Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij smetvrees

 

Smetvrees - tips

Zoek je tips bij smetvrees?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij smetvrees >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met smetvrees? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

7

deel deze tip

Tip 2 - Je moet het leven leven, niet beheersen

je moet t leven leven ... niet beheersen ... als mantra steeds herhalen


nic

6

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van smetvrees en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het smetvrees-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - Hypnotherapie bij smetvrees

Wist je dat je weerstand onvoldoende versterkt kan worden/blijven in een te nette en schone omgeving en dat daarmee de kans op ziekte groter is?


Waarschijnlijk wist je dat al en zul je ook hebben gemerkt dat het weerleggen van de rationale achter je gedrag onvoldoende effect heeft om het gedrag te laten.


In dat geval lijkt het verstandig om het gedrag als een symptoom te zien van een thema of probleem dat meer onbewust sluimert.

 

Dit kun jet het beste aanpakken met therapie die zich richt op het aanpakken van het onbewuste zoals hypnotherapie.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Hypnotherapie bij smetvrees

Maak je je zorgen dat ongewenste invloeden jouw omgeving of zelfs jouzelf binnendringen?

Met behulp van hypnotherapie kun je je weer schoon, veilig en beschermd gaan voelen. We werken dan aan de hand van een aantal stappen.

Ten eerste is het belangrijk duidelijk onderscheid te maken tussen reële en irreële angst. Je angst is wellicht niet volledig terecht, maar ook niet volledig onterecht.

Vervolgens gaan we werken aan je zelfbescherming, zodat je je veilig kunt voelen, ook in een omgeving die je niet als schoon ervaart. Met hypnotherapie kun je dit op een onbewust niveau veranderen.

Dan rest nog het aanpassen van gewoonten die jezelf belemmeren. Als we de eerste twee stappen gezet hebben, kun je merken dat dat ineens heel gemakkelijk gaat!



3

deel deze tip

Tip 7 - Onderzoek je smetvrees en angst

We noemen het smetvrees, je bent bang voor viezigheid in wat voor vorm dan ook. Je bent heel veel aan het poetsen om je omgeving schoon te houden, eigenlijk kom jezelf schoon te houden.

 

Als het schoon is voel je je waarschijnlijk rustiger. En dat duurt maar even natuurlijk.


Dat schoonmaken is een verslaving geworden, zo beteugel je je angst, je onrust, je paniek. Het is dwangmatig gedrag waar je geen greep meer op hebt.


Belangrijk is je angst te gaan onderzoeken: wat heeft zich opgebouwd en vastgezet in jou? Wat moet er worden schoongemaakt zou je kunnen zeggen....



2

deel deze tip

Tip 8 - Onthullen van je smetvrees

Meestal gaat smetvrees samen met dwangmatig en/of ritueel gedrag. Dit is een poging om de angst die je ervaart beheersbaar te maken.

 

Veel mensen met smetvrees weten het handig verborgen te houden. Maar als je een relatie en een gezin hebt, kan het dwangmatige gedrag dat bij de angst hoort –ook- je relatie of gezin gaan beheersen. Het verlies aan persoonlijke vrijheid door de al dan niet verborgen angst spreidt zich uit over de sociale groep, totdat de ander(en) het niet meer trekt.


Dat is een kans om de smetvrees en de onderliggende angst te onthullen, opdat er iets aan gedaan kan worden.

 

Het verbergen van smetvrees is op zich al stress- en angst verhogend en versterkt je angst.

 

Dus onthullen is een stap in de juiste richting naar hulp. Want hulp is nodig om via het begeleid, bewust en stapsgewijs stoppen van het (vaak schadelijke) dwangmatige gedrag je angst te gaan overwinnen.

 

Enerzijds door deze te leren uithouden. Anderzijds door te gaan ervaren dat de catastrofale fantasieën die bij de smetvrees horen, zoals angst voor ziekte, walging, lijden en dood, niet uitkomen.

 

Hierdoor groeit je vertrouwen in het bestaan en de moed om het leven aan te gaan.



2

deel deze tip

Tip 9 - Smetvrees, extreme hygiëne

Smetvrees, extreme hygiëne. het komt de laatste tijd steeds vaker voor ivm de Corona-maatregelen. Zo erg dat mensen niet alleen door de Corona in quarantaine zijn gegaan, maar door de angst zichzelf of anderen te besmetten zichzelf in een isolement hebben gebracht. Dit brengt allerlei andere nare situaties met zich mee. Ik neem jou graag stap voor stap mee naar een prettiger leven. Dat betekent dat je aan de slag gaat! Je zult niet altijd blij zijn met de stappen die ik je voorstel. maar achteraf zul je blij zijn en vooral trots op jezelf als je de angst hebt doorbroken en weer een ""normaler"" leven kunt leiden. Ik gun het je zo.


2

deel deze tip

Tip 10 - Smetvrees of dwangprobleem?

Smetvrees of dwangprobleem?

Als je vaak en veel poetst of schoonmaakt kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Belangrijk is om smetvrees te onderscheiden van een dwang probleem. Bij smetvrees ben je bang voor bacteriën en ziek worden en ga je daarom veel poetsen. Bij dwang is het poetsen zelf dwangmatig zonder de angst voor ziekte. Smetvrees is dus eigenlijk een vorm van ziekte vrees.

Jolande

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Regressie therapie bij smetvrees

Heb je last van smetvrees? hard kans dat het daar eigenlijk helemaal niks mee te maken heeft en dat het ergens anders vandaan komt. Regressie therapie kan erbij helpen om de oorzaak te onderzoeken


2

deel deze tip

Tip 12 - Weet dat je niet de enige bent

Weet dat je niet de enige bent. Vaak zit er perfectionisme en nog oude overtuigingen vanuit de jeugd achter. Hier kan met regressie naar gekeken worden. Maar om in het hier en nu te blijven. De uitstelmethode van 1 minuut. Probeer op de momenten dat er dwang komt om je te wassen of dat de gedachte komt 'ik ben vies" ofzo, hier naar te kijken van een afstand zonder gelijk actie te ondernemen. Stel het 1 minuut uit. Dit kan erg lastig zijn maar probeer de focus op muziek of op de rest van de omgeving te richten. Kijk waar je bent wat er staat in de ruimte waar je bent en benoem dit terwijl je tevens zegt 'ik ben hier en ik ben veilig'. Probeer iedere keer weer een stapje van 1 minuut op deze manier te maken. Succes. Mocht je ondersteuning nodig hebben, je bent van harte welkom.


2

deel deze tip

Tip 13 - Doen waar je bang voor bent

Doen waar je bang voor bent.

Dat is mijn grootste advies.

Natuurlijk klinkt dit simpel. Maar dat is het niet. Zodra je juist dit doorstaat, en dit vaker toepast, raak je er aan gewend en kun je zelfs trots zijn op jezelf als dingen lukken. dit geldt voor allerlei situaties.
'
Probeer het maar eens uit. Het liefst onder begeleiding want het moet stap voor stap. begin klein en eind groter. succes.


2

deel deze tip

Tip 14 - Jezelf blootstellen

Kijk eens welk gedragingen je allemaal hebt om je angst ergens door 'besmet' te raken te doen verminderen. Denk aan handen wassen, iets een keer extra schoonmaken, openbaren toiletten vermijden, etc. Maak een lijst van al je gedragingen. Begin dan met oefenen door een bepaalde handeling die je doet om de angst te verminderen, niet meer te doen. Dat mag de gemakkelijkste zijn. En kijk dan welke angst dat precies in je oproept, en of je hier misschien anders tegenaan zou kunnen kijken. Je kunt dit het beste met hulp van een professional, zoals een psycholoog doen. Succes!


2

deel deze tip

Tip 15 - Op verkenning

Smetvrees, we vinden het al een naar woord. Maar geen hygiëne en het idee dat iets vies is, vinden we ook al vies. Tenminste, als je smetvrees hebt.

Graag ga ik met jou op verkenning waar jouw smetvrees vandaan komt en in welke situaties je er het meeste last van hebt. Of heb jij er geen last van maar juist jouw omgeving wel?

Het kan je namelijk isoleren omdat je bang kan zijn dat als je ergens anders bent, je ziek kan worden. Ook kan het zijn dat je minder mensen in je huis uitnodigt omdat je bang bent dat zij jouw huis vuil maken.

Dan ben je niet alleen bang voor viezigheid of ziek worden, naar dan kun je ook nog eenzaam worden of voelen.

Ik neem graag met jou door, wat jouw wensen en doelen zijn. Ook leg ik uit hoe een dergelijk patroon zich kan ontwikkelen en hoe je hier stap voor sta p uit zou kunnen komen, Het vraagt wel motivatie om aan dit proces te willen werken, Ik snap dat het veilig is, om in dit patroon te blijven, maar ik weet ook dat als je het kan doorbreken, dat er weer nieuwe kansen op je pad kunnen komen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Ga een week de natuur in!

Ga een week de natuur in!


Boek een vakantie waarin je echt midden in de natuur leeft, bijvoorbeeld een survival weekend of kamperen in het bos.


Het zal spannend zijn en in het begin zul je sommige dingen wellicht vermijden, maar je zult ook in contact komen met een natuurlijke kracht in jezelf en je overlevingsdrang.


Dit werkt sterk confronterend en relativerend.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 17 - Een sessie Regressie of NLP Tijdlijn interventie

Werk eens met een therapeut een sessie Regressie of NLP Tijdlijn interventie. Wellicht dat de onderliggende oorzaak/trigger dan helder wordt en je in staat bent om het beschadigde deel te helen zodat de angst in het heden oplost.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 18 - Smetvrees en dwang

Wanneer je merkt dat je bang bent om ziek te worden door contact met objecten, met je omgeving en hoe je gestrest raakt in het voortdurend voorkomen van besmetting, dan heb je waarschijnlijk last van smetvrees. Smetvrees is een vorm van dwangmatig gedrag die veelal samen gaat met andere angsten. Je wilt je angst beheersen door bijvoorbeeld alsmaar schoonmaken, door rituelen, door te fantaseren over wat er ‘mis’ kan gaan en strategieën te bedenken om besmetting voor te zijn.

Als het dwangmatige gedrag dat hierbij hoort een groot deel van je dag en van je leven beheerst, dan is er sprake van een obsessief compulsieve stoornis (OCS).
Hoewel je geneigd bent om je fantasieën, je gedrag en je angst verborgen te houden, is het desondanks van groot belang om ermee naar buiten te komen en professionele hulp te zoeken.


1

deel deze tip

Tip 19 - Smetvrees is ‘besmettelijk’

Wanneer je last hebt van smetvrees en je hebt bijvoorbeeld een partner en/of een gezin, dan merk je vroeg of laat hoe je met je naasten in een spanningsveld komt. Zelf ben je in mindere of meerdere mate beheerst door je dwangmatige gedrag, misschien valt het je niet eens (meer) op. Maar veelal ervaar je hoe door het doen en laten van je naasten het ‘risico van besmetting’ voor jou uit de hand dreigt te lopen.

Dit maakt dat je ertoe neigt om je naasten mee te nemen in jouw dwanggedrag. Zij moeten zich liefst erbij aanpassen.
De dwang en onvrijheid waarmee je zelf leeft draag je zodoende over op de ander(en), die hier zelf een andere beleving in heeft.
Het is te hopen dat de ander(en) hier geen genoegen mee neemt, omdat zijn/haar bewegingsvrijheid hiermee evenzeer flink beperkt raakt.

Wanneer de ander hierin niet mee gaat confronteert dit jou met je eigen vraagstuk. En dit stimuleert je op een gezonde manier om je eigen gedrag onder ogen te zien en als probleem te gaan herkennen. Het is een aanzet om hulp te zoeken bij het herwinnen van jouw eigen persoonlijke vrijheid.


1

deel deze tip

Tip 20 - smetvrees

Als je aan smetvrees lijdt kan het jou verhinderen om voluit vrij te leven.
Zoek een therapeut die vooral gericht is op lichaamsgewaarwording.

Onder smetvrees ligt vaak een berg onverwerkte gevoelens.
Hij/zij kan jou leren om te voelen in jouw lichaam wat het werkelijk met jou doet op het moment dat je last hebt van smetvrees. Hierdoor leer je met jouw letterlijke gevoelens om te gaan. Die gevoelens leer je dan toe te laten en te verwerken.

Het zal niet makkelijk zijn maar ga ervoor met een goede therapeut!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Hoe was het vroeger in jouw leven?

Smetvrees kan je leven beheersen en je belemmerren om te doen wat je zou willen. Kijk eens terug of er in je verleden al een basis voor werd gelegd, bijv. dat jouw moeder/vader altijd met 'schoon zijn' bezig was en je dat als kind hebt meegekregen (ouw levensscript). Een ingrijpende gebeurtenis later in je leven kan de trigger zijn; je grijpt onbewust terug naar 'schoon moeten zijn' om een gevoel van controle te krijgen.
De oorzaak kennen is niet meteen de oplossing voor je probleem maar helpt wel om de weg naar herstel en het NU in te slaan. EMDR kan hier een grote ondersteuning bij zijn.


1

deel deze tip

Tip 22 - Neem het heft in eigen hand

Als je met angsten/dwang leeft, is het zo - en dat klinkt gek - dat jouw partner, gezin, familie eraan meedoen om dit in stand te houden.
"Ik sluit de deur en ramen wel af" of "wij doen de boodschappen want dan hoef jij niet naar buiten" , "ik rijd wel" enz.
Je denkt dat dit bezorgdheid om jou is en dat klopt wel; toch is het een eerste stap als jij je dit niet meer laat aanleunen en zelf stappen zet. Door te vermijden waar je bang voor bent, ben je bezig om de situatie te laten zoals hij is en daar kom je niet verder mee. Dus...... neem het heft in eigen hand, succes!


1

deel deze tip

Tip 23 - Hoe was het vroeger in jouw leven

de tip hierover was van mij!



deel deze tip

Tip 24 - Vroeger

Jeannette van Hoek zette de tip 'hoe was het vroeger'.



deel deze tip

Tip 25 - jongen van 12 met smetvrees

In mijn praktijk kwam onlangs een jongen van 12 die smetvrees had en ten gevolge daarvan gedeprimeerd. Dit laatste omdat de smetvrees hem ook isoleerde. Nergens was het voor hem echt schoon en hij schaamde er zich ook voor.
Hij is 2x bij me geweest. Moeder had op mijn verzoek een vragenlijst mbt de zwangerschap van hem en bevalling, toegestuurd. Daar was het nodige in te ontdekken. Niettemin ik voelde duidelijk dat ik daar bij hem niet op in hoefde te zoomen. Ik besloot energetisch met hem te werken. Liet hem contact maken met een deel in hem (dat we allemaal hebben) wat een totaal overzicht heeft over alles. Vervolgens daarmee communicerend zocht hij zelf bij mij intuïtief flesjes uit met een hoge energetische trilling, die op verschillende vlakken in hem, hem hielpen om meer bewustzijn erop te krijgen en los te kunnen laten. Gevolg wat later: was niet meer bang voor vieze dingen (vond vies wel vies, maar het hinderde hem niet meer) en zei tegen zijn moeder "het gaat goed hoor, en ik heb weer een doel in mijn leven". .... 'een doel', dat is vooraf niet te verzinnen toch?!



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |