Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij claustrofobie

 

Claustrofobie - tips

Zoek je tips bij claustrofobie?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met claustrofobie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Sluit je ogen en denk aan een ruime, zonovergoten plek

Als je plotseling door claustrofobie wordt overvallen kan het helpen je ogen te sluiten en te denken aan een ruime, zonovergoten plek.

Dit kan het strand zijn, een tuin, een bergweide of een bollenveld - als het maar een plek is waar jij je prettig voelt. Probeer je deze plek zo helder mogelijk voor de geest te halen: zijn er geluiden, ruik je de zee of de bloemen en zit of lig je hier?

Hoe levendiger jij je fantasie gebruikt, hoe meer je je op je gemak zult voelen.5

deel deze tip

Tip 2 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het claustrofobie-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 3 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut

Heb je last van claustrofobie en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 5 - EMDR, Cognitieve therapie en Mindfulness zijn behulpzaam

Bij claustrofobie, angst voor kleine ruimten (bijvoorbeeld de bioscoop, de trein, liften, kamer zonder ramen) is er vaak sprake van angst voor de angst. Het is goed te behandelen.

 

Een van de manieren, vooraal wanneer de angst is ontstaan naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis, is EMDR.

 

Ook cognitieve therapie (om overtuigingen die je in bepaalde situaties hebt te onderzoeken) en mindfulness zijn heel behulpzaam.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Ga eerst na waar je precies bang voor bent

Bij claustrofobie is het goed om eerst na te gaan waar je precies bang voor bent (ergens niet meer uit te komen, een ongeluk, lichamelijk onwel te worden, …) en vervolgens te kijken waar deze angst aan gekoppeld is.

 

Vaak is claustrofobie gekoppeld aan andere aspecten in je leven waar je geen grip op hebt, het gevoel hebt knel te zitten, niet vrij te kunnen ademen (leven).


Wanneer je hier zelf geen goed zicht op hebt, of niet weet wat je hier vervolgens mee kunt; zoek gerust een therapeut die hierbij kan helpen.1

deel deze tip

Tip 7 - Aandachtstraining of Mindfulness

Claustrofobie of Engtevrees is een specifieke vorm van angst die je ervaart wanneer je in (kleine) ruimtes bent waar je niet zomaar uit kunt komen. Je voelt je dan gevangen en kunt niet ontsnappen wanneer dit, vooral in je fantasie, nodig zou kunnen zijn.

 

Dit kan bijvoorbeeld zijn in een trein, in een lift of in een vliegtuig. De angst en gevoelens van paniek worden vooral versterkt omdat je geen controle hebt. In een auto is angst vaak minder sterk omdat je die nog aan de kant van de weg kunt zetten. Je ervaart dan nog wel wat controle.

Wanneer je psyche zich angstig voelt gaat je lichaam reageren; met adrenaline kom je in een staat van alarm. Je krijgt het warm, je hart klopt snel, je voelt je misschien ook fysiek benauwd enzovoorts.

 

Vervolgens reageert je psyche weer op de reacties van je lichaam door deze (verkeerd) te interpreteren, waardoor je psyche en je lichaam elkaar opjutten in een uit de hand lopend ‘gesprek’. De interactie tussen je lichaam en psyche/fantasie laat je een toestand van gevaar ervaren die er niet of nauwelijks is. Hierdoor raakt je heldere waarneming vertroebeld.

Een manier om hier iets aan te doen is dat je – zelf- (weer) sterk genoeg wordt om de leiding te nemen, zodat je waarnemingen en schattingen aan gaan sluiten bij de werkelijkheid van de situatie waarin je op het angstige moment bent. Dit heet het versterken van je ik-kracht. Meestal heb je hier professionele hulp bij nodig.

Een methode die hier goed voor werkt is aandachttraining of Mindfulness.
Je leert dan feitelijk waarnemen zonder dat je waarneming meteen met je op de loop gaat.

 

Je leert ook accepteren dat je in je leven nu eenmaal met moeilijke situaties te maken hebt en hoe deze er uit kunnen zien. Je wordt ‘de baas’ en je krijgt overzicht (terug). Je leert de mechanismes kennen van je angstopbouw en ontdekt hoe je de leiding kunt nemen aan het gesprek van je psyche/fantasie en lichaam.1

deel deze tip

Tip 8 - Creëer je droom

Creëer je droom

Waar ben jij bang voor en voor welke plekken?
Welke situaties vermijd jij?
Schrijf of teken dit op een A4-tje

Ga dan bij jezelf na hoe jouw leven er uit zou zien zonder deze angst?
Wat zou je dan als eerste graag willen doen?

Creëer dan je droom over datgene wat jij zo graag wilt doen. Maak je droom zo mooi mogelijk als jij wilt. Pak een nieuw A4tje en schrijf of teken je droom.
Droom je droom keer op keer.1

deel deze tip

Tip 9 - Begin met een klein doel

Je angsten vertellen jou iets. Het is goed om ze uit te dagen om erachter te komen wat erachter zit.

 

Misschien wil je wel heel veel tegelijk kunnen en is het goed om met een klein doel te beginnen en te beseffen dat datgeen wat voor een ander heel klein is, voor jou een hele grote stap is.
En dit heel goed van je is!

 

Een therapeut kan je helpen om je angsten te overwinnen.1

deel deze tip

Tip 10 - Analyseer de angst en neem vervolgstappen

Angst voor kleine en/of afgesloten ruimtes..... het kan heftig bij je binnen komen. Samen wil ik met je aan de slag om dit te overwinnen.


Hiervoor kunnen we het volgende doen:

Allereerst wordt geanalyseerd waar de angst vandaan komt en wat er eventueel in het verleden hieromtrent is gebeurd. Daardoor kan duidelijk worden hoe dit invloed zou kunnen hebben op de huidige (werk-)situatie.

 

Dit is dan weer bepalend voor de vervolgstappen. Doel is uiteindelijk het vermijden te vermijden zodat je weer gewoon prettig je eigen ding kunt doen zonder angst te ervaren.1

deel deze tip

Tip 11 - Psycho-educatie, RET, angst hiërachie, geleidelijk aangaan

Claustrofobie, angst voor kleine en / of afgesloten ruimtes....
Dit is iets wat je niet wilt ervaren. Ik help je er graag bij.

 

Samen kunnen we aan de slag met:


- Psycho-educatie. Hierin wordt uitgelegd hoe het nu allemaal werkt met angst en lichamelijke gevolgen en gevolg op gedrag ed.


- rationele emotieve therapie: Met als doel je moed in te praten, positiever te denken en nare gedachtes opzij te zetten. Bv: “’Ik mag een beetje angst voelen”…. En “ vorige keer is het ook gelukt” ed.


- Angst hiërarchie opstellen. Doel hiervan is te beginnen met het minst enge te noteren en te eindigen met het meest enge te noteren. En vervolgens die stappen stap voor stap te gaan zetten.


- Het vermijden vermijden: “gewoon doen” / geleidelijk aangaan van moeilijke situaties en zien dat het ook goed kan gaan.


- blootstelling aan de angstopwekkende situatie. Je zult zien dat je stap voor stap vorderingen gaat boeken. Ik begeleid je er graag bij.1

deel deze tip

Tip 12 - Snel&Blijvend

Ja natuurlijk kan je er jaren mee blijven lopen, je zal er niet aan dood gaan. Je kan er jaren over praten, je zal het begrijpen, maar het zal niet echt over gaan. Je kan het aandacht schenken totdat je een ons weegt.
Maar wil je snel en blijvend van je claustrofobie af? Zoek dan een EMDR therapeut en binnen een paar behandelingen ben je van je fobie af! Dat is echt mijn beste tip! Het bespaart je tijd en veel ellende nu maar ook in de toekomst.
Succes er mee!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login |