Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij fomo

 

Fomo - tips

Zoek je tips bij fomo - fear of missing out - angst om iets te missen?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij fomo >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met fomo

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Oefen met wegblijven van prikkels

Oefen met wegblijven van prikkels. Dat klinkt misschien moeilijk, maar het kan echt.

Je kunt met kleine stapjes beginnen, bijvoorbeeld een avondje geen telefoon en social media. Zet je apparaten uit. Ga bijvoorbeeld lekker op de bank liggen, een filmpje kijken, een boek lezen, uitgebreid koken voor jezelf of wat yoga doen.

Je merkt dan wellicht dat je een rustigere ontspannen avond hebt.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 2 - Praat erover met mensen om je heen

Praat erover met mensen om je heen. Ze herkennen vast dat je je veel bezighoudt met social media, dit is vaak zichtbaar voor de omgeving.

 

Je zult zien dat er meer mensen worstelen met de omgang met social media. Dat alleen kan al helpen. Het kan je ook op weg helpen om helder te krijgen waarom je dit doet.

 

Het kan goed zijn dat er iets in je leven in de weg staat, spannend is, of dat er een gemis is. Dat voel je minder wanneer je het erg druk hebt. Soms zorg je er dus onbewust voor dat je het erg druk hebt, zodat je dit niet hoeft te voelen.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 3 - Word je bewust van de tijd die je aan je fomo kwijt bent

Word je bewust van de tijd die je aan je fomo kwijt bent.

Meet je gebruik van social media. Schrijf op wanneer, hoe lang, waarom en op welke momenten je je social media bent het checken.

Door je te realiseren hoeveel tijd je hieraan kwijt bent in plaats van iets anders te doen waar je meer ontspannen van wordt, ga je wellicht meer beseffen welke dingen in jouw leven belangrijker zijn, en waar je meer tijd aan wilt besteden.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 4 - Word je bewust van je fomo

Word je bewust van je fomo.

Zodra je weet dat je angst hebt om dingen te missen, kun je dit gaan herkennen. En dan heb je ook de keuze of je eraan toegeeft of wat anders gaat doen. Zo raak je minder snel in paniek en ga je anders naar je gevoel kijken.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het fomo-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 7 - Zoek een therapeut

Heb je last van bindingsangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 8 - De strijd met je zelfbeeld

De strijd met je zelfbeeld

De angst om iets te missen komt vermoedelijk voort uit de innerlijke strijd die je (en met jou velen van je generatie) voert. De innerlijke strijd die typisch is voor deze tijd is de strijd met ons eigen ideaalbeeld.

 

Ons ideale zelfbeeld dat onder invloed staat van alles wat we menen te kunnen meten (denk aan stappen tellen, calorieën tellen, lichaamsgewicht, bloedafname enz. enz.) en onze presentatie op sociale media.

 

We concurreren niet langer met elkaar met met ons eigen ideale zelfbeeld.

 

EN dit veroorzaakt angst, met de bevestiging van keer op keer falen (want ideaal is niet haalbaar).

Meer weten: luister, lees of kijk boeken en interviews met Psychotherapeut Verhaeghe.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 9 - Kijk naar je eigen leven en zeg: het is genoeg

Je hebt misschien het gevoel dat het leven van anderen veel interessanter is. Dat zij heel intensief met hun leven bezig zijn. En dat jouw leven een beetje stil staat?


Je bent ook steeds aan het kijken naar het leven dat andere mensen leiden, Misschien check je social media vaak. En voordat je het weet sta je niet meer op de plek van je eigen leven en wat je daarin wilt doen, klein of groot.


Kijk maar eens naar jouw eigen leven en zeg regelmatig: het is genoeg. Wees dankbaar voor waar je mee bezig bent.



2

deel deze tip

Tip 10 - Begin heel klein

Begin heel klein.

 

Probeer eens heel kort te wachten met meteen naar je telefoon of tablet te kijken. Dan komt er onrust.

 

Kijk eens nieuwsgierig naar je zelf hoelang je dit eigenlijk vol kan houden. Je zal verstelt staan.


Peter

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Probeer te achterhalen wat het is waar je eigenlijk bang voor bent

Probeer te achterhalen wat het is waar je eigenlijk bang voor bent.

 

Ben je bang om in je vriendenkring buiten de boot te vallen of denk je wellicht dat je leven en misschien ook jij minder geslaagd bent op het moment dat je niet aanwezig bent.

 

Probeer de verleiding te weerstaan om mee te doen zodat de gevoelens naar boven komen en je hiermee aan de slag kunt. Een therapeut kan je hierbij helpen.



1

deel deze tip

Tip 12 - Rust, ontspanning, zelfacceptatie

Is FOMO iets van deze tijd?
Als therapeut werk ik vooral in het NU met clienten en ga niet te diep in het verleden zoeken naar oorzaken, tenzij dat natuurlijk direct verband houdt met de klachten.


Bij FOMO vraag ik me af:


1. komt het nu veel meer voor dan vroeger?


2. Is er een link met ADHD/ADD?


Het aantal diagnoses van 'stoornissen' neemt toe, bij kinderen en volwassenen. Deskundigen - de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter schreef het boek Borderline times - wijten het aan onze samenleving met al zijn prikkels en verwachtingen. Met name de aandachtsproblematiek.


Daarom zijn rust, ontspanning, off-line avonden/weekends een goede manier om met FOMO om te gaan. En zelfacceptatie.............want je kunt niet alles meemaken, dat besef is belangrijk. Wie wil je zijn, wie ben jij zonder je 'masker' op Social Media?



1

deel deze tip

Tip 13 - Onderzoek waar je FOMO vandaan komt

Onderzoek samen met een therapeut waar jou FOMO vandaan komt, wat ligt er onder het gedrag en de angst?

 

door te werken aan het onderliggende probleem kan het écht opgelost worden.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 14 - JOMO, de joy of missing out

Alle keus die we tegenwoordig hebben, is een ongekende luxe. Welk werk we willen doen, welke opleiding, welke hobby, welke reizen, naar welk deel van de wereld, en ga zo maar door.

 

Daar blijkt ook een keerzijde aan te zitten; angst voor de verkeerde keus. Teveel keuzemogelijkheid geeft ons angst, zo blijkt uit onderzoek.

 

Eigenlijk zijn wij mensen meer tevreden met een beperkte keus, dat is overzichtelijk en geeft rust.

 

Bovendien heerst tegenwoordig de opvatting dat je ‘alles uit het leven moet halen’, wat een druk kan geven. Denk aan de bucketlist, die enerzijds leuke doelen in het vooruitzicht kan stellen, maar anderzijds een dwingend karakter kan hebben.

 

Vandaar dat er een tegenbeweging is ontstaan; JOMO, de joy of missing out. Laat het allemaal maar even lekker aan je voorbijgaan, jij hoeft er even helemaal niets mee!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 15 - FOMO is dat eigenlijk geen keuzestress?

Een leven zit vol met keuzes maken. Met name jonge mensen vinden dit moeilijk en spannend. Stel dat ik het verkeerde kies? Kan ik dan nog terug? Als ik dit doe, dan mis ik misschien wel dat? Er over tobben en piekeren, kost je bakken met energie en het kan je overspannen maken. Tijd om er iets aan te doen zodat je van je angst af komt. Neem gerust contact op als je er hulp bij wilt.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Rustmomenten

In één keer alle prikkels buitensluiten is lastig. Doe dit dus rustig aan.
Bouw korte rustmomenten in op een dag en schakel je notificaties uit op je telefoon, zodat je aandacht niet steeds 'opgeëist' wordt.
Leg een boek of tijdschrift klaar waarin je even kunt bladeren of lezen of ga even wandelen (zonder telefoon). In deze rustmomenten word je weer bewust van de onrust die alle afleidingen je dagelijks geven en van de weldaad van rust voor je lichaam en geest.


1

deel deze tip

Tip 17 - FOMO - Fear of missing out

FOMO - Fear of missing out

Een sessie met een therapeut kan je direct al helpen.
Want tijdens mijn sessie(s) gaan we direct naar de kern. Ik werk met therapie en coaching, dit houdt in dat we de situatie onderzoeken (wat, wanneer, hoe) en ook zeker werken met NU! Wat kunnen we nu vandaag doen om het gevoel, het patroon en de situatie te veranderen.

Wil je meer informatie en alvast een start maken, neem dan contact met mij op zodat ik je verder kan helpen. Je kan ook kijken of er bij je in de buurt een psychodynamische therapeut werkt. Ben je student dan krijg je natuurlijk korting!


1

deel deze tip

Tip 18 - FOMO, weer een nieuw woord......

FOMO, weer een nieuw woord......
Fear of Missing Out.
Ik hoor de term ook in de praktijk en sommige mensen willen daar naar leven. Vaak komen er dan allerlei interessante dingen op je pad en maak je van alles mee. Dat is wat je wenst, want stel je voor dat je iets mist. En voor je het weet, denk je oud te zijn en dan heb je het allemaal niet meegemaakt. dus.... nu kan het nog.....
Als niemand hier last van heeft en je doet je ding, is dat natuurlijk prima.

Maar het kan ook voorkomen, dat je partner of andere mensen in je omgeving hier niet zo van zijn. Het kan dan zijn dat je overmatig veel weg bent, of in een wereld terecht komt, dat andere mensen je of niet kunnen bijhouden, of je niet meer kunnen bereiken (letterlijk en/ of figuurlijk) of je niet meer kunnen begrijpen. Op het moment dat je dat meemaakt, gaat het (te) ver. Ik attendeer je daar dan graag warm en respectvol op zodat je niet alles, wat je dierbaar is, hierdoor kwijtraakt. Graag onderzoek ik met jou je drijfveren en ga samen met jou na, hoe je een gelijkwaardige en wenselijke balans kunt vinden. Je bent hartstikke welkom om je verhaal te doen.


1

deel deze tip

Tip 19 - Ga naar binnen met je aandacht

Op het moment dat je merkt dat je last krijgt van FOMO, ga dan met je aandacht naar binnen toe. Welke lichaamssensaties merk je op? Laat ze er zijn, zonder ze weg te willen drukken of er bij weg te willen 'vluchten'.

Adem naar de plekken in je lichaam waar je de lichaamssensaties opmerkt. Vechten tegen iets, kost veel energie en levert meer stress op dan simpelweg aanwezig zijn bij dat wat je in je lichaam ervaart. Zonder oordeel en zonder dat je hoofd er een verhaal van maakt. Merk bij jezelf op of en wat er verandert als je dit enige tijd hebt gedaan.


1

deel deze tip

Tip 20 - Mis in ieder geval jezelf niet

Wat kan een mens echt niet missen? Dat is volgens mij de relatie met zichzelf.

Zorg er dus voor dat je in ieder geval jezelf niet mist. Blijf in contact met jezelf, door een goede relatie met jezelf te onderhouden. En dus geef jezelf wat je jouw beste vrienden en lieve familie ook zou geven:

- luister naar jezelf
- toon oprechte interesse in jezelf
- spendeer kwaliteit tijd met jezelf, zonder teveel prikkels die je storen
- verschil met jezelf van mening op een respectvolle manier
- hou van jezelf met je eigen-aardigheden

Anoniem


deel deze tip

Tip 21 - Wat zit er onder?

De angst om iets te missen. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je het mist? Voel vanuit je angst en onderzoek echt... wat kan er gebeuren?
- dan hoor ik er niet meer bij (formuleer hier je eigen antwoord).
Wat is dan het ergste wat je kan gebeuren?
- dan blijft ik alleen achter. (formuleer jouw antwoord).
Hoe voelt het om alleen achter te blijven?

Door je deze vragen te stellen onderzoek je wat er echt bij jou speelt. Welke gevoelens vind je spannend om te erkennen en te voelen?

Gevoelens willen gehoord en gezien worden. Kijk of je erbij kan blijven zonder je gevoel te hoeven oplossen of veranderen. Geef ze aandacht.




deel deze tip

Tip 22 - meemaken

Als je alles mee maakt heb je jezelf gemist..

Anoniem


deel deze tip

Tip 23 - Wat vertelt FOMO jou?

Wanneer je voelt dat er angst ontstaan om iets te missen, neem dat dan serieus. Wat wil die angst jou vertellen? Wat zou er kunnen gebeuren als je het zou missen? (Dat waar die angst jou voor beschermd). Kijk of je daar naar kan luisteren en de angst kan zien als een beschermer die jou iets probeert te vertellen. Neem de tijd.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |