Tips bij gegeneraliseerde angststoornis

Gegeneraliseerde angststoornis - tips
Zoek je tips bij een gegeneraliseerde angststoornis?
Je kunt hier:
- tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met gegeneraliseerde angststoornis?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Zeg STOP tegen jezelf
Opvallend bij een gegeneraliseerde angststoornis is dat deze zich te lijkt te verspreiden naar alles om je heen. Probeer je gedachten een halt toe te roepen door STOP tegen jezelf te zeggen.
Als je afstand kunt nemen van je gedachten kun je samen met een therapeut gaan ontdekken waar de rode draad in jouw angsten zit. Als je dit leert zien kun je samen met je therapeut je grootste angsten bespreken zodat je deze ook kunt leren verdragen.
Tip 2 - Een korte meditatie
Probeer meer "grip" op de angst te krijgen door er van een afstandje naar te kijken.
Dit kan je doen door een drie minuten ademruimte in te lassen en die gaat als volgt:
Ga comfortabel zitten en sluit je ogen. Voel het contact met de ondergrond en volg met aandacht enkele in en uitademingen.
Voor de eerste stap van de ademruimte inventariseer je eerst het "interne weerbericht": wat zijn er voor gedachten? Welke emoties ervaar je nu? Welke lichaamssensatie voel je? Je benoemt ze en laat ze weer los.
Voor de tweede stap laat je de aandacht voor gedachten, emoties en lichaamssensaties los en richt je je volledig op de ademhaling. Je volgt de ademhaling in de buik: het uitzetten van de buikwand bij de inademing en het weer inzakken bij de uitademing. Doe dit ook ongeveer een minuut.
Voor de derde stap laat je de aandacht voor de ademhaling weer los en breid je hem uit naar het lichaam als groter geheel. Gewaar van hoe jij hier zit. In een aanvaardende houding: alles wat er nu aan gedachten, emoties en lichaamssensaties is... laat het er maar zijn, het is ok om mij nu zo te voelen.... ik kan het aan en verzet mij er niet tegen.
Door deze korte meditatie in te lassen creëer je meer afstand tussen jou en de gebeurtenis.. kan je op een andere wijze naar kijken en wordt je niet meer zo meegesleurd.
Tip 3 - Oefening die je kan doen bij spanning, angst en piekeren
Merk je op dat je teveel piekert?
Heb je last van spanning in je lichaam?
Las een pauze in en ga met je aandacht naar de plek in je lichaam waar je de spanning voelt.
Maak contact met de spanning, laat het toe ipv het weg te drukken. Leg je hand op de plek waar je de spanning voelt.
Adem vervolgens naar de plek toe en adem alle spanning uit.
Bij elke uitademing zeg je: spanning uit
Bij elke inademing zeg je : rust in
Na een paar minuten zal je merken dat de spanning verminderd is of zelfs verdwenen is.
Tip 5 - Zoek een therapeut
Heb je last van gegeneraliseerde angststoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.

Tip 6 - Zie de algemene tips bij angsten
Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.
Tip 7 - Mindfulness - kijken als waarnemer naar jezelf
Angstgevoelens in je lichaam worden opgewekt door gedachten. Door met een afstandje naar jezelf te kijken, als een 'waarnemer', kun je leren zien dat jij niet je gedachten bént, maar dat je ze hébt. Ze komen en gaan, net als de wolken!
Mindfulness, je ademhaling als instrument leren inzetten om te kalmeren en meer in je lijf te komen, kijken naar de onderliggende redenen van je angst, in therapie kun je vanuit verschillende invalshoeken leren hoe je je angsten kunt verminderen.
Tip 8 - Lichaamsgerichte therapie bij gegeneraliseerde angststoornis
Met een gegeneraliseerde angststoornis zit je in een vicieuze cirkel. Je zit veel in je hoofd om controle te houden over de situatie en wat er allemaal mogelijk kan gaan gebeuren.
Dat zorgt dat je nog meer stress en angst gaat voelen in je lijf. Je staat continu op scherp.
Met een lichaamsgerichte therapie kan je deze vicieuze cirkel doorbreken. Door te leren ontspannen geef je jezelf rust en kalmeer je jezelf. Hierdoor krijg je weer grip op je leven. Niet op een controlerende manier maar gebaseerd op vertrouwen.
Tip 9 - Angst aanpakken als je er last van hebt
Angst wordt groter
Angst die je niet behandelt wordt steeds erger. Hoe eerder je er bij bent hoe makkelijker je angst ook weer weg kan krijgen.
Om langdurig lijden te voorkomen kan je maar beter snel beginnen om angst aan te pakken als je merkt dat je er last van hebt.
Tip 10 - Boekentip: Claire Weekes
De boeken van de Australische arts Claire Weekes zijn geweldig als je last hebt van gegeneraliseerde angst. Voor mij zijn deze boeken enorm helpend geweest. De boeken zijn niet in het Nederlands vertaald, wel in veel andere talen. Je kunt ze bijvoorbeeld bij Bol.com bestellen. Het boek dat mij enorm geholpen heeft is Essential help for your nerves.

Tip 11 - Een eerste stap
Een eerste stap is om dat zo te beseffen. En hoe groot is die angst eigenlijk. En weet dat gevoel wel dat jij er ook bent?
Dat is zo je binnenwereld en daar ben jij de baas. Fijn om samen met iemand naar dat stuk te kijken en er mee te leren omgaan. Zodat jij niet meer overleeft maar leeft!
Tip 12 - Goed voor jezelf zorgen
Wanneer je je prettig voelt in je lijf doordat je voldoende beweegt, gezond eet, cafeine en alcohol mindert, dan reguleert je lijf vanzelf je stress-systeem beter. Stresshormonen worden sneller weer afgevoerd en je hartslag wordt sneller weer normaal.
Hierdoor zul je minder gaan piekeren en ook minder snel een paniekaanval krijgen.
Tip 13 - STOPPEN
Vaak gaat het leven met ons aan de haal. Gebeurtenissen, emoties, indrukken, verwachtingen, verleden en toekomst slepen ons mee en we lopen het risico geleefd te worden in plaats van te leven. Het is belangrijk om stil te staan en terug te komen in het hier en nu. Dat doe je door je aandacht bewust te richten op iets dat hier en nu aanwezig is.
Aandacht bij wat er is, is het enige wat je kan helpen om te stoppen. Je ademhaling of je lichaam zoals bij de bodyscan kunnen je daarbij helpen weer terug te komen in het hier en nu. Mocht je afdwalen, afdwalen is nu eenmaal de natuur van de geest, breng dan je je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling of je lichaam. Doe dit met een glimlach en met een mildheid voor jezelf. Het hier en nu is de enige plek waar je tot rust kunt komen.
Een voor de hand liggend object om je aandacht op te richten is je ademhaling. Je ademhaling heb je in iedere situatie en op ieder ogenblik bij de hand.
Oefening: Bewust ademen
- Ga met je aandacht naar je ademhaling en ga na waar je nu in je ademhaling bent.
- Weet of je in een inademing bent of in een uitademing.
- Volg het op en neer gaan van je ademhaling zonder er zelf iets aan te veranderen.
- Het kan helpen als bij elke inademing in stilte in jezelf zegt: “ Ik adem in.” en bij elke uitademing: ” Ik adem uit.”
- Staat jezelf toe al het andere los te laten. Houd dit even vol.
Merk hoe allerlei gedachten en gevoelens om je aandacht vragen en je van je ademhaling afleiden. Gun het jezelf om wat zich ook aandient, nu even los te laten en weer met je aandacht bij je ademhaling uit te komen. Wees nieuwsgierig naar je ademhaling. Is ze diep of oppervlakkig, snel of langzaam?
Laat je vooral niet meeslepen in boosheid over jezelf als je merkt hoe je telkens weer afgeleid bent, maar glimlach naar jezelf en keer telkens weer terug naar de veilige thuishaven van je ademhaling.
Tip 14 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het gegeneraliseerde-angststoornis-lotgenotenforum op deze website.
Tip 15 - EMDR bij een gegeneraliseerde angststoornis
Ook voor een gegeneraliseerde angststoornis kan EMDR heel goed helpen.
Evenals lichaamsgewaarwordingstherapie.
Door EMDR gaat de emoties van de angstaanvallen af en door de lichaamsgewaarwordingstherapie ga je jezelf beter leren kennen.
Succes

Tip 16 - Anker jezelf en blijf in het hier-en-nu
Vaak niet eens weten waar dat gespannen, beklemmende gevoel precies vandaan komt en erger nog; wanneer gaat het ooit weg?
De behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis is gericht op het in de gaten krijgen van de automatische denkpatronen, die zijn altijd op dreiging en gebrek aan veiligheid gericht. Hier spreken wij over de Cognitieve Gedragstherapie, tweede generatie.
Een therapie uit de derde generatie is ACT ( acceptance and commitment therapie) waarin mindfulness een belangrijke peiler is.
Mijn ervaring is dat een combinatie van deze twee vaak het beste werkt.
Eigenlijk: stoppen, afstand nemen, jezelf ankeren door middel van de adem of een ander onderdeel van je lichaam, wat je in het hier en nu houdt. Daarna onderzoeken welke automatische gedachtenpatronen een rol spelen.
Stukje bij beetje leer je jezelf zo kennen en krijg je steeds meer grip op je leven. Je vermijdt niet meer en weet dat je altijd een krachtig gereedschap met je meedraagt om in lastige situaties staande te blijven en eigen regie te blijven houden.
Tip 17 - Wat is de omvang van je angst?
Als je angst zich heeft uitgebreid als een olievlek over je leven en je steeds meer last krijgt van je angstproblemen, dan spreken we over gegeneraliseerde angst. Het breidt zich uit. De angst wint terrein, jij verliest terrein. Om dit proces te stoppen, moet je beginnen met de omvang van je angst in kaart te brengen. Waar is het gestart en hoe heeft het zich uitgebreid? Hoever is de angst nu al gekomen en hoe ziet jouw angstcirkel er uit? Dit zijn de eerste stappen in een angstbehandeling.
Tip 18 - De mens lijdt vaak het meest.........
Schakel hulp in, leer de touwtjes in handen te nemen en de angst onder ogen te komen.
Er zijn mogelijkheden: EMDR, lichaamsgerichte aanpak, exposure enz.
Zet de eerste stap en ervaar hoe je je weer kunt voelen!
Tip 19 - Jezelf bij de hand nemen
Op een bepaalde manier ben je bang om te leven, bang om brokken te maken.
Dan is het fijn om het klein en overzichtelijk te houden. Je aandacht zoveel mogelijk bij jezelf en kleine stapjes zetten. Jezelf bij de hand nemen.
Tip 20 - Hoe eerder hoe makkelijker

Tip 21 - Op naar een fijner leven.
Tip 22 - Leer met je angst om te gaan
Tip 24 - Denken over piekeren
Tip 25 - Mijn angst onder ogen gekomen

Tip 26 - Vertrouwder raken
bang zijn voor het moment dat je bang wordt, en daar nu al over in zitten. Afschuwelijk.
Ik begeleid je stap voor stap naar je relaxter kunnen voelen,
Doen waar je bang voor bent, onder begeleiding en door middel van uitleg over hoe dit werkt en ontspanningsoefeningen, kun je stap voor stap vertrouwder raken met datgene doen waar je eigenlijk tegen op ziet. Ik wens je een relaxter en gelukkiger leven.
Tip 27 - "Een deel van mij is bang"
Tip 28 - Uit je hoofd
Stap voor stap de angst niet vermijden maar met aandacht naar buiten gaan: bij rijangst eerst de auto verkennen en rustig om je heen kijken wat er te zien is, bij prikangst niet naar de arm en de spuit kijken maar naar waar je bent, naar wie er verder is, bij angst voor onbekende plekken echt kijken naar wat je ziet.
Samen met ondersteuning van de therapeut en bepaalde aanpak zoals EMDR kun je hier echt verder mee komen en is de angst niet langer de bestuurder van jouw leven.
Tip 29 - Test: Heb ik last van gegeneraliseerde angst?
Hoe weet je nou of je last hebt van gegeneraliseerde angst? Ik gebruik in mijn praktijk o.a. een zelfrapportage-vragenlijst - de zogenaamde GAD-7 - om te screenen op klachten die passen bij een gegeneraliseerde angststoornis. Het zijn 7 vragen over angstklachten gedurende de afgelopen 14 dagen, waarbij je antwoord valt op een vierpuntsschaal:
- helemaal niet (0 punten)
- verschillende dagen (1 punt)
- meer dan de helft van de dagen (2 punten)
- bijna elke dag (3 punten)
Als je die 7 vragen hebt beantwoord, en je komt in totaal uit op 10-14 punten, dan lijkt er sprake van een 'gematigde' angst die invloed heeft op je dagelijks leven. Vanaf 15 punten lijkt er sprake van 'ernstige' angst met veel impact op je functioneren. In beide geval is het aan te raden om hulp te zoeken.
Dit is de vragenlijst:
Hoe vaak heb je in de afgelopen 14 dagen last gehad van:
1. je zenuwachtig, ongemakkelijk of gespannen voelen?
2. niet in staat om te stoppen met piekeren of om controle te krijgen over het piekeren?
3. je te veel zorgen te maken over verschillende dingen?
4. moeite om je te ontspannen?
5. zo rusteloos zijn dat het moeilijk is om stil te zitten?
6. snel geirriteerd of prikkelbaar zijn?
7. je bevreesd voelen alsof er iets afschuwelijks zou kunnen gebeuren?
Heb je de 7 vragen voor jezelf beantwoord en wil je daarover praten, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.
Tip 30 - Bestaat gegeneraliseerde angst?
Dat geldt dus ook voor angsten en angststoornissen. De gegeneraliseerde angststoornis is het afvoerputje van de angststoornissen. Als alle andere angststoornissen onvoldoende afgevinkte symptomen opleveren, dan blijft de gegeneraliseerde angststoornis over. Oftewel, we weten het eigenlijk niet en het beestje moet toch een naampje hebben.
Irreële angsten, oftewel situaties waarvan je rationeel wel weet dat je er niet bang voor hoeft te zijn maar die je toch in de angst doen schieten, komen m.i. altijd voort uit negatieve ervaringen eerder in je leven; het kan zelfs overgenomen angst van iemand anders zijn. Mocht je in vorige levens geloven, dan kan het ook daar vandaan komen.
Waar een angst vandaan komt is niet altijd duidelijk, maar het betekent niet dat je die angst niet kunt behandelen. Er zijn methoden die je terug brengen naar de bron van de angst en waarmee je de wortel er uit kunt halen, zoals regressietherapie en The Journey. Er zijn ook therapievormen waarbij je de angst in het hier-en-nu aangaat en loslaat, zoals EMDR en PSYCH-K. In de ene situatie past de ene aanpak beter, in andere situaties de andere aanpak. In beide gevallen gaat het om verwerken van wat je eerder in je leven niet hebt kunnen verwerken en wat in je onderbewuste opgeslagen ligt en steeds opnieuw wordt getriggerd.
Het is mijn ervaringen dat angsten over het algemeen heel goed los gelaten kunnen worden.
Tip 31 - Boektip: Schrijfster Els van Steijn - De Fontein
Door de fontein (Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem) leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je praktische tips waardoor je stevig op jouw plek kunt staan.
Je bent als mens veel meer verbonden met je familiesysteem dan je kunt bevroeden; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé - en werkleven.
De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is. Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je je snel schuldig, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties, ben je erg kritisch op jezelf en anderen, heb je bewijsdrang of zie je dat je kinderen je patronen ook al overnemen? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen. Vervolgens wordt op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen.
Als je leert om op de juiste plek te staan in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja te zeggen tegen al het goede en het minder goede wat er is, waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert.
Het boek reikt je een ander perspectief aan waarmee je kunt kijken naar je leven en je de juiste verbinding met belangrijke mensen om je heen gaat vinden.
Tip 32 - Adem
Invloed van omstandigheden en onze gesteldheid op de adem
Alles lijkt vanzelfsprekend, totdat een gebeurtenis in je leven alles op zijn kop zet. Dan is het gewone niet meer gewoon en gaat de ademhaling in meer of mindere mate stagneren. Dan moet je weer leren goed adem te halen. De adem kan behoorlijk stagneren bij een plotselinge ziekte of bij vervelende of droevige omstandigheden. Ook stress laat zijn sporen achter in het lichaam en beïnvloedt de ademhaling. Dan kan het nodig zijn om veel uitgebreider met ademhaling te gaan werken. Ook kun je traumatiserende omstandigheden meemaken waardoor er blokkades in het lichaam ontstaan die je belemmeren vrij te bewegen, te leven en te ademen.
Het doel van de ademtherapie is stagnaties in het lichaam zoveel mogelijk weg te werken of te voorkomen. Ik werk met zeer uiteenlopende ademtechnieken in combinatie met lichaamswerk.
Tip 33 - Hypnotherapie de oplossing bij angsten
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Bij de meeste therapeuten op deze site kun je ook terecht voor online therapie.
In het profiel van de therapeut staat dit dan aangegeven.
In ontspanning kwamen de antwoorden op mijn vragen
Peter | Renesse | 2 okt 2023:
IK KAN WEER OP VAKANTIE!!
Anoniem | Wijk bij Duurstede | 26 jul 2023:
Ik heb meer inzichten over mijn angsten
Therapie Vinkeveen
5 dec 2023:
Psycholoog Utrecht Centrum
5 dec 2023:
Therapie & Coaching Delft
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |