Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij agorafobie / pleinvrees

agorafobie straatvrees pleinvrees

 

Agorafobie - tips

Zoek je tips bij agorafobie / pleinvrees?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met agorafobie / pleinvrees

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Oefening: De treinmachinist

Oefening: De treinmachinist
Probeer de kracht van jouw (toevallige) omstandigheden te erkennen door toe te geven dat je veel minder controle hebt over je omstandigheden dan je verstand je wijs probeert te maken.

Als je dit kunt en durft, dan zul je merken dat het veel makkelijker wordt deze toevallige omstandigheden gewoon te accepteren. Als je hier moeite mee hebt, vraag je dan af wat het gevolg is van het feit dat je niet bereid bent tot acceptatie.

Stel dat je de machinist bent van een trein. Hoewel jij achter het stuur zit, ben je gebonden aan het spoor waarop de trein rijdt. Hoewel jij de trein dus bestuurt en bijvoorbeeld wel de snelheid kunt bepalen, zijn er ook veel aspecten van je reis waar je geen controle over hebt.

Als je weigert dat te accepteren, probeer je dus in feite de trein te laten ontsporen,waardoor je uiteindelijk vast komt te staan in de berm. Als je accepteert dat het spoor (alle omstandigheden waar je weinig of niets aan kunt veranderen) nu eenmaal de weg is waar jouw trein op rijdt, dan hoef je niet meer zo heftig te sturen en heb je je handen vrij.

Wie weet zie je dan ineens waar je precies bent, en hoe mooi de omgeving is waarin je op dat moment rijdt.11

deel deze tip

Tip 2 - Angst neemt af, ook als je niet naar huis gaat

Het helpt als je weet hoe agorafobie en angst werkt.

 

Als je weet dat angst een hoogtepunt bereikt en daarna altijd weer afneemt, durf je misschien wel in de angstige situatie te blijven. Je ervaart dan dat de angst afneemt, ook als je niet naar huis gaat. Dat is nu eenmaal de werking van het lichaam.

 

Als je echter steeds vlucht voor je angst en je denkt "mijn angst wordt minder ómdat ik naar huis ga. Als ik angstig word, moet ik dus voortaan naar huis gaan om me weer rustig te voelen.", dan hou je de angst in stand. Hoe moeilijk ook, het loont dus om toch in de angstige situatie te blijven en niet te vluchten.

Als het je één keer lukt om in de angstige situatie te blijven, zal uw angst de volgende keer minder hoog oplopen. En de keer daarna nog minder. Als je tenminste niet uit de situatie vlucht, maar je zelf leert dat de angst ook daalt als je blijft.


Angstfobietherapie.com

9

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het agorafobie-pleinvrees-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut

Heb je last van agorafobie / pleinvrees en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - EMDR kan je helpen om je angst te overwinnen

EMDR kan je helpen om je angst te overwinnen. Dit in combinatie met gesprekstherapie, cognitieve oefeningen en thuisopdrachten is agorafobie echt wel goed aan te pakken!3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Een marathon begint met een eerste stap

Als je toegeeft aan agorafobie zal je merken dat je wereld steeds kleiner wordt. Toegeven aan je angst betekent hier letterlijk terreinverlies.

 

Op den duur durf je nergens meer heen en is het thuis zelfs eng. Dat wil je niet. Met therapie kan je onderzoeken wat er onder zit en geleidelijk aan je angst weer overwinnen.

Realiseer je dat een marathon begint met een eerste stap. Durf jij die eerste stap te nemen?2

deel deze tip

Tip 7 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 8 - Onderzoek wat achter je agorafobie/pleinvrees zit

Onderzoek (eventueel samen met therapeut) wat erachter zit.

Wanneer je niet naar buiten durft, of het benauwd krijgt in drukke ruimtes of in het openbaar; wat zit daarachter?


Ben je bang om flauw te vallen of lichamelijk niet goed te worden? of ben je bang voor beoordeling van anderen? zijn er andere dingen waar je je dan onzeker over voelt?

en wat zit daar weer achter? achter pleinvrees zitten vrijwel altijd andere angsten of onzekerheden. pas wanneer je die aanpakt kun je er echt verder mee komen.

Voor jezelf is dat niet altijd direct duidelijk, dan is het verstandig om daar hulp bij te vragen van iemand die er meer ervaring mee heeft.1

deel deze tip

Tip 9 - Ga na: vertrouw je jezelf niet of anderen niet?

Je kunt voor jezelf nagaan:

Vertrouw je jezelf niet (in het openbaar)? Of vertrouw je de ander/anderen niet?

Als je jezelf niet vertrouwt, bijvoorbeeld omdat je gelooft dat 'je niets kan' dan kun je je richten op het opbouwen van vertrouwen in jezelf. Door bijvoorbeeld in kleine stapjes te werken aan het vertrouwen in jezelf met bewijs van dingen die je wel kan, zoals uit het raam kijken, je voorstellen dat je ergens heen gaat enz.

Vertrouw je de ander/anderen niet? Richt je dan op het vertrouwen op jezelf en maak dat zo groot mogelijk, door er op te focussen, door er een symbool aan te koppelen dat je eraan herinnert, door er heen te ademen en het gevoel van vertrouwen heel groot te maken.

Werken met een integratief (hypno)therapeut kan hierbij goed werken.1

deel deze tip

Tip 10 - Stapje voor stapje verder gaan met oefeningen

Plein vrees / agorafobie / bang om de straat op de gaan...
Afschuwelijk gevoel, toch?


Je bent zelfs te bang om naar een psycholoog te gaan, om aan die angst te werken, omdat je juist de straat niet op durft, dus ook niet naar therapie. En dan zoek je een psycholoog die bij je aan huis komt, en die zijn er niet zo veel.... en dan blijf je maar weer thuis en zo wordt je isolement en angst steeds groter.


Wat ik kan doen, is - afhankelijk van je woonplaats en in overleg - eerst een aantal keren bij je thuis komen. Om uit te leggen hoe dit allemaal voor je werkt.

 

Natuurlijk gaan we op een gegeven moment de uitdaging aan, om stapje voor stapje en onder begeleiding letterlijk de deur uit te gaan. Soms ben je al blij als je 5 minuten in je tuin durft te staan. Dan wil je nodig weer naar binnen, want dat is veilig.

 

Op het moment dat je beseft dat je angst op een gegeven moment een toppunt bereikt (waarvan je niet kunt flauwvallen), dan ben je al een heel eind. Als je dan juist nog iets langer van huis blijft en dit volhoudt …. zul je zien dat de angst van zelf minder wordt.

 

En dat is een stimulans om stapje voor stapje verder te gaan met je oefeningen. Je wordt hier goed in begeleid. Ik wens je veel sterkte en ik hoop dat je en eerste ""stap"" durft te zetten om toch met je doel aan de slag te gaan.

 

Groetjes van Nicolette1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Ga alle gedachten die leiden tot een paniekaanval herkennen

Wanneer je bang bent voor bepaalde plaatsen of bang bent om naar buiten te gaan, ben je vaak bang voor de angst. De angst dat je niets meer onder controle hebt en zo bang wordt dat je een paniekaanval krijgt.

 

Wat belangrijk is, is dat jij alle gedachten die leiden tot deze enorme paniekaanval gaat herkennen. Elke nieuwe angstgedachte leidt namelijk tot meer adrenaline en nog meer vlucht of vechtneigingen.

 

Wanneer je jezelf bij de eerste gedachte al kan geruststellen en kan aanvaarden dat er de angst er even is omdat dat vaak gebeurt op zo'n plek of moment, kan je leren je loop van gedachten te leren beheersen die leiden tot een paniekaanval.1

deel deze tip

Tip 12 - Trauma Collapse Therapie

Door middel van een TCT (Trauma Collapse Therapie) al een aantal mensen van hun vrees afgeholpen.
Dit is een hele fijne behandelmethode die geen hypnose vereist en echt leuk is om te doen.1

deel deze tip

Tip 13 - Stap voor stap word je rustiger en krachtiger

Spannend om de deur uit te gaan?

Het hoeft niet allemaal in één keer.

Met afstandssessies kun je eerst werken aan je rust, veiligheidsgevoel en zelfvertrouwen. Wanneer je je zeker genoeg voelt, kun je naar de praktijk toe komen. Zonodig kun je daartussen ook 1 of enkele sessies bij jou thuis plannen, waarbij je onder begeleiding naar buiten kunt gaan met behoudt van je prettige, veilige gevoel.

Stap voor stap word je rustiger en krachtiger. De volgende stap kun je zetten wanneer je er zelf aan toe bent. Forceren heeft geen zin. Het kan je angst zelfs verergeren.

Geduld en veel vriendelijke aandacht zijn de sleutel naar jouw vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt.1

deel deze tip

Tip 14 - Probeer iedere dag even naar buiten te gaan

(On)veiligheid

Een gevoel van onveiligheid kan bezit van je nemen, waardoor je niet meer weg durft. Probeer toch, al is het maar kort, iedere dag even naar buiten te gaan. Ga niet te ver van huis en vraag desnoods iemand met je mee te gaan. En: zoek hulp.1

deel deze tip

Tip 15 - Hypnotherapie bij angsten en fobieën

Angsten en fobieën kenmerken zich door een enorme focus op het probleem of het "gevaar". En op eerdere slechte ervaringen.

 

Vaak weet je bewust dat er eigenlijk geen probleem is maar onbewuste processen zorgen er toch voor dat het voor jou wel degelijk een echt probleem is.

 

Hypnotherapie (TIP!) is een hele goede methode om met die onbewuste processen aan het werk te gaan. Hierdoor kan jij de juiste perspectieven krijgen waardoor je je angst niet meer nodig hebt.1

deel deze tip

Tip 16 - Wat is dat.... agorafobie ?

Bij Agorafobie ga je plaatsen en situaties vermijden waar jij je eerder al 'slecht' voelde. Heel vaak zijn dat plaatsen waar veel andere mensen zijn zoals een supermarkt, restaurant, tijdens een vergadering, in een café of bioscoop.

Als jij je een keer niet lekker voelde of het heel warm kreeg of zelfs bang was om flauw te vallen waar vele andere mensen bij elkaar waren dan leg je onbewust een link naar meer van zulke situaties. De volgende keer als je weer in zo'n soortgelijke situatie terecht komt ben je heel erg bezig van als mij dit maar niet weer gebeurt...... Je gaat dit alles vermijden en daardoor wordt het van kwaad erger.
Als dit gevoel je belemmert in je leven dan kun je dit aanpakken door naar een therapeut te gaan. Kijk eens of Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix je aanspreekt. Dit zijn behandelmethodes die heel snel en doelgericht werken want je ruimt op in je onderbewustzijn. In dat onderbewustzijn zit alles opgeslagen wat je meegemaakt hebt en dus ook de link naar de paniek en de zweetaanvallen. Die kun je opruimen waardoor jij je weer vrij kunt gaan bewegen in alles situaties.
Stel het niet uit. Doe het.
deel deze tip

Tip 17 - help

Alle kleine beestjes helpendeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |