Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij gegeneraliseerde angststoornis

gegeneraliseerde angststoornis

 

Gegeneraliseerde angststoornis - tips

Zoek je tips bij een gegeneraliseerde angststoornis?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met gegeneraliseerde angststoornis

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zeg STOP tegen jezelf

Opvallend bij een gegeneraliseerde angststoornis is dat deze zich te lijkt te verspreiden naar alles om je heen. Probeer je gedachten een halt toe te roepen door STOP tegen jezelf te zeggen.

 

Als je afstand kunt nemen van je gedachten kun je samen met een therapeut gaan ontdekken waar de rode draad in jouw angsten zit. Als je dit leert zien kun je samen met je therapeut je grootste angsten bespreken zodat je deze ook kunt leren verdragen.8

deel deze tip

Tip 2 - Een korte meditatie

Probeer meer "grip" op de angst te krijgen door er van een afstandje naar te kijken.

Dit kan je doen door een drie minuten ademruimte in te lassen en die gaat als volgt:

Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Voel het contact met de ondergrond en volg met aandacht enkele in en uitademingen.

Voor de eerste stap van de ademruimte inventariseer je eerst het "interne weerbericht": wat zijn er voor gedachten? Welke emoties ervaar je nu? Welke lichaamssensatie voel je? Je benoemt ze en laat ze weer los.

Voor de tweede stap laat je de aandacht voor gedachten, emoties en lichaamssensaties los en richt je je volledig op de ademhaling. Je volgt de ademhaling in de buik: het uitzetten van de buikwand bij de inademing en het weer inzakken bij de uitademing. Doe dit ook ongeveer een minuut.

Voor de derde stap laat je de aandacht voor de ademhaling weer los en breid je hem uit naar het lichaam als groter geheel. Gewaar van hoe jij hier zit. In een aanvaardende houding: alles wat er nu aan gedachten, emoties en lichaamssensaties is... laat het er maar zijn, het is ok om mij nu zo te voelen.... ik kan het aan en verzet mij er niet tegen.

Door deze korte meditatie in te lassen creëer je meer afstand tussen jou en de gebeurtenis.. kan je op een andere wijze naar kijken en wordt je niet meer zo meegesleurd.4

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van gegeneraliseerde angststoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 4 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 5 - Mindfulness - kijken als waarnemer naar jezelf

Angstgevoelens in je lichaam worden opgewekt door gedachten. Door met een afstandje naar jezelf te kijken, als een 'waarnemer', kun je leren zien dat jij niet je gedachten bént, maar dat je ze hébt. Ze komen en gaan, net als de wolken!

Mindfulness, je ademhaling als instrument leren inzetten om te kalmeren en meer in je lijf te komen, kijken naar de onderliggende redenen van je angst, in therapie kun je vanuit verschillende invalshoeken leren hoe je je angsten kunt verminderen.2

deel deze tip

Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het gegeneraliseerde-angststoornis-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 7 - Lichaamsgerichte therapie bij gegeneraliseerde angststoornis

Met een gegeneraliseerde angststoornis zit je in een vicieuze cirkel. Je zit veel in je hoofd om controle te houden over de situatie en wat er allemaal mogelijk kan gaan gebeuren.

 

Dat zorgt dat je nog meer stress en angst gaat voelen in je lijf. Je staat continu op scherp.

 

Met een lichaamsgerichte therapie kan je deze vicieuze cirkel doorbreken. Door te leren ontspannen geef je jezelf rust en kalmeer je jezelf. Hierdoor krijg je weer grip op je leven. Niet op een controlerende manier maar gebaseerd op vertrouwen.1

deel deze tip

Tip 8 - EMDR bij een gegeneraliseerde angststoornis

Ook voor een gegeneraliseerde angststoornis kan EMDR heel goed helpen.
Evenals lichaamsgewaarwordingstherapie.

Door EMDR gaat de emoties van de angstaanvallen af en door de lichaamsgewaarwordingstherapie ga je jezelf beter leren kennen.

Succes1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |