Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij gegeneraliseerde angststoornis

gegeneraliseerde angststoornis

 

Gegeneraliseerde angststoornis - tips

Zoek je tips bij een gegeneraliseerde angststoornis?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met gegeneraliseerde angststoornis

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zeg STOP tegen jezelf

Opvallend bij een gegeneraliseerde angststoornis is dat deze zich te lijkt te verspreiden naar alles om je heen. Probeer je gedachten een halt toe te roepen door STOP tegen jezelf te zeggen.

 

Als je afstand kunt nemen van je gedachten kun je samen met een therapeut gaan ontdekken waar de rode draad in jouw angsten zit. Als je dit leert zien kun je samen met je therapeut je grootste angsten bespreken zodat je deze ook kunt leren verdragen.10

deel deze tip

Tip 2 - Een korte meditatie

Probeer meer "grip" op de angst te krijgen door er van een afstandje naar te kijken.

Dit kan je doen door een drie minuten ademruimte in te lassen en die gaat als volgt:

Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Voel het contact met de ondergrond en volg met aandacht enkele in en uitademingen.

Voor de eerste stap van de ademruimte inventariseer je eerst het "interne weerbericht": wat zijn er voor gedachten? Welke emoties ervaar je nu? Welke lichaamssensatie voel je? Je benoemt ze en laat ze weer los.

Voor de tweede stap laat je de aandacht voor gedachten, emoties en lichaamssensaties los en richt je je volledig op de ademhaling. Je volgt de ademhaling in de buik: het uitzetten van de buikwand bij de inademing en het weer inzakken bij de uitademing. Doe dit ook ongeveer een minuut.

Voor de derde stap laat je de aandacht voor de ademhaling weer los en breid je hem uit naar het lichaam als groter geheel. Gewaar van hoe jij hier zit. In een aanvaardende houding: alles wat er nu aan gedachten, emoties en lichaamssensaties is... laat het er maar zijn, het is ok om mij nu zo te voelen.... ik kan het aan en verzet mij er niet tegen.

Door deze korte meditatie in te lassen creëer je meer afstand tussen jou en de gebeurtenis.. kan je op een andere wijze naar kijken en wordt je niet meer zo meegesleurd.7

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van gegeneraliseerde angststoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 4 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 5 - Mindfulness - kijken als waarnemer naar jezelf

Angstgevoelens in je lichaam worden opgewekt door gedachten. Door met een afstandje naar jezelf te kijken, als een 'waarnemer', kun je leren zien dat jij niet je gedachten bént, maar dat je ze hébt. Ze komen en gaan, net als de wolken!

Mindfulness, je ademhaling als instrument leren inzetten om te kalmeren en meer in je lijf te komen, kijken naar de onderliggende redenen van je angst, in therapie kun je vanuit verschillende invalshoeken leren hoe je je angsten kunt verminderen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Angst aanpakken als je er last van hebt

Angst wordt groter


Angst die je niet behandelt wordt steeds erger. Hoe eerder je er bij bent hoe makkelijker je angst ook weer weg kan krijgen.

 

Om langdurig lijden te voorkomen kan je maar beter snel beginnen om angst aan te pakken als je merkt dat je er last van hebt.2

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het gegeneraliseerde-angststoornis-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 8 - Lichaamsgerichte therapie bij gegeneraliseerde angststoornis

Met een gegeneraliseerde angststoornis zit je in een vicieuze cirkel. Je zit veel in je hoofd om controle te houden over de situatie en wat er allemaal mogelijk kan gaan gebeuren.

 

Dat zorgt dat je nog meer stress en angst gaat voelen in je lijf. Je staat continu op scherp.

 

Met een lichaamsgerichte therapie kan je deze vicieuze cirkel doorbreken. Door te leren ontspannen geef je jezelf rust en kalmeer je jezelf. Hierdoor krijg je weer grip op je leven. Niet op een controlerende manier maar gebaseerd op vertrouwen.1

deel deze tip

Tip 9 - EMDR bij een gegeneraliseerde angststoornis

Ook voor een gegeneraliseerde angststoornis kan EMDR heel goed helpen.
Evenals lichaamsgewaarwordingstherapie.

Door EMDR gaat de emoties van de angstaanvallen af en door de lichaamsgewaarwordingstherapie ga je jezelf beter leren kennen.

Succes1

deel deze tip

Tip 10 - Boekentip: Claire Weekes

De boeken van de Australische arts Claire Weekes zijn geweldig als je last hebt van gegeneraliseerde angst. Voor mij zijn deze boeken enorm helpend geweest. De boeken zijn niet in het Nederlands vertaald, wel in veel andere talen. Je kunt ze bijvoorbeeld bij Bol.com bestellen. Het boek dat mij enorm geholpen heeft is Essential help for your nerves.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 11 - Anker jezelf en blijf in het hier-en-nu

Wat te doen wanneer angst je in haar greep heeft en jouw hele leven beheerst?

Vaak niet eens weten waar dat gespannen, beklemmende gevoel precies vandaan komt en erger nog; wanneer gaat het ooit weg?

De behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis is gericht op het in de gaten krijgen van de automatische denkpatronen, die zijn altijd op dreiging en gebrek aan veiligheid gericht. Hier spreken wij over de Cognitieve Gedragstherapie, tweede generatie.

Een therapie uit de derde generatie is ACT ( acceptance and commitment therapie) waarin mindfulness een belangrijke peiler is.

Mijn ervaring is dat een combinatie van deze twee vaak het beste werkt.

Eigenlijk: stoppen, afstand nemen, jezelf ankeren door middel van de adem of een ander onderdeel van je lichaam, wat je in het hier en nu houdt. Daarna onderzoeken welke automatische gedachtenpatronen een rol spelen.

Stukje bij beetje leer je jezelf zo kennen en krijg je steeds meer grip op je leven. Je vermijdt niet meer en weet dat je altijd een krachtig gereedschap met je meedraagt om in lastige situaties staande te blijven en eigen regie te blijven houden.


1

deel deze tip

Tip 12 - De mens lijdt vaak het meest.........

Aan Nicolaas Beets wordt deze spreuk toegeschreven 'de mens lijdt vaak het meest van het lijden dat hij vreest'. Door je steeds zorgen te maken over wat er allemaal mis kan lopen, ben je daar in je hoofd (en lijf) mee bezig. Uit angst ga je plekken en dingen vermijden, je lijkt veilg maar de angst neemt toch weer toe. En het gaat je leven steeds meer beheersen.
Schakel hulp in, leer de touwtjes in handen te nemen en de angst onder ogen te komen.
Er zijn mogelijkheden: EMDR, lichaamsgerichte aanpak, exposure enz.
Zet de eerste stap en ervaar hoe je je weer kunt voelen!1

deel deze tip

Tip 13 - Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen helpt je om de angstreacties van je lijf beter op hun waarde in te schatten.

Wanneer je je prettig voelt in je lijf doordat je voldoende beweegt, gezond eet, cafeine en alcohol mindert, dan reguleert je lijf vanzelf je stress-systeem beter. Stresshormonen worden sneller weer afgevoerd en je hartslag wordt sneller weer normaal.

Hierdoor zul je minder gaan piekeren en ook minder snel een paniekaanval krijgen.


1

deel deze tip

Tip 14 - Uit je hoofd

Wat me opvalt bij mijn clienten is dat ze zo bezig zijn met wat er allemaal mis kan gaan, dat ze niet in contact zijn met de omgeving.
Stap voor stap de angst niet vermijden maar met aandacht naar buiten gaan: bij rijangst eerst de auto verkennen en rustig om je heen kijken wat er te zien is, bij prikangst niet naar de arm en de spuit kijken maar naar waar je bent, naar wie er verder is, bij angst voor onbekende plekken echt kijken naar wat je ziet.
Samen met ondersteuning van de therapeut en bepaalde aanpak zoals EMDR kun je hier echt verder mee komen en is de angst niet langer de bestuurder van jouw leven.
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |