Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij hoogtevrees

 

Hoogtevrees - tips

Zoek je tips bij hoogtevrees?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hoogtevrees

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - EMDR voor hoogtevrees

Mijn tip bij hoogtevrees is een paar sessies EMDR.

Daarnaast helpt het om hardop te zingen. tafels op te zeggen of terug te tellen van 150 tot 1.
Je hersens kunnen in principe maar één ding tegelijk doen dus als ze druk zijn met zingen of rekenen kunnen ze geen gedachtes meer vormen die jouw angst voeden.6

deel deze tip

Tip 2 - Train je hersenen in stapjes

Hoogtevrees is eigenlijk een vrees voor diepte.

Je kan hoogtevrees hebben op een hoge toren maar ook als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent en in een keer over een rif heen zwemt en de diepte in kijkt. Het is geen vrees voor hoogtes maar om te vallen.

Hoogtevrees kan je overwinnen door je hersenen te trainen. Dit kan je in stapjes doen. Vraag een therapeut om je hierbij te helpen.


Jolande

5

deel deze tip

Tip 3 - Focus op een punt op de grond

Probeer jezelf in de diepte te laten kijken en focus op een punt op de grond. Bij mij wordt de angst dan minder.

 

Zolang ik mijn blik op punten op de grond kan houden wordt de angst minder.

 

Het lukt me alleen niet met auto rijden omdat ik dan mijn ogen op de weg moet houden. Als bijrijder lukt het wel en heb ik minder angst als ik de bodem maar zie. Kan ik niet zien hoe die het is dan is het doodeng.


Dave

4

deel deze tip

Tip 4 - Exposure door middel van een VR-bril

Hoogtevrees is goed te behandelen met exposure door middel van een VR-bril. Als je dat te spannend vindt alleen, zoek dan een therapeut die hiermee werkt. Binnen een paar sessies ben je in de meeste gevallen van je hoogtevrees af.

Succes3

deel deze tip

Tip 5 - Hoogte of Dieptevrees?

Hoogte of Dieptevrees?

Ik kwam er zelf achter dat hoogtevrees eigenlijk ook dieptevrees is. Dat merkte ik toen ik een keer met snorkelen zomaar over een rand heen zwom en een diepte in keek. Prompt kreeg ik dezelfde angst en paniekgevoelens als dat ik op een hoge toren sta of iets dergelijks. Het overviel me heel erg en ik raakte bijna midden in de zee in paniek. Gelukkig kon ik snel naar het strand zwemmen naar een ondieper gedeelte. Het is wel iets om te weten van jezelf.

Zoek je hier hulp voor? Neem gerust contact op.


Jolande

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - ACT

Laat ACT je leven verrijken met psychologische flexibiliteit. Je hebt over heel veel geen controle, maar je kunt in de meeste gevallen wel regie hebben over de tijd tussen een situatie/gevoel/gedachte en welk gedrag je daarop laat volgen (vermijden of aangaan). Kies je voor het risico verkleinen dat je doodgaat (waar je uiteindelijk toch echt geen controle over hebt) of voor leven en ervaringen opdoen?

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hoogtevrees-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van hoogtevrees en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 9 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 10 - Exposure therapie

Ik heb zelf veel last gehad van hoogtevrees en heb mezelf daarmee geholpen door zogenaamde exposure therapie.

 

Je gaat dan jezelf uitdagen met hele kleine stapjes om je angst aan te pakken. Immers als je telkens blijft vermijden, wint de angst. Als je de strijd met je angst aangaat en je grenzen blijft verzetten door kleine stapjes te nemen en niet meer te vermijden, dan win jij!

Ik kan nu weer gewoon langs hoge balustrades lopen, op een berg staan of op een hoge bergweg rijden. Iets wat ik voorheen heel erg eng en moeilijk vond. Ik durf weer in hoge attracties in een pretpark en ook snorkelen in diep water gaat beter.


Jolande

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Persoonlijke passieve imaginatie

Hoogteangst gaat vaak gepaard met nare lichamelijke gewaarwordingen. En met irreële gedachten.

 

Stel je maar eens voor hoe heerlijk het is om ontspannen en rustig te genieten van klimmen, een berg te beklimmen of te wandelen of wat je dan ok maar wilt doen.


Met een speciaal voor jou opgenomen passieve imaginatie. Zodat je zowel bewust als onbewust precies hoort wat voor jou helpend is om inderdaad rustig en ontspannen te doen wat je graag wilt doen.


Angenieta

2

deel deze tip

Tip 12 - Touch of Matrix of Emotiona freedom technique bij hoogtevrees

Als je last van hoogtevrees hebt is dit vaak te herleiden naar een gebeurtenis maar vaak ook niet. Het maakt eigenlijk ook niet uit of je het wel weet of niet, lastig is het in ieder geval.


Je kunt deze angst oplossen door middel van verschillende therapieën o.a. door TOUCH OF MATRIX of EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUE.


Beiden therapieën werken op het onderbewustzijn en op een hele simpele manier kun je die angst gaan loslaten.


Soms d.m.v. beelden die in je opkomen tijdens de therapie en zo kun je de gevoelens die daarbij ontstaan aanpakken en letterlijk uit je systeem verwijderen zodat je niet meer kunt terug grijpen op deze informatie.
De moeite waard om dit op die manier aan te pakken.2

deel deze tip

Tip 13 - Ik heb mezelf onder controle

Hoogtevrees houdt meestal in dat je bang bent dat je jezelf niet onder controle hebt, dus dat je bang bent dat je gaat springen of iets dergelijks. Dit is een niet-realistische gedachte, die met behulp van cognitieve therapie goed uit te dagen. Daarnaast helpt exposure om de overtuiging in de trant van 'ik heb mezelf onder controle/ ik zal niet springen' te versterken.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 14 - Is je hoogtevrees een bewust trauma of onbewust angst

Bewust trauma of onbewuste angst?

Ga voor jezelf na of je hoogtevrees hebt ontwikkeld naar aanleiding van een nare ervaring van jezelf (een trauma) die je associeert met hoogte of vallen of van iemand in je nabije omgeving.

 

Of heb je deze angst ontwikkeld zonder dat je daar een directe aanleiding voor ziet/verklaring voor hebt?


In het eerste geval kan EMDR uitkomst bieden om eerst het trauma op te lossen.


In het tweede geval kan een behandeling gericht op angst (zoals exposure) uitkomst bieden. Ook zijn er inmiddels apps in ontwikkeling die digitaal behandeling bieden door middel van onder andere virtual reality met veelbelovende resultaten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 15 - Angst voor de angst

Kijk uit dat je geen angst voor angst creëert ... roep de angst niet zelf op door er van uit te gaan dat deze zal komen

Car

1

deel deze tip

Tip 16 - Kijk naar de top

Ik kijk naar de top, niet naar de diepte, zo “ overleef “ ik het in een skilift.

Kronkelende hellingen rijden, blijft moeilijk, dan spreek ik tegen mezelf als tegen een andere persoon : allez, Sofietje, goed zo, doorgaan.

Maar het blijft helsmoeilijk.

Ben wel aangereden geweest op een afdaling van een viaduct. De bestuurster had voordien ook al een ongeval veroorzaakt.

De angst zit in mijn systeem.

Goede raad van ervaringsdeskundigen, welkom.

Hilde

1

deel deze tip

Tip 17 - Als tip heb ik nu : bekijk foto’s. Kijken kijken kijken

Tja, ik zit met bibberde te schrijven. Want ik heb al verschillende therapieën gedaan tegen hoogte vrees / dieptevrees oa bij Valk. Org en ik héb gevlogen! Verweg 2x heen en terug met steeds een kind. Toen was het klaar . Ik heb het gedaan en ik gereisd. Ook op een berg geweest.
Proefgedraaid met een therapeut van Valk. Org.

Dus dat heb ik gedaan. Het is nog geen grote passie en zal het nooit worden.

Dan hier en nu. Mijn zoon heeft sinds een maand een appartement op 33 hoog !!!
Het is erg hoog en nu ik het schrijf bibberen mijn benen en raar in maag. Zondag viert hij zijn verjaardag. En dat zal de eerste keer ( en ws volgen er meer keren. Ooow) zijn dat ik in zijn appartement zou zijn.
Als tip heb ik nu : bekijk foto’s. Kijken kijken kijken
naar het uitzicht. Maak het vertrouwd! Ik vind het enger dan in een vliegtuig. Ik geef niu wel vrolijk deze kijktip maar …

Afijn mijn tip is ook ( dat doe ik nu al) schrijf 464 op je hand. Dat is vier tellen inademen. Zes tellen uitademen ( loslaten) en vier tellen de adem nog vasthouden en vervolgens weer vier, zes, vier tellen, dat kalmeert het parasympathische zenuwstelsel.
Tussendoor beweeg ik a la EMDR mijn ogen naar beide kanten. En huil ik mij regelmatig het apekriek en vul daarna het losgelaten zoute water aan met zoet water.
Mijn cardioloog adviseerde mij EMDR therapie. Heb het opgezocht en de therapeuten die ik vond stellen hokjes vragen. Bij mij past het in veel hokjes.
Een belangrijk hokje is ook dat mijn broer zich jaren terug van het leven benam door bij mijn moeder van negen hoog van haar flat te springen.

Dat is opeens ook erg dichtbij! Soit.
Maar ja, ik had al hoogte en dieptevrees als kind. Grond onder de voeten hebben bij zwemmen. Ik houd nu eenmaal van voeten
op de grond. Niets mis mee en ben een
Buitenmens. Geen stadsmens . Het torentje ( ik maak het in mijngedachten kleiner. (De 33ste is niet de hoogste verdieping. )waar zoonlief
nu woont heeft geen bomen vlakbij. Dus worteltjes aan mijn voeten
Visualiseren is eng zonder bomen. Er is beton dus tip : ik ga mij bewust gronden met dat beton hopende op sterkte benen en maag.
Afijn , ik zit dit allemaal te schrijven maar ik ben nog niet boven geweest behalve in mijn gedachten. Mijn tip / plan is dat zoonlief mij beneden opkomt halen. Dan samen de lift in. Als we boven zijn ( ik voel de lift al in mijn benen) gaan we het gangetje van zijn appartement in ( nog geen ramen) en dan ga ik op de wc zitten ademen en z’n ontspannend huilen. Afijn mij stukmaken. Dat is de tip.

En dan visualiseer ik nu dat ik vervolgens uit de wc kom en de woonkamer binnenkom waar je wham het panorama uitzicht voorgeschoteld krijgt via ramen tot de grond. Oké ontspannen blijven en dan ga ik met de rug naar het uitzicht zitten een paar uur. Of ik ga een dansje doen. Oh de rest van het appartement moet ook bekeken worden. Oh ja en tip: ogen van links naar rechts.
Onthouden te ademen en verstarren voorkomen.

Nou ja, mijn tips stellen nog niets voor als ik het nog niet gedaan heb. Alles in mii schreeuwt: ik wil niet. Doch de moeder in mij koppelt zich steeds los en heeft echt de intentie om bij haar zoonlief op verjaardagsbezoek te gaan.
Het is een hele bevalling voor mij. Doch de intentie is er. Maar ja mijn broers sprong gaat ook door mij heen.


Nog meer tips zijn van harte welkom.
Het is nu dinsdag en ik heb nog 3,5 dagen voordat het torentjes dag is.
Wish me luck! ah ik wens het mijzelf energie gewoon door maar deels voel ik mij een
Slecht mens dat ik mijzelf zo push, terwijl ik al moeite heb met op een ladder te staan.Mathilde

1

deel deze tip

Tip 18 - Hypnotherapie bij hoogtevrees

Mijn tip is om hoogtevrees met behulp van hypnose / hypnotherapie aop te lossen. In mijn eigen praktijk heb ik al enkele cliënten goed van hun problemen af kunnen helpen. Aangezien het onbewuste een goede reden heeft om waakzaam en alert te zijn, zullen de klachten / angst blijven bestaan , totdat het onbewuste verteld wordt dat het ook op een andere manier kan en mag reageren. Zo kan je binnen 3 sessies van je hoogtevrees af komen!deel deze tip

Tip 19 - Hoogtevrees

het is toch jammer als je belemmerd wordt in je leven door hoogtevrees. Dat is heel makkelijk op te lossen door in therapie te gaan.
Door middel van EMDR kan de eerste vrees opgelost worden.
Daarna kan je zoeken wat maakt dat je die vrees nodig had? Wat zat daarachter?
Ook het tijdens EMDR letterlijk buiten ervaren van je hoogtevrees helpt enorm.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |