okt nog bij een ms neuroloog geweest en die heeft eem spier zenuw onderzoek gedaan voor mijn geruststelling maar ja nog steeds ben ik niet gerust gesteld want ms zie je alleen op een mri. En die heb ik okt 2017 gehad. Dus al met al zegt iedereen dat het van hyperventilatie stress en angst is.. En ik heb ook hypochondrie


Hoi
Reactie:

CHV duidelijk


Wieke
Reactie:

Hallo, ik herken alles van wat je schrijft, ik ben hypochonder, heb een angststoornis, heb chronische hyperventilatie, al 4 jaar lang door een trauma. Alle klachten wat je maar kan denken heb ik al gehad. Duizelig, oorpijn, hartoverslagen, wazig zicht, diarree, krop in de keel, ... en nog allerlei dingen noem het maar op. Voor alles liet ik onderzoeken doen, mijn dokter ziet mij niet graag meer komen. Voor de moment heb ik heel erg last van zuchten, naar adem snakken, heel vervelend maar ik weet dat het van mijn hyperventilatie komt. Ik zou eens hulp moeten zoeken bij een psycholoog en hopen dat die klachten eens verdwijnen zodat ik een normaal leven kan hebben. Weet dat je niet alleen bent


Anoniem
Reactie:

ik herken heel je verhaal ik zit in het zelfde schuitje


jan
Reactie:

Ik denk dat ik je verhaal ook herken. Mijn klachten zijn iets anders maar ook al een hele tijd van constant verschillende 'onverklaarbare' klachten terwijl er medisch niet echt iets te vinden is. Bij mij zit nu het meeste in m'n keel/ borst. Constant gevoel van slijm in de keel, hoestprikkels, 'luchthonger', brok in de keel, gevoel van lucht niet uit kunnen ademen, post nasal drip gevoel, veel maagzuur, hartkloppingen, tintelende verdoofde handen en voeten, spierpijn, noem het maar op. Ik heb ook heel veel angst en kan me steeds niet voorstellen dat ik al deze dingen voel terwijl er niet medisch iets ernstigs aan de hand is. Maar het lijkt toch voornamelijk door stress, angst en chronisch onbewust verkeerd ademen te komen. Ik begin steeds meer te denken dat angst en stress etc zoveel meer fysieke klachten kunnen veroorzaken dan algemeen bekend is. Ik ben trouwens een vrouw van 21. Ik kan me ook echt voelen alsof ik een hartaanval heb etc. Maar ik ben 'jong en gezond' en het blijkt moeilijk om serieus genomen te worden. Niet dat ik niet wil geloven dat er medisch niks ernstigs aan de hand is. Maar ik wil gewoon zo graag verlichting. Ik snap hoe erg het je leven kan beinvloeden.


AJ
Reactie:

Ik herken al jullie verhalen. Ik heb ook angst en paniek. Vorige week zo benauwd dat buren de ambulance hebben laten komen. Hartfilmpje en zuurstof waren goed. Diagnose erg gestresst en hyperventilatie. Ik hyperventileren chronisch. Het vervelende is dat de klachten vaak kunnen wisselen waardoor je telkens weer schrikt van iets anders. Momenteel heb ik veel last van hartoverslagen en en rommelig gevoel in mn borst. De lucht haken herken ik ook. Ik durf zo langzamerhand niet met naar de huisarts te gaan. Maar de twijfel blijft


Hannah
Reactie:

Bedankt voor de reacties. Ben dus niet de enige met die klachten.
Nu zit ik weer in een dip, slaap weer slecht en heb een vreemde kriebel in mijn keel. Ook pijnlijke ademhalingsspieren. Mijn partner is getest op corona, gelukkig negatief dus ik ga er vanuit dat ik dat ook niet heb. Ook weer traanogen, erg moe. afwezigheidsgevoel en een beetje depri. mijn vraag is of behalve CHV ook een angststoornis kan meespelen? En kan daar ook die eeuwige vermoeidheid vandaan komen? Blijf maar piekeren.....


Hans
Reactie:

Hoi . Ik heb precies hetzelfde, ik kamp al jaren met chronischehyperventilatie.
Mijn klachten zijn: hartkloppingen overslagen vermoeidheid tintelingen darmklachten diaree opstipatie.
Trillen koud ook in de zomer, benauwdheid vermoeidheid, rugklachten, warmte aan één kant van mijn gezicht.
Heb alles al een keer onderzocht , geen aanwijsbare oorzaak.
Dus ik begrijp u heel goed.
Sterkte.


Tijani
Reactie:

Misschien eens laten prikken op vitamine b12 . Tekorten geven ook heel veel vage, maar serieuze klachten


Anoniem

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 6 - Een luchtsnik

Ik heb al tijden last van angst. Ben hiervoor in therapie. Maar heb veel klachten. Benauwd. Prop in mn keel. Eten niet doorgeslikt krijgen. Vaak duizelig.
Wat ik ook heb maar bergers tegen kom is soms een soort extra ademhaling in rust. Ik noem dat een luchtsnik. Je ziet dat ook wel bv bij een kind dat heel erg gehuld heeft daarna zo n luchtsnik.
Ik krijg dat dan in rust en maak me daar veel zorgen over. Herkent iemand dit


Hanneke

5
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Ik herken dit die luchtsnik, goed benoemd eigenlijk. Moet daarna ook altijd diep zuchten. Ik heb dit nu al een hele tijd maar voel me ook al heel lang gespannen, verdrietig en ik word elke morgen wakker met een heel onrustig en triest gevoel . Droom ook hele enge dromen. Het is nu 6 jaar geleden dat ik mijn man en dochter heb verloren door kanker en zal zeker een rol spelen in al die rare en beangstige klachten, zoals die luchtsnikken en hartkloppingen, gespannen nekspieren, huilbuien etc. Heel veel sterkte voor je en ik wens het mezelf ook weer toe 🍀🍀🍀


Anoniem
Reactie:

Ik heb nu sinds een paar dagen echt flinke last van chronische hyperventilatie en herken ook de luchtsnik. Ik heb er veel over gelezen en je lichaam is gewend geraakt aan teveel zuurstof en kan dan extra lucht willen als het minder krijgt (bijv. In rust) d.m.v. gapen of zo'n luchtsnik. Je lichaam is verkeerd afgesteld en heeft eigenlijk genoeg lucht maar je kan er wel van schrikken


Robin
Reactie:

Hoi Hanneke.
Dat "luchtsnik" heken ik, wat erg doet schrikken en gebeurt alleen als ik bijna in slaap val. (althans, dat beleeft ik zo).
Een ongecontroleerde diepe ademscheut.
Ik heb nu 4 weken last van Angstaanvallen en 4 weken terug (begin Oktober 2020) na een dag van zwaar oververmoeid zijn en toch gewoon doorgaan, kreeg ik om 17:30 een hyperventilatieaanval, wat 2 1/2 uur duurde. Ik was zo in paniek dat ik 112 belde. Toen ambulance arriveerde, was ik weer wat rustiger.
De weken erna veel angstaanvallen gehad, maar niet zo heftig als toen ik 112 belde. Nu nog steeds en de laatste 4 dagen soms last van dat "luchtsnik", slecht slapen, hoge bloeddruk (alleen als ik een angst / paniekaanval heb.
Ik hoop dat het intussen wat beter met je gaat.


Ronald
Reactie:

bedankt Robin en Ronald. Jullie weten het allebei heel goed te omschrijven. Je schrikt er erg van. Althans ik
Juist omdat je het niet verwacht.
Gelukkig is herkenning wel fijn. Weten dat het bij chv hoort een dat je niet alleen staat.
Groetjes hanneke


Hanneke

Jouw reactie:Verhaal 7 - chronische hyperventilatie

Hallo ,
Ik ben een vrouw van 30jaar !
Graag zou ik hier iets willen zetten ..
Ik heb al meer dan 12jaar chronisch hyperventilatie
Vooral heb ik het erg moeilijk met ademhaling altijd dat zuchten voor terug op adem te willen komen dan na een paar minuten is het er weer ! En dan komt mijn angst erbij en mijn hart dat bonst .. zoals vannacht kon ik niet slapen alee Ik was wel moe maar kon niet slapen had dan ook een zware angstaanval door dat zuchten heel te tijd .. en zweten en duizelig ! Uiteindelijk na een paar uur wakker te zijn gebleven toch in slaap gevallen voor een paar uur dan wakker geworden ! Herkent iemand dat ? Met Vriendelijke Groeten Manon


Manon

4
10
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Dag Manon,
Ik zit nu al 6 maanden thuis van mijn werk. Eind november had ik eerst gordelroos gehad. Toen ik ging werken had ik last van een tenniselleboog. Maar ik kreeg toen ook pijn in de andere elleboog. Vooral stekende pijn in ellebogen maar ook korte steekjes in andere lichaamsdelen, zwaar gevoel in beide armen, koude handen, tintelingen, Toen kreeg ik er nog nekklachten bij. Dit bleef maar duren en maar niet weten wat aan de hand is. Normaal mri scan van de nek ging niet door omwille van het coronavirus. Omdat ik verschillende pijnklachten en andere lichamelijke klachten heb. Zo heb ik constant een droge mond, adem nood, slaapproblemen, zware paniekaanvallen, stekende pijn in hoofd gezicht armen en nog op verschillende lichaamsdelen die minder lang duren, tintelingen in vingers en mond, zuchten, nekklachten, verstopte neus, s'nachts in paniek wakker worden, hele dag moe zijn, en nog veel meer.
Nu was ik deze woensdag 6 mei naar een kno arts geweest voor mijn neus klachten. Ik dacht dat ik neuspoliepen had. Maar ze zei dat alles in orde was en zij dacht dat ik chronische hyperventilatie heb. Heb het eens opgezocht op internet en de symptomen komen overeen bij mijn klachten waar ik al zolang mee rond loop.
Ik snap hoe jij je voelt. Amai Jij hebt dat al 12 jaar. Amai dit is zo erg. Hoe gaat het nu met je? Wat helpt er voor jou om met deze klachten om te gaan? Heb jij tips voor mij? Hoe lang duurt dat je er vanaf bent? zoals jij zegt : vannacht kon ik niet slapen alee Ik was wel moe maar kon niet slapen had dan ook een zware angstaanval door dat zuchten heel te tijd. ik herken mij hier wel in. Uiteindelijk na een paar uur wakker te zijn gebleven toch in slaap gevallen voor een paar uur dan wakker geworden: als ik in slaap val dan word ik paniekerig wakker en heb ik een paniekaanval en daardoor durf ik of kan ik soms niet in slaap vallen omdat ik terug in slaap zou vallen na paar uur terug paniekerig wakker word.
Met Vriendelijke Groeten Lotte


Anoniem
Reactie:

Heey Lotte, ik heb soms ook last van mijn spieren overal een beetje wat helemaal niet leuk is vanaf ik ergens pijn heb komt mijn angstaanval op .. Ik ben naar mijn huisarts geweest alles was in orde juist mijn suikerspiegeling was aan de lage kant ! Ik volg nu ademhalingsoefeningen en moet zeggen dat dit wel helpt mijn spieren zelf aan de nek en schouder waren gespannen ermee dat ik ook vaak last had daar .. Ik denk dat het jou ook goed zal doen voor ademhalingsoefeningen te doen .. Ik doe dat bij een kinesist en een paar keer thuis :) en savonds voor ik ga gaan slapen drink ik een tas warme melk met honing of thee en ook erover praten kan helpen ! Groetjes manon


Manon
Reactie:

Heeeeel herkenbaar het beheerst inmiddels mijn leven 😓😭


Sandra
Reactie:

Dag Sandra,
Wat heb jij precies allemaal ?
Als ik dat mag weten.
Xx


Manon
Reactie:

Voor mij is jou verhaal ook heel herkenbaar...
bij mij beheerst het inmiddels ook al dik 2,5 jaar mijn leven... en vooral met niks doen en wat jij zegt in bed uren wakker liggen en uiteindelijk toch een keer in slaap vallen. Dan constant die focus erop. Voel me zo eenzaam dacht altijd dat ik de enigste was. Tot ik op deze site terrecht kwam.


Kelly
Reactie:

Heey ja is idd niet plezant nee :( x


Manon
Reactie:

Hey manon,
Jij moet je rust blijven en niet bang zijn bij aanvallen is geen ziekte of gevaarlijk is enkel hyperventilatie aanvallen dat je krijgt , heb ik ook vroeger 7 jaar terug had super veel last van toen besef ik het niet dat het chronische hyper is toen ging enkel maar negatief denken dat ik een ziekte heb of hartaanval zou krijgen terwijl het niet zo is het zit tussen 2 oren om negatief te denken en zo word het alleen maar erger , ik ben over paar jaren beetje er vanaf en wanneer ik merk dat ik begin te letten op m’n adem of beginnen te hyper dan sta ik recht voor de spiegel en begin ik te praten tegen me zelf van nee je bent niet ziek dit zit tussen mijn oren laat die maar komen ik ben niet bang en geloof mij vanaf ik zo tegen mezelf praat , gaat het automatisch weg en begin weer normaal te voelen en zo ging het doen ik moet je eerlijk zeggen ik voel heel gezond en lekker in m’n vel . Ik adviseer je om dit te doen tegen je zelf praten vanaf het begin en je zult merken is altijd beetje moeilijk in begin en heeft tijd nodig maar geloof mij dat helpt super veel en op een duur ga je het helemaal begrijpen
Hopelijk heb je wat kunnen helpen
Gr Asma


As ma
Reactie:

Hey manon,
Jij moet je rust blijven en niet bang zijn bij aanvallen is geen ziekte of gevaarlijk is enkel hyperventilatie aanvallen dat je krijgt , heb ik ook vroeger 7 jaar terug had super veel last van toen besef ik het niet dat het chronische hyper is toen ging enkel maar negatief denken dat ik een ziekte heb of hartaanval zou krijgen terwijl het niet zo is het zit tussen 2 oren om negatief te denken en zo word het alleen maar erger , ik ben over paar jaren beetje er vanaf en wanneer ik merk dat ik begin te letten op m’n adem of beginnen te hyper dan sta ik recht voor de spiegel en begin ik te praten tegen me zelf van nee je bent niet ziek dit zit tussen mijn oren laat die maar komen ik ben niet bang en geloof mij vanaf ik zo tegen mezelf praat , gaat het automatisch weg en begin weer normaal te voelen en zo ging het doen ik moet je eerlijk zeggen ik voel heel gezond en lekker in m’n vel . Ik adviseer je om dit te doen tegen je zelf praten vanaf het begin en je zult merken is altijd beetje moeilijk in begin en heeft tijd nodig maar geloof mij dat helpt super veel en op een duur ga je het helemaal begrijpen
Hopelijk heb je wat kunnen helpen
Gr Asma


As ma
Reactie:

Hey Manon,

Bij mij begon het 8 jaar geleden dat ik hyperventilatie aanvallen kreeg, dat zette zich om in angststoornis en door die cirkel in een focus op de ademhaling. Na een nacht goed te slapen zit die ademhaling zo rustig, dat ik bang ben terug verkeerd te ademen en zo krijg ik telkens hartkloppingen, al zovele jaren.. ik ben wel al wa wijzer geworden nu en weet eindelijk dat het om chronische hyperventilatie gaat. Maar doordat er zoveel jaren zijn overgegaan is er ook wel die mentale obsessie gekomen over die ademhaling en neig ik op goede momenten om het zelf te “verpesten” uit angst natuurlijk. Ik heb net de Bach bloesem mix 84 besteld voor chronische hyperventilatie, hopelijk doet het wat en ik ga ook ademhalingsoefeningen doen want ik wilde telkens weglopen mentaal van die ademhaling maar dat gaat natuurlijk niet, je zit er 24/7 mee. De oorsprong komt wel van veel stress en angst rond gebeurtenissen en dan de angst dat er iets aan mijn hart zou zijn. Doordat die verkeerde adem die hartkloppingen geeft werd dat een cirkel. Alle tips en tricks zijn welkom, weet vooral dat het het resultaat is van een mentale overbelasting en dat je zacht moet zijn voor jezelf. Veel bewegen en gezond eten en op tijd naar bed zijn hier ook heilige hulpmiddelen!
Groetjes Roxanne


Roxanne
Reactie:

Hallo; zeker herken ik dit!!!! heb al jaren chronische hyperventilatie en het is echt frustrerend, elke dag opnieuw en opnieuw moe zijn duizelig maag en darmklachten hartkloppingen vooral hoofdpijn en ga zo maar door... het is een impact op je leven


Sigrid

Jouw reactie:Verhaal 8 - Onverwachts hyperventilatie tijdens het autorijden

Ik heb onverwachts hyperventilatie tijdens het autorijden op de snelweg en andere drukke wegen. Het blokkeert mij om naar diverse leuke steden enz te gaan.


Marja

3
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hoi Marja,

Wat lijkt me dat een vervelende ervaring. Ik kan me voorstellen dat het je blokkeert. Ik wou dat het niet zo was. Hoe gaat het nu met je? Ben je hiermee aan de slag gegaan? Ik gun het je dat je er door heen komt.

Mij


Voor Marja
Reactie:

Hoi Marja,
Hoe gaat het nu met je en heb je ergens hulp kunnen krijgen?
Ik heb hetzelfde meegemaakt en ben ook nog flauwgevallen op de snelweg.
Mijn huisarts heeft van alles laten checken en zijn uiteindelijke conclusie is dat ik een ppsychisch probleem heb want verder ben ik kerngezond. Ik ben al meer dan een haar verder en nog steeds erg last van angst en hypervetilatie . Ik gebruik af en toe oxazepam maar verder weet ik niet wat ik moet doen. Door corona sta ik op een wachtlijst van een kliniek.
Sterkte en hoop dat het goed komt !


Arthur

Jouw reactie:Verhaal 9 - Altijd een gevoel van naderend onheil

ik heb al lang last van angsten en CHV. De klachten wisselen vaak. Nu al een poos veel last van hartoverslagen. Heel angstig. Krijg nu via de cardioloog allerlei onderzoeken.
Ik heb bijna altijd zo n onrustig gevoel in m'n maag/buik. Altijd gespannen en een gevoel van naderend onheil of gevaar. Herkennen jullie dat?
Ik hoor het graag want het leven is zo niet leuk meer al lange tijd.


Hannah

3
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hallo Hannah,

Ik ben zelf nog maar 22 en een jaar geleden gediagnosticeerd met chronische hyperventilatie. Ik haal al sinds kinds af aan verkeerd adem. De hoeveelheid klachten die naar voren kunnen komen door paniekaanvallen, hyperventilatie, stress en hypochondrie zijn extreem (zoek de symptomenlijst van CHV maar eens op). Wat vooral opvalt is dat de klachten inderdaad afwisselen en vaak weer terugkomen. Ik denk dat bij de meeste mensen angsten en stress de grootste boosdoeners zijn. Met 24/7 neusademhaling en door zo nu en dan verschillende adem methodes te gebruiken (buteyko, the oxygen advantage en wim hof method) ben ik er grotendeels vanaf gekomen. En uiteraard zo nu en dan een goede dosis ontspanning :) Ik ben echter bang dat het nooit helemaal weg zal gaan, het blijft een zwak punt. Een periode van wat meer stress dan normaal lokt de vicieuze cirkel alweer uit. Het is van belang om dat onder controle te kunnen houden, en dan komt alles weer goed! Veel beterschap toegewenst!

Gr. Ano


Ano
Reactie:

dank je wel voor je duidelijke reactie Ano


Hannah

Jouw reactie:Verhaal 10 - Als dit herkenbaar is voor iemand connect me alsjeblieft.

Als dit herkenbaar is voor iemand connect me alsjeblieft.

Ik heb ooit een angstaanval gehad in een sociale situatie, dit was ook een drukke en stressperiode geweest. Ik wist niet wat ik meemaakte ! Ik voelde steeds een trillend gevoel door me lijf heen , letterlijk elke dag.
Ik voelde het trillen in een restaurant, tijdens gesprekken, school werk enz.
Ik durfde daarna ook niet meer naar deze plekken toe te gaan .
Begon heel negatief te denken en begon niemand meer te vertrouwen
Zelfs een bezoekje aan de supermarkt was een drama.
Ik dacht dat het trillend gevoel kwam door de angst dat mensen het zouden zien etc, en dat trillen werd maar steeds erger. Pas na 2 jaar kwam ik erachter dat het door de hyperventilatie komt.
Dit maakte het iets geruster voor mij , en kon ik wat meer socialer zijn. Maar ik merk dat mijn spieren nogsteeds trillen. Ook in rust heb ik het.


ayla

3
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hi Ayla,

Herkenbaar! Mij eerste chronische hyperventilatie-aanval begon ook met trillen van hele lichaam en sindsdien heb ik het trillend gevoel overgehouden, overal en vooral als ik erop let (tijdens rust bijv.). Was ook na een stressvolle periode. Ik probeer ademhalingsoefeningen te doen, vooral te relaxen en accepteren van de situatie (lastig..).


Tugce

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 11 - Toen ik 18 jaar was had ik last van hyperventilatie

Toen ik 18 jaar was had ik verschillende keren hyperventilatie. Doodeng vond ik dat. Mijn omgeving en ik zelf wisten ook niet goed hoe te reageren. Dat was misschien nog wel het engste.

Mijn huisarts vertelde dat ademen in een papieren zak of een apparaatje dat ik bij de apotheek haalde nog wel het beste werkte. Dat heb ik dan ook een aantal keer gedaan.

Nu, 20 jaar later zie ik op deze site ineens iets over hyperventileren. En ik besef mezelf; dat heb ik nou echt al járen niet meer! Hoe is dat toch ooit overgegaan?

Eigenlijk heb ik daar niet eens echt een goed antwoord op. Ik weet het niet precies. Het is niet meer na te gaan. Maar als ik zou moeten vissen dan is het om ervaren dat het doodeng is, maar niet levensbedreigend. Het gaat vanzelf weer over. Elke keer weer.

En met psychologen en therapeuten ben ik naar angsten gaan kijken. Misschien dat dit ook wel hielp. Want als ik nu bang ben, ben ik niet meer zo heel extreem bang. En dat scheelt de helft!


Voor de lezers

2
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Je hebt waarschijnlijk een angst/paniekstoornis. Ik zelf heb ik namelijk ook een paniek/angststoornis en de klachten die u beschrijft passen 100% bij een angst/paniekstoornis


E
Reactie:

Danku voor je moedgevend verhaal!


Lut

Jouw reactie:Verhaal 12 - een dokter wilde mij niet geloven

dat ik hheb het ook getroffen, dat een dokter mij niet geloven wilde. Maar gelukkig, de andere wel. Ik hheb het ook al jaren, door stress ih gezin, relatie. Sinds nu 1 jaar gescheiden te zijn een in ee veel rustiger oomgeving ben gekomen. Zit de stress nog zeker in lichaam en geest. Dat ook de klachten kan ik me helemaal in herkennen. Zoals dat gehoest, de hele dag en nacht, daar heb ik zuigtabletten voor. Diarree ook heel vaak, dat zorgde ervoor, dat ik best wat afgevallen ben. Maar dat is nietzo erg, mits er maar eenns een eind aan komt. Ik heb al ademtherapiegehad, acccupunctuur, ontspanningsoefeningen. Dat ik kijk nu naar wat er nog meer tegen te doen is. Omdat het voor een ander niet te zien is, maar de kinderen en mijn exman weten het wel. Gelukkig heb ik nu geen stressincontinentie meer. Dat is al een hele verbetering. Ikliepaltijd met verbanden en kocht heel veel hiervoor. Dat ik weet nu dat het niet uitzichtloos is. Op een soort therapie zal het weleens over gaan. Ik blijf dit nu volgen, ben 69 jaar en hopelijk nog 20 jaar voordde boeg om hiervan tegenezen. Groet van Ineke.


Anoniem

2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 13 - Berichten per mail

Jammer dat er geen data bij staan op 'tforum. Of de mogelijkheid iemand persoonlijk te berichten met mail notificatie.

 

 

Redactie: Helaas verwijderen we i.v.m. de nieuwe privacywetgeving avg identificeerbare persoonsgegevens zoals telefoonnummers en mailadressen.

 


Nops

2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 14 - Ik zit in een klote periode

Ik zit in een klote periode. Erg wanhopig!
Elke week plotse hyperventilatie. Stijve nek spieren iedere dag. Snel buiten adem. Momenten dat ik het plots erg warm heb. Veel vastzittend slijm ver in me keel wat niet weg gaat. Lange tijd globus gevoel gehad wat sinds paar weken voorbij is. Ademtherapie helpt niet. Zodra ik mij concentreer op mijn adem gaat 't al mis.

Vaak savonds last van en daardoor vaak bellen met huisartsenpost. Doktoren geïrriteerd waardoor ik niet zo snel meer 'n afspraak krijg helaas.

Ik slik iedere week zeker 3x oxsazepam.

Zoals ik al schreef, zeer wanhopig!

Erg somber, minder zin om te leven af en toe..

Zijn er mensen die dit ook ervaren?


Gio

2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 15 - Aan deze twee kan ik niet wennen

Hi iedereen,

Alle klachten wat jullie boven benoemen zijn voor mij herkenbaar alleen wat ik ook heb is een doof gevoel/tintelingen in voornamelijk mn linkerhand en linker deel gezicht en oorsuis. Herkennen jullie dit? Ik kan alles plaatsen maar aan deze twee kan ik niet wennen.

Buiten dat wil ik melden dat ik mn chv redelijk onder controle heb dankzij yoga en oefentherapie. Deze twee hebben mij erg geholpen met een juiste ademhaling en houding. Alleen met een klein beetje stress heb ik weer een terugval. Vermoeiend, ups en downs.

Herkenbaar? Graag kom ik in contact met je!


Toetje

2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 16 - Ik adem dagelijks verkeerd

Hoi,
Sinds 3 maanden heb ik last van paniekaanvallen en hyperventilatie.
Ik adem dagelijks verkeerd, hierdoor heb ik last van mijn keel/longen, is iemand hiermee bekend? Vooral in deze corona tijden kan ik mijzelf heel makkelijk in paniek helpen als ik zoiets voel en word het alleen maar erger.

Ook heb ik na het eten vaak het gevoel dat mijn hart overslaat, het kan ook gewoon te maken hebben met mijn slokdarm en darmen die het eten moeilijk kunnen verwerken. Heeft iemand hier ook last van?

Door de gedachtes die ik zelf creëer maakt de angst/paniek zichzelf alleen maar erger.

Groetjes.


Daniëlle

1
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Ik herken me ook in jullie verhalen. Nou.. Als je naar het coronaplein van het longfonds gaat kom je veel soortgelijke verhalen tegen van mensen met langdurige klachten. Ik heb precies dezelfde klachten als jullie. En kan mij ook niet voorstellen dat angst en hyperventilatie dit doen met iemand. Misschien toch corona geweest? Ik heb hierover m'n verhaal gedaan. Verhaal 12 en 13.(per ongeluk dubbel geklikt)


Nops
Reactie:

Hoi heb je dagelijks ook last van trillende spieren of een trillend lichaam ? Ik voel dit namelijk al een jaa bijna


Kim
Reactie:

Ik kan je wel degelijk zeggen dat dit door angsten en hyperventilatie komt.
Ik heb zelf hier ook last van helaas besef ik dat niet als ik zo paniek aanval opkomt.
Het medicijn paroxetine heeft mij geholpen echter ben ik er nu al een jaar mee gestopt en alle klachten zijn weer terug.
Dit keer wil ik het zonder medicijn proberen.
Maandag heb ik een eerste afspraak bij een psychomatrische fysio en donderdag een afspraak bij de psycholoog.


Walter

Jouw reactie:Verhaal 17 - Wat helpt jullie te kalmeren?

Ik herken veel van wat jullie schrijven. Ik ben 35 en ik zou zo graag met een lotgenoot en ervaringsdeskundige hier over spreken. Ik voel mij zeer alleen en eenzaam in wat ik doormaak.. En ik sta voor m'n gevoel echt doodsangsten uit op een dagelijkse basis.

Bij mij ontstonden de klachten plots, op 9 maart j.l. In corona tijd notabene. Ik kon plots niet meer op adem komen toen ik uit de stad kwam, begon te zweten en het allerergste... Ik dacht te gaan stikken. M'n rechter long vulde zich niet meer en kreeg gewoon geen lucht! Ik trad uit mezelf en het leek net alsof de wereld een speelfilm was. Ik kon door m'n partner heen kijken en er kwam een paniek over me heen die ik nog nooit gevoeld heb. Ik dacht.. m'n laatste uur is geslagen. Ik had 'n leuke dag gehad dus ik kon dit niet herleiden. Wel heb ik 'n heftige periode achter de rug. Een periode van 2 jaar met veel stress en slecht slapen en uiteindelijk een aantal overlijdens in de familie. Ik had nog nooit hyperventilatie gehad of deze vorm van paniek. M'n rechterlong leek zich niet meer te vullen en uit te zetten en dat deed me een pijn. M'n borstkas deed zo'n pijn. M'n keel ook. M'n hartslag was zeer hoog. Ik heb uren lopen ijsberen en toen heb ik de SEH gebeld. Die kwamen. ECG, saturatie.. U moet gewoon wat rustiger worden en dan kunt u vannacht nog even naar de arts mevr. Dus middenin de nacht naar de SEH. Volgens haar syndroom van tietze of een verschoven rib.

Nou ik geloofde daar niets van. Volgende avond precies dezelfde klachten. Overigens de rest vd nacht niet geslapen en zeer onrustig. Wéér naar de EHBO. Dit keer zou ik 'n allergie voor 'n vitamine tablet hebben en kreeg desloratadine. Een anti histamine. Dat deed natuurlijk ook niks! Het woord hyperventilatie was tot dusver nog geen 1x gevallen. Niet bij de ambulance broeders of die 2 artsen die ik op de ehbo zag. Ik dacht dus echt dat ik iets zeer ernstigs mankeerde. Ik leefde in overlevingsmodus vanaf dat moment.

Die week erna 3x bij huisarts geweest. Ik dacht zelf aan long ontsteking of corona. Aangezien er koorts bij kwam. Zij dacht ineens aan long embolie. Dus ik snel weer naar de EHBO. Alles gecheckt, long foto ook. Géén long embolie. Arts daar dacht wel aan corona. Maar stuurde me zonder test naar huis. Het kon ook griep zijn. Ik ben long patiënt dus vond dit zeer merkwaardig. Gewoon uitzieken zei ie. Dit was absoluut geen griep. Ik weet hoe ik me voel als ik griep heb en dat is niet zo.

De aanvallen werden steeds heviger. M'n borstkas begon zo'n zeer te doen, m'n nek, m'n schouderbladen. Voor m'n gevoel zat ik in een psychose waarvan ik mezelf heel bewust was. Dit was zo akelig. Ik zweefde, weken aan een stuk. Weken heb ik niet gegeten en weinig geslapen en zat ik in blinde paniek op m'n bed, proberen te focussen op de bomen en blauwe lucht buiten. Dag in en uit. Op m'n ademhaling letten. De buitenwereld bestond niet meer voor mij.

De koorts was er. Die is onderzocht door 'n internist. Die snapte er niets van want ze kon niks vinden. Weer 'n ECG. weer die saturatie meter en bloeddruk. Ik wilde graag een MRI. Maar dat vond zij niet nodig aangezien al m'n waarden v bloed ook goed waren. Ik hyperventileerde de hele dag. Kreeg oxazepam en ibuprofen vd huisarts. Zelfs dat hielp vrij weinig. En ik ben niet zo vd pillen.

M'n partner eiste een corona test en is zeer boos moeten worden voordat ik die kreeg. Ik stond tot 6x toe huilend en snakkend naar lucht bij m'n huisarts. En steeds vond ze 't niet nodig. Ik heb ook astma. Dus een test is dan geen overbodige luxe.

Ik kreeg de test pas begin mei. Na 2 maanden aandringen. Terwijl begin maart m'n klachten begonnen. Test was negatief. Wat niks wil zeggen achteraf. Heb moeten vechten om een long functie onderzoek te krijgen. Ook die long analist zei dat 't best eens corona kan zijn en hij er meerderen zoals mij ziet.

Toen heb ik besloten zelf een antistof test te kopen. Deze was negatief. Ik weet dus niet of 't corona is geweest. Vaak houden mensen hyperventilatie over van infecties. Dus het zou kunnen. Ik heb 6 weken koorts gehad. En die is niet te verklaren. (37.8 tm 38.9 graden)


Maandag krijg ik de uitslag van 't long functie onderzoek. Maar volgens de analist zag het er goed uit. Ik hyperventileer en panikeer dagelijks. Echt uit het niets, meerdere malen op een dag. Ik voel me na 4 maanden dit dagelijks doen compleet uitgeput. M'n ribben doen ontzettend pijn en ik leer nu buteyko ademhaling. Via een logopedist. Maar ik lees dat sommigen daardoor ook keer op de ademhaling gaan focussen. En ik het het idee dat dit bij mij ook het geval is. Volgens buteyko moet je een cp hebben van boven de 20 (cp is adem stop na een ademhaling) om de hyperventilatie onder controle te krijgen.
Deze loopt uiteen van 9 tot 25 bij mij. En bij beiden ben en blijf ik benauwd. M'n astma is al jaren goed onder controle met medicatie. Dus voor mij blijft een paniekstoornis met hyperventilatie dan over.

Hebben jullie dit op bepaalde momenten ook dagelijks gehad??? Ik krijg het niet onder controle omdat de pijn op de borst en het naar lucht snakken en niet door kunnen ademen op de gekste momenten de kop op steekt. Er is geen touw om te trekken. En soms duren deze aanvallen uren. Terwijl je vaak laast dat na 30 min de meesten toch wel over moeten zijn. Het voelt echt ondraaglijk voor me.

Ik heb al vaker psychologische hulp gezocht. En toen niet de juiste gekregen. Bijv voor een trauma en rouw verwerking, waarbij ik volgens de psycholoog na 8 sessies en een assertiviteitstraining weer genezen werd verklaard. Terwijl ik met heel veel onverwerkte zaken bleef rondlopen. Mijn ervaringen met psychologen zijn niet prettig. Daarom ben ik ook bang weer hulp te zoeken. Maar ik zie geen andere oplossing?

Wat helpt jullie te kalmeren als de angst toe slaat?? Voel me zo alleen hierin.


Nops

1
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Wat verschrikkelijk voor jou, dat niemand jou begrijpt... Sterkte!!


Anoniem
Reactie:

Bij mij helpt acupunctuur!! Ook krijg ik Chinese kruiden voor de milt. Door alle stress raakt je milt uitgeput, piekeren enz. Een aanrader!!!


Anneke
Reactie:

Ook ik al meer dan 10 jaar hyperventilatie,gelukkig bij mij snel ondekt op de spoedeisende dienst,werkelijk van alles geprobeerd en niets wat echt hielp(ademhalings therapie ,fysio ,gespreken enz)toen maar naar de cardioloog geweest(natuurlijk niets gevonden),dus daar staat je dan wat nu,uiteindelijk maar doorgaan met jaren van ellende,2 jaar geleden dus burn_out opgelopen,compleet uitgeput,met verschrikkelen klachten maag darmklachten,pijn op de borst heel het lichaam spierpijn,geestelijk nergens geen zin in depressieve gevoeles,gewoonweg een drama.Ook ik heb van alles op gezocht en geprobeert niks hielp,tot mij arboarts een goede tip geeft,mindfulniss en yoga.Ben nu meer dan 70 procent van mij klachten af,zit beter in mij vel,en kan weer genieten,mijn leeftijd is 57 jaar.Hopelijk werkt dit voor meer lotgenoten


Anna
Reactie:

Ik ben zelf ook 35 jaar en ken je patroon van klachten en je eenzame gevoelens daarin. Alsof niemand het snapt en je ook maar iets de goede richting in je sturen. Je bent dagelijks bij wijze van blij dat je de volgende dag weer hebt gehaald.

Ik heb er sinds een plotseling moment, zoals je ook schreef maar dat is uiteraard bij iedereen anders, (toen de emmer overliep, zonder dat je snapt wat er gebeurd) nu al zo'n 6 jaar dagelijks in meer of mindere mate last van gehad. Het is niet 100% weg, maar het is steeds verder op de achtergrond geraakt.

Ervaringen geven begrip (op zich goed), maar kennis helpt je echt je situatie te verbeteren. Daarom niet mijn hele verhaal, maar hopelijk wat inzichten.

Samenvattend gebeurde dit bij mij (en ik denk op soortgelijke wijze iedereen met burn-out en/ of chronische hyperventilatie):

De (oplopende) overspanning die ik al een tijdlang had (maar niet opmerkte /voelde in het lichaam) bereikte zijn kookpunt op een willekeurig moment (in mijn geval tijdens een normaal gesprek met iemand), de mentale overspanning sloeg in op het lichaam en die reageert vervolgens op al die 'stress' die je hersens (angst, paniek, stressgedachten..whaaa wat gebeurd hier?..ik ga dood) doorstuurt.
Het lichaam snapt er gewoon niets meer van en gaat vervolgens klachten geven via de hersens (de hele lijst van hyperventilatie klachten, en dat vaak ook nog wisselend, dan weer keel, dan buik, dan hart etc.etc).
Het lichaam zegt eigenlijk: "kappen met die stress' ik kan er niet meer bijhebben. Telkens als je dat blijft voeden 'stroomt die emmer' weer over.
Door al die verschillende klachten creëert dat angst (zo werkt ons systeem), het lichaam geeft signalen af aan de hersens, wat angst creëert omdat het ook niet 'fysiek' te verklaren is. Jij denkt telkens bij die klachten: "huh wat is dit nu weer?" nee toch..."ik moet wel een ziekte hebben" "het is echt niet goed met mijn longen /hart" "ik heb vast een tumor/kanker/ms" etc.etc. of wat jij dan ook denkt.
Zo kom /blijf je in een vicieuze cirkel van stressvolle gedachten -> lichamelijke klachten -> angstige gedachten -> stressvolle gedachten enzovoort.

Kortom, je neemt jezelf in de maling. En dat opzich is niet je schuld. Het systeem werkt zo in angstige, paniekerige, stress situaties.

In feite is de diagnose: "ik heb overbelaste hersenen" (sommigen noemen het burn-out, overspannen) en hyperventilatie (uiteindelijk chronische) is daarvan een gevolg, niet een oorzaak.

Wat moet er dus gebeuren om de vicieuze cirkel te doorbreken? de oorzaak van de cirkel verminderen /aanpakken = stressvolle gedachtengangen.

Als je weet waar ze vandaan komen, is het bijv. werkgerelateerd, dan kun je daar beginnen, maar ook als je het niet weet kun je enkele dingen doen, maar het begint bij ACCEPTEREN dat je (mentaal) ziek bent. Tis niet anders.

Nu zijn er 100 en 1 boeken over stressvolle gedachtengangen verminderen en tig 'google' websites met tips tegen stress , dus tja daar kan je kennis ophalen.

Maar wat mij hielp is om zoveel mogelijk terug te keren naar het 0-punt: Leven net als een dier: 1. gezond eten 2. voldoende bewegen (niet fanatiek, beetje wandelen, langzaam fietsen, ontspanningsoef. 3. veel slapen (zover dat lukt, hoe meer hoe beter in het begin) en 4. alleen maar onspannende dingen (lang douchen, een bad nemen, boekje lezen, in de natuur beetje observeren, tekenen, puzzelen, schilderen, iets bouwen etc.etc,), maar niet teveel NIKS doen, want dat geeft teveel 'piekertijd' en dat is niet ontspannend!, verder echt geen/zo min mogelijk tv, telefoon iPad e.d. Even een tijdje 'letterlijk' offline (voor zover dat lukt natuurlijk, maar is essentieel om de balans te herstellen.

Want dat zorgt ervoor dag de stress afneemt, je hoofd rustiger wordt, daardoor weer minder angstig wordt en dat vervolgens weer het ademhalingscentrum de rust geeft om te herstellen, dan neemt de hyperventilatie af.

Dit moet je blijven doen totdat er steeds vaker dagen komen waar je doorkrijgt dat je geen echte (chronische) aanvallen meer hebt gehad op een dag...dan ga je de goede kant op...langzamerhand nemen de klachten af en krijg je steeds meer momenten dat je stressysteem niet eens de kans krijgt om 'over' te reageren....dan ben je bijna weer waar je wil zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan enkele inzichten die ik met vallen en opstaan hebt geleerd. Ik ben persoonlijk (achteraf) gewoon te lang doorgegaan waardoor alles alleen maar is uitgesteld. Maar voor iedereen is dit een proces met vallen en opstaan, anders had je het per slot van rekening niet (onbewust) ontwikkeld /laten ontwikkelen.

Veel beterschap! en ik hoop dat je de tijd neemt om er op een langzame manier uit de vicieuze cirkel te stappen. Want ik weet heel goed hoe verschrikkelijk de klachten, gevoelens en angsten zijn.


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 18 - Ik adem al mijn hele leven snel

Kan dit hyperventilatie zijn?
Ik adem al mijn hele leve te snel. Nu ben ik 36. De laatste tijd veel stress gehad en vanaf febr rare klachten. Soms het gevoel dat er iets bij keel wordt dichtgeknepen, een bloedvat ofzo. Of het daar hapert 1 a 2 sec. Ook af en toe een benauwd gevoel en soms als ik adem hoor ik gereutel. Niet overdreven maar klinkt niet zuiver. Ik word er zo bang van.


Eline

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Dat gevoel van dat je keel word dicht geknepen heb ik ook soms x


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 19 - nadat mijn oma is overleden

Hoi ik ben Kelly en ben 29 jaar.
3 jaar geleden nadat me oma is overleden en ik in dezelfde periode de sleutel kreeg van me koophuis kreeg ik de een na de andere lichamelijke klacht. 30 x naar de huisarts geweest was er niks bij... en wat denk je niks aan de hand. Uiteindelijk kreeg ik na een tijdje angst paniekaanvallen. Bij psycholoog gelopen het hielp voor dingen, maar me klachten verdwenen niet. Toen werd het duidelijk ik heb chronische hyperventilatie. Dit nu al dik 2 jaar. Het beheerst mijn leven. Druk op borst, als ik tot rust komt constant gefocust zijn op mijn ademhaling. Vooral heb ik het erg moeilijk met ademhaling altijd dat zuchten voor terug op adem te willen komen dan na een paar minuten is het er weer. Zowel als ik op de bank zit maar ook als ik in bed lig zoals vannacht kon ik niet slapen, Ik was wel moe maar kon niet slapen had dan ook een zware angstaanval door dat zuchten heel de tijd, ga er zo op focussen dat het verkeerd gaat.
Ik heb altijd het gevoel dat ik niet genoeg lucht krijg, dat ik verkeerd adem, dat mijn ademhaling gaat stoppen als ik er niet genoeg op let, dat er iets in mijn keel zat waardoor ik zou stikken, waardoor ik dan ook constant ga zitten slikken. Val op ten duur wel in slaap maar gaat soms uren overheen. Heb nu ontspannings en ademhaling therapie, soms denk ik wat verschil te merken en dan ineens i het weer heel heftig aanwezig. Hoop er ooit van af te komen. Word er soms helemaal depri van en moedeloos. Weet er soms geen raad meer mee, word er gek van. Altijd gedacht dat ik de enigste was. Maar toch fijn nu zo te lezen dat er heel wat meer mensen zijn die hetzelfde ervaren. Heeft iemand nog tips hoe ik die focus eraf kan halen? Het lukt me niet.


Kelly

1
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Beste, ik herken dit ook. Allerlei rare klachten heb ik. Veel bij de dokter geweest en er kwam nooit iets uit. Hyperventilatie geeft dikwijls de meest uiteenlopende klachten. Ontspannen is moeilijk en ik voel voortdurend onrust.


Katty
Reactie:

Hoi Katty, dankjewel voor je reactie.
Precies wat jij zegt juist er last van hebben tijdens het ontspannen, wat het ontspannen heel lastig maakt en voortdurend onrust.. het Is idd heel moeilijk.


Kelly
Reactie:

Heey dat van dat diep zuchten is mij herkend ik heb dit al 13 jaar nu doe ik ademhalingsoefeningen bij kinè en thuis en dat helpt goed voor mij .. xx


Manon

Jouw reactie:Verhaal 20 - nu al 3 maanden moe

Herkenbaar voor iemand ?
Ik loop nu al 3 maand enorm moe en als de zon schijnt kan ik er ook niet goed meer tegen ook savonds niet als de lichten branden .. ben 3 maand geleden bij de huisarts geweest ! Had doen mijn bloed geprikt er kwam niets uit enkel mijn suikerspiegel stond iets wat aan de lage kant 2 maand erna naar een ander huisarts geweest ook daar werd mijn bloed geprikt was in orde .. bloeddruk stond ook iets aan de lage kant maar niet veel ! Ben ik toch maar eens teruggegaan na week geleden en bloeddruk stond veel te laag zei de huisarts duizelingen & vermoeidheid komt daarvan .. khad haar gezegd dat ik de vermoeidheid en licht in het hoofd al meer dan bna 3 maand heb :s ( ik heb chronisch hyperventilatie ) en ook sinds 3 maand doe ik ademhalingsoefeningen na 13 jaar verkeerd de ademen ook had ik altijd last van diep zuchten en geeuwen 😪 nek/schouder spieren staan enorm gespannen daarvoor doe ik nu relaxatieoefeningen ! X


Manon

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 21 - Hyperventilatie en veel bijklachten - geen corona

Sinds begin juni last van hyperventilatie. Enorm veel bijklachten zoals benauwdheid, hoge slijmproductie waardoor vastzittend slijm, tintelingen, koude rillingen en een globus gevoel.
Begin juni corona getest, gelukkig negatief.
Afgelopen zaterdag weer getest en ook negatief, maar ik werk mijzelf totaal in een paniek modus. Herkent iemand deze specifieke klachten? Help me out!


Tamara

1
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Ik heb al die klachten ook sinds een tijdje.. Hyperventilatie, veel slijm wat niet weg gaat, benauwdheid, nek spier klachten, globus gevoel.

Helaas mijn huisarts weet het ook niet.

Ik hyperventileer elke week wel twee keer. Erg wanhopig geworden!


Gio
Reactie:

Ik heb hier ook last van precies of er staat een camion op u borsy.. het gevoel je niet goed kan doorademen ik ben juist begonnen met ademhalingsoefeningen bij de kinesist en dit helpt wel. Diafragma zou geblokkeerd zitten door het constant verkeerd ademenen. Proberen door je buik te ademenen en niet via de borstkast


Nomi

Jouw reactie:Verhaal 22 - mijn hart slaat over

Ik heb al een pits angst en paniek. Ook chronische hyperventilatie. De symptomen wisselen. Ik heb nu veel last van dat mijn hart overslaat. Of soms onrust klopt. Herkent iemand dit


Hannah

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Bovenstaand bericht is van mij maar er staan veel taalfouten in dus moet zíjn dat ik al een poos angst en paniek heb en chv. Symptomen wisselen regelmatig. Ik heb nu al een poos last van overslaan van m'n hart. Vaak ook gepaard met opgeblazen gevoel en moeten boeren. Maak me er erge zorgen over. Herkent iemand dit.
Groetjes Hannah


Hannah

Jouw reactie:Verhaal 23 - Ik kom er niet meer uit

Hallo allen.
Ik wil graag mijn verhaal doen en ik hoop dat er iemand voor mij goede tips heeft.
Ik ben een vrouw van 37 jaar. Woon samen en we hebben 2 jongens van 15 en 12. Oudste heeft ernstige gedragsproblematiek.
Ik heb al jaren een hoge ademhaling, veel stress en constant moe. Ik zit er nu helemaal doorheen en kan de hele tijd wel janken en heb vele negatieve gedachten. Dat ik ernstig ziek ben en niet meer lang te leven heb. Klinkt misschien stom maar zo voelt het en dat maakt me nog meer bang.
Vroeger een paar x een hyperventilatieaanval gehad. Daarna nooit weer maar ik denk dat ik het nu chronisch heb,alhoewel de klachten wel iets anders zijn. Ik heb geen last van tintelingen.
Ik adem heel hoog en het voelt of heb ik heel veel gedaan terwijl ik in de rust zit. Het uitademen gaat lastig,borstkas zit helemaal vast en heb ook last van mijn borstkas.(de spieren eromheen) Soms denk ik er teveel over na en dan ga ik enorm trillen. Daarna heb ik warme rode wangen maar heb het koud. Geen koorts hoor.
Ik kan heel moeilijk ontspannen, hoe meer ik het probeer hoe meer ik ga ademen. Heel frustrerend.
Deze week naar de huisarts geweest. Overspannen/burn-out. Ook krijgen we gezinshulp ivm zoon die erge gedragsproblemen heeft. Wat hier voor veel stress zorgt. Loop al jaren op mijn tenen.
En ook nog onze 2 honden,binnen 4 maand in laten slapen..dat is voor mij de druppel geweest. Daarna ging het alleen maar slechter met mij. En kom ik er niet meer uit.
Daarna flink verkouden geweest en is de kortademigheid en heel hoog ademen verergerd en denk ik maar aan 1 ding: mijn ademhaling en het maakt me gek.

Wel nog om een bloedonderzoek gevraagd. Ik ga morgen bloedprikken. Dus dat is nog even afwachten. Gesprek met de praktijkondersteuner van de huisarts aangevraagd, kan ik pas 19 nov.heen. tot die tijd moet ik het dus maar uitzoeken,zo voelt het. En er moet nu echt wat gebeuren

Heeft iemand tips wat ik het beste kan doen,echt alle tips zijn welkom. Een therapie of homeopathische middelen enz enz
Of is er iemand die mijn verhaal een beetje herkend?


A.K

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hey! Wat naar voor je allemaal, heel veel respect en weet dat wat jij doet bewonderenswaardig is. Dag in, dag uit. Ik heb wel een tip voor je, klinkt misschien stom maar hielp mij heel veel. Download de app: mindfulness (blauwe app met wit mannetje in kleermakerszit). En doe de ademhalingsoefening die staat bij “ontspannen” (15min). Doe die elke avond, op een rustig moment, een moment voor jezelf (ik doe het voor ik ga slapen). Het is een oefening die niet focust op ademhaling maar waar je wel heel rustig van wordt. Sterkte <3


Anna

Jouw reactie:Verhaal 24 - Als ik teveel doe kan ik daarna niks

Ik herken veel van wat jullie schrijven zelf had ik al wel vaker last van paniek/angst maar meer in het dagelijks leven, niet echt het hyperventileren ervan. Sinds begin dit jaar kreeg ik n heftige allergie uit het niks (waarschijnlijk van latex handschoenen want door corona moesten we die dragen) zat onder de galbulten en was heel ziek. Kreeg ook n heftige aanval waarbij mn keel voelde alsof het dicht ging, kreeg geen adem meer. Getest toen we konden testen maar had geen corona. Na die tijd kon ik steeds minder.

Als mensen het vroegen zei ik altijd, ik kan veel maar als ik teveel doe kan ik daarna niks. Ik was gewoon helemaal op na een dag. Kan geen inspanning meer aan, niet meer sporten en geeneens spannende series kijken of spannende verhalen aanhoren. Ik ben 21 jaar en daar heb ik wel veel moeite mee. Alcohol drinken werkt ook averechts en daardoor komt het hyperventileren juist veel erger en meer op.

Ik ben vaak duizelig, moe, bijna flauwvallen, tintelingen in handen en voeten, spierpijn, kortademig/benauwd, hartkloppingen en prop in me keel. Dit zijn de dingen die ik dagelijks meemaak en daar komen soms nog andere dingen bij.

Heb al een tijdje bij een psycholoog gelopen maar dat heeft me niet echt verder gebracht. Loop ook nu bij mensendieck voor mijn ademhaling en die gaf aan dat ik chronisch hyperventileer, maar na veel sessies blijf ik toch in hetzelfde hangen. Ook ga ik weer rustig lopen om me conditie op te bouwen. Ik heb een inspanningstest gehad maar daar kwam uit dat alles goed was alleen mijn ademhaling wat minder. Herkent iemand dit? En wat heeft voor jullie geholpen?

Groetjes!


Anoniem

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 25 - Ik ben uit de cirkel gekomen

hi,

Ik heb een hele heftige periode achter de rug. Ik had 2,5 jaar ontstekingspijn aan mijn schouder en werd niet gezien (zou tussen mijn oren hebben gezeten), in die periode verloor ik mijn beste vriendin van 37 aan kanker, had ik een miskraam en curretage, we hadden net een nieuw huis met verhuizing en mijn partner verloor zijn baan. Toen ik eindelijk hoorde dat het een medische fout was, was ik zo opgelucht dat ik een operatie kreeg dat ineens mijn lichaam in brand stond, prikken, tintelen, echt verschrikkelijke huidpijn. Ik ben uit deze cirkel gekomen in 2017 middels cognitieve therapie. Met ups en downs. Afgelopen jaar heb ik maar 2 weken heel licht last gehad en 1 week heel licht, beide na iets spannends. Toen ik het zo erg had en ik ging iets leuks doen was ik uit mijn hoofd en had ik dus van mega pijnklachten naar totaal geen pijn, het was echt weg tot ik weer in mijn hoofd ging zitten, bang werd, nog banger, klachten erger en van het een in het ander.

Toen het heel goed ging zei ik tegen mezelf, niks aan de hand, is maar door stress en het ging weer weg. Nu zit er echter een lichamelijke trigger achter.

Nu is het 2020 en wat ging het goed. Echter 6 weken geleden kreeg ik een dubbele duimblessure met heel veel pijn maar vooral beangstigend want ik kon niks meer. Na die 6 weken kwam de ontspanning en ik voelde iets. Dat voelen ging ik opmerken, en ging er meer op letten, werd angstig en paniekerig vooral voor de pijn en de cirkel is weer rond. Zit er nu weer 2,5 week in. Ik heb zo een afspraak bij de psycholoog. Zo stom dat ik dit mezelf aan doe. Ik ben bij de neuroloog geweest en die stuurde mij naar de longarts. IK kreeg een test en had het niet een beetje maar heel erg. Die klachten ervan zijn gewoon eng en heel pijnlijk. In de nacht doe ik het niet want dat is ook getest. Is gewoon een klacht die niet fijn is, pijnlijke brandende huid en prikken en tintelingen. Destijds toen ik hoorde van de longarts het is CHV was het binnen 5 dagen over en had ik 3,5 maand geen last. Op 1 of andere manier doe ik het mezelf aan, nog frustrerender. Ik wil weer in mezelf geloven en zelfvertrouwen erover hebben, dan komt het goed maar zolang die angst en paniek er is. Het zegt immers ook genoeg als ik volledig ben afgeleid dat het dan ook echt weg is!

Wat denk jij? En tips? hoor het graag
groetjes


Krullie

1
2
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

En als ik bv iets gezelligs ga doen zoals uit eten met een vriendin is echt alles weg binnen 1 uurtje ofzo, geen pijn en totaal nergens last van!


Krullie
Reactie:

Heb sinds een week of 8 een brandend gevoel in mijn armen, benen, gezicht enz. Dan weer een koud gevoel of vreselijke jeuk. Ook voel ik meer op mijn huid dan echt is. Stekelig, schrijnend, een traan die er niet is...echt eng. Dit na een periode van stress. Maar goed naar de huisarts en die zei dat het niet gevaarlijk is en dat ik het tijd moest geven. 's Avonds thuis op de bank ging ik Google naar brandende benen. Gewoon om te kijken wat kan ik er aan doen om de boel te verlichten. Kom ik alleen op MS terecht dus geschrokken en me heel erg angstig gemaakt. Waardoor het branden alleen maar erger werd. Gelukkig kan ik ten alle tijden bij mijn huisarts terecht dus telefonisch consult aangevraagd. Bloed geprikt, röntgenfoto om het één en ander uittesluiten maar over MS moest ik me geen zorgen maken. Voor 2 dagen gerust gesteld en toen kwam mijn gedachten weer. MS en zag me al in een rolstoel zitten. Zo zit ik zeker 1x per week bij de huisarts. Neurologisch is er niets met mij aan de hand. Huisarts heeft, waarschijnlijk om mij gerust te stellen een uitgebreid neurologisch onderzoek gedaan. Mijn bloed prima in orde. De huisarts zegt dat hij voor 100 % zeker weet dat er geen nare ziekte of iets engs achter mijn klachten zit. Nu mij daar bij neergelegd. Hij is de arts en ik niet. Ik ben 66 jaar en laat het maar over mij heen komen. Het brandende gevoel is er nog steeds maar ene dag iets minder dan de anderen ik moet het tijd gunnen want begrijp uit bovenstaand door mij gepost artikel dat het wat langer kan duren maar dat als het lichaam hersteld is de ellende over gaat. De fysio zegt dat ik CHV heb dus een week lang op mijn adem gelet. Raakte helemaal de draad kwijt en in de war. Mijn huisarts zegt dat ik als ik herstel van de stress het echt minder wordt. Ik mag nuover 5 weken weer terug zodat hij me in de gaten kan houden.


Hanneke

Jouw reactie:Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen


Verhaal 26 - Na een aantal opmerkingen

Ik heb al jaren last van allerlei vage klachten. Regelmatig licht in het hoofd, heel opgejaagd gevoel, last van de buik, ... .

Vooral als ik onder stress sta had ik het gevoel niet te kunnen doorademen. Na een aantal opmerkingen van anderen is er nu de angst om te praten. In de thuissituatie werkt alles perfect maar in een sociale situatie spant precies alles zich op en krijg ik weinig gezegd. Of ik moet na elk woord adem happen.

Ik ben nu doorverwezen naar een neuroloog. Hopelijk komt er langs deze weg een oplossing zodat ik mijn sociale zelf terug kan zijn.


Anoniem

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 27 - Zie eigenlijk al geen leven meer voor me

Ik ben 19 jaar, uit het niets kreeg ik angstaanvallen die steeds vaker kwamen en pijn aan mijn hart en maag en zijkanten, ook kreeg ik oorruis door chronische hyperventilatie, zit er nu 2 maanden mee en zie eigenlijk al geen leven meer voor me.


Tom

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 28 - Heeft iemand ook last van gespannen spieren?

Heeft iemand ook last van gespannen spieren?
Ik voel het vooral in mijn hoofd armen en benen.


Ayla

1
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Dag Ayla,
Yep, is een veel voorkomende klacht. Door het tekort aan CO2 bij hyperventilatie zetten de spieren melkzuur af. Daardoor voel je die vervelende spanningen in je lichaam


Ano

Jouw reactie:Verhaal 29 - word elke nacht gillend, gevoel v stikken, paniek , wakker

Heb al jaren slaapproblemen: word elke nacht gillend, gevoel v stikken, paniek , wakker..Alle trajecten gehad: slaapcentrum/ slaapcoach/ hypnotherapie/ emdr/ medicatie en niks helpt. Ben radeloos, vind slapen vreselijk. Weet t ff niet meer.
Krijg nu ook overdag last v e stikkend gevoel, keelspanning. Ik laad niet meer op met als gevolg dat ik mentaal en fysiek ben opgebrand!! Herkent iemand dit??


Liz

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 30 - Het is soms zo ontmoedigend

Hey iedereen,

Ik heb nu al een goei 6 maand last van hyperventilatie aanvallen bijna elke dag is er wel een aanval. Het is soms zo ontmoedigend je weet het biet erg is en probeert rustig te blijven maar al de symptomen die er soms bijkomen zijn zo beangstigend je letterlijk denkt nu is het voorbij, hartkloppingen het gevoel je geen adem krijgt draaien precies in een vlucht reactie komen, je gewoon wegwilt uit de situatie, het gebeurd auto winkel overal zoal.

Zijn er nog mensen die hier ervaring mee hebben?

Ik ben juist gestart met ademhalingsoefeningen bij de kinesist


Nomi

1
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reactie:

Hi Nomi,

Zeker weten, ook ik heb er al ca. een half jaar last van en heb elke dag een aanval. Wat mij goed heeft geholpen is yoga en oefentherapie. Wel is het zo dat ik, bij een klein beetje stress, een terugval heb. Enorm vermoeiend de ups en downs.


Tugce
Reactie:

Yoga is mij ook al
Aangeraden misschien inderdaad eens proberen! Ja vanaf er een beetje stress bij te pas komt is de aanval er direct weer 😒


Nomi
Reactie:

Linkerarm zwaar gevoel tintelingen linkerarm heb ik ook. Oorsuizingen heb ik
Inderdaad ook geruis in het oor je hoort, kan van nek zijn die vast zit


Anoniem

Jouw reactie:Verhaal 31

naar al m'n andere klachten had ik vandaag een eens ervaring. Ik lag op de bank. Kwam even iets overeind en toen begon mn hart heel snel en heel hard te bonzen. Ik voelde het in heel mijn lichaam bonzen. Het duurde maar even maar was heel eng. Herkent iemand dit?

Hannah

Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Verhaal 32

Ik zal graag willen weten of iemand het zelfde ervaring heeft of kent die het heeft gehad als mij! Ik loop nu al bijna 4 maanden rond met heftige ademhaling problemen. Soms word het me te veel want ben nog maar 20 jaar. Wat ik ervaar is gewoon de hele dag door slechte adem. Ene moment slechter en de ander moment wat beter. Ene week wat slechter ene week wat beter. Door mij verkeerde ademhaling kan ik veel dingen niet doen en geeft het een rem in me leven. Er komen zoveel klachten bij kijken dat je dr letterlijk ziek van word. De klachten zijn heel er moe, benauwd. Alsof je lichaam brand van binnen, hele slechte adem. Hartklopping. Het warm hebben opeens, misselijk, duizelig. Op het begin ben ik paar keer na spoedpost geweest en heb ook vaak op punt gestaan om 112 te bellen maar door me de hulp van me moeder heb ik dat niet gedaan. Meerdere keren na huisart geweest en er word telkens gezegd dat ik niks mis heb. Ze hebben me hele lichaam nagekeken van me bloed tot aan longen tot aan hart. Waar ligt dit aan? Komt dit echt allemaal door stres? Wanneer houd het een keer op ? Wie kan me meer erover vertellen? Ik word wakker met de problemen en ik ga dr mee slapen. Ene periode erger dan de ander. Hoe kan ik me zelf helpen?

Groeten

Mario

Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:Voeg zelf een verhaal toe


Wil je ook je hart luchten?


+ Mijn verhaal delen
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |