Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij faalangst

faalangst

 

Faalangst - tips

Zoek je tips bij faalangst?

Je kunt hier:

 

 • tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met faalangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Leg de lat voor jezelf niet te hoog

Wanneer mensen faalangstig zijn, hebben ze de neiging hetgeen ze bang voor zijn te gaan vermijden. Het is juist belangrijk om met hetgeen waar je bang voor bent toch de confrontatie aan te gaan en niet te snel het niet te gaan doen.

 

Probeer de lat voor jezelf niet te hoog te leggen en zoek uit welke gedachten maken dat je de lat zo hoog legt, zodat je ze kunt veranderen in helpende gedachten.6

deel deze tip

Tip 2 - Ga positieve ervaringen bijhouden

Een turks spreekwoord zegt; als je 40 dagen lang tegen iemand zegt dat hij gek is, wordt hij gek. Eit gezegde vertelt waarom het moeilijk lijkt faalangst de baas te worden; als je maar lang genoeg tegen jezelf zegt dat faalangst de baas is, verander je dat niet makkelijk.

 

Mensen met faalangst zijn vaak nauwkeurige boekhouders van het bijhouden van negatieve ervaringen. Een oefening om dit te doorbreken; schrijf iedere avond een aantal positieve ervaringen op van die dag. lijkt moeilijk in het begin, want je bent dit niet gewend, maar besef dat een dag zonder positieve ervaringen even zeldzaam is als een dag zonder weer.5

deel deze tip

Tip 3 - Vallen is ok, zolang je maar weer opstaat

Faalangst... wie heeft het niet?

Laat het je niet overrompelen. Probeer een andere bril op te zetten en zeg "Als ik fouten maak, kan ik er uit leren".

Vallen is ok, zolang je maar weer opstaat.5

deel deze tip

Tip 4 - Heb moed, je kunt het

Het leven is spannend en nieuwe dingen doen zeker. Of dingen waarvan je niet zeker weet of je ze kunt. Het veiligst is natuurlijk om ze niet te doen. Sommige mensen nemen daar genoegen mee.

 

Als jij er geen genoegen mee wilt nemen en verder wilt komen dan je waar je angst je een grens oplegt, heb je moed nodig. Gelukkig heeft iedereen moed, dus je kunt het!

 

Vertel een aantal mensen in je omgeving wat je wilt gaan doen. Ze kunnen je steunen en tegelijkertijd kan dit jou het zetje geven om het wel te doen.4

deel deze tip

Tip 5 - Probeer positieve gedachten rondom je prestatie op te roepen

Probeer positieve gedachten rondom je prestatie op te roepen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf; ik ga het gewoon proberen i.p.v. het gaat me never nooit lukken.

Visualiseer van te voren uitgebreid hoe jij in alle rust en vol succes dat wat je gaat doen (bijvoorbeeld een presentatie houden voor collega's). Wanneer je positief denkt over je prestaties en je kunnen zul je meer zelfvertrouwen en rust krijgen tijdens het uitvoeren ervan.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Leer je innerlijke criticus kennen en herkennen

Leer je innerlijke criticus kennen en herkennen en leer hem vervolgens te weerstaan, tegen te spreken.

De innerlijke criticus heeft de neiging om je streng toe te spreken, is veeleisend en kan je mentaal tot last zijn, toch is zijn intentie goed. Zijn aanpak is echter een beetje onhandig.

Wat helpt is met je innerlijke criticus in gesprek gaan. Dat kan met behulp van een therapeut of coach, maar je kunt het ook zelf proberen.3

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het faalangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van faalangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 9 - Alleen door fouten te maken kan je leren

Alleen door fouten te maken kan je leren. Sta jezelf dat toe om te kunnen groeien.
Zoals Pippi Langkous zegt:


'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'


Bernadette

2

deel deze tip

Tip 10 - Gebruik eens deze techniek

De volgende keer dat je misselijk bent of paniek voelt opkomen als je moet presteren gebruik eens de volgende techniek;

Stap 1: zeg tegen jezelf "er is faalangst" in plaats van "ik kan het niet" en voel dat dit een aangename afstand creëert tot de situatie

Stap 2: neem je zelf voor om ontzettend af te gaan, gigantisch tegen te vallen, enorm voor schut te staan! Voel je meteen al dat dit iets met je doet?

En vergeet niet te genieten van je project.


Ellen

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Vergroot je inzicht in je angst en onzekerheid

Onzekerheid komt uit de emotie "ik ben niet goed genoeg". Het gevoel komt o.a. uit je opvoeding. De manier waarop opvoeders met je communiceerden toen je klein was bepaald hoe je over jezelf bent gaan denken. Deze vorming ook wel conditionering, bepaald hoe je nu in de wereld staat.

Met je eigen gedachten creëer je de wereld. Als je van jezelf vindt dat je niet waardevol bent ga je jezelf ook zo gedragen. Om onbewust telkens de bevestiging te krijgen dat je niet goed genoeg bent. In je werk of in je relatie. Steeds weer krijg je dezelfde bevestiging.

Hoe kan je dit doorbreken?
Sta eens stil bij de angsten en onzekerheden die je bewust of onbewust van je ouders hebt meegekregen. Het doel is om inzicht te krijgen in waar het vandaan komt. Door het bewust zijn te vergroten, kan je het patroon doorbreken en helen.2

deel deze tip

Tip 12 - Haal falen uit de taboesfeer

Falen uit de taboesfeer halen
Stine Jensen, filosoof, schrijft over een CV der mislukkingen.


Alleen door te falen kun je groeien.
Tevens ook leren om het te accepteren, als iets niet lukt.2

deel deze tip

Tip 13 - Sluit een nieuw contract af met je innerlijke criticus

Sluit een nieuw contract af met je innerlijke criticus.

We kennen allemaal:

 • dat lukt mij nooit
 • dat kan je toch niet
 • Je hoeft het niet eens te proberen
 • je bent niet goed genoeg
 • je moet perfect zijn


Als een repeterende plaat gaan die zinnen door je hoofd en worden per keer steeds meer jouw waarheid.


Maar stel dat het je innerlijke criticus is die je probeert te beschermen voor wat dan ook. De criticus die ooit bedoeld was om je te beschermen voor gevaar voor je leven. De criticus die zich nu ongeveer overal mee bemoeit als je een stap wilt zetten in je ontwikkeling.

Ga in gesprek met deze innerlijke criticus. Vraag of hij zich wil richten op dat wat echt gevaarlijk is voor. Dat dit belangrijk is voor je ontwikkeling.


En iedere keer als hij zich toch weer laat horen, spreek je hem hierop aan.


Op deze manier wordt je je heel snel bewust van hoe vaak de uitspraken van je innerlijke criticus er zijn en kun je daarvoor in de plaats positieve uitspraken gaan vragen of invullen als:

 

 • ik kan het in ieder geval proberen
 • het hoeft niet perfect, maar dan heb ik het och maar mooi gedaan
 • ik ga het gewoon doen

enz


Désirée

2

deel deze tip

Tip 14 - Afstand nemen - Een oefening bij faalangst

Een oefening:

Faalangst kan je overvallen en verlammen. Onbewust maak je een voorspelling over wat er gaat gebeuren.

 

Denk hier eens over na en schrijf voor jezelf uitgebreid op wat jij denkt wat er gaat gebeuren. (Ik ga het verpesten, ik ga mislukken, ik weet niet wat ik moet zeggen enz.)

Neem eens afstand van de situatie en probeer eens objectief na te denken over hetgeen je hebt opgeschreven. Hoe waarschijnlijk is het eigenlijk dat dit echt gaat gebeuren?

Bedenk behalve hetgeen wat je hebt opgeschreven ook eens drie andere scenario's!2

deel deze tip

Tip 15 - Beter een zes zonder stress dan een zeven maar geen leven

Beter een zes zonder stress dan een zeven maar geen leven.

 

Keihard studeren om een zo hoog cijfer te halen, houdt de faalangst enkel in stand. Je moet dan zoveel van jezelf dat je niet meer goed tot rust kan komen.

 

Probeer de lat wat lager te leggen voor jezelf. Een zes zonder stress is veel waard als het gaat om je psychische gezondheid.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Kijk naar je angst en herhaal de woorden

Kijk naar je angst en herhaal de woorden. Iedereen weet dat wanneer je bang bent voor de lift, en je gaat er toch even in staan, dat dan de angst uiteindelijk minder wordt.

Het werkt precies hetzelfde met faalangst. Wanneer je de woorden: 'ik faal' een minuut of 2 minuten herhaalt, zult je merken dat het loze woorden worden.

Succes!


Peter

2

deel deze tip

Tip 17 - Maak eens expres een foutje

Maak eens expres een foutje

Als je bang bent om fouten te maken, dan doe je alles om te voorkomen dat je een fout maakt. Om dit te doorbreken, kun je heel bewust een (kleine) ‘fout’ maken en observeren hoe jijzelf en jouw omgeving hierop reageren.

Vaak is je angst zo groot gegroeid dat het onoverkomelijk lijkt om een ‘foutje’ te maken. Dit speelt zich voornamelijk in jouw hoofd af en heeft niets meer met de werkelijkheid te maken.

Begin met het maken van een klein ‘foutje’ in een omgeving waarbij je dit het makkelijkst aandurft. Laat bijvoorbeeld bewust iets vallen, kom expres wat te laat op je afspraak of trek twee verschillende sokken aan. Probeer er de humor van in te zien en ervaar wat het met je doet.2

deel deze tip

Tip 18 - Neem ruimte!

Neem ruimte! Op welke manier dan ook: met of zonder spanning, deel wat je voelt zodat je steun kunt gaan ervaren en merkt dat je eigenlijk nooit faalt.

 

Geen enkele manier van jezelf uiten, is verkeerd of de basis voor 'falen'. Het is spannend, maar is dat voldoende reden om iets niet te doen?

 

Doorbreek je idee dat je kan falen: je kunt het alleen steeds beter leren doen door te beginnen met stap 1: laat zien waar jij voor staat.

 

De schaamte en angst voorbij: iedereen heeft een drempel, iedereen ook een eigen manier om die wel of niet te nemen.

 

Kies jouw eerste stap: deel! Heel voorzichtig eerst met iemand die je vertrouwt... en zoek daarna jouw podium. Gun jezelf de ruimte om te laten zien dat jij er toe doet.2

deel deze tip

Tip 19 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 20 - Boekentip: Je gevoel de baas

Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten. In dit geval negatieve gedachtes rondom datgene wat je wilt doen.


Een behulpzaam en praktisch geschreven (werk)boek van Greenberger en Padesky - Je gevoel de baas - leer je je angst begrijpen. Het boek biedt ook waardevolle oefeningen hoe je met angst om kunt gaan.

 

Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Gebruik je faalangst als maatje

Gebruik je faalangst als maatje

Als je faalangstig bent, wordt de faalangst zelf vaak jouw vijand. Je bent bv. niet alleen bang dat je presentatie niet goed zal gaan (= faalangstig), maar je wordt óók nog bang dat je bang gaat worden dat je presentatie niet goed zal gaan (= bang voor de faalangst)...ZUCHT!


Je kunt je voorstellen dat het zo van kwaad tot erger wordt.

Terwijl je - samen met je faalangst - die presentatie prima kunt gaan houden. Je kunt dan in gedachten zeggen: "Okay, faalangst, ga jij maar op het krukje daar zitten, dan ga ik hier voor de zaal staan. Dan staan we er samen voor."

 

En zo kan je faalangst je bondgenoot in bange tijden worden, in plaats van een vijand die het erge nog erger maakt. Het kost wel enige oefening, maar dat snap je zelf ook wel....1

deel deze tip

Tip 22 - Schrijf een dialoog tussen je faalangst en je held

Schrijf een dialoog tussen je faalangst en je held

We hebben allemaal verschillende delen in ons, ook wel subpersoonlijkheden genoemd. En al die delen hebben het beste met ons voor, alleen....ze nemen het soms over én ze hebben een beperkte blik.

Zo is onze faalangst ook een deel dat het beste met ons voorheeft, het wil ons behoeden voor fouten, flaters, afgang...

 

Alleen slaat die faalangst daarin door, want vaak zijn die flaters op zijn hoogst vergissingen en zelfs als de flaters echt flaters zijn, is dat eigenlijk ook weer niet zo'n ramp. Maar dat overzicht heeft jouw 'faalangst-subje' niet.

 

Schrijf daarom eens een dialoog, tussen je 'faalangst' en je 'held' of je 'verlangen' - dat deel dat tegenhang biedt aan je faalangst - , zodat die twee wat meer kunnen gaan samenwerken.

 

Want jouw faalangst bepalend laten zijn, is jezelf bij voorbaat inperken en steeds verder inperken....en dat zou toch ál te jammer zijn!1

deel deze tip

Tip 23 - Erken je eigen invloed op resultaten

Waarom is het zo moeilijk om faalangst de baas te worden? Je krijgt tips om faalangst aan te pakken. Op papier lijkt het probleem zo simpel op te lossen. Maar in de praktijk valt het vaak bitter tegen om je bij pittige opdrachten op je gemak te voelen.

 

Dit heeft te maken met de manier waarop over jou gedacht wordt door jezelf en door je omgeving. Als je hard genoeg in je faalangst gelooft wordt die vanzelf werkelijkheid. Als je tegen jezelf zegt dat je geen invloed hebt op jouw faalangst, denk je dat je geen invloed hebt.

 

Mensen bij wie faalangst de baas is ontkennen hun eigen invloed. Het is normaal dat de zaken slecht gaan. Goede resultaten worden toegeschreven aan 'puur toeval' of 'geluk'.

 

Faalangst de baas worden betekent dat je je eigen invloed ziet en dat je die gebruikt om goede resultaten te behalen.1

deel deze tip

Tip 24 - Vervang niet-helpende gedachten door helpende gedachten

Faalangstgevoelens en faalangstgedrag worden veroorzaakt door jouw gedachten. Jouw gedachten voeden de faalangst. De kunst is om van deze niet-helpende gedachten -> helpende gedachten te maken.

 

Dit doe je door de niet-helpende gedachten op te sporen en te vervangen door helpende gedachten.

 

Bijvoorbeeld de gedachten: 'dit is belangrijk daarom moet ik een perfecte speech geven'; Vervangen door: 'het is natuurlijk onmogelijk om een perfecte speech te houden. Gelukkig mogen er best een paar foutjes tussen zitten'.1

deel deze tip

Tip 25 - EMDR of Destination Coaching bij faalangst

Ontdek wie jou verteld dat je het niet kan!

Vaak komt faalangst voort uit de opvoeding.

 

 • Sommige ouders prijzen een kind de hemel in waardoor het denkt dat er niets te leren valt want ze doen het immers al zo goed. Komt het kind dan in situaties ( bijv. school, sport of werk ) waar blijkt dat het verbeterpunten heeft dan kan het kind hier slecht mee omgaan. De kans is groot dat het van zijn/haar eigen voetstuk valt.

 

 • Sommigen van ons hebben ouders gehad die uit liefde alles voor ons oploste en uit handen pakte. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat vader/ moeder / iedereen alles beter kan.

 

 • Sommige ouders zijn zo kritisch dat een kind het gevoel heeft het nooit goed genoeg te doen.


Blijf niet lopen met faalangst! Je kunt je losmaken van je beperkende overtuiging.

 

EMDR is een therapie waarmee je de emotie die je parten speelt loskoppelt van de gebeurtenis.


Destination Coaching is een vorm van therapie die heel snel van probleem naar beter gaat. Beide methoden kan binnen een paar sessie al volledig herstel opleveren1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Zoek hulp bij te veel lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten door faalangst

Faalangst zorgt ook voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven?

 

Last van je maag of darmen? Je ligt wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.

Zoek professionele hulp als je merkt dat de lichamelijke klachten ervoor zorgen dat je je vaak ziek voelt of als je er dingen door gaat vermijden.

Best een stap om te nemen? Zeker. Maar, laat je verstand maar roepen dat dat best spannend is! Dat is oké en kies ervoor om er toch eens over te praten en te verkennen hoe je anders om kunt gaan met je faalangst.1

deel deze tip

Tip 27 - Accepteer jezelf ondanks je faalangst

Accepteer jezelf ondanks je faalangst!

Ga eens op zoek naar de dingen die je tegen jezelf zegt en naar jouw overtuigingen wanneer je faalangstig bent of bent geweest. (Ik was zwak want......, Ik was slecht want......, Ik was een idioot.....)

Draai je gedachten en overtuigingen eens om en ga het gevecht ermee aan! Spreek jouw nieuwe overtuiging regelmatig hardop uit. (Het is jammer als het mislukt, maar ik ben zeker geen idioot! Ik ben zeker niet zwak, maar er zijn wel dingen waar ik heel veel moeite mee heb!)1

deel deze tip

Tip 28 - Herken en erken hoe faalangst zich uit in jou

Het beeld van iemand met faalangst is iemand met opgetrokken schouders en gebogen hoofd, een stille schichtige figuur waar de onzekerheid van afstraalt. Dit is één van de manieren waarop faalangst zich uit.

 

Ervaren faalangstigen bedenken vele manieren om hun onzekerheid te verbergen b.v. door de lolbroek uit te hangen, grote mond zichzelf overschreeuwen.

 

Probeer dit voor jezelf te herkennen en erkennen want dan pas kun je het veranderen.1

deel deze tip

Tip 29 - Je bent verantwoordelijk over hoe je faalangst hanteert

Het zoeken naar de oorzaak van faalangst kan lijken op het aanwijzen van de schuldige ervan. Beschuldigende vingers richting opvoeders, kleuterjuf, badmeester. Zo'n houding is zinloos.

 

Op het eind staat iedereen naar iedereen te wijzen en hebben we allemaal het gevoel te falen. Je roept meer faalangst op dan je de wereld uit helpt.

 

Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor de manier waarop we onze faalangst hanteren. Gelukkig maar, dan kunnen we er iets aan doen.1

deel deze tip

Tip 30 - Je faalt nooit, wat gebeurde er wel?

Falen kan zo'n begrip worden dat je met je mee gaat dragen omdat het ook een keer niet lukt om....whatever. Je faalt nooit, je gaat iets misschien niet aan, laat een keer een kans liggen of haalt niet het doel dat je voor ogen had. Maar er waren stappen, overwegingen, acties....wat gebeurde er wel? Blijf dicht bij jezelf en voel wat wel is, blijft en van jou is. Jouw winst is er, zie je persoonlijke kracht. Juist dan blijf je in ontwikkeling1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Falen of.......?

Falen bestaat niet! Dit heet uitgesteld succes :-)

Wanneer je alles direct de eerste keer kan is er geen uitdaging meer.
En vergeet niet:

Niet perfect is ook GOED1

deel deze tip

Tip 32 - Dingen die gelukt zijn

Denk terug aan momenten dat het wel goed ging. Schrijf deze momenten op zodat een lijst ontstaat met dingen die gelukt zijn. Op momenten dat je overspoelt wordt door jouw angst, kun je deze lijst gebruiken om er weer aan herinnert te worden dat dingen je ook gelukt zijn.


1

deel deze tip

Tip 33 - Neem de tijd

Faalangst is vaak een diepgewortelde angst. Het komt vaak weg uit de jeugd.

1. Zoek een therapeut waar je je goed bij voelt. Je kwetsbaar opstellen daar heb je echt een veilig gevoel voor nodig. Op die manier kan je bij de kern van het probleem komen.

2. Neem de tijd. Kleine stapjes zijn ook stappen. Omdat dit een jarenlang problematiek is, is het niet in 1,2,3 weg. Mensen willen graag veel te snel, maar zo werkt het gevoelsleven niet. Vertraag en wees lief voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 34 - Voel een keer hoe het is om 60% te geven

Voel een keer hoe het is om 60% te geven in plaats van 110%...


1

deel deze tip

Tip 35 - De lat

Mensen met faalangst hebben vaker ook de welbekende lat voor zichzelf heel hoog liggen. Ze verwachten veel van zichzelf. Hier is het zelfs voor hun zelf moeilijk aan te voldoen. Een visualisatie oefening m.b.t. te lat. Hoe hoog ligt de lat nu. Wat laat hij je wel en niet meer doen. Kun je er nog bij? Kun je hem iets lager brengen zodat je er wel bij kunt? Natuurlijk kun je ook vragen bedenken die specifieker bij de persoon passen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |