Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij jaloezie

jaloezie

 

Jaloezie - tips

Zoek je tips bij jaloezie?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij jaloezie >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met jaloezie

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel

Bij jaloezie is het belangrijk om hier open over te zijn naar je partner toe. Als je zelf jaloers bent, hou het dan ook bij jezelf. Zeg: 'ik voel me nu jaloers'. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.

 

Als jullie vaak ruzie hebben over appjes, mailtjes etc. gebeurt het regelmatig dat de ander 'gedoe' wil vermijden en daarom dingen stiekem gaat doen of voor je gaat verbergen. Dat is natuurlijk alleen maar olie op het vuur voor jouw wantrouwen!


Geef aan dat de ander gewoon zijn of haar ding moet blijven doen.


Renie

10

deel deze tip

Tip 2 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Angstfobietherapie.com

8

deel deze tip

Tip 3 - Verwerk je eerdere ervaringen uit vorige relaties

Soms heeft jaloezie te maken met eerdere ervaringen uit vorige relaties. Het gedrag van je partner of een situatie met je partner doet je dan denken aan iets wat vroeger is gebeurd en wat je toen veel pijn heeft gedaan. Je brein wil je dan beschermen voor herhaling en gaat in de 'alarmstand' = jaloezie.

 

Is dit bij jou het geval? Zorg dan dat je je oude ervaringen verwerkt, zodat ze niet van invloed zijn op je huidige relatie.


Renie

8

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek bij jezelf: Jaloezie of 'gut-feeling'

Jaloezie of 'gut-feeling'? Soms vind je partner dat je je jaloers gedraagt terwijl er daar geen reden voor is volgens hem of haar. De kunst is te achterhalen of dat ook zo is.

 

Ben je inderdaad jaloers (ben je snel onzeker, heb je dit wel vaker, is er geen aanleiding, was er bij vorige keren ook inderdaad niets aan de hand etc.) of heb je een goed instinct en is er iets niet in de haak?

 

Ga goed na wanneer je jaloers wordt, wat gebeurt er precies en check dan een aantal keer of dit inderdaad ook niets is. Als het drie keer loos alarm is, ga dan aan de slag met je zelfvertrouwen en eigen onzekerheid.


Renie

7

deel deze tip

Tip 5 - Partner jaloers? Blijf je eigen dingen doen.

Als je partner jaloers is, is het belangrijk voor jou dat je gewoon je eigen dingen blijft doen. Zolang jij weet dat het in orde is, moet je het blijven doen, zodat de ander de kans krijgt om te leren te vertrouwen.

 

Je kunt je wel een beetje aanpassen voor zover dat voor jou geen punt is, maar het laten gaan van vrienden en sociale activiteiten omdat je partner dat niet aan kan, is nooit een goed idee.


Renie

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Voor mannen: je vrouw onthoudt alles ;-)

Voor mannen:
Het is gewoon nooit een goed idee om tegen je eigen vrouw te beginnen over een andere mooie vrouw. Een mooie vrouw zien mag natuurlijk, maar bespreek dat met je vrienden.

 

Ook als je vindt dat je partner je beste maatje moet zijn en dat je alles tegen haar moet kunnen zeggen. Je kunt het wel zeggen, maar verwacht niet dat dit geen gevolgen heeft (op de lange termijn, want ze onthoudt alles ;-) ).


Renie

7

deel deze tip

Tip 7 - Herken het onderliggende verlangen

Jaloezie heeft vaak met onzekerheid en angst te maken. Mensen die jaloers zijn vergelijken zichzelf vaak met anderen en vrezen daarin tekort te schieten.

 

Als jij met een vriend gaat sporten en je aandacht en enthousiasme dus op de buitenwereld en anderen zijn gericht, kan dat voor haar als een bedreiging van de relatie voelen. Zij of hij protesteert daartegen door bij jou te gaan klagen/zeuren.

Nu is zeuren meer dan alleen klagen. Het is een verlangen, verpakt in klaagzang. De kunst is om in het geklaag dus ook het onderliggende verlangen te herkennen. Je partner verlangt naar behoud en bevestiging van de relatie met jou en dat is op zich goed nieuws. Daar kunnen jullie wat mee.


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 8 - Help je jaloerse partner door eerlijk te zijn

Is je partner jaloers?
Misschien denk je dan dat het gemakkelijker is om te zwijgen over een vriendschappelijke of werkafspraak met een ander, omdat het je partner jaloers maakt.

Maar een kleine verspreking zorgt uiteindelijk voor meer jaloezie en achterdocht dan wanneer je eerlijk bent. Je kunt je jaloerse partner helpen door eerlijk te zijn, zodat hij/zij ervaart dat hij/zij jou kan vertrouwen.

Door te liegen over waar je bent (om hem/haar niet onnodig pijn te doen), ontneem je hem/haar de kans om te ervaren hoe het is om je te (gaan) vertrouwen, ook al zijn er jaloerse gevoelens.

Dat je partner jaloers is als je met een ander bent, moet jou verder niet weghouden bij sociale activiteiten.


Angstfobietherapie.com

5

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek waar je naar verlangt

Als je weet waar je jaloers op bent, weet je waar je verlangen ligt.

Waar verlang je naar?



4

deel deze tip

Tip 10 - Deel je 'gezonde' jaloezie

Jaloezie is niet per definitie slecht. Er bestaat ook zoiets als 'gezonde' jaloezie. Het zou eerder raar zijn als het je helemaal niets doet als je partner met een hele leuke ander staat te praten en te lachen.

 

Je houdt van je partner en die wil je niet kwijt en dus ben je alert op mogelijke bedreigingen. Je jaloezie delen kan dan zelfs iets aandoenlijks zijn en voor de ander een fijne bevestiging dat je van hem of haar houdt.


Renie

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Sta stil bij wat jij allemaal te bieden hebt

Gevoelens van jaloezie wijzen je erop, dat het tijd is om goed stil te staan bij wat jij allemaal te bieden hebt.

 

Maak een lijst met al jouw goede eigenschappen en blijf deze aanvullen.

 


Zeg 'stop' tegen jezelf, als jouw jaloezie-knop weer aangaat. Zoek afleiding of ga iets positiefs doen voor jezelf.



3

deel deze tip

Tip 12 - Blijf over je gevoelens praten

Partner jaloers of zelf jaloers op partner:

Naast dat je wel je eigen dingen moet blijven doen is het het allerbelangrijkste dat je er over blijf praten!

En probeer dan te praten vanuit gevoelens en behoeften! En dus niet te praten in verwijten. Hou het bij jezelf en persoonlijk, en vertel de ander wat het jou doet als hij/ zij ....

Vertel de ander hoe onzeker je je voelt, of hoe onrustig, boos, onveilig. Vervolgens is het heel prettig als de ander hier op doorvraagt, tot hij/ zij het écht helemaal begrijpt, en de jaloerse partner zich helemaal gezien voelt.

Daarna kan er misschien gekeken worden naar aanpassingen of oplossingen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 13 - Praat er met mensen over die je vertrouwt

Jaloezie kent verschillende vormen en gradaties. Ben je bijvoorbeeld jaloers op de blonde krullen van een ander, dan kan je dat behoorlijk plagen en dat is heel vervelend. Praat er met mensen over die je vertrouwt. Dat kan je goed helpen doordat het relativeert.


Gaat het gevoel van jaloezie groeien en groter worden en je leven beheersen? Zoek dan professionele hulp!






Ineke

2

deel deze tip

Tip 14 - Probeer meer helpende gedachten uit

Als je jaloers bent, kan je er van uitgaan, dat je een aantal 'denkfouten' maakt.

 

Zo let je vooral op hoe leuk je partner het met die ander heeft. Je ziet bijvoorbeeld niet, dat je partner even gaapt, als de ander weg is.


Ook betrek je vaak teveel op jezelf: als je partner naar een ander kijkt, denk je: hij of zij kijkt, omdat ik die eigenschap niet heb. Misschien kijkt je partner wel, omdat hij de persoon denkt te kennen..


Kortom, onderzoek je gedachten en probeer meer realistische en helpende gedachten uit.

Succes



2

deel deze tip

Tip 15 - Je partner kiest niet voor niets voor jou

Denk er eens over na hoe realistisch de gedachte eigenlijk is, dat je partner alleen oog heeft voor jou of dat je maar van één persoon tegelijk kan houden.

 

Jij bent prima, zoals je bent en je partner kiest niet voor niets voor jou. Daarnaast zijn er nog vele mooie, aardige, lieve mensen. Gelukkig wel.



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Focus op je eigen groei en succes

Focus op je eigen groei en succes. In plaats van je te vergelijken met anderen en jaloers te zijn op wat anderen hebben, richt je op je eigen doelen en prestaties. Werk aan het ontwikkelen van je eigen vaardigheden en het bereiken van persoonlijke mijlpalen. Door je te concentreren op je eigen groei, zul je minder tijd en energie besteden aan het vergelijken met anderen en jaloezie. Onthoud dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft en dat jouw succes niet afhangt van wat anderen bereiken.


2

deel deze tip

Tip 17 - Tips voor partners die jaloers zijn

tips voor partners die jaloers zijn:

1.Open communicatie: Praat openlijk en eerlijk met je partner over je gevoelens van jaloezie. Het is belangrijk om je zorgen en onzekerheden te delen, zodat jullie samen kunnen werken aan het opbouwen van vertrouwen en begrip.

2.Zelfreflectie: Onderzoek de oorzaken van je jaloezie. Kom erachter of het voortkomt uit onzekerheid, eerdere ervaringen of andere persoonlijke factoren. Door je bewust te worden van de wortels van je jaloezie, kun je gericht werken aan het aanpakken ervan.

Werk aan zelfvertrouwen: Bouw aan je eigen gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ontwikkel je eigen interesses, doelen en passies. Hoe sterker je je voelt als individu, hoe minder vatbaar je zult zijn voor jaloezie in je relatie.

3.Vertrouwen opbouwen: Werk samen met je partner aan het opbouwen van vertrouwen. Dit kan onder meer inhouden dat je afspraken maakt over open communicatie, eerlijkheid en transparantie. Geef elkaar de ruimte om individueel te groeien en vertrouw erop dat jullie beiden toegewijd zijn aan de relatie.

Professionele hulp: Als je merkt dat je jaloezie een negatieve invloed heeft op je relatie en je er zelf niet uitkomt, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een relatietherapeut kan jullie begeleiden bij het omgaan met jaloezie en het opbouwen van een gezonde en sterke relatie.

Onthoud dat het omgaan met jaloezie een proces is dat tijd en inzet vergt. Wees geduldig met jezelf en je partner terwijl jullie samenwerken aan het creëren van een veilige en liefdevolle relatie.


2

deel deze tip

Tip 18 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het jaloezie-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 19 - Zoek een therapeut

Heb je last van jaloezie en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Tip 20 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Vaak helpt cognitieve gedragstherapie

Vaak helpt cognitieve gedragstherapie je bij jaloezie. Hier ga je heel bewust kijken wat je denkt en wat deze gedachten met je doen om er daarna reëler naar te gaan kijken.


Tamara

1

deel deze tip

Tip 22 - Durf je onzekerheid aan je partner te vertellen

Het is heel lastig als je je jaloers voelt, of als je partner jaloers op je is.
Vaak gaat het om je onzeker/ onveilig voelen in de relatie.

Durf je onzekerheid aan je partner te vertellen! En doe dit op een kwetsbare open manier.

Vertel hem/ haar welk gedrag jou onzeker maakt, en wat dat met je doet. Bijvoorbeeld dat je dan bang bent dat je niet meer de belangrijkste bent voor je partner. En dat dat je behoefte is, te weten dat jij veilig bent bij je partner.

Kijk vervolgens samen wat jij nodig hebt om je wél geliefd te voelen en te weten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 23 - Laat jaloezie door middel van oefeningen afnemen

Een beetje jaloezie in een relatie kan geen kwaad. Het kan een bevestiging zijn van liefde naar jouw partner en jouw partner kan voelen dat hij of zij er toe doet.

 

Echter kan jaloezie sterker worden en kunnen jullie er beide last van krijgen. Het is moeilijk om dit zonder hulp op te lossen.

 

Een relatietherapeut kan de kern van de problemen aankaarten en door middel van gesprekken en oefeningen de jaloezie laten afnemen.


Tamara

1

deel deze tip

Tip 24 - Let goed op of je aannames wel kloppen

Jaloezie komt vaak voort uit aannames. Is het waar wat je denkt?

 

Als het je partner betreft ga dan niet zelf op onderzoek uit, maar maak het bespreekbaar. Vaak merk ik dat mensen zaken bespreken tijdens een sessie die ze thuis niet besproken hebben en lucht dit vaak wel op.

 

Probeer er samen uit te komen door te vragen hoe de ander iets ervaart en let goed op of je aannames wel kloppen.



1

deel deze tip

Tip 25 - Projectie, overdracht en tegenoverdracht

Projectie is ontzettend lastig en het draagt absoluut bij aan de jaloezie. Met projectie bedoelen we dat je een negatief zelfbeeld hebt. Vervolgens ga je bedenken dat jouw partner ook op die manier over jou denkt. Die manier van denken draagt vervolgens bij aan de gedachte dat je partner wel vreemd zal gaan. Als je partner in de tegenoverdracht gaat, dan is een risico dat dit ook echt gebeurd. Dat wil je voorkomen.
Hoe kan je dit oplossen? Het is belangrijk om een juist zelfbeeld te krijgen. Je bent niet zo slecht als dat je zelf denkt. Bovendien is je partner niet zomaar bij jou. Verder kan je ook nog hulp vragen aan je partner. Deel je onzekerheid en durf gerichte vragen aan je partner te stellen. Als je dat doet, merk je dat de projectie nergens op gebaseerd is.

Nathalie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Bovengemiddelde romantische gedachten

Bij jaloerse mensen is het vaak zo dat ze overmatige romantische gedachten hebben. Dit kan tot gevolg hebben dat je over bepaalde dingen op dramatische wijze na gaat denken. Een veelgehoorde gedachte hierbij is bijvoorbeeld ‘Je kunt maar van 1 iemand tegelijkertijd houden’. Dergelijke gedachtes kunnen je kwellen en aanleiding geven tot jaloezie.

Hoe kan je dit oplossen?
Probeer te beseffen dat jouw romantische gedachten niet helpend zijn. Relaties bieden je liefde en lessen in de liefde. Hoe mooier de liefde, hoe heftiger de lessen bij dezelfde geliefde. Byron Katie geeft mooie voorbeelden om jouw romantische overtuigingen om te keren. Je kunt deze sessies vinden op YouTube.

Nathalie

1

deel deze tip

Tip 27 - 3 emoties tegelijkertijd

Jaloezie bestaat niet. Jaloezie is een monster wat je recht in de ogen aan moet kijken. Ineens komt het op. Het bestaat uit 3 emoties tegelijkertijd. Verdriet (vanwege het verleden), boosheid (zo wordt het beest wakker want er gebeurd iets in het heden) en angst (voor de toekomst). Met therapie kun je vooral het verdriet verweken vanuit het verleden wat je ooit is aangedaan, je kunt leren leven in het heden - wat te doen met je boosheid en met angsten kun je leren omgaan. Ik help je graag daarmee.


1

deel deze tip

Tip 28 - Zien dat je daarna nog leeft

Angst kun je de baas worden door het aan te gaan en niet weg te stoppen. We noemen het "de beest in de bek kijken"" en het "vermijden te vermijden".

Pas als je het aangaat, en meerdere malen ziet, dat je daarna nog leeft, krijg je de bevestiging dat het goed is om door te gaan.


1

deel deze tip

Tip 29 - Waar is de angst ooit ontstaan?

Angst, een slechte raadgever. Maar het gaat zo automatisch.

Ga voor jezelf na waar die angst ooit is ontstaan. En analyseer of het echt die angst is die je zelf voor ogen had.

Bv is het bv hoogtevrees of valangst? Dan kunnen 2 verschillende dingen zijn.
Als je het antwoord weet, ben je in de staat gericht per situatie te handelen. Veel succes


1

deel deze tip

Tip 30 - Jaloezie bij onvervulde kinderwens

Jaloezie bij onvervulde kinderwens

Als kinderen krijgen niet vanzelf gaat krijg je met allerlei gevoelens te maken. Voor veel van die gevoelens hebben we begrip, maar jaloers zijn op mensen die gemakkelijk kinderen krijgen, dat vinden we vaak maar niks. Terwijl het zo begrijpelijk is! Zij hebben dat wat jij het allerliefste wil, en bij jou lukt het niet.

Jaloezie is de andere kant van verlangen, niks meer, niks minder. Hoe meer je het jezelf toestaat dit te voelen, hoe fijner dat is. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Duidelijke privileges

Een jaloerse partner?

Geef je wederhelft een aantal duidelijke privileges, zodat het ook voor de buitenwereld duidelijk is dat hij of zij jouw enige en unieke partner is.

Stel bijvoorbeeld een unieke beltoon in. Zowel voor telefoon als voor tekstberichten. En uiteraard een vermelding in Favorieten. Zodat je voor je Nummer 1 anders bereikbaar bent dan voor alle anderen. Je geeft je lief daarmee ook de verantwoordelijkheid om je niet op ongepaste momenten te bellen. Een welverdiende wederzijdse voorkeursbehandeling.


1

deel deze tip

Tip 32 - Jaloezie in de relatie

Wanneer jaloezie in de relatie voortkomt; zal het vaak zo zijn dat deze zich uit in boosheid, onzekerheid of wantrouwen. Soms mogelijk ook controlerend gedrag. Maak samen met je partner een project van de jaloezie en leer het samen hanteren door jouw kwetsbaarheden te delen in je relatie. Wanneer jaloezie in kwetsbaarheid getoond wordt, gaat de angel eruit en kan de andere partner jou troosten of geruststellen.


1

deel deze tip

Tip 33 - Jaloezie loslaten

Als je op bepaalde situaties reageert door jaloers te worden kan dit meerdere oorzaken hebben. Misschien heb je in een vorige relatie slechte ervaringen opgedaan of ben je jaloers omdat iemand anders iets mooiers heeft. Welke vorm van jaloers zijn het ook is je kunt dit loslaten. Als je dit wilt kun je d.m.v. behandelvormen die in je onderbewustzijn opruimen dit gaan doen.
Met Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix o.a. is dit heel goed op te lossen.
Je ruimt letterlijk in je onderbewustzijn de oorzaak op. Ook al weet je niet wanneer dit ontstaan is of heb je er zelf geen verklaring voor waarom je zo reageert. Het is bij de bovenstaande therapieën niet nodig om dit te weten. Zoek therapeuten die deze behandelvormen aanbieden en laat het los. Daarna loop je makkelijker door het leven.



deel deze tip

Tip 34 - Jalousie en innerlijk conflict

Bij jalousie ligt er vaak een on-ge-inspecteert innerlijk conflict wat naar buiten geprojecteerd wordt in jalousie.
zelf-liefde, zelf-acceptatie, erkennen van behoeftes en bespreekbaar maken van gevoelens en behoeftes.



deel deze tip

Tip 35 - Kom uit je schaduw

Carl G.Jung is de therapeut die 'de schaduw' introduceerde.
In jouw schaduw zitten de gevoelens, gedachten die je van jezelf niet wil zien. Jaloezie kan er daar ook een van zijn.
Als je jaloers bent, maak je de ander daar de boosdoener van "mijn partner is zo flirterig op feestjes en daardoor ben ik jaloers" of " ik ben niet zo slank meer, dus hij/zij zal me wel minder aantrekkelijk vinden en dan ga ik nog meer eten".
De eerste stap om hier uit te komen is dat je echt naar jezelf kijkt: wat doe ik en klopt dit met de werkelijkheid? Is je partner een echte flirt of gewoon een leuk iemand, die goed met mensen kan omgaan? En als hij/zij flirt, is dat dan een ramp, het einde van je relatie?
Stap twee is dat dat je met jouw gedrag en gedachten aan de slag gaat, hoe kun je dit veranderen? Er zijn allerlei boeken over en een therapeut kan je ook begeleiden.
Succes



deel deze tip

Tip 36 - Hypnotherapie voor Jaloezie om je relatie te verbeten

Jaloezie komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Mensen die een lage zelfbeeld van zichzelf hebben, gebruiken vaak anderen om hun gevoel van eigenwaarde op te bouwen. De gedachte is: "Als deze persoon mij leuk vindt, is het misschien toch niet zo erg."
Maar deze goedkeuring is nooit genoeg. Daarom moet je elke dag horen dat je partner van je houdt. Koppels raken hierin vaak volledig verstrikt vanwege een gebrek aan vertrouwen.
Hypnotherapie kan je helpen om de ware oorzaak van het probleem te vinden, aan je zelfvertrouwen te werken en je relatie te verberen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 37 - jaloezie in de relatie

Jaloezie in een relatie kan een uitdagende emotie zijn om mee om te gaan, maar het is zeker mogelijk om eraan te werken en het los te laten. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om jaloezie in je relatie los te laten:1. Communiceer openlijk: Praat met je partner over je gevoelens van jaloezie. Open communicatie kan helpen om misverstanden op te helderen en een gevoel van veiligheid en vertrouwen te creëren.

karin lepelaars (therapie eersel )


deel deze tip

Tip 38 - ga naar de oorzaak

het is belangrijk om inzicht en daarmee begrip te krijgen voor de oorzaken van jaloezie; een van de oorzaken kan zijn Emotionele onzekerheid: Jaloezie kan voortkomen uit diepgewortelde gevoelens van onzekerheid over jezelf, je relatie of je eigenwaarde. Het is belangrijk om deze onderliggende onzekerheden aan te pakken en te werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen. heb je hier hulp bij nodig ga dan naar een professional die samen met je kan werken aan dit thema

karin lepelaars therapie eersel


deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login |