Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij rijangst

 

Rijangst - tips

Zoek je tips bij rijangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met rijangst

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het rijangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

8

deel deze tip

Tip 2 - Nodig je angst uit om mee te rijden

Als je vecht tegen je angst ben je alleen met het gevecht bezig.
Als je je angst uitnodigt om mee te rijden houdt de angst je alert.
Geef je angst een plek naast je en vraag of hij meekijkt op de weg.7

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van rijangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 4 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 5 - rijangst in 1 sessie overwinnen

Yager therapie in 1 sessie van je rijangst af.

Simone

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Boekentip: Omgaan met rijangst

Rijangst kan zich op veel manieren voordoen en levert eigenlijk alleen maar problemen op.
Een behulpzaam boekje is: Omgaan met rijangst (Houten, Bohn Stafleu Van Loghum)


Angenieta

2

deel deze tip

Tip 7 - EMDR bij Rijangst

EMDR bij Rijangst. Zoek een Therapeut die gespecialiseerd is in EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Door middel van deze methode is het mogelijk om in zeer korte tijd nare ervaringen te laten ‘uitdoven’ en deze te vervangen door positieve gedachten en emoties.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 8 - Stap 1. Erken je rijangst

Stap 1. Erken je rijangst

Het onhandigste wat je kan doen is je rijangst ontwijken of niet erkennen. Smoesjes blijven verzinnen, daar help je jezelf absoluut niet mee.

Wees er dus open over en confronteer jezelf met de angsten die je hebt. Ga oefenen met een vertrouwd persoon naast je, iemand die heel rustig blijft als jij niet rustig bent.

Complimenteer je zelf dat je al een begin gemaakt hebt door dit forum te bezoeken en op zoek te gaan naar tips.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 9 - Touch of Matrix bij rijangst

Touch of Matrix bij rijangst.

Alles wat je meemaakt in je leven sla je op in de onderbewustzijn. Vandaar uit reageer je op bepaalde situaties. Met Touch of Matrix ga je heel eenvoudig naar je onderbewustzijn en ruim je die informatie op die je negatief beïnvloedt.


Daardoor val je niet terug op oude informatie en kun en durft je veel meer dingen weer aan in je leven. Ook weer autorijden met veel plezier.2

deel deze tip

Tip 10 - Pak je rij angst aan

Weer overal durven komen


Rij angst komt veel voor en breidt zich makkelijk uit als je er niets aan doet. Eerst durf je niet meer op de snelweg, dan ook niet meer in de stad en op een goed moment durf je je eigen wijk niet meer uit.

 

Laat het niet zover komen en pak je rij angst aan zodat je weer overal durft te komen met je auto!


Jolande

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Samen serieus naar je probleem kijken

Wanneer er sprake is van rij-angst of angst om auto te rijden dan kan dat verschillende redenen hebben. Je bent misschien bang dat je in een botsing terecht komt, je bent bang dat je iets verkeerd doet waardoor je een ongeluk veroorzaakt, je bent bang om gewond te raken, je bent bang om een ander iets aan te toen, je bent bang om (per ongeluk) de regels te overtreden, je bent bang om de controle over je voertuig te verliezen... Het helpt om samen met iemand te kijken naar wat bij jou nu precies de reden is dat je angst voelt als je moet gaan autorijden. Samen serieus naar je probleem kijken kan ervoor zorgen dat je weer grip krijgt en je niet door je angst laat beperken.


2

deel deze tip

Tip 12 - Rijangst kan verminderen of verdwijnen met EMDR

Rijangst kan verminderen en soms zelf verdwijnen met inzet van EMDR. Je kunt daarvoor contact opnemen met een therapeut of psycholoog.


Ook zijn er rijscholen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met rijangst. Misschien zit er ook één bij jou in de buurt?1

deel deze tip

Tip 13 - Maak plannen om kleine stappen te zetten

Rij angst kan je behoorlijk belemmeren in je leven. Je komt letterlijk de weg niet op.. En soms begrijp je er niets van, want het kan goed zijn dat er perioden in je leven zijn geweest dat je gewoon rondreed.

En als je eenmaal bang bent, groeit de angst vaak alleen maar. Dan durf je helemaal niet meer.

Het is belangrijk om dat proces te keren en het toch te doen. Kijk je daar teveel tegenop? Zoveel dat je niet op gang komt? Dan is het handig om hulp te zoeken.

Samen met een therapeut maak je steeds plannen om kleine stappen te zetten, dan blijkt dat die lukken en krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen en wordt de angst minder. De weg op!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 14 - Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij rijangst

Als je bang bent om te rijden kan dit allerlei oorzaken hebben. Soms weten mensen dat deze angst nadat ze een aanrijding of ongeluk hebben gehad is ontstaan.


Anderen ervaren altijd al een angst om te rijden. Waar het is begonnen maakt niet veel uit. Belangrijk is dat je ervan af komt.


Er zijn allerlei therapievormen die je hierbij kunnen helpen.


B.v. Emotional Freedom Technique (EFT) of Touch of Matrix.


Beiden therapievormen ruimen negatieve emoties op die je in je onderbewustzijn hebt opgeslagen. In je onderbewustzijn zit alles opgeslagen wat ten grondslag ligt aan je rijangst. Dus daar opruimen heeft direct effect op je handelen in de realiteit.1

deel deze tip

Tip 15 - Anticipatie angst

Rij angst ontstaat vaak na een nare gebeurtenis tijdens het rijden. Veel mensen die rij angst hebben, durven daarna niet goed meer te rijden. Vooral niet daar waar het 'gebeurd' is zoals op de snelweg een paniekaanval krijgen. Ze zijn dan bang dat het weer gaat gebeuren. Dit vooruit denken aan angst roept juist angst op. Dit noemen we anticipatie angst. Dit werkt rij angst enkel nog verder in de hand en er ontstaat een vicieuze cirkel. Wil je deze doorbreken? Neem dan contact met mij op. Dan pakken we het samen aan.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Stress? Adem!

Stress? Adem!
Je kent het vast: midden in de nacht schiet je wakker en je hoofd zit meteen vol met gedachtes over de dingen die je nog moet doen of die je hebt nagelaten. Of: de wekker gaat, en je staat meteen op AAN. Geen fijn begin van de dag.

Je zou je kunnen aanwennen eerst twee keer diep in en uit te ademen voor je je bed uitstapt. Daarmee geef je een seintje aan je zenuwstelsel dat alles oké is. Je bent veilig. Probeer het eens uit, je hebt je adem altijd bij de hand en het kost niks.


1

deel deze tip

Tip 17 - Rijangst op de snelweg

Angst om op de snelweg te rijden kan je in het dagelijks leven behoorlijk beperken. Bij veel mensen is de angst zo sterk dat ze de snelweg op een gegeven moment helemaal mijden. Terwijl ze vroeger geen enkel probleem hadden en vrij-en-blij overal naartoe reden.

Maar op een dag gebeurt er iets tijdens het rijden - een hevige angstgedachte, een hyperventilatieaanval, of iets anders - en zit de schrik er opeens flink in. Voor sommigen wordt het autorijden daarna zo'n bron van stress, dat ze allerlei situaties uit de weg gaan.

Twee manieren van omgaan met een eenmaal ontstane (fobische) angst zijn vermijdingsgedrag en veiligheidsgedrag. Veiligheidsgedrag is bijvoorbeeld alleen met de partner naast zich rijden, of uitsluitend langs de vluchtstrook willen rijden. Maar helaas wordt de angst daar niet minder van, integendeel. Deze gedragingen houden de angst juist in stand en maken het naarmate de tijd verstrijkt alsmaar sterker.

Wil je je angst daadwerkelijk beheersbaar maken, dan is het zaak om te stoppen met het vermijden en veiligheid zoeken. De vraag is natuurlijk hoe je dat doet.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 'exposure', dus blootstelling aan hetgeen je bang voor bent, het meest effectief is. Een belangrijk kenmerk van hevige angst of een paniekaanval is namelijk dat je lichaam de verhevigde alertheid maar korte tijd aan kan. Het schakelt die extreme angstrespons vanzelf weer uit. En precies dát moet je gaan ervaren. Dat je angstreactie (waar je inmiddels zó bang voor bent) over gaat en je lichaam daarna weer rustiger wordt.

'Exposure' (blootstelling) kan op verschillende manieren. Zo werk ik in mijn praktijk o.a. met EMDR. We kijken dan welke ingrijpende gebeurtenis(sen) in je geheugen als disfunctionele beelden zijn opgeslagen. Het zijn namelijk deze beelden die je angst of paniek maar blijven triggeren. Met EMDR veranderen we deze beelden zodanig dat ze je emotioneel niet meer raken en hun invloed verliezen.

Ook werk ik met cognitieve hypnotherapie. Hierbij werken we met 'exposure' aan angstwekkende situaties, maar dan niet in het echt maar terwijl je in hypnose bent. Geleid door hypnotische suggesties stel je je in verbeelding bloot aan angstwekkende situaties en oefent met effectiever gedrag en helpende gedachten. Zo leer je ook om beter met de situatie om te gaan. En daarna ga je dat natuurlijk in het echt oefenen.

En dat 'voor het echie' is enorm belangrijk! EMDR en hypnotherapie halen de angel eruit, zodat je positiever, relaxter en weer met vertrouwen de (snel)weg op kunt gaan. En dat is precies wat je dan ook moet doen. Dan voel je namelijk dat jij in controle bent (en niet de angst) en geniet van je herwonnen vrijheid. Om weer vrij-en-blij overal naartoe te rijden. Hoe geweldig is dat?1

deel deze tip

Tip 18 - 2 Tips

Je weet natuurlijk als geen ander wat het is. Angst om af te slaan, angst om van de ene baan naar de andere baan te gaan op de snelweg, angst om de snelweg op te gaan als er een vrachtwagen aankomt of bij drukte, angst voor een rotonde etc.

Wat ik met mijn cliënten doe is kijken waar de angst vandaan komt en dat behandelen. Zorgen dat ze in hun buikademhaling komen.

Tip 1:
Zoek een goeie therapeut.

Tip 2:
Oefen om in de onderbuik te ademen. Als ik ademwerk met mijn cliënten gedaan heb merken ze dat ze veel makkelijker zichzelf rustig krijgen of dat het zelfs het gevoel weggaat.
Ademoefening (deze geef ik mee naar huis om te oefenen):
Ga rustig zitten in de stoel of bank. Leg eerst een hand op je borst en adem naar die hand toe. Zorg dat andere delen van het lichaam niet meedoen. Dit doe je met de middenrif, bovenbuik en onderbuik. Waar adem je het makkelijkst? Waar je het moeilijkst ademt zit vaak veel spanning en dat is dan handig om bij een therapeut los te laten maken.
De bedoeling hiervan is dat je gaat herkennen wanneer je hoog ademt (vaak is niet alleen in de auto) en dat je weet hoe je weer in je onderbuik kunt ademen. Het voordeel van in je onderbuik ademen is dat je daar rustiger van wordt. In je kracht staan i.p.v. in de angst.


1

deel deze tip

Tip 19 - Waar ben je bang voor?

Angst om te rijden heeft vaak een van twee oorzaken: Ofwel je bent bang dat er iets met jou gebeurt tijdens het rijden, ofwel je bent bang dat je een ander iets aandoet tijdens het rijden. Soms is het niet zo duidelijk waar je angst precies vandaan komt. Want *waarom* ben je bang dat juist tijdens het rijden iets ergs gaat gebeuren? Een goede therapeut kan je helpen om de oorzaak op te sporen en je zo meer inzicht te geven in jezelf. Dit is vaak al een goed begin om korte metten te maken met je rij-angst, zodat je je weer vrijer kunt verplaatsen.


1

deel deze tip

Tip 20 - Anticipatie angst

Vaak zie ik dat bij mensen met rij angst, de angst in twee gedeeltes uiteen valt. De rij angst zelf (de snelweg, brug, tunnel etc.) dus datgene waar ze bang voor zijn om daar te rijden en de anticipatie angst. Ze gaan al vooruitlopend op het rijden, zichzelf angstig maken voor datgene wat ze tegen gaan komen. Dus ze rijden er nog niet maar zijn al wel heel bang er voor. Die mensen die anticipatie angst niet hebben, kunnen dan ook vaak op onbekende routes prima rijden zonder angst maar moeten ze een bekende route volgen waarin iets zit wat ze eng vinden, dan gaat het mis. Dus pak ook je anticipatie angst aan.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - EMDR bij rijangst

EMDR kan helpen om meerdere klachten en symptomen die te maken hebben met je rijangst te bestrijden. Ik bedoel niet alleen de rijangst zelf, maar ook het rijden in een tunnel, door water, op een snelweg of een smal straatje. Elke EMDR behandeling heeft als doel een bepaalde angstsituatie weg te nemen, na een paar EMDR sessies kunt u weer autorijden zonder angst.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 22 - Rijangst overwinnen met hypnotherapie en EMDR

In mijn praktijk heb ik met cliënten gewerkt om van hun rijangst af te komen. Vaak is er een gebeurtenis geweest die de angst heeft veroorzaakt en met EMDR kan je de angst verminderen tot dat er geen trigger meer is. Met hypnotherapie krijgt een cliënt weer het vertrouwen dat ze weer ontspannen kunnen genieten van het rijden en het gevoel terugkrijgen dat autorijden eigenlijk heel leuk kan zijn.


1

deel deze tip

Tip 23 - Rijangst loslaten

Als je last hebt dat je niet durft te rijden op bv snelwegen dan kun je dit goed aanpakken door een therapie te volgen.
De angst is ergens ontstaan of je echt een ongeluk of iets dergelijks hebt meegemaakt of je durft het gewoon niet goed maar weet de oorzaak niet echt.
Dat maakt bij de therapie vormen die in je onderbewustzijn kunnen opruimen niets uit.

De Emotional Freedom Technique en de Touch of Matrix zijn zulke vormen. Daar wordt de kern van de oorzaak opgeruimd en kun en durf je weer te rijden. Vaak is het de angst om controle te verliezen of het niet kunnen overzien wat er kan komen.
Het maakt niets uit welke vorm van angst, maar pak ze aan. Gun het jezelf.deel deze tip

Tip 24 - rijangst

Angst is een signaal wat je alert houdt. Dus heel nuttig. Zonder angst zouden we zonder kijken de snelweg oversteken.
Angst geeft je vleugels als je weg moet rennen of angst geeft je het seintje dat je stil moet staan om te kijken wat er precies aan de hand is.
Nu je dit weet, kan je angst omarmen!

Bij een aanval sta dan stil, besef dat angst je iets wil vertellen. Luister, kijk naar je situatie; wat gebeurt er hier?
laat het over je heen komen. Ga op de grond liggen en wacht tot het over is. Echt je ging niet dood aan de vorige aanvallen dus je gaat niet aan dood aan je eventuele volgende aanvallen.deel deze tip

Tip 25 - Snel en blijvend van je rijangst af met EMDR

Ik heb al diverse mensen, zowel voor het behalen van hun rijbewijs als daarna, geholpen met hun rijangst. Tunnels, snelweg, invoegen, het kunnen allerlei dingen zijn.
Besef wel dat je na de behandelingen wel in de auto moet stappen en moet oefenen! Als je dit niet doet, dan zal je nooit het vertrouwen krijgen om het wel te doen.
Focus je op waarom je wilt auto rijden, dat is beter dan iedere keer focussen op je angst(en).deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Vrijheid terug

Wat was dat een fijn bericht van een client die na EMDR behandelingen weer in de auto de weg op kon en een brug en tunnel durfde te nemen.
De EMDR was heftig voor haar, de angsten waren enorm voelbaar.
Ze durfde het erna aan om weer te gaan rijden, EMDR en de doorzetter in haar zorgden samen voor dit resultaat; ze liet me weten ' je hebt me mijn vrijheid terug gegeven'. Wat een mooi beroep heb ik toch!

Anoniem


deel deze tip

Tip 27 - 2 Tips

Je weet natuurlijk als geen ander wat het is. Angst om af te slaan, angst om van de ene baan naar de andere baan te gaan op de snelweg, angst om de snelweg op te gaan als er een vrachtwagen aankomt of bij drukte, angst voor een rotonde etc.

Wat ik met mijn cliënten doe is kijken waar de angst vandaan komt en dat behandelen. Zorgen dat ze in hun buikademhaling komen.

Tip 1:
Zoek een goeie therapeut.

Tip 2:
Oefen om in de onderbuik te ademen. Als ik ademwerk met mijn cliënten gedaan heb merken ze dat ze veel makkelijker zichzelf rustig krijgen of dat het zelfs het gevoel weggaat.
Ademoefening (deze geef ik mee naar huis om te oefenen):
Ga rustig zitten in de stoel of bank. Leg eerst een hand op je borst en adem naar die hand toe. Zorg dat andere delen van het lichaam niet meedoen. Dit doe je met de middenrif, bovenbuik en onderbuik. Waar adem je het makkelijkst? Waar je het moeilijkst ademt zit vaak veel spanning en dat is dan handig om bij een therapeut los te laten maken.
De bedoeling hiervan is dat je gaat herkennen wanneer je hoog ademt (vaak is niet alleen in de auto) en dat je weet hoe je weer in je onderbuik kunt ademen. Het voordeel van in je onderbuik ademen is dat je daar rustiger van wordt. In je kracht staan i.p.v. in de angst.deel deze tip

Tip 28 - Angst voor autorijden overwinnen

Je angst voor autorijden kun je overwinnen. Het is hierbij van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent.

Dit oefenen doe je middels exposure. Je gaat dan echt oefenen in de praktijk. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat zo jouw angstprobleem opgelost wordt!deel deze tip

Tip 29 - Laat de angst jou niet de baas worden

Door een nare ervaring in het verkeer, ontwikkel je angst.
Die angst neemt als het ware de auto van je over: je bent op je hoede, erg gespannen, kunt niet rustig waarnemen wat er om je heen gebeurt, raakt in de war door je navigatiesysteem enz.
EMDR helpt echt om dit te veranderen, dat merkte ik onlangs weer bij een client. Na jaren vermijden van de snelweg en een haar onbekende omgeving, wilde zij van haar angst af. Met enkele EMDR sessies bereikten we dat, ze rijdt weer ontspannen en met zelfvertrouwen. EMDR helpt, je moet het verder wel doen, dus niet meer vermijden maar de weg op.

Anoniem


deel deze tip

Tip 30 - rijangst

Rijangst kan jou in jouw leven belemmeren om te genieten van je rijbewijs.
Je hebt je rijbewijs dus de wereld staat voor je open!

Ga eens naar een kinesioloog, zij/hij kan je met Emotional Stress Release in balans zetten.
Daarna kan je EMDR toepassen.

Door de ESR én de EMDR gaan de emoties op jouw herinneringen aan vorige ritten, gebeurtenissen weg.

Hierdoor geeft autorijden geen stress meer en kan je evt. nieuwe rijlessen nemen met of zonder de therapeut om jou te ondersteunen.deel deze tip

Tip 31 - De hardop-denk methode

Deze methode is een vorm van taakconcentratie die je kunt toepassen als je angst hebt in de auto. Je probeert dan om alles hardop te zeggen wat er in jouw gedachten rond gaat. Dit gaat dan vooral over de taak die je aan het uitvoeren bent. Op deze manier blijft de aandacht meer bij de rit en de rij- en verkeersvaardigheid en kan hij minder afdwalen naar zaken die spanning geven.
deel deze tip

Tip 32 - rijangst

emotional stress release wil nog wel eens helpen bij rijangst. Je kan ervoor naar een kinesioloog maar zelf kan je ook al veel doen.

houd je voorhoofd en achterhoofd vast. Je kan dit liggend het makkelijkst doen. Bedenk waar je heen wilt rijden. Visualiseer nu dat je je tas inpakt, sleutels pakt, naar je auto loopt en je deuren opent. Stap in en visualiseer nu alle handelingen die je doet voordat je de weg opgaat. Visualiseer de autorit tot de plaats van bestemming. Blijf visualiseren tot je de auto hebt afgesloten.
Doe dit ook voor de terugrit.

Tijdens de visualisatie voel je je angst. Waaraan voel je dat je angstig bent, waar in je lichaam? Concentreer je elke keer op je lichaamsgewaarwordingen. Ga pas weer verder in je visualisatie tot het gevoel wegtrekt.

Goede reis!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |