Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij fobie

fobie

 

Fobie - tips

Zoek je tips bij een fobie?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij een fobie >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een fobie

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Zoek een therapeut

Heb je last van een fobie en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 2 - EMDR helpt bij fobieën

EMDR bij fobieën

Je kunt een specifieke angst ontwikkelen voor spinnen, honden, bloed, voor slikken, braken, noem maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er bang voor worden en allerlei vermijdingsgedrag gaan ontwikkelen. We noemen dat een specifieke fobie.

Je hebt je in je hoofd een voorstelling gemaakt van de vreselijke gevolgen die het onderwerp van jouw fobie kan veroorzaken. Vaak is het begonnen met een ervaring die echt heel bedreigend was.

Tijdens een EMDR-behandeling confronteer je jezelf met die angstige voorstellingen in je hoofd. Dat is even eng, maar niet gevaarlijk! En dankzij de krachtige werking van de EMDR-techniek, ben je er snel vanaf.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het fobie-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 4 - Motivatie en besef dat het veranderlijk is

Bij een fobie staat de hevigheid van de angst in geen enkele verhouding tot het reële gevaar van de situatie. Iedereen weet dat wel, jij ook. Dat te weten helpt dus niet.

Wat wel helpt is ervoor te zorgen dat je angst niet groter wordt dan hij nu al is. Weet dat je eraf kunt komen. Dat maakt je al minder slachtoffer. Eraf komen vraagt allereerst om een sterke motivatie in combinatie met goede begeleiding.

Maar ook helpt het te weten dat de hevigheid van de angst afhangt van hoe jij je voelt. Je zou je fobische angst overwinnen op het moment dat je eigen leven op het spel zou staan, of dat van iemand van wie je houdt zoals je partner of je kind. Elke keer dat je je dat bewust maakt, relativeer je het angstgevoel.

Het is een eerste stap om je probleem te gaan zien als iets wat niet onveranderlijk is. En zo is het. Een fobie kan kleiner worden en zelfs helemaal verdwijnen.



3

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek wat er onder de fobie zit

Angsten en fobiën ontstaan niet zomaar. Ze zijn vaak terug te leiden naar aanhoudende stress en/of overvraging. Een proces van jaren.

Wanneer we voor ons gevoel geen grip meer hebben op ons leven, de omgeving, op wat ons 'overkomt', ontstaat vaak gedrag om deze aanhoudende stress kwijt te kunnen, ermee om te gaan. Eigenlijk niet zo gek, wel lastig, maar niet gek.

Wat zit er bij jou onder die angst/fobie, wat wordt er Niet gezien?


Selma

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 7 - Onderzoek wie in je familie hier ook gevoelig voor is

Angsten en fobiën zijn specifiek gedrag dat vaak zijn oorsprong vindt in de familielijn.
Dit gedrag is bijna nooit op zichzelf staand of een individuele belasting.

Ga maar eens op zoek in je familie, wie kent nog meer gevoeligheid voor angst of heeft fobiën? Tot in hoeverre is er sprake van generatieoverdracht, zoals ook vaak te zien is bij bijv. verslavingsgedrag en dwang?

Beseffen dat het niet alleen iets van jou is helpt vaak al enorm. Maar vraag ook hoe je familieleden ermee omgaan, deel wijsheid en biedt elkaar steun. Je staat echt niet alleen!


Selma

1

deel deze tip

Tip 8 - Zoek goede hulp

Fobieën kunnen je lelijk dwarszitten in het genieten van je leven.
Ik durfde vroeger nooit in een stoeltjeslift.

Mijn tip is: zoek goede hulp want met een eenvoudige therapie kan jouw fobie verminderd worden zodat je weer vrij in het leven staat.



1

deel deze tip

Tip 9 - Doe voorwerk en zoek een therapeut

Er zijn meer dan 200 soorten fobieën gedefinieerd.

 

Een fobie is een speciaal soort angststoornis die niet vanzelf overgaat. Daar heb je eigenlijk altijd hulp bij nodig. Toch kun je zelf ook al ‘voorwerk’ doen. Dat helpt om er in therapie sneller grip op te krijgen.

- Ga na of er iets in je leven gebeurd is waardoor de fobie ontstaan kan zijn.
- Vraag je af of een van je ouders er ook last van heeft of heeft gehad.
- Geef jezelf een cijfer van 1-10 voor je motivatie om eraf te komen.


- Zoek een therapeut van wie de site je aanspreekt en maak een afspraak.



1

deel deze tip

Tip 10 - Dankzij EMDR van fobie en hoogtevrees af

Een verhaal van iemand die bij mij in de praktijk de angst voor kakkerlakken/varanen/slangen aanpakte met EMDR en daardoor meteen van haar hoogtevrees af was. Dat geeft maar aan hoe het soms een 'dominostenen-effect' kan zijn in je brein.

'Door een paar nare ervaringen met kakkerlakken, varanen en slangen in Azië en Midden-Amerika was mijn angst voor hen zo erg geworden dat ik compleet in paniek raakte als ik ze zag. Dit belette me om weer op vakantie te gaan naar deze mooie oorden.

Toen kwam de EMDR-techniek op mijn pad. Na slechts enkele sessies durf ik nu de confrontatie aan en kan ik in een reptielhuis rustig naar deze dieren kijken, zij horen er op deze wereld gewoon bij.

Dankzij Germien heb ik geleerd te vertrouwen op mijn eigen kracht en geduld met mezelf te hebben. Ook mijn hoogtevrees is afgenomen.

Dank je wel Germien, we kunnen weer een rugzakreis naar Azië plannen. (43 jaar)'



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Bij prikangst: emdr-therapie, leren ontspannen, visualisatie

Prikangst...

Het komt best vaak voor, mensen die bang zijn bloed te prikken, een verdoving van de tandarts te krijgen of zich te laten vaccineren. Dat varieert van ‘vervelend’ tot regelrechte paniek.

 

Soms is er een duidelijke oorzaak aan te geven maar vaak ook niet. Bij een duidelijke oorzaak kun je daarmee aan de slag, bijvoorbeeld met EMDR. Ook bij een minder duidelijke oorzaak kan EMDR prima werken.

 

Soms is het leren ontspannen al voldoende bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen of ontspannende prettige visualisaties of het leren focussen op een deel van je lichaam terwijl je aan prettige dingen denkt.

 

Dit oefen je van tevoren zodat het op het moment suprême makkelijk gaat.

 

En dan is er nog een optie; werken met lachgas. Bijvoorbeeld in het Meander ziekenhuis in Amersfoort kun je een aantal consulten boeken waarbij je ervaart wat lachgas met je doet (het ontspant) en dat je daarna wel een prik kunt ontvangen. Wat past bij jou?


Ellen

1

deel deze tip

Tip 12 - Angst voor onweer? EMDR kan helpen.

Angst voor onweer
In deze zomermaanden hebben we weer veel te maken met onweer. Voor mensen die een fobie hebben voor onweer is het een zware tijd.

 

Controleer jij ook al 2 weken van te voren op je Buienradar of er onweer op komst is? Misschien durf je je huis wel niet meer uit, als er onweer in de lucht zit. Laat staan dat je nog rustig in je bed kunt blijven liggen tijdens een onweersbui.


Tijd om er wat aan te doen! Met EMDR is de ergste angst te verhelpen, en ziet je leven er weer een stuk vrijer uit.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 13 - Touch of Matrix of Emotional Freedom Technique helpt bij een fobie

Touch of Matrix of Emotional Freedom Technique helpt bij een fobie.

Als je last hebt van een fobie dan maakt het voor bovenstaande therapie vormen niets uit waar die vandaan komt of hoe lang je hier al last van hebt. Soms weten mensen nog niet eens precies wanneer het begonnen is. Het begint vaak als een kleine angst en die ontwikkeld zich steeds naar een groter geheel waardoor je van een fobie kunt spreken.

Aangezien je 95 % onbewust doet komt deze angst ook uit je onderbewustzijn. Het is dan ook fijn dat de bovenstaande behandelmethodes daar opruimen door de negatieve informatie die je ooit hebt opgeslagen gaat wissen. Je hoeft niet veel te vertellen of weten hoe het komt, de therapeute helpt je bij het loslaten.


Bij EFT klopt de therapeute zachtjes op bepaalde punten op je bovenlichaam en tijdens dit kloppen spreek jij uit wat je voelt en waar je eventueel iets in je lichaam voelt. Zo neutraliseer je op een hele zachte manier je negatieve gevoelens.


Bij Touch of Matrix gebeurt dit op een iets andere manier maar ook daar laat je de negatieve gevoelens heel snel los.
Zeker het proberen waard want er zijn mooie resultaten mee te behalen.
Zoek een therapeut(e) in je buurt.



1

deel deze tip

Tip 14 - Een fobie ontstaat vaak na een nare ervaring

Heb je ergens een nare ervaring meegemaakt en ben je er heel erg van geschrokken of deed het pijn? En kan je er geen succeservaringen tegenover zetten of is er niets met die nare ervaring verder gedaan? Dan heb je grote kans dat het zich ontwikkelt tot een fobie. Vaak zie je vermijdingsgedrag ontstaan en gaat iemand steeds vaker en meer potentieel enge situaties uit de weg. Er komt steeds meer veiligheidsgedrag voor in de plaats en zo zit je met je een forse fobie.

Vraag hulp om hieruit te komen, er is een weg terug!

Jolande

1

deel deze tip

Tip 15 - Hypnotherapie bij fobiëen

Hypnotherapie is een zeer goed middel om te helpen bij fobiëen en angsten, door visualisaties en ontspanningsoefeningen en desensitiatie. Met hypnotherapie kan je de angst reactie afleren en handvatten geven als je blootgesteld wordt aan de bron van de angst.







1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Zo heb ik mezelf er vanaf geholpen

Hoogtevrees kan je prima aanpakken via een angstladder behandeling. Hiermee ga je steeds letterlijk een stapje hoger om je angst aan te pakken en jezelf steeds sterker te voelen.

Ik kan het weten want zo heb ik mezelf er vanaf geholpen als therapeut ;)

Jolande

1

deel deze tip

Tip 17 - Vermijden maakt de angst erger

Vermijden van hetgeen je bang voor bent maakt dat de fobie alleen maar groter wordt. Het beste is om er meteen iets aan te doen als de angst is ontstaan of anders zo snel mogelijk. Het wordt anders alleen maar erger en beheerst steeds meer je leven totdat je op een goed moment nergens anders meer aan kan denken.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 18 - Psycho educatie tegen angst

Psycho educatie tegen angst
Wat ik als therapeut altijd heel belangrijk vind is dat cliënten snappen hoe hun angstcentrum werkt en hoe de hersenen werken. Op die manier komt er meer inzicht en begrip in wat hun 'overkomt' op het moment dat ze erg getriggerd raken en daardoor de angst enorm toeneemt. Veel cliënten zeggen vaak al na een paar keer dat ze minder bang zijn vanwege een andere mindset en meer begrip en inzicht.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 19 - Acceptance of the fear

One of the difficulties in overcoming phobias is the non-acceptance or judgement of the fear and self. While acceptance of the fear will not get rid of it, it can bring it down to a level that is manageable, at which point, coping techniques can be effective.
So repeat to yourself- It's okay to be afraid"


1

deel deze tip

Tip 20 - Het belang van zelfkennis

Als je last hebt van een fobie is het belangrijk om te weten hoe je angst is ontstaan en hoe deze zich heeft ontwikkeld. Op die manier kan je de angst heel gericht aanpakken op de voor jou moeilijke situaties met een angstladder programma.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Prikangst/-fobie bij de tandarts

Wil je snel van je prikangst af of liever 'voor altijd'?
Een van de snelle manieren is lachgas, je merkt dan niet meer wat er gebeurt en de prik is gezet. Maar de volgende tandartsbehandeling zorgt weer voor nieuwe angst. Dus.......of dat de oplossing is? Soms wel bij een urgente behandeling.
EMDR is wel een 'snelle' behandeling die blijvend resutaat oplevert, de angstgevoelens verwijnen na enkele sessies.
Cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat je met je angst leert omgaan, zodat je elke keer met meer zelfvertrouwen naar de tandarts gaat. En bedenk dat veel mensen een afspraak bij de tandarts geen feest vinden. Dus je mag het niet fijn vinden!
Succes bij de stap om hulp te vragen.



deel deze tip

Tip 22 - Emetofobie Overgeeffobie

Ben je ziek geweest en heb je daar een overgeeffobie aan over gehouden? Of heb je dit al van kinds af aan? Durf je daardoor niet meer uit eten of bij iemand op visite?

EMDR helpt daarbij. Door de ogen heen en weer te laten bewegen, activeer je vastzittende trauma's die in de hersenen zitten opgesloten.
Maar dat is het niet alleen, want het lichaam heeft ook een geheugen. Dit kan je verhelpen door ademwerk of bio-energetica te doen. Op deze manier maak je het lichaams-trauma los. Prachtige combinatie.



deel deze tip

Tip 23 - Dierenfobie

Dieren fobie: Muizen, katten, spinnen etc. Sommige denken.. Hoe kan je nou angst hebben voor katten. Ja dat kan zeker. Vaak heeft dit wel een verhaal die er achter zit.

Herken je dit?
Je ziet een muis(keutels) en je schiet direct je angst. Hyperventilatie, iemand moeten bellen om weer tot rust te kunnen komen. Of misschien vermijd je de plekken waar het kan gebeuren? Je kan er mee leven, maar het weerhoud je er wel van om naar een vriendin toe te gaan, omdat ze in een studentenhuis woont. Over daar slapen maar niet gesproken.

Tip 1:
Je kan deze fobie op verschillende manieren aanpakken. De bekendste therapie is EMDR. Ook met hypnose lukt dit. Zoek een therapeut die bij je past. Zo durf je je kwetsbaar open te stellen om naar de kern te gaan.

Tip 2 Als je in een paniek aanval zit:
Als je met zijn 2en bent: pak de handen van de ander vast en kijk elkaar goed in de ogen aan. Stamp samen links en rechts op de grond en zeg hardop "Ik kan het aan." Doe dit ongeveer 20 sec en neem dan rust. Voel hoe het met je lichaam gaat en probeer naar je buik toe te ademen. Herhaal dit nog een paar keer.
Ben je alleen: Pak je eigen handen vast en kijk in de spiegel in je eigen ogen. Stamp links... zie hierboven.



deel deze tip

Tip 24 - Dat wat je bang maakt niet vermijden!

Op enig moment is er een angst ontstaan voor een situatie/prikkel/dier of wat dan ook. Als dat moment erg veel indruk op je heeft gemaakt wil je dat niet meer meemaken. Logisch.
Om die angst te vermijden ga je steeds meer dingen laten of ook beangstigend vinden waardoor de angst steeds meer invloed krijgt op je leven. Het is goed daar eens naar te kijken. Wat doe je allemaal om maar niet die angst weer te ervaren. Als je dat teveel vind zoek dat een therapeut, die kan je helpen de angst en alles wat daar mee te maken heeft aan te pakken.



deel deze tip

Tip 25 - Wat is een fobie ?? en wat is de oplossing ?

Een fobie is een angststoornis. Het is een belemmering in je dagelijkse leven. Bij een fobie ben je angstig voor plaatsen, dieren, dingen of situaties waar geen reden voor is, want er is geen aantoonbaar gevaar. Je weet zelf dat deze angst niet reëel is, maar toch houd je er rekening mee en probeer je te voorkomen dat je in een dergelijke situatie terechtkomt.

Juist omdat je weet dat het niet reëel is maakt het je vaak verdrietig of heb je het gevoel van onmacht. Ook dat werkt natuurlijk niet mee om de fobie kwijt te raken.
Vaak weten mensen niet precies wat de oorzaak is en dan zou een behandeling die op het onderbewustzijn werkt de oplossing kunnen zijn. In het onderbewustzijn zit alles opgeslagen wat een mens meemaakt en daar kun je ook in opruimen zodat de geen triggers meer uit het verleden krijgt. Kijk voor behandeling naar een therapeut die Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix aanbiedt. Daar kun je geholpen worden. Stel het niet uit, doe het nog vandaag zodat je weer lekker ontspannen in alle situaties door het leven loopt.



deel deze tip

Tip 26 - Wat voel ik nu ?????

Ervaar je lichamelijke klachten ? Die gepaard gaan met angsten ? zoals :

een beklemmend gevoel in de borststreek ,
brok in de keel,
spanning in de buik,
tintelingen in de ledematen of de mond,
knikkende knieën,
bevingen,
klamme handen,
koude-warmteopwellingen,
gevoelens van beklemming,
krampen of abdominale pijn,
diarree,
gevoelens van maagbrand,
misselijkheid en braken,
nood om frequent te urineren,
hoofdpijn,
rugpijn.

Dan is dit waarschijnlijk een reactie op een paniek gevoel of een angst die je vaak niet weet waarom je die op dat moment ervaart terwijl er ogenschijnlijk niks aan de hand is.
Dit wordt vaak veroorzaakt door iets wat je misschien ooit hebt meegemaakt maar vaak weet je het gewoonweg niet. Dan zit dit in je onderbewustzijn en daar kun ook in opruimen. Net als bij een computer waar je bepaalde programma's kunt wissen (delete) kan dit ook in je brein. Zoek een therapeut die met behandel methodes werkt die in je onderbewustzijn opruimen. Zoals Emotional Freedom Technique en Touch of Matrix. Daar zijn hele mooie resultaten mee te behalen. Succes ermee en doe het. Los het op door los te laten !



deel deze tip

Tip 27 - Wat is Misofonie en wat kan je ertegen doen?

Misofonie:
Heeft u last van heftige emoties die bij u worden opgeroepen bij het horen van bepaalde geluiden zoals bijvoorbeeld smak- en slikgeluiden? En zijn deze emoties zo heftig dat u ze gaat vermijden en het effect heeft op uw functioneren? Dan kan het zijn dat u Misofonie heeft.
Misofonie is een vorm van verminderde geluidstolerantie. Misofonie betekent letterlijk ‘haat tegen geluid’. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden. Vaak betreft het mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen.
De oorzaak van Misofonie
Misofonie kan voorkomen bij mensen met een normaal gehoor, of bij mensen met verschillende vormen van gehoorverlies. De verklaring voor wat er in het brein van Misofonie-patiënten gebeurt, zal dus dieper in het brein moeten liggen. In recent hersenonderzoek in het AMC is met behulp van electro-encefalografie (EEG) gekeken hoe in het brein de automatische geluidsfiltering verloopt. Bij Misofonie-patiënten lijkt deze automatische filtering minder goed te verlopen in vergelijking tot mensen zonder Misofonie. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot de overprikkeling en heftige emoties.

• Cognitieve gedragstherapie: Met cognitieve gedragstherapie leert u verschillende technieken aan die u kunt inzetten bij Misofonie. Het doel hiervan is de cirkel van “irritatie -> vermijden -> irritatie” te doorbreken.
• Psychomotorische therapie: Dit is het ervaringsgerichte gedeelte van de behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van bewegingsgerichte activiteiten en lichaamsgerichte oefeningen zoals ontspanningsoefeningen. De nadruk ligt op aandachttraining en relaxatietraining.




deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |