Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij smetvrees

 

Smetvrees - tips

Zoek je tips bij smetvrees?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met smetvrees

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

7

deel deze tip

Tip 2 - Zoek een therapeut

Heb je last van smetvrees en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

4

deel deze tip

Tip 3 - Je moet het leven leven, niet beheersen

je moet t leven leven ... niet beheersen ... als mantra steeds herhalen


nic

4

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het smetvrees-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 5 - Hypnotherapie bij smetvrees

Wist je dat je weerstand onvoldoende versterkt kan worden/blijven in een te nette en schone omgeving en dat daarmee de kans op ziekte groter is?


Waarschijnlijk wist je dat al en zul je ook hebben gemerkt dat het weerleggen van de rationale achter je gedrag onvoldoende effect heeft om het gedrag te laten.


In dat geval lijkt het verstandig om het gedrag als een symptoom te zien van een thema of probleem dat meer onbewust sluimert.

 

Dit kun jet het beste aanpakken met therapie die zich richt op het aanpakken van het onbewuste zoals hypnotherapie.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Hypnotherapie bij smetvrees

Maak je je zorgen dat ongewenste invloeden jouw omgeving of zelfs jouzelf binnendringen?

Met behulp van hypnotherapie kun je je weer schoon, veilig en beschermd gaan voelen. We werken dan aan de hand van een aantal stappen.

Ten eerste is het belangrijk duidelijk onderscheid te maken tussen reële en irreële angst. Je angst is wellicht niet volledig terecht, maar ook niet volledig onterecht.

Vervolgens gaan we werken aan je zelfbescherming, zodat je je veilig kunt voelen, ook in een omgeving die je niet als schoon ervaart. Met hypnotherapie kun je dit op een onbewust niveau veranderen.

Dan rest nog het aanpassen van gewoonten die jezelf belemmeren. Als we de eerste twee stappen gezet hebben, kun je merken dat dat ineens heel gemakkelijk gaat!2

deel deze tip

Tip 7 - Onderzoek je smetvrees en angst

We noemen het smetvrees, je bent bang voor viezigheid in wat voor vorm dan ook. Je bent heel veel aan het poetsen om je omgeving schoon te houden, eigenlijk kom jezelf schoon te houden.

 

Als het schoon is voel je je waarschijnlijk rustiger. En dat duurt maar even natuurlijk.


Dat schoonmaken is een verslaving geworden, zo beteugel je je angst, je onrust, je paniek. Het is dwangmatig gedrag waar je geen greep meer op hebt.


Belangrijk is je angst te gaan onderzoeken: wat heeft zich opgebouwd en vastgezet in jou? Wat moet er worden schoongemaakt zou je kunnen zeggen....1

deel deze tip

Tip 8 - Ga een week de natuur in!

Ga een week de natuur in!


Boek een vakantie waarin je echt midden in de natuur leeft, bijvoorbeeld een survival weekend of kamperen in het bos.


Het zal spannend zijn en in het begin zul je sommige dingen wellicht vermijden, maar je zult ook in contact komen met een natuurlijke kracht in jezelf en je overlevingsdrang.


Dit werkt sterk confronterend en relativerend.1

deel deze tip

Tip 9 - Onthullen van je smetvrees

Meestal gaat smetvrees samen met dwangmatig en/of ritueel gedrag. Dit is een poging om de angst die je ervaart beheersbaar te maken.

 

Veel mensen met smetvrees weten het handig verborgen te houden. Maar als je een relatie en een gezin hebt, kan het dwangmatige gedrag dat bij de angst hoort –ook- je relatie of gezin gaan beheersen. Het verlies aan persoonlijke vrijheid door de al dan niet verborgen angst spreidt zich uit over de sociale groep, totdat de ander(en) het niet meer trekt.


Dat is een kans om de smetvrees en de onderliggende angst te onthullen, opdat er iets aan gedaan kan worden.

 

Het verbergen van smetvrees is op zich al stress- en angst verhogend en versterkt je angst.

 

Dus onthullen is een stap in de juiste richting naar hulp. Want hulp is nodig om via het begeleid, bewust en stapsgewijs stoppen van het (vaak schadelijke) dwangmatige gedrag je angst te gaan overwinnen.

 

Enerzijds door deze te leren uithouden. Anderzijds door te gaan ervaren dat de catastrofale fantasieën die bij de smetvrees horen, zoals angst voor ziekte, walging, lijden en dood, niet uitkomen.

 

Hierdoor groeit je vertrouwen in het bestaan en de moed om het leven aan te gaan.1

deel deze tip

Tip 10 - Een sessie Regressie of NLP Tijdlijn interventie

Werk eens met een therapeut een sessie Regressie of NLP Tijdlijn interventie. Wellicht dat de onderliggende oorzaak/trigger dan helder wordt en je in staat bent om het beschadigde deel te helen zodat de angst in het heden oplost.1

deel deze tip

Tip 11 - Regressie therapie bij smetvrees

Heb je last van smetvrees? hard kans dat het daar eigenlijk helemaal niks mee te maken heeft en dat het ergens anders vandaan komt. Regressie therapie kan erbij helpen om de oorzaak te onderzoeken


1

deel deze tip

Tip 12 - Smetvrees en dwang

Wanneer je merkt dat je bang bent om ziek te worden door contact met objecten, met je omgeving en hoe je gestrest raakt in het voortdurend voorkomen van besmetting, dan heb je waarschijnlijk last van smetvrees. Smetvrees is een vorm van dwangmatig gedrag die veelal samen gaat met andere angsten. Je wilt je angst beheersen door bijvoorbeeld alsmaar schoonmaken, door rituelen, door te fantaseren over wat er ‘mis’ kan gaan en strategieën te bedenken om besmetting voor te zijn.

Als het dwangmatige gedrag dat hierbij hoort een groot deel van je dag en van je leven beheerst, dan is er sprake van een obsessief compulsieve stoornis (OCS).
Hoewel je geneigd bent om je fantasieën, je gedrag en je angst verborgen te houden, is het desondanks van groot belang om ermee naar buiten te komen en professionele hulp te zoeken.deel deze tip

Tip 13 - Smetvrees is ‘besmettelijk’

Wanneer je last hebt van smetvrees en je hebt bijvoorbeeld een partner en/of een gezin, dan merk je vroeg of laat hoe je met je naasten in een spanningsveld komt. Zelf ben je in mindere of meerdere mate beheerst door je dwangmatige gedrag, misschien valt het je niet eens (meer) op. Maar veelal ervaar je hoe door het doen en laten van je naasten het ‘risico van besmetting’ voor jou uit de hand dreigt te lopen.

Dit maakt dat je ertoe neigt om je naasten mee te nemen in jouw dwanggedrag. Zij moeten zich liefst erbij aanpassen.
De dwang en onvrijheid waarmee je zelf leeft draag je zodoende over op de ander(en), die hier zelf een andere beleving in heeft.
Het is te hopen dat de ander(en) hier geen genoegen mee neemt, omdat zijn/haar bewegingsvrijheid hiermee evenzeer flink beperkt raakt.

Wanneer de ander hierin niet mee gaat confronteert dit jou met je eigen vraagstuk. En dit stimuleert je op een gezonde manier om je eigen gedrag onder ogen te zien en als probleem te gaan herkennen. Het is een aanzet om hulp te zoeken bij het herwinnen van jouw eigen persoonlijke vrijheid.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |