Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Perfectionisme is me inderdaad niet vreemd

Ik ben 26 en heb vorig jaar mijn rijbewijs gehaald. Ik ben in 1 keer geslaagd en de examinator vond dat ik veel te zelfkritisch was. Perfectionisme is me inderdaad niet vreemd. Maar de rijlessen zelf gingen eigenlijk heel lang gewoon goed, met snelweg wel wat spanning opgebouwd omdat dat onderdeel ineens nog gehaast moest voor mijn proefexamen. Kreeg vaak complimenten over dat ik motorisch de auto goed onder controle had. Heb de auto nooit laten afslaan. Het autorijden zelf vond ik vaak vreselijk leuk.
Toen ik nog geen eigen auto had heb ik verschillende autos af en toe gereden maar met een versleten diesel van mijn ouders wat nare ervaringen gehad met de koppeling, oa laten afslaan. Die angst viel weg door met autos te rijden waarbij ik dat niet meer had.
Maar nu komt het: sinds een paar wegen een golfje en eerst ging het goed hoewel drukke steden best wel even wennen zijn en ik nog niet spanningsvrij kon rijden. Heb ik laatst bij een druk kruispunt m’n auto wel vier keer achter elkaar laten afslaan, mensen achter me toeteren en inhalen. En nu is alle angst weer helemaal terug en durf ik de wijk niet meer uit want dat kan alleen via een druk kruispunt. Optrekken gaat gewoon helemaal prima als ik alleen rijd op een rustig stuk maar zodra er iemand achter me zit raak ik verkrampt en gehaast en mis ik het gevoel met de koppeling. Nu steeds als ik alleen al aan autorijden denk angstaanvallen en verkrampte spieren wat het allemaal erger maakt. De intense schaamte maakt het ook allemaal veel erger en groter dan nodig.
Ik weet wel wat er fout gaat: veel te veel aantrekken van de mensen om je heen (‘zeker een vrouw achter het stuur’) en steeds maar hopen dat je die fout van het afslaan niet maakt terwijl het daardoor juist wel gebeurt en je daarom in paniek raakt. Rust bewaren is key maar zet dat knopje maar eens om.
Maar heeft iemand tips hoe hier mee om te gaan?

Vulpen
27-01-2023
laatste reactie: 13-11-2023

4
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hier heb ik het ook super moeilijk mee. Ik heb 20u les gehad nik aan de hand. Ik ben mijn eerste autootje gaan halen en dat ging echt goed. Maar 2 dagen later lukt het me niet meer. Elke keer als ik stil sta dan kan ik niet meer vertrekken. Maar in de buurt kan ik wel rijden. Pff zo frustrerend:(

Sharon
08-04-2023
Reageer:
De oplossing voor mij was om een automaat aan te schaffen. Alleen maar bezig te zijn met verkeer om mij heen. Geen drukte over het wel of niet afslaan van de auto. Ik vind het heerlijk ontspannen rijden.

Jackie
25-07-2023
Reageer:
Heel herkenbaar jouw verhaal. Ik heb ruim 2,5 jaar mijn rijbewijs en heb rijden altijd leuk gevonden. Na het behalen van mijn rijbewijs heb ik alleen maar in de automaat van mijn ouders gereden. Dat ging top, ik reed overal heen. Sinds een maand of twee heb ik eigen autootje gekocht, een Citroën C1, schakel. Ik dacht dat het wel zou gaan, want het lessen in een schakel ging ook prima.
Een van de eerste keren dat ik reed, sloeg de motor af voor een rotonde. De auto achter mij ging toeteren. Sindsdien ben ik er ontzettend bang voor dat de motor afslaat. Daarna heb ik nog een aantal keer meegemaakt dat de auto afsloeg. Ik heb zelfs twee keer meegemaakt dat de auto zó vaak afsloeg voor een stoplicht dat het stoplicht weer op rood sprong! Het idee alleen al aan een kruispunt of rotonde geeft me hartkloppingen.
Ik heb een paar weken geleden weer een rijles gehad bij mijn oude rijinstructeur (in mijn eigen auto). Toen ging alles prima. Het feit dat er iemand naast me zit geeft heel veel rust. Maar helaas moet ik 9 van de 10 keer alleen autorijden. Ik blijf mezelf uitdagen, want ik weet dat dat de enige manier is om van de angst af te komen, maar het wordt er niet echt beter op. Al het vertrouwen dat ik heb opgebouwd is weer meteen weg als de motor weer eens afslaat.

Loza
13-11-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |